ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী রাজীব রঞ্জন সিংহনা 2024গী সেপ্তেম্বর 13দা ওরিসাগী ভুবনেশ্বরদা এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দাইরী সেক্তরদা পাংথোক্কদবা মোন্সুন মীফমদা ময়াই তাংবল লৌরগনি
12 SEP 2024 12:14PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী ফিশরীজ, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িং অমসুং পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রী, শ্রী রাজীব রঞ্জন সিংহ এলাইস ললন সিংহনা সেপ্তেম্বর 13, 2024দা ওরিসাগী ভুবনেশ্বরদা লৈবা লোক সেবা ভবন, কনভেন্সন সেন্তরদা এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দাইরী সেক্তরদা পাংথোক্কদবা মনসুন মীফমদা ময়াই তাংবল লৌরগনি। হৌদোকপগী মীফম অদুদা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী মোহন চরন মাজিনা চীফ গেস্ত ওইনা শরুক য়াগনি অমসুং ওরিসাগী উপ মুখ্য মন্ত্রী শ্রীমতী প্রবতী পরিদানা অথোইবা মীথুংলেন ওইগনি। ফিশরীজ, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িং অমসুং পঞ্চায়তী রাজগী রাজ্য মন্ত্রী প্রো. এস.পি. সিংহ বাঘেল অমসুং ফিশরিজ, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িং অমসুং মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী জোর্জ কুরিয়ানসু দিপার্তমেন্ত অসিগী সেনিয়র ওফিসরশিংগা লোয়ননা মীফম অসিদা শরুক য়াগনি হায়না পানরি। ফিশরিজ, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দাইরীজ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িং দিপার্তমেন্তনা মোন্সুন মীফম অসি ওর্গানাইজ তৌরি।
মোন্সুন মীফম অসিগী পান্দমদি রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা তঙাই ফদবা অদু খঙদোকপা, তঙাই ফদবা অদু ফংনবা থৌরাং অমা শেমগৎপা, স্কিমশিংগী প্রোগ্রেস য়েংশিনবা, অমসুং ফলশিং অমসুং মিদ-কোর্স কোরেক্সনশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনবনি। রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী এনিমেল হসবেন্দরী মন্ত্রীশিং অমসুং মরী লৈনবা ওফিসিএলশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি।
2014-15দগী 2022-23 ফাওবদা শা-ষনগী সেক্তর অসি চহিগী ওইনা চাউখৎপগী চাং চাদা 9.82% ওইদুনা চাউখৎলে। লৌউ-শিংউ অমসুং মসিগা মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা গ্রোস ভেল্যু এদেদতা মসিগী কন্ত্রিব্যুসন অসি 24.36%দগী চাউনা হেনগৎতুনা 30.22% ওইখি। 2022-23দা, সেক্তর অসিনা অপুনবা GVAদা 5.5% কন্ত্রিব্যুত তৌখি, মসিনা ঐখোয়গী ইকোনোমীদা মসিগী মরুওইবা থৌদাং অদু ময়েক শেংনা উৎলি।
হৌখিবা চহি মাপন অসিদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা শঙ্গোম পুথোকপগী চাং চাদা 57.62 হেনগৎখ্রে। ইং 2014-15দা মিলিয়ন তন 146.3দগী ইং 2022-23দা মিলিয়ন মেত্রিক তন 230.60দা হেনগৎলে। চহিদা চাংচত্তা চাদা 5.9গী চাংদা হেনগৎলকপগী চাং অসি মালেমগী চাংচত্তগী চাদা 2গী চাংদা হেল্লি। মসিগী মথক্তা, মীওই অমদা নোংমদা শঙ্গোম ফংবগী চাং অসি 2013-14দা নোংমদা গ্রাম 307 ওইরম্বদগী 2022-23দা নোংমদা গ্রাম 459দা হেনগৎখ্রে। মসি মালেমগী ওইনা চাংচত্তা গ্রাম 325 ওইরি। মসিগী মাইপাকপশিং অসিনা শা-ষনগী সেক্তরবু "সুরাইজ সেক্তর" অমা ওইহল্লি।
মোসুন মীফম অসিনা ইমপ্লিমেন্তেসনগী শিংনবশিং কোকহন্নবা অমসুং রাজ্য পুম্বদা চৎনরিবা ৱাখল্লোনশিং অদুগী মগুন লৈরবা খন্ন-নৈনবশিং অমসুং একচেঞ্জশিং ফগৎহন্নবা আশা তৌরি। কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী মন্ত্রী (FAHD)না রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী এনিমেল হসবেন্দরী মন্ত্রীশিংগা ৱারী ৱাতায় শানবগী থৌরম অসিনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী মাই পাকপগী ৱারীশিং অমসুং খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং উৎনবা খুদোংচাবা অমা পীগনি অমসুং পুম্নমক্কী ওইনা তম্বগী এক্সপরিয়েন্স অমা ওইগনি।
এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দাইরীগী দিপার্তমেন্তকী "নুমিৎ 100গী এক্সন প্লান"গী শরুক অমা ওইরিবা তোঙান তোঙানবা মরুওইবা লাউথোকপা অমসুং থবক থৌরম কয়া হৌদোকপা অসিসু মোন্সুন মীফম অসিদা পাংথোক্কনি হায়না পানরি।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Union Minister Shri Rajiv Ranjan Singh to chair the Monsoon Meet for Animal Husbandry and Dairy Sector tomorrow at Bhubaneswar, Odisha
12 SEP 2024 12:14PM by PIB Delhi
Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry & Dairying and Panchayati Raj, Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh will chair the Monsoon Meet for Animal Husbandry and Dairy Sector on 13th September 2024 at the Convention center, Lok Seva Bhavan, Bhubaneswar, Odisha. The inaugural session will be graced by Chief Minister Shri Mohan Charan Majhi as Chief Guest and Deputy Chief Minister of Odisha, Smt. Pravati Parida as Special Guest. Minister of State for Fisheries, Animal Husbandry & Dairying and Panchyati Raj Prof. S.P. Singh Baghel and Minister of State for Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying and Minority Affairs Shri George Kurian are also expected to attend the meet along with senior officers of the Department. The Department of Animal husbandry and Dairying under the Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying is organizing the Monsoon meet.
The objective of the Monsoon Meet is to draw out the expectations of States and UTs to create a convergence framework for effective programme implementation at the ground level, review the progress of schemes, and discuss outcomes and mid-course corrections. The Animal Husbandry Ministers across the States and UTs will be attending the event along with concerned officials.
From 2014-15 to 2022-23 the livestock sector has grown at a remarkable compound annual growth rate of 9.82%. Its contribution to the Gross Value Added in agriculture and allied sectors has increased substantially, rising from 24.36% to an impressive 30.22%. In 2022-23, the sector contributed 5.5% to the total GVA, a clear reflection of its critical role in our economy.
The milk production of our country has surged by 57.62% over the past nine years, growing from 146.3 million tonnes in 2014-15 to 230.60 million metric tonnes in 2022-23. This growth rate, averaging 5.9% annually, far exceeds the global average of 2%. Furthermore, per capita milk availability has risen from 307 grams per day in 2013-14 to 459 grams per day in 2022-23, surpassing the world average of 325 grams. All these achievements lead the livestock sector into a “sunrise sector”.
The Monsoon meet is expected to resolve several challenges of implementation and foster meaningful discussions and exchanges of ideas practicing across the States. The interactive session of Union Cabinet Minister (FAHD), with Animal Husbandry Ministers from the States and UTs will provide an opportunity to showcase the success stories and best practices from the respective states and would be a learning experience for all.
Several major announcements and launch of various activities which are part of “100 days Action plan” of Department of Animal Husbandry and Dairying, are also expected in the Monsoon Meet.