ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ମନ୍ତ୍ରୀ ହରଦୀପ ପୁରୀ ଇଣ୍ଡିଆ କେମ୍ ୨୦୨୪ରେ ଭାରତର ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି
ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ରସାୟନ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି : ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୁରୀ
ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ନୂଆ ପିସିପିଆଇଆର ନୀତି ଅଧୀନରେ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି
18 OCT 2024 5:42PM by PIB Bhubaneswar
ଇଣ୍ଡିଆ କେମ୍ ୨୦୨୪ ଅବସରରେ 'ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ ଉପରେ ରାଉଣ୍ଡଟେବୁଲ୍' କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଆଜି ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତୀୟ କେମିକାଲ୍ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ବଜାରର ଆକାର ପ୍ରାୟ ୩୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ରାସାୟନିକ ଦ୍ରବ୍ୟର ଚାହିଦା ପ୍ରାୟ ତିନି ଗୁଣ ହେବ ଏବଂ ୨୦୪୦ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତରେ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ ଶିଳ୍ପ ୧ ଟ୍ରିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିପାରେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଶିଳ୍ପଜଗତର ନେତୃତ୍ୱମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ ଭାରତର ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ବାର୍ଷିକ ୨୫ ରୁ ୩୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଭାରତ ଏସିଆର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବିକଶିତ ଦେଶମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ମୁଣ୍ଡପିଛା ବ୍ୟବହାର ଯଥେଷ୍ଟ କମ୍ ରହିଛି । ଏହି ବ୍ୟବଧାନ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିବେଶ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ ।
ବିଶ୍ୱର ଷଷ୍ଠ ବୃହତ୍ତମ ରାସାୟନିକ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଏବଂ ଏସିଆରେ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ଭାରତ ୧୭୫ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ରପ୍ତାନି କରିଥାଏ, ଯାହା କି ଏହାର ମୋଟ ରପ୍ତାନିର ୧୫% ଅଟେ । କେମିକାଲ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ ବିଶ୍ୱର ତୈଳ ଚାହିଦା ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ଏବଂ ଭାରତର ସମନ୍ୱିତ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ କ୍ଷମତା ଏହାର ବିସ୍ତାରିତ ବିଶୋଧନ କ୍ଷମତା ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ଜଡିତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ପୁରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଆକଳନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ୨୦୨୮ ସୁଦ୍ଧା ଚାହିଦା ୨୫୭ ଏମଏମଟିପିଏରୁ ୩୧୦ ଏମଏମଟିପିଏକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଯାହା ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ଓଏନଜିସି ଓ ବିପିସିଏଲ ଭଳି ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ହଳଦିଆ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ ଭଳି ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀ ସହିତ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ପ୍ରାୟ ୪୫ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଅତିରିକ୍ତ ୧୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଭାରତର ନିମ୍ନ କାର୍ବନ ଭବିଷ୍ୟତର ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ସମାନ ।
ଏହି ଅଭିଭାଷଣରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ କ୍ଷମତାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ଯାହା ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୨୯.୬୨ ନିୟୁତ ଟନ୍ ରୁ ୪୬ ନିୟୁତ ଟନ୍ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ।
ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ, ରସାୟନ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ ନିବେଶ କ୍ଷେତ୍ର (ପିସିପିଆଇଆର୍), ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ପାର୍କ ଏବଂ ବୟନ ପାର୍କର ବିକାଶ ସହିତ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ମାର୍ଗ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୦୦% ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ (ଏଫଡିଆଇ)ର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ନୀତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଭାରତୀୟ ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଅର୍ଥନୀତି ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ ଉତ୍ପାଦର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧିର ମୁଖ୍ୟ ଚାଳକ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଯେହେତୁ ଅଧିକ ନାଗରିକ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଉତ୍ପାଦର ଚାହିଦା ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଯେଉଁଥିରୁ ଅଧିକାଂଶ ଉତ୍ପାଦ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥାଏ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ ସମାଧାନର ଚାହିଦା ବଢ଼ାଇବାରେ ସହାୟକ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଭାରତରେ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ର ଆସନ୍ତା ଦଶନ୍ଧିରେ ୮୭ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ୧୦% ରୁ ଅଧିକ । ନୂଆ ପିସିପିଆଇଆର ନୀତି ୨୦୨୦ - ୩୫ ଅଧୀନରେ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ମିଳିତ ଭାବେ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା (ପାଖାପାଖି ୧୪୨ ବିଲିୟନ ଡଲାର) ନିବେଶ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି ।
ରାସାୟନିକ ଶିଳ୍ପ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ, ଯାହା ଜିଡିପିରେ ପ୍ରାୟ ୬% ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ୫ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଭାରତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ରାସାୟନିକ ରଙ୍ଗ ଏବଂ କୃଷି ରାସାୟନିକ ଦ୍ରବ୍ୟର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଦେଶ, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ରସାୟନ ବିକ୍ରୟର ପ୍ରାୟ ୩% ଅଟେ । ତେବେ ଏହି ଦେଶ କେମିକାଲ୍ ଓ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲର ଏକ ନିଟ୍ ଆମଦାନୀକାରୀ ଦେଶ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାୟ ୪୫% ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ ଇଣ୍ଟରମିଡିଏଟ୍ ପାଇଁ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ରହିଛି । ଘରୋଇ ଚାହିଦା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗାଣ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଏହି ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରିବା ଏକ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ ।
କୃଷି, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଅଟୋମୋବାଇଲ ଏବଂ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ସମେତ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ କେମିକାଲ୍ ଓ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ ଶିଳ୍ପର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସ୍ଥାୟୀତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।
ସ୍ପେଶାଲିଟି କେମିକାଲ୍ ସେକ୍ଟର , ଯେଉଁଥିରେ ୧୨% ଚକ୍ରବୃଦ୍ଧି ବାର୍ଷିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର (ସିଏଜିଆର) ରହିଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟକୁ ନୂଆ ରୂପ ଦେଉଛି । ତେବେ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ ଶିଳ୍ପରେ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କମ୍ କାର୍ବନ ରଣନୀତି ଜରୁରୀ ।
ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ରାସାୟନିକ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପୋର୍ଟ ଅଫ୍ ଆଣ୍ଟୱର୍ପ, ପୋର୍ଟ ଅଫ୍ ହ୍ୟୁଷ୍ଟନ୍ ଏବଂ ଜୁରୋଙ୍ଗ ଦ୍ୱୀପ ଭଳି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ରାସାୟନିକ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । କ୍ଲଷ୍ଟର ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ଫିଡଷ୍ଟକ୍ ଅଂଶୀଦାର କରିବା, ସ୍କେଲର ଅର୍ଥନୀତି ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ସାଧାରଣ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରି, ଶିଳ୍ପ ଏହାର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିପାରିବ ।
ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବିଷୟବସ୍ତୁରୁ ଏବଂ ସମର୍ଥକ ସରକାରୀ ନୀତି ସହିତ ଶ୍ରୀ ପୁରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ୱ ରସାୟନ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଘରୋଇ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ନିବେଶକଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତର ୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବା ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା "ବିକଶିତ ଭାରତ" ମାନ୍ୟତା ହାସଲ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଯୋଗଦାନ କରିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Petroleum Minister Hardeep Puri Highlights India's Petrochemical Potential at India Chem 2024
India has potential to become global chemicals manufacturing hub: Minister Puri
Government Targets ₹10 Lakh Crore Investment Under New PCPIR Policy by 2025 to Boost Petrochemicals
18 OCT 2024 5:42PM by PIB Delhi
The market size of the Indian Chemicals and Petrochemicals sector is expected to grow to approximately USD 300 billion by 2025, up from its current market size of USD 220 billion, said Shri Hardeep Singh Puri while addressing the ‘Roundtable on Petrochemical’ during India Chem 2024 today. He said that the demand for chemicals is predicted to nearly triple and the petrochemicals industry in India may reach US$1 trillion by 2040.
Addressing industry leaders, Shri Hardeep Singh Puri highlighted the vast potential of India’s petrochemical sector. With annual consumption between 25 to 30 million tonnes, India stands as Asia's third-largest economy, exhibiting a per capita consumption significantly lower than developed nations. This gap presents ample opportunities for demand growth and investment.
As the sixth-largest chemicals producer globally and third in Asia, India exports chemicals to over 175 countries, accounting for 15% of its total exports. Shri Puri emphasized that chemicals and petrochemicals will drive global oil demand growth, with India’s integrated petrochemical capacity linked closely to its expanding refining capabilities. Projections indicate an increase from 257 MMTPA to 310 MMTPA by 2028, enhancing cost competitiveness.
The government, alongside PSUs like ONGC and BPCL and private players like Haldia Petrochemicals, is committed to significant investments, with nearly USD 45 billion in petrochemical projects underway. An additional USD 100 billion is projected to meet rising demand, aligning with India’s transition to a lower-carbon future.
In the address, the Minister, spoke about a substantial rise in India’s petrochemical capacity, projected to increase from approximately 29.62 million tonnes to 46 million tonnes by 2030.
Highlighting the initiatives rolled out by government to accelerate growth within the industry, the Minister mentioned about key policies including the development of Petroleum, Chemicals and Petrochemicals Investment Regions (PCPIRs), Plastic Parks, and Textile Parks, alongside facilitating 100% Foreign Direct Investment (FDI) through automatic routes.
The growing Indian population and rapidly expanding economy are major drivers of increasing demand for petrochemical products, said the Minister. As more citizens enter the middle class, the demand for a diverse range of products—many of which are derived from petrochemicals—is set to rise significantly. Additionally, he said the government's focus on clean energy is contributing to heightened demand for petrochemical solutions.
The Minister said that the petrochemical sector in India is projected to attract investments exceeding USD 87 billion in the next decade, representing over 10% of global petrochemical growth. Under the new PCPIR Policy 2020-35, a combined investment of ₹10 lakh crore (approximately USD 142 billion) is targeted by 2025, underscoring the government's long-term vision for the industry.
The chemical industry plays a crucial role in India's economy, contributing around 6% to the GDP and generating employment for over 5 million people. India is the second-largest exporter of chemical dyes and agrochemicals globally, accounting for about 3% of global chemical sales. However, the country is also a net importer of chemicals and petrochemicals, with a dependency on imports for around 45% of petrochemical intermediates. Bridging this gap between domestic demand and supply through local production remains a priority.
Minister emphasized the pivotal role of the chemical and petrochemical industries in serving as the backbone of numerous sectors, including agriculture, electronics, infrastructure, automobiles, and textiles. With a robust focus on sustainability, the government is committed to reducing reliance on imports and enhancing infrastructure.
The specialty chemicals sector, experiencing a 12% compound annual growth rate (CAGR), is also reshaping India’s economic landscape. However, a low-carbon strategy is essential for sustainable growth in the petrochemical industry.
To further enhance growth, the Minister encouraged the Indian chemical industry to learn from global chemical hubs such as the Port of Antwerp, Port of Houston, and Jurong Island. By synergizing within clusters to share feedstock, achieve economies of scale, and create common facilities for innovation and skill development, the industry can accelerate its development.
With a strong starting point and supportive government policies, Shri Puri said India has the potential to become the next global chemicals manufacturing hub. He expressed confidence that with collaboration from domestic and international investors, the petrochemical sector will contribute to India’s goal of becoming a $5 trillion economy and achieving "Viksit Bharat" status by 2047.