লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়না ঙসি নই দিল্লীদা দিজিতেল এগ্রিকলচর মিসনগী মখাদা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা নেস্নেল কনফরেন্স শিনখ্রে
কনফরেন্স অসিনা লৌউ-শিংউদা দিজিতেল তেক্নোলোজীশিং শিজিন্ননবা সেন্তর-স্তেতকী মরক্তা মখাতানা খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নবগী মতাংদা DPI ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা খন্ননবা পান্দম থম্লি
24 SEP 2024 7:41PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয় (MoA&FW)না ঙসি নই দিল্লীদা দিজিতেল এগ্রিকলচর মিসনগী মখাদা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (DPI) ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা নেস্নেল কনফরেন্স শিনখ্রে। কনফরেন্স অসিনা লৌউ-শিংউদা দিজিতেল তেক্নোলোজীশিং শিজিন্ননবা সেন্তর-স্তেতকী মরক্তা মখাতানা খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নবগী মতাংদা DPI ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা খন্ননবা পান্দম থম্লি, মসিনা সর্বিস দেলিভরী হেন্না ফগৎহন্নবা অমসুং লৌউ-শিংউগী ওইবা স্কীমশিংগী এফিসিয়েন্সী হেনগৎহন্নবা দিজিতেল এগ্রিকলচর মিসনগী কমপোনেন্তশিং খুদম ওইনা এগ্রি স্তেক, কৃষি DSS, সোইল প্রোফাইল মেপ্পিং অমসুং অতোপ্পা কমপোনেন্তশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা অখন্নবা মিৎয়েং থম্লি। লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙান মফম কয়াদগী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংনা কনফরেন্স অদুদা শরুক য়াখি। লৌমীশিংগী রেজিস্ত্রী তৌবদা, স্পেসিয়েল সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স (SCA) স্কীম ফন্দশিং লৌনবা অমসুং রাজ্যগী থাক্তা পাইখৎলিবা থবক-থৌরমশিং অদুগা জাতিগী থাক্তা পাইখৎলিবা থবক-থৌরমশিং অদুগা লেং মান্ননা থবক তৌমিন্নবদা মথৌতাবা তেক্নিকেল অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মশিং অদুবু য়েংশিন্নবগীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবা প্লেতফোর্ম অমনি।
কনফরেন্স অদু ফোর্মল ওইবা ইনোগুরেল সেসন অমগা লোইননা হৌদোকখি, অহৌবগী সেসন অদুদা সেক্রেতরী (DA&FW), শ্রী দেভেশ চাতুর্বেদিনা দিজিতেল এগ্রিকল মিসন অমসুং স্পেসিয়েল সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স (SCA) স্কীমগী মতাংদা শম্লপ্‌না পনখি, মসিদা মহাক্না তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা লৌউ-শিংউদা অওনবা অমা পুরক্নবগী সরকারগী মঙলান অদুগী মতাংদা পনখি। মসিগী মখা তারকপদা, লেন্দ রিসোর্স দিপার্তমেন্তকী সেক্রেতরী, শ্রী মনোজ জোশিনা লেন্দ রিফোর্মশিং, লৌমীশিংগী রেজিস্ত্রী অমসুং মসিগী রিফোর্মশিং অসিবু থবক ওইনা পাইখৎপদা রারজ্যশিংগী থৌদাং, হায়রিবশিং অসিগী মরক্তা লেং মান্ননা থবক তৌবগী মতাংদা খন্নরদুনা প্রেজেন্তেসন অমা তৌখি।
দিজিতেল এগ্রিকলচর মিসনগী গাইদলাইনশিং অমসুং ফার্মর রেজিস্ত্রী ইমপ্লিমেন্তেসনগী SCA অমসুং ফার্মর রেজিস্ত্রী হেন্দবুক ফোংদুনা দিজিতেল এগ্রিকলচরগীদমক্তা পাইখৎলিবা অনৌবা থৌরাংশিং লিশাং-শিৎনা চৎনবগীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবা মাইপাকপা অমনি, মসিনা রাজ্যশিংদা তেক্নিকেল অমসুং শেলগী ওইবা মতেং পীনবা ভারত সরকারনা লৌখিবা ফিরেপ অদুবু ময়েক শেংনা তাক্লি।
মরু ওইবা সেসন অমসুং দিসকসনশিং:
নুমিৎ চুপ্পা, ইন্তরেক্তিব সেসন কয়া অমা পাংথোকখি, মসিদা দিজিতেল এগ্রিকলচরগী লৌখৎলিবা অনৌবআ থৌরাংশিংগী মমাই কয়া লোংবা শক্তম খুদম ওইনা ফার্মর রেজিস্ত্রী ইমপ্লিমেন্তেসন, দিজিতেল ক্রোপ সর্ভে হায়বনচিংবশিং অসিগী মতাংদা মনুং হুৎনা খন্ন-নৈনবা কয়া পাংথোকখি। মসিগী সেসন দিস্কসনশিং অসিনা স্তেকহোল্দরশিংগীদমক্তা মখোয়গী পর্সপেক্তিবশিং, ইনসাইতশিং অমসুং এক্সপরিয়েন্সশিং অদুবু এক্সচেঞ্জ তৌননবগীদমক্তা য়াম্না মমল য়াম্লবা প্লেতফোর্ম অঞা ওইনা মথৌ তৌই, মসিনা লৌমীশিংগ ওইবা তেক্নোলোজীগী ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপদা রাজ্যশিংনা থেংনরিবআ অৱাবশিং অমসুং শিংনবশিং অদুবু ময়েক শেংনা উহল্লি। কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংনা ৱাফমশিং অসিগী মতাংদা খন্নখি, মখোয়না ভাব তাদবশিং অদুবু কোকহনখি অমসুং কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা য়াম্না কোম্না খুৎশম্নদুনা থবক তৌবা ঙম্নবা সোল্যুশনশিংগী মতাংদা খন্নখি-
• সেসন I
সেসন অদুদা DoA&FWগী এদিস্নেল সেক্রেতরী (দিজিতেল), দা. প্রমোদ কুমার মেহরদানা ফার্মর রেজিস্ত্রী ইমপ্লিমেন্তেসনগী মতাংদা রাজ্যশিংদা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (DPI) ইমপ্লিমেন্তে তৌবা অমসুং SCA স্কীম ফন্দশিং পীবগী মতাংদা য়াম্না কান্নবা ৱাখল-লৌশিং হেনগৎহনগদবা প্রেজেন্তেসন অমা তৌখি।
দিপার্তমেন্ত ওফ এনিমল হসবেন্দ্রী অমসুং দেরিয়িংগী এদিস্নেল সেক্রেতরী, শ্রীমতি ৱর্শা জোশিনা লাইব স্তেক (লাইবস্তোক অমসুং এনিমল হসবেন্দ্রী সেক্তরগীদমক্তা DPI) ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা ৱা ঙাংখি, অদুগা জোইন্ত সেক্রেতরী (Do ফিশরীজ), শ্রী সাগর মেহরানা এক্বা স্তেক (ফিশরীশিংগী সেক্তরগীদমক্তা DPI)গীদমক্তা অমসুং ফিশরীশিংদা ইন্তিগ্রেতেদ দিজিতেল সোল্যুশনশিংগী ভিজন অমা পীখি।
• সেসন II
অনিশুবা সেসন অদুদা ভারত সরকারগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়গী চীফ নোলেজ ওফিসর অমসুং এদভাইজর, শ্রী রাজীৱ চাৱলানা কন্তেক্স সেতিংগী মতাংদা প্রেজেন্তেসন অমা তৌখি।
অনিশুবা সেসন অদুদা পেনল দিস্কসন ৩ য়াওখি-
• অহানবা পেনল দিস্কসন অদু এগ্রি স্তেক্কী শরুক অমা ওইনা স্তেত ফার্মর রেজিস্ত্রীগী ইমপ্লিমেন্তেসনগী মতাংদা ওইখি, দিস্কসন অদুদা সেক্রেতরী (DA&FW), শ্রী দেভেশ চাতুর্বেদিনা মায়াই তাংবল লৌখি, লোইননা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী সেনিয়র ওফিসরশিংনা মদুদা শরুক য়াখি।
• লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী দিপার্তমেন্তকী এদিস্নেল সেক্রেতরী, দা. প্রমোদ মেহরদানা রাজ্যশিংগা পাংথোকখিবা অনিশুবা পেনল দিস্কসন অদুদা ময়াই তাংবল লৌখি। সেসন অসিনা ফার্মর রেজিস্ত্রীশিং ইন্তিগ্রেত তৌবা, দিজিতেল ক্রোপ সর্ভেশিং, অমসুং সর্বিস দেলিভরী হেন্না ফগৎহন্নবগি সপোর্তিং রেজিস্ত্রীশিং, দেতা এক্যুরেসী, অমসুং লৈরিবা সিস্তেম অসিগী গেপশিং য়েংশিনবদা মায়োক্নরিবা শিংনবশিং অমসুং খুদোংচাবশিং অদুগী মতাংদা য়াম্না কুপথনা নৈনখি।
• অনিশুবা সেসন অদুদা দিপার্তমেন্ত ওফ এগ্রিকলচরগী এদভাইজর (DA), শ্রীমতি রুচিকা গুপ্তানা সপোর্ত রেজিস্তরশিং এদোপ্ত তৌবগী মতাংদা কন্তেক্স সেতিং য়াওখি।
• অহুমশুবা দিস্কসন অদুনা CKO&A অমসুং এদভাইজর (DA)না দিজিতেল ক্রোপ সর্ভে (DCS) ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা থেংনরিবা অৱাবশিং অদুগী মতাংদা খন্নখি। থেংনরিবা অৱাবশিং অদু য়াম্না কুপথনা খন্নখি অমসুং রাজ্যশিংদা মদুগী সোল্যুশনশিং অদুশু উৎখি।
তেক্নিকেল দিস্কসনশিং:
থৌরম অদু এগ্রি স্তেক তেক্নিকেল তীম্না লুচিংদুনা তেক্নিকেল দিস্কসন অমগা লোইননা লোইশিনখি, মখোয়না এগ্রিকলচরেল ভেল্যু চেনশিংদা DPI হেনগৎহন্নবগীদমক্তা থবক তৌনবগী অকুপ্পা মরোলশিং অমসুং তুংগী লম্বিগী মতাংদা মরু ওইবা থমখি।
কনফরেন্স অসিনা দিজিতেল তেক্নোলোজীশিংগী পোতেন্সিয়েলগী মতাংদা য়াম্না কুপথনা খন্ন-নৈনবদা নত্তনা দিজিতেল ইন্দিয়া মিসনগী পান্দমশিং অদুবু ফংবদা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থৌদাং অদুগী মতাংদশু য়াম্না মরু ওইনা পনখি।
দাইরেক্তর (DA), শ্রী রবি রঞ্জন সিংনা থৌরম অদুগী অরোইবগী থাগৎ ৱাহৈ ফোংদোকখি।।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Ministry of Agriculture & Farmers’ Welfare organizes the National Conference on Implementing Digital Public Infrastructure under the Digital Agriculture Mission in New Delhi today
Conference aims to discuss the implementation of DPI in continuation of the Centre-State collaboration to integrate digital technologies in agriculture
24 SEP 2024 7:41PM by PIB Delhi
The Ministry of Agriculture & Farmers’ Welfare (MoA&FW), Government of India, organized the National Conference on Implementing Digital Public Infrastructure (DPI) under the Digital Agriculture Mission in New Delhi today. The conference aimed to discuss the implementation of DPI in continuation of the Centre-State collaboration to integrate digital technologies in agriculture, focusing on the implementation of components of the Digital Agriculture Mission such as Agri Stack, Krishi DSS, soil profile mapping and others to streamline service delivery and enhance the efficiency of agricultural schemes. Senior officials from all parts of the country attended the conference. It was a crucial platform for addressing technical and administrative reforms required to implement the farmer registry, avail the Special Central Assistance (SCA) Scheme funds and synergise national effort with state-level implementations.
The conference began with a formal inaugural session, where Secretary (DA&FW), Shri Devesh Chaturvedi presented an overview of the Digital Agriculture Mission and the Special Central Assistance (SCA) Scheme, highlighting the government's vision to revolutionize agriculture through technology enablement. This was followed by a presentation by Secretary Department of Land Resources, Shri Manoj Joshi discussing the synergy between land reforms, the Farmer Registry and the role of States in implementing these reforms.
The unveiling of the Guidelines of Digital Agriculture Mission and SCA for Farmer Registry implementation and the Farmer Registry Handbook marked a significant milestone for the sustainability of digital agriculture initiatives, signalling a commitment by the Government of India to provide technical and financial support to the States.
Key Sessions and Discussions:
Throughout the day, a series of interactive sessions were convened, fostering vibrant discussion that delved deep into the multifaceted landscape of digital agriculture initiatives such as Farmer Registry implementation, Digital Crop Survey etc. These session discussions served as an invaluable platform for stakeholders to exchange perspectives, insights, and experiences, shedding light on the states' issues and challenges in nurturing a farmer-centric technology ecosystem. The Centre and the States discussed the issues, clarified their doubts and discussed solutions encouraging seamless collaboration between the Centre and the States-
• Session I
The session featured an insightful presentation on implementing Digital Public Infrastructure (DPI) and the SCA scheme funds to states on Farmer Registry implementation by Dr Pramod Kumar Meherda, Addl. Secretary (Digital), DoA&FW.
Smt. Varsha Joshi, Addl Secretary, Department of Animal Husbandry & Dairying, spoke about implementing Live Stack (DPI for livestock and animal husbandry sector), while Shri Sagar Mehra, Jt. Secretary (Do Fisheries) provided a vision for Aqua Stack (DPI for the fisheries sector) and integrated digital solutions in fisheries.
• Session II
The second session consisted of a context-setting presentation by Shri Rajeev Chawla, Chief Knowledge Officer and Advisor, Ministry of Agriculture and Farmer Welfare, Govt. of India.
The second session consisted of 3 panel discussions-
• The first-panel discussion was on the State Farmer Registry implementation as part of Agri Stack, chaired by Shri Devesh Chaturvedi, Secretary (DA&FW), with participation from senior Central and State officers.
• Dr Pramod Meherda, Additional Secretary, Department of Agriculture and Farmers Welfare, chaired the second panel discussion with states. The session delved into challenges and opportunities in integrating Farmer Registries, Digital Crop Surveys, and Supporting Registries for enhanced service delivery, data accuracy, and addressing gaps in existing systems.
The second session included a context setting by Smt. Ruchika Gupta, Advisor (DA), Department of Agriculture, on the adoption of Support Registers.
• The third discussion focused on the issues in implementing the Digital Crop Survey (DCS) taken by CKO&A and Advisor (DA). The issues were discussed in detail, and solutions were presented to the states.
Technical Discussions:
The event concluded with technical discussions led by the Agri Stack Technical Team, emphasizing the operational details and future roadmap for advancing DPI across the agricultural value chain.
The conference not only facilitated in-depth deliberations on the potential of digital technologies but also underscored the role of Digital Public Infrastructure in achieving the goals of the Digital India Mission.
Shri Ravi Ranjan Singh, Director (DA), delivered the Vote of Thanks.