কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
কেবিনেতনা এন.আই.সি.দি.পি.গী মখাদা অনৌবা ইন্দস্ত্রীএল শহর 12কী অয়াবা পীখ্রে
লুপা করোর 28,602গী ইনভেস্তমেন্তনা ভারতকী গ্লোবেল মেন্যুফেকচরিং এজ হেনগৎহনগনি
30 AUG 2024 5:22PM by PIB Imphal
ৱাহৌদোক
নেস্নেল ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোর দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম অসি শহর অমসুং ইন্দস্ত্রীএল দিবেলপমেন্তকী তুংলমচৎ শেমগৎনবা পান্দম থম্লিবা ভারতকী খ্বাইদগী মিৎয়েং শানবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী খোঙথাং অমনি। মিৎয়েং শানবা প্রোগ্রাম অসিনা "স্মার্ত সিতী" ওইনা অনৌবা ইন্দস্ত্রীএল সিতীশিং শেমগৎনবা হোৎনরি। মসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা মথংগী জেনরেসনগী তেক্নোলোজীশিং শোইদনা পুনশিন্নগনি। ফ্যুচরস্তিক ইন্দস্ত্রীএল হবশিং অসি চাউখৎহন্দুনা, ভারত সরকারনা লৈবাক অসিবু মালেমগী মকোক থোংবা মফমশিংগা চাংদম্নদুনা মেন্যুফেকচরিং অমসুং ইনভেস্তমেন্তকী লমদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনা থম্লি।
স্ত্রেতজী অসিগী মপুং ওইবা পান্দমদি মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা গ্রোথ খোংজেল য়াংখৎহন্নবা অমসুং পথাপ নাইনা অর্বানাইজেসন প্রমোৎ তৌনবা দিজাইন তৌরবা ইন্তিগ্রেতেদ ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোরশিং শেমগৎপনি। মল্তি-মোদেল কনেক্তিবিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা অমসুং রাজ্য সরকারশিংগা খুৎশম্নদুনা শেমগৎলিবা কোরিদোরশিং অসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবশিং, শেন্মিৎলোনগী চাউখৎপা অমসুং অপুনবা সোসিও-ইকোনোমিক দিবেলপমেন্ত পুক্নিং থৌগৎলগনি।
বেকগ্রাউন্দ
নেস্নেল ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোর দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম অসি দিল্লী-মুম্বাই ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোর (দি.এম.আই.সি.) হৌদোকপগা লোয়ননা হৌদোকখি।
দিল্লি মুম্বাই ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোর দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (দি.এম.আই.সি.দি.সি.) লিমিতেদ অসি ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্তর্নেল ত্রেদ প্রমোসন দিপার্তমেন্ত (দি.পি.আই.আই.তি.), কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়গী এদমিনিস্ত্রেতিব কন্ত্রোলগী মখাদা স্পিসিএল পর্পজ ভেহিকল (এস.পি.ভি.) অমা ওইনা জনুৱারী 7, 2008দা লিংখৎখি। মসিগী মরুওইবা মিসনদি প্রোজেক্ত দিবেলপমেন্ত এক্তিবিতীশিং য়েংশিনবা অমসুং দি.এম.আই.সি.গী মখাদা তোঙান তোঙানবা ইনিসিয়েতিবশিং পায়খৎপা অদু কোওর্দিনেৎ তৌবনি।
দিসেম্বর 2016তা, দি.এম.আই.সি. ত্রস্তকী স্কোপ অসি নেস্নেল ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোর দিবেলপমেন্ত অমসুং ইমপ্লিমেন্তেসন ত্রস্ত (এন.আই.সি.দি.আই.তি.) ওইনা অমুক হন্না শেমগৎনবা পাকথোক চাউথোকহনখি। মসিনা মরম ওইদুনা, ফেব্রুৱারী 2020দা দি.এম.আই.সি.দি.সি. লিমিতেদবু নেস্নেল ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোর দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (এন.আই.সি.দি.সি.) লিমিতেদ হায়না মমিং ওন্থোকখি। মসিগী অহোংবা অসিনা ভারতকী মরুওইবা "নেস্নেল ইন্দস্ত্রীয়েল কোরিদোর প্রোগ্রাম"দা মরুওইবা মাইলস্তোন অমা ওইখি। এন.আই.সি.দি.সি.দা লৈবাক শিনবা থুংনা ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোর প্রোজেক্ত কয়া অমা শেমগৎপগী থবক পায়খৎনবা থাজবা পীখি।
এন.আই.সি.দি.সি.গী মেন্দেত অসিদা ইনভেস্তমেন্ত রিজনশিং, ইন্দস্ত্রীএল এরিয়াশিং, ইকোনোমিক জোনশিং, ইন্দস্ত্রীএল নোদশিং, তাউনশিপশিং, ইন্তিগ্রেতেদ মেনুফেকচরিং ক্লস্তরশিং, অমসুং মশা মথন্তা লৈবা নৎত্রগা অঙনবা স্তেজকী প্রোজেক্তশিং য়াওনা ইনিসিএতিবশিংগী পাক শন্না শন্দোকপা প্রোজেক্তশিং য়াওরি। মসিগী থবকশিং অসিদা রাজ্য সরকার কয়াদা মরুওইবা মতেংসু পীরি।
এন.আই.সি.দি.সি.গী থৌদাং অসি মাস্তর প্লানশিং, ফাইএবিলিতী রিপোর্তশিং অমসুং অকুপ্পা প্রোজেক্ত রিপোর্তশিং শেম্বা য়াওনা মপুংফাবা প্রোজেক্ত শেমগৎপদা পাক চাউনা য়াওরি। মসিগী মথক্তা, মসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং শেমগৎপদা অমসুং লিংখৎপদা, ফাইনান্সিএল ইন্সত্রুমেন্তশিং শেমগৎপা অমসুং য়েন্থোকপদা, লোনগী মতাংদা ৱারী শানবদা, অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তকীদমক্তা রিসোর্স মোবিলাইজেসন অমসুং ক্রেদিৎ এক্সতেন্সনগীদমক স্কিমশিং দিজাইন তৌবদা মরুওইবা ইন্তরমিদিয়র অমা ওইনা থবক তৌই।
নেস্নেল ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোর
কোরিদোর 11না নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপ্লাইন শেম্লি।
প্রোগ্রাম অসিগী মরুওইবা হাইলাইৎশিং
• স্ত্রেতেজিক ইনবেস্তমেন্ত: নেস্নেল ইন্দস্ত্রীয়েল কোরিদোর দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (এন.আই.সি.দি.পি.) না অচৌবা এঙ্কর ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং মাইক্রো, স্মোল, অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেজশিং (এম.এস.এম.ই.) অনিমক্তগী ইনবেস্তমেন্তশিং লৌশিনদুনা দাইনামিক ইন্দস্ত্রীএল ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। ইন্দস্ত্রীএল নোদশিং অসিনা 2030 ফাওবদা এক্সপোর্ততা দোল্লর ত্রিলিয়ন 2গী এম্বিসিয়স ওইবা পান্দম ফংনবগীদমক কেতালাইস্তর ওইনা থবক তৌগনি। মসিগা লোয়ননা গবর্নমেন্তকী মশা-মরোমদোম লেপচবা অমসুং মালেমগী থাক্তা চাংদম্নবা ঙম্বা ভারতকী ভিজন অসিগা লোয়ননা চৎমিন্নগনি।
• স্মার্ত সিতীশিং অমসুং মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর: এন.আই.সি.দি.পি.না অনৌবা ইন্দস্ত্রীএল সিতীশিং অসি মালেমগী থাক্তা লৈবা গ্রীনফিল্দ স্মার্ত সিতীশিং ওইনা শেমগৎকনি। হায়রিবা সহরশিং অসি "প্লাগ-এন-প্লে" অমসুং "ৱাক-টু-ৱার্ক"কী ৱাখল্লোনশিং য়াওনা "দিমান্দগী মাংওইননা" শাগৎকনি, মসিনা তুংকোইনা চৎনবা য়াবা অমসুং মতিক চাবা ইন্দস্ত্রীএল ওপরেসনশিংবু সপোর্ত তৌরিবা অৱাংবা থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংহল্লগনি।
• পি.এম. গতিশক্তিদা এরিয়া এপ্রোচ: পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানগা মরী লৈননা, প্রোজেক্তশিং অসিনা মল্তি-মোদেল কনেক্তিবিতী ইনফ্রাস্ত্রকচর পুন্সিল্লগনি, মসিনা মীওইশিং, পোৎলমশিং অমসুং সর্বিসশিং শোইদনা চৎথোক-চৎশিন তৌহল্লগনি। ইন্দস্ত্রিএল সিতীশিং অসি গ্রোথ সেন্তরশিং ওইনা মথৌ তৌগনি, মসিনা অপুনবা লমদমশিংবু হিংবা ঙম্বা শেন্মিৎলোনগী হাবশিংদা ওন্থোক্কনি।
• 'ভিক্সিৎ ভারত'কী ভিজন: এন.আই.সি.দি.পি.গী অয়াবা অসিনা 'ভিক্সিৎ ভারত' - চাউখৎলবা ভারতকী ভিজন অসি মাংলোমদা চংশিল্লি। গ্লোবেল ভেল্যু চেন (জি.ভি.সি.) দা ভারতপু মরুওইবা প্লেয়র অমা ওইহন্দুনা, এন.আই.সি.দি.পি.না শেমগৎলবা লমগী পার্সেলশিং খুদক্কী ওইনা পীনবা শেম শারগনি। মসিনা দোমেস্তিক অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ইনভেস্তরশিংদা মেনুফেকচরিং য়ুনিৎশিং লিংখৎনবা মতেং পাংগনি। মসিগী খোঙথাং অসি 'আত্মানির্ভর ভারত' নৎত্রগা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমা শেমগৎনবা পাক-চাওরবা পান্দম অদুগা চুনৈ। মসিনা ইন্দস্ত্রীএল পুথোকপা হেনগৎহনবা অমসুং থবক পীবগী খুত্থাংদা শেন্মিৎলোন চাউখৎহনগনি।
• ইকোনোমিক ইম্পেক্ত অমসুং এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন: এন.আই.সি.দি.পি.না চাউরাক্না দাইরেক্ত ওইবা থবক মিলিয়ন 1 অমসুং ইন্দাইরেক্ত ওইবা থবক মিলিয়ন 3 ফাওবা লৈদুনা অচৌবা থবক ফংবগী খুদোংচাবা কয়া অমা লৈহল্লগনি হায়না পানরি। মসিনা হিংনবগী লম্বী ফংহল্লগনি অমসুং প্রোজেক্তশিং অসি পায়খৎলিবা মফমশিংগী সোসিও-ইকোনোমিক হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি।
• সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তদা পুক্নিং চিংশিনবা: এন.আই.সি.দি.পি.গী প্রোজেক্তশিংদা অকোইবগী অকায়বা হন্থহন্নবগীদমক আই.সি.তি.গী মতেং পাংলিবা য়ুতিলিতীশিং অমসুং গ্রীন তেক্নোলোজীশিং য়াওহন্দুনা সস্তেনেবিলিতীদা অকনবা মীৎয়েং থম্লি। পান্দমদি ইকোনোমিক পৱারহাউস ওইবতা নত্তনা অকোয়বগী ফিভম ফগৎহন্নবগী মোদেলসু ওইগদবা ইন্দস্ত্রিএল সিতীশিং শেমগৎপনি।
গ্রীনফিল্দ ইন্দস্ত্রিএল স্মার্ত সিতীশিং শেমগৎলি
ধোলেরা স্পিসিএল ইনভেস্তমেন্ত রীজন, গুজরাত
ধোলেরা স্পিসিএল ইনভেস্তমেন্ত রিজন (দি.এস.আই.আর.) অসি অহমেদাবাদকী খা-নোংচুপ থংবা মায়কৈদা কিলোমিতর 100 লাপ্না লৈবা গ্রীনফিল্দ ইন্দস্ত্রীএল স্মার্ত সিতী অমনি। মসি মেন্যুফেকচরিং অমসুং ইন্দস্ত্রীএল দিবেলপমেন্তকীদমক ভারতকী মকোক থোংবা হব অমা ওইনবা দিজাইন তৌবনি। লৈবাক অসিগী অহানবা প্লাতিনম রেৎ তৌরবা ইন্দস্ত্রীএল স্মার্ত সিতী ওইরিবা, মসিদা খা-নোংপোক এসিয়াগী খ্বাইদগী চাউবা লমগী পার্সেলশিং লৈরি অমসুং দিফেন্স, এভিয়েসন, হাই-তেক, অমসুং ফার্মাসিয়ুতিকল্সকুম্বা মরুওইবা সেক্তরশিং পান্দম থম্লি। 2016দা লিংখৎখিবা, ধোলেরা ইন্দস্ত্রিএল সিতী দিবেলপমেন্ত লিমিতেদ। (দি.আই.সি.দি.এল.) অসি জোইন্ত ভেঞ্চর অমা ওইনা শেমখিবা স্পিসিএল পর্পজ ভেহিকল (এস.পি.ভি.) অমনি। গুজরাত সরকারনা দি.এস.আই.আর.দি.এ.গী খুত্থাংদা 51% শেয়র পায়রি অমসুং ভারত সরকারনা এন.আই.সি.দি.সি. ত্রস্তকী খুত্থাংদা 49% শেয়র পায়রি। এস.পি.ভি.না রিজনেল অমসুং নেস্নেল গ্রোথ ত্রেনিং তৌনবা সস্তেনেবল, নোন পোলুতিং ইন্দস্ত্রীশিংদা মীৎয়েং থম্লি।
ঔরঙ্গবাদ ইন্দস্ত্রিএল তাউনশিপ লিমিতেদ, মহারাস্ত্র
ঔরঙ্গাবাদ ইন্দস্ত্রিএল সিতি (ও.য়.আর.আই.সি.) অসি দিল্লী-মুম্বাই ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোর (দি.এম.আই.সি.) গী শরুক অমা ওইনা শেমগৎখিবা, মহারাস্ত্রাদা একর 10,000 কুপশিনবা, য়াম্না চেকশিন্না থৌরাং তৌরবা গ্রীনফিল্দ স্মার্ত ইন্দস্ত্রিএল সিতি অমনি। ঔরঙ্গবাদকা নক্ননা শিন্দ্রা অমসুং বিদকিনদা লৈবা, ঔরঙ্গবাদ ইন্দস্ত্রিএল তাউনশিপ লিমিতেদনা (এ.আই.তি.এল.) মহারাস্ত্রা ইন্দস্ত্রীএল দিবেলপমেন্ত কোরপোরেসন (এম.আই.দি.সি.) অমসুং নেস্নেল ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোর দিবেলপমেন্ত অমসুং ইমপ্লিমেন্তেসন ত্রস্ত (এন.আই.সি.দি.সি. ত্রস্ত) গী মরক্তা স্পিসিএল পর্পজ ভেহিকল (এস.পি.ভি.) অমা ওইনা ঔরঙ্গবাদ ইন্দস্ত্রিএল তাউনশিপ লিমিতেদনা (এ.আই.তি.এল.) মেনেজ তৌরি। শহর অসিনা মসিগী লমগী চাদা 60দি ইন্দস্ত্রীগী শিজিন্নবদা শিজিন্নৈ, লেমহৌরিবা চাদা 40দি রেসিদেন্সিএল, কম্মর্সিএল, অমসুং রিক্রিএস্নেল ফেসিলিতীশিংদা শিজিন্নৈ।
ইন্তিগ্রেতেদ ইন্দস্ত্রিএল তাউনশিপ, গ্রেতর নোইদা (উত্তর প্রদেশ)
দি.এম.আই.সি.আই. ইন্তিগ্রেতেদ ইন্দস্ত্রীএল তাউনশিপ গ্রেতর নোইদা লিমিতেদ (দি.এম.আই.সি.আই.আই.তি.জি.এন.এল.) অসি নেস্নেল ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোর দিবেলপমেন্ত এন্দ ইমপ্লিমেন্তেসন ত্রস্ত (এন.আই.সি.দি.আই.তি.) অমসুং গ্রেতর নোইদা ইন্দস্ত্রীএল দিবেলপমেন্ত ওথোরিতী (জি.এন.আই.দি.এ.) গী মরক্তা 50:50গী ওইবা জোইন্ত ভেঞ্চর ওইনা য়াওশিন্নবা স্পিসিএল পর্পজ ভেহিকল (এস.পি.ভি.) কম্পেনী অমনি।
ইন্তিগ্রেতেদ ইন্দস্ত্রিএল তাউনশিপ, বিক্রম উদয়গপুরি (মাধ্যা প্রদেশ)
দিল্লী মুম্বাই ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোর বিক্রম উদোগপুরী লিমিতেদ (দি.এম.আই.সি.ভি.য়ু.এল.) অসি মগুন লৈবা ইন্দস্ত্রীএল ইনভেস্তমেন্তশিং পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং মালেমগী থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংহন্দুনা থবক পীবা, ইন্দস্ত্রীএল আউতপুত অমসুং রিজনেল এক্সপোর্তশিং হেনগৎহন্নবা লিংখৎলে। বিক্রম উদোগপুরী (ভি.য়ু.) প্রোজেক্ত অসি মেন্যুফেকচরিংদা মীৎয়েং থমদুনা তুং কোইনা চৎকদবা শেন্মিৎলোনগী য়ুম্ফম অমা শেমগৎনবা শেমগৎপনি অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল, রেসিদেন্সিএল অমসুং কম্মর্সিএল এক্তিবিতীশিংনা মতেং পাংলি। উজেনদগী কি.মি. 8 অমসুং দেৱাসদগী কি.মি. 12 লাপ্না লৈবা নরৱার খুঙ্গংদা লৈবা প্রোজেক্ত অসিনা হেক্টর 442.3 (একর 1096) শন্দোক্লি অমসুং মসিদা স্তেত হাইৱে 18 (এস.ঐচ-18) গী মনুং চন্না দি.এম.আই.সি.
ইন্দস্ত্রীএল নোদ/সিতী 12গী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
নেস্নেল ইন্দস্ত্রীয়েল কোরিদোর দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (এন.আই.সি.দি.পি.) গী মখাদা অনৌবা প্রোজেক্ত 12গী অয়াবা ইকোনোমিক এফিয়র্সকী মন্ত্রীমন্দলগী কমিতীনা পীরকপদগী ভারত অসি মরুওইবা ইন্দস্ত্রীএল ত্রান্সফোর্মেসন অমগী মায়কৈদা চংশিল্লি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংদুনা লৌখিবা মরুওইবা ৱারেপ অসিদা চাউরাক্না লুপা করোর 28,602গী শেনফম থাদগনি। ইনিসিয়েতিব অসিনা ইন্দস্ত্রীএল নোদশিং অমসুং শহরশিংগী মপাঙ্গল কনবা নেৎৱর্ক অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। মসিনা ইকোনোমিক গ্রোথ অমসুং লৈবাক অসিগী মালেমগী চাংদম্নবদা হেন্না ফগৎহনগনি। স্ত্রেতেজিক ওইবা মওংদা রাজ্য 10 শিনবা থুংনা লৈবা অমসুং মরুওইবা কোরিদোর তরুক্কী মনুং চন্না থৌরাং তৌরিবা হায়রিবা ইন্দস্ত্রীএল এরিয়া 12 অসিনা ভারতকী মেন্যুফেকচরিং কেপাসিতীশিং অমসুং শেন্মিৎলোন পাকথোক চাউথোকহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি। অয়াবা পীরবা শহরশিং অদুগী মনুংদা মখাগীশিং অসি য়াওই:
খুর্পিয়া, উত্তরাখন্দ
রাজপুরা-পাতিয়ালা, পঞ্জাব
দিঘী, মহারাস্ত্রা
পালাক্কাদ, কেরলা
আগ্রা, উত্তর প্রদেশ
প্রয়াগরাজ, উত্তর প্রদেশ
গয়া, বিহার
জহিরাবাদ, তেলঙ্গনা
অরভাকল, অন্ধ্র প্রদেশ
কোপ্পার্থী, অন্ধ্র প্রদেশ
যোধপুর-পালি, রাজস্থান
এন.আই.সি.দি.পি.গী মখাদা অনৌবা ইন্দস্ত্রীএল নোদ 12 অয়াবা পীবা অসিনা মালেমগী মেনুফেকচরিং পাৱরহাউস অমা ওইবগী মায়কৈদা ভারতনা চংশিল্লিবা খোঙচৎ অসিদা মরুওইবা মাইলস্তোন অমা ওইরে। ইন্তিগ্রেতেদ দিবেলপমেন্ত, সস্তেনেবল ইনফ্রাস্ত্রকচর, অমসুং সেমলেস কনেক্তিবিতীদা স্ত্রেতেজিক ওইবা মীৎয়েং থমদুনা, প্রোজেক্তশিং অসিনা ভারতকী ইন্দস্ত্রীএল লেন্দস্কেপপু অমুক হন্না মশক তাক্নবা অমসুং লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা লৈবাক্কী শেন্মিৎলোন চাউখৎনবা শেম-শারি।
অনৌবা অয়াবাশিং অসিগী মথক্তা, এন.আই.সি.দি.পি.না প্রোজেক্ত মরি লোইশিনখ্রে, অতোপ্পা মরি হৌজিক পায়খৎলি। মখা তানা খুমাং চাউশিল্লকপা অসিনা ভারতকী ইন্দস্ত্রীএল সেক্তরদা অহোংবা পুরক্নবা অমসুং তংদু লৈতাবা, তুংকোইনা চৎনবা য়াবা অমসুং ইনক্লুসিব ইকোনোমিক এনভাইরনমেন্ত অমা শেমগৎপদা সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি।
অরোইবা ৱারোইশিন
লোইশিল্লকপদা, নেস্নেল ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোর দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (এন.আই.সি.দি.পি.) অসিনা ভারতকী ইন্দস্ত্রীএল লেন্দস্কেপ শেমদোক্নবা অমসুং লৈবাক অসিবু মালেমগী মেনুফেকচরিংগী লুচিংবা অমা ওইহন্নবা শেম-শারিবা ত্রান্সফোর্মেতিব ইনিসিয়েতিব অমা উৎলি। ইকোনোমিক গ্রোথ হেনগৎহনবা, থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবশিং শেমগৎপা অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত চাউখৎহন্নবা সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু কেবিনেৎনা নৌনা ইন্দস্ত্রীএল নোদ 12গী অয়াবা পীখিবা অসিনা উৎলি। প্রোজেক্তশিং অসিনা ভারতকী মেনুফেকচরিং কেপাসিতীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবতা নত্তনা লমদম অসিগী শেন্মিৎলোনবু খুমাং চাউশিলহন্নবা, মশা-মরোমদোম লেপচবা অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমগী মংলান অদুগী মায়কৈদা লৈবাক অসিবু চংশিনহন্নবা কেতালেস্তর অমা ওইনা থবক তৌগনি। ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোরশিং অসি থবক ওইনা পাংথোকপা হৌরকপগা লোয়ননা, মখোয়না ভারতকী শেন্মিৎলোনগী তুংলমচৎ শেমগৎপদা, মালেমগী থাক্তা চাংদম্নবা হেনগৎপদা অমসুং লৈবাক অসিগী অশাংবা মতমগীদমক চাউখৎপা পুরকপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
রিফরেন্সশিং:
1. https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2049314
2. https://www.nicdc.in/index.php
3. https://www.auric.city/content/about
4. https://dholera.gujarat.gov.in/
5. https://vikramudyogpuriujjain.com/index.php?page=why-ujjain
6. https://www.iitgnl.com/gnl-content/dmic-iitgnl
PDF য়েংনবা মসিদা ক্লিক তৌবীয়ু:

Ministry of Commerce & Industry
Cabinet Greenlights 12 New Industrial Cities Under NICDP
₹28,602 Crore Investment to Boost India's Global Manufacturing Edge
30 AUG 2024 5:22PM by PIB Delhi
Introduction
The National Industrial Corridor Development Programme stands as India's most ambitious infrastructure initiative, aiming to shape the future of urban and industrial development. This visionary programme seeks to create new industrial cities as "Smart Cities," where next-generation technologies seamlessly integrate across various infrastructure sectors. By fostering the development of these futuristic industrial hubs, the Government of India is positioning the country as a global leader in manufacturing and investment, rivalling the world's top destinations.
Central to this strategy is the development of integrated industrial corridors designed to accelerate growth in the manufacturing sector and promote systematic urbanisation. These corridors, supported by robust multi-modal connectivity and developed in collaboration with State Governments, are set to drive employment opportunities, economic growth, and overall socio-economic development across the nation.
Background
The National Industrial Corridor Development Programme began with the Delhi-Mumbai Industrial Corridor (DMIC) launch.
The Delhi Mumbai Industrial Corridor Development Corporation (DMICDC) Limited was established on 7th January 2008 as a Special Purpose Vehicle (SPV) under the administrative control of the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Ministry of Commerce & Industry. Its primary mission was to oversee project development activities and coordinate the implementation of various initiatives under the DMIC.
In December 2016, the scope of the DMIC Trust was broadened, leading to its reconstitution as the National Industrial Corridor Development and Implementation Trust (NICDIT). As a result, in February 2020, DMICDC Ltd. was renamed the National Industrial Corridor Development Corporation (NICDC) Limited. This change marked a significant milestone in India's flagship ‘National Industrial Corridor Programme,’ with NICDC entrusted to spearhead the development of multiple industrial corridor projects across the country.
NICDC's mandate includes project development activities for a wide range of initiatives, including investment regions, industrial areas, economic zones, industrial nodes, townships, integrated manufacturing clusters, and standalone or early-stage projects. It also provides vital support to various State Governments in these endeavours.
NICDC’s role extends to comprehensive project development, including preparing master plans, feasibility reports, and detailed project reports. Additionally, it acts as a key intermediary in developing and establishing infrastructure projects, facilitating the creation and distribution of financial instruments, negotiating loans, and designing schemes for resource mobilisation and credit extension for infrastructure development.
National Industrial Corridors
11 corridors form the National Infrastructure Pipeline.
Key Highlights of the Programme
1. Strategic Investments: The National Industrial Corridor Development Programme (NICDP) aims to cultivate a dynamic industrial ecosystem by attracting investments from both large anchor industries and Micro, Small, and Medium Enterprises (MSMEs). These industrial nodes will serve as catalysts for achieving the ambitious target of $2 trillion in exports by 2030, aligning with the government's vision of a self-reliant and globally competitive India.
1. Smart Cities and Modern Infrastructure: NICDP will see the development of new industrial cities as greenfield smart cities of global standards. These cities will be built "ahead of demand," incorporating the 'plug-n-play' and 'walk-to-work' concepts, ensuring advanced infrastructure that supports sustainable and efficient industrial operations.
1. Area Approach on PM GatiShakti: Aligned with the PM GatiShakti National Master Plan, these projects will integrate multi-modal connectivity infrastructure, ensuring seamless movement of people, goods, and services. The industrial cities will serve as growth centres, transforming entire regions into vibrant economic hubs.
1. Vision for a 'Viksit Bharat': The NICDP's approval advances the vision of a 'Viksit Bharat' - a developed India. By positioning India as a key player in Global Value Chains (GVC), NICDP will offer developed land parcels ready for immediate allotment, facilitating domestic and international investors' establishment of manufacturing units. This initiative aligns with the broader objective of creating an 'Atmanirbhar Bharat' or self-reliant India, driving economic growth through enhanced industrial output and employment.
1. Economic Impact and Employment Generation: NICDP is expected to create substantial employment opportunities, with an estimated 1 million direct jobs and up to 3 million indirect jobs. This will provide livelihoods and contribute to the socio-economic upliftment of regions where these projects are implemented.
1. Commitment to Sustainable Development: The NICDP projects strongly emphasise sustainability, incorporating ICT-enabled utilities and green technologies to minimise environmental impact. The aim is to create industrial cities that are not just economic powerhouses but also models of environmental stewardship.
Developed Greenfield Industrial Smart Cities
Dholera Special Investment Region, Gujarat
Dholera Special Investment Region (DSIR) is a greenfield industrial smart city located 100 km southwest of Ahmedabad, designed to be India’s leading hub for manufacturing and industrial development. As the country’s first platinum-rated industrial smart city, it features the largest land parcels in Southeast Asia and targets key sectors like Defence, Aviation, High-Tech, and Pharmaceuticals. Established in 2016, Dholera Industrial City Development Ltd. (DICDL) is a Special Purpose Vehicle (SPV) formed as a joint venture, with the Government of Gujarat holding a 51% stake through DSIRDA and the Government of India holding a 49% stake through the NICDC Trust. The SPV focuses on sustainable, non-polluting industries to drive regional and national growth.
Aurangabad Industrial Township Limited, Maharashtra
Aurangabad Industrial City (AURIC) is a meticulously planned greenfield smart industrial city covering 10,000 acres in Maharashtra, developed as part of the Delhi-Mumbai Industrial Corridor (DMIC). Located near Aurangabad at Shendra and Bidkin, AURIC is managed by Aurangabad Industrial Township Limited (AITL), a Special Purpose Vehicle (SPV) between the Maharashtra Industrial Development Corporation (MIDC) and the National Industrial Corridor Development and Implementation Trust (NICDC Trust). The city dedicates 60% of its land to industrial use, with the remaining 40% for residential, commercial, and recreational facilities.
Integrated Industrial Township, Greater Noida (Uttar Pradesh)
DMIC Integrated Industrial Township Greater Noida Limited (DMIC IITGNL) is a Special Purpose Vehicle (SPV) Company incorporated as a 50:50 joint venture between the National Industrial Corridor Development and Implementation Trust (NICDIT) and Greater Noida Industrial Development Authority (GNIDA).
Integrated Industrial Township, Vikram Udyogpuri (Madhya Pradesh)
Delhi Mumbai Industrial Corridor Vikram Udyogpuri Limited (DMICVUL) is established to boost employment, industrial output, and regional exports by attracting quality industrial investments and providing world-class infrastructure. The Vikram Udyogpuri (VU) project is designed to create a sustainable economic base focusing on manufacturing and is supported by institutional, residential, and commercial activities. Located in Narwar village, 8 km from Ujjain and 12 km from Dewas, the project spans 442.3 hectares (1,096 acres) and features trunk infrastructure and supporting social and physical amenities, strategically positioned along State Highway 18 (SH-18) within the DMIC region.
Cabinet Approval of 12 Industrial Nodes/Cities
India is on the cusp of a significant industrial transformation following the Cabinet Committee on Economic Affairs' recent approval of 12 new project proposals under the National Industrial Corridor Development Programme (NICDP). This landmark decision, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, involves an estimated investment of ₹28,602 crore. The initiative aims to create a strong network of industrial nodes and cities, driving economic growth and enhancing the country's global competitiveness. These 12 industrial areas, strategically located across 10 states and planned along six major corridors, will be pivotal in advancing India's manufacturing capabilities and economic expansion. The approved cities include:
• Khurpia, Uttarakhand
• Rajpura-Patiala, Punjab
• Dighi, Maharashtra
• Palakkad, Kerala
• Agra, Uttar Pradesh
• Prayagraj, Uttar Pradesh
• Gaya, Bihar
• Zaheerabad, Telangana
• Orvakal, Andhra Pradesh
• Kopparthy, Andhra Pradesh
• Jodhpur-Pali, Rajasthan
Approving 12 new industrial nodes under the NICDP marks a significant milestone in India's journey towards becoming a global manufacturing powerhouse. With a strategic focus on integrated development, sustainable infrastructure, and seamless connectivity, these projects are poised to redefine India's industrial landscape and fuel the nation's economic growth for years to come.
Beyond these new approvals, NICDP has already completed four projects, with another four currently under implementation. This continued progress underscores the government's unwavering commitment to transforming India's industrial sector and fostering a vibrant, sustainable, and inclusive economic environment.
Conclusion
In conclusion, the National Industrial Corridor Development Programme (NICDP) represents a transformative initiative poised to reshape India's industrial landscape and position the country as a global manufacturing leader. The recent Cabinet approval of 12 new industrial nodes underscores the government's unwavering commitment to fostering economic growth, creating employment opportunities, and advancing sustainable development. These projects will not only bolster India's manufacturing capabilities but also serve as catalysts for regional economic upliftment, driving the nation towards a vision of a self-reliant and developed India. As these industrial corridors come to fruition, they will play a pivotal role in shaping the future of India's economy, enhancing its global competitiveness, and ensuring long-term prosperity for the nation.
References:
1. https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2049314
2. https://www.nicdc.in/index.php
3. https://www.auric.city/content/about
4. https://dholera.gujarat.gov.in/
5. https://vikramudyogpuriujjain.com/index.php?page=why-ujjain
6. https://www.iitgnl.com/gnl-content/dmic-iitgnl
Click here to see in PDF: