স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইম্প্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয়
ওগস্ত 2024 গী ওইনা খুঙ্গং, সহর অমসুং অপুনবগী বেজ 2012=100 দা কঞ্জুমর প্রাইজ ইন্দেক্স নম্বরশিং
12 SEP 2024 5:30PM by PIB Imphal
মরুওইবশিং :
1. হৌখিবা চহি মঙাদা খ্বাইদগী নেম্বা ওইনা, ওগস্ত 2024 গী ওইনা ভারত পুম্নমক্কী কঞ্জুমর প্রাইজ ইন্দেক্স(সি পি আই)দা য়ুম্ফম ওইবা চহি-চহিগী ওইনা পোৎকী মমল হেনগৎপগী চাং অসি 3.65% (প্রোবিজনেল) নি। খুঙ্গং অমসুং সহরদা পোৎকী মমল হেনগৎপগী চাং অসি মথংশীৎনা 4.16% অমসুং 3.14% নি।
1. স্পাইসশিং, শা অমসুং ঙা অমসুং হৱায় অমসুং হৱায়গী পোৎথোকশিংগী সবগ্রুপশিংদা মমল হন্থরকপা উরে।
2. ওগস্ত 2024 গী চীঞ্জাক্কী মমল হেনগৎপা অসি জুন 2023 দগী খ্বাইদগী নেম্বা ওইখি। ওগস্ত 2024গী ওইনা চহি-চহিগী পোৎ-চৈগী মমল হেনগৎপদা য়ুম্ফম ওইবা ওল ইন্দিয়া কঞ্জুমর ফুদ প্রাইজ ইন্দেক্স(সি এফ পি আই) নম্বর 5.66% (প্রোবিজনেল) নি। খুঙ্গং অমসুং সহরদা পোৎকী মমল হেনগৎপগী চাং অসি মথংশীৎনা 6.02% অমসুং 4.99% নি।
3. চহি-চহিগী ওইনা খ্বাইদগী মমল হেনগৎপদা খ্বাইদগী নেম্বা অসি খামেন অশীনবা ওইখি (-47.91%) অমসুং ইন্দেক্সতা থা-থাগী ওইনা খ্বাইদগী নেম্বা (-28.8%) ওইখি।
1. ভারত পুম্নমক্কী ওইনা মমল হেনগৎপগী চাং( পোইন্ততা য়ুম্ফম ওইবদা হায়বদি চৎলিবা থা অসিগা হৌখিবা চহিগী চপ মান্নবা থা অসিগা চাংদম্নবদা হায়বদি ওগস্ত 2023 দগী ওগস্ত 2024 ফাওবা) অসি মখাদা পীরিবা জেনেরেল ইন্দেক্সশিং অমসুং সি.এফ.পি.আইশিংদা য়ুম্ফম ওইবশিং মখাদা পীরি:
ওগস্ত 2023 গা চাংদম্নবদা ওগস্ত 2024 দা লৈখিবা সি.পি.আই(জেনরেল) অমসুং সি.এফ.পি.আইদা য়ুম্ফম ওইবা ভারত পুম্নমক্কী চহি-চহিগী ওইবা পোৎ-চৈগী মমল হেনগৎলকপগী চাং (%)
ওগস্ত 2024 (প্রোবিজনেল)
জুলাই 2024 (অরোইবা)
ওগস্ত 2023
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
মমল হেনগৎপা
সি.পি.আই (জেনেরেল)
4.16
3.14
3.65
4.10
3.03
3.60
7.02
6.59
6.83
সি.এফ.পি.আই
6.02
4.99
5.66
5.89
4.63
5.42
9.67
10.42
9.94
ইন্দেক্স
সি.পি.আই (জেনেরেল)
195.4
190.3
193.0
195.3
190.3
193.0
187.6
184.5
186.2
সি.এফ.পি.আই
200.8
208.1
203.4
201.3
210.0
204.3
189.4
198.2
192.5
1. জেনেরেল ইন্দাইসেস অমসুং সি.এফ.পি.আইশিংদা থা-থাগী ওইবা অহোংবশিং মখাদা পীরি:
ভারত পুম্নমক্কী সি.পি.আই(জেনেরেল) অমসুং সি.এফ.পি.আইদা থা-থাগী অহোংবশিং(%): জুলাই 2024 দগী ওগস্ত 2024
ইন্দেক্সশিং
ওগস্ত 2024 (প্রোবিজনেল)
জুলাই 2024 (অরোইবা)
থাগী অহোংবা (%)
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
সি.পি.আই (জেনেরেল)
195.4
190.3
193.0
195.3
190.3
193.0
0.05
0.00
0.00
সি.এফ.পি.আই
200.8
208.1
203.4
201.3
210.0
204.3
-0.25
-0.90
-0.44
নোত : ওগস্ত 2024 গী মশিংশিং প্রোভিজনেলনি
1. রেসপোন্স রেত: চয়োল অমগী থৌ পুদুনা এম.ও.এস.পি.আইগী এন.এস.ওগী ফিল্দ স্তাফ ওপরেসন দিবিজনগী ফিল্দ স্তাফশিংনা হকথেংননা চৎতুনা রাজ্যশিং/য়ু.তি শীনবা থুংবগী সহরগী কৈথেল 1114 অমসুং খুঙ্গংগী কৈথেল 1181 দগী মমলগী দেতা খোমগৎপনি। ওগস্ত 2024 মনুংদা এন.এস.ওনা খুঙ্গংশিংগী কৈথেলশিংগী 100.0% অমসুং সহরশিংগী কৈথেলশিংগী 98.6% দগী মমল খোমগৎখি অমসুং মমলগী পাউ পীরকপা অসি খুঙ্গংদা 88.3% অমসুং সহরদা 92.4% ওইখি।
2. সেপ্তেম্বর 2024 গী সি.পি.আই ফোঙনবগী মথংগী তারিখ অসি ওক্তোবর 14, 2024 (নিংথৌকাবা) ওইগনি। অকুপ্পা মরোলশিংগীদমক ৱেবসাইত www.mospi.gov.in তা চঙবীয়ু।
এন্নেক্সরশিংগী লিস্ত
এন্নেক্সর
মমিং
I
খুঙ্গং, সহর অমসুং অপুনবগী জুলাই 2024 (অরোইবা) অমসুং ওগস্ত 2024 (প্রোবিজনেল) গী ভারত পুম্নমক্কী জেনেরেল, গ্রুপ অমসুং সব-গ্রুপ থাক্কী সি.পি.আই অমসুং সি.এফ.পি.আই নম্বরশিং
II
খুঙ্গং, সহর অমসুং অপুনবগী ওগস্ত 2024 (প্রোবিজনেল) গী ভারত পুম্নমক্কী জেনেরেল, গ্রুপ অমসুং সব-গ্রুপ থাক্কী সি.পি.আই অমসুং সি.এফ.পি.আই নম্বরশিংগী ভারত পুম্নমক্কী মমল হেনগৎলকপগী চাং(%)
III
খুঙ্গং, সহর অমসুং অপুনবগী জুলাই 2024 (অরোইবা) অমসুং ওগস্ত 2024 (প্রোবিজনেল) গী রাজ্যশিংগী জেনেরেল সি.পি.আই
IV
খুঙ্গং, সহর অমসুং অপুনবগী ওগস্ত 2024 (প্রোবিজনেল) গী অচৌবা রাজ্যশিংগী চহি-চহিগী মমল হেনগৎলকপগী চাং (%)
এন্নেক্সর I
খুঙ্গং, সহর অমসুং অপুনবগী জুলাই 2024 (অরোইবা) অমসুং ওগস্ত 2024 (প্রোবিজনেল) গী ভারত পুম্নমক্কী জেনেরেল, গ্রুপ অমসুং সব-গ্রুপ থাক্কী সি.পি.আই অমসুং সি.এফ.পি.আই নম্বরশিং
(বেজ: 2012=100)
গ্রুপ কোদ
সব-গ্রুপ কোদ
পোৎলমশিং
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
ৱেতস
জুলাই 24 ইন্দেক্স(অরোইবা)
ওগস্ত 24 ইন্দেক্স(প্রোবিজনেল)
ৱেতস
জুলাই 24 ইন্দেক্স(অরোইবা)
ওগস্ত 24 ইন্দেক্স(প্রোবিজনেল)
ৱেতস
জুলাই 24 ইন্দেক্স(অরোইবা)
ওগস্ত 24 ইন্দেক্স(প্রোবিজনেল)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
(12)
1.1.01
সিরিএল অমসুং পোৎথোকশিং
12.35
191.4
192.6
6.59
191.2
191.9
9.67
191.3
192.4
1.1.02
শা অমসুং ঙা
4.38
227.1
220.1
2.73
237.4
229.1
3.61
230.7
223.3
1.1.03
য়েরুম
0.49
192.5
188.1
0.36
197.2
190.7
0.43
194.3
189.1
1.1.04
শঙ্গোম অমসুং শঙ্গোমগী পোৎথোকশিং
7.72
185.6
186.3
5.33
186.6
187.1
6.61
186.0
186.6
1.1.05
থাউশিং অমসুং ফেতশিং
4.21
163.4
164.0
2.81
157.1
157.1
3.56
161.1
161.5
1.1.06
উহৈ-ৱাহৈশিং
2.88
181.4
186.1
2.90
192.4
197.4
2.89
186.5
191.4
1.1.07
মনা-মশিং
7.46
248.8
245.0
4.41
303.4
291.0
6.04
267.3
260.6
1.1.08
হৱায়শিং অমসুং হৱায়গী পোৎথোকশিং
2.95
211.5
212.5
1.73
218.0
219.0
2.38
213.7
214.7
1.1.09
চিনি অমসুং অথুম্বশিং
1.70
130.4
130.7
0.97
132.3
132.7
1.36
131.0
131.4
1.1.10
মচলশিং
3.11
229.4
229.5
1.79
225.0
224.9
2.50
227.9
228.0
1.2.11
য়ু নত্তবা থক্নবা মহিশিং
1.37
183.0
183.8
1.13
172.1
172.8
1.26
178.4
179.2
1.1.12
শেম-শারবা চাক্লেনশিং, অথুম-অহাওশিং অমসুং অচাপোৎশিং
5.56
197.6
198.5
5.54
207.2
208.3
5.55
202.1
203.0
1
চীঞ্জাক অমসুং থক্নবা মহিশিং
54.18
200.4
200.2
36.29
208.3
207.0
45.86
203.3
202.7
2
ক্বা, হিদাকমনা অমসুং ময়াই কাবা পোৎলমশিং
3.26
206.5
206.8
1.36
212.9
213.1
2.38
208.2
208.5
3.1.01
ফিরোল
6.32
197.5
198.0
4.72
187.6
188.1
5.58
193.6
194.1
3.1.02
খোঙউপ
1.04
191.8
192.3
0.85
173.8
174.1
0.95
184.3
184.7
3
ফিরোল অমসুং খোঙউপ
7.36
196.7
197.2
5.57
185.5
186.0
6.53
192.3
192.8
4
য়ুম
-
-
-
21.67
180.0
181.1
10.07
180.0
181.1
5
থাউ অমসুং লাইত
7.94
180.0
180.8
5.58
169.5
169.8
6.84
176.0
176.6
6.1.01
য়ুমদা শীজিন্নবা পোৎলমশিং অমসুং থবকশিং
3.75
184.3
184.9
3.87
175.6
176.4
3.80
180.2
180.9
6.1.02
হকশেল
6.83
196.5
197.3
4.81
191.4
192.2
5.89
194.6
195.4
6.1.03
চৎথোক-চৎশিন অমসুং ই-পাউ ফাওনবা
7.60
175.5
176.0
9.73
164.8
165.3
8.59
169.9
170.4
6.1.04
হরাও-কুহ্মৈ
1.37
179.0
179.6
2.04
174.2
174.8
1.68
176.3
176.9
6.1.05
লাইরিক তম্বা
3.46
190.6
191.7
5.62
185.0
186.2
4.46
187.3
188.5
6.1.06
পর্সোনেল কিয়ার
4.25
199.8
199.0
3.47
201.3
200.9
3.89
200.4
199.8
6
অতোপ্পশিং
27.26
187.9
188.3
29.53
179.3
180.0
28.32
183.7
184.3
জেনেরেল ইন্দেক্স (কাংলুপ খুদিংমক)
100.00
195.3
195.4
100.00
190.3
190.3
100.00
193.0
193.0
কঞ্জুমর ফুদ প্রাইজ ইন্দেক্স( সি এফ পি আই)
47.25
201.3
200.8
29.62
210.0
208.1
39.06
204.3
203.4
নোতশিং:
১. সি.এফ.পি.আই : ফুদ অমসুং বেবেরেজ গ্রুপতা য়াওরিবা সব-গ্রুপ 12 গী মনুংদা, নন-অলকোহোলিক বেবেরেজশিং অমসুং শেম-শারবা চাক, অথুম-অহাওশিং য়াওদনা সি.এফ.পি.আই সি সব-গ্রুপ ১০ দা য়াওরে।
২. য়ুম শানবগী সি.পি.আই(খুঙ্গং) মসিদা য়াওদ্রে।
এন্নেক্সর II
খুঙ্গং, সহর অমসুং অপুনবগী ওগস্ত 2024 (প্রোবিজনেল) গী ভারত পুম্নমক্কী জেনেরেল, গ্রুপ অমসুং সব-গ্রুপ থাক্কী সি.পি.আই অমসুং সি.এফ.পি.আই নম্বরশিংগী ভারত পুম্নমক্কী মমল হেনগৎলকপগী চাং(%)
(বেজ: 2012=100)
গ্রুপ কোদ
সব-গ্রুপ কোদ
পোৎলমশিং
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
ওগস্ত 24 ইন্দেক্স(অরোইবা)
ওগস্ত 24 ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
মমল হেনগৎপগী চাং
(%)
ওগস্ত 23 ইন্দেক্স
(অরোইবা)
ওগস্ত 24 ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
মমল হেনগৎপগী চাং
(%)
ওগস্ত 23 ইন্দেক্স
(অরোইবা)
ওগস্ত 24 ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
মমল হেনগৎপগী চাং
(%)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
(12)
1.1.01
সিরিএল অমসুং পোৎথোকশিং
179.0
192.6
7.60
179.8
191.9
6.73
179.3
192.4
7.31
1.1.02
শা অমসুং ঙা
211.1
220.1
4.26
219.7
229.1
4.28
214.1
223.3
4.30
1.1.03
য়েরুম
174.2
188.1
7.98
180.1
190.7
5.89
176.5
189.1
7.14
1.1.04
শঙ্গোম অমসুং শঙ্গোমগী পোৎথোকশিং
181.2
186.3
2.81
181.1
187.1
3.31
181.2
186.6
2.98
1.1.05
থাউশিং অমসুং ফেতশিং
165.2
164.0
-0.73
159.0
157.1
-1.19
162.9
161.5
-0.86
1.1.06
উহৈ-ৱাহৈশিং
174.2
186.1
6.83
186.2
197.4
6.02
179.8
191.4
6.45
1.1.07
মনা-মশিং
216.4
245.0
13.22
272.3
291.0
6.87
235.4
260.6
10.71
1.1.08
হৱায়শিং অমসুং হৱায়গী পোৎথোকশিং
187.8
212.5
13.15
191.5
219.0
14.36
189.0
214.7
13.60
1.1.09
চিনি অমসুং অথুম্বশিং
124.8
130.7
4.73
127.0
132.7
4.49
125.5
131.4
4.70
1.1.10
মচলশিং
242.1
229.5
-5.20
231.4
224.9
-2.81
238.5
228.0
-4.40
1.2.11
য়ু নত্তবা থক্নবা মহিশিং
180.3
183.8
1.94
167.7
172.8
3.04
175.0
179.2
2.40
1.1.12
শেম-শারবা চাক্লেনশিং, অথুম-অহাওশিং অমসুং অচাপোৎশিং
192.9
198.5
2.90
200.0
208.3
4.15
196.2
203.0
3.47
1
চীঞ্জাক অমসুং থক্নবা মহিশিং
189.5
200.2
5.65
197.6
207.0
4.76
192.5
202.7
5.30
2
ক্বা, হিদাকমনা অমসুং ময়াই কাবা পোৎলমশিং
201.7
206.8
2.53
206.7
213.1
3.10
203.0
208.5
2.71
3.1.01
ফিরোল
192.9
198.0
2.64
182.8
188.1
2.90
188.9
194.1
2.75
3.1.02
খোঙউপ
189.1
192.3
1.69
169.7
174.1
2.59
181.0
184.7
2.04
3
ফিরোল অমসুং খোঙউপ
192.3
197.2
2.55
180.8
186.0
2.88
187.7
192.8
2.72
4
য়ুম
-
-
-
176.4
181.1
2.66
176.4
181.1
2.66
5
থাউ অমসুং লাইত
185.9
180.8
-2.74
187.4
169.8
-9.39
186.5
176.6
-5.31
6.1.01
য়ুমদা শীজিন্নবা পোৎলমশিং অমসুং থবকশিং
181.3
184.9
1.99
171.3
176.4
2.98
176.6
180.9
2.43
6.1.02
হকশেল
189.8
197.3
3.95
184.3
192.2
4.29
187.7
195.4
4.10
6.1.03
চৎথোক-চৎশিন অমসুং ই-পাউ ফাওনবা
171.1
176.0
2.86
161.2
165.3
2.54
165.9
170.4
2.71
6.1.04
হরাও-কুহ্মৈ
175.6
179.6
2.28
170.8
174.8
2.34
172.9
176.9
2.31
6.1.05
লাইরিক তম্বা
184.5
191.7
3.90
179.8
186.2
3.56
181.7
188.5
3.74
6.1.06
পর্সোনেল কিয়ার
184.7
199.0
7.74
185.7
200.9
8.19
185.1
199.8
7.94
6
অতোপ্পশিং
181.2
188.3
3.92
173.4
180.0
3.81
177.4
184.3
3.89
জেনেরেল ইন্দেক্স (কাংলুপ খুদিংমক)
187.6
195.4
4.16
184.5
190.3
3.14
186.2
193.0
3.65
কঞ্জুমর ফুদ প্রাইজ ইন্দেক্স( সি এফ পি আই)
189.4
200.8
6.02
198.2
208.1
4.99
192.5
203.4
5.66
নোতশিং:
১. য়ুম শানবগী সি.পি.আই (খুঙ্গং) মসিদা য়াওদ্রে।
এন্নেক্সর III
খুঙ্গং, সহর অমসুং অপুনবগী জুলাই 2024 (অরোইবা) অমসুং ওগস্ত 2024 (প্রোবিজনেল) গী রাজ্যশিংগী জেনেরেল সি.পি.আই
(বেজ: 2012=100)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি মমিং
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
ৱেতস
জুলাই 24 ইন্দেক্স
(অরোইবা)
ওগস্ত 24 ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
ৱেতস
জুলাই 24 ইন্দেক্স
(অরোইবা)
ওগস্ত 24 ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
ৱেতস
জুলাই 24 ইন্দেক্স
(অরোইবা)
ওগস্ত 24 ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
1
অন্ধ্র প্রদেস
5.40
198.7
196.6
3.64
198.0
197.0
4.58
198.4
196.7
2
অরুনাচল প্রদেস
0.14
196.2
197.6
0.06
--
--
0.10
196.2
197.6
3
অসাম
2.63
196.3
197.1
0.79
191.6
193.2
1.77
195.3
196.3
4
বিহার
8.21
190.4
192.4
1.62
197.3
199.1
5.14
191.4
193.4
5
ছতিসগর
1.68
186.0
188.3
1.22
182.2
183.3
1.46
184.5
186.4
6
দিল্লি
0.28
173.2
174.0
5.64
173.7
174.6
2.77
173.7
174.6
7
গৱা
0.14
177.5
179.9
0.25
178.7
179.8
0.19
178.2
179.8
8
গুজরাত
4.54
190.8
190.8
6.82
182.0
182.3
5.60
185.8
186.0
9
হরিয়ানা
3.30
197.6
198.1
3.35
185.6
185.2
3.32
192.0
192.1
10
হিমাচল প্রদেস
1.03
180.5
181.0
0.26
183.6
184.9
0.67
181.1
181.7
11
ঝারখন্দ
1.96
187.2
189.3
1.39
192.4
192.9
1.69
189.2
190.7
12
কর্নাতকা
5.09
196.8
195.3
6.81
198.4
197.8
5.89
197.7
196.6
13
কেরলা
5.50
200.5
199.1
3.46
196.5
196.1
4.55
199.1
198.0
14
মধ্য প্রদেস
4.93
192.3
192.3
3.97
193.9
193.9
4.48
193.0
193.0
15
মহারাস্ত্রা
8.25
193.8
193.2
18.86
185.7
185.8
13.18
188.4
188.3
16
মনিপুর
0.23
221.7
225.0
0.12
187.0
188.3
0.18
210.7
213.4
17
মেঘালয়
0.28
176.7
177.3
0.15
182.9
183.5
0.22
178.6
179.2
18
মিজোরম
0.07
204.8
206.2
0.13
178.5
179.3
0.10
188.8
189.8
19
নাগালেন্দ
0.14
198.4
200.2
0.12
182.7
184.1
0.13
191.7
193.4
20
ওরিসা
2.93
200.3
201.7
1.31
190.2
191.3
2.18
197.5
198.8
21
পঞ্জাব
3.31
186.9
188.6
3.09
180.2
180.7
3.21
183.9
185.1
22
রাজস্থান
6.63
191.0
191.5
4.23
190.7
191.0
5.51
190.9
191.3
23
সিক্কিম
0.06
201.9
202.3
0.03
190.2
189.3
0.05
198.1
198.1
24
তামিল নাদু
5.55
200.4
199.1
9.20
198.5
196.9
7.25
199.3
197.8
25
তেলঙ্গানা
3.16
207.8
205.2
4.41
200.5
198.7
3.74
203.8
201.6
26
ত্রিপুরা
0.35
210.6
218.0
0.14
202.8
206.3
0.25
208.6
215.0
27
উত্তর প্রদেস
14.83
196.0
196.7
9.54
192.0
192.7
12.37
194.6
195.3
28
উত্তরখন্দ
1.06
189.8
188.1
0.73
191.2
192.8
0.91
190.3
189.9
29
নোংচুপ বেঙ্গল
6.99
200.1
200.1
7.20
193.7
193.8
7.09
197.1
197.1
30
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
0.05
207.2
201.9
0.07
187.9
185.1
0.06
197.4
193.4
31
চান্দিগর
0.02
190.1
190.6
0.34
178.1
179.5
0.17
178.8
180.1
32
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি
0.02
184.7
183.3
0.04
189.8
188.8
0.03
188.1
187.0
33
দমন অমসুং দিয়ু
0.02
197.6
195.4
0.02
188.5
188.5
0.02
193.8
192.5
34
জম্মু অমসুং কাস্মির*
1.14
200.4
201.7
0.72
195.5
197.3
0.94
198.7
200.1
35
লাক্ষদ্বিপ
0.01
202.1
202.4
0.01
187.8
182.3
0.01
194.8
192.1
36
পুদুচেরি
0.08
203.4
203.0
0.27
196.0
195.3
0.17
197.9
197.3
ভারত পুম্নমক
100.00
195.3
195.4
100.00
190.3
190.3
100.00
193.0
193.0
নোতশিং:
1. --: প্রাইজ সেদুলশিংগী রিসিফ অসি এল্লোকেতেদ সেদুলশিংদগী 80% হন্থরে হায়বা তাক্লি অমসুং মরম অদুনা ইন্দেক্সশিং য়াওহন্দ্রে।
2. *: রো অসিদা পীরবা মমলশিং অমসুং ৱেতশিং অসি য়ু.তি জম্মু অমসুং কাস্মির অমসুং লাদাখকী অপুনবা মশিংনি।
এন্নেক্সর IV
খুঙ্গং, সহর অমসুং অপুনবগী ওগস্ত 2024 (প্রোবিজনেল) গী অচৌবা রাজ্যশিংগী চহি-চহিগী মমল হেনগৎলকপগী চাং (%)
(বেজ: 2012=100)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি মমিং
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
ওগস্ত 23 ইন্দেক্স
(অরোইবা)
ওগস্ত 24
ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
মমল হেনগৎপগী চাং
(%)
ওগস্ত 23 ইন্দেক্স
(অরোইবা)
ওগস্ত 24
ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
মমল হেনগৎপগী চাং
(%)
ওগস্ত 23 ইন্দেক্স
(অরোইবা)
ওগস্ত 24
ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
মমল হেনগৎপগী চাং
(%)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
1
অন্ধ্র প্রদেস
190.6
196.6
3.15
191.9
197.0
2.66
191.1
196.7
2.93
2
অসাম
187.4
197.1
5.18
184.8
193.2
4.55
186.9
196.3
5.03
3
বিহার
180.2
192.4
6.77
188.6
199.1
5.57
181.4
193.4
6.62
4
ছতিসগর
179.9
188.3
4.67
179.0
183.3
2.40
179.6
186.4
3.79
5
দিল্লি
170.0
174.0
2.35
170.3
174.6
2.52
170.3
174.6
2.52
6
গুজরাত
184.9
190.8
3.19
176.3
182.3
3.40
180.0
186.0
3.33
7
হরিয়ানা
189.4
198.1
4.59
178.9
185.2
3.52
184.5
192.1
4.12
8
হিমাচল প্রদেস
175.8
181.0
2.96
182.2
184.9
1.48
177.0
181.7
2.66
9
ঝারখন্দ
184.4
189.3
2.66
187.0
192.9
3.16
185.4
190.7
2.86
10
কর্নাতকা
188.7
195.3
3.50
192.7
197.8
2.65
190.9
196.6
2.99
11
কেরলা
191.2
199.1
4.13
188.5
196.1
4.03
190.2
198.0
4.10
12
মধ্য প্রদেস
185.2
192.3
3.83
189.5
193.9
2.32
187.0
193.0
3.21
13
মহারাস্ত্রা
188.3
193.2
2.60
179.2
185.8
3.68
182.2
188.3
3.35
14
ওরিসা
189.8
201.7
6.27
183.9
191.3
4.02
188.2
198.8
5.63
15
পঞ্জাব
182.5
188.6
3.34
176.5
180.7
2.38
179.8
185.1
2.95
16
রাজস্থান
185.6
191.5
3.18
185.7
191.0
2.85
185.6
191.3
3.07
17
তামিল নাদু
192.1
199.1
3.64
191.3
196.9
2.93
191.6
197.8
3.24
18
তেলঙ্গানা
200.9
205.2
2.14
194.9
198.7
1.95
197.6
201.6
2.02
19
উত্তর প্রদেস
186.1
196.7
5.70
186.5
192.7
3.32
186.2
195.3
4.89
20
উত্তরখন্দ
183.9
188.1
2.28
188.3
192.8
2.39
185.5
189.9
2.37
21
নোংচুপ বেঙ্গল
192.6
200.1
3.89
187.5
193.8
3.36
190.2
197.1
3.63
22
জম্মু অমসুং কাস্মির *
193.5
201.7
4.24
194.0
197.3
1.70
193.7
200.1
3.30
ভারত পুম্নমক
187.6
195.4
4.16
184.5
190.3
3.14
186.2
193.0
3.65
নোতশিং :
1. * : রো অসিদা পীরবা মমলশিং অমসুং ৱেতশিং অসি য়ু.তি জম্মু অমসুং কাস্মির অমসুং লাদাখকী অপুনবা মশিংনি।
2. @ : 2011 গী মীকোক থিবগী মতুংইন্না মীওই লাখ ৫০ হেন্না লৈবা রাজ্যশিং .

Ministry of Statistics & Programme Implementation
CONSUMER PRICE INDEX NUMBERS ON BASE 2012=100 FOR RURAL, URBAN AND COMBINED FOR THE MONTH OF AUGUST 2024
12 SEP 2024 5:30PM by PIB Delhi
I. Key highlights:
1. Year-on-year inflation rate (3.65%) based on All India Consumer Price Index (CPI) for the month of August, 2024, is second lowest in the last five years. Corresponding inflation rates for rural and urban are4.16%and3.14%, respectively.
1. Decline in inflation is observed in the subgroups of ‘Spices’, ‘Meat and Fish’ and ‘Pulses and products’ etc.
2. Food inflation for August 2024 is the second lowest since June, 2023. Year-on-year inflation rate based on All India Consumer Food Price Index (CFPI) number is 5.66% (Provisional) for the month of August, 2024. Corresponding inflation rate for rural and urban is 6.02% and 4.99%, respectively.
3. At item level, ‘tomato’ has exhibited the lowest year on year inflation (-47.91%) as well as lowest MoM change in index (-28.8%).
1. All India Inflation rates (on point to point basis i.e. current month over same month of last year, i.e.
August 2024 over August 2023), based on General Indices and CFPIs are given as follows:
All India year-on-year inflation rates (%) based on CPI (General) and CFPI: August 2024 over August
2023
August 2024 (Prov.)
July 2024 (Final)
August2023
Rural
Urban
Combd.
Rural
Urban
Combd.
Rural
Urban
Combd.
Inflation
CPI (General)
4.16
3.14
3.65
4.10
3.03
3.60
7.02
6.59
6.83
CFPI
6.02
4.99
5.66
5.89
4.63
5.42
9.67
10.42
9.94
Index
CPI (General)
195.4
190.3
193.0
195.3
190.3
193.0
187.6
184.5
186.2
CFPI
200.8
208.1
203.4
201.3
210.0
204.3
189.4
198.2
192.5
Notes: Prov. – Provisional, Combd. – Combined
1. Monthly changes in the General Indices and CFPIs are given below:
Monthly changes (%) in All India CPI (General) and CFPI: August 2024 over July 2024
Indices
August 2024 (Prov.)
July 2024 (Final)
Monthly change (%)
Rural
Urban
Combd.
Rural
Urban
Combd.
Rural
Urban
Combd.
CPI (General)
195.4
190.3
193.0
195.3
190.3
193.0
0.05
0.00
0.00
CFPI
200.8
208.1
203.4
201.3
210.0
204.3
-0.25
-0.90
-0.44
Note: Figures of August 2024 are provisional.
1. Response rate: The price data are collected from selected 1114 urban Markets and 1181 villages covering all States/UTs through personal visits by field staff of Field Operations Division of NSO, MoSPI on a weekly roster. During the month of August 2024, NSO collected prices from 100.0% villages and 98.6% urban markets while the market-wise prices reported therein were 88.3% for rural and 92.4% for urban.
2. Next date of release for September 2024 CPI is 14th October 2024 (Monday). For more details please visit the website www.mospi.gov.in.
List of Annex
Annex
Title
I
All-India General, Group and Sub-group level CPI and CFPI numbers for July 2024 (final) and August 2024 (Provisional) for Rural, Urban and Combined.
II
All-India inflation rates (%) for General, Group and Sub-group level CPI and CFPI numbers for August 2024 (Provisional) for Rural, Urban and Combined
III
General CPI for States for Rural, Urban and Combined for July 2024(Final) and August 2024 (Provisional)
IV
Year-on-year inflation rates (%) of major States for Rural, Urban and Combined for August 2024 (Provisional)
Annex I
All-India General, Group and Sub-group level CPI and CFPI numbers for July 2024 (Final) and August 2024 (Provisional) for Rural, Urban and Combined
(Base: 2012=100)
Group Code
Sub-group Code
Description
Rural
Urban
Combined
Weights
July 24 Index
(Final)
Aug. 24 Index
(Prov.)
Weights
July 24 Index
(Final)
Aug. 24 Index
(Prov.)
Weights
July 24 Index
(Final)
Aug. 24 Index
(Prov.)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
(12)
1.1.01
Cereals and products
12.35
191.4
192.6
6.59
191.2
191.9
9.67
191.3
192.4
1.1.02
Meat and fish
4.38
227.1
220.1
2.73
237.4
229.1
3.61
230.7
223.3
1.1.03
Egg
0.49
192.5
188.1
0.36
197.2
190.7
0.43
194.3
189.1
1.1.04
Milk and products
7.72
185.6
186.3
5.33
186.6
187.1
6.61
186.0
186.6
1.1.05
Oils and fats
4.21
163.4
164.0
2.81
157.1
157.1
3.56
161.1
161.5
1.1.06
Fruits
2.88
181.4
186.1
2.90
192.4
197.4
2.89
186.5
191.4
1.1.07
Vegetables
7.46
248.8
245.0
4.41
303.4
291.0
6.04
267.3
260.6
1.1.08
Pulses and products
2.95
211.5
212.5
1.73
218.0
219.0
2.38
213.7
214.7
1.1.09
Sugar and Confectionery
1.70
130.4
130.7
0.97
132.3
132.7
1.36
131.0
131.4
1.1.10
Spices
3.11
229.4
229.5
1.79
225.0
224.9
2.50
227.9
228.0
1.2.11
Non-alcoholic beverages
1.37
183.0
183.8
1.13
172.1
172.8
1.26
178.4
179.2
1.1.12
Prepared meals, snacks, sweets etc.
5.56
197.6
198.5
5.54
207.2
208.3
5.55
202.1
203.0
1
Food and beverages
54.18
200.4
200.2
36.29
208.3
207.0
45.86
203.3
202.7
2
Pan, tobacco and intoxicants
3.26
206.5
206.8
1.36
212.9
213.1
2.38
208.2
208.5
3.1.01
Clothing
6.32
197.5
198.0
4.72
187.6
188.1
5.58
193.6
194.1
3.1.02
Footwear
1.04
191.8
192.3
0.85
173.8
174.1
0.95
184.3
184.7
3
Clothing and footwear
7.36
196.7
197.2
5.57
185.5
186.0
6.53
192.3
192.8
4
Housing
-
-
-
21.67
180.0
181.1
10.07
180.0
181.1
5
Fuel and light
7.94
180.0
180.8
5.58
169.5
169.8
6.84
176.0
176.6
6.1.01
Household goods and services
3.75
184.3
184.9
3.87
175.6
176.4
3.80
180.2
180.9
6.1.02
Health
6.83
196.5
197.3
4.81
191.4
192.2
5.89
194.6
195.4
6.1.03
Transport and communication
7.60
175.5
176.0
9.73
164.8
165.3
8.59
169.9
170.4
6.1.04
Recreation and amusement
1.37
179.0
179.6
2.04
174.2
174.8
1.68
176.3
176.9
6.1.05
Education
3.46
190.6
191.7
5.62
185.0
186.2
4.46
187.3
188.5
6.1.06
Personal care and effects
4.25
199.8
199.0
3.47
201.3
200.9
3.89
200.4
199.8
6
Miscellaneous
27.26
187.9
188.3
29.53
179.3
180.0
28.32
183.7
184.3
General Index (All Groups)
100.00
195.3
195.4
100.00
190.3
190.3
100.00
193.0
193.0
Consumer Food Price Index (CFPI)
47.25
201.3
200.8
29.62
210.0
208.1
39.06
204.3
203.4
Notes:
1. Prov. : Provisional.
2. CFPI : Out of 12 sub-groups contained in ‘Food and Beverages’ group, CFPI is based on ten sub-groups, excluding ‘Non-alcoholic beverages’ and ‘Prepared meals, snacks, sweets etc.’.
3. - : CPI (Rural) for housing is not compiled.
Annex II
All-India year-on-year inflation rates (%) for General, Group and Sub-group level CPI and CFPI numbers for August 2024 (Provisional) for Rural, Urban and Combined
(Base: 2012=100)
Group Code
Sub-group Code
Description
Rural
Urban
Combined
Aug.23 Index
(Final)
Aug. 24
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
Aug.23 Index
(Final)
Aug.24
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
Aug. 23 Index
(Final)
Aug. 24
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
(12)
1.1.01
Cereals and products
179.0
192.6
7.60
179.8
191.9
6.73
179.3
192.4
7.31
1.1.02
Meat and fish
211.1
220.1
4.26
219.7
229.1
4.28
214.1
223.3
4.30
1.1.03
Egg
174.2
188.1
7.98
180.1
190.7
5.89
176.5
189.1
7.14
1.1.04
Milk and products
181.2
186.3
2.81
181.1
187.1
3.31
181.2
186.6
2.98
1.1.05
Oils and fats
165.2
164.0
-0.73
159.0
157.1
-1.19
162.9
161.5
-0.86
1.1.06
Fruits
174.2
186.1
6.83
186.2
197.4
6.02
179.8
191.4
6.45
1.1.07
Vegetables
216.4
245.0
13.22
272.3
291.0
6.87
235.4
260.6
10.71
1.1.08
Pulses and products
187.8
212.5
13.15
191.5
219.0
14.36
189.0
214.7
13.60
1.1.09
Sugar and Confectionery
124.8
130.7
4.73
127.0
132.7
4.49
125.5
131.4
4.70
1.1.10
Spices
242.1
229.5
-5.20
231.4
224.9
-2.81
238.5
228.0
-4.40
1.2.11
Non-alcoholic beverages
180.3
183.8
1.94
167.7
172.8
3.04
175.0
179.2
2.40
1.1.12
Prepared meals, snacks, sweets etc.
192.9
198.5
2.90
200.0
208.3
4.15
196.2
203.0
3.47
1
Food and beverages
189.5
200.2
5.65
197.6
207.0
4.76
192.5
202.7
5.30
2
Pan, tobacco and intoxicants
201.7
206.8
2.53
206.7
213.1
3.10
203.0
208.5
2.71
3.1.01
Clothing
192.9
198.0
2.64
182.8
188.1
2.90
188.9
194.1
2.75
3.1.02
Footwear
189.1
192.3
1.69
169.7
174.1
2.59
181.0
184.7
2.04
3
Clothing and footwear
192.3
197.2
2.55
180.8
186.0
2.88
187.7
192.8
2.72
4
Housing
-
-
-
176.4
181.1
2.66
176.4
181.1
2.66
5
Fuel and light
185.9
180.8
-2.74
187.4
169.8
-9.39
186.5
176.6
-5.31
6.1.01
Household goods and services
181.3
184.9
1.99
171.3
176.4
2.98
176.6
180.9
2.43
6.1.02
Health
189.8
197.3
3.95
184.3
192.2
4.29
187.7
195.4
4.10
6.1.03
Transport and communication
171.1
176.0
2.86
161.2
165.3
2.54
165.9
170.4
2.71
6.1.04
Recreation and amusement
175.6
179.6
2.28
170.8
174.8
2.34
172.9
176.9
2.31
6.1.05
Education
184.5
191.7
3.90
179.8
186.2
3.56
181.7
188.5
3.74
6.1.06
Personal care and effects
184.7
199.0
7.74
185.7
200.9
8.19
185.1
199.8
7.94
6
Miscellaneous
181.2
188.3
3.92
173.4
180.0
3.81
177.4
184.3
3.89
General Index (All Groups)
187.6
195.4
4.16
184.5
190.3
3.14
186.2
193.0
3.65
Consumer Food Price Index
189.4
200.8
6.02
198.2
208.1
4.99
192.5
203.4
5.66
Notes:
1. Prov. : Provisional.
2. - : CPI (Rural) for housing is not compiled.
Annex III
General CPI for States for Rural, Urban and Combined for July 2024 (Final) and August 2024 (Provisional)
(Base: 2012=100)
Sl. No.
Name of the State/UT
Rural
Urban
Combined
Weights
July 24 Index
(Final)
Aug. 24 Index
(Prov.)
Weights
July 24 Index
(Final)
Aug. 24 Index
(Prov.)
Weights
July 24 Index
(Final)
Aug. 24 Index
(Prov.)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
1
Andhra Pradesh
5.40
198.7
196.6
3.64
198.0
197.0
4.58
198.4
196.7
2
Arunachal Pradesh
0.14
196.2
197.6
0.06
--
--
0.10
196.2
197.6
3
Assam
2.63
196.3
197.1
0.79
191.6
193.2
1.77
195.3
196.3
4
Bihar
8.21
190.4
192.4
1.62
197.3
199.1
5.14
191.4
193.4
5
Chhattisgarh
1.68
186.0
188.3
1.22
182.2
183.3
1.46
184.5
186.4
6
Delhi
0.28
173.2
174.0
5.64
173.7
174.6
2.77
173.7
174.6
7
Goa
0.14
177.5
179.9
0.25
178.7
179.8
0.19
178.2
179.8
8
Gujarat
4.54
190.8
190.8
6.82
182.0
182.3
5.60
185.8
186.0
9
Haryana
3.30
197.6
198.1
3.35
185.6
185.2
3.32
192.0
192.1
10
Himachal Pradesh
1.03
180.5
181.0
0.26
183.6
184.9
0.67
181.1
181.7
11
Jharkhand
1.96
187.2
189.3
1.39
192.4
192.9
1.69
189.2
190.7
12
Karnataka
5.09
196.8
195.3
6.81
198.4
197.8
5.89
197.7
196.6
13
Kerala
5.50
200.5
199.1
3.46
196.5
196.1
4.55
199.1
198.0
14
Madhya Pradesh
4.93
192.3
192.3
3.97
193.9
193.9
4.48
193.0
193.0
15
Maharashtra
8.25
193.8
193.2
18.86
185.7
185.8
13.18
188.4
188.3
16
Manipur
0.23
221.7
225.0
0.12
187.0
188.3
0.18
210.7
213.4
17
Meghalaya
0.28
176.7
177.3
0.15
182.9
183.5
0.22
178.6
179.2
18
Mizoram
0.07
204.8
206.2
0.13
178.5
179.3
0.10
188.8
189.8
19
Nagaland
0.14
198.4
200.2
0.12
182.7
184.1
0.13
191.7
193.4
20
Odisha
2.93
200.3
201.7
1.31
190.2
191.3
2.18
197.5
198.8
21
Punjab
3.31
186.9
188.6
3.09
180.2
180.7
3.21
183.9
185.1
22
Rajasthan
6.63
191.0
191.5
4.23
190.7
191.0
5.51
190.9
191.3
23
Sikkim
0.06
201.9
202.3
0.03
190.2
189.3
0.05
198.1
198.1
24
Tamil Nadu
5.55
200.4
199.1
9.20
198.5
196.9
7.25
199.3
197.8
25
Telangana
3.16
207.8
205.2
4.41
200.5
198.7
3.74
203.8
201.6
26
Tripura
0.35
210.6
218.0
0.14
202.8
206.3
0.25
208.6
215.0
27
Uttar Pradesh
14.83
196.0
196.7
9.54
192.0
192.7
12.37
194.6
195.3
28
Uttarakhand
1.06
189.8
188.1
0.73
191.2
192.8
0.91
190.3
189.9
29
West Bengal
6.99
200.1
200.1
7.20
193.7
193.8
7.09
197.1
197.1
30
Andaman & Nicobar Islands
0.05
207.2
201.9
0.07
187.9
185.1
0.06
197.4
193.4
31
Chandigarh
0.02
190.1
190.6
0.34
178.1
179.5
0.17
178.8
180.1
32
Dadra & Nagar Haveli
0.02
184.7
183.3
0.04
189.8
188.8
0.03
188.1
187.0
33
Daman & Diu
0.02
197.6
195.4
0.02
188.5
188.5
0.02
193.8
192.5
34
Jammu & Kashmir*
1.14
200.4
201.7
0.72
195.5
197.3
0.94
198.7
200.1
35
Lakshadweep
0.01
202.1
202.4
0.01
187.8
182.3
0.01
194.8
192.1
36
Puducherry
0.08
203.4
203.0
0.27
196.0
195.3
0.17
197.9
197.3
All India
100.00
195.3
195.4
100.00
190.3
190.3
100.00
193.0
193.0
Notes:
1. Prov.: Provisional
2. --: indicates the receipt of price schedules is less than 80% of allocated schedules and therefore indices are not compiled.
3. *: Figures of this row pertain to the prices and weights of the combined Union Territories of Jammu & Kashmir
and Ladakh (erstwhile State of Jammu & Kashmir).
Annex IV
Year-on-year inflation rates (%) of major@ States for Rural, Urban and Combined for August 2024 (Provisional)
(Base: 2012=100)
Sl. No.
Name of the State/UT
Rural
Urban
Combined
Aug.23 Index
(Final)
Aug. 24
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
Aug.23 Index
(Final)
Aug. 24
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
Aug.23 Index
(Final)
Aug. 24
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
1
Andhra Pradesh
190.6
196.6
3.15
191.9
197.0
2.66
191.1
196.7
2.93
2
Assam
187.4
197.1
5.18
184.8
193.2
4.55
186.9
196.3
5.03
3
Bihar
180.2
192.4
6.77
188.6
199.1
5.57
181.4
193.4
6.62
4
Chhattisgarh
179.9
188.3
4.67
179.0
183.3
2.40
179.6
186.4
3.79
5
Delhi
170.0
174.0
2.35
170.3
174.6
2.52
170.3
174.6
2.52
6
Gujarat
184.9
190.8
3.19
176.3
182.3
3.40
180.0
186.0
3.33
7
Haryana
189.4
198.1
4.59
178.9
185.2
3.52
184.5
192.1
4.12
8
Himachal Pradesh
175.8
181.0
2.96
182.2
184.9
1.48
177.0
181.7
2.66
9
Jharkhand
184.4
189.3
2.66
187.0
192.9
3.16
185.4
190.7
2.86
10
Karnataka
188.7
195.3
3.50
192.7
197.8
2.65
190.9
196.6
2.99
11
Kerala
191.2
199.1
4.13
188.5
196.1
4.03
190.2
198.0
4.10
12
Madhya Pradesh
185.2
192.3
3.83
189.5
193.9
2.32
187.0
193.0
3.21
13
Maharashtra
188.3
193.2
2.60
179.2
185.8
3.68
182.2
188.3
3.35
14
Odisha
189.8
201.7
6.27
183.9
191.3
4.02
188.2
198.8
5.63
15
Punjab
182.5
188.6
3.34
176.5
180.7
2.38
179.8
185.1
2.95
16
Rajasthan
185.6
191.5
3.18
185.7
191.0
2.85
185.6
191.3
3.07
17
Tamil Nadu
192.1
199.1
3.64
191.3
196.9
2.93
191.6
197.8
3.24
18
Telangana
200.9
205.2
2.14
194.9
198.7
1.95
197.6
201.6
2.02
19
Uttar Pradesh
186.1
196.7
5.70
186.5
192.7
3.32
186.2
195.3
4.89
20
Uttarakhand
183.9
188.1
2.28
188.3
192.8
2.39
185.5
189.9
2.37
21
West Bengal
192.6
200.1
3.89
187.5
193.8
3.36
190.2
197.1
3.63
22
Jammu & Kashmir*
193.5
201.7
4.24
194.0
197.3
1.70
193.7
200.1
3.30
All India
187.6
195.4
4.16
184.5
190.3
3.14
186.2
193.0
3.65
Notes:
1. Prov. : Provisional.
2. * : Figures of this row pertain to the prices and weights of the combined Union Territories of Jammu & Kashmir and Ladakh (erstwhile State of Jammu & Kashmir).
3. @ : States having population more than 50 lakhs as per Population Census 2011.
Click here to download this Press release in pdf format