হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান্না ইন্সতিত্যুস্নেল দিভেলপমেন্ত প্লান ফোর হাইয়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুতসকী ৱর্কসোপ হৌদোকখ্রে অমসুং UGC কম্পেন্দিয়ম ওফ রিগুলেসন্স (১৯৫৭-২০২৩) ফোঙখ্রে
IDP না লর্নর-সেন্ত্রিক অমসুং মল্তিদিসিপ্লিনরী এজুকেসন্দা মীৎয়েঙ থমগদবনি – শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান
ঐখোয়গী মহৈ মশিংনা ২১শুবা চহিচাগী অনিংবা অপাম্বশিং ফংহনগদবনি অমসুং লমদমসিগী অমসুং মালেমগী শিংনবশিংগী পাম্বৈ পুথোক্কদবনি – শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান
04 SEP 2024 4:29PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মহৈ-মশিং মন্ত্রী, শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান্না ইন্সতিত্যুস্নেল দিভেলপমেন্ত প্লান ফোর হাইয়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুতসকী ৱর্কসোপ হৌদোকখ্রে‍। মহাক্না UGC গী কাঙলোন পুম্নমক্কী সিঙ্গল, এসেসিবল অমসুং রিলাইএবল সোর্স অমা ওইনা UGC কম্পেন্দিয়ম ওফ রিগুলেসন্স (১৯৫৭-২০২৩) সু ফোঙখি‍। শ্রী সঞ্জয় মুর্থী, সেক্রেতরী, দিপার্তমেন্ত ওফ হাইয়র এজুকেসন, মহৈ মশিং মন্ত্রালয়, দোক্তর এন.এস. কাল্সি, হান্নগী চেয়রমেন, NCVET অমসুং IDP গাইদলাইন শেম্নবগী থবক পায়খৎলিবা কম্মিতীগী চেয়রমেন; শ্রী এম. জগদেশ কুমার, চেয়রমেন, UGC; ভাইস-চান্সেলরশিং, নোদেল ওফিসরশিং, অমসুং অতৈ মীথুংশিংসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান্না তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা লৈবাকসিগী হাইয়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুৎশিংনা NEP ২০২০গী নুংগী ওইবা ভেল্যুশিং কোনশিন্দুনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ভিক্সিত ভারতকী মঙলান মঙফাওনহন্বদা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি হায়খি‍।
মহাক্না মহৈ মশিংগী পান্দম অমসুং মওং মতৌ নৌনা শেমদোকপদা, নহাশিং মপাঙ্গল হাপ্পা অমসুং মখোয়গী তুংগীদমক শেম শাদুনা থম্বদা, গ্রোস এনরোলমেন্ত রেসিও শরুক অনি হেনগৎহনবদা, মীশিংগী অচৌবা শরুক অমা হাইয়র এজুকেসন নেত্তা পুশিল্লকপদা, দিমোগ্রাফিক্কী খুদোংচাবা মতিং লৈনা শীজিন্নবদা, একাদমিক, রিছর্চ অমসুং ইনোভেসনগী লমদা অথোয়বা তান্বদা অমসুং HEI ৫০০০ বু হোলিস্তিক অমসুং ইনক্লুজিব এপ্রোচকী খুত্থাঙদা সেন্তর-ওফ-এক্সেলেন্সতা ওন্থোকপদা HEI শিংনা লৌরিবা থৌদাংগী মরমদসু ৱা ঙাংখি‍।
শ্রী প্রধান্না মহৈ মশিংনা ভারতপু কঞ্জ্যুমিং ইকনমীদগী প্রদ্যুসিং ইকনমীদা খুমাঙ চাওশিলহনগনি হায়নসু হায়খি‍। ইন্সতিত্যুস্নেল দিভেলপমেন্ত প্লান অসিনা ঐখোয়গী পাক চাউরবা দিমোগ্রাফীবু মতিক চাবা হেনগৎহন্বা, লর্নর-সেন্ত্রিক অমসুং মল্তিদিসিপ্লিনরী এজুকেসন পুরকপদা, হাইয়র লর্নিংদা ভারতকী লোলশিং পুশিন্বা, ইনোভেসন্দা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্বা, ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ অমসুং থবক পীবা, ওজাশিংগী কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং রিছর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ততা মালেমগী স্তেন্দর্দ ফংবা হায়বসিদা মীৎয়েঙ থমগদবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
মহৈ মশিংনা ২১শুবা চহিচাগী অনিংবা অপাম্বশিং ফংহনগদবনি অমসুং লমদমসিগী অমসুং মালেমগী শিংনবশিংগী পাম্বৈ পুথোক্কদবনি হায়নসু মহাক্না হায়খি‍। মালেম অসিনা অনৌবা মোদেলশিংগী অমসুং মতমসিগী শিংনবশিংগী পাম্বৈগীদমক ভারতকী তেলেন্ত পুলদা মীৎয়েঙ থম্লি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না একাদমিক্কী লমদা লৈরিবা মীওইশিংগী মফমদা মখোয়গী ইন্সতিত্যুসনশিং অনৌবা মওংদা পুথোক্নবা, হাইয়র এজুকেস্নেল লেন্দস্কেপতা অওন্বা পুরক্নবা অমসুং নেস্নেল প্রাইওরিতীশিং ফংনবগীদমক পুক্নিং চঙনা অমসুং মতম কক্নবা থবক তৌনবা ৱাফমসু থমখি‍।
ৱর্কসোপ অদুগী মথৌ তাবা অমসুং মরুওইবগী মতাঙদা ৱা ঙাংলদুনা, শ্রী কে সঞ্জয় মুর্থীনা মথঙগী চহি কুনমঙাগী মঙলানগা লোয়ননা খুন্নাইগী কাঙলুপকী শরুক অমা ওইনা মহৈ মশিং মন্ত্রালয়না প্রধান মন্ত্রীগী মফমদা পীখৎখিবা মঙলান চাউবা থৌরাংগী মরমদা শন্দোক্না তাকখি‍। পায়খৎলক্কদৌরিবা অচৌবা থবক অসিগীদমক হৈ-শিংবা অমসুং মতিক চাবা মথৌ তারক্কনি অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা হৈশিংবগী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবগীদমক হোৎনবা মথৌ তাই হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। মহাক্না থবক্কী তুংদা ওইরক্কদবা মওং মতৌশিংগী মরমদসু ৱাফম কয়া থমখি অমসুং IDP অসিনা ইন্সতিত্যুৎশিংগী ক্বালিতী হেনগৎহন্বদা মীৎয়েঙ থমগদবনি হায়খি‍। IDP অসি পুথোরকপসিনা ইন্সতিত্যুৎশিং অসিবু মালেমগী য়ুনিভর্সিতীশিংগা মান্নবা থাক অমদা পুখৎপদসু মতেঙ ওইগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
ৱর্কসোপ অসিগী মরমদা:
ইন্সইত্যুস্নেল দিভেলপমেন্ত প্লান (IDP)গী মরমদা পাঙথোকপা ৱর্কসো অসিনা হাইয়র এজেকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংবু ইন্সতিত্যুস্নেল গ্রোথ অমসুং দিভেলপমেন্তকী লমদা লাল্লোং খন্ননবা পুনশিল্লি‍। কম্পেন্দম অসিনা ইন্সতিত্যুসনশিংনা মখোয়গী IDP চৎনরকপা মতমদা মমল নাইদ্রবা রিসোর্স অমা ওইগনি‍। ভারত পুম্বদগী HEI শিংগী মীহুৎ ১৭০ হেন্বনা ৱর্কসোপ অসিদা শরুক য়ারি‍। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী (NEP) ২০২০গী পান্দম পরিংদা, IDP অসিনা ইন্সতিত্যুসনশিংদা তুংগী শেম শারবা সিস্তেম অমাগীদমক মখোয়গী মঙলান, মিসন অমসুং পান্দমশিং শেম্নবগী তশেং তশেংবা লম্বী অমা পীরি‍।
থিমেতিক সেসন অনিগী খুত্থাঙদা, শরুক য়ারিবশিংনা গভর্নেন্স ইনেব্লর, ফাইনেন্সিএল প্লান্নিং অমসুং মেনেজমেন্ত, হ্যুমেন রিসোর্স অমসুং সপ্পোর্তিব-ফেসিলিতেতিব ইনেব্লরশিং, নেতৱর্কিং অমসুং কোলাবোরেসন ইনেব্লরশিং, ফীজিকেল ইনেব্লরশিং, দিজিতেল ইনেব্লরশিং, অমসুং রিছর্চ অমদি ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী ইনেব্লরশিং, ইনোভেতিব ফন্দিং মোদেলশিং, অমসুং করিকুলম দিভেলপমেন্তগী মরমদা তমশিলহৌনবগী তাঞ্জা ফংগনি‍। ইন্দস্ত্রী, একাদমিয়া, অমসুং লৈঙাক্কী মশক নাইরবা অখঙ অহৈশিংনা মখোয়গী ৱাখল্লোন অমসুং থেংনরকপশিং হায়রিবা মরুওইবা হীরমশিংসিদা পাউদমগনি‍।
সেসন খুদিংদা, তোঙান তোঙানবা য়ুনিভর্সিতীশিংনা IDP শেম্নবগীদমক মখোয়গী খ্বায়দগী ফবা থৌওংশিং পাউদমগনি‍। তোঙান্বা Q&A সেসন অমদা UGC চেয়রমেন, NCVETগী হান্নগী চেয়রমেন অমসুং পেনেলদগী ৱাঙাংলোয়শিংনা শরুক য়ারিবশিংগী ৱাহংশিংগী পাউখুম পীগনি‍।
UGC কম্পেন্দমগী মরমদা:
স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা সিঙ্গল সোর্স রিফরেন্স অমা ফংহন্নবগীদমক, UGC না ১৯৫৭-২০২৩ ফাওবগী UGCগী রিগুলেসন্স, রুল্স, অমসুং নোতিফিকেসন পুম্নমক্কী কেম্পেন্দিয়ম অমা শেম্লে‍। কম্পেন্দিয়ম অসিদা ইন্সপেক্সন, গ্রান্ত পীননবগী ইন্সতিত্যুসনগী ফিতনেস, রিতর্ন ওফ ইনফোর্মেসন, বজেৎ অমসুং একাউন্ত, এস্তাব্লিসমেন্ত, এফিলিএসন, ওতোনোমী, এক্রেদিতেসন, এদমিসন অমসুং ফী দীগ্রীগী স্পেসিফিকেসসন, অমসুং অতৈ অতোপ্পা ৱাফমশিং য়াওনা হীরম কয়া পাক চাউনা কোনশিন্বা রুল্স ১৫, রিগুলেসন্স ৮৭, অমসুং নোতিফিকেসন ২৮ য়াওরি‍। কম্পেন্দিয়ম অসসিনা রিগুলেতরীগী মথৌ তাবা পুম্নমক্কী ৱন-স্তোপ রিফরেন্স অমা পীদুনা, ইন্সতিত্যুসনশিংনা UGC গী চৎন-পথাপশিং লায়না ফংহনগনি অমসুং ইলহনগনি‍। মসিনা কমপ্লাইএন্স অমসুং খ্বায়দগী ফবা থৌওংগী এনভাইরনমেন্ত অমা শেমদুনা ওপরেসন মওং মরিল নাইহনগনি অমসুং মরম খঙনা ফিরেপ লৌবদা চৈঙাক ওইগনি হায়না থাজরি‍। চেনা ১১০০ হেন্না পান্বা কম্পেন্দিয়ম অসি UGC ৱেবসাইত্তা PDF অমসুং ই-বুক ওইনা ফং‍ই‍।
IDPগী মরমদা:
ইন্সতিত্যুস্নেল দিভেলপমেন্ত প্লান (IDP) গাইদলাইন্স অসি UGC না ফেব্রুৱারী ৬, ২০২৪দা লোঞ্চ তৌখিবনি‍। IDP গাইদলাইন্স অসিনা ইন্সতিত্যুসনশিংবু বোর্দ মেম্বরশিং, ইন্সতিত্যুস্নেল লীদরশিং, ফেকল্তী, মহৈরোয় অমসুং স্তাফ পুন্না শরুক য়ামিন্নদুনা স্ত্রেতেজিক ওইবা ইন্সতিত্যুস্নেল দিভেলপমেন্ত প্লান অমা শেম্বদা মতেঙ পাঙদুনা মদুদা য়ুম্ফম ওইরগা ইন্সতিত্যুসনশিং অদুনা থৌরাং কয়া পায়খৎপা, মখোয়গী খোঙজেল নৈনবা, অমসুং থম্লিবা পান্দম ফংবা ঙমহনগনি‍।
চঙবিয়ু: https://www.ugc.gov.in/pdfnews/1713699_IDP-Guidelines.pdf

Ministry of Education
Shri Dharmendra Pradhan inaugurates workshop on Institutional Development Plan for Higher Education Institutes and releases UGC Compendium of Regulations (1957-2023)
IDP should focus on facilitating learner-centric and multidisciplinary education - Shri Dharmendra Pradhan
Our education must address 21st century aspirations and create solutions for local and global challenges - Shri Dharmendra Pradhan
04 SEP 2024 4:29PM by PIB Delhi
Union Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan, inaugurated a one-day workshop on the Institutional Development Plan for Higher Education Institutes. He also released the UGC Compendium of Regulations (1957-2023) as a single, accessible & reliable source of all UGC rules. Shri Sanjay Murthy, Secretary, Department of Higher Education, Ministry of Education; Dr. N.S. Kalsi, Former Chairman, NCVET and Chairman of the Committee working on formulating the IDP Guidelines; Shri M. Jagadesh Kumar, Chairman, UGC; Vice-Chancellors, Nodal Officers, and other dignitaries were also present at the event.
Shri Dharmendra Pradhan, while addressing the audience said the Higher education Institutes of the country will play a crucial role in realising the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi of Viksit Bharat by embracing the core values and spirit of NEP 2020.
He also talked about the role of the HEIs in redefining the purpose and structure of education, empowering youth and making them future-ready, doubling the gross enrolment ratio, bringing a vast majority of the population under the higher education net, effectively utilising demographic advantage, achieving academic, research & innovation excellence and also the way forward for transforming 5000 HEIs into centres-of-excellence through holistic and inclusive approaches.
Shri Pradhan also said that education will propel India from being a consuming economy to becoming a producing economy. The institutional development plan should focus on enhancing the competencies of our vast demography, facilitating learner-centric and multidisciplinary education, integrating Bharatiya Bhasha in higher learning, prioritising innovation, entrepreneurship and job-creation as an outcome, capacity building of teachers and achieving the global standard of research & development, he added.
He also said that education must address 21st-century aspirations and create solutions for local and global challenges. The world looks at India’s talent pool for new models and solutions to challenges of our age, he stated He exhorted the academic fraternity to work in a focused and time-bound manner to reinvent their institutions, transforming the higher educational landscape and achieving national priorities.
Speaking on the relevance and importance of the workshop Shri K. Sanjay Murthy elaborated on the ambitious plan the Ministry of Education had presented to the Prime Minister as part of the social group with the vision for the next twenty-five years. Talent and competency would be needed to back up the tremendous work that would take place and the institutions must rise to the demand to meet the talent requirements, he added. He also emphasized the Future of Work and that the IDP must focus on enhancing the quality of the institutes. Introduction of the IDP will also help the institutes to be at par with the universities of the world, he said.
About the Workshop:
The workshop on Institutional Development Plan (IDP) brings together higher education institutions to discuss strategies for institutional growth and development. The compendium will serve as a valuable resource for institutions as they develop and implement their IDP. Over 170 representatives from HEIs across India are participating in this workshop. Aligning with the National Education Policy (NEP) 2020, the IDP provides institutions with a clear roadmap to develop their vision, mission and goals for a future-ready education system.
Through the two thematic sessions, the participants will have the opportunity to learn about governance enablers, financial planning and management, human resources and supportive-facilitative enablers, networking and collaboration enablers, physical enablers, digital enablers, and research and intellectual property enablers, innovative funding models, and curriculum development. Renowned experts from industry, academia, and government will share their insights and experiences on these critical areas.
In each session, different universities will share their best practices for creating their IDP. In a separate Q&A session, Chairman UGC, Former Chairman, NCVET and the speakers from the Panels will address the queries of the participants.
About UGC Compendium:
To provide a single source of reference to all the stakeholders, UGC has prepared a Compendium of all UGC Regulations, Rules and Notifications from 1957-2023. The compendium includes 15 Rules, 87 Regulations, and 28 Notifications covering a wide range of topics, including inspection, the fitness of institutions for grants, return of information, budget and accounts, establishments, affiliation, autonomy, accreditation, admission & fees, specification of degrees, and other miscellaneous matters. The compendium provides a one-stop reference for all regulatory requirements, ensuring that institutions can easily access and comply with UGC guidelines. This is expected to streamline operations and support informed decision-making, creating an environment of compliance and best practices. This compendium having more than 1100 pages, is available in the form of a PDF and e-book on the UGC website.
About IDP:
Institutional Development Plan (IDP) Guidelines were launched by UGC on 6th February 2024. The IDP Guidelines will help institutions make a strategic Institutional Development Plan with the joint participation of Board members, institutional leaders, faculty, students and staff based on which institutions will develop initiatives, assess their progress, and reach the goals set therein.
Visit: https://www.ugc.gov.in/pdfnews/1713699_IDP-Guidelines.pdf