প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ দশম বৰ্ষপূৰ্তি উপলক্ষে অহা ২ অক্টোবৰত স্বচ্ছ ভাৰত দিৱস ২০২৪ত অংশগ্ৰহণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
৯৬০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ কেইবাটাও অনাময় আৰু পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা প্ৰকল্পৰ আৰম্ভণি আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত AMRUT আৰু AMRUT 2.0, স্বচ্ছ গংগাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযান, আৰু গোবৰ্ধন (GOBARdhan) আঁচনিৰ অধীনত পদক্ষেপসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত
স্বচ্ছতা হি সেৱা ২০২৪ ৰ বিষয়বস্তু: ‘স্বভাৱ স্বচ্ছতা, সংস্কাৰ স্বচ্ছতা’
30 SEP 2024 8:59PM by PIB Guwahati
স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ অন্যতম প্ৰভাৱশালী স্বচ্ছ আন্দোলন স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ দশম বৰ্ষপূৰ্তি উদযাপনৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৫৫ সংখ্যক গান্ধী জয়ন্তীৰ দিনা স্বচ্ছ ভাৰত দিৱস ২০২৪ কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিব। অহা ২ অক্টোবৰৰ পুৱা প্ৰায় ১০ বজাত নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত অনুষ্ঠিত হ’ব এই অনুষ্ঠান।
এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰি বিভিন্ন অনাময় আৰু স্বচ্ছতা প্ৰকল্পৰ ভেটি স্থাপন কৰিব মুঠ ৯,৬০০ কোটি টকাৰ ওপৰত। ইয়াৰ ভিতৰত আছে AMRUT আৰু AMRUT ২.০ৰ অধীনত নগৰীয়া পানী আৰু নলা-নৰ্দমা ব্যৱস্থা বৃদ্ধিৰ বাবে, ৮০০ কোটি টকাতকৈ অধিক, ৰাষ্ট্ৰীয় মিছন ফৰ ক্লিন গংগাৰ অধীনত গংগা অৱবাহিকাত পানীৰ গুণাগুণ আৰু আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা উন্নত কৰাৰ লক্ষ্যৰে ১৫৫০ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ ১০টা প্ৰকল্প, আৰু ১৫টা গোবৰ্ধন (GOBARdhan) আঁচনিৰ অধীনত ১,৩৩২ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ কম্প্ৰেছড বায়’গেছ (CBG) প্লাণ্ট প্ৰকল্প।
স্বচ্ছ ভাৰত দিৱসৰ কাৰ্যসূচীত ভাৰতৰ বিগত দশকত অনাময় ব্যৱস্থাৰ সাফল্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হ’ব, য’ত সদ্য সমাপ্ত ‘স্বচ্ছতা হি সেৱা’ অভিযানৰ সফলতাও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও এই ৰাষ্ট্ৰীয় পদক্ষেপৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ৰ ভিত্তি স্থাপন কৰিব। এই অনুষ্ঠানত স্থানীয় চৰকাৰী সংস্থা, মহিলা গোট, যুৱ সংগঠন, আৰু সম্প্ৰদায়ৰ নেতাসকলৰ ব্যাপক অংশগ্ৰহণৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব, যাৰ ফলত ভাৰতৰ চুক-কোণে সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছতাৰ মনোভাৱ অনুভৱ কৰাটো নিশ্চিত কৰা হ’ব।
স্বচ্ছতা হি সেৱা ২০২৪ৰ বিষয়বস্তু “স্বভাৱ স্বচ্ছতা, সংস্কাৰ স্বচ্ছতা”-এ স্বচ্ছতা, জনস্বাস্থ্য, আৰু পৰিৱেশ বহনক্ষমতাৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাত জাতিটোক পুনৰ একত্ৰিত কৰিছে। এই পদক্ষেপৰ অধীনত ১৯.৭ লাখৰো অধিক কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে, য’ত ১৭ কোটিতকৈ অধিক অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। প্ৰায় ৬.৫ লাখ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ লক্ষ্য ইউনিটক ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছে, আৰু প্ৰায় ১ লাখ ছাফাই মিত্ৰ সুৰক্ষা শিৱিৰ আয়োজন কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ৩০ লাখৰো অধিক ছাফাই মিত্ৰ উপকৃত হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও এজুপি গছ মাৰ নামত অভিযানৰ অংশ হিচাপে ৪৫ লাখৰো অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰা হৈছে।

Prime Minister's Office
Marking completion of 10 years of launch of Swachh Bharat Mission, PM to participate in Swachh Bharat Diwas 2024 on 2nd October
PM to launch and lay the foundation stone for several sanitation and cleanliness projects worth over Rs 9600 crore
These include projects under AMRUT and AMRUT 2.0, National Mission for Clean Ganga and GOBARdhan Scheme
Theme for Swachhata Hi Seva 2024: ‘Swabhav Swachhata, Sanskaar Swachhata’
30 SEP 2024 8:59PM by PIB Delhi
Marking the completion of 10 years of the launch of one of the most significant mass movements for cleanliness - the Swachh Bharat Mission - Prime Minister Shri Narendra Modi will participate in Swachh Bharat Diwas 2024 programme on the occasion of 155th Gandhi Jayanti on 2nd October at around 10 AM in Vigyan Bhawan, New Delhi.
During the programme, the Prime Minister will launch and lay the foundation stone for several projects related to sanitation and cleanliness, worth over Rs 9600 crore. It will include projects worth over Rs 6,800 crore, aimed at enhancing urban water and sewage systems under AMRUT and AMRUT 2.0, 10 projects worth over Rs 1550 crore focused on improving water quality and waste management in Ganga basin areas under National Mission for Clean Ganga and 15 Compressed Biogas (CBG) Plant projects worth over Rs 1332 crore under GOBARdhan Scheme.
The Swachh Bharat Diwas programme will showcase India's decade-long sanitation achievements and those in the recently concluded Swachhata Hi Seva campaign. It will also set the stage for the next phase of this national endeavour. It will also include nationwide participation from local government bodies, women’s groups, youth organizations, and community leaders, ensuring that the spirit of Sampoorna Swachhata reaches every corner of India.
The theme for Swachhata Hi Seva 2024, ‘Swabhav Swachhata, Sanskaar Swachhata’, has once again united the nation in its commitment to cleanliness, public health, and environmental sustainability. Under Swachhata Hi Seva 2024, over 19.70 lakhs programmes have been completed with public participation of more than 17 crore people. Transformation of around 6.5 lakh Cleanliness Target Units has been achieved. Nearly 1 lakh SafaiMitra Suraksha Shivirs have also been organised, benefitting over 30 lakh Safai Mitras. Further, over 45 lakh trees have been planted under the Ek Ped Maa ke Naam campaign.