ইলেক্সন কমিসন
ECনা ঝার্খন্দগী এসেমব্লী মীখলগী শেম শাবগী থৌওংশিং য়েংশিনখ্রে
মীচঙ মীখাই অমত্তা নাইদনা আইন ঙাক্নবা অমসুং ECIগী গাইদলাইন ইন্নবা অকনবা ৱাফম থমখ্রে; ECনা মীয়াম নুংশিনদবা থবক পাংথোকপা থিংনবা রাজ্য অমসুং জিলাগী লৈঙাক্লোইশিংদা খঙহনখ্রে
অরানবা থৌওং অমত্তা লেম্না থারোই; শেল শিজিন্নদুনা পাঙ্গল পুথোকপগী থৌওং থিংনবা ইনফোর্সমেন্ত এজেন্সীশিংদা অকনবা য়াথং পীখ্রে
ECনা পোল্লিং স্তেসন খুদিংমক্তা তঙাইফদবা খুদোংচাবা খুদিংমক শোইদনা ফংহন্নবা হায়খ্রে
লোকেল কলচর, স্পোর্ত অমসুং ইনফ্লুএন্সর য়াওহন্দুনা SVEEP একিতিবিতীগা লোয়ননা ভোতরশিংদা পাউজেল পীখ্রে
24 SEP 2024 5:21PM by PIB Imphal
CEC শ্রী রাজীব কুমারগা লোয়ননা EC শ্রী গনেশ কুমার অমসুং দাঃ এস. এস. সন্ধুনা রাঞ্চীদা ঝারখন্দদা পাংথোক্কদৌরিবা এসেমব্লি ইলেক্সনগীদমক্তা পাংথোক্কদৌরিবা মীখলগী শেম-শাবা অদুগী অকুপ্পা মরোল অমসুং মপুং ফাবা রিভিয়ু অমা পাংথোকখি। ঝারখন্দগী রাজ্যগী এসেমব্লীগী মতম অসি জনুৱারী 5, 2025দা লোইশিনগদৌরি অমসুং রাজ্য অসিদা AC 81 (জেনরেল 44; SC 9; ST 28) গীদমক মীখল পাংথোক্কদৌরি।
সেপ্তেম্বর 23-24দা কম্মিসন অসিনা নুমিৎ অনিগী ওইবা রিভিয়ু খোঙচৎ অদুদা নেস্নেল অমসুং স্তেত পোলিতিকেল পার্তীশিং হায়বদি আম আদমি পার্তী, বহুজন সমাজ পার্তী, ভারতীয জনতা পার্তী, কম্ম্যুনিস্ত পার্তী ওফ ইন্দিয়া (মার্ক্সিস্ত), ইন্দিয়ন নেস্নেল কংগ্রেস, নেস্নেল পিপল্স পার্তী, এ.জে.এস.য়ু. 2024গী লোক সভা মীখল মায় পাক্না অমসুং শান্তি ওইনা পাঙথোকপগীদমক রাজনিতীগী দল পুম্নমক্না থাগৎপা ফোংদোকখি।
পোলিতিকেল পার্তীশিংনা পুখৎলকপা মরুওইবা ৱাফমশিংদি:
1. মীখলগী মতম লেপ্নদ্রিঙৈদা মীখলগী থৌওং অসিদা শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবগীদমক অয়াম্বা পার্তীশিংনা দিৱালী, ছথ, দুর্গা পূজা অমসুং ওক্তোবর অমসুং নবেম্বর থাদা লৈবা রাজ্যগী ফাউন্দেসন দেগুম্বা তোঙান তোঙানবা কুমহৈশিং অসি য়েংশিন্নবা অমত্তা ওইনা হায়খি। চত্ত পূজাগী মতমদা রাজ্য অসিদা লৈরিবা ভোতর কয়ানা চৎথোক চৎশিন তৌগনি হায়না পাউদমখি।
2. পার্তী কয়া অমনা ফেজ অমখক্তদা মীখল পাঙথোক্নবা হায়জখি।
3. অরানবা য়াওদবা ইলেক্তোরেল রোলশিং ফংহন্নবা অমসুং লন্নাই অমসুং পুলিস এদমিনিস্ত্রেসনশিংনা চপ মান্নবা ফীভম অমা লৈহন্নবগীদমক্তা পার্তীগী ওইবা থৌওং য়াওদনা নীংতম্বা অমসুং অচুম্বা মীখল অমা পাংথোক্নবা পার্তীশিংনা হায়খি।
4. সি.এ.পি.এফ. অমসুং স্তেত পুলিসকী মতিক চাবা মিক্স অমা সেন্সিতিব অমসুং রুরেল বুথশিংদা মতিক চাবা মওংদা থম্নবগীদমক, আই.জি. লেবেল ওফিসর অমনা য়েংশিনগনি।
5. পোল্লিং ষ্টেসন পুম্নমক্তা 100% ৱেবকাস্তিং।
6. পোল্লিং স্তেসনশিংগী মতাংদা, পার্তীশিংগী মরক্তগী অমনা পোল্লিং ষ্টেসন পুম্নমক্তা রাম্পশিং অমসুং মতিক চাবা মঙালশিং লৈহন্নবা অমসুং অহল ওইরবা মীওইশিং, PwDশিং অমসুং মীরোনবী নুপীশিংদা অহানবা ওইনা ভোট থাদনবা হায়খি।
7. ভোতরশিংগী খুদোংচাবগীদমক্তা পোল্লিং ষ্টেসন পুম্নমক রেসিদেন্সিএল এরিয়াগী মনাক্তা থমগনি। রেসিদেন্সিএল এরিয়াদগী লাপ্না লৈবা পোল্লিং ষ্টেসনশীংদা পিক এন্দ দ্রোপ ফেসিলিটি পীবা য়াই। পোল্লিং স্তেসনশিংদা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা এক্সেসিবিলিটি ওবজর্ভর থাদোকপা য়াই।
8. পার্তীশিংগী মরক্তগী অমনা, করিগুম্বা থৌদোকশিংদা, পুন্না লৈমিন্নরিবা ইমুং অমগী মীওইশিংবু তোঙান তোঙানবা পোল্লিং স্তেসনশিং পীনবা অমসুং পোল্লিং ষ্টেসন খরদা ইলেক্তর 1500দগী হেনবা লৈ হায়না খন্নখি।
9. ওথোরিতীশিংনা মরম চাদনা চৈথেং পীবা থীংনবা, পার্তী খরনা পোল্লিং নুমিৎতা পোল্লিং ষ্টেসনগী মনাক্তা পোল্লিং দেস্কশিং লিংখৎনবগীদমক ময়েক শেংবা গাইদলাইনশিং অমসুং লমদমগী দিমার্কেশনগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না ফোঙদোকখি।
10. পার্তীশিংগী মরক্তগী অমনা ইলেক্টোরেল রোলশিং ফাইনেল ওইনা ফোঙখ্রবা মতুংদা মমাংগী মীখলশিংদা কন্সটিটুয়েন্সি খরদা ভোতরশিংগী মমিং লৌথোকখিবগী মতাংদা খন্নখি।
11. পার্তীশিংগী মরক্তগী অমনা এসেমব্লি কন্সতিত্যুএন্সি খরদা ভোতরশিংগী মশিং থুনা হেনগৎলকপগী মতাংদা ইনক্বারি তৌনবা হায়খি।
12. পার্তী খরনা কেম্পেইনগী মতমদা হেট স্পিচতা শিংনবা ফোঙদোকখি। পার্তীশিংগী মরক্তগী অমনা কেম্পেইনগী মতমদা রাজ্য অসিদা ইলিগেল ইমিগ্রান্তশিংগুম্বা সব-জুদিসকী ৱাফমশিং পুখৎপদা অথিংবা থম্বগীদমক হায়জখি।
13. ভোতরশিংবু পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা ইলিগেল ওইবা শেল, য়ু অমসুং ফ্রীবিশিং শিজিন্নবদা অকনবা চেকশিন থৌরাং লৌখৎকনি। এদমিনিস্ত্রেসন অসিনা ওপোজিসন পার্তীশিং/কেন্দিদেৎশিংগী কমপ্লেন্তশিংগা লোইননা কোওপরেসন তৌবদা/পীখৎপদা তপথরে অমসুং অসিগুম্বা কমপ্লেন্তশিংদা অথুবা মতমদা থবক লৌখৎপগী তঙাইফদবা লৈ হায়না অৱাবা ফোঙদোকপা।
14. মীখলগী নুমিৎতা মীখলগী কেম্পেইনগী থবকশিং আই.ভি.আর.এস. কোলশিংগী খুত্থাংদা চত্থবদা অথিংবা থম্বগা লোয়ননা মীখলগী কেম্পেইনগী থবকশিং 24x7 য়েংশিনগনি।
15. মীখলগী পাউজেল পীরবা মতুংদা ওথোরিতীশিংনা পব্লিক দিফেসমেন্ত এক্তকী লান্না শীজিন্নবা থীংনবা ভোতরশিংনা মখোয়গী ময়ুমদা পার্তীগী ফিরালশিং মশা মশাগী পাম্বৈনা থম্বগা মরী লৈনবা ECআই.গী লমজিং-লমতাকশিংগী মতাংদা হেন্না খঙহনবা।
16. পোল্লিং স্তেসনশিংদা শীজিন্নগদবা ই.ভি.এম.গী অকুপ্পা মরোলশিং পার্তীশিং/ কেন্দিদেৎশিংদা পীগনি। ভোট থাদবগী প্রোসেস য়াংনা পাংথোক্নবগীদমক পোল্লিং ষ্টেসন পুম্নমক্তা রিজর্ব ই.ভি.এম.শিং ফংহনগনি
17. এৱারনেসকীদমক ভোতর ইনফোর্মেসন স্লিপ মাংজৌননা য়েন্থোক্কনি
18. পোস্তেল বেল্তশিং মশীং থিবগী ভিদিওগ্রাফী
19. অতোপ্পা দিমান্দশিংগী মনুংদা ভোতর লিস্তশিং কেন্দিদেৎশিংগা মতম চানা শরুক য়ামিন্নবা; ইলেক্সনগা মরী লৈনবা কেম্পেনগীদমক্তা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিংগীদমক অখন্নবা এন.জি.ও.শিংনা ফংবা ফন্দশিং অসি হন্দোকপদা অথিংবা থমবা অমসুং কন্তিদেন্তশিংগীদমক্তা নোমিনেসন ফি হন্থবা য়াওরি।
কম্মিসন্না রাজনিতীগী ওইবা পার্তীশিংগী ৱাখল্লোন অমসুং অপাম্বশিং অদু খঙলে অমসুং ECআই.না রাজ্য অসিদা নীংতম্বা, অচুম্বা, শরুক য়াবা, ইনক্লুসিব, শান্তি লৈবা অমসুং ইন্সেন্তিব ফ্রী ওইবা মীখলশিং পাংথোক্নবা ৱাশক্লি হায়না মীহুৎশিংদা থাজবা পীখি। কম্মিসন্না ৱাফমশিং অসি য়েংশিল্লবা মতুংদা, মখাদা পীরিবশিং অসি রাজ্য অমসুং দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসনদা ৱারেপ লৌখি অমসুং পীখি:
1. পোল্লিং ষ্টেসন 50%দা ৱেবকাস্ত তৌনবগী কম্মিসনগী মেন্দেৎকী মথক্তা, ৱেবকাস্তিং অসি তেক্নিকেল্লী ওইথোকপা য়াবা মফম খুদিংদা পোল্লিং ষ্টেসন পুম্নমক্তা পাংথোক্কনি।
2. পোল্লিং ষ্টেসন পুম্নমক্তা রাম্পশিং, মতিক চাবা মৈ ফংহনবা, ৱীল চিয়ারশিং অমসুং অহল ওইরবা মীওইশিং অমসুং পি.দবল্যু.দি.গী ভোতরশিংগীদমক ভোলুন্তিয়রশিং য়াওনা অৱাংবা থাক্কী ফেসিলিতীশিং লৈগনি।
3. চহি য়াম্লবা মীওইশিং, PwDশিং অমসুং মীরোনবী নুপীশিংগীদমক অখন্নবা ভোৎ থাদবা য়াহনগনি
4. পোল্লিং স্তেসনশিং অসি গ্রাউন্দ ফ্লোরদা লৈবা অদুগা ভোতরশিংগী লৈফমদগী কিলোমিতর 2গী মনুংদা লৈবা ওইগনি। পিক এন্দ দ্রোপ ফেসিলিতী অসি কিলোমিটর অনিগী অরাপ্পা মফমদা লৈবা পোল্লিং ষ্টেসন খরদা ফংহনগনি।
5. দিভিজনেল কম্মিস্নর পুম্নমকপু পোল্লিং স্তেসনশিংদা এ.এম.এফ.না চৎনরিবা অসি য়েংশিন্নবা অমসুং মওং চুম্না পাংথোক্নবা খঙহনখ্রে।
6. পোল্লিং ষ্টেসন অমত্তদা ইলেক্তর 1500দগী হেন্না লৈরোই।
7. পোল্লিং পার্তীশিংনা মখোয়গী দেস্কশিং অদু পোল্লিং নুমিৎতা থম্বা য়াগদবা পোল্লিং ষ্টেসনগী পেরিফরীদগী মিতর 200 রোম লাপ্না লৈবা মফম অদু ময়েক শেংনা খায়দোকপা।
8. পব্লিক দিফেসমেন্ত এক্তকী মখাদা মীওই অমবু মরম চাদনা অৱাবা পীবা লৈরোই। দি.ই.ও.শিং অমসুং এস.পি.শিংনা আইন অসি চপ মান্ননা অমসুং মীৎয়েং চংদনা চৎনহনগদবনি হায়না খঙহনখি।
9. ECআই.গী গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না, ই.ভি.এম. অমসুং ভি.ভি.পি.এ.তি.গী অকুপ্পা মরোলশিং অসি অহানবা অমসুং অনিশুবা রেন্দমাইজেশনগী মতুংদা কন্তিস্তিং কেন্দিদেৎ পুম্নমক্তা য়েন্থোক্কনি। এফ.এল.সি. অমসুং অহানবা রান্দোমাইজেসন অসি শকখঙলবা পার্তীশিংগা লোয়ননা পাংথোকই। ই.ভি.এম.শিং অমসুং ভি.ভি.পি.এ.তি.শিং থবক হৌদ্রিঙৈগী মমাংদা অনিশুবা রেন্দমাইজেশন ই.ভি.এম.শিং অমসুং ভি.ভি.পি.এ.তি.শিং পাঙথোকই।
10. ECআই.গী গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না পোস্তেল বেল্তশিং মশীং থিবদা ভিদিও রেকোর্দিং তৌগনি।
11. দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসননা সাইলেন্স পেরিওদ মনুংদা য়াম্লবা এস.এম.এস. অমসুং আই.ভি.আর.এস. কোলশিং শীজিন্নদুনা কেম্পেইন/এদভর্তাইজিং তৌবদা অথিংবা থমগনি।
12. ভোতর ইনফোর্মেসন স্লিপশিং মতম চানা য়েন্থোক্কনি
13. দি.ই.ও.শিংবু পোলিতিকেল পার্তী পুম্নমক্তা চপ মান্ননা য়ৌহনবা অমসুং মখোয়গী কমপ্লেন্ত অমসুং গ্লেমিন্সশিং অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা, মতম মতমগী মীফমশিংগী খুত্থাংদা মখোয়গা চাং নাইনা উনবগী মথক্তা অখন্ননা খঙহনখি।
দি.আর.আই., এন.স.বি., স্তেত অমসুং সেন্ত্রেল জি.এস.তি., আর.পি.এফ., আর.বি.আই., স্তেত পুলিস, ইনকম তেক্স, এনফোর্সমেন্ত দাইরেক্তোরেত অসিনচিংবা সেন্ত্রেল অমসুং স্তেত এনফোর্সমেন্ত এজেন্সী 20 রোমগা লোইননা পাংথোকখিবা মীফম অদুদা, কম্মিসন্না ইন্সুসমেন্ত-ফ্রী ওইবা মীখল অমা পাংথোক্নবা মীৎয়েং থম্লিবা অদু ফোংদোকখি। কম্মিসন্না ইলেক্সনদা শেলগী শক্তি শীজিন্নবদা মহাক্কী জিরো তলরেন্সী লৈতে হায়না পুক্নিং চিংশিনখি। অদুম ওইনমক, CEC রাজীব কুমারনা ওফিসিএলশিংদা মীখলগী মতমদা চেক তৌবগী মওংদা মীয়ামদা অৱাবা পীদনবা খঙহনখি। মখাদা পীরিবা কাংলোনশিং অসি চৎনহন্নবা এজেন্সীশিংদা পীখি:
1. রাজ্য অসিদা ইলিগেল ওইবা দ্রিঙ্ক, শেল অমসুং দ্রগশিং লাকশিন্নবা এজেন্সী পুম্নমক্না কোওর্দিনেৎ ওইবা মওংদা থবক তৌমিন্নবা।
2. এজেন্সীশিংনা মখোয়গী ইন্দিক্সনশিংগী ফ্লোগী রুত মেপশিংবু লমদা লৈরিবা তশেংবা সেন্সিতিবিতীগা লোয়ননা সিঙ্ক্রোনাইজ তৌগদবনি অমসুং অপদেত তৌগদবনি।
3. এস.পি.এন.ও.না পুলিস, ত্রান্সপোর্ত, স্তেত জি.এস.তি., এক্সিস অমসুং ফোরেস্তকী জোইন্ত তীমশিংবু কোওর্দিনেৎ অমসুং সিনর্জিস্তিক এক্সনগীদমক থাজবা পীগনি।
4. পুলিস অমসুং এক্সিস দিপার্তমেন্তনা মদ অমসুং দ্রগ কিংপিনশিংগী মায়োক্তা থবক পায়খৎপদা মীৎয়েং থমগদবনি অমসুং হেন্না পাক শন্না থিংনবা তুংগী লিঙ্কিংশিং শেমগদবনি।
5. ইন্তর-স্তেৎ ঙমখৈ অমসুং নাকাগী থৌরাংশিং, মরুওইনা ইলিলিসিতেৎ লিকহোর অমসুং দ্রগকী ইথিলদা য়ুম্ফম ওইবা থৌরাংশিং অমুক হন্না য়েংশিনবা। নোংচুপ বেঙ্গল, ওদিশা অমসুং বিহারগী ঙমখৈদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি।
6. ইন্তর স্তেৎ বোর্দরশিংদা লৈবা মরুওইবা চেক পোস্তশিংদা 24x7 সি.সি.তি.ভি.
7. গঞ্জা অমসুং পোপ্পি থাবগী অকনবা মোনিতরিং অমসুং মাংহনবগা লোয়ননা সিন্থেতিক দ্রগকী খোঙচৎতা মীৎয়েং থমগদবনি। পালামু, চত্রা, হজারিবাগ, লতেহার, গুমলা অমসুং খুনতি জিলাশিংদা আইন্না য়াদবা পোপি পাম্বীশিং থুগাইবগীদমক অখন্নবা মিৎয়েং থম্লি।
8. নেস্নেল হায়ৱেশিং মরু ওইনা ঝারখন্দগা ওদিশা অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলগা শম্নহল্লিবা অসি কুপ্না য়েংশিনগনি।
9. লম্বীগী লম্বীশিং নত্তনা রেল অমসুং ফোরেস্তকী লম্বীশিংসু কুপ্না য়েংশিনগনি।
10. এনফোর্সমেন্ত এজেন্সীশিংনা ইন্তেলিজেন্স অমগা অমগা শরুক য়ামিন্নবা অমসুং কোওর্দিনেৎ ওইবা মওংদা থবক তৌনবা।
11. লেবেল বেঙ্কর্স কম্মিতীনা শেন্দোই ত্রান্সফরশিং অসি অখন্নবা মতমগী মনুংদা অখন্নবা ভেহিকলশিংদা খক্তমক পাংথোক্নবা খঙহনগনি।
12. ৱাল্লেতশিংগী খুত্থাংদা ওনলাইন ওইনা শেল ত্রান্সফর তৌবদা অকনবা চেকশিন থৌরাং লৌখৎকনি।
13. এয়রস্ত্রিপশিং অমসুং হেলিপেদশিংদগী কার্গো চত্থোক চৎশিন তৌবদা অখন্নবা ৱাইলীং।
নুমিৎ অনিগী রিভিয়ুগী মনুংদা, কম্মিসন্না অপুনবা পোল্লিংগী শেম-শাবা অমসুং লো এন্দ ওর্দরগী ৱাফমশিং য়েংশিন্নবা চীফ সেক্রেতরী অমসুং পুলিসকী দিরেক্তর জেনরেলগা লোয়ননা মীফম পাঙথোকখি। মীখল পাঙথোকফম পুম্নমক্তা এ.এম.এফ. লৈহনগদবনি হায়না কম্মিসন্না সি.এস.তা খঙহনখি। দি.জি.পি.বু ঙমখৈদা লৈবা রাজ্যশিংদা লৈবা মহাক্কী মরী লৈনবশিংগা চাং নাইনা চৎমিন্ননবা খঙহনখি। ঝারখন্দনা রাজ্য 5 হায়বদি বিহার, উত্তর প্রদেশ, ওদিশা, ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং ছত্তিসগরগা অশাংবা ঙমখৈ শম্নরি। CEC রাজীব কুমারনা হায়খি মদুদি আইন অমসুং ECআই.গী গাইদলাইনশিং থবক ওইনা পাংথোকপদা করিগুম্বা অমত্তগী মীৎয়েং চংদবা য়াদে।
অনিশুবা নুমিত্তা, মীখলগী থৌরাং অমসুং পাংথোকপগী হিরম খুদিংমক্তা দি.ই.ও.শিং/ এস.পি.শিং/ দিভিজনেল কম্মিস্নারশিং/ আই.জি.শিংগা লোয়ননা কুপ্না য়েংশিনখি। কম্মিসন্না মখোয়গী মীফম অদুদা পোলিতিকেল পার্তীশিংনা পুখৎলকখিবা ৱাফমশিং অমসুং খন্ন-নৈনবা পুম্নমকপু অখন্ননা য়েংশিনখি। CEC রাজীব কুমারনা দি.ই.ও.শিং/এস.পি.শিং পুম্নমক্না নীংতম্বা অমসুং অচুম্বা মীখলশিং পাংথোক্নবা, চপ মান্নবা লমদম অমা লৈহন্নবা খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্তা নাকল অমত্তা খায়দনা চৎনবা থাজবা পীখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসননা ভোতরশিংগীদমক্তা নুংঙাইবা অমসুং নুংঙাইবা ভোৎ থাদবগী থৌওং অমা শেম্বা মথৌ তাই।
ইন্নোবেতিব ভোতর এৱারনেস অমসুং ভোতর শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা আউতচাইম এক্তিবিতীশিংগী খুত্থাংদা ভোতরশিং শরুক য়াহন্নবা দি.ই.ও. মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি দি.ই.ও.শিংনা লোকেল কলচর অমসুং আর্চরী অমসুং হোকীগুম্বা স্পোর্তশিং শীজিন্নদুনা স্বিপকী থবক থৌরমশিং পাংথোক্কদবনি। লোকেল ত্রাইবেল ফোল্ক থীমশিংদা পেন্টিং কম্পিতিসনশিং পাংথোকপা য়াই। লোকেল ইনফ্লুএন্সরশিং/আইকোনশিংবু এৱারনেস এক্তিবিতীশিংদা য়াওহল্লগনি। দি.ই.ও.শিংদা মমাংগী মীখলশিংদা থেংনখিবা অর্বান এপেথী অসি কোকহন্নবা বোকারো, ধনবাদ, রাঞ্চী অসিনচিংবা অর্বান এরিয়াশিংদা আউতরিচ এক্তিবিতীশিং হেঙ্গৎহন্নবা খঙহনখি। দি.ই.ও. অমসুং এস.পি. পুম্নমকপু ফেক ন্যুজকীদমক সোসিএল মীদিয়া য়েংশিন্নবা অমসুং মথৌ তারবদি চুনবা আইনগী ওইবা থবক লৌখৎতুনা অথুবা মতমদা পাউখুম পীনবা খঙহনখি।
চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসর অমসুং স্তেৎ পুলিস নোদল ওফিসরনা রাজ্য অসিদা ইলেক্তোরেল রোলশিংগী অখন্নবা সুমেরী রিভিশন য়াওনা পোলগী শেম-শাবাগী অকুপ্পা মরোল পীখি। ফাইনেল ইলেক্তোরেল রোল অসি ওগস্ত 27, 2024দা ফোংখি অমসুং মসিগী কোপি অমা মশক খঙলবা পার্তী পুম্নমক্তা লেম্না পীখি। অকুপ্পা মরোলশিংসি এনেক্সর এদা পুন্সিন্দুনা পীরি। ইলেক্সন অসি শোয়দনা অমসুং শান্তি ওইনা পাঙথোক্নবা সি.ই.ও. অমসুং এস.পি.এন.ও.গা লোয়ননা কম্মিসন অসিনা লো এন্দ ওর্দর অমসুং ফোর্সশিংগী মথৌ তাবশিং কুপ্না য়েংশিনখি।
রিভিয়ু মীফমশিংদা কম্মিসনগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু শরুক য়াখি।
এনেক্সর- A
ইলেক্তরশিং
সি.ই.ও. ঝারখন্দনা রাজ্য অসিদা 2শুবা এস.এস.আর.বু ক্বালিফাইং দেৎ মপুং ফারকপগা লোয়ননা জুলাই 1, 2024 ফাওবা খঙহনখি অমসুং ইলেক্তোরেল রোল অসি ওগস্ত 27, 2024দা ফোঙখি অমসুং মসিগী কোপিশিং রাজনিতীগী দলশিংদা পীখি। ইলেক্তোরেল রোল লেপ্পা লৈতনা অপদেৎ তৌদুনা অমসুং 20.09.2024 ফাওবদা রাজ্য অসিদা ইলেক্তর করোর 2.59 রেজিস্তর তৌখ্রে। নুপা করোর 1.31 অমসুং নুপী করোর 1.28না মীখলদা শরুক য়াগনি। রাজ্য অসিদা অহানবা ওইনা ভোৎ থাদোকপা মীওই লাখ 11.05 (চহী 18-19), চহি 85+গী সেনিয়র সিতিজন লাখ 1.14 অমসুং পি.দবল্যু.দি. ভোতর 1845 হেনবনা চহি 100গী মথক্তা লৈরি। ইলেক্তোরেল রোলদা পি.ভি.তি.জি. 8গী 100% এনরোলমেন্ত (লাখ 1.78) লৈরি। ইনক্লুসিব অমসুং পার্তিসিপেতিব ইলেক্সন্দা মীৎয়েং থমদুনা, দি.ই.ও. পুম্নমকপু ইলেক্সন্দা পি.ভি.তি.জি.শিং অমসুং ত্রাইবেল গ্রুপশিংগী শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা খঙহনখি। স্তেৎ ইলেক্তোরেল জেন্দর রেসিও অসি 978নি।
পোল্লিং স্তেসনশিং
রিভ্যু অদুগী মনুংদা পোল্লিং স্তেসনশিংগী ওভরৱাইব অমা পীরদুনা, সি.ই.ও. ঝারখন্দনা হায়খি মদুদি এসেমব্লি ইলেক্সনদা মফম 20,276তা অপুনবা পোল্লিং ষ্টেসন 29,562 লিংখৎলগনি। মসিগী মনুংদা 24,520দি খুঙ্গংগী মফমশিংদা ওইগনি, 5,042দি শহরগী পোল্লিং স্তেসনশিং ওইগনি। পোল্লিং ষ্টেসন অমদা চাংচত্তা ভোতর 872 লৈগনি।
নুপী অমসুং নহারোলশিংগী মরুওইবা দেমোগ্রাফিকশিংগী মরক্তা ভোৎ থাদবা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা, পি.এস. 1271 অসি নুপীশিংনা খক্তনা মেনেজ তৌগনি অমসুং 139 অসি নহারোলশিংনা মেনেজ তৌগনি। পোল্লিং ষ্টেসন 48 অসি দিসএবল ওইরবা মীওইশিংনা থবক তৌগনি।
পোল্লিং ষ্টেসনশীংদা পীরিবা মিনিমম ফেসিলিতীশিং
দি.ই.ও. পুম্নমক্না রাজ্য অসিগী পোল্লিং স্তেসনশিংদা ভোতরশিংগী খুদোংচাবগীদমক্তা রাম্প, থক্নবা ঈশিং, তোইলেত, মৈ, শেদ, চেয়রনচিংবা এসিস্তেন্দ মিনিমম ফেসিলিতীশিং লৈগনি হায়না থাজবা পীখি।
তেক্নোলোজী
দি.ই.ও.শিংনা ভোতরশিং অমসুং পোলিতিকেল পার্তীশিং য়াওনা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা মতেং পাংনবা আই.তি.
cVIGIL: এপ অসিনা নাগরিকশিংদা মীখলদা অশোয়বা অমসুং অশোয়বা থৌওং অমহেক্তা রিপোর্ত তৌনবগী শক্তি পীরি। শীজিন্নবদা লায়বা, ইন্তুইতিব ওইবা এপ্লিকেসন অমগী খুত্থাংদা পুখৎলকপা কমপ্লেন্টশীংগী মতাংদা ফ্লাইং স্কোয়াদশীং থাগৎলি। এপ্লিকেসন অসিনা কমপ্লেন্ট তৌরিবা মীওই অদুগী মমিং লৈহন্দবা অমসুং মিনিট 100গী মনুংদা পাউখুম পীনবগী থাজবা পীরি।
সুবিধা: মীফম পাংথোক্নবা হোল, রাজনিতীগী ওইবা মীফম পাংথোক্নবগী মফমশিং বুক তৌনবগী অয়াবা পীনবগীদমক্তা কেন্দিদেৎশিংনা এপ অসি শিজিন্নবা য়াবা সিঙ্গল ৱিন্দো অমনি। তেক্নোলোজী অসিনা মান্নবা লমদম অমা লৈহন্নবা খোংথাং অমা ওইরি মরমদি অয়াবা অসি অহানবদা হান্না ফংগদবা মওং অমদা, খোংথাং অমত্তা লৈতনা পীরি।
কে.ৱাEC নত্ত্রগা নহাক্কী কেন্দিদেৎ খঙবিয়ু এপ অসি ইলেক্তোরেৎ অমা ইনফোর্মেৎ অমসুং এৱার ওইহন্নবা খোংথাং অমনি। এপ অসিদা মীখলগী কেন্দিদেৎশিংগী ক্রিমিনেল এন্তিসেদ, করিগুম্বা লৈরবদি অমসুং মখোয়গী এসেত অমসুং পেসিবশিং, এজুকেসনেলগী অকুপ্পা মরোলশিং য়াওরি।
সখম এপ অসি তোঙান তোঙানবা এক্সেসিবিলিটি ফিচরশীংগা লোয়ননা PwD ভোতরশীংগীদমক্তা অখন্ননা দিজাইন তৌবনি। পিক-এন-দ্রোপ ফেসিলিতী, হুইল চেয়রগী তেংবাং, নৎত্রগা ভোতিং বুথতা ভোলুন্তিয়রগী তেংবাং অসি এপ অসিগী খুত্থাংদা পি.দবল্যু.দি.
ইনক্লুসিব অমসুং এক্সেসিব ইলেক্সন:
ঝারখন্দদা রাজ্য এসেমব্লিগী মীখলদা অহানবা ওইনা চহি 85গী মথক্তা লৈবা সেনিয়র সিতিজনশিং অমসুং বেঞ্চমার্ক দিসএবিলিতী 40% লৈবা পি.দবল্যু.দি.শিংদা মখোয়গী য়ুমদগী ভোট থাদনবগী ওপ্সন পীগনি। হোম ভোতিং ফেসিলিতী অসি ওপশনেল ওই। করিগুম্বা ইলেক্তর অমনা ভোট থাদনবগীদমক্তা পোলিতিকেল্লি ভোট থাদনবগী মফম অদুদা চৎপা পাম্লবদি, মথৌ তাবা মতেং অদু পোল্লিং ষ্টেসন অদুদা পীগনি। এপ্লিকেসন ফোর্ম 12D অসি নোটিফিকেসন অদুগী নুমিৎ 5নিগী মনুংদা, হায়রিবা ফেসিলিটি অদুগীদমক্তা অপ্ট তৌরবা ইলেক্টরশীংদগী বি.এল.ও.না য়েন্থোকই অমসুং খোমজিনগনি অমসুং রিটর্নিং ওফিসরদা দিপোজিট তৌগনি। অপুনবা থৌওং অসি ভিদিওদা নম্মী অমসুং পোলিতিকেল পার্তীশিং/ কেন্দিদেৎশিংগী মীহুৎশিং অসি য়ুমদগী ভোট থাদনবগী থৌওং পুম্নমক্তা মতম পুম্নমক্তা শরুক য়াগনি।

Election Commission
EC reviews poll preparedness for forthcoming assembly elections in Jharkhand
Ensure strict implementation of law and ECI guidelines without any bias; EC cautions state & district administration against partisan conduct
Zero-tolerance against inducements; Stringent directives to enforcement agencies to curb money power
EC directs to expedite Assured Minimum Facilities at all polling stations
Engage voters with SVEEP activities involving local culture, sports & influencers
24 SEP 2024 5:21PM by PIB Delhi
CEC Shri Rajiv Kumar along with ECs Shri Gyanesh Kumar and Dr. S. S. Sandhu held a detailed & comprehensive review of the poll preparedness for the forthcoming Assembly Elections in Jharkhand at Ranchi. The term of State Assembly in Jharkhand is due to expire on 5th January, 2025 and elections are scheduled for 81 ACs (44 General; 09 SC; 28 ST) in the State.
During the two-day review visit of the Commission on September 23-24, representatives of national and state political parties namely Aam Aadmi Party, Bahujan Samaj Party, Bharatiya Janata Party, Communist Party of India (Marxist), Indian National Congress, National People’s Party, AJSU Party, Jharkhand Mukti Morcha and Rashtriya Janta Dal came to meet the Commission. All political parties conveyed their appreciation for successful & peaceful conduct of Lok Sabha Elections 2024.
The main issues raised by political parties included:
1. Most parties unanimously requested consideration of various festivities like Diwali, Chhath, Durga Pooja and state foundation day in the month of October and November, before deciding on the election schedule for enhanced participation in election process. It was informed that many voters in the state will be travelling during Chatth pooja.
2. Many parties also requested for a single-phase election.
3. Parties requested for an error free electoral rolls and to ensure a free and fair elections with non-partisan action by local civil and police administration for a level playing field.
4. A proper mix of CAPF and State police for appropriate deployment at sensitive and rural booths, monitored by an IG Level Officer.
5. 100 % Webcasting in all polling stations.
6. Regarding polling stations, one of the parties requested availability of ramps and sufficient lights in all polling stations, along with priority in voting for elderly, PwDs and pregnant women.
7. All polling stations to be set up in proximity of residential areas for convenience of voters. Pick and drop facility may be provided for polling stations set-up farther from residential areas. Accessibility Observer may be deployed for ensuring facilities at polling stations.
8. One of the parties raised a concern that in some cases, members of same family residing together were allotted different polling stations and some polling stations have more than 1500 electors.
9. To avoid any undue harassment by authorities, few parties raised need for clear guidelines and demarcation of area for setting up of polling desks near polling station by parties on poll day.
10. One of the parties also raised concern regarding deletion of name of voters in certain constituencies in previous elections, after final publication of the electoral roll.
11. One of the parties requested enquiry of a sudden increase of voters in certain Assembly Constituencies.
12. Some parties raised concerns on Hate Speech during campaigning. One of the parties requested ban on raising sub-judice matters like illegal immigrants in the state during campaigning.
13. Strict vigil and action on use of illicit cash, liquor and freebies to sway voters. A grievance that administration is slow to cooperate/proceed with complaints of opposition parties/candidates and there is a need for swift action on any such complaints.
14. Monitoring of campaigning by candidates 24x7 for any violations and prohibiting campaigning through IVRS calls on poll day
15. More awareness on ECI directions regarding display of party flags by voters voluntarily in their home after election announcement to avoid misuse of Public Defacement Act by authorities.
16. Details of EVM to be used at polling stations to be given to parties/candidates. Reserve EVMs to be made available at all polling stations for smooth voting process
17. Voter Information Slip to be distributed in advance for awareness
18. Videography of counting of postal ballots
19. Other demands included the timely sharing of voter lists with candidates; curb diversion of funds received by certain NGOs for development work towards election related campaigning and reduction in nomination fee for the contesting candidates.
The Commission assured the representatives that it has taken cognizance of suggestions and concerns of the political parties and ECI is committed to conduct free, fair, participative, inclusive, peaceful and inducement free elections in the state. The Commission after reviewing these issues, decided and conveyed the following to state and district administration:
1. Beyond the Commission’s mandate of webcasting in 50% polling stations, webcasting will be done in all polling stations, wherever feasible technically.
2. Assured minimum facilities including ramps, sufficient lighting, wheelchairs, and volunteers for elderly and PwD voters will be provided at all polling stations.
3. Priority voting for elderly, PwDs and Pregnant women would be ensured
4. Polling stations will be on the ground floor and within 2 kms of the residence of the voters. Pick and drop facility would be provided for few polling stations beyond 2km range.
5. All divisional commissioners are directed to assess and ensure compliance of AMFs at polling stations.
6. None of the polling station will have more than 1500 electors.
7. Clear demarcation of area i.e. 200mt from the periphery of the polling station premises, where Polling Parties can set up their desks on poll day would be ensured.
8. There would be no undue harassment of persons under Public Defacement Act. DEOs and SPs directed that law should be implemented equally and without any bias.
9. As per ECI guidelines, EVM & VVPAT details will be shared with all contesting candidates after first and second randomization. FLC & First randomisation is done in presence of recognized parties. Second randomization of EVMs and VVPATs is conducted, before commissioning of EVMs and VVPATs, in the presence of contesting candidates to allocate polling station wise and reserve machines.
10. Video recording of counting of postal ballots would be ensured as per ECI guidelines.
11. District Administration would ensure vigil and prohibition on campaigning/advertisement using bulk SMS and IVRS calls during silence period.
12. Voter information slips will be distributed timely
13. DEOs were specifically told to be equally accessible to all political parties and to ensure prompt resolution of their complaints and grievances, apart from meeting them regularly through periodic meetings.
During the review meeting with nearly 20 central and state Enforcement agencies like DRI, NCB, State & Central GST, RPF, RBI, State Police, Income Tax, Enforcement Directorate, etc., the Commission underscored its focus for an inducement-free elections. Without mincing words, the Commission conveyed its zero tolerance towards use of money power in the elections. However, CEC Rajiv Kumar also cautioned the officials to avoid any undue harassments to the public in the name of checking during elections. The following directions were given to enforcement agencies:
1. All enforcement agencies to work in a coordinated manner to curb illicit liquor, cash, and drugs inflow in the state.
2. Agencies to synchronise and update their route maps of flow of inducements with actual sensitivity on the ground.
3. SPNO to ensure Joint teams of police, transport, State GST, Excise and forest for coordinated and synergistic action.
4. Police and excise department to focus on action against liquor and drug kingpins and establish backward linkages for wider deterrence.
5. Review inter-state border and Naka arrangements, particularly those which lie on illicit liquor and drugs inflow. Special focus on border with West Bengal, Odisha and Bihar.
6. 24x7 CCTV monitoring at critical check posts on interstate borders and feeds to be followed up earnestly.
7. Focus on movement of synthetic drugs apart from rigorous monitoring of Ganja and poppy cultivation and destruction. Special watch of destruction of illegal poppy cultivation in districts of Palamu, Chatra, Hazaribagh, Latehar, Gumla and Khunti.
8. National Highways particularly connecting Jharkhand with Odisha and West Bengal to be kept under close watch.
9. Apart from road routes, rail and forest routes to be kept under close watch.
10. Enforcement Agencies to mutually share intelligence and work in a coordinated manner.
11. State Level Bankers Committee to ensure cash transfers only in designated vehicles during designated hours.
12. Strict vigil over illicit online cash transfers through wallets.
13. Special vigil on cargo movement through airstrips and helipads.
During its two-day review, the Commission also held meeting with the Chief Secretary & Director General of Police to review the overall poll preparedness and law and order matters. Commission directed CS that AMF should be ensured in all polling stations. DGP was directed to ensure regular co-ordination meetings with counterparts in border states. Jharkhand shares a long border with 5 states namely Bihar, Uttar Pradesh, Odisha, West Bengal and Chhattisgarh. CEC Rajiv Kumar highlighted that implementation of law and ECI guidelines should be in letter and spirit without any bias.
On the second day, detailed review with DEOs/SPs/Divisional Commissioner’s/IGs was held on every aspect of election planning and conduct. The Commission specifically reviewed all the issues and concerns raised by the political parties during their meeting. CEC Rajiv Kumar emphasized that all DEOs/SPs to ensure free and fair elections, maintaining highest standards of impartial conduct for a level playing field. He emphasised that district administration needs to create a festive and comfortable voting experience for voters.
DEOs to engage voters through innovative voter awareness and outreach activities for enhanced voter turnout. He emphasised that DEOs should organize SVEEP activities using local culture and sports like archery and hockey. Paintings competitions can be organized with local tribal folk themes. Local influencers/icons to be roped in for awareness activities. DEOs were told to intensify outreach activities in urban areas like Bokaro, Dhanbad, Ranchi, etc to address urban apathy noticed in previous elections. All DEOs and SPs were instructed to monitor social media for fake news and to respond swiftly with appropriate legal action, if required.
The Chief Electoral Officer and State Police Nodal Officer gave a detailed overview of the poll preparations, including the Special Summary revision of Electoral Rolls in the state with respect to July 1, 2024 as the qualifying date. The final electoral roll was published on August 27, 2024, a copy of which was provided to all recognized parties free of cost. The details are summarised in Annexure A. The Commission reviewed in detail the law and order and requirement of forces with CEO & SPNO in for smooth and peaceful conduct of election.
Senior officials from the Commission were also present during the review meetings.
Annexure- A
Electors
CEO Jharkhand informed 2nd SSR in the state with respect to July 1, 2024 as the qualifying date has been completed and electoral roll was published on August 27, 2024 and copies of the same were provided to political parties. With continuous updation of the electoral roll and as on 20.09.2024, a total of 2.59 crore electors are registered in the state with approx. 1.31 crore male, 1.28 crore female electors. Over 11.05 lakh first time voters (18-19 years); 1.14 lakh 85+ senior citizens and 3.64 lakh PwD voters are registered in the state. More than 1845 voters are 100+ years old. There is 100% enrolment (1.78 lakhs) of the 8 PVTGs in the electoral roll. With focus on inclusive and participative elections, all DEOs were directed to enhance participation of PVTGs and tribal groups in the elections. The state Electoral gender ratio is 978.
Polling Stations
While giving an overview of the polling stations during the review, CEO Jharkhand informed that a total of 29,562 polling stations will be set up on 20,276 locations in assembly elections. While 24,520 of these will be in rural areas, 5,042 will be urban polling stations with an average of 872 voters per polling station.
1271 PS will be managed solely by women and 139 will be youth managed (young employees) to promote voting amongst the key demographics of women and youth. 48 Polling stations will be manned by persons with disabilities.
Assured Minimum Facilities at Polling Stations
All DEOs assured that polling stations across the state will have Assured Minimum Facilities like ramps, drinking water, toilets, electricity, shed, chairs etc. for convenience of voters.
Technology
DEOs informed that they will use an ecosystem of IT Applications to facilitate all stakeholders including voters and political parties.
cVIGIL: This app empowers citizens to report any electoral violations and malpractices. Flying squads are deployed to address the complaints raised through an easy to use, intuitive app which preserves the anonymity of the complainant and assures a response within 100 minutes.
SUVIDHA: It is a single window app for candidates to raise requests for permissions for meeting halls, booking grounds for political rallies etc. The technology is a step towards ensuring a level playing field as permissions are accorded on a first in first out basis, without any discretion.
KYC or Know Your Candidate App is a step to promote an informed and aware electorate. The app contains the criminal antecedents, if any, of the candidates in the electoral fray and their assets and liabilities, educational details.
Saksham App is specially designed for PwD voters with various accessibility features built-in. One can request for Pick-n-Drop facility, wheelchair assistance, or volunteer assistance at the polling booth through this app to make the voting experience smooth for PwD voters.
Inclusive & Accessible Elections:
For the first time in State Assembly Elections in Jharkhand, Senior Citizens over 85+ years and PwDs with 40% benchmark disability will be provided an option to vote from the comfort of their homes. Home Voting facility is optional. If an elector is willing to visit the polling station physically to cast their vote, necessary assistance will be provided at the polling station. Application form 12D is distributed and collected by BLO within 5 days of the notification, from such electors who opt for this facility and deposit it with the Returning Officer. The complete process is videographed and representatives of political parties/candidates are always involved in the entire process of voting from home.