ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଜାମସେଦପୁର ଗସ୍ତ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ଦେଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ
ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୫ରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୬ରେ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୭ରେ ଓଡ଼ିଶାରୁ ଆଦର୍ଶ ଆଚରଣ ବିଧି ଲାଗୁ ହୋଇନଥିବା ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ପିଏମ୍‌ ଗ୍ରାମୀଣ ଆବାସ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ
୨ କୋଟି ନୂଆଘର ଓ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ଯୁକ୍ତ ଘର: ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
‘‘ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଗ୍ରାମୀଣ ଅଧୀନରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ୨୦,୦୦୦ ଘରର ମଞ୍ଜୁରୀ ପତ୍ର ବଣ୍ଟନ, ସିଧାସଳଖ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରଥମ କିସ୍ତିର ଡିଜିଟାଲ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯିବ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ୪୬,୦୦୦ ଘରର ଗୃହ ପ୍ରବେଶ ସମ୍ପନ୍ନ କରାଯିବ: ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
13 SEP 2024 6:33PM by PIB Bhubaneshwar
କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ଏବଂ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ପୁସାଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଜାମସେଦପୁର ଗସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୫ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା - ଗ୍ରାମୀଣର ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବେ। ଏହାପରେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୬ ତାରିଖରେ ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଏବଂ ୧୭ ତାରିଖରେ ଆଚରଣ ବିଧି ଲାଗୁ ହୋଇନଥିବା ଓଡ଼ିଶା ସମେତ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପିଏମ ଆବାସ ସହାୟତା ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବେ। ଖାଦ୍ୟ, ବସ୍ତ୍ର ଓ ବାସଗୃହ ଗରିବଲୋକଙ୍କ ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରାୟ ୨୦,୦୦୦ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଆବାସ ମଞ୍ଜୁରୀ ପତ୍ର ବଣ୍ଟନ କରିବେ । ଏଥିସହିତ ଗୋଟିଏ କ୍ଲିକ୍ ଜରିଆରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯିବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ୪୬ ହଜାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନବନିର୍ମିତ ଆବାସର ଗୃହପ୍ରବେଶ ସମାରୋହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଏହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯାହା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ହେବ । ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ୧,୧୩,୧୯୫ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ ୧୮୭.୭୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୬ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ଗୁଜରାଟ ଗସ୍ତରେ ରହିବେ। ଗୁଜରାଟରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୬.୫୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଗୁଜରାଟକୁ ୫୪,୧୩୫ ଟି ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଟାର୍ଗେଟ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ୯୯.୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି | ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ରାଜ୍ୟର ୩୧ ହଜାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପ୍ରାୟ ୯୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯିବ ଏବଂ ୩୫ ହଜାର ଅବାସର ଗୃହପ୍ରବେଶ ସମାରୋହ ପାଳନ କରାଯିବ ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୧୭ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଓଡ଼ିଶାରେ ଏକ ଜାତୀୟ ସ୍ତରର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ । ଏଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ୧୦ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପତ୍ର ବଣ୍ଟନ କରାଯିବ, ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଥମ କିସ୍ତିର ଡିଜିଟାଲ ହସ୍ତାନ୍ତର ଆକାରରେ ୩୧୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।୨୬ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀ ପରିବାର ସେମାନଙ୍କ ନୂତନ ଘରେ ପ୍ରବେଶ କରିବେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ‘‘ଆବାସ + ୨୦୨୪’’ ଆପ୍ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯିବ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ତାଲିକାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ପକ୍କା ଘର ଆବଣ୍ଟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା । ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ୨୨,୫୭୨ ଆବାସ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଏଥିପାଇଁ ୪୧.୩୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ଯୋଜନା (ପିଏମଜିଏସୱାଇ)ର ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୨୫,୦୦୦ ଯୋଗ୍ୟ ସଂଯୋଗ ବିହୀନ ଜନବସତିକୁ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ୬୨,୫୦୦ କିଲୋମିଟର ସବୁଦିନିଆ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ରାସ୍ତା ସହିତ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ପୋଲ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ଯୋଜନାରେ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ରେ ୭୦ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ପାଣ୍ଠିର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା-ଗ୍ରାମୀଣ (ପିଏମଏୱାଇ-ଜି) ହେଉଛି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟତମ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯାହା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଜନା ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ କଚ୍ଚା ଏବଂ ଜରାଜୀର୍ଣ୍ଣ ଘରେ ରହୁଥିବା ସମସ୍ତ ବାସହୀନ ପରିବାର ଏବଂ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସହିତ ୨.୯୫ କୋଟି ପକ୍କା ଘର ପ୍ରଦାନ କରି ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ‘‘ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଘର’’ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି ।
ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ଉନ୍ନତି ଦିଗରେ ୨୦୧୬ ମସିହାରେ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ କେବଳ ଆବାସ ନୁହେଁ ବରଂ ଆବାସ ସହିତ ସମସ୍ତ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା-ଗ୍ରାମୀଣ ଅଧୀନରେ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଭଳି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ମନରେଗା ଅଧୀନରେ ସେମାନଙ୍କ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ୯୦-୯୫ ଦିନର ମଜୁରି ଏବଂ ପିଏମଏୱାଇ-ଜି ଘରେ ଶୌଚାଳୟର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ପାଇଥାନ୍ତି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ ଓ ବିଜୁଳି ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପିଏମଏୱାଇ-ଜି ପରିବାରର ମହିଳା ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ମିଶନ (ଏନଆରଏଲଏମ) ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଏସଏଚଜି)ରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଉଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାମାନେ ଉନ୍ନତ ଜୀବିକା ସୁଯୋଗ ପାଇପାରିବେ । ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମୁକ୍ତ ବିଜୁଳି ଯୋଜନା ସହ ସମନ୍ୱୟ ମାଧ୍ୟମରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସୋଲାର୍‌ ରୁଫ୍‌ ଟପ୍‌ ସଂଯୋଗ ବା ସୌରଶକ୍ତି ସଂଯୁକ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ।
ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପୂର୍ବରୁ ୨.୯୫ କୋଟି ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ବେଳେ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ଘର ଠିକ୍ ସମୟରେ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଛି ଏବଂ ୨.୬୬ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ ସରିଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ୩.୪୨ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା-ଗ୍ରାମୀଣର ସଫଳତା ଏବଂ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଅନୁଭବ କରି ଏହି ଯୋଜନା ଜାରି ରଖାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅତିରିକ୍ତ ୨ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି । ଆସନ୍ତା ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩.୦୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ଏହି ୨ କୋଟି ନୂଆ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ନୂତନ ଅନୁମୋଦିତ ୨ କୋଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ୧୬ଟି ରାଜ୍ୟକୁ ୩୧, ୭୩, ୦୧୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ଆବାସ ଯୋଜନା କେବଳ ଏକ ଯୋଜନା ନୁହେଁ ବରଂ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆଶା । ଏହା ସମ୍ମାନ, ସଶକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନର ଆଧାର। ଏହି ଯୋଜନା ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ବିକାଶ ପ୍ରତି ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।

Ministry of Rural Development
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan today briefs media in New Delhi on the Prime Minister Shri Narendra Modi's visit to Jamshedpur, Jharkhand
PM Modi to Transfer First Installment to Beneficiaries of Jharkhand on Sept 15, Gujarat on Sept 16, and Other States from Odisha on Sept 17, where Model Code of Conduct is not in force
2 crore Naye ghar, Suvidha Sampann Ghar: Shri Shivraj Singh Chouhan
"Distribution of sanction letters of 20,000 houses by Prime Minister Shri Narendra Modi to the beneficiaries of Jharkhand state under Pradhan Mantri Awas Yojana Gramin, digital transfer of first installment of more than Rs. 5 crore directly to the bank account of beneficiaries and Griha Pravesh of 46,000 completed houses: Shri Chouhan
13 SEP 2024 6:33PM by PIB Delhi
Union Minister for Rural Development and Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Shivraj Singh Chouhan today held a press conference at Pusa, New Delhi regarding the programme of Prime Minister Shri Narendra Modi in Jamshedpur, Jharkhand. Shri Chouhan informed that the Prime Minister Narendra Modi will transfer the first installment of Pradhan Mantri Awas Yojana - Gramin to the beneficiaries of Jharkhand state on 15th September 2024, to the beneficiaries of Gujarat state on 16th September 2024 and to the beneficiaries of all other states including Odisha on 17th September 2024 in which the election code of conduct is not applicable. He said that food, clothing and shelter are the basic needs of the poor.
Union Minister informed that Prime Minister Shri Narendra Modi will distribute sanction letters to around 20,000 beneficiaries of Jharkhand state. Apart from this, more than Rs 5 crore will be transferred directly to the bank account of the beneficiaries through a single click. In addition, housewarming ceremony of newly constructed houses of 46,000 beneficiaries will be held. This is a mega plan which will be an impetus for further implementation of the scheme in the coming days. In the current financial year, Jharkhand has been given a target of 1,13,195 houses against which an amount of Rs. 187.79 crore has been released.
Shri Chouhan informed that Prime Minister Shri Narendra Modi will be in the state of Gujarat on 16th September 2024. More than 6.50 lakh houses have been constructed in the last ten years in the state of Gujarat. In the current financial year, Gujarat has been given a target of 54,135 houses against which an amount of Rs. 99.1 crore has been released. During the program of Prime Minister, an amount of about Rs 93 crore will be transferred to the account of 31,000 beneficiaries in the state and housewarming ceremony will be celebrated in 35,000 completed houses.
Union Minister Shri Shivraj Singh informed that on 17th September, 2024 Prime Minister Shri Narendra Modi’s has organized a program at the national level in the state of Odisha under which sanction letters will be distributed to 10 lakh beneficiaries of various states, digital transfer of the first installment of Rs 3180 crore will be released directly to the bank account of the beneficiaries and 26 lakh beneficiaries will enter their new houses with their families. During the program, the "Awas + 2024" app will also be unveiled by Prime Minister, which aims to ensure the allotment of pucca houses by including eligible beneficiaries in the list. In the current financial year, Odisha has been given a target of 22,572 houses against which an amount of Rs. 41.32 crore has been released.
The Union Minister said that the Central Government is launching the fourth phase of the Pradhan Mantri Gramin Sadak Yojana (PMGSY). Under the scheme, 62,500 km of all-weather roads will be constructed to provide connectivity to 25,000 eligible unconnected habitations. Along with the roads, bridges will also be constructed as per requirement. He said that an amount of more than Rs 70 thousand crore will be spent on the construction of roads under the Pradhan Mantri Gramin Sadak Yojana and funds have been arranged for this.
Pradhan Mantri Awas Yojana-Gramin (PMAY-G) is one of the flagship programmes of the Government of India which aims to achieve the objective of "Housing for All" by 2024 by providing 2.95 crore pucca houses with basic amenities to all homeless households and families living in kutcha and dilapidated houses in rural areas in convergence with other schemes.
Towards the upliftment of rural India, this scheme which was launched by Hon'ble Prime Minister in the year 2016, aims to ensure not only housing but also all basic amenities along with housing. Under Pradhan Mantri Awas Yojana-Gramin, beneficiaries also get the benefit of 90-95 days of wages to build their houses under MGNREGA as well as toilets in PMAY-G houses in coordination with other welfare schemes such as Swachh India Mission, Ujjwala Yojana, etc. Clean fuel and electricity facilities are being ensured. Under the scheme, women members of PMAY-G families are also being included in Self Help Groups (SHGs) through the National Rural Livelihood Mission (NRLM), so that rural women get better livelihood opportunities. In the next five years, provision will also be made to install solar roof tops to the beneficiaries through convergence with PM Surya Ghar Free Electricity Scheme.
Under the scheme, the earlier target was 2.95 crore Pucca houses, against which 100% houses have been sanctioned on time and 2.66 crore houses have been completed. In the last ten years, 3.42 crore houses have been constructed under rural housing scheme.
Realizing the success of Pradhan Mantri Awas Yojana-Gramin and the need for more rural households, the scheme has been continued and construction of additional 2 crore houses has been approved in the coming 5 years. These 2 crore new houses will be built in the next five years at a cost of more than Rs 3.06 lakh crore. Out of the newly approved target of 2 crore, an amount of Rs. 31,73,016 crore has been released to the 16 States by the Ministry.
Pradhan Mantri Awas Yojana Gramin is not just a scheme but a hope for the common citizen. It is the basis for respect, empowerment and building a better future. This scheme reflects the commitment of Hon'ble Prime Minister to the development of rural India.