Vice President's Secretariat
Text of the Vice President's address at the valedictory ceremony of the 4th Global RE-INVEST 2024, Gandhinagar
18 SEP 2024 2:46PM by PIB Delhi
My greetings to all of you,
It's always a pleasure to come to Gujarat. In every period of history that is significant, Gujarat has shown the path to the world and the nation in particular. There was a time when Mahatma Gandhi dominated the discourse of peace and non-violence from this land.
Then Bharat got independence, there was a great challenge, the challenge again was met by a great son of the soil from Gujarat, Sardar Vallabhbhai Patel, the Iron Man and now, in present times, the man who gave Bharat Statue of Unity, Narendra Modi, is dominating global discourse.
I am therefore always delighted to enjoy the hospitality of Bhupendra Bhai Patel, the Honourable Chief Minister, grateful to you, sir. Honourable Governor, Gujarat, Shri Acharya Devvratji, he took you into the Indian civilisational ethos to reflect on the topic that is at hand.
This galaxy of renewable energy champions, from across the globe with significant participation from some countries and states of the nation, is a soothing sight and I am sure the tone was set rightly by the man whose presence on the planet is valued by the globe at the moment—Shri Narendra Modi ji—in the inaugural address. The three days of deliberations, I have had the occasion to come to grips with that, and various aspects have been deliberated and discussed. There has been connectivity.
From many benchmarks, well-wishers of the planet have congregated in this land of Gujarat, which shows a big change in the early part of this century. The event that attracts about 250 distinguished speakers and an equal number of diplomats is bound to be a feast of intellect and anyone present here is bound to gather knowledge and wisdom to tackle the problems we all are facing. The footfalls here, we have had footfalls in thousands here and 30 thousands a day, I am surprised. And why not? During my brief visit to the exhibition I saw, exhibition that reflected not only India's scenario but also the global scenario. The soothing sight, people are inquisitive because the entire effort has converged on one aspect, and that aspect is how to make this world livable and habitable for the people of the world.
Number of companies that have participated from India and abroad? I am told it is in three digits, about 200, there have been back-to-back facilitation 500 and over 90 B2G meetings, demonstrating strong interest in renewable energy.
Friends, let me tell you, interest in renewable energy is not optional. It is compulsive, we will have to take an interest in this because it concerns our existence and therefore, Renewable Energy Invest 2024 has the potential to be a powerful catalyst for action, an action that is coming not a day too soon, an action that is the need of the hour.
Distinguished audience, climate change, we talked about a decade ago, we were non-serious about it, we took it just as a news item—glaciers melting, temperatures rising. Suddenly, the entire world has awakened to a great reality and that reality is that climate change is an existential challenge. This is a challenge to all living beings on the planet, and we are fully alive to the fact that we don't have another planet to live on.
This is the only planet, and therefore, we have no option but to work 24x7 to bring about a scenario so that we first contain the climate change menace, then engage in restoration, and then make this planet habitable. If we succeed largely, which we should, we will restore its pristine glory.
Let me indicate first, distinguished audience, what the global scenario is? The global scenario at the moment is one fully marked and dotted by disturbance, we have global conflagrations, and we have menacing climate change. In this, Bharat has taken the lead. Bharat is home to one-sixth of humanity, and Bharat has a civilisational depth of 5000 years. Our knowledge about climate change emanates from our Vedas and Upanishads, and therefore, a change was initiated from this land.
Let me not go too far back, but only refer to G20, G20 will be known for four things in particular.
One, the motto of G20: One Earth, One Family, One Future. What a motto!
It doesn't take note of race, creed, colour, or country. It takes the planet as a whole and this emanates not suddenly from this land. Vasudev Kutumbakam is a philosophy Bharat has lived with all throughout. If I make a claim—and I dare say no other country can claim what I am asserting now—Bharat has never believed in expansion, ever. The only nation in the world that has never believed in expansion and the Prime Minister of the country, to find a solution—resolute solutions to conflagrations in the world—gave another soothing dictum: War is no solution, diplomacy and dialogue are the only solutions. But then, when we take on the climate change menace, we have to create an ecosystem where there is holistic involvement of all. And that is why the visionary leadership of this country, Prime Minister Modi, took the lead during the G20 and the second aspect I indicated is that the African Union was made part of the G20 along with the European Union.
I stir the conscience of the distinguished audience to look at the depth of it. The nations of the European Union had the occasion to dominate over African Union nations, visionary leadership of this country brought them onto the same platform.
Then, another neglected section of global society, the Global South, voice lent as never before by Prime Minister Modi, then, we had the occasion to have in this country an international solar alliance, countries in three digits are participants of it at the moment, and the number is growing. Bhupendra Yadav knows about it, the Honourable Minister has addressed global platforms to indicate our achievements and commitment and that is not just a statement. Firm, foundational, and factual situation has emanated from this land as to what we are doing to save the planet. So, one, this country has become an epicentre to bring about harmony in the world. Two, I have already indicated, Global South and the African Union. But third, India has given a clarion call now that we must work in synergy, all agencies across the globe need to converge to tackle and address the menace of climate change and in this, distinguished audience, every individual has a role to play.
It is not a matter limited to state actors or organised groups, two things every individual can do:
One, when we consume energy, can we consume energy just because we can afford it? Will our financial strength, progress will determine our consumption of energy? Everyone on the planet has to keep in mind that energy has to be consumed optimally. Energy has to be consumed as per your needs, energy has to be consumed in a manner that makes everything sustainable because we have to keep in mind one thing fundamentally that is we have inherited the planet in a damaged situation.
We have to do two things.
One, the damage must be arrested, and second, the repairing must start. We are fortunate at the moment, from this country, that after a very long time, there is a leader from this country who dominates global discourse. His voice is heard all over, he talks on issues of humanity and global interest and I therefore have no doubt that the saga of success which this country has seen over a decade in fields that were staggering three decades and more ago.
I was a Member of Parliament, I could never dream, imagine, or believe that there could be a toilet in every home in this country, a gas connection in every household, and electricity finding its way, I could never imagine it. Distinguished audience, particularly from abroad, is a ground reality.
India is no longer a sleeping giant or a sleeping elephant. It is on the rise, the rise is unstoppable, the rise is incremental and the rise is for the benefit of one and all. The kind of development India is having is very soothing for Renewable Energy Invest. I had the occasion to see the exhibition, but I have also seen the rural part. Go to any part of this country, and you will find increased interest and application of this, the growth has been astronomical, it is on the ground. When this happens, it bears relevance to your deliberations.
You will have to find new ways and innovations to tackle it. When it came to solar, our manufacturing did not keep pace with our requirement. That was a time when we depended on imports for solar equipment, it is not so with green hydrogen, India is among the few countries, in single digits, that focus on green hydrogen. By all estimates, by 2030, ₹8 lakh crore investment and 6 lakh jobs will be created and mind you, when we tackle climate change through these mechanisms, we also provide a greater basket of opportunities for our youth. The society gains in a holistic manner, that has to be done because people cannot exist in isolation; they cannot be islands unto themselves.
COVID has shown the world that illness was non-discriminatory, it affected one and all, the rich and mighty suffered, and therefore, the steps being taken from this holy land will go a long way in shaping the destiny of this planet.
Another aspect, symbolised by Mr. Prahlad Joshiji’s transition from the Ministry of Coal to Renewable Energy, Prime Minister hinted at two things in particular.
One, for Gandhiji said, this planet has everything—everything for everyone—provided we calibrate it to our needs but if we calibrate it to our greed, why this planet the entire, the entire universe will be short of it. We have to control greed.
Reckless exploitation of natural resources created havoc on the earth. There was a time when we thought, 'What will happen if we don't have thermal power from coal? We don't have petroleum products?' and out of necessity, and without concern for long-term damage and to secure short-term advantages this was being done. But suddenly a paradigm shift has taken place, and particularly I'll address my foreign delegates, we are happy to welcome you here, but carry a message: India is 1.4 billion people, diversity, race, climate, region, religion, and herein you see sustainable development, there's a role model for the entire world.
Friends, I'll take you to a scene which was there first in 1990 when I was a minister, then to 2014, and now, because this is bearing to the issue we are tackling. In 1990, a Member of Parliament was gratified to have 50 gas connections in a year. Distinguished Governor of Punjab and Administrator of Chandigarh was a Member of Parliament then. Our 50 gas connections, and now more than 100 million have been given to the needy people, just imagine what a soothing aspect that was a time when our gold was shipped by air to Swiss banks to sustain our economic credibility. It was around 1 billion US dollars. Now, ₹680 billion US dollars, and in a single day you had more than a billion on occasions. A great achievement!
The world is turned. India is heading towards a peaceful mechanism, peaceful environment, the state of Jammu and Kashmir then did not have a good situation. I went there as a minister, and look at my plight, I couldn't see even a dozen people on the road and last year, 2 crore people visited as tourists that is the ecosystem we have created in this country.
It will be difficult for the global people to realise that digital penetration in this country has gone to a level which is unmatched, every village has it, our direct transfers are more than 50% of global transactions. Per capita internet consumption is more than that of China and the US taken together. I am referring to all these things for two reasons.
One, if India takes the lead, if India's leader Prime Minister Modi gives a clarion call, he means it. Everything he has said over 10 years is a ground reality, here is a man who not only lays foundation stones but inaugurates them, he always thinks ahead of times, and we can tackle climate menace only by thinking ahead of times but the good thing for the planet also is that the voice of the Indian leader is heard globally, with respect. He is looked at as one of the personalities on the planet who can bring about the resolution of conflagrations that are penning the planet at the moment.
I am sure the time spent here over three days, the interactions you have had, the exchanges you have engaged in, the collaborative efforts that have been fructified will take the movement a long way but I would, in the end, appeal, and I would say it, you see, as we say in our sanskriti
यह बहुत बड़ा हवन है, यह हवन धरती को बचाने का हवन है। इस हवन का आवाहन इस देश में हो गया है। इस हवन में हर किसी की आहुति जरूरी है। यह मात्र सरकार और संस्थाओं का काम नहीं है, क्योंकि धरती पर हर प्राणी इससे प्रभावित होने वाला है। इसे जल्द से जल्द पूर्ण करना चाहिए।
I have no doubt, distinguished audience, that the movement will get accelerated, fast-tracked by the kind of quality qualitative deliberations you have had over three days and each of you is not an individual, but an epicentre of a big change.
I will appeal to the media in particular, that media should be in mission mode, with passion, to make it a primary object that every man contributes, every person contributes in this change which is needed by us, so that we pass on to our future generations a planet worth habitable. We are trustees, undoubtedly, we inherited a damaged planet but we were callous and did not take cognisance of the damage either we were committing or others were committing, and we could have stopped it in time, we did not stop in time but now the awareness is universal, convergence is universal, synergy is all-pervasive.
We are on the movement, It has taken off, I described Mr. Narendra Modi's journey in three aspects.
One, in 2014, he was like a rocket that took off. Great effort was required, the country was in a despondent mood. His object was to generate an atmosphere of hope and possibility. The gap was large, 2014, the rocket took off. It escaped the gravitational force by generating hope and possibility. In 2019.
In 2024, after creating history by becoming Prime Minister, for the first time in six decades, for the first time, third term continually, the rocket is now not in gravitational force, the rocket is in space and the achievements, therefore, have to be astronomical, also in this field.
I wish everyone here, and those connected, great success in this venture, I am one with you, I am your soldier. In my own way, I will be doing everything I can, I request you, please also do everything you can, individually and collectively.
Thank you so much. I am grateful for your time.

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
গান্ধীনগরদা পাংথোকপা 4শুবা গ্লোবেল RE-INVEST 2024গী থৌরমদা উপ-রাস্ত্রপতিনা থমখিবা ৱারোল
18 SEP 2024 2:46PM by PIB Imphal
ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
গুজরাত্তা লাকপা অসি মতম পুম্নমক্তা নুংঙাইবা অমনি। পুৱারীগী মরু ওইবা মতম খুদিংদা, গুজরাতনা মালেমদা অমসুং অখন্ননা লৈবাক অসিদা লম্বী তাক্লি। মতম অমদা মহাত্মা গান্ধীনা লৈবাক অসিদা শান্তি অমসুং অহিংসাগী ৱা ঙাংবদা মাংজিল থাখি।
মতুংদা ভারতনা নীংতম্বগী খুদোংচাবা ফংখি, অচৌবা শিংনরকপা অমা লৈখি, মসিগী শিংনরকপসি গুজরাতকী লমদম অসিগী অচৌবা মচানুপা, সরদার বল্লভভাই পতেলনা মায়োক্নখি, লৌখোংগী মীশক অদুনি অমসুং হৌজিক্তি, ভারতপু স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতী পীখিবা মীওই, নরেন্দ্র মোদীনা মালেমগী ৱাঙাঙদা নিংথৌ ওইরি।
ঐহাক্না ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রীগী হোস্পিতালদা লাকপদা নুংঙাইবা ফাওই। সর, অদোমগী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। গুজরাতকী ইকাই খুম্নরবা রাজ্যপাল, শ্রী আচার্য দেবব্রতজীনা, মহাক্না অদোমবু ইন্দিয়ন সিভিলাইজেস্নেল ইথোসতা পুরকখি।
মালেম শিনবা থুংবদগী লাকপা অমসুং লৈবাক অসিগী লৈবাকশিং অমসুং রাজ্য খরদগী শরুক য়ারিবা রিন্যুএবল ইনর্জী চেম্পিয়নশিংগী কাংলুপ অসি উবদা নুংঙাইবা পোকই। অমসুং ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি হৌজিক মালেমগী মফম অসিদা লৈরিবা মীওই অসিনা অচুম্বা ৱাফম অসি থম্লে। খন্ন-নৈনবগী নুমিৎ অহুম অসিদা, ঐহাক্না মসিগী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী তাঞ্জা ফংখি, অমসুং তোঙান তোঙানবা হিরম কয়া খন্ন-নৈনখি অমসুং খন্ন-নৈনখি। কনেক্তিবিতী লৈরে।
মীকোক থীবা কয়াদগী, মালেমগী য়াইফ-পাউজেল পীরিবশিংনা গুজরাতকী লমদম অসিদা পুনখ্রে, মসিনা চহিচা অসিগী অঙনবা শরুক্তা অচৌবা অহোংবা অমা উবা ফংলে। ইকাই খুম্নরবা স্পিকর 250 অমসুং দিপ্লোমেতশিংগা মান্নবা মশীংনা শরুক য়াবা থৌরম অসি ৱাখল্লোনগী কুমহৈ অমা ওইগনি অমসুং মফম অসিদা লৈরিবা মীওই খুদিংমক্না ঐখোয় পুম্নমক্না থেংনরিবা সমস্যাশিং অসি কোকহন্নবা লৌশিং অমসুং লৌশিং তানগনি। মফম অসিদা লাকপা মীশিং, মফম অসিদা লাকপা মীশিং অমসুং নোংমদা লিশিং 30, ঐহাক্না খোইদাজবা ফাওই। অমসুং করিগীদমক্তা? ঐহাক্না এক্সিবিশন অসিদা খরা চৎলুবদা ঐহাক্না ভারতকী ফিভমখক্তা নত্তনা মালেমগী ফিভমসু উৎলিবা এক্সিবিশন অদু উখি। নুংঙাইবা উবা অদু, মীওইবনা থিজিল্লিবনি মরমদি হোৎনরিবা পুম্নমক অসি হীরম অমখক্তদা য়ানশিল্লি, অমসুং হীরম অদুদি মালেম অসিবু করম্না মীওইবনা হিংবা য়াবা অমসুং হিংবা য়াবা ওইহনগদগে হায়বসিনি।
ভারত অমসুং মপান লমদগী শরুক য়াখিবা কম্পেনীশিংগী মশিং মসি দিজিৎ অহুমগী ওইগনি, চাউরাক্না 200। রিন্যুএবল ইনর্জীদা য়াম্না পুক্নিং চিংশিনবা উৎলদুনা বেক তু বেক ফেসিলিতেসন 500 অমসুং বি-2জি মীফম 90 হেন্না পাংথোকখ্রে।
মরূপশিং, ঐহাক্না অদোমদা হায়জনীংবদি, রিন্যুএবল ইনর্জীদা পুক্নিং চিংশিনবা অসি অপিকপা নত্তে। মসি তঙাইফদবা অমনি, ঐখোয়না মসিগী মতাংদা পুক্নিং চিংশিনবা মথৌ তাই মরমদি মসি ঐখোয়গী পুন্সিগা মরি লৈনৈ অমসুং মরম অদুনা, রিন্যুএবল ইনর্জী ইনভেস্ত 2024 অসি এক্সনগীদমক শক্তি লৈরবা কেতালাইজর অমা ওইবগী পোতেন্সিএল লৈ, এক্সন অসি য়াম্না থুনা লাক্কদবনি, এক্সন অসি মতমগী মথৌ তাই।
ইকাই খুম্নজরবা মীহুৎশিং, ঐখোয়না চহি তরাগী মমাংদা ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী মতাংদা ৱারী শানখি, ঐখোয়না মদুগী মতাংদা য়াম্না কুপ্না খন্নখিদে, ঐখোয়না মসি পাউ ওইনা লৌখি: গ্লেসিয়রশিং থুমজিল্লকপা, অইং-অশা হেনগৎলকপা। খঙহৌদনা, মালেম পুম্বনা অচৌবা অশেংবা অমা খঙলকখি অমসুং মসিগী অশেংবা অদুদি ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অসি পুন্সিগী ওইবা শিংনবনি। মসি পৃথীবি অসিদা লৈরিবা অহিংবা জিব খুদিংমক্কী শিংনবনি, অমসুং ঐখোয়দা হিংনবগী অতোপ্পা গ্রহ অমত্তা লৈতে হায়বা ৱাফম অসি ঐখোয়না মপুং ফানা খঙই।
মসি অমত্তা ঙাইরবা গ্রহনি, অমসুং মরম অসিনা, ঐখোয়না অহানবদা ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী খুদোংথীবা অসি লাকহন্নবা, মতুংদা অমুক হন্না শেমগৎনবা, অমসুং মসিগী গ্রহ অসিবু হিংবা য়াবা ওইহন্নবা, সেন্সরী অমা পুথোক্নবা পুং 24 থবক তৌবগী অতোপ্পা পাম্বৈ অমত্তা লৈতে। করিগুম্বা ঐখোয়না মায় পাকপা ঙম্লবদি, মসি ঐখোয়না পাংথোক্কদবনি, ঐখোয়না মসিগী অশেংবা মগুন অদু অমুক হন্না ফগৎহনগনি।
ঐহাক্না ইহান হানবা ওইনা, ইকাই খুম্নজরবা মীহুৎশিং, মালেমগী ওইবা ফিভম অসি করিনো হায়বদু উৎচরি। হৌজিক্কী মালেমগী ফিভম অসি অৱাবা কয়া মায়োক্নরি, মালেমগী ওইনা মৈ চাক্নরি, অমসুং ক্লাইমেৎ হোংলকপগী অকিবা কয়া লৈরি। মসিদা ভারতনা মাংজিল থাখ্রে। ভারত অসি মীওইবা খুন্নাইগী শরুক তরুক থোকপগী অমখক্তগী য়ুম্ফম ওইরি, অমসুং ভারত অসি চহি 5000গী সিভিলাইজেসনগী মপুং ওই। ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী মতাংদা ঐখোয়গী লৌশিং অসি ঐখোয়গী বেদ অমসুং উপনিষদশিংদগী লাকপনি। মরম অদুনা, মসিগী লমদম অসিদগী অহোংবা অমা হৌরকখি।
ঐহাক্না কা হেন্না হান্নগী মতমদদি চংহল্লোইদৌরি, অদুবু জি.20 খক্তদা হায়রগদি, জি.20 অসি মরুওইনা পোৎলম মরিগীদমক খঙনগনি।
অহানবদা, জি.20গী মোতো: মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা। মসি য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম অমনি!
মসিনা ফুরুপ কাঙলুপ, লাইনিং লাইশোন, মচু, নৎত্রগা লৈবাক্কী খেন্নবা লৈতে। মসিনা গ্রহ অসিবু অপুনবা ওইনা লৌই অমসুং মসি লমদম অসিদগী খোংজেল য়াংনা থোরকপা নত্তে। ভাসুদেব কুতুম্বকম অসি ভারতনা মতম পুম্নমক্তা চৎনদুনা লাক্লবা ৱাংঙুলোল অমনি। করিগুম্বা ঐহাক্না ক্লেম অমা তৌরবদি - অমসুং ঐহাক্না হায়জরি মদুদি হৌজিক ঐহাক্না হায়জরিবা অসি অতোপ্পা লৈবাক অমত্তনা ক্লেম তৌবা ঙম্লোই - ভারতনা কৈদৌঙৈদসু পাকথোক চাউথোকপগী থৌওংদা থাজবা লৈতে। মালেমদা পাকথোক চাউথোকপা অমসুং লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রীনা ৱারোইশিন অমা পুরক্নবা হোৎনবদা থাজবা লৈতবা অমত্তা ঙাইরবা লৈবাক অসিনা মালেমদা থোক্লিবা অৱা-অনাগী মতাংদা ৱারোইশিন পুরক্নবা ৱারেপ লৌখি: লান অসি ৱারোইশিন নত্তে, দিপ্লোমেসী অমসুং দাইলোগ অসি অমত্তা ঙাইরবা ৱারোইশিননি। অদুগা, ঐখোয়না ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী খুদোংথীবা অসি থেংননবা হোৎনবদা, ঐখোয় পুম্নমক্কী অপুনবা থৌদাং য়াওবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগদবনি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিগী মিৎয়েং লৈবা লুচিংবা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা জি.20গী মনুংদা লুচিংবা লৌখি অমসুং ঐনা পনখিবা অনিশুবা ৱাফমদি, য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগা লোয়ননা অফ্রিকান য়ুনিয়নসু জি.20গী শরুক অমা ওইখি।
ঐহাক্না ইকাই খুম্নরবা মীয়াম্বু মদুগী কুপ্পা ৱারোল অদু য়েংনবা হায়জরি। য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী লৈবাকশিংনা অফ্রিকান য়ুনিয়নগী লৈবাকশিংদা মপাঙ্গল হাপচিনবগী খুদোংচাবা ফংখি। লৈবাক অসিগী মিৎয়েং থম্বা লুচিংবশিংনা মখোয়বু মান্নবা প্লেৎফোর্ম অমদা পুখৎখি।
অদুগা, মালেমগী খুন্নাইগী মীৎয়েং তাদবা অতোপ্পা সেক্সন অমা, গ্লোবেল সাউথ, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ৱা ঙাংখি। মদুগী মতুংদা, ঐখোয়না লৈবাক অসিদা ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স অমা লৈহন্নবা খুদোংচাবা ফংখি। হৌজিক্কী ওইনা লৈবাক অহুমগী মশীংনা শরুক য়ারি। ভুপেন্দ্র য়াদবনা মসি খঙই, মান্নবা মন্ত্রীনা মালেমগী প্লেতফোর্মশিংদা ঐখোয়গী মাইপাকপা অমসুং অচেৎপা থাজবা অদু উৎনবা ৱা ঙাংখ্রে অমসুং মসি ৱারোল অমখক্তনি। ঐখোয়না গ্রহ অসিবু কন্নবগীদমক্তা করি তৌরিবগে হায়বগী মতাংদা অচেৎপা, য়ুম্ফম ওইবা, অমসুং তশেং তশেং ওইরবা ফিভম অমা লমদম অসিদগী থোরক্লি। অসুম্না, অহানবদা, লৈবাক অসিনা মালেমদা অপুনবা পুরক্নবা ইপিসেন্তর অমা ওইরক্লি। অনিশুবদা, ঐহাক্না হান্ননা হায়খ্রে, গ্লোবেল সাউথ অমসুং আফ্রিকান য়ুনিয়ন। অদুবু অহুমশুবদা, ঐখোয়না পুন্না থবক তৌমিন্নবা তাই, মালেমগী এজেন্সী পুম্নমক্না ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী খুদোংচাদবশিং অসি থেংননবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা তাই হায়না ভারতনা খঙহনখ্রে। অমসুং মসিদা, মীহুৎশিং, মীপুম খুদিংমক্না থৌদাং লৌবা তাই।
মসি স্তেত এক্তরশিং নৎত্রগা ওর্গানাইজ তৌরবা কাংলুপশিংখক্তদা অকক্নবা ৱাফম নত্তে, মীওই খুদিংমক্না পাংথোকপা য়াবা থবক অনি লৈ:
অহানবদা, ঐখোয়না ইনর্জী শিজিন্নবা মতমদা, ঐখোয়না শেল থাদবা ঙম্বনা মরম ওইরগা ঐখোয়না ইনর্জী শিজিন্নবা য়াব্রা? ঐখোয়গী শেল-থুমগী মপাঙ্গল, খুমাং চাউশিল্লকপনা ঐখোয়গী ইনর্জী শিজিন্নবগী চাং লেপথোক্কদ্রা? গ্রহ অসিদা লৈরিবা মীওই খুদিংমক্না ইনর্জী অসি খ্বাইদগী ফবা মওংদা শিজিন্নগদবনি হায়বসি নিংশিংগদবনি। ইনর্জী অসি নহাক্কী মথৌ তাবশিং অদুগী মতুং ইন্না শিজিন্নগদবনি, ইনর্জী অসি পুম্নমক অসিবু তুং কোইনা চৎনহনগদবা মওংদা শিজিন্নগদবনি মরমদি ঐখোয়না মরুওইনা করিগুম্বা অমবু নিংশিংগদবনি মদুদি ঐখোয়না গ্রহ অসিবু অৱাবা ওইরবা ফিভম অমদা হেরিতেজ তৌরে।
ঐখোয়না থবক অনি পাংথোকপা তাই।
অহানবদা, অশোকপা অদু থিংগদবনি, অমসুং অনিশুবদা, শেংদোকপা হৌগদবনি। মতম কয়াগী মতুংদা মালেমগী ৱা ঙাঙবদা লমদম অসিগী লুচিংবা অমা লৈরকপা অসিদা লৈবাক অসিনা ঐখোয়দা নুংঙাইবা পোকহল্লি। মহাক্কী খোঞ্জেল অসি মফম পুম্নমক্তা শন্দোক্লি, মহাক্না মীওইবা খুন্নাইগী অমসুং মালেমগী ওইবা হীরমশিংদা ৱা ঙাংলি অমসুং মরম অসিনা ঐহাক্না লৈবাক অসিনা দিকেদ অমা হেনবদা মায় পাকপগী ৱারী অসি দিকেদ অহুম অমসুং মদুদগী হেনবদদি থোইদোক হেন্দোক্না চাউথোকচনীংঙাই ওইরম্বা হীরমশিংদা লৈরে হায়না থাজবা থম্লি।
ঐহাক পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর অমা ওইরিঙৈদা, লৈবাক অসিগী য়ুমথোং খুদিংদা তোইলেত অমা, য়ুমথোং খুদিংদা গ্যাস কনেক্সন অমা, অমসুং ইলেক্ত্রিসিতী ফংলগনি হায়না ঐহাক্না খল্লমদে, খল্লমদে, থাজরমদে। মরুওইনা মপাল লমদগী লাকপা শক্নাইরবশিং অসি তশেংনা লৈরিবনি।
ভারত অসি হৌজিক্তি নিংথৌ নৎত্রগা ইল্ ফান্তা নত্তে। মসি হেনগৎলক্লি, হেনগৎলকপা অসি থিংবা ঙমদে, হেনগৎলকপা অসি তপ্না-তপ্না হেনগৎলক্লি অমসুং হেনগৎলকপা অসি মীপুম খুদিংমক্কী কান্নবনি। ভারতকী চাউখৎপগী মওং অসি রিন্যুএবল ইনর্জী ইনভেস্তমেন্তকীদমক্তা য়াম্না নুংঙাইবা অমনি। ঐহাক্না এক্সিবিসন য়েংবগী তাঞ্জা ফংখি, অদুবু খুঙ্গংগী শরুকসু ঐহাক্না য়েংখি। লৈবাক অসিগী মফম অমা হেক্তদা চৎলু, অমসুং মসিগী মতাংদা অহেনবা পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং শীজিন্নবা উবা ফংলগনি, হেনগৎলকপা অসি এস্ত্রোনোমিক ওইরি, মসি লমদমসিদা ওইরি। মসি থোকপা মতমদা, মসিনা অদোমগী ৱারেপশিংগা মরী লৈনৈ।
মসি থেংননবা নহাক্না অনৌবা পাম্বৈশিং অমসুং ইনোবেসনশিং পুথোক্কদবনি। সোলারগী মতাংদা, ঐখোয়গী মেন্যুফেকচরিংনা ঐখোয়গী মথৌ তাবশিং অদুগা চান্নদে। মতম অদুদা ঐখোয়না সোলর ইক্বিপমেন্তকীদমক্তা মপান্দগী পুশিল্লকপদা থাজরম্মি। গ্রীন হাইদ্রোজেনগীদমক্তা অসিগুম্বা অসি ওইদ্রি। ভারত অসি গ্রীন হাইদ্রোজেনদা মীৎয়েং থম্বা লৈবাক খরগী মনুংদা অমনি। এস্তেমেসন পুম্নমক্কী মতুং ইন্না, 2030 ফাওবদা লুপা করোর লাখ 8গী ইনভেস্তমেন্ত অমসুং থবক লাখ 6 শেমগৎলগনি। ঐখোয়না মেকানিজমশিং অসিগী খুত্থাংদা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ থেংনবদা, ঐখোয়গী নহারোলশিংগীদমক খুদোংচাবশিংসু হেন্না ফংহল্লগনি। খুন্নাই অসি অপুনবা মওংদা কান্নবা ফংই, মসি তৌগদবনি মরমদি মীশিং অসি তোখাইনা লৈরম্বা য়ারোই; মখোয় অসি মশা মশাগী ওইবা ইথৎশিং ওইরম্বা য়ারোই।
কোবিদনা মালেমদা উৎখ্রে মদুদি অনাবা অসি খেন্নবা লৈতবা, মসিনা মীপুম খুদিংমক্তা শোকহল্লি, ধনী অমসুং শক্তি লৈবশিংনা অৱাবা কয়া মায়োক্নরি, অমসুং মরম অদুনা, মসিগী অশেংবা লমদম অসিদগী লৌখৎলিবা খোংথাংশিং অসিনা গ্রহ অসিগী তুংগী পুন্সি শেমগৎপদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংগনি।
মিস্তর মোরেনা মশক তাকপা অতোপ্পা মশক অমসু লৈরি। প্রহলাদ জোশিজীনা কোইলা মন্ত্রালয়দগী রিন্যুএবল ইনর্জীদা ওন্থোকখিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইনা ৱাফম অনি পনখি।
অহানবদা, গান্ধীজীনা হায়রম্মি, হায়রিবা গ্রহ অসিদা পুম্নমক লৈরি, মীপুম খুদিংমক্কীদমক পুম্নমক লৈরি, ঐখোয়না মসি ঐখোয়গী মথৌ তাবশিং অদুগী মতুং ইন্না শেম্লবদি, অদুবু ঐখোয়না মসি ঐখোয়গী অপাম্বা অদুগী মতুং ইন্না শেম্লবদি, করিগীদমক হায়রিবা গ্রহ অসি, পুম্নমক, পুম্নমক্কী য়ুনিভর্স অসি মসিগী অৱাৎপা লৈগনি। ঐখোয়না লায়না অসিবু লাকশিনগদবনি।
নেচরেল রিসোর্সশিংবু চেকশিন্না শিজিন্নবনা পৃথিবীদা অৱা-অনা থোকহল্লি। ঐখোয়না খনবা মতম অমা লৈরম্মি, 'কোইলদগী থর্মেল পাৱর ফংদ্রবদি করি ওইগনি? ঐখোয়না পেত্রোলিয়মগী পোত্থোকশিং লৈতব্রা?' অমসুং তঙাইফদনা, অমসুং অশাংবা মতমগী ওইবা অশোয়বা লৈহন্দনা অমসুং অতেনবা মতমগী ওইবা কান্নবশিং ফংনবগীদমক্তা মসি পাংথোক্লি। অদুবু খুদক্তা পেরাদাইমগী অহোংবা অমা লাক্লে, অমসুং অখন্ননা ঐহাক্না মপান লৈবাক্কী মীহুৎশিংগা ৱারী শানগনি, মফম অসিদা অদোমবু তরাম্না ওকপদা ঐখোয় নুংঙাইবা ফাওই, অদুবু পাউজেল অমা পীজরি: ভারত অসি মীওই বিল্লিয়ন 1.4নি, মখল-মখা কয়া, ফুরুপ কাঙলুপ, অইং-অশা, লমদম, ধর্ম্ম, অমসুং মসিদা অদোম্না তুং কোইনা চৎকদবা চাউখৎ-থৌরাং উবা ফংই, মালেম পুম্বগীদমক থৌদাং লৌবগী মোদেল অমা লৈ।
মরূপশিং, ঐহাক্না নখোয়বু 1990দা ঐহাক মন্ত্রী ওইরিঙৈদা, অদুদগী 2014দা, অমসুং হৌজিক, ঐখোয়না খন্নরিবা ৱাফম অসিগা মরী লৈনবনা, মফম অদুদা লৈরম্বা ফিভম অদুদা পুখৎমিন্নবা পাম্মি। ইং 1990দা, চহি অমদা গ্যাস কনেক্সন 50 ফংবদা পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর অমা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। পঞ্জাবকী শক্নাইরবা গভর্নর অমসুং চন্দীগরগী এদমিনিস্ত্রেতর অসি মতম অদুদা পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর অমা ওইরম্মি। ঐখোয়গী গ্যাস কনেক্সন 50, অমসুং হৌজিক্তি লায়রবশিংদা মিলিয়ন 100 হেন্না পীখ্রে, ঐখোয়গী শেনমিৎলোনগী থাজবা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়গী থোইদোক হেন্দোকপা শেনফম অসি স্বিস বেঙ্কশিংদা এয়রগী খুত্থাংদা য়ৌহনখিবা মতম অদু করম্না নুংঙাইরবা মতম ওইরমগনি হায়বদু খল্লু। মসি চাউরাক্না য়ু.এস. দোল্লর বিল্লিয়ন 1 রোম ওইখি। হৌজিক্তি, 680 বিলিয়ন অমেরিকান দোল্লর, অমসুং নুমিৎ অমখক্তদা অদোম্না বিল্লিয়ন অমদগী হেন্না ফংলে। অচৌবা মাইপাকপা অমা!
মালেম অসি হোংখ্রে। ভারতনা শান্তিগী মেকানিজম, শান্তিগী ফিভম অমগী মায়কৈদা চংশিল্লি। মতম অদুদা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী ফিভম অসি অফবা ওইরমদে। ঐহাক্না মন্ত্রী অমা ওইনা মফম অদুদা চৎখি, অমসুং ঐহাক্কী অৱাবা অদু য়েংবীয়ু, লম্বীদা মীওই তরানিপাল ফাওবা ঐহাক্না উবা ফংখিদে অমসুং হৌখিবা চহিদা, মীওই কোতি অনি তুরিস্ত ওইনা লাকখি। মসি লৈবাক অসিদা ঐখোয়না শেমগৎলকপা ইকোসিস্তেম অদুনি।
লৈবাক অসিদা দিজিতেল পেন্ত্রেসন অসি মান্নদবা থাক অমদা লৈরে, খুঙ্গং খুদিংমক্তা মসি লৈরে, ঐখোয়গী দাইরেক্ত ত্রান্সফরশিংনা মালেমগী ত্রান্সফরেন্সশিংগী 50% হেন্না ওইরি হায়বসি মালেমগী মীয়ামদা খঙহনবদা অরুবা ওইগনি। মীওই অমগী ইন্টরনেত শিজিন্নবগী চাং অসি চাইনা অমসুং য়ু.এস. পুন্না শিজিন্নবদগী হেন্না ওইরি। মরম অনিগীদমক্তা ঐহাক্না হায়রিবা ৱাফমশিং অসি পনখি।
অহানবদা, ভারতনা মাংজিল থাবা তারবদি, ভারতকী লুচিংবা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ময়েক শেংনা হায়রবদি, মহাক্না হায়রিবসি থাজৈ। মহাক্না চহী 10দা হায়খিবা পুম্নমক অসি তশেং-তশেংনা ওইরে। মসিদা য়ুম্ফম থোনবতা নত্তনা উরেপ-উয়ুংসু তমখিবা মীওই অমা লৈরি। মহাক্না মতমগী মাংওইননা খল্লম্মি অমসুং মতমগী মাংওইননা খল্লদুনা ঐখোয়না ক্লাইমেৎকী খুদোংচাদবশিং অসি থেংনবা ঙম্মি। অদুবু মালেম অসিগীদমক্তা অফবা ৱাফম অমদি ভারতকী লুচিংবগী ৱাখৈ অসি মালেম পুম্বনা ইকায় খুম্নবা উৎলি। মহাকপু হৌজিক মালেম অসিদা থোক্লিবা অৱা-অনাগী ৱারোইশিন পুরকপা ঙম্বা মীওইশিংগী মনুংদা অমনি হায়না লৌনরি।
ঐহাক্না থাজৈ মদুদি নুমিৎ অহুম অসিদা মফম অসিদা লৈখিবা মতম, অদোম্না লৈখিবা ইন্তরেক্সনশিং, অদোম্না শরুক য়াখিবা এক্সচেঞ্জশিং, ফল ফংহনখিবা কোলাবোরেতিব ইহৌশিং অসিনা খোংজং অসি য়াম্না শাংনা মাংলোমদা চংশিনহল্লগনি।
মসি য়াম্না চাউবা হাৎপা অমনি, মসি পৃথিবীবু ঙাকথোক্নবা হাৎপা অমনি। লৈবাক অসিদা হাবনগী থৌরম অসি পাংথোক্লি। মসিগীদমক মীপুম খুদিংমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি। মসি সরকার অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিং খক্তগী থবক নত্তে, মরমদি পৃথিবীদা লৈরিবা মীওই খুদিংমক্না মসিদগী শোকহল্লগনি। মসিবু অথুবা মতমদা মপুং ফাহনগদবনি।
ঐহাক্না থাজবা থম্লি, মীহুৎশিং, নখোয়না নুমিৎ অহুম অসিদা পাংথোকখিবা মগুন লৈরবা খন্ন-নৈনবগী থৌওং অসিনা খোঙজেল য়াঙখৎহল্লগনি। নখোয় অমমমদি ইন্দিভিজুএল অমা নত্তে, অচৌবা অহোংবা অমগী ইপিসেন্তর অমনি।
মরু ওইনা মিদিয়াদা ঐনা আপিল তৌগনি, মিদিয়া অসি মিসন মোদতা, পুক্নিং চিংশিন্না, মীওই খুদিংমক্না শরুক য়াবা, মীওই খুদিংমক্না ঐখোয়না মথৌ তারিবা অহোংবা অসিদা শরুক য়াবা অসি মরুওইবা পোৎশক অমা ওইহন্নবা, মরম অদুনা ঐখোয়না তুংগী চারোন-শুরোনগীদমক্তা হিংবা য়াবা গ্রহ অমা লেংদনা লৈহন্নবা। ঐখোয় ত্রস্তীশিংনি, তশেংনা হায়রবদা, ঐখোয়না অশোকপা গ্রহ অমা লৌশিনখি অদুবু ঐখোয়না ৱাখল চিংশিনখি অমসুং ঐখোয়না নত্ত্রগা অতোপ্পশিংনা থোকহনবা অশোকপা অদু খঙখিদে, অমসুং ঐখোয়না মতম চানা থিংবা ঙম্লমগনি, ঐখোয়না মতম চানা থিংখিদে অদুবু হৌজিক্তি এৱারনেস অসি য়ুনিভর্সেল ওইরে, কনভর্জেন্স অসি য়ুনিভর্সেল ওইরে, সিনর্জি অসি পুম্নমক্তা চৎনরে।
ঐখোয়না খোঙজং চংশিল্লি, মদু হৌখ্রে, ঐহাক্না শ্রী মোদীবু শন্দোক্না তাক্লি নরেন্দ্র মোদীগী খোঙচৎ অসি হীরম অহুমদা শন্দোক্না তাক্লি।
অহানবদা, 2014দা, মহাক রোকেত অমা থোরকখিবগুম তৌখি। য়াম্না কন্না হোৎনবগী তঙাই ফদবা লৈরম্মি, লৈবাক অসি ৱাখল নুংঙাইতবা ফীভম অমদা লৈরম্মি। মহাক্কী পান্দমদি অপেনবা অমসুং ওইথোকপা য়াবা অমা পোকহন্নবনি। 2014দা, রোকেত অদু থোরকপা মতমদা, অৱাংবা থাক্তা লৈরম্মি। মসিনা আশা অমসুং ওইথোকপা য়াবা কয়া অমা পুথোক্তুনা গ্রাভিতেসন ফোর্সতগী ঙাকথোকখি। 2019দা।
2024দা, প্রধান মন্ত্রী ওইদুনা পুৱারী শেম্লবা মতুংদা, চহী তরাগী মনুংদা অহানবা ওইনা, অহানবা ওইনা, অহুমশুবা তর্মগীদমক, রোক্তী অসি হৌজিক গ্রাভিতেসনেল ফোর্সতা লৈতে, রোক্তী অসি স্পেসতা লৈরে অমসুং মসিগীদমক, মসিগী লমদসু এস্ত্রোনোমিকল ওইগদবনি।
মফম অসিদা লৈরিবা পুম্নমকপু অমসুং মরী লৈনবশিং পুম্নমকপু, মসিগী এন্তর্প্রাইজ অসিদা মাই পাকপা ওইরসনু, ঐহাক অদোমগা অমত্তা ওইজরি, ঐহাক অদোমগী লান্মীনি। ঐগী মওং মতৌদা, ঐনা তৌবা ঙম্বা পুম্নমক ঐনা তৌগনি, ঐনা অদোমদা হায়জরি, অদোম্না পাংথোকপা য়াবা পুম্নমক অদোমসু পাংথোকউ, ইন্দিভিজুএল অমসুং কোলেক্তিব ওইনা।
অদোমবু য়াম্না থাগৎচরি। অদোমগী মতমগীদমক ঐহাক্না অদোম্বু থাগৎচরি।