ঙাকশেল মন্ত্রালয়
দেফকন্নেক্ত 4.0: ঙাকশেল মন্ত্রীনা ঙাকশেলদা ইন্নোভেসন, ওন্তপ্রিনোরশিপ য়োকখৎনবা অমসুং ‘আত্মনর্ভরতা’ ওইনবা ADITI 2.0 চেলেঞ্জেস অমসুং DISC 12 হৌদোকখ্রে
ADITI 2.0দা AI, ক্বান্তম তেক্নোলোজী, মিলিতরী কম্ম্যুনিকেসন, এন্তি-দ্রোন সিস্তেমশিং অমসুং এদাপ্তিব কেমোফ্লেগকী লমশিংদা চেলেঞ্জ 19 য়াওরি
DISC 12না UAVশিং, AI, নেৎৱার্কিং অমসুং কম্ম্যুনিকেসন দোমেনশিংদা চেলেঞ্জ 41 পীরি; মেদিকেল ইন্নোভেসন্স অমসুং রিসর্চ এদভান্সমেন্ত ইনিসিএতিব হৌদোকখ্রে
iDEX প্রদক্ত 26কীদমক লুপা করোর 1,000গী প্রোক্যুরমেন্ত ওর্দরশিং পীখ্রে: শ্রী রাজনাথ সিংহ
RMনা প্রাইবেৎ সেক্তরবু ইমিতেতিবতগী ইন্নোভেতিব তেক্তা মাংদা চংশিন্দুনা আর্মদ ফোর্সেসকী তুংগী মথৌ তাবশিং থুংহন্নবা হায়খ্রে
07 OCT 2024 5:54PM by PIB Imphal
ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা 2024গী ওক্তোবর 7দা দিল্লী কেন্তকী মনেকশাও সেন্তরদা দেফকনেক্ত 4.0গী মনুংদা এসিং দিবেলপমেন্ত ওফ ইন্নোভেতিব তেক্নোলোজীস iDEX (ADITI 2.0) চেলেঞ্জশিং অমসুং দিফেন্স ইন্দিয়া স্তার্ত-অপ চেলেঞ্জ (DISC 12) গী 12শুবা ইদিসন হৌদোকখ্রে।
ADITI 2.0 দা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (AI), ক্বান্তম তেক্নোলোজী, মিলিতরী কম্ম্যুনিকেসন, মিলিতরী প্লেৎফোর্মশিংগীদমক কাস্তমাইজ তৌরবা এন্তি-দ্রোন সিস্তেমশিং অমসুং এদাপ্তিব কেমোফ্লেগ, অসিনচিংবা লমশিংদা আর্মদ ফোর্সেস অমসুং মরী লৈনবা এজেন্সীশিংদগী লাকপা চেলেঞ্জ 19 য়াওরি। স্কিম অসিনা লৈবাক অসিগী দিফেন্স ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মরুওইবা তেক্নোলোজিকেল এরিয়াশিংদা মীৎয়েং থমদুনা ইন্নোভেসন ফোর দিফেন্স এক্সিলেন্স (iDEX) গী ৱিন্নরশিংদা লুপা করোর 25 ফাওবগী গ্রান্ত পীরি।
UAVশিং, AI, নেৎৱার্কিং অমসুং কম্ম্যুনিকেসন য়াওনা লুপা করোর 1.50গী গ্রান্তগা লোয়ননা DISC 12না মরুওইবা তেক্নোলোজীগী লমশিংদা শিংনবা 41 পুথোক্লি। মরুওইনা, মসিনা মেদিকেল ইন্নোভেসন অমসুং রিসর্চ এদভান্সমেন্ত (MIRA) ইনিসিএতিব হৌদোক্লি, মসিদা আর্মদ ফোর্সেসকী মেদিকেল দিমান্দশিং ফংনবা মেদিকেল তেক্নোলোজীশিং চাউখৎহনবদা পান্দম থম্লিবা চেলেঞ্জ নিপান য়াওরি। iDEX ইনিসিএতিবতা খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা, DISC অসি অতল ইন্নোভেসন মিসনগা খুৎশম্নদুনা হৌদোকপা/MSMEশিং/ইন্নোভেতরশিংদা নেস্নেল দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতীগী লমদা প্রোতোতাইপশিং শেম্নবা অমসুং/নত্ত্রগা প্রদক্তশিং/সোলুসনশিং কমর্সিএলাইজ তৌনবা মতেং পাংনবা পান্দমদা হৌদোকখি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোলদা লৈবাক অসিদা ইন্নোভেসনগী কলচর চাউখৎহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরিবা দেফকন্নেক্তপু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্লেৎফোর্ম অসিনা দিফেন্স ইন্দস্ত্রীএল ইকোসিস্তেমদা অনৌবা ইনর্জী অমা পীরি অমসুং লৈবাক অসিগী তেলেন্তশিংবু সেক্যুরিতী এপ্পরেতস মপাঙ্গল কনখৎহনবদা পার্তনর অমা ওইহল্লি। দিফেন্স ইকোসিস্তেমগা মরী লৈনবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কী মরক্তা দেফকন্নেক্ত অসি মরু ওইবা লিঙ্ক অমনি হায়না পল্লদুনা মহাক্না থাজবা থমখি মদুদি প্লেৎফোর্ম অসিনা দিফেন্সতা 'আত্মানির্ভরতা'গী ভিজন অসি মংফাওনহনবদা মতেং পাংগনি।
ইন্নোভেসন প্রমোৎ তৌনবা সরকারনা হোৎনরিবশিং অদুগী মতুং ইন্না ফংলিবা মায়পাকপশিং অদু পল্লদুনা শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি মদুদি হৌজিক ফাওবদা iDEX দা এপ্লিকেসন 9,000 হেন্না ফংখ্রে। অমসুং হৌজিক্তি DISC অমসুং ওপন চেলেঞ্জগী খুত্থাংদা স্তার্ত-অপ অমসুং MSME 450 হেনবগা খুৎশম্নরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি iDEX কী মখাদা প্রদক্ত 26পুথোকখ্রে। মসিগীদমক্তা লুপা করোর 1000 হেনবগী পোৎ-চৈ পুথোকপগী ওর্দর পীখ্রে। মসিগী মথক্তা, প্রদক্ত 37গীদমক লুপা করোর 2,380 হেনবগী এসেপ্তেন্দ ওফ নেসেসিতী অমসুং রিক্বেস্ত ফোর প্রপোজেল পীখ্রে। দিফেন্স ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ADITI ইনিসিএতিবনা মরুওইবা অমসুং স্ত্রেতেজিক তেক্নোলোজী 30 হেনবদা মীৎয়েং থম্লি হায়না মহাক্না হায়খি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা ইন্নোভেতরশিং, ‌ওন্তপ্রিনোরশিং, সাইন্তিস্তশিং অমসুং স্তার্ত-অপশিংগী থৌনা ফরবা অমসুং দাইনামিক ইকোসিস্তেমগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মালেম অসিনা ভারতকী নহারোলশিংগী শক্তি অমসুং তেলেন্তপু শকখঙলি। দিফেন্স ইকোসিস্তেমদা প্রাইবেৎ সেক্তরগী থৌদাং মখা তানা হেনগৎহন্নবা সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু মহাক্না অমুক হন্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি, মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমনবগীদমক মখোয়গী শরুক য়াবা মথৌ তাই।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা পনখি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকার অসিনা 2014দা পাল্লম্বা মতমদগী হৌনা আত্মনির্ভর ওইনবা হোৎনবদা অচৌবা খুদোংচাদবা অমা ওইনা দিফেন্স সেক্তরদা প্রাইবেৎ সেক্তরগী শরুক য়াবা লৈতববু মশক খঙদোকখি অমসুং লৈবাক শেমগৎপদা মখোয়গী শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা হোৎনখি। দিফেন্স সেক্তরদা মশা-মরোমদোম লেপচবগী মরুওইবা মওং অনি লৈ। অহানবদা, খুৎলাই/ইক্বিপমেন্ত পুথোকপা, মসিগী তেক্নোলোজী অসি লৈরম্মি, অদুবু পোত্থোক পুথোকপগী কেপাসিতী লৈরমদে। অনিশুবদা, লানগী মওং লেপ্তনা হোংলক্লিবা অসি য়েংলগা এদভান্স তেক্নোলোজীগী এপ্লিকেসনশিংগী মথৌ তাবশিং ফংহনবনি। মমাংদদি, DRDO গুম্বা ইন-হাউস R&D অমসুং ওর্গনাইজেসনশিংখক্তনা অসিগুম্বা খ্বাইদগী ফবা তেক্নোলোজীশিং শেমগৎনবা হোৎনখি। অদুবু হৌজিক ঐখোয়না প্রাইবেৎ সেক্তরগী মরু ওইবা থৌদাং অমা উবা ফংলি। পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরশিংগী মরক্তা সিনর্জী হেনগৎলক্লি, মসিগী খ্বাইদগী চাউবা খুদমদি দেফকন্নেক্তনি।"
ঙাকশেল মন্ত্রীনা SIDBI iDEX পার্তনর ইনক্যুবেতর ফন্দবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা হায়খি মদুদি কোলাবোরেসন অসিনা ইন্নোভেতরশিংগী মরুওইবা ফন্দিং মথৌ তাবশিং ফংহল্লগনি। SIDBI (স্মোল ইন্দস্ত্রীজ দিবেলপমেন্ত বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া) না IIT দিল্লীদা ফাউন্দেসন ফোর ইন্নোভেসন অমসুং তেক্নোলোজী ত্রান্সফর, IIT বোম্বেদা সোসাইতী ফোর ইন্নোভেসন অমসুং ওন্তপ্রিনোরশিপ, অমসুং তেক্নোলোজী-হব হায়দরাবাদ য়াওনা মকোক থোংবা পার্তনর ইনক্যুবেতর 10দা iDEX ৱিন্নরশিংদা ক্রিতিকেল দিফেন্স তেক্নোলোজীশিং চাউখৎহন্নবা ফন্দ ওইনা লুপা করোর 50 এল্লোকেৎ তৌগনি।
অনৌবা তেক্নোলোজীশিং অসি লান অমসুং লানগী থৌওংশিংদা য়াওহনবগী মতাংদা, শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি মদুদি কনভেন্সনেল আর্শিং অমসুং এম্যুনিসনগী মথক্তা, দ্যুএল য়ুজ নৎত্রগা সিবিলিয়ন তেক্নোলোজী কয়া অমা খুৎলাই ওইনা শীজিন্নরি। তেক্নোলোজীশিং অসিগী মতাংদা মপুং ফানা খঙমিন্ননবা মহাক্না হায়খি। মহাক্না ইন্নোভেতরশিংদা লৈবাক ঙাকশেনবগীদমক চাউখৎলক্লিবা অসি ইমেজিনেসতিব য়ুজকী মওংদা শীজিন্ননবা হায়খি।
ইমিতেতিবতগী ইন্নোভেতিব অমসুং দিস্ত্রিক্ত তেক্নোলোজীদা খোঙজেল য়াংশিনবগী তঙাইফদবা অদু পল্লদুনা, ঙাকশেল মন্ত্রীনা প্রাইবেৎ সেক্তরদা ADITI & DISC কী খুত্থাংদা পীরিবা চেলেঞ্জশিং অসিগী সোলুসনশিংগী মথক্তা খন্নবা হায়খি। মহাক্না মখোয়দা আর্মদ ফোর্সেসকী মথৌ তাবশিংদগী য়াম্না মাংজিল থানা চৎপা তেক্নোলোজী পুথোক্নবা অমসুং তুংদা লাক্কদৌরিবা খুদোংথীবশিং অসি থেংনবদা কান্নবা ফংহন্নবা তকশিনখি। মপাঙ্গল কনবা অমসুং মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা দিফেন্স সেক্তর অমগী পান্দম ফংনবগীদমক সরকারনা মপুং ফানা মতেং পাংগনি হায়না মহাক্না থাজবা পীখি।
থৌরম অদুদা শ্রী রাজনাথ সিংহনা ADITI 1.0 গী মনা ফংলবশিংবুসু নুংঙাইবা ফোংদোকখি অমসুং মখোয়গী তুংলমচৎকীদমক য়াইফ-পাউজেল পীখি। ম্যুনিসন সিস্তেম, ইন্তেলিজেন্স, সর্ভেলেন্স এন্দ রিকনাইসেন্স, কম্ম্যুনিকেসন সিস্তেম অমসুং স্পেস তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা মখোয়গী অৱাংবা থাক্কী সোলুসনশিং দেফকন্নেক্ত 2024গী শরুক অমা ওইনা iDEX ৱিন্নরশিংগী মনুংদা কুনু লেব্স, সাগর দিফেন্স তেক্নোলোজীজ, এস্ত্রোম তেক্নোলোজীজ, জিউস ন্যুমেরিক্স প্রাইভেৎ লিমিতেদ, ন্যুসস্পেস রিসর্চ অমসুং তেক্নোলোজীজ, পিক্সেল স্পেস ইন্দিয়া অসিনচিংবা য়াওরি।
থৌরম অদুদা আর্মি স্তাফকী চীফ, জেনরেল উপেন্দ্র দ্বিবেদী, এয়র স্তাফকী চীফ, এয়র চিফ মার্শেল এ.পি. সিংহ, দিফেন্স দিপার্তমেন্তকী OSD. শ্রী আর.কে. সিংহ, সেক্রেতরী (দিফেন্স প্রদক্সন) শ্রী সঞ্জীব কুমার, দিফেন্স দিপার্তমেন্তকী সেক্রেতরী R&D অমসুং DRDOগী চেয়রমেন দোক্তর সমির ভি. কামাত, ফাইনান্সিএল এদভাইজর (দিফেন্স সর্ভিসেস) শ্রী সুগতা ঘোশ দাস্তীদার, দিফেন্স মন্ত্রালয়গী অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং, ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং, একাদমিসিয়ন, নহা ওইরিবা ওন্তপ্রিনোরশিং অমসুং ইন্নোভেতরশিং শরুক য়াখি।

Ministry of Defence
DefConnect 4.0: Raksha Mantri launches ADITI 2.0 challenges & DISC 12 to foster innovation, entrepreneurship & ‘Aatmanirbharta’ in defence
ADITI 2.0 features 19 challenges in the fields of AI, Quantum Technology, military communication, anti-drone systems & adaptive camouflage
DISC 12 presents 41 challenges across UAVs, AI, Networking & Communication domains; Introduces Medical Innovations & Research Advancement initiative
Rs 1,000 crore procurement orders placed for 26 iDEX products: Shri Rajnath Singh
RM exhorts private sector to move ahead from imitative to innovative tech to cater to futuristic needs of the Armed Forces
07 OCT 2024 5:54PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh launched the second edition of Acing Development of Innovative Technologies with iDEX (ADITI 2.0) challenges and the 12th edition of Defence India Start-up Challenges (DISC 12) during DefConnect 4.0 at Manekshaw Centre, Delhi Cantt. on October 07, 2024.
ADITI 2.0 features 19 challenges from the Armed Forces and allied agencies in the domains of Artificial Intelligence (AI), Quantum Technology, military communication, anti-drone systems customised for military platforms and adaptive camouflage, etc. This scheme offers a grant of up to Rs 25 crore to Innovations for Defence Excellence (iDEX) winners, focusing on critical technological areas crucial for strengthening the defence ecosystem of the country.
DISC 12 presents 41 challenges across key technology domains, including Unmanned Aerial Vehicles (UAVs), AI, Networking and Communication, with grants up to Rs 1.50 crore. Notably, it introduces the Medical Innovations and Research Advancement (MIRA) initiative, featuring nine challenges aimed at fostering the development of medical technologies to meet the medical demands of the Armed Forces. To provide momentum to the iDEX initiative, DISC was launched in partnership with Atal Innovation Mission, aimed at supporting start-ups/MSMEs/Innovators to create prototypes and/or commercialise products/ solutions in the area of national defence and security.
In his address, Raksha Mantri commended DefConnect for playing a crucial role in developing the culture of innovation in the country. He stated that the platform is bringing a new energy to the defence industrial ecosystem, and making the nation’s talent a partner in strengthening the security apparatus. Terming DefConnect as an important link between all the stakeholders associated with the defence ecosystem, he exuded confidence that the platform will help in realising the vision of ‘Aatmanirbharta’ in defence.
Enumerating the feats achieved due to the Government’s efforts to promote innovation, Shri Rajnath Singh informed that iDEX has received over 9,000 applications so far, and is currently collaborating with more than 450 start-ups & MSMEs through DISC and Open Challenge. He added that 26 products have been developed under iDEX, for which procurement orders worth more than Rs 1,000 crore have been placed. In addition, Acceptance of Necessity and Request for Proposal worth over Rs 2,380 crore have been issued for 37 products. The ADITI initiative is focusing on over 30 critical and strategic technologies to strengthen the defence ecosystem, he said.
Raksha Mantri highlighted the vibrant and dynamic ecosystem of innovators, entrepreneurs, scientists & start-ups in the country, stating that the world is acknowledging the strength & talent of India’s youth. He reiterated the Government’s commitment to further enhance the role of the private sector in the defence ecosystem. Their involvement is necessary to achieve self-reliance, he said.
Shri Rajnath Singh pointed out that as soon as the Goverment, led by Prime Minister Shri Narendra Modi, came to power in 2014, it identified ‘lack of private sector participation in the defence sector’ as a major hurdle in attaining self-reliance, and strived to increase their contribution in nation building. “There were two major dimensions of self-reliance in the defence sector. First was the manufacturing of arms/equipment, whose technology was available, but there was a lack of production capacity. Second was catering to the needs of high-technology applications in view of the constantly-changing nature of warfare. Earlier, only in-house R&D and organisations like DRDO were working towards the development of such cutting edge technologies. But now, we are witnessing a significant role of the private sector too. There is enhanced synergy between the public & private sectors, the biggest example of which is DefConnect,” he said.
Raksha Mantri appreciated the ‘SIDBI iDEX Partner Incubator Fund’, stating that the collaboration will meet the critical funding needs of innovators. SIDBI (Small Industries Development Bank of India) will allocate Rs 50 crore to 10 leading partner incubators, including Foundation for Innovation and Technology Transfer at IIT Delhi, Society for Innovation & Entrepreneurship at IIT Bombay, and Technology-Hub Hyderabad, to fund iDEX winners in advancing critical defence technologies.
On the new technologies being incorporated in wars and conflicts, Shri Rajnath Singh said apart from conventional arms & ammunition, many dual use or purely civilian tech is being weaponised. He called for an in-depth understanding of these technologies, exhorting the innovators to make imaginative use of the advancements for the defence of the nation.
Stressing on the need to move forward from imitative to innovative and distinctive technologies, Raksha Mantri called upon the private sector to think beyond the solutions to challenges being provided through ADITI & DISC. He urged them to bring forth the tech which is far ahead of the requirements of the Armed Forces and would be beneficial to deal with future threats. He promised the Government’s full assistance to achieve the goal of a strong & self-reliant defence sector.
On the occasion, Shri Rajnath Singh also felicitated the ADITI 1.0 winners, and extended his best wishes for their future endeavours. Leading iDEX winners showcased their cutting-edge solutions related to Munition Systems, Intelligence, Surveillance & Reconnaissance, Communication Systems & Space Technologies, as part of DefConnect 2024. The winners include QuNu Labs, Sagar Defence Technologies, Astrome Technologies, Zeus Numerix Pvt. Ltd., NewSpace Research and Technologies, Pixxel Space India etc.
Chief of the Army Staff General Upendra Dwivedi, Chief of the Air Staff Air Chief Marshal AP Singh, OSD, Department of Defence Shri RK Singh, Secretary (Defence Production) Shri Sanjeev Kumar, Secretary, Department of Defence R&D and Chairman DRDO Dr Samir V Kamat, Financial Advisor (Defence Services) Shri Sugata Ghosh Dastidar, other senior officials of Ministry of Defence, industry leaders, academia, young entrepreneurs & innovators attended the event.