ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଉପରେ ଦିଲ୍ଲୀ ଘୋଷଣାନାମା ଗୃହୀତ ହେବା ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଉପରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଏସୀୟ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଦିଲ୍ଲୀ ଘୋଷଣାନାମା ଗୃହୀତ
ଭାରତରେ ୧୫% ପାଇଲଟ୍ ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା, ଯାହାକି ବିଶ୍ୱ ହାରାହାରି ୫% ଠାରୁ ଅଧିକ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ବିଶେଷ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ବଦଳି ସମାବେଶୀ ହୋଇପାରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବୌଦ୍ଧ ସର୍କିଟ୍ ଗଠନ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଜନସାଧାରଣ, ସଂସ୍କୃତି ଓ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ଯୋଡ଼ିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରାଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
12 SEP 2024 8:03PM by PIB Bhubaneswar
ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଉପରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଏସିଆ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀ ଘୋଷଣାନାମା ଗୃହୀତ ହେବା ସହ ଶେଷ ହୋଇଛି। ଦୁଇ ଦିନ ଧରି ଚାଲିବାକୁ ଥିବା ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସର୍ବସମ୍ମତିକ୍ରମେ ଦିଲ୍ଲୀ ଘୋଷଣାନାମା ପାରିତ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ।
ଏହି ଦୁଇ ଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀରେ ୨୯ଟି ଦେଶର ମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ନୀତି ନିର୍ମାତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସଂଗଠନ (ଆଇସିଏଓ) ସମେତ ୮ଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଆଇସିଏଓ ସହଯୋଗରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମଠାରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୧ ଓ ୧୨ ତାରିଖରେ ସଫଳତାର ସହ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସମାବେଶରେ ମନ୍ତ୍ରୀ, ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପ୍ରାଧିକରଣର ମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରି ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏସିଆ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନା ଓ ଉପସ୍ଥାପନା କରାଯାଇଥିଲା। ଆଞ୍ଚଳିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି, ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ଏବଂ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଦିଲ୍ଲୀ ଘୋଷଣାନାମାକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି ।
ଏସିଆ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳର ଶୀର୍ଷ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ନେତୃବୃନ୍ଦଙ୍କ ସହ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ କରିଥିବା ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଧିକ ସମାବେଶୀ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ, ଭାରତରେ ୧୫% ପାଇଲଟ୍ ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା, ଯାହାକି ବିଶ୍ୱ ହାରାହାରି ୫% ଠାରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ଆମେ ଏହି ସଂଖ୍ୟାକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକ ଜାରି କରିଛୁ ।
ବିଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ବିଶେଷ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ବଦଳି ସମାବେଶୀ ହୋଇପାରିଛି । ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ଯୋଡ଼ିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଆମେ ସମଗ୍ର ଏସିଆରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିପାରିବା ଏବଂ ଏକ ‘ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବୌଦ୍ଧ ସର୍କିଟ୍’ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା, ତେବେ ଏହା ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର, ଯାତ୍ରୀ, ସଂପୃକ୍ତ ଦେଶ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ କରିପାରିବ ।
ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ରାମ ମୋହନ ନାଇଡୁ ସ୍ୱାଗତ ଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ, ‘ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ’ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଆଇସିଏଓର ୮୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ୮୦ ହଜାର ଚାରା ରୋପଣ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ ସମାବେଶିତା ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟିତ୍ୱ ପ୍ରତି ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି। ତାଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ୩୫୦-୪୦୦ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶକୁ ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନରେ ସ୍ଥାନିତ କରିବ। କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟର ଉଦାହରଣ ଭଳି, ଆଜି ଭାରତ କେବଳ ସହଯୋଗୀ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରୁ ନାହିଁ ବରଂ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି। ଏସିଆ ଏବଂ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଟିକା ପହଞ୍ଚାଇ ଭାରତ ‘ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱ, ଗୋଟିଏ ଗ୍ରହ, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର’ ପ୍ରତି ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୃଢ଼ କରିଛି।
ଆଇସିଏଓ ପରିଷଦର ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ସାଲଭାଟୋର ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ, ଆମର ପ୍ରାଥମିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଓ ନିରାପତ୍ତା ବଜାୟ ରଖିବା। ଆମେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସକାରାତ୍ମକ ପରିସଂଖ୍ୟାନକୁ ବିଚାର କରିବା ସମୟରେ ନିଜକୁ ଆତ୍ମସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହେବାକୁ ଦେବୁ ନାହିଁ, ବରଂ ବିମାନ ଚଳାଚଳର ଏହି ମୌଳିକ ଦିଗଗୁଡ଼ିକୁ ବିସ୍ତାରିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବୁ।
ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ମୁରଲୀଧର ମୋହୋଲ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗଦେଇ କହିଥିଲେ, ସୁରକ୍ଷା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିମାନ ପରିବନ ଏବଂ ନିରାପତ୍ତାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସବୁଜ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଭିନ୍ନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଖୁସି ଲାଗୁଛି।
ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଭୁମଲୁଙ୍ଗ ଭୁଆଲନାମ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ, ଯେ ଶୀର୍ଷ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ନେତୃବର୍ଗଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ମିଳିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ହିଁ ଆଗକୁ ଏକ ଦୃଢ଼ ମାର୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ। ସମ୍ମିଳନୀର ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ରହିଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷୁଦ୍ର ଦ୍ୱୀପ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଯୋଗାଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉପରେ ଆଇସିଏଓ ଦ୍ୱାରା ଏକ ଉପସ୍ଥାପନା ସାମିଲ ଥିଲା। ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଛୋଟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା। ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଉପରେ ଏସିଆ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଘୋଷଣାନାମା (ଦିଲ୍ଲୀ ଘୋଷଣାନାମା)ର ଚିଠା ଉପସ୍ଥାପନ ଓ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ପରେ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବିଚାରବିମର୍ଶ ପରେ ଏହାକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ, ଆଇସିଏଓ ଏବଂ ଚିକାଗୋ ସମ୍ମିଳନୀର ୮୦ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ପାଇଁ ଏକ ସମାରୋହ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଗତ ଆଠ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମାନକ ଗଠନ କରିବାରେ ସଂଗଠନର ଭୂମିକାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲା।

Ministry of Civil Aviation
PM announces passing of Delhi Declaration on Civil Aviation
2nd Asia Pacific Ministerial Conference on Civil Aviation Adopts Delhi Declaration
In India, 15% of the pilots are women which is more than the global average of 5%: PM
From being aviation exclusive, India has become aviation inclusive: PM
PM discusses creation of an International Buddhist Circuit
Through the civil aviation sector, focus is on connecting people, culture and prosperity: PM
12 SEP 2024 8:03PM by PIB Delhi
The 2nd Asia Pacific Ministerial Conference on Civil Aviation concluded today with the adoption of Delhi Declaration. The two-day conference ended with Prime Minister Narendra Modi announcing unanimous passing of the Delhi Declaration.
The 2 day conference saw the participation of delegates from 29 Countries Ministers and Policy Makers, and 8 International Organizations including ICAO which celebrated its 80 years of operations as part of the conference. Ministry of Civil Aviation, Government of India, in collaboration with the International Civil Aviation Organization (ICAO), successfully hosted the conference at Bharat Mandapam, New Delhi from 11th to 12th September. This high-level gathering has brought together ministers, heads of civil aviation authorities, and key stakeholders to address the current challenges and unlock more opportunities in the region.
The conference witnessed engaging discussions and presentations focused on shaping the future of aviation in the Asia Pacific region. A significant milestone of the conference has been the formal adoption of the Delhi Declaration, a comprehensive framework aimed at enhancing regional cooperation, addressing emerging challenges, and fostering sustainable growth within the civil aviation sector.
Prime Minister shared the technological and infrastructural advancements made by India in the sector with the top civil aviation leaders of the Asia-pacific region. Prime Minister emphasized on making the sector more inclusive for women, he said, “In India, 15% of the pilots are women which is more than the global average of 5% and we have issued an advisory to further increase this number.”
Prime Minister also spoke about the transformation in the aviation sector in India in the last ten years and said from being aviation exclusive, India has become aviation inclusive. Highlighting the crucial role of the civil aviation sector, he said focus is on connecting people, culture and prosperity through the sector.
Prime Minister said that if we could connect all the holy places related to Lord Buddha across Asia and create an ‘International Buddhist Circuit’, it will benefit the civil aviation sector, the travellers, related countries and their economies as well.
Civil Aviation Minister Ram Mohan Naidu in his welcome address stated, "The Hon'ble Prime Minister's commitment to inclusivity and sustainability is evident, with initiatives like the 'Ek Ped Ma Ke Naam' campaign and the planting of 80 thousand saplings to commemorate ICAO's 80 years. Under his visionary leadership, India is set to achieve its goal of having 350-400 airports by 2047, positioning the nation as a key player in global aviation. Today, India not only supports but leads collaborative efforts, as exemplified during the COVID-19 pandemic. By delivering vaccines across Asia and the Pacific, India reinforced its commitment to ‘One World, One Planet, One Future, One Family.’”
Mr. Salvatore, President of Council of ICAO in his address expressed, “Our primary focus is to continue to pursue high levels of safety and security. We must remain focused on enhancing these fundamental aspects of aviation, not allowing ourselves to become complacent when we consider the very positive statistics.”
Minister of State for Civil Aviation, Sh. Murlidhar Mohol in his participation at the conference remarked, “It is heartening to be part of deliberations on the crucial aspects of aviation ranging from aviation safety to air navigation and from security to green aviation.”
Shri Vumlunmang Vualnam, Secretary, Ministry of Civil Aviation, highlighted that a collaborative approach with all the stakeholders right from top civil aviation leaders to international organizations and startups can only lay a robust path ahead.
Day 2 of the conference has been marked by several key highlights, including a presentation by ICAO on the establishment of the Pacific Small Island Developing States Liaison Office, aimed at supporting smaller nations in addressing aviation challenges. The Draft Asia Pacific Ministerial Declaration on Civil Aviation (Delhi Declaration) was presented and discussed, followed by its formal adoption after ministerial deliberations. Additionally, a ceremony was organized to commemorate the 80th anniversary of ICAO and the Chicago Convention, further highlighting the organization’s role in shaping international aviation standards over the past eight decades.