Ministry of Social Justice & Empowerment
DEPwD successfully concludes the Swachhata Hi Seva 2024 Campaign: A significant step towards improved facilities for Persons with Disabilities
04 OCT 2024 1:43PM by PIB Delhi
The Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD) and its affiliated National Institutes successfully concluded the Swachhata Hi Seva (SHS) 2024 campaign. Various events, including Divya Kala Shakti, ADIP camps, Sign Language Day, and the Indian Board of Rehabilitation Education, were organized by the department under the Swachhata Pakhwada. During these events, Union Minister for Social Justice and Empowerment (SJE), Dr. Virendra Kumar, administered the Swachhata Pledge.
At the National Institute for Empowerment of Persons with Visual Disabilities (NIEPVD) in Dehradun, Union Minister of State (SJE), Shri B.L. Verma graced the SHS programme as the chief guest. He participated in the ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ tree plantation drive and inaugurated the newly constructed 'Accessible Library' for visually impaired students, which is equipped with state-of-the-art technology to facilitate easy learning.
Similarly, at the National Institute for the Empowerment of Persons with Intellectual Disabilities (NIEPID), the concluding event of the cleanliness campaign saw officials and staff reaffirm their commitment to maintaining hygiene and promoting cleanliness in their community.
Additionally, the Atal Bihari Vajpayee Divyang Sports Training Center in Gwalior marked its foundation day with a sanitation awareness rally. The rally saw participation from 150 wheelchair athletes, national managers, referees, coaches, social workers, and Gwalior Municipal Corporation’s sanitation ambassadors, raising widespread awareness about the importance of cleanliness.
The fortnight-long campaign placed special emphasis on upgrading facilities for Divyang employees and staff, including the construction and inauguration of accessible toilets. A special medical camp was also held to ensure the well-being of sanitation workers.
The SHS campaign aims not only to ensure cleanliness and hygiene facilities for persons with disabilities but also to promote awareness about sanitation throughout society. The department remains committed to this cause and will continue to run such campaigns in the future.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
DEPwDনা স্বচ্ছতা হী সেবা 2024 কেম্পেন মায়পাক্না লোইশিনখ্রে: পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীশিংগীদমক ফেসিলিতীশিং ফগৎহন্নবা মাইকৈদা মরু ওইবা খোঙথাং অমা
04 OCT 2024 1:43PM by PIB Imphal
দিপার্তমেন্ত ওফ এম্পাৱরমেন্ত ওফ পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজ (DEPwD) অমসুং মসিগী মরী লৈনবা নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎশিংনা স্বচ্ছতা হী সেবা (SHS) 2024 কেম্পেন মায়পাক্না লোইশিনখি। স্বচ্ছতা পখৱারাগী মখাদা দিব্য কলা শক্তি, ADIP কেম্পশিং, সাইন লেংগ্বেজ দে, অমসুং ইন্দিয়ন বোর্দ ওফ রিহেবিলিতেসন এজুকেসন য়াওনা তোঙান তোঙানবা থৌরম কয়া দিপার্তমেন্ত অসিনা শীনখি। থৌরমশিং অসিগী মনুংদা, কেন্দ্রগী সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱরমেন্ত (SJE) ভিরেন্দ্র কুমারনা স্বচ্ছতাগী অচেৎপা ৱাশক লৌখি।
দেহরাদুনদা লৈবা নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ফোর এম্পাৱরমেন্ত ওফ পর্সনস ৱিথ ভিজুএল দিসএবিলিতীজ (NIEPVD)দা কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী(SJE) শ্রী বি.এল. ভর্মানা SHS প্রোগ্রামদা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা শরুক য়াখি। মহাক্না "এক পের মা কে নাম" ত্রী প্লান্তেসন দ্রাইবতা শরুক য়াখি অমসুং মীৎ উবা ঙমদ্রবা মহৈরোইশিংগীদমক্তা নৌনা শাবা 'এক্সেসিবল লাইব্রেরী'গী উরেপ উয়ুং তমখি, মসিদা লায়না তম্বদা মতেং পাংনবা খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজী য়াওরি।
মতৌ অসুম্না, নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ফোর দি এম্পাৱর্মেন্ত ওফ পর্সনস ৱিথ ইন্তেলেকচুএল দিসএবিলিতিজ (NIEPID) দা, ক্লিনলিনেস কেম্পেনগী অরোইবা থৌরম অদুদা ওফিসিএলশিং অমসুং স্তাফনা মখোয়গী কম্ম্যুনিতীদা হায়জিন ঙাক্নবা অমসুং ক্লিনলিনেস প্রমোৎ তৌনবা মখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
মসিগী মথক্তা, গ্বালিয়রদা লৈবা অতল বিহারী বাজপায়ী দিব্যাঙ্গ স্পোর্তস ত্রেনিং সেন্তরগী ফাউন্দেসন নুমিৎ অসি সেনিতেসন এৱেরনেস রেলীগা লোয়ননা পাংথোকখি। রেলী অসিদা হ্বীল চেয়র এথলেৎ 150, নেস্নেল মেনেজরশিং, রেফরীশিং, কোচশিং, সোসিএল ৱার্করশিং অমসুং গ্বালিয়র ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসনগী সেনিতেসন এম্বেসেদরশিংনা শরুক য়াখি । মসিনা স্বচ্ছতাগী মরুওইবা অদুগী মতাংদা পাক শন্না খঙহনখি ।
চয়োল অনীগী কেম্পেন অসিনা দিব্যাঙ্গ ইমপ্লোয়ীশিং অমসুং স্তাফকীদমক খুদোংচাবশিং হেন্না ফগৎহনবদা অখন্নবা মীৎয়েং থমখি। মসিগী মনুংদা লোইলেৎশিং শাবা অমসুং শঙ্গাবগী থবকশিং য়াওরি। সেনিতেসন ৱার্করশিংগী য়াইফনবা অখন্নবা মেদিকেল কেম্প অমা পাংথোকখি।
SHS কেম্পেনগী পান্দমদি দিসএবল ওইরবা মীওইশিংগীদমক ক্লিনলিনেস অমসুং হায়জিনগী খুদোংচাবশিং ফংহনবতা নত্তনা খুন্নাই পুম্বদা সেনিতেসনগী মতাংদা এৱেরনেস প্রমোৎ তৌবা অসিনি। দিপার্তমেন্ত অসিনা হীরম অসিদা লেপ্পা লৈতনা থাজবা থম্লি অমসুং তুংলমচৎতা অসিগুম্বা কেম্পেনশিং অসি মখা তানা চত্থখিগনি।