সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়
সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয়ে হাৰ্টফুলনেছৰ সহযোগত সৰ্ববৃহৎ আধ্যাত্মিক মণ্ডলী অনুষ্ঠিত কৰিব
হায়দৰাবাদৰ কানহা শান্তি বনমত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ধ্যান কেন্দ্ৰত ১৪ ৰ পৰা ১৭ মাৰ্চৰ ভিতৰত বিশ্বব্যাপী আধ্যাত্মিকতা মহোৎসৱ ২০২৪ অনুষ্ঠিত হ’ব
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি সন্মিলনখনত উপস্থিত থাকিব
আজি সমগ্ৰ বিশ্বই যোগ আৰু ধ্যানৰ জৰিয়তে শাৰীৰিক আৰু মানসিক সুস্থতাৰ বাবে ভাৰতৰ ফালে চাই আছে আৰু আমাৰ দেশ বিশ্বৰ আধ্যাত্মিক ৰাজধানী হৈ পৰিছে: শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডী
09 MAR 2024 6:53PM by PIB Guwahati
সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয় (বিশেষ কোষ) আৰু হাৰ্টফুলনেছে হায়দৰাবাদৰ উপকণ্ঠত অৱস্থিত হাৰ্টফুলনেছৰ মুখ্য কাৰ্যালয় কানহা শান্তি বনমত ১৪ ৰ পৰা ১৭ মাৰ্চৰ ভিতৰত গ্লোবেল স্পিৰিচুৱেলিটি মহোৎসৱ নামৰ এক প্ৰকাৰৰ আধ্যাত্মিক মণ্ডলী অনুষ্ঠিত কৰিব। এই অনুষ্ঠানটোৱে সকলো ধৰ্ম আৰু বিশ্বাসৰ আধ্যাত্মিক নেতাসকলক পৃথিৱীৰ সৰ্ববৃহৎ ধ্যান কেন্দ্ৰত এটা স্থানলৈ আনিব। আজি হায়দৰাবাদত অনুষ্ঠিত এক সংবাদমেলত মুখ্য অতিথি, পৰ্যটন, সংস্কৃতি আৰু উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডী, শ্ৰী চিন্না জীয়াৰ স্বামীজী – শ্ৰী বৈষ্ণৱ ধৰ্ম, শ্ৰী বোধময়ানন্দ - বিবেকানন্দ ইনষ্টিটিউট অৱ হিউমেন এক্সেলেন্সৰ সঞ্চালক আৰু শ্ৰী ৰাম চন্দ্ৰ মিছনৰ সভাপতি ৰেভ. দাজী - হাৰ্টফুলনেছৰ নিৰ্দেশিকা আৰু ইয়াৰ আগন্তুক বিশ্বব্যাপী মহোৎসৱৰ কথা ঘোষণা কৰে।
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদি মুৰ্মু আৰু ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীযুত জগদীপ ধনখৰে ক্ৰমান্বয়ে ১৫ আৰু ১৬ মাৰ্চত সন্মিলনখনত উপস্থিত থাকিব। সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয় আৰু হাৰ্টফুলনেছে আয়োজন কৰা চাৰিদিনীয়া আধ্যাত্মিকতা সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু হৈছে "বিশ্ব শান্তিৰ আভ্যন্তৰীণ শান্তি"। সন্মিলনৰ উদ্দেশ্য হৈছে আন্তঃধৰ্মীয় সংলাপ অনা আৰু প্ৰতিটো বয়সৰ লোকসকলক দৈনন্দিন জীৱনত আধ্যাত্মিকতাৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰাত সহায় কৰা।
উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ পৰ্যটন, সংস্কৃতি আৰু উন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডীয়ে কয়, "ভাৰতে সংস্কৃতি, আধ্যাত্মিকতা আৰু জীৱনশৈলী প্ৰদৰ্শন কৰে যি বিশ্বক অনুপ্ৰেৰণা যোগাইছে। আমি আমাৰ আধ্যাত্মিক জ্ঞানেৰে পৃথিৱীৰ বাবে এক উদাহৰণ হিচাপে থিয় হৈ আছোঁ আৰু পৃথিৱীৰ আধ্যাত্মিক ৰাজধানী হৈ পৰিছো। আমাৰ দেশ হৈছে বহুতো ধৰ্মৰ জন্মস্থান য'ত আমি জীৱনত শান্তি আৰু পোহৰ বিয়পাই আছো। আমাৰ দাৰ্শনিক দৃষ্টিভংগী অতি অনন্য। সমগ্ৰ বিশ্বই যোগ আৰু ধ্যানৰ জৰিয়তে শাৰীৰিক আৰু মানসিক সুস্থতাৰ বাবে ভাৰতৰ ফালে চাই আছে। পুৰাণ, উপনিষদ আৰু বেদ শিকিবলৈ, আমাৰ সংস্কৃতি আৰু জীৱনশৈলী বুজিবলৈ আৰু অনুপ্ৰেৰণা আৰু আশীৰ্বাদৰ বাবে এই দেশৰ মহান পুৰুষ আৰু মহিলাসকলৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিবলৈ বিশ্বব্যাপী কোটি কোটি লোক ভাৰতলৈ আহিছে। ভাৰতত আধ্যাত্মিক পৰ্যটন বৃদ্ধি পাইছে।
এখন সংবাদমেল সম্বোধন কৰি শ্ৰী ৰেড্ডীয়ে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ধ্যান কেন্দ্ৰত ৰেভ. দাজীৰ তীক্ষ্ণ নিৰ্দেশনাত অনুষ্ঠিত হ'বলগীয়া গোলকীয় আধ্যাত্মিকতা মহোৎসৱত কয়, আধ্যাত্মিক গুৰুসকলে বিশ্ব শান্তিৰ দিশত এখন মঞ্চলৈ আহি আছে – বিশ্ব শান্তিৰ বাবে সকলো ধৰ্মৰ সাৰাংশ একত্ৰিত কৰাটো আজি আধ্যাত্মিক গুৰুসকলৰ সহায়ত সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয়ৰ লক্ষ্য। সেয়েহে ভাৰত চৰকাৰ আৰু মোডীজীয়ে এই সন্মিলনক সমৰ্থন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। পৰৱৰ্তী কেইবছৰমানত (ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকীৰ বাবে ২০৪৭ চনলৈকে) আমি সকলো ধৰ্মীয় মুৰব্বীকে ধৰি বিশ্বৰ সকলোৰে মাজত প্ৰেম, শান্তি আৰু সংহতি আনিব লাগিব। জি-২০ সন্মিলনত আমি 'বসুধৈৱ কুটুম্বকম'ৰ সিদ্ধান্ত লৈছিলো। আগন্তুক সন্মিলনখন সেই বিষয়বস্তুৰ ধাৰাবাহিকতাত আছে – সকলো শ্ৰেণী, জাতি আৰু ধৰ্মৰ মাজত সংহতি আৰু তেওঁলোকক প্ৰতিখন দেশতে আধ্যাত্মিকভাৱে একত্ৰিত কৰা আৰু কানহা শান্তি ভানমৰ প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ ওচৰলৈ যোৱা।"
১০০,০০০ ৰো অধিক অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। সন্মিলনখনত বিভিন্ন পেনেল আলোচনা, আধ্যাত্মিকতাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত সাংস্কৃতিক কাৰ্যসূচী, ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক ইতিহাস প্ৰদৰ্শন কৰা এক প্ৰদৰ্শনী, শান্তিৰ বৰ্ণনা আৰু কিতাপ আৰু সংগীতৰ জৰিয়তে আধ্যাত্মিকতাৰ বাবে এক নিমজ্জিত অভিজ্ঞতা অনুষ্ঠিত হ'ব। যিসকলে সুস্থতা আৰু চিকিৎসামূলক অধিৱেশন লাভ কৰিব বিচাৰে তেওঁলোকৰ বাবে পঞ্চকৰ্ম কেন্দ্ৰও স্থাপন কৰা হ'ব। বিশ্বব্যাপী আধ্যাত্মিকতা মহোৎসৱত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ লোকসকলক সংবেদনশীল কৰাৰ ক্ষেত্ৰত চলচ্চিত্ৰ, সংগীত আৰু ক্ৰীড়াৰ বিশিষ্ট লোকসকলৰ ভূমিকাও বিচৰা হৈছে, আৰু অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ বাবে বিস্তৃত ব্যৱস্থাৰ বিষয়েও আলোচনা কৰা হৈছে।
গোলকীয় আধ্যাত্মিকতা মহোৎসৱৰ বাবে একত্ৰিত হোৱা কিছুমান সংগঠন হৈছে ৰামকৃষ্ণ মিছন, পৰমাৰ্থ নিকেতন, দ্য আৰ্ট অফ লিভিং ফাউণ্ডেচন, হায়দৰাবাদৰ আৰ্চবিশপ, ৰেভ কাৰ্ডিনেল এন্থনি পুলা, চিন্না জিয়াৰ স্বামী, ব্ৰহ্মকুমাৰী, পতঞ্জলি যোগপীঠ, মহৰ্ষি ফাউণ্ডেচন (অতীন্দ্রিয় ধ্যান), ঈশা ফাউণ্ডেচন, আন্তৰ্জাতিক বৌদ্ধ কনফেডাৰেচন (আইবিচি), শিৰোমণি গুৰুদ্বাৰা প্ৰবান্ধক সমিতি, হায়দৰাবাদৰ আৰ্চিডিঅচিছ ৰাষ্ট্ৰ সন্ত টুকডোজী মহাৰাজ অখিল ভাৰতীয় শ্ৰী গুৰুদেউ সেৱা মণ্ডল, সন্ত দ্যানেশ্বৰ দেৱস্থান, আলাণ্ডি, সৰ্বভাৰতীয় ইমাম সংগঠন, শ্ৰীমদ ৰাজচন্দ্ৰ মিছন ধৰমপুৰ আৰু শ্ৰী ৰাম চন্দ্ৰ মিছন/ হাৰ্টফুলনেছ।
শ্ৰী বৈষ্ণৱ ধৰ্মৰ গুৰু চিন্না জিয়াৰ স্বামীজীয়ে কয়, "আমাৰ সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয় আৰু বিশেষকৈ শ্ৰীমান কৃষ্ণ ৰেড্ডী গাৰু যিয়ে এই অনুষ্ঠানটো আয়োজন কৰাৰ বাবে উদ্যোগ লৈছিল, সকলো ধৰ্মীয় আৰু আধ্যাত্মিক নেতা আৰু বৃহৎ পৰিমাণৰ কানহা শান্তি বানমৰ ব্যৱস্থা কৰিবলৈ এক মুহূৰ্তত মহান। প্ৰতিটো ধৰ্মৰ উদ্দেশ্য হৈছে মানুহক একত্ৰিত কৰা, কিন্তু প্ৰতিটো ধৰ্মৰ কিছুমান কথা আছে যি নিজৰ বাবে অনন্য আৰু যিটো সকলোৰে বাবে সচৰাচৰ হয় – ঠিক যেনেদৰে ভাল খাদ্য, পানী আৰু বায়ু সকলোৰে বাবে সচৰাচৰ হয়। আত্মাৰ বাবে শান্তিও তেনেদৰেই আৰু সকলোৰে বাবে সচৰাচৰ হয় যিবোৰ কঢ়িয়াই অনা আৰু অনুশীলন কৰা প্ৰয়োজন। যিহেতু আমাৰ পাঁচটা আঙুলি আছে – প্ৰতিটো আঙুলি অনন্য কিন্তু সকলোৱে একেলগে কাম কৰা উচিত। কানহাৰ চাৰিদিনে আলোচনা আৰু ভাগ বতৰা কৰাত সহায় কৰিব আৰু একেলগে কাম কৰাৰ বাবে এক কাৰ্যপৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিব। ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ বাবে শতবাৰ্ষিকী উদযাপনৰ বাবে আমাৰ ভাৰত এক শক্তিশালী ভেটি হ'ব লাগে।"

Ministry of Culture
Ministry of Culture in association with Heartfulness to hold the largest spiritual congregation
Global Spirituality Mahotsav 2024 to be held from March 14 to 17 at the largest meditation center in the world at Kanha Shanti Vanam, Hyderabad
President and Vice President of India to grace the summit
Today the entire world is looking towards India for physical and mental well-being through Yoga and meditation and our Country has become the Spiritual Capital of the world: Shri G. Kishan Reddy
09 MAR 2024 6:53PM by PIB Delhi
The Ministry of Culture (Special Cell) and Heartfulness are going to hold a one-of-a-kind spiritual congregation, called the Global Spirituality Mahotsav from March 14 to 17 at Kanha Shanti Vanam, the headquarters of Heartfulness, situated at the outskirts of Hyderabad. The event will bring spiritual leaders from all faiths and beliefs to one place at the world's largest meditation center. At a press conference held today in Hyderabad, Chief Guests, the Minister of Tourism, Culture and Development of North-Eastern Region Shri G. Kishan Reddy, Sri Chinna Jeeyar Swami ji – Sri Vaishnavism, Shri Bodhamayananda - Director of Vivekananda Institute of Human Excellence and Rev. Daaji – Guide of Heartfulness & President of Shri Ram Chandra Mission announced the upcoming Global Spirituality Mahotsav and its significance.
The President of India, Smt. Droupadi Murmu, and the Vice President of India, Mr. Jagdeep Dhankhar, will grace the summit on 15 and 16 March respectively. The four-day spirituality summit being brought by the Ministry of Culture and Heartfulness has the theme of "Inner Peace to World Peace". The conference aims to bring interfaith dialogues and help people of every age and every walk of life connect with spirituality in daily life.
Minister of Tourism, Culture and Development of North-Eastern Region Shri G Kishan Reddy said, “India showcases culture, spirituality and a way of life which is inspiring the world. We are standing as an example to the world with our spiritual knowledge and have become the Spiritual Capital of the world. Our country is the birthplace of many religions with us spreading peace and light in life. The philosophical approach of ours is very unique. The entire world is looking towards India for physical and mental well-being through Yoga and meditation. Crores of people worldwide are coming to India to learn Puranas, Upanishads, and Vedas, understand our culture and lifestyle, and look up to the great men and women of this country for inspiration and blessings. Spiritual tourism has been rising in India.
Addressing a press conference Shri Reddy said in the Global Spirituality Mahotsav which will be held at the largest meditation center of the world under the keen guidance of Rev. Daaji, the Spiritual gurus are coming to one platform towards world peace – it is the goal of the Ministry of Culture with the help of the spiritual gurus today to bring the essence of all religions together for world peace. Therefore the Govt. of India and Modi Ji have decided to support this conference. In the next few years (until 2047 for the centenary of India’s independence) we need to bring love, peace, and solidarity among all in the world including all the religious heads. In the G20 summit, we had decided upon the ‘Vasudhaiva Kutumbakam’. The upcoming conference is also in the continuation of that theme – of solidarity among all classes, castes, and religions and bring them spiritually together across every country and reach to every individual from Kanha Shanti Vanam.”
Over 100,000 participants are expected to participate. The summit is slated to host various panel discussions, cultural programs associated with spirituality, an exhibition showcasing India’s spiritual history, narratives of peace, and an immersive experience for spirituality through books and music. There will also be panchakarma centers set up for those who want to avail wellness and therapeutic sessions. The role of eminent people from film, music, and sports in sensitizing people to partake in the Global Spirituality Mahotsav is also being sought, and elaborate arrangements for the participants are also being discussed.
Some of the organizations coming together for the Global Spirituality Mahotsav are the Ramakrishna Mission, Parmarth Niketan, The Art of Living Foundation, The Mata Amritanandamayi Math, Archbishop of Hyderabad, Rev Cardinal Anthony Poola, Chinna Jiyar Swami, The Brahma Kumaris, Patanjali Yogpeeth, Maharishi Foundation (Transcendental Meditation), Isha Foundation, International Buddhist Confederation (IBC), Shiromani Gurudwara Prabandhak Committee, Archdiocese of Hyderabad, Rashtra Sant Tukdoji Maharaj Akhil Bhartiya Shri Gurudeo Seva Mandal, Sant Dnyaneshwar Devasthan, Alandi, All India Imam Organization, Shrimad Rajchandra Mission Dharampur and the Shri Ram Chandra Mission/ Heartfulness.
Chinna Jeeyar Swami ji – Guru of Sri Vaishnavism said, “Our Ministry of Culture and especially Sriman Krishna Reddy Garu who took the initiative organizing this event is great at a moment to arrange all the religious and spiritual leaders and at a massive scale Kanha Shanti Vanam. The purpose of every religion is to unite people, but each religion has some point that is unique for themselves and which is common for all – just like good food, water and the air are common for all. So is peace for the soul and is common for all which need to be picked up and be practiced. As we have five fingers – each finger is unique but all should work together. The four days at Kanha will help discuss and share and make a plan of action to work together. Our Bharat should become a strong foundation for the centenary celebrations for the independence of Bharat.”