Ministry of Mines
President of India to Confer National Geoscience Awards-2023 Tomorrow
19 AUG 2024 5:05PM by PIB Delhi
The President of India, Smt. Droupadi Murmu will confer the prestigious National Geoscience Awards - 2023 at the Rashtrapati Bhavan Cultural Centre, New Delhi tomorrow in the august presence of Union Minister for Coal & Mines Shri G. Kishan Reddy and Minister of State for Coal & Mines Shri Satish Chandra Dubey.
The National Geoscience Award (NGA) is one of the oldest and most prestigious national award in the field of geosciences, instituted by the Ministry of Mines, Govt. of India in the year 1966. Before the year 2009, these awards were called as National Mineral Awards. The objective of these Awards is to honour individuals and teams for extraordinary achievements and outstanding contributions in various fields of geosciences i.e. mineral discovery & exploration, Mining Technology & Mineral Beneficiation, fundamental/ applied geosciences. Any citizen of India with significant contribution in any field of geosciences is eligible for the award. The Ministry of Mines confers National Geoscience Awards every year in three categories:
1. National Geoscience Award for Lifetime Achievement
2. National Geoscience Award
3. National Young Geoscientist Award
For NGA 2023, 240 nominations were received under different award categories and examined through a three-stage screening process. After detailed deliberations, the Ministry of Mines has finally selected 12 awards which include 09 individual awards and 03 team awards. The 09 individual awards also include the 01 award for National Geoscience Award for Lifetime Achievement and 01 award for the National Young Geoscientist Award. These 12 National Geoscience Awards will be presented to 21 Geoscientists by the President of India in the august presence of distinguished geoscientists, scholars, policymakers and industry leaders.
The National Geoscience Award for Lifetime Achievement will be conferred upon Prof. Dhiraj Mohan Banerjee, Emeritus Scientist, INSA and the National Young Geoscientist Award will be presented to Dr. Ashutosh Pandey, Assistant Professor, Indian Institute of Science Education and Research (IISER), Thiruvananthapuram. The final list of awardees for the National Geoscience Awards 2023 to be conferred by the Hon’ble President of India is given below.
NATIONAL GEOSCIENCE AWARD FOR LIFETIME ACHIEVEMENT 2023
Prof. Dhiraj Mohan Banerjee,
Emeritus Scientist, INSA
NATIONAL GEOSCIENCE AWARD 2023
SECTION- I – Mineral Discovery & Exploration
Field (i): Mineral Discovery & Exploration (excluding fossil fuels) of economic and/or strategic importance and application of innovative techniques. Out of two awards in this field, at least one award shall be given for critical minerals.
1. Geological Survey of India (GSI) team comprising of
1. Shri Abhishek Kumar Shukla, Senior Geologist
2. Smt. Danira Stephen Dsilva, Senior Geologist
3. Shri Parsuram Behera, Director
4. Dr. M.N. Praveen, Deputy Director General
1. Geological Survey of India (GSI) team comprising of
1. Shri Sanjay Singh, Director
2. Shri Shailendra Kumar Prajapati, Senior Geologist
3. Shri Shashank Shekhar Singh, Geologist
4. Shri Kevinguzo Chasie, Geologist
Team Award
Team Award
Field (ii): Coal, Lignite and Coal Bed Methane Discovery & Exploration of economic and/or strategic importance and application of innovative techniques and Oil, Natural Gas, Shale Gas and Gas Hydrates Discovery & Exploration (including project development and planning leading to exploitation of resources and reservoir management)
Dr. Pawan Dewangan,
Senior Principal Scientist
CSIR- National Institute of Oceanography, Goa
Individual Award
SECTION- II - Mining, Mineral Beneficiation and Sustainable Mineral Development
Field: (iii) Mining Technology including development and application of new methods and technologies, research & development. Conservation of mineral resources, systematic mine planning, mine safety, mine fires, mine hazards, mine reclamation & rehabilitation.
Dr. Harsh Kumar Verma,
Senior Principal Scientist,
CSIR-Central Institute of Mining and Fuel Research, Bilaspur
Individual Award
Field (iv): Mineral Beneficiation (including mineral processing, project development for utilization of low-grade ores & production of value-added mineral products and mineral economics) and Sustainable Mineral Development (including mine closure, project development, institutional development and capacity building)
Prof. Narasimha Mangadoddy,
Department of Chemical Engineering,
IIT Hyderabad
Individual Award
SECTION- III – Basic Geosciences
Field (v): Basic Geosciences including Stratigraphy, Structural Geology, Paleontology, Geodynamics, Geochemistry, Geochronology and Isotope Geology, Ocean Development (Oceanography and Marine Geology), Glaciology and Arctic & Antarctic Research including Geo-Scientific Expeditions; and science surveys/baseline geoscience data collection including Geological and Geochemical mapping & survey, and Systematic Thematic mapping.
1. Dr. Rahul Mohan,
Scientist F,
National Centre for Polar and Ocean Research (NCPOR), Goa
1. Geological Survey of India (GSI) team comprising
1. Shri Krishna Kumar, Director
2. Dr. Pragya Pandey, Geologist
3. Ms. Triparna Ghosh, Geologist
4. Shri Debasish Bhattacharya, Deputy Director General
Individual Award
Team Award
SECTION- IV – Applied Geosciences
Field (vi): Applied Geology: Engineering Geology, Geothermal Energy, Seismotectonics, Geostatistics, Remote Sensing and Geo-Information System (including spatial data management applications and data integration); Groundwater Exploration (including project development, hydrogeological studies and management of groundwater resources; Geo-Environmental Studies relating to mining, urban, industrial, coastal and desert management, paleoclimate, paleoenvironment, medical geology, climate change and studies related to their impact on ecosystem.
Prof. Vikram Vishal,
Department of Earth Sciences
IIT Bombay
Individual Award
Field: (vii) Geophysics / Applied Geophysics: New technologies in geophysical exploration, application of geophysical methods, geo-magnetism, geophysical survey techniques and instrumentation.
Dr. Bantu Prasanta Kumar Patro,
Chief Scientist,
CSIR, National Geophysical Research Institute (NGRI), Hyderabad
Individual Award
Field (viii): Natural Hazard Investigations including scientific studies related to natural hazards such as earthquakes, landslides, floods and tsunamis.
Prof. Srimath Tirumala Gudemella Raghukanth,
Department of Civil Engineering,
IIT Madras, Chennai
Individual Award
NATIONAL YOUNG GEOSCIENTIST AWARD– 2023
Dr. Ashutosh Pandey,
Assistant Professor
School of Earth, Environmental and Sustainability Sciences,
Indian Institute of Science Education and Research (IISER), Thiruvananthapuram

মাইন্স মন্ত্রালয়
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা হয়েং নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ – 2023 পীরগনি
19 AUG 2024 5:05PM by PIB Imphal
ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি শ্রীমতি দ্রৌপদী মর্মুনা হয়েং নই দিল্লীগী রাস্ত্রপতি ভবন কলচরেল সেন্তরদা কোইলা অমসুং মাইন্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জি. কিশান রেদ্দি অমসুং কোইলা অমসুং মাইন্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সতীশ চন্দ্র দুবে য়াওবা থৌরম অমদা ইকাই খুম্ননীংঙাই ওইরবা নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দস – 2023 পীরগনি।
নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ (NGA) অসি জিওসাইন্সকী লমদা পীবা খ্বাইদগী লিরবা অমসুং ইকাই খুম্ননীংঙাই ওইরবা নেস্নেল এৱার্দ অমনি। মসি ভারত সরকারগী মাইন্স মন্ত্রালয়না 1966তা ইন্সতিত্যুত তৌখি। চহি 2009গী মমাংদা, এৱার্দশিং অসি নেস্নেল মিনরেল এৱার্দ হায়না কৌরমখি। এৱার্দশিং অসিগী পান্দমদি জিওসাইন্সকী তোঙান-তোঙানবা লমশিংদা হায়বদি মিনরেল দিস্কভরী অমসুং এক্সপ্লোরেসন, মাইনিং তেক্নোলোজী অমসুং মিনরেল বেনিফিসিকেসন, ফন্দামেন্তেল/ এপ্লাইদ জিওসাইন্সতা অখন্নবা এচিবমেন্ত অমসুং শিংথানীংঙাই ওইবা কন্ত্রিব্যুসনশিং তৌরিবা মীওইশিং অমসুং তীমশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎপনি। জিওসাইন্সকী লম অমহেক্তদা শিংথানীংঙাই ওইবা থৌদাং লৌরিবা ভারতকী নাগরিক অমহেক্তনা এৱার্দ অসিগীদমক ইলিজিবল ওই। মাইন্স মন্ত্রালয়না চহি খুদিংগী কেতেগোরী অহুমদা নেসনেল জিওসাইন্স এৱার্দ পীরি:
1. নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ ফোর লাইফতাইম এচিবমেন্ত
2. নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ
3. নেস্নেল য়ং জিওসাইন্তিস্ত এৱার্দ
NGA 2023গীদমক, তোঙান তোঙানবা এৱার্দ কাংলুপশিংগী মনুং চন্না নোমিনেসন 240 ফংখি অমসুং তাঙ্কক অহুমগী স্ক্রিনিং প্রোসেস অমগী খুত্থাংদা য়েংশিনখি। কুপ্না খন্নরবা মতুংদা মাইন্স মন্ত্রালয়না ইন্দিভিজুএল এৱার্দ 9 অমসুং তীম এৱার্দ 3 য়াওনা এৱার্দ 12 খনখ্রে। ইন্দিভিজুএল এৱার্দ 9 অসিদা নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ ফোর লাইফতাইম এচিবমেন্ত অমসুং নেস্নেল য়ং জিওসাইন্তিস্ত এৱার্দকী এৱার্দ 01 য়াওরি। নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ 12 অসি জিওসাইন্সকী শক্নাইরবা মীওইশিং, স্কোলরশিং, পোলিসীমেকরশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিংগী শরুক য়াদুনা ভারতকী রাস্ত্রপতিনা জিওসাইন্সকী শক্নাইরবা মীওই 21দা পীগনি।
নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ ফোর লাইফতাইম এচিবমেন্ত অসি INSAগী ইমেরিতস সাইন্তিস্ত, প্রোফেসর ধিরাজ মোহন বেনের্জীদা অমসুং নেস্নেল য়ং জিওসাইন্তিস্ত এৱার্দনা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ সাইন্স এজুকেসন এন্দ রিসর্স (IISER), তিরুবনন্থপুরমগী এসিস্তেন্ত প্রোফেসর, দা. অশুতোশ পান্দেদা পীরগনি। ভারতকী রাস্ত্রপতিনা পীগদবা নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ 2023 ফংলবশিংগী ফাইনেল লিস্ত অসি মখাদা পীরি।
নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ ফোর লাইফতাইম এচিবমেন্ত 2023
প্রোফেসর ধিরাজ মোহন বেনের্জী
INSAগী ইমেরিতস সাইন্তিস্ত
নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ 2023
সেক্সন I – মিনরেল দিস্কভরী অমসুং এক্সপ্লোরেসন
লম (i): মিনরেল দিস্কভরী অমসুং এক্সপ্লোরেসন ইকনোমিক অমসুং/নত্ত্রগা স্ত্রেতেজিক ওইনা মরু ওইবা অমসুং ইন্নোভেতিব তেক্নিকশিংগী (ফোসিল ফ্যুএলশিং য়াওদনা)। লম অসিদা এৱার্দ অনিগী মনুংদা য়ামদ্রবদা অমদি ক্রিতিকেল মিনরেলশিংদা পীগনি।
1. জিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (GSI) তীম, হায়রিবশিং অসি য়াওবা
1. শ্রী অভিশেক কুমার শুকলা, সিনিয়র জিওলোজিস্ত
2. শ্রীমতি দানিরা স্তেফেন দসিলভা, সিনিয়র জিওলোজিস্ত
3. শ্রী পরসুরাম বেহেরা, দিরেক্তর
4. দা. এম.এন. প্রভীন, দিইপুতী দিরেক্তর জেনরেল
1. জিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (GSI) তীম, হায়রিবশিং অসি য়াওবা
1. শ্রী সঞ্জে সিং, দিরেক্তর
2. শ্রী শৈলেন্দ্র কুমার প্রজাপতি, সিনিয়র জিওলোজিস্ত
3. শ্রী শাশঙ্ক শেখর সিংহ, জিওলোজিস্ত
4. শ্রী কেবিংগুজো সেসে, জিওলোজিস্ত
তীম এৱার্দ
তীম এৱার্দ
লম (ii): ইকনোমিক অমসুং/নত্ত্রগা স্ত্রেতেজিক ওইনা মরু ওইবা অমসুং ইন্নোভেতিব তেক্নিকশিংগী কোল, লিগনাইৎ অমসুং কোল বেদ মিথেন দিস্কভরী অমসুং এক্সপ্লোরেসন অমসুং ওইল, নেচরেল গ্যাস, শেল গ্যাস অমসুং গ্যাস হাইদ্রেৎস দিস্কভরী অমসুং এক্সপ্লোরেসন (রিসোর্সশিং এক্সপ্লোইতেসন তৌহল্লিবা অমসুং রিজর্বর মেনেজমেন্তগী প্রোজেক্ত দিবেলপমেন্ত অমসুং প্লান্নিং য়াওবা)
দা. পৱন দেৱাঙ্গন,
সিনিয়র প্রিন্সিপল সাইন্তিস্ত
CSIR- নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ওসিনোগ্রাফী, গোৱা
ইন্দিভিজুএল এৱার্দ
সেক্সন- II - মাইনিং, মিনরেল বেনিফিসিকেসন, অমসুং সস্তেনেবল মিনরেল দিবেলপমেন্ত
লম: (iii) দঅনৌবা পাম্বৈশিং অমসুং তেক্নোলোজীশিং দিবেপল অমসুং এপ্লাই তৌবা, রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত য়াওনা মাইনিং তেক্নোলোজী। মিনরেল রিসোর্সশিংগী ঙাকশেনবা, সিস্তেমেতিক মাইন প্লান্নিং, মাইন সেফতী, মাইন ফায়র, মাইন হজার্দশিং, মাইন রিক্লেমেসন, অমসুং রিহেবিলিতেসন।
দা. হর্শ কুমার ভর্ম,
সিনিয়র প্রিন্সিপল সাইন্তিস্ত,
CSIR-সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুত ওফ মাইনিং এন্দ ফ্যুএল রিসর্চ, বিলাসপুর
ইন্দিভিজুএল এৱার্দ
লম (iv): মিনরেল বেনিফিকেসন (মিনরেল প্রোসেসিং, লো-গ্রেদ ওর শিজিন্নবগী প্রোজেক্ত দিবেলপমেন্ত অমসুং ভেল্যু-এদেদ মিনরেল প্রদক্তশিং অমসুং মিনরেল ইকনোমিক্স য়াওবা) অমসুং সস্তেনেবল মিনরেল দিবেলপমেন্ত (ইন ক্লোজর, প্রোজেক্ত দিবেলপমেন্ত, ইন্সতিত্যুস্নেল দিবেলপমেন্ত অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং য়াওবা)
প্রোফেসর নারাসিমহা মঙ্গাদোদ্দী,
দিপার্তমেন্ত ওফ কেমিকেল ইঞ্জিনীয়রিং,
IIT হায়দরাবাদ
ইন্দিভিজুএল এৱার্দ
সেক্সন- III – বেসিক জিওসাইন্সেস
লম (v): বেসিক জিওসাইন্সেস মসিদা স্তেতিসগ্রাফী, স্ত্রকচরেল জিওলোজী, পালেওন্তোলোজী, জিওদাইনামিক্স, জিওকেমিস্ত্রী, জিওক্রোনোলোজী, অমসুং আইসোতোপ জিওলোজী, ওসিন দিবেলপমেন্ত (ওসিনোগগ্রাফী অমসুং মেরিন জিওলোজী), জিও-সাইন্তিফিক এক্সপিদেসনশিং য়াওরবা গ্লেসিওলোজী অমসুং আর্ক্তিক অমসুং এন্তার্ক্তিক রিসর্চ; অমসুং জিওলোজিকেল অমসুং জিওকেমিকেল মেপ্পিং অমসুং সর্ভে য়াওরগা ,সাইন্স সর্ভেশিং/বেসলাইন জিওসাইন্সেস দেতা খোমজিনবা, অমসুং সিস্তেমেতিক থিমেতিক মেপ্পিং য়াওরি।
1. দা. রাহুল মোহন,
সাইন্তিস্ত F,
নেস্নেল সেন্তর ফোর ওসিন রিসর্চ (NCPOR), গোৱা
1. জিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (GSI) তীম, মসিদা য়াওরিবা
1. শ্রী কৃষ্ণ কুমার, দিরেক্তর
2. দা. প্রগ্যা পান্দে, জিওলোজিস্ত
3. কুমারি ত্রিপানা ঘোশ, জিওলোজিস্ত
4. শ্রী দেবাসিস তত্তচার্য়, দিপুতী দিরেক্তর জেনরেল
ইন্দিভিজুএল এৱার্দ
তীম এৱার্দ
সেক্সন- IV – এপ্লাইদ জিওসাইন্সেস
লম (vi): এপ্লাইদ জিওলোজী: ইঞ্জিনীয়রিং জিওলোজী, জিওথর্মেল ইনর্জি, সিসমোতেক্তোনিক্স, জিওস্তেতিস্তিক্স, রিমোৎ সেন্সিং অমসুং জিও-ইনফোর্মেসন সিস্তেম (স্পেসিএল দেতা মেনেজমেন্ত এপ্লিকেসনশিং অমসুং দেতা ইন্তিগ্রেসন য়াওনা); গ্রাউন্দৱাতর এক্সপ্লোরেসন (প্রোজেক্ত দিভেলপমেন্ত, হাইদ্রোজিওলোজিকেল স্তদিজ অমসুং গ্রাউন্দৱাতর রিসোর্সশিংগী মেনেজমেন্ত য়াওনা); মাইনিং, অর্বান, ইন্দস্ত্রিএল, কোস্তেল অমসুং দিজর্ত মেনেজমেন্ত, পেলিওক্লাইমেৎ, পেলিওএনভাইরনমেন্ত, মেদিকেল জিওলোজি, ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অমসুং ইকোসিস্তেমদা মখোয়গী ইম্পেক্তকা মরি লৈনবা জিও-এনভাইরনমেন্তল স্তদিজগা মরী লৈনবা স্তদিজ।
প্রোফেসর বিক্রম বিশাল,
দিপার্তমেন্ত ওফ আর্থ সাইন্সেস
IIT বোম্বে
ইন্দিভিজুএল এৱার্দ
লম: (vii) জিওফিজিক্স / এপ্লাইদ জিওফিজিক্স: দজিওফিজিকেল এক্সপ্লোরেসনদা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং, জিওফিজিকেল মেথদশিং, জিও-মেগ্নেতিজম, জিওফিজিকেল সর্ভে তেক্নিকশিং অমসুং ইন্সত্রুমেন্তশিং শীজিন্নবা।
দা. বন্তু প্রসান্তা কুমার পতেল,
চীফ সাইন্তিস্ত,
CSIR, নেস্নেল জিওফিজিকেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুত (NGRI), হায়দরাবাদ
ইন্দিভিজুএল এৱার্দ
লম (viii): নেচরেল হজার্দস ইনভেস্তিগেসন মসিদা য়ুহার হাবা, চীং নীংখাইবা, ঈচাউ অমসুং সুনামিশিং য়াওনা মহৌশাগী খুদোংথিবগা মরী লৈনবা সাইন্তিফিক স্তদিশিং য়াওরি।
প্রোফেসর শ্রীমথ তিরুমালা গুদেমেল্লা রঘুকান্ত,
দিপার্তমেন্ত ওফ কেমিকেল ইঞ্জিনীয়রিং,
IIT মদ্রাস, চেন্নাই
ইন্দিভিজুএল এৱার্দ
নেস্নেল য়ং জিওসাইন্তিস্ত এৱার্দ– 2023
দা. অশুতোশ পান্দে,
এসিস্তেন্ত প্রোফেসর
স্কুল ওফ আর্থ, এনভাইর্নমেন্তেল এন্স সস্তেনেবিলিতী সাইন্সেস,
ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ সাইন্স এজুকেসন এন্দ রিসর্চ (IISER), তিরুবনন্থপুরম