ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହ ଚତୁର୍ଥ ଆଞ୍ଚଳିକ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ
ଇଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି, ନିଯୁକ୍ତି ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଶ୍ରମ ଶକ୍ତିର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ଉଭୟ ବୃହତ ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ଏମଏସଏମଇକୁ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ: ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚିବ
ଶ୍ରମ ସଂସ୍କାର, ଶ୍ରମ କଲ୍ୟାଣ, ଗୁଣାତ୍ମକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଓ ସମସ୍ତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ
20 SEP 2024 7:50PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଆଜି ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟ ଯଥା ଓଡ଼ିଶା, ଛତିଶଗଡ଼, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ସହ ଏକ ଆଞ୍ଚଳିକ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ (କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ) ସହ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆଞ୍ଚଳିକ ଆଲୋଚନା ଅଧୀନରେ ଏହା ହେଉଛି ଚତୁର୍ଥ ବୈଠକ।
ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି (ଏଲ୍ ଆଣ୍ଡ ଇ)ର ସଚିବ ସୁମିତା ଦାୱରା ତାଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅଭିଭାଷଣରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସମସ୍ତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ସମନ୍ୱୟ ଆଣିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଓ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଓ ଆଲୋଚନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀମତୀ ଦାୱରା କହିଥିଲେ ଯେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବାର ପ୍ରମୁଖ ଦିଗ। ଏ ଦିଗରେ ୨୦୨୪-୨୫ ବଜେଟରେ ୧,୦୭,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ସହିତ ନିଯୁକ୍ତି ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ଇଏଲଆଇ) ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଉଭୟ ବୃହତ୍ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଲଘୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମଏସଏମଇ)କୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି, ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ତଥା ଇଏଲ୍ଆଇ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଶ୍ରମଶକ୍ତିକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ଶ୍ରମ ସଂହିତା ସମେତ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଶ୍ରମ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ଶ୍ରମ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଓ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭାରତ ସରକାର ୨୯ଟି ଶ୍ରମ ଆଇନକୁ ୪ଟି ଶ୍ରମ ସଂହିତା ଜରିଆରେ ସଂଶୋଧନ, ସରଳୀକରଣ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ କରିଥିବା ସଚିବ କହିଛନ୍ତି।
ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ବ୍ୟତୀତ ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ସଂଘ ସହ ସଂହିତା ଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ସହମତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକାଧିକ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରୁଛି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଶ୍ରମ କୋଡ୍ ଅଧୀନରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ନିୟମ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ନିଜ ନିଜ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ନିୟମରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନ ଓ ଭିନ୍ନତାକୁ ଦୂର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା।
ଅଣସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଭଳି ବ୍ୟାପକ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଇ-ଶ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଅଗ୍ରଗତି ପ୍ରଦର୍ଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା। ନିର୍ମାଣ ଶ୍ରମିକ, ଉଠାଦୋକାନୀ, ଅଟୋ ଡ୍ରାଇଭର ଆଦିଙ୍କ ସମେତ ଅଣସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ରର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ପୋର୍ଟାଲରେ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଚାକିରି ଉପଲବ୍ଧତା ସମେତ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ଉପଲବ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ, ୨୦୨୧ରେ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ୩୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଅଣସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକ ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସମେତ ଅଣସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲ୍ ସହିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମନ୍ୱୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଏକ ଆକ୍ସନ ପଏଣ୍ଟ ଭାବରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥିଲା ।
ନିକଟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବିଓସିଡବ୍ଲୁ ପରିଚାଳନା ସୂଚନା ପ୍ରଣାଳୀ (ଏମଆଇଏସ) ପୋର୍ଟାଲର ଭୂମିକା ଉପରେ ଏହି ବୈଠକରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକୁ ତଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିକ ଯୋଜନା ଏବଂ ବିଓସି କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ସହାୟତା ମିଳିଥିଲା। ବିଓସି କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପିଲାଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ସମେତ ସାମାଜିକ ନିରାପତ୍ତା ବିଷୟରେ ପ୍ରମାଣିତ ସୂଚନା ପାଇଁ ଏମଆଇଏସ ପୋର୍ଟାଲରେ ଅନବୋର୍ଡିଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ନିଯୁକ୍ତି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ତଥ୍ୟର ସଠିକ ସଂକଳନ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଯୁଗ୍ମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ଏଥିରେ ଅଧିକ ସଠିକ ନିଯୁକ୍ତି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ତଥ୍ୟ ରହିବ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆଧୁନିକ ବିଶ୍ଳେଷଣାତ୍ମକ ସୁବିଧା ଥିବା ଏକ କେନ୍ଦ୍ରିଭୂତ ଡ୍ୟାଶବୋର୍ଡରେ ସ୍ଥାନିତ କରାଯିବ। ଏହା ଉନ୍ନତ ମାନର ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଲାଗି ଉନ୍ନତ ନୀତି ବିକଶିତ କରିବାରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶକୁ ସହାୟକ ହେବ ।
ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ମୁଖ୍ୟ ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରସଙ୍ଗ, ବିଶେଷକରି ସହଜ ଅନୁପାଳନ ଏବଂ ୱେବ-ଭିତ୍ତିକ ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ଡିଜିଟାଲ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ଧାରଣା, ବୁଝାମଣା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ରାଜ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ଶାସନ ସଚିବ, ସଚିବ, ଶ୍ରମ ଆୟୁକ୍ତମାନେ ଏହି ବୈଠକକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ସହଯୋଗୀ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟର ପରବର୍ତ୍ତୀ ବୈଠକ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ ଦିଲ୍ଲୀ ପାଇଁ ୨୭ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।

Ministry of Labour & Employment
Ministry of Labour and Employment Organizes Fourth Regional Meeting with Eastern States at Bhubaneswar, Odisha
Government committed to supporting both large enterprises and MSMEs for employment generation, promoting employability and formalisation of labour force under the ELI schemes: Secretary L&E
Government committed to promoting Labour Reforms, Labour Welfare, Quality Employment Generation and Social Protection for all workers
20 SEP 2024 7:50PM by PIB Delhi
Secretary, Ministry of Labour & Employment, Government of India chaired a regional meeting with eastern States viz., Odisha, Chhattisgarh, Jharkhand, West Bengal and Andhra Pradesh in Bhubaneswar today. This is the fourth meeting in a series of regional consultations being held by the Ministry of Labour & Employment nationwide with the States/Union Territories (UTs) on key labour and employment issues.
In her opening address, Ms. Sumita Dawra, Secretary, Labour and Employment (L&E) set the context by highlighting the need for strengthening collaboration and dialogue between the Central Government and States/UTs for bringing synergy in efforts to facilitate generation of quality employment and ensuring welfare of all workers.
Smt. Dawra said employment generation and enhancement of skilling and employability are key aspects to the realization of the Hon’ble Prime Minister’s vision of Viksit Bharat@2047. In this direction, the Employment Linked Incentive (ELI) scheme was announced in Union Budget 2024-25 with an outlay of Rs 1,07,000 Crores, she noted. The Government is committed to supporting both large enterprises and Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) for employment generation, promoting employability and formalisation of labour force under the ELI schemes, she added.
Further, the labour reforms undertaken by Government of India, including the Labour Codes were discussed. In a landmark initiative, the Government of India has updated, simplified and consolidated 29 labour laws into 04 Labour Codes, Secretary added, with the objective of promoting labour welfare, as well as promoting investments and employment generation.
The Ministry has been holding a series of consultations to build consensus on the operationalisation of the Codes with workers’ and employers’ associations, besides with States and UTs. In this context, the States were urged to plug the gaps and divergences in their respective draft rules by harmonizing and aligning them with the Central rules under the Labour Codes.
Government’s vision to provide comprehensive social protection for the unorganized workers at par with organized workers was highlighted through demonstration of progress under eShram. The importance of onboarding workers in the unorganised sector, including Building and Construction Workers (BoCW), street vendors, auto drivers etc. onto eShram portal to access social security schemes including access to skilling and jobs, on one portal, was discussed.
It was noted that over 30 crore unorganised workers have registered on eShram portal since its launch in 2021. The need for States to expedite two-way integration with e-Shram portal to make it a more effective ‘one stop solution’ for easier access to welfare schemes of Centre and States for unorganised workers including migrant workers, was flagged as an action point.
The meeting emphasized the role of the recently launched BoCW Management Information System (MIS) portal in aiding the States/UTs in data-driven planning and more effective implementation of welfare schemes for BoC workers. States were requested to complete onboarding on the MIS portal, for verified information of coverage of social security including education of wards for BoC workers.
Discussion was also held on the need for the Centre and States/UTs to set up a joint mechanism for timely compilation of more accurate employment related data, feeding into a centralized dashboard equipped with advanced analytics, which will aid States/UTs in developing better policies for stimulating quality employment generation.
The representatives of States shared their ideas, insights and best practices on key labour and employment issues, particularly the digital interventions undertaken for ease of compliance and web-based inspections. The State Principal Secretaries, Secretaries, Labour Commissioners appreciated the interactive meeting and assured on collaborative efforts.
The next meeting is this series of regional consultations with States/UTs is scheduled to be held in Lucknow for the central States and the NCT of Delhi on 27th September 2024.