হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
উপ্প রাস্ত্রপতিনা ঙসি নৈ দিল্লীগী বিগ্যান ভাবন্দা পাঙথোকপা অন্তর্জাতিগী লিতরেসীগী নুমিৎ পালন্দা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা ঙান্থোইখ্রে
ঐখোয়না মীওই অমমম লিতরেত ওইহন্নবা ৱারেপ লৌসি; মসিনা বিকশিত ভারত্তা মরুওইবা মচাক অমা ওইগনি হায়না উপ্প রাস্ত্রপতিনা ফোংদোকখি
য়ারিবা মখৈ ঙন্না লিতরেসী ১০০% ফংনবগীদমক অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোইননা মিসন মোদতা হোৎনবগী মতম্নি হায়না উপ্প রাস্ত্রপতিনা হায়রি
লাইরিক লাইশুগী মঙালনা লনাই মীওই অমবু মনীং তমহল্লি, ইকাইখুম্নবা পীবী, মশানা মশাবু খঙজনবা হোৎনবদা মতেং পাংই হায়না উপ্প রাস্ত্রপতিনা ফোংদোক্লি
এন.ই.পি. অসি অহোংবা পুরক্নবগী মচাক অমনি; মসিবু লৌখৎত্রিবা রাজ্যশিংনা হন্না খন্থগদবনি, মখোয়গী খোঙথাং হন্না য়েংশিনগদবনি – উপ্প রাস্ত্রপতি
ভারতকী তোপ তোপ্পা লোলগী লন কয়া লৈ; ইমা লোল হায়বসি ঐখোয়না মঙলান শাগৎলিবা লোল অমনি হায়না উপ্প রাস্ত্রপতিনা হায়রি
মীপুম খুদিংমকপু ময়েক চৎহন্নবগী থৌরাং অসি মালেমগী মিসন অমগী শরুক অমনি হায়না এম.ও.এস. শ্রী জয়ন্ত চৌধরিনা হায়রি
08 SEP 2024 3:38PM by PIB Imphal
উপ্প রাস্ত্রপতি, শ্রী জগদীপ ধঙ্করনা ঙসি মীপুম খুদিংমক্তা কনাগুম্বা অমবু ময়েক চৎহন্নবা হোৎনগদবনি হায়না আপিল তৌরক্লি। "ঐখোয়না কনাগুম্বা অমবু ময়েক চৎহনবা মতমদা ঐখোয়না মহাকপু মনীং তমহনবীরবনি, মহাকপু মশামক্না মশামকপু খঙজনবগী খুদোংচাবা পীরিবনি, ঐখোয়না মহাকপু ইকাইখুম্নবা উৎলি, অমনা অমদা তাংবা অমসুং মনীং তম্বা পীরিবনি। মসিনা মীওই অমবু মশামক্না মতেং পাংজবা ঙমহল্লি। মসি অমনা অমগী মতেং তৌনবগী অশেংবা মশক্নি", হায়না মহাক্না মখা তাখি।
অন্তর্জাতিগী লিতরেসীগী নুমিৎতা ঙসি নৈ দিল্লীগী বিগ্যান ভাবন্দা পাঙথোকপা থৌরমদা অথোইবা মীথুংলেনগী ফম্ফম লাংদুনা ৱা ঙাংলদুনা উপ্প রাস্ত্রপতিনা হায়খি "নুপাবু ওইরো, নুপীবু ওইরো, অঙাং নৎত্রগা নুপীমচা অমবু ওইরো কনাগুম্বা মীওই অমবু মহৈ মশিং পীবীদুনা নুংঙাইহল্লিবা অসি চাংদম্নবা য়াবা নত্তে। মসিনা কয়াগী মতীক নুংঙাইবা পীবগে হায়বদুসু নখোয়না ভাপ্না লাম্বা ফংলোই। মসিনা অফবা লোঞ্চৎ শন্দোকই। হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ততা অদোম্না খ্বাইদগী ফবা থবক লৌখৎপা হায়বদু ওইগনি"।
মহাক্কী ৱারোলদা, মহাক্না মীপুম খুদিংমকপু লিতরেসী ফগৎনবা হোৎনমিন্ননবা আপিল তৌখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি য়ারিবা মখৈ ঙন্না লিতরেসী ১০০% ফংনবগীদমক অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোইননা মিসন মোদতা হোৎনবগী মতম্নি অদুবু মসি ঐখোয়না খল্লিবসিদগী হেন্না ঙন্না ফংবা ঙমগনি হায়না ফোংদোকখি। ঐখোয়না মীওই অমদি লিতরেত ওইহন্নবা ৱারেপ লৌসি; মসিনা বিকশিত ভারত্তা মরুওইবা মচাক অমা ওইগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি "লাইরিক লাইশু হায়বসি হুরানবা অমত্তনা হুবা য়াবা পোৎশক অমা নত্তে। লৈঙাক অমত্তনা নফমদগী লাকপা ঙম্লোই। মরী মতা, নত্ত্রগা মরুপ মপাং অমত্তনা নঙোন্দগী লৌবা ঙম্লোই। মসিদা হন্থরকপা অমত্তসু লৈরোই। মসি নখোয়না পীথোক্লিবা মখৈ চাউবা হেনগৎলক্কনি।" মহাক্না থাজবা ফোংদোকখি মদুদি করিগুম্বা লাইরিক ময়েক চৎনবা পুক্নিং চঙনা হোৎনরবদি, ভারতনা মফম অসিবু নলান্দা অমসুং তকশশিলাগুম্না তাকপী তম্বীবগী ময়োল অমা ওইরম্বা অরিবা মশক অদু হঞ্জিনবা ঙমগনি।
এজুকেসন পোলিসী (এন.ই.পি.) লৌখৎত্রিবা রাজ্যশিংনা হন্না খন্থগদবনি, মখোয়গী খোঙথাং হন্না য়েংশিনগদবনি হায়রদুনা মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি পোলিসী অসি অসি লৈবাক অসিবু অহোংবা পুরক্নবগী মচাক অমনি। "অসিগুম্বা নেসনেল এজুকেসন পোলিসী অসিনা নহাশিংবু মখোয়গী হৈশিংবা অমসুং শক্তি মপুং ফানা লৌথোকপা ঙমহল্লি, মসিনা লোল খুদিংমক্তা পীগদবা মরুওইবদু পীরি," হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
ইমালোলগী মরুওইবগী মতাংদা ফোংদোক্লদুনা শ্রী ধঙ্করনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না মঙলান শাগৎলিবসি লোলদনি। শ্রী ধঙ্করনা ভারতকী পাক চাউরবা লোলগী মশক অসিদা ফোংদোক্লদুনা শ্রী ধঙ্করনা হায়খি, "ভারতকুম্বা লৈবাক অমত্তা মালেম অসিদা লৈঈতে। লোল চাউখৎপগী মতাংদা য়েংলবদি লোল মশীং থিঙমদনা লৈবগা লোইননা ঐখোয়দি অখন্নবা লৈবাক অমনি।"
মহাক্না রাজ্য সভাগী চীয়রমেন অমা ওইরিঙৈ মতম নীংশিংলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মেম্বরশিংদা লোল ২২ দা ৱা ঙাংনবগী খুদোংচাবা পীরি। "মখোয়না মশাগী লোলদা ঙাংবা তাবা মতমদা, ঐহাক্না লোল অদু হন্দোকপদা তাই, অদুবু মখোয়গী হকচাংগী মওংনা মখোয়না হায়রিবদু খঙবা ঙম্মি", হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ভারতকী নাত্তা ঋষিগী চৎনবীগী মরুওইবশিংগী মতাংদসু ফোংদোকখি অমসুং মীয়ামদা "থা তরুক্কী মনুংদা মীওই অমা ময়েক চৎহন্নবগী ৱারেপ লৌগদবনি, মসিনা চহি লোইরকপদদি মীওই অনিবু লাইরিক্কী মঙাল ফংহনবা ঙমগুনি।"
হৌখিবা চহি তরারোম অসিদা লাক্লিবা ভারতকী অহোংবা কয়া অসিগী মতাংদা ফোংদোক্লদুনা শ্রী ধঙ্করনা য়ুম্থোং খুদিংমক মৈ ফংহনবগী মায় পাকপা অসি মতম অমদদি ভাপ্না লাম্বা ফংলমদে অদুবু হৌজিক্তি মীৎমাংদা উবা হায়বদু ওইরে। মহাক্না খুঙ্গং চাউখৎহন্নবগী মতাংদা ফোংদোক্লদুনা য়ুম্থোং খুদিংদা অমাংশঙ থম্বা অমসুং দিজিতেল কনেক্তিবিতীগী মতাংদা ফোংদোকখি। অথাপ্পা খুঙ্গংশিংদা ৪জি ফংহনবনা সর্ভিস য়ৌহনবদা অহোংবা পুরক্তুনা নোংমগী থবকশিং হেন্না লায়হল্লে, অমসুং তঙাইফদবা থবকশিংদা শাংনা শাংনা লেপ্পগী থবক মুথৎলে।"
ঐখোয়গী সংবিধানগী মশকপু থিহল্লিবা মীওইশিংবু চেকশিন্নবা হায়রদুনা শ্রী ধঙ্করনা লান্না লমজিংবীরিবা মীওইশিং অসিবু ভারতকী মশক থোক্না চাউখৎলক্লিবা ফিভম অসিবু উহল্লদুনা ভাপ তাহন্নবা হোৎনগদবনি।
শ্রী জয়ন্ত চৌধরী, রাজ্যগী এজুকেসন মন্ত্রী, শ্রী সঞ্জয় কুমার, সেক্রেতরী, স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী (দোসেল) অমসুং শক্নাইরবা মীওইশিংসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
এজুকেসন মন্ত্রালয়গী দিপার্ত্মেন্ত ওব স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসীনা য়ুনেস্কোগা খুৎশম্নদুনা ইন্তর্নেসনেল লিতরেসী দে ২০২৪ পালন তৌখি। চহি অসিগী থৌরমগী থিমদি, "মলতিলিঙ্গুএলিজমগী খুত্থাংদা লিতরেসী ফগৎনবা হোৎনবা" হায়বসিনি, মসিনা ভারতকী পাক চাউরবা খুন্নাই অসিদা লিতরেসীগী চাং ৱাংহন্নবা হোৎনবদা লোলনা লৌরিবা থৌদাং অদুনি।
হৌদোকপগী ৱারোল পীরদুনা শ্রী জয়ন্ত চৌধরীনা নুপীশিংবু শক্তি পীনবা অমসুং জি.দি.পি. হেনগৎনবগীদমক হকশেল ফগৎহন্নবা হোৎনবদা লিতরেসীগী থৌদাংগী মতাংদা ফোংদোকখি। লিতরেসী অসি চাউখৎপগী পান্দম অমখক্কী ৱা নত্তে; মসি চাউখৎলবা ভারত অমগী হৌরকপগী লোনচৎ অদুনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
মন্ত্রীনা উল্লাগী অখন্নবা মশক্কী মতাংদা ফোংদোকখি। মহাক্কনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীবু ২০৪৭ ফাওবগী মনুংদা বিক্সিত ভারত ফংহন্নবগী মঙলান পীবীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচখি। মঙলান অসি এন.ই.পি. ২০২০গী খুত্থাংদা মঙফাওনহনবা ঙমগনি, মসিনা লোলগী পল অসি মুত্থৎপা ঙমগনি অমসুং লোল হায়বসিনা তম্লিবা অমগী খোংচৎতা পল অমা ওইহনবা য়ারোই হায়না শ্রী চৌধরিনা ফোংদোকখি।
শ্রী চৌধরীনা ফোঙদোকখি মদুদি মীপুম খুদিংমকপু ময়েক চৎহন্নবগী থৌরাং অসি মালেমগী মিসন অমগী শরুক অমনি। মহাক্না পনখি মদুদি, য়ুনেস্কোগা শম্নদুনা মসিবু অন্তর্জাতিগী থাক্তা পুখৎনবা হোৎনরি অমসুং মীপুম খুদিংমকপু মখোয়গী চপ চাবা শক্তি য়ৌনা ফুদোক্নবা এজুকেসন অমসুং খুদোংচাবগী অধিকার লৈজৈ। লিতরেসী হায়বসি জাতি অসিগী মরুওইবা খক নত্তে, মসি তুংগীসু ওইগদবা অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
মহাক্না রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী খুদিংমক্তা উলাস থৌরাংবু লৌখৎনবা অমসুং ২০৩০ ফাওবদা মপুং ফানা ময়েক চৎহন্নবগী পান্দম ফংহন্নবা চোকথবা নাইদনা হোৎনগদবনি হায়খি। মসি লৈঙাক্কী থৌরাং অমখক নত্তে, মসি পুম্নমক্কী থৌদাংনি হায়না মহাক্না নীংশিংখি।
শ্রী সঞ্জয় কুমারনা মহাক্কী তরাম্না ওকপগী ৱারোলদা লিতরেসী প্রোগ্রাম অসি এন.ই.পি. ২০২০ গী ১০০% লিতরেসী ফংনবগী পান্দমগা তুননা চৎলি। উলাসনা ঐখোয়গী চোকথবা নাইদ্রবা থৌনাশিং উৎলি। থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অঙাংশিংদা ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না থৌরম অসিদা পীরিবা খুদোংচাবা অসিনা লৈবাক অসিগী লিতরেসীগী মিসনদা মতেং পাংনবা হায়খি। মহাক্না লদাখ য়ুতিবু মপুং ফানা লিতরেসী ফংখিবা (৯৭%)গীদমক হরাওবা ফোংদোকখি। শ্রী কুমারনা পনখি মদুদি চহি অসিগী আই.এল.দি.গী থিম অসিনা মলতিলিঙ্গুএলিজমগী মতাংদা ফোংদোক্লি অমসুং ভারতকী লোলগী পাক চাউরবা মশক অসিনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা লন্নি। ১০০% লিতরেসী ফংহন্নবা হোৎনরিবা অসিগী মতাংদা ফোংদোক্লদুনা মিসন অসিনা আসা কয়া পীরি, লনাই মীওই কয়াবু শক্তি পীরি অমসুং ভারতকী তুংগী লম্বীবু হেন্না লংনা ঙালহল্লি।
উলাগী মতাংদা অখন্নবা ফিল্ম অমা – নব ভারত সকশর্তা কার‍্যক্রম থৌরম অসিগী মনুংদা উৎখি, মসিনা খোংচৎ অসিগী মায় পাকপগী ৱারী কয়া উৎখি। ফিল্ম অসিনা অহলশিংবু মহৈ মশিং তম্বীনবগী মতাংদা লৈরিবা থৌরাংশিংগী মতাংদা উৎখি।
লোল কয়াদা নম্বা লিতরেসী প্রোগ্রামগী মতাংদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা লর্নরশিংদা য়ৌহন্নবা খোঙথাং অমা ওইরিবা উল্লাস দি.তি.ঐচ. চেন্নে অসিসু ঙসি হৌদোকখি। থৌরাং অসিনা লিতরেসী গেপ মেনশিনবদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি।
ভোলুন্তীয়র ওজা অমসুং নিও লিতরেত মীওইশিংনা উলাস প্রোগ্রামগী মখাদা মলতিলিঙ্গুএল এজুকেসনগী খঙ হৈবশিং লান্থোকখি। হায়রিবা ৱারীশিং অসিনা কনাগুম্বা অমগী মমালোলদা তম্বগী কান্নবশিং অমসুং মসিনা অহলশিংদা পীবা শাফুগী মতাংদা উৎখি।
ভারতকী ইনাক খুল্লবা লোলগী মতাংদা উৎপা নাৎকী থৌরম অমনা লৈবাক অসিগী লিতরেসীগী থৌরাংগী য়াংলেন শরু ওইরিবা তোঙান-তোঙানবা লোলগী মশকশিং উৎখি।
ইন্তর্নেসনেল লিতরেসী দে ২০২৪না লৈঙাক্কী তোঙান-তোঙানবা লোলগী মশকশিংবু কোনশিল্লিবা, লিতরেত অমসুং খুনাই অসিবু শক্তি পীনবা মলতিলিঙ্গুএল এজুকেসনগী থৌরাং হেন্না মপাঙ্গল হাপ্লে।

Ministry of Education
Vice-President presides as Chief Guest at the International Literacy day Celebrations at Vigyan Bhawan in New Delhi today
Let’s resolve to make at least one person literate; this will be a key contribution for Viksit Bharat, stresses VP
Time for us to be in mission mode with commitment and passion to ensure 100% literacy at the earliest, underlines VP
Literacy liberates the individual, gives dignity, helps in self discovery, emphasises VP
NEP is a game-changer; States that have not adopted should rethink, revisit their stance-VP
Bharat has unique linguistic richness; Mother tongue is the language in which we dream, says VP
MoS Shri Jayant Chaudhary emphasizes that our efforts towards making everyone literate are part of a global mission
08 SEP 2024 3:38PM by PIB Delhi
The Vice-President, Shri Jagdeep Dhankhar today called upon everyone to resolve today to make at least one person literate. “ When we make someone literate, we liberate him or her, we help that person discover himself or herself, we make him or her feel dignity, we cut down dependence, we generate independence and interdependence. It enables a person to help himself or herself.It is a supreme facet of handholding”, he added
Addressing the International Literacy Day celebrations as Chief Guest at Vigyan Bhawan in New Delhi today the Vice-President underlined, “The joy and happiness you provide by educating a person, whether a man, a woman, a child, or a girl, is beyond measure. You can't imagine the happiness it will bring you. It will spread in a positive manner. It will be the greatest affirmative action you can take in Human Resource Development”.
In his address, he called upon everyone to promote literacy.He remarked that it is time for us to be in mission mode with commitment and passion to ensure 100% literacy at the earliest but he said he was sure that this is achievable sooner than we think. Let each one make one literate, this will be a key contribution for Viksit Bharat, he said.
He further asserted that “Education is something that no thief can take away from you. No government can snatch it from you. Neither relatives, nor friends can take it away from you. There can be no reduction in it. It will grow and continue to grow as long as you keep sharing it”. He also expressed confidence that if literacy is pursued passionately, India can reclaim its ancient status as a centre of learning, like Nalanda and Takshashila.
Appealing to the states that are yet to adopt the Education Policy (NEP) to rethink, revisit their stance, he emphasised that this policy is a game-changer for the nation. "This National Education Policy empowers our youth to fully exploit their talent and energy, giving due importance to all languages," he remarked.
Highlighting the special significance of mother tongue, Shri Dhankahr stated that it is the language in which we dream. Shri Dhankhar emphasised on India’s unparalleled linguistic diversity, Shri Dhankhar stated that, “There is no country in the world like India. We are a unique nation when it comes to the richness of language, with several languages”.
Reflecting on his experiences As Chairman of the Rajya Sabha, he shared that members are given the opportunity to speak in 22 languages. “When I hear them speak in their language, I listen to the translation, but their body language itself tells me what they are saying”, he stated.
He also highlighted the profound significance of Rishi Tradition in Indian culture, and urged everyone to “take resolve to make at least one person literate within six months, so that by the end of the year, we can achieve the goal of educating two individuals.”
Lauding India's transformative progress over the last decade, Shri Dhankhar emphasised how achievements like electrifying every household, once unimaginable, are now a reality, with future goals focused on self-sufficiency through solar power. He reflected on rural development, highlighting the significant strides like toilets in every household and the impact of widespread digital connectivity. He noted how 4G access in remote villages has revolutionised service delivery, making everyday tasks easier, and eliminating the need for long queues for essential services”.
Cautioning against the people who taint, tarnish and demean our institutions, Shri Dhankhar urged to show path to those misguided souls who are not able to acknowledge the impressive growth of Bharat and are not recognising the ground reality.
Shri Jayant Chaudhary, Minister of State for Education, Shri Sanjay Kumar, Secretary, Department of School Education & Literacy (DoSEL) and other dignitaries were also present on the occasion.
The Ministry of Education’s Department of School Education & Literacy, in collaboration with UNESCO, celebrated International Literacy Day 2024. The theme of this year’s event, “Promoting Literacy through Multilingualism,” highlighted the critical role of linguistic diversity in improving literacy levels across India’s diverse communities.
Shri Jayant Chaudhary, while delivering the inaugural address, highlighted the significance of literacy in improving the health situation, empowering women, and increasing GDP. Literacy is not just a developmental goal; it is the very foundation of our character of a developed India, he added.
The Minister highlighted the unique feature of ULLAs, which is a sense of duty, ‘Kartavyabodh’, with the spirit of volunteerism and community participation. He also expressed his gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi for his vision of Viksit Bharat by 2047 which emphasizes inclusive participation and the use of Indian languages to make progress in various fields. This vision is being realized through the NEP-2020, which seeks to eliminate linguistic barriers and ensure that language does not become a barrier in the educational journey of any learner, Shri Chaudhary said.
Shri Chaudhary emphasized that our efforts towards making everyone literate are part of a global mission. He mentioned, how, in collaboration with UNESCO, the work is going on towards making it in sync with international standards and goals towards a world where every individual has the right to education and the opportunity to reach their full potential. Literacy is not just a national priority; it is a global imperative that will have far-reaching implications for the future, he said.
He urged all States and Union Territories to fully embrace the ULLAAS initiative and work tirelessly towards achieving total literacy by 2030. This is not just a government effort, it is a collective responsibility, he reminded.
Shri Sanjay Kumar in his welcoming address mentioned how the literacy programme is aligned with NEP2020 which aims at achieving 100% literacy. ULLAS symbolizes our relentless pursuit of literacy for all, he said. Towards the students present at the event he highlighted the opportunity the programme presents them to contribute to the country’s literacy mission. He congratulated the UT of Ladakh on achieving full literacy (over 97%). Shri Kumar also mentioned that this year’s theme of the ILD stresses multilingualism and India’s linguistic diversity is one of the greatest assets of the country and by embracing multilingual education it can be made accessible for all. Reaffirming the unwavering determination to achieve 100% literacy he mentioned that along with enhancing literacy this mission is igniting hope, empowering individuals and shaping a bright future for India.
A special film on ULLAS - Nav Bharat Saaksharta Karyakram, was launched during the programme, which captured the journey, milestones, and success stories of the program. The film showcased the transformative impact of the initiative in promoting adult literacy across diverse linguistic regions and empowering communities through foundational literacy and digital skills.
The ULLAS DTH Channel, a significant step towards reaching learners across the nation through literacy programs in multiple languages, was also launched today. This initiative will serve as a crucial tool in bridging the literacy gap, particularly for adult learners in remote and underserved regions.
Some volunteer teachers and neo-literate individuals shared their experiences of learning through multilingual education under the ULLAS program. These stories showcased the transformative power of learning in one’s native language and its profound impact on adult learners, empowering them to participate more actively in their communities and the economy.
Cultural performances showcasing India’s linguistic richness at the event reflected the diverse heritage that is the backbone of the nation’s literacy efforts.
International Literacy Day 2024 reinforced the government’s ongoing efforts to promote literacy through multilingual education, aiming to build a more inclusive, literate, and empowered society where linguistic diversity is celebrated and embraced.