শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
কেবিনেতনা ইন্দিয়ন রেলৱেগী অনৌবা লাইন অনি অমসুং মলতি ত্রেকিং প্রোজেক্ত অমা অয়াবা পীখ্রেঃ মসিনা কন্নেক্তিবিতী পীগনি, চত্থোক চৎশিন নুংঙাইহনগনি, লোজিস্তিক্সকী অচঙবা শেল হন্থগনি, থাউ পুশিল্লকপা হন্থগনি অমসুং সি.ও.২ থাদোকপা হন্থগনি
অপুনবা এস্তিমেত তৌবা প্রোজেক্তকী শেনফম অসি লুপা করোর ৬,৪৫৬ নি (চাউরাক্না অমসুং ২০২৮-২৯ ফাওবদা লোইশিনগনি
প্রোজেক্ত অসিনা শেম্লিঙৈ মরক্তা লাখ ১১৪ (চাম্ম তরামরি)গী মেন দেরোমগী হকথেংননা ইমপ্লোইমেন্ত পীগনি
28 AUG 2024 3:24PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেবিনেত কম্মিতী ওন একনোমিক এফিয়র্স (সি.সি.ই.এ.)না রেলৱে মন্ত্রালয়গী প্রোজেক্ত ৩ (অহুম) লুপা করোর ৬৪৫৬ কী চাউরাকপা শেনফমগী অচঙবা শেলগা লোইননা অয়াবা পীখ্রে।
অয়াবা পীরবা রোজেক্তশিং অসিনা শম্নদনা লৈরম্বা মফমশিং শম্নদুনা লোজিস্তিকেল ইফিসিএন্সী হেনগৎহনগনি, হৌজিক লৈরিবা লাইন কেপাসিতী হেনগৎকনি অমসুং ত্রান্সপোর্তেসন নেৎৱার্কশিং হেনগৎকনি, স্ত্রীম্লাইন তৌরবা সপ্লাই চেন অমসুং খোঙজেল য়াঙখৎলবা শেন্মিৎলোনগী চাউখৎপা পুরকপা ঙমগনি।
অনৌবা লাইন প্রোপোজেলশিং অসিনা হকথেংননা কনেক্তিবিতী পীগনি অমসুং মোবিলিতী ফগৎহন্দুনা ইন্দিয়ন রেলৱেগী ইফিসিএন্সী ওইবা অমসুং সর্ভিস রিলাইএবিলিতী হেনগৎকনি। মলতি ত্রেকিং প্রোপোজেল অসিনা থবক তৌবদা কোমহনগনি অমসুং চিনবা হন্থদুনা তঙাইফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ওইবা চাউখৎপা ইন্দিয়ন রেলৱেগী খ্বাইদগী চিল্লবা মফমশিংদফাওবা পুরকই। প্রোজেক্তশিং অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজিগী লমদম অসিগী মীয়াম্বু থবক পীবা/ইশানা ইশাবু থবক পীজবগী খুদোংচাবগা লোইননা "আত্মনির্ভর" ওইহন্নবগী মঙলানগা তুননা চৎলি।
প্রোজেক্তশিং অসি পি.এম. গতি শক্তি নেসনেল মাস্তর প্লান ফোর মলতি-মোদাল কনেক্তিবিতীগী মহৈনি, মসি ইন্তিগ্রেতেদ প্লান্নিংনা ওইথোকহল্লি অমসুং মসিনা মীয়াম, পোৎচৈ অমসুং সর্ভিসশিং পুথোক পুশিন লেপতনা তৌবা য়াহনগনি।
রাজ্য ৪ হায়বদি ওরিশা, ঝার্খন্দ, নোংচুপ বেঙ্গাল অমসুং ছতিশগরগী জিলা ৭ কোনশিল্লিবা প্রোজেক্ত ৩ (অহুম) অসিনা ইন্দিয়ন রেলৱেগী হৌজিক লৈরিবা নেৎৱার্ক অসিদগী কিলোমিতর ৩০০ লোম হেনগৎহনগনি।
প্রোজেক্তশিং অসিগা লোইননা, অনৌবা স্তেসন ১৪ শেমগৎকনি, মসিনা এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক্ত ২ (অনি) (নুৱাপদ অমসুং নোংপোক সিংবুম)দা কনেক্তিবিতী পীগনি। অনৌবা লাইন প্রোজেক্তশিং অসিনা চাউরাক্না খুঙ্গং ১,৩০০ অমসুং মীওই লাখ ১১দা কনেক্তিবিতী পীগনি। মলতি ত্রেকিং প্রোজেক্ত অসিনা খুঙ্গং ১,৩০০ অমসুং মীওই লাখ ১৯ লোমদা কনেক্তিবিতী পীগনি।
হায়রিবশিং অসি পোৎচৈশিং হায়বদি লৌউশিংউগী পোত্থোক, ফর্তিলাইজর, কোল, আইরন ওর, স্তীল, সিমেন্ত, লাইমস্তোন অসিনচিংবশিংগী পুথোক পুশিনগী তঙাইফদবা লম্বী ওইগনি। কেপাসিতী ওগমেন্তেসনগী থবকশিংনা মেগনিচুদ ৪৫ এম.তি.পি.এ. (মিলিয়ন তন পর এন্নম)গী অহেনবা ফ্রৈত ত্রাফিক পুরকপা ঙমগনি। রেলৱেজনা অকোইবদা শোক্তবা অমসুং এনর্জী ইফিসিএন্ত ওইবা ত্রান্সপোর্তেসনগী মোদ অমা ওইবগা লোইননা ক্লাইমেত গোল ফংবদা অমসুং লৈবাক অসিগী লোজিস্তিক্সকী অচঙবা শেনফম হন্থহনবদা মতেং ওইগনি, থাউ পুশিল্লকপা হন্থগনি (করোর লিতর ১০) অমসুং সি.ও.২ থাদোকপা (করোর ২৪০ কিলো) হন্থগনি, মসি উ পাম্বী করোর ৯.৭ থাবগা মান্নরিবনি।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves two new lines and one multi-tracking project across Indian Railways: To provide connectivity, facilitate ease of travelling, minimize logistics cost, reduce oil imports and lower CO2 emissions
The total estimated cost of the projects is Rs 6,456 crore(approx.) and will be completed upto 2028-29
The projects will also generate direct employment for about 114 (One Hundred and Fourteen) lakh man-days during construction
28 AUG 2024 3:24PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA), chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved 3 (Three) projects of Ministry of Railways with total estimated cost of Rs. 6,456 Crore (approx.).
The approved projects will improve logistical efficiency by connecting the unconnected areas, increase the existing line capacity and enhancing transportation networks, resulting in streamlined supply chains and accelerated economic growth.
The new line proposals will provide direct connectivity and improve mobility, providing enhanced efficiency and service reliability for Indian Railways. The multi-tracking proposal will ease operations and reduce congestion, providing the much-required infrastructural development on the busiest sections across Indian Railways. The projects are in line with Prime Minister Shri Narendra Modiji’s Vision of a New India which will make people of the region “Atmanirbhar” by way of comprehensive development in the area which will enhance their employment/ self-employment opportunities.
The projects are result of PM-Gati Shakti National Master Plan for multi-modal connectivity which have been possible through integrated planning and will provide seamless connectivity for movement of people, goods and services.
The 3 (Three) projects covering 7 Districts in 4 States i.e., Odisha, Jharkhand, West Bengal and Chhattisgarh will increase the existing network of Indian Railways by about 300 Kms.
With these projects 14 New Stations will be constructed, providing enhancing connectivity to 2 (Two) Aspirational Districts (Nuapada and East Singhbum). New Line projects will provide connectivity to approx. 1,300 villages and about 11 Lakh population. Multi-tracking project will enhance connectivity to approx. 1,300 villages and about 19 lakh population.
These are essential routes for transportation of commodities such as agriculture products, fertilizer, coal, iron ore, steel, cement, limestone etc. The capacity augmentation works will result in additional freight traffic of magnitude 45 MTPA (Million Tonnes Per Annum). The Railways being environment friendly and energy efficient mode of transportation, will help both in achieving climate goals and minimizing logistics cost of the country, reduce oil import (10 Crore Litres) and lower CO2 emissions (240 Crore Kg) which is equivalent to plantation of 9.7 Crore trees.