ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦ୍ୱିତୀୟ ଭାରତୀୟ ଲାଇଟହାଉସ୍ ମହୋତ୍ସବରେ ପ୍ରମୁଖ ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କଲେ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ
ଲାଇଟହାଉସ୍ ଚାରିପାଖରେ ଥିବା ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ସଂରକ୍ଷିତ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି : ଶ୍ରୀ ସୋନୋୱାଲ
ଓଡ଼ିଶା ଉପକୂଳରେ ଚୌମୁକ ଏବଂ ଧାମରା ଠାରେ ଦୁଇଟି ନୂତନ ଲାଇଟହାଉସ୍ ଘୋଷଣା କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ
ଗୁଜରାଟର ଜାମନଗରରେ ‘ନ୍ୟୁ କଲୱାନ ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍’ ତଥା ଓଡ଼ିଶାର ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର ପ୍ରାଧିକରଣରେ ଷ୍ଟାକର୍-କମ୍-ରିକ୍ଲେମଣ୍ଟ ଏବଂ ଫ୍ଲାଇଓଭର୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱରେ ୨୦୧୪ ମସିହାରୁ ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ୪୦୦% ରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି: ଶ୍ରୀ ସୋନୱାଲ
ବାଲୁକା କଳା, ନୌକା କଳା ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ଯୋଗ ଅଧିବେଶନ ଭଳି ବେଳାଭୂମି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ବହୁମୁଖୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ ଶ୍ରୀ ସୋନୱାଲ
ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ ନୀଳାଦ୍ରି ବେଳାଭୂମିରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଲେ, ଲୋକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପ୍ରୟାସକୁ କଲେ ପ୍ରଶଂସା
ଇଣ୍ଡିଆ ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍ ଫେଷ୍ଟିଭାଲର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣରେ ପାପୋନ, ସୋନା ମହାପାତ୍ରଙ୍କ ଭଳି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଗାୟକଙ୍କ ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦଙ୍କ ସହ ଯୋଗଦେଲେ ଓଡ଼ିଶାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋହନ ଚ
20 OCT 2024 7:21PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ ଆଜି ପୁରୀଠାରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଇଣ୍ଡିଆ ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍ ଫେଷ୍ଟିଭାଲ ଅବସରରେ ପ୍ରମୁଖ ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ଉଦଯାପନୀ ଅଧିବେଶନରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍.ଓ.ପି.ଏସ୍.ଡବ୍ଲ୍ୟୁ.) ଲାଇଟହାଉସର ଆଖପାଖ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ଲାଇଟହାଉସଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିପାରିବ। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଓଡ଼ିଶାର ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଦୁଇଟି ନୂତନ ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ଗୋଟିଏ ବାଲେଶ୍ୱର ଜିଲ୍ଲାର ନାରାୟଣପୁରସ୍ଥିତ ଚୌମୁକ୍ ଠାରେ ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି ଭଦ୍ରକ ଜିଲ୍ଲାର ଧାମରା ଠାରେ। ଆଜି ଇଣ୍ଡିଆନ ଲାଇଟ ହାଉସ ଫେଷ୍ଟିଭାଲର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣର ସମାପନ ଅବସରରେ ଓଡ଼ିଶାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୋନୱାଲଙ୍କ ସହ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ଗୁଜରାଟର ଜାମନଗରରେ ନ୍ୟୁ କଲୱାନ ରିଫ ଲାଇଟହାଉସ୍ ସହିତ ଓଡ଼ିଶାର ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦରରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରକଳ୍ପ-ଷ୍ଟାକର-କମ୍-ରିକ୍ଲେମେସନ୍ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଫ୍ଲାଇଓଭର ବ୍ରିଜ୍ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ ମଧ୍ୟ ବହୁମୁଖୀ ଭାରତୀୟ ଲାଇଟହାଉସ୍ ମହୋତ୍ସବର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣର ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନରେ ବାଲୁକା କଳା ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ନୌକା କଳା ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ବେଳାଭୂମି ଦୌଡ଼, ବେଳାଭୂମି ଯୋଗ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ସୋନୱାଲ ନୀଳାଦ୍ରି ବେଳାଭୂମିରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନର ମଧ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଆବର୍ଜନା ସଫେଇ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ କହିଥିଲେ, ‘‘ଭାରତୀୟ ଲାଇଟହାଉସ୍ ଫେଷ୍ଟିଭାଲ୍ ବା ଭାରତୀୟ ପ୍ରକାଶ ସ୍ତମ୍ଭ ଉତ୍ସବକୁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ମହଲରୁ ପ୍ରଶଂସା ମିଳୁଛି କାରଣ ଆମେ ଏହି ଚମତ୍କାର ସ୍ମାରକୀଗୁଡ଼ିକରେ ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ଅନୁଭୂତି ପାଇଁ ଉଭୟ ଘରୋଇ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାର ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ତଥା ଏହାର ଐତିହାସିକ ସ୍ମାରକୀଗୁଡ଼ିକର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସାକାର ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି। ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଭଲ ଭାବେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆମ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭାରତର ନୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ଲାଇଟହାଉସ୍ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ଅଂଶବିଶେଷ। ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମାର୍ଦ୍ଧରେ ଆମେ ୯ ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଅତିକ୍ରମ କରିସାରିଛୁ ଏବଂ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଯେ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଆକର୍ଷଣ ଭାବରେ ଲାଇଟ୍ ହାଉସଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଧାରା ଜାରି ରହିବ। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ଆମ ଉପକୂଳର ଏହି ସଂରକ୍ଷକଗୁଡ଼ିକ ଜାହାଜ ଏବଂ ନାବିକମାନଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ରାତ୍ରୀରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଏଗୁଡ଼ିକ ଅବହେଳାର ଶିକାର ହୋଇଥିଲେ। ଏହି ଧାରଣାକୁ ବଦଳାଇବା ପାଇଁ ଲାଇଟହାଉସ୍ ଫେଷ୍ଟିଭାଲ୍ ହେଉଛି ଆମର ପ୍ରୟାସ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଭାଗିଦାରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଆମ ଦେଶର ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟରେ ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଢାଞ୍ଚାଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଜଣାଇବା।’’
ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍ ସଂରକ୍ଷଣରେ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ‘‘ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଢାଞ୍ଚାଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ। ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସାମୁଦ୍ରିକ ଇତିହାସ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟର ଏକ ଆଲୋକବର୍ତ୍ତିକା ଭାବରେ ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍ ଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଜନସମୁଦାୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ସୁଚିନ୍ତିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି।’’
ଏହି ମହୋତ୍ସବରେ ଓଡ଼ିଶାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ ଶିକ୍ଷା, କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଓଡ଼ିଶାର ନୃତ୍ୟଶିଳ୍ପୀ ମମତା ଓଝା, କଳାକାର ଡକ୍ଟର ରମେଶ ପ୍ରସାଦ ପାଣିଗ୍ରାହୀ, ବାଲୁକା କଳାକାର ଓମ୍ ପ୍ରକାଶ ସାହୁ, ନୌଚାଳିକା ନିବେଦିତା ଆଚାର୍ଯ୍ୟ, ଓଡ଼ିଆ ସାହିତ୍ୟିକ ତଥା କବି ଡକ୍ଟର ହଳଧର ନାଥ, ଫୁଟବଲ ଖେଳାଳି ସସ୍ମିତା ମଲ୍ଲିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ କର୍ମୀ ସୁଜିତ ମହାପାତ୍ର ସାମିଲ ଥିଲେ। ଲାଇଟହାଉସ୍ ଆଣ୍ଡ ଲାଇଟସିପ୍ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ (ଡିଜିଏଲ୍ଏଲ୍) ର ଆଠ ଜଣ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା।
ଆସାମ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ମଧ୍ୟରେ ଐତିହାସିକ ସମ୍ପର୍କ ବିଷୟରେ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ‘‘ମହାନ ସନ୍ଥ ଶ୍ରୀମନ୍ତ ଶଙ୍କରଦେବ, ସାହିତ୍ୟ ପ୍ରତିଭା ଲକ୍ଷ୍ମୀନାଥ ବେଜବରୁଆ ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ବ୍ୟବସାୟୀ ଭୋଳାନାଥ ବରୁଆଙ୍କ ଜୀବନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆସାମ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବଦା ଘନିଷ୍ଠ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ, ଐତିହାସିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ, ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମ୍ପର୍କ ରହିଆସିଛି ଯାହା ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଆହୁରି ମଜବୁତ ହୋଇଛି। ଉଭୟ ଆସାମ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର କଳାକାରମାନେ ଆଜି ଏଠାରେ ଉତ୍ସବର ଜୀବନ୍ତତା ପାଳନ କରୁଥିବା ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଖି ଖୁସି ଲାଗୁଛି।’’
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲଙ୍କ ସହ ଓଡ଼ିଶାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ ଉତ୍ସବର ଉଦଯାପନୀ ଅଧିବେଶନରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶାନ୍ତନୁ ଠାକୁର, ଓଡ଼ିଶାର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରବତୀ ପରିଡ଼ା, କେନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରେଶ ଗୋପୀ, ସାଂସଦ ସମ୍ବିତ ପାତ୍ର, ବନ୍ଦର ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଟି. କେ. ରାମଚନ୍ଦ୍ରନ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନେ, ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଥମ ଦିନ ମହୋତ୍ସବରେ ‘ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ, ‘ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍ ର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନ ଉପରେ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଗଣେଶ ବନ୍ଦନାର ଆହ୍ୱାନ ନୃତ୍ୟ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ଏହି ଉତ୍ସବ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ତା’ପରେ ଆସାମର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଥିବା ପାରମ୍ପରିକ ଆସାମୀ କଳା ପ୍ରଦର୍ଶନର ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ମିଶ୍ରଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ଶିବ ସ୍ତୁତି ସହିତ ଶେଷ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ପରେ ଲୋକନୃତ୍ୟ ପରିବେଷଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଉତ୍ସବର ପ୍ରଥମ ରାତିରେ, ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଗାୟକ ପାପୋନ ନିଜର ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ ସହିତ ଉତ୍ସବକୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ଶେଷ ରାତିରେ ସୋନା ମହାପାତ୍ର ତାଙ୍କର କଳା ପରିବେଷଣ କରିଥିଲେ।
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱରେ, ୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶରେ ୯ଟି ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଗୋଟିଏ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ୭୫ଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଲାଇଟହାଉସ୍ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ଏମ୍ଫିଥିଏଟର୍, ଶିଶୁ ଉଦ୍ୟାନ ଇତ୍ୟାଦି ଅନେକ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲାଇଟହାଉସ୍ ଉଭୟ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନର ପ୍ରତୀକ ହୋଇପାରିଛି। ଲାଇଟହାଉସ୍ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ଗୋପାଳପୁର, ପୁରୀ, ଚନ୍ଦ୍ରଭାଗା, ପାରାଦୀପ ଏବଂ ଫଲ୍ସ ପଏଣ୍ଟ ଭଳି ପାଞ୍ଚଟି ଲାଇଟହାଉସ୍ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି।
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୩-୨୪ ରେ, ୭୫ଟି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍ ୧୬ ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଥିଲା। ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଛି। ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ହୋଟେଲ, ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ, ଟୁର୍ ଅପରେଟର, ପରିବହନ ସେବା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଦୋକାନ ଏବଂ କାରିଗରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୧୫୦ଟି ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ୫୦୦ଟି ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ସହିତ ଏହି ବିକାଶଗୁଡ଼ିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହୋଇଛି।
ଭାରତୀୟ ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍ ମହୋତ୍ସବର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣ ୨୦୨୩ରେ ଗୋଆରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୭୫ଟି ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏଗୁଡ଼ିକୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯିବ। ସରକାରୀ ଘରୋଇ ଭାଗିଦାରୀ ସହାୟତାରେ ଏହି ଐତିହାସିକ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀରେ ପରିଣତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ‘ଭାରତୀୟ ପ୍ରକାଶ ସ୍ତମ୍ଭ ମହୋତ୍ସବ’ର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା। ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଲାଇଟହାଉସ୍ ମହୋତ୍ସବର ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ଥିଲା ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ, ସାମୁଦ୍ରିକ ଇତିହାସ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରୁଥିବା ଅଧିବେଶନ, ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ଆଲୋକ ଏବଂ ଧ୍ୱନି ଶୋ, ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଗାୟକଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ଉପକୂଳ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଯୋଗଦାନ।
ଓଡ଼ିଶାରେ ସାଗରମାଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୋଟ ୨୦ ହଜାର ୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ୩୬ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ରହିଛି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାଯ଼ ୪,୩୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ୧୫ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ସଫଳତାର ସହ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିବାବେଳେ ପ୍ରାୟ ୧୫୮୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ୨୧ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ବର୍ତ୍ତମାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛି। ସାଗରମାଳା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହେଉଛି ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ। ଏହି ବନ୍ଦର ଆଜି ମାଲ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନମ୍ବର ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର। ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ୩୦୦ ଏମଟିପିଏରୁ ଅଧିକ ବିପୁଳ କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତା ସହିତ ଏକ ବୃହତ୍ ବନ୍ଦରରେ ପରିଣତ ହେବ ଏବଂ ୨୦୪୭ ଅମୃତ ଅବଧି ସୁଦ୍ଧା ୫୦୦ ଏମଟିପିଏ କ୍ଷମତାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବ। ସାଗରମାଳା ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସଫଳ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଯୋଗୁଁ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବନ୍ଦରରେ ଯାତାୟାତରେ ବ୍ୟାପକ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ସାଗରମାଳା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ୧୦୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପାରାଦୀପ ମାଛଧରା ବନ୍ଦର ପ୍ରକଳ୍ପର ଆଧୁନିକୀକରଣ ସହିତ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା କରିଛି। ଆଧୁନିକ ମତ୍ସ୍ୟ ବନ୍ଦର ଓଡ଼ିଶାରେ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଜନସମୁଦାର ବିକାଶ ପ୍ରୟାସ ଦିଗରେ ଏକ ଦୃଢ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ। ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ସାଗରମାଲା ଅଧୀନରେ ଓଡ଼ିଶାର ଚାନ୍ଦିପୁରରେ ୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏକ ମାଛଧରା ବନ୍ଦରକୁ ମଧ୍ୟ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦିଆଯାଇଛି। ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦରକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଏକ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି।
ଭାରତର ପୂର୍ବ ଉପକୂଳର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସାମୁଦ୍ରିକ ରାଜ୍ୟ ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରାୟ ୪୮୦ କିଲୋମିଟର ଉପକୂଳ ରହିଛି। ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର (290 ଏମଟିପିଏ କ୍ଷମତା, ୨୦୨୩-୨୪ରେ କାରବାର ହୋଇଥିବା ମାଲ୍‌ - ୧୪୫.୩୮ ଏମଟିପିଏ) ହେଉଛି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ଥିବା ରାଜ୍ୟର ଏକମାତ୍ର ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର। ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ଅଣ-ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ପାଇଁ ୧୪ଟି ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସ୍ଥଳ ଚିହ୍ନଟ କରିସାରିଛନ୍ତି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଧାମରରେ ଅଦାନୀ ଗ୍ରୁପର ୧୦୦ ଏମଟିପିଏ କ୍ଷମତା ଏବଂ ଗୋପାଳପୁରରେ ଶାପୁରଜୀପାଲୋନଜୀ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ଷ୍ଟିଭେଡୋର ଲିମିଟେଡର ୨୫ ଏମଟିପିଏ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ବନ୍ଦର ପୂର୍ବରୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇସାରିଛି।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Shri Sarbananda Sonowal Dedicates Key Maritime Projects at 2nd Indian Lighthouse Festival
Steps to Enable Coastal Communities around Lighthouses to Preserve, Protect & Promote as Tourist Hubs: Shri Sonowal
The Union Minister announced Two New Lighthouses at Chaumuck and Dhamra on Odisha’s Coastline
Shri Sarbananda Sonowal dedicates ‘New Kalwan Lighthouse’ in Jamnagar, Gujarat along with Stacker-cum-Reclaimant & a Flyover at the Paradip Port Authority, Odisha, to the nation
Under the Visionary leadership of PM Shri Narendra Modi ji, Lighthouse Tourism soared by more than 400% since 2014: Shri Sonowal
Shri Sonowal inaugurates multifaceted celebration with beach activities like Sand Art, Boat Art competition, Yoga session
Shri Sarbananda Sonowal leads Swachhata Abhiyan at Niladri Beach, lauds efforts of people’s Participation
2nd edition of Indian Lighthouse Festival witnessed electrifying performances by noted singers like Papon, Sona Mohapatra among others
The Chief Minister of Odisha, Mohan Charan Majhi joined Union Minister Shri Sarbananda Sonowal at the Valedictory Session of the Festival
Assam & Odisha share a close spiritual, historical, cultural, commercial ties as Srimanta Sankardeva, Lakshminath Bezbarua & Bholanath Barooah strengthened it over the years: Shri Sonowal
20 OCT 2024 7:21PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ports, Shipping & Waterways, Sarbananda Sonowal dedicated key maritime projects to the nation during the 2nd Indian Lighthouse Festival here today. At the valedictory session here, the Union Minister Sarbananda Sonowal also announced that the Ministry of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW), Govt of India, would take necessary steps to enable coastal communities around the Lighthouses in order to empower them to preserve & promote the lighthouses - the rich heritage of India’s marine sector. The Union Minister also announced two new lighthouses on Odisha’s coastline - one at Chaumuck at Narayanpur in Balasore district and another at Dhamra in Bhadrak district of the state. The Chief Minister of Odisha, Mohan Charan Majhi joined Sonowal as the second edition of Indian Lighthouse Festival draws a closure here today.
The Union Minister Sarbananda Sonowal announced that the coastal communities of the country would be developed as societies in order to enable and empower the communities within the vicinity of lighthouses. The effort is aimed at community engagement to take pride in the lighthouses for their preservation, protection, and promotion. A central association of all these societies would be created to give a national momentum to celebrate the lighthouse as national icons as cultural heritage & legacy of India’s rich maritime sector.
The new Kalwan reef Lighthouse at Jamnagar in Gujarat as well as two projects in Padadip Port, Odisha; i.e., Stacker-cum-Reclaimant & a Flyover bridge, were inaugurated. The Union Minister Sarbananda Sonowal also inaugurated Sand Art Competition, Boat Art Competition, Beach run, Beach Yoga and many other activities at the second day of the 2nd edition of multifaceted Indian Lighthouse Festival. Sonowal also led a Swachata Abhiyan at the Niladri beach where the collective effort led to removal of garbage.
Speaking on the occasion, the Union Minister, Sarbananda Sonowal, said, “The Indian Lighthouse Festival or Bharatiya Prakash Sthamb Utsav has been receiving laurels from all quarters of the country as we continue our effort to further bolster facilities for the tourists - both domestic and foreign - for a memorable experience at these wonderful monuments. Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, the government is taking all steps to realise the full potential of India’s rich cultural heritage as well as its historical legacy in propelling the economic growth of the country. Modiji’s call for an Atmanirbhar Bharat has resonated well with people and we, the Ministry, remain committed to usher in a new chapter of growth in India’s blue economy. Lighthouse Tourism is part of this vision of Modi ji. It gives me immense pleasure to inform you that a rise of more than 400% footfall of tourists in the lighthouses since 2014. From 4 lakhs in 2014, it reached 16 lakhs tourists in the last fiscal. We have already crossed 9 lakhs in the first half of the current fiscal, and it is evident, that the growing trend of lighthouses as tourists hotspots to continue. For years, the guardians of our shores have remained unnoticed, even while they guided vessels and seafarers through the most challenging nights. The 'Lighthouse Festival' is our effort to shift this perception. Our goal is to raise awareness, foster involvement, and enlighten people about the significant contribution these iconic structures have made to our country’s maritime legacy.”
Highlighting the importance of coastal communities in preservation of the Lighthouses, the Union Minister Sarbananda Sonowal announced, “In order to rope in the coastal community, the government is keen to enable and empower them to preserve, conserve, and promote these iconic structures. A national framework is being mooted to ensure that a well thought out system is in place for the coastal communities to preserve, protect & promote the lighthouses as the torchbearers of India’s rich maritime history and legacy.”
During the festival, the Chief Minister of Odisha, Mohan Charan Majhi and the Union Minister Sarbananda Sonowal felicitated eminent personalities from the fields of education, sports and culture. Among them, Odishi dancer, Mamta Ojha; artist Dr Ramesh Prasad Panigrahi; sand sculptor, Om Prakash Sahu; Mariner Nividita Acharya; Oriya Literary figure & poet, Dr Haldar Nath; footballer Sasmita Malik and social worker Sujit Mahapatra, were felicitated. Eight employees of the Directorate General of Lighthouse & Lightships (DGLL) were also felicitated for their good performance.
Earlier, the 2nd edition of Indian Lighthouse Festival was inaugurated by the Union Minister Sarbananda Sonowal. The festival, in its second avatar here, aimed at rejuvenating the rich maritime history of India iconic lighthouses in a culturally vibrant atmosphere. The festival showcased rich flavours of coastal cuisine, amusement park, folk dance & music, coastal hut among many other interesting performances.
On the historic relationship between Assam and Odisha, Sarbananda Sonowal added, “Assam & Odisha have always shared a close spiritual, historical, cultural, commercial ties through the lives of great saint Srimanta Sankardeva, literary genius Lakshminath Bezbarua & visionary trader Bholanath Barooah which has only strengthened over the years. It is heartening to witness cultural show by the artists of both Assam and Odisha here today celebrating the vibrancy of this festival.”
The Chief Minister of Odisha, Mohan Charan Majhi joined the Union Minister Sarbananda Sonowal at the valedictory session of the festival. The event was also attended by Shantanu Thakur, Union Minister of State, MoPSW; Pravati Parida, the Deputy Chief Minister, Odisha; Suresh Gopi, the Union Minister of State of Tourism & Petroleum and Natural Gas; Sambit Patra, MP as well as TK Ramachandran, IAS, Secretary, MoPSW among others.
During the first day, the festival witnessed sessions on ‘Lighthouse Tourism & Heritage,’ ‘Preservation and conservation of Lighthouse.’
The festivities began with the invocation dance, Ganesh Vandana, followed by a captivating medley of traditional Assamese performances, showcasing the rich cultural heritage of Assam. The concluding performance began with the invocation dance, Shiva Stuti, followed folk dance. The festival was enthralled by some electrifying performances by noted singer Papon on the first night of the festival while Sona Mahapatra was slated to perform on the concluding night.
With an investment of ₹60 crore, 75 iconic lighthouses across 9 coastal states and 1 union territory have been developed under the visionary leadership of the Hon’ble Prime Minister. Each lighthouse has become a beacon of both heritage and recreation, with modern amenities such as museums, amphitheaters, children’s parks, and more. In Odisha, five lighthouses—Gopalpur, Puri, Chandrabhaga, Paradip, and False Point—have been developed as part of this initiative to promote lighthouse tourism.
In the fiscal year 2023-24 alone, the 75 dedicated lighthouses attracted an impressive 16 lakh visitors. As of September 2024, the current fiscal year 2024-25 has already welcomed more than 10 lakh visitors. These developments have also resulted in job creation, with 150 direct and 500 indirect employment opportunities emerging in nearby hotels, restaurants, tour operators, transportation services, and local shops and artisans.
In 2023, the maiden edition of Indian Lighthouse Festival took place in Goa with a spotlight on 75 historical sites to be developed into tourists destinations. The 'Bharatiya Prakash Sthamb Utsav’ was conceived with an intent to transform these historical sites into tourist destinations with the help of Public Private Partnerships. The key highlights of India’s First Lighthouse Festival were cultural exhibitions, session highlighting maritime history and culture, classical performances, light and sound shows, melodious evenings with celebrity singers, flavours of the coast and community engagements.
In Odisha, the Sagarmala Programme encompasses 36 projects with a total value of ₹20,200 Cr. Among these, 15 projects, valued at approximately ₹4,330 Cr., have been successfully completed, while 21 projects, totalling around ₹15,850 Cr., are currently in various stages of implementation. One standout achievement of the Sagarmala Programme is the living example of Paradip Port’s growth Story. This Port today is the number one major port in cargo handling. Paradip Port will transform into a mega port with a formidable cargo handling capacity of over 300 MTPA very soon and will exceed 500 MTPA capacity by Amrit Kaal 2047. The mammoth traffic volume growth at the port in the recent years has been due to the successful implementation of Capacity augmentation projects under the Sagarmala projects. The Sagarmala program also envisions uplifting the fishermen community with the Modernization of Paradip Fishing Harbour project, with a project cost of ₹108 Crores. The modern fishing harbour will be a strong step towards the coastal community development initiative in Odisha. For upliftment of fishermen community, a fishing harbour at Chandipur in Odisha has also been sanctioned under Sagarmala at a cost of ₹50 Cr. Paradip port is also being developed as a green hydrogen hub in the country.
Odisha, a principal maritime state situated on the eastern coast of India, has a coastline of about 480 km. Paradip Port (290 MTPA Capacity, Cargo handled in 2023-24 – 145.38 MTPA) is the only Major Port in the State under the control of the Government of India. The Government of Odisha has already identified 14 potential sites for the development of Non - Major Ports, out of which, Dhamra (Adani – 100 MTPA Capacity) and Gopalpur (Shapoorji Pallonji & Odisha Stevedore Ltd. – 25 MTPA capacity) are already functioning.