অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
2024গী নীংতম্বা নুমিৎকী মমাংদা ভারতনা রামসার সাইৎশিংগী লিস্ততা অতোপ্পা ৱেৎলেন্দ অহুম হাপচিল্লে হায়না কেন্দ্রগী ইনভাইরনমেন্ত মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দর য়াদবনা হায়খ্রে
মসিগী অহেনবা অসিগা লোইননা, লৈবাক অসিদা রামসার সাইৎশিংগী মশিং অসি হেক্তর 1358068গী লমদা কোন্দুনা 85 য়ৌরে
অনৌবা মফম অহুম অসি তমিল নাদুগী নঞ্জারায়ন বর্দ সেংচুএরী অমসুং কাজুভেলি বর্দ সেংচুএরী অমসুং মধ্য প্রদেশকী তাৱা রিজর্বরনি
লৈবাক অসিনা 2014-2024গী মনুংদা রামসর সাইৎশিংগী লিস্ততা অনৌবা ৱেৎলেন্দ 59 হাপখ্রে
হায়রিবা অনৌবা মশক খঙদোক্লবা মফমশিং অসি লৈবাক অসিদা ৱেৎলেন্দশিং ঙাক-শেন্নবা অমসুং মেনেজমেন্তকীদমক মন্ত্রালয়না লৌখৎলিবা মরু ওইবা থৌরাংগী খুদম অমনি
14 AUG 2024 3:42PM by PIB Imphal
ইং 2024গী নীংতম্বগী নুমিৎকী মমাংদা কেন্দ্রগী এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দর য়াদবনা ভারতনা রামসার সাইতশিং (ইন্তর্নেস্নেল ইম্পোর্তেন্সকী ৱেৎলেন্দশিং) অসি হৌজিক লৈরিবা 82দগী ৱেৎলেন্দ সাইত অতোপ্পা অহুম অমা হাপচিন্দুনা 85তা হেনগৎহনখ্রে হায়না ফোংদোকখ্রে। নীংতম নুমিৎকী মমাংদা রামসার সাইৎ অহুম হাপচিনবদা শ্রী য়াদবনা Xতা পোস্ত তৌবা ৱারোল অমদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
মসিগী মায় পাকপা অসিনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীনা মহৌশাগা লৈনবা মরী ঙাকপা, ঐখোয়গী ৱেৎলেন্দশিংবু অমৃত ধরোহর হায়না কৌনবা অমসুং মখোয়বু কঞ্জার্বেসন তৌনবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌনবা মরুওইবা পীরিবা অসিগী মমি তারি হায়না শ্রী য়াদবনা হায়খি।
মশাগী ৱেতলেন্দ সাইতশিংবু রামসর সাইতকী মনুং চনখ্রবা তমিল নাদু অমসুং মধ্য প্রদেশকী রাজ্যশিংবু কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোংদোকখি। ভিক্সিৎ ভারত অসি গ্রীন ভারত অমা ওইগনি হায়বগী অচেৎপা ৱাফম থমগদবনি হায়নসু শ্রী য়াদবনা ফোংদোকখি।
মসিগা লোয়ননা, রামসার সাইৎশিংগী অপুনবা পাক চাউবা অসি লৈবাক অসিদা হেক্তর 135806757 য়ৌরে। অনৌবা মফম অহুম অসি তমিল নাদুগী নঞ্জারায়ন বর্দ সেংচুএরী অমসুং কাজুভেলী বর্দ সেংচুএরী অমসুং মধ্য প্রদেশকী তাৱা রিজর্বরনি। হায়রিবা অনৌবা মশক খঙদোক্লবা মফমশিং অসি লৈবাক অসিদা ৱেৎলেন্দশিং ঙাক-শেন্নবা অমসুং মেনেজমেন্তকীদমক মিনিস্ত্রী ওফ ইনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জনা লৌখৎলিবা মরুওইবা পোলিসীগী খোঙথাংশিংগী খুদম অমনি।
ভারত অসি রামসার, ইরানদা ইং 1971দা খুৎয়েক পীনখিবা রামসার কনভেন্সনগী কন্ত্রেক্তিং পার্তীশিংগী মনুংদা অমনি। ভারত অসি 1982গী ফেব্রুৱারী 1দা কনভেন্সন অসিদা খুৎয়েক পীনরকখি। 1982দগী 2013 ফাওবদা, রামসর সাইৎশিংগী লিস্ততা অপুনবা মফম 26 হাপখি, অদুবু, 2014দগী 2024 ফাওবদা, লৈবাক অসিনা রামসর সাইৎশিংগী লিস্ততা অনৌবা ৱেৎলেন্দ 59 হাপখি।
হৌজিক্কী ওইনা, তমিল নাদুদা রামসর সাইৎ খ্বাইদগী য়াম্না লৈরি (সাইৎ 18) । মসিগী মতুংদা উত্তর প্রদেশনা মথং মথং লাক্লি (সাইৎ 10) ।
রামসর সাইত্তা নৌনা হাপখ্রবা মফমশিং
মথং মনাও
রামসর সাইত মমিং
হাপখিবা নুমিৎ
রাজ্য
অপুনবা পাক চাউবা (হেক্তরদা)
1
নঞ্জরায়ন বর্দ সেংচুএরী
16.01.2024
তমিল নাদু
125.865
2
কাজুবেল্লী বর্দ সেংচুএরী
16.01.2024
তমিল নাদু
5151.6
3
তাৱা রিজার্বর
08.01.2024
মধ্য প্রদেশ
20050
অপুনবা: 25327.465
রামসর সাইৎ 85 হাপখিবা চহিশিং
মথং মনাও
হাপখিবা চহি
হাপখিবা মশিং
(হাপখিবা নুমিৎকী মখা পোন্না)
2013 ফাওবদা হাপখিবা অমসুং 2014দগী হৌজিক ফাওবদা হাপখিবশিং
অপুনবা পাক চাউবা (হেক্তরদা)
1
1981
2
26
(1981 দগী 2013 ফাওবা)
633871
2
1990
4
3
2002
13
4
2005
6
5
2012
1
6
2019
11
59
(2014 দগী 2024 ফাওবা)
724196.757
7
2020
5
8
2021
14
9
2022
19
10
2024
10
অপুনবা
85
85
1358067.757
1. নঞ্জরায়ন বর্দ সেংচুএরী:
তমিল নাদুগী তিরুপ্পুর জিলাগী উথুকলী তালুক্কী অৱাং নোংপোক মায়কৈদা লৈবা অথেনবা ৱেৎলেন্দগী মফমদা নঞ্জরায়ন পাৎ অসি লৈবনি। লমদমসিগী ঈশিং-ঈচাউগী মফমশিং অসি অয়াম্বনা নুংশিৎকী ফিভমগী মখা পোল্লি, মরুওইনা নাল্লার দ্রেনেজতগী লাকপা ঈশিং মরাং কায়না চঙলকপদা। নঞ্জারায়ন পাৎ অসি তিরুপপুর শহরদগী কি.মি. 10 রোম অৱাংলোমদা লৈবা তিরুপপুর-উথুক্কুলী মেন রোদতা লৈবা তিরুপপুর জিলাগী সরকর পেরিয়াপালায়ম খুঙ্গংগী মনাক্তা লৈবা হেক্তর 125.865গী এরিয়া অমদা লৈ। পাৎ অসি খুঙ্গং অনি (সারকার পেরিয়াপালায়ম অমসুং নেরুপেরিচল)গী মখাদা লৈ। চহি চা কয়াগী মমাংদা লমদম অসিবু লৈঙাক্লম্বা নিংথৌ নঞ্জারায়ন্না মসিবু শেমগৎ-শাগৎপা অমসুং অমুক হন্না শেমগৎখিবা অদুদগী পাৎ অসিগী মমিং অসি থোনখিবনি।
মসিগী মথক্তা, পাৎ অসিগী মনুং অমসুং অকোইবদা উচেক মখল 191, কুরাক মখল 87, অম্ফিবিয়ন মখল 7, রেপ্তাইল মখল 21, অপীকপা মেমলম মখল 11 অমসুং পাম্বী মখল 77 থেংনখি। মফম অসি রেসিদেন্ত বর্দ স্পিসিসশিংগীদমক ফীদিং অমসুং নেস্তিং হেবিতেত ওইনা মথৌ তৌই, মাইগ্রেতিং বর্দশিংনা মাইগ্রেতিং সিজনগী মতমদা মসিগী পাৎ অসিবু মখোয়গী ফীদিং গ্রাউন্দ ওইনা শিজিন্নৈ। পাৎ অসি লমদম অসিদা লৌউ-শিংউগী পান্দমগীদমক মরুওইবা ঈশিংগী হৌরকফম অমা ওইনসু মথৌ তৌই। পাৎ অসিনা গ্রাউন্দ ৱাতর রিচার্জ তৌবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌই। তমিল নাদুগী অঙকপা মখল কয়াগী অইং অশাগী মতুং ইন্না পাৎ অসি তমিল নাদুগী 17শুবা বর্দ সেংচুএরী ওইনা লাউথোকখ্রে। মফম অদুগী খুন্নাইনা পাৎ অমসুং মসিগী লৈফম অসিবু ঙাক-শেন্নবা এসোসিয়েসন অমা শেমখ্রে। ফোরেস্ত দিপার্তমেন্তনা লোকেল কম্ম্যুনিতীগা খুৎশম্নদুনা পাৎ অসিবু তুং কোইনা চৎনহনগনি।
বার হেদেদ গুজ নোরদর্ন শোবেল্লরগী শঙ্গু
জুবেনাইল স্পোত-বিল্দ পেলিকানগী শঙ্গু হেরোনরী
2. হেক্তর 5151.6গী এরিয়া অমা কোনশিনবা কাজুভেলী বর্দ সেংচুএরী অসি কুমজা 2021দা তমিল নাদুগী 16শুবা বর্দ সেংচুএরী ওইনা লাউথোকখি। মসি পোন্দিচেরীগী অৱাংথংবা, ভিল্লুপুরম দিস্ত্রিক্তা লৈবা কোরোমন্দেল কোস্ততা লৈবা অথেনবা পাৎ অমনি। পাৎ অসি বে ওফ বেঙ্গলগা উপুকাল্লি ক্রিক অমসুং এদয়ান্তিৎতু ইস্তুএরীগা শম্নৈ। কাঝুভেলী অসি মরুওইবা অমসুং বাইওদাইভর্সিটি য়াম্না লৈবা ৱেতলেন্দ অমনি। পাৎ অসি পেনিন্সুলার ইন্দিয়াগী খ্বাইদগী চাউবা ৱেতলেন্দশিংগী মনুংদা অমনি। ঈশিংগী ফিচরশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা পাৎ অসিবু শরুক অহুম থোক্না খায়দোকপা য়াই, হায়বদি, ঈশিং মরাং কায়না লৈবা ইস্তুরাইন শরুক, সমুদ্রগী ঈশিং পীরিবা উপপোকালি ক্রিক অমসুং মহি-মনাইগী ঈশিং য়াওবা কাজুভেলী বেসিন।
কাজুভেলী বর্দ সেংচুএরী অসি সেন্ত্রেল এসিয়ন ফ্লাইৱেদা লৈ। মসি মাইগ্রেতিব স্পিসিসকী উচেকশিংগী মরুওইবা স্তোপওভর সাইত অমনি অমসুং রেসিদেন্ত স্পিসিসকী উচেকশিংগী মচা য়োকপগী মফম অমনি, ঙাশিংগী মচা য়োকপগী মফম অমনি অমসুং একুইফরশিংগী মরুওইবা রিচার্জ সোর্স অমা ওইনা মথৌ তৌই। অয়ুক-নুমিদাংগী ঈশিং লৈবা মফমশিংদা এভিসেন্নিয়া স্পিসিস য়াওবা য়াম্না ফৎলবা মেঙ্গ্রোভ পেচশিং ফংই। মমাংগী চহিশিংদা, হায়রিবা মফম অসি ত্রোপিকেল দিরি এভরগ্রীন ফোরেস্তশিং লৈরম্মি হায়না পাউদম্নখি। হায়রিবা মফম অসিদা, রীদ (তাইফংগুস্তাতা) অসি হেক্তর চাম্মরোমদা ফংই।
য়ুরেসিয়ন কুত অমসুং মখোয়গী মচাশিং পেন্তেদ স্তোর্ক
গ্রেতর ফ্লেমিঙ্গোগী শঙ্গু ব্লেক হেদেদ আইবিসকী শঙ্গু
3. তাৱা রিজর্বর অসি তাৱা অমসুং দেনৱা তুরেলগী পূনফমদা শাবনি। মালানী, সোনভদ্রা অমসুং নাগদৱারী হায়রিবা তুরেলশিং অসি তাৱা রিজর্বরগী মরুওইবা মশাশিংনি। তাৱা তুরেল, লেফ বেঙ্কগী শরুক অমা ওইরিবা তুরেল অসি চিংদুরা জিলাগী মহাদেও চিংদগী হৌরকই, বেতুল জিলাগী খুত্থাংদা চেনশিল্লি অমসুং নর্মদা জিলাগী নর্মদা তুরেলদা চেনশিল্লি। মসি নর্মদা তুরেলগী খ্বাইদগী শাংবা শরুক্নি (কিলোমীতর 172) । তাৱা রিজর্বর অসি ইতারসি শহরগী মনাক্তা লৈ। রিজর্বৱার অসি মরু ওইনা ইরিগেসনগীদমক্তা শাখি। অদুবু তুংদা মসি পাৱর পুথোক্নবা অমসুং এক্বাকলচরগীদমক্তা শীজিন্নরক্লি। তাৱা রিজর্বৱারগী অপুনবা সবমের্সেন্স এরিয়া অসি হেক্তর 20,050নি। রিজর্বৱার অসিগী অপুনবা বেসিনেসন এরিয়া অসি হেক্তর 598,290নি।
তাৱা রিজর্বর অসি নর্মদাপুরম দিস্ত্রিক্তকী ফোরেস্ত দিপার্তমেন্তকী এদমিনিস্ত্রেতিব কন্ত্রোল মখাদা লৈ। রিজার্বয়র অসি সাতপুরা তাইগর রিজার্বকী মনুংদা লৈ অমসুং মসিনা সাতপুরা নেস্নেল পার্ক অমসুং বোরি ৱাইল্দলাইফ সেংচুএরীগী নোংচুপ থংবা ঙমখৈ শেম্মি। রিজর্বৱার অসি ঈশিংগী পাম্বী অমসুং শা-ঙা মরুওইনা উচেক অমসুং লম্লক্কী শা-ঙাগীদমক মরু ওই। মফম অসিদা পাম্বী, রেপ্তাইল অমসুং ইন্সেক্তকী য়াম্না তাঙবা অমসুং মুৎশিল্লক্লিবা স্পিসিস কয়া অমা ফংই। মসি মফম অসিদা লৈবা অমসুং মফম হোংবা ঙম্বা উচেকশিংগী মরুওইবা মফম অমনি। মসি মধ্য প্রদেশকী খ্বাইদগী চাউবা ঙাক-শেনবা মফম অমনি। লমদম অসি ইকোলোজিকেল, আর্কিোলোজিকেল, হিস্তোরিকেল অমসুং ফোরেস্তরীগী মীৎয়েংদগী তোপ তোপ্পা মশক কয়া অমা লৈ।
তাৱা রিজর্বরগী মনিং তাৱা রিজর্বরদা লৈবা স্পোত্তেদ দিয়র
পেন্তেদ স্তোর্ক্কী শঙ্গু রিভর তর্নগী মরুক কোকফম

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Union Environment Minister Shri Bhupender Yadav says India adds 3 more wetlands to the list of Ramsar sites on the eve of Independence Day 2024
With this addition, the tally of Ramsar sites touches to 85 covering an area of 1358068 ha in the country.
Three new sites included are Nanjarayan Bird Sanctuary and Kazhuveli Bird Sanctuary in Tamil Nadu and Tawa Reservoir in Madhya Pradesh.
The country has added 59 new wetlands to the list of Ramsar sites during 2014-2024
These new designated sites are a testament to the significant policy push from the Ministry for wetlands conservation and management in the country.
14 AUG 2024 3:42PM by PIB Delhi
Union Minister for Environment, Forest and Climate Change Shri Bhupender Yadav said on the eve of Independence Day 2024 that India has increased its tally of Ramsar sites (Wetlands of International Importance) to 85 from existing 82 by designating three more wetlands as Ramsar Sites. In a post on X, Shri Yadav expressed happiness on addition of three Ramsar sites on the eve of Independence Day.
Shri Yadav said that the achievement reflects the emphasis Prime Minister Shri Narendra Modi ji has laid on establishing harmony with nature, calling our wetlands Amrit Dharohars, and working relentlessly for their conservation.
Union Minister congratulated the states of Tamil Nadu and Madhya Pradesh whose wetlands have been added to the Ramsar sites. Sh. Yadav also said that India needs to pledge that Viksit Bharat is a Green Bharat.
With this addition, the area of Ramsar sites touched to 1358067.757 ha in the country. The three new sites included are Nanjarayan Bird Sanctuary and Kazhuveli Bird Sanctuary in Tamil Nadu and Tawa Reservoir in Madhya Pradesh. These new designated sites are a testament to the significant policy push from the Ministry of Environment, Forest and Climate Change for wetlands conservation and management in the country.
India is one of the Contracting Parties to Ramsar Convention, signed in Ramsar, Iran, in 1971. India became a signatory to the convention on 1st February 1982. During 1982 to 2013, a total of 26 sites were added to the list of Ramsar sites, however, during 2014 to 2024, the country has added 59 new wetlands to the list of Ramsar sites.
Currently, Tamil Nadu harbours maximum number of Ramsar Sites (18 sites) followed by Uttar Pradesh (10 sites).
List of newly designated Ramsar Sites
Sl. No.
Name of Ramsar Site
Date of designation
State
Total area in ha
1
Nanjarayan Bird Sanctuary
16.01.2024
Tamil Nadu
125.865
2
Kazhuveli Bird Sanctuary
16.01.2024
Tamil Nadu
5151.6
3
Tawa Reservoir
08.01.2024
Madhya Pradesh
20050
Total: 25327.465
Year wise designation of 85 Ramsar sites
S. No.
Year of Designation
No of site designated
(As per date of designation)
Sites designated upto 2013 and after 2014 to till date
Area covered in Ha
1
1981
2
26
(1981 to 2013)
633871
2
1990
4
3
2002
13
4
2005
6
5
2012
1
6
2019
11
59
(2014 to 2024)
724196.757
7
2020
5
8
2021
14
9
2022
19
10
2024
10
Total
85
85
1358067.757
1. Nanjarayan Bird Sanctuary:
The Nanjarayan lake a large shallow wetland situated along the north-eastern region of Uthukuli Taluk of Tiruppur District in Tamil Nadu. The wetlands in this region depend mainly on weather conditions, especially on heavy rain water flow from Nallar drainage. Nanjarayan Lake is located on the Tiruppur -Uthukkuli main road about 10 km north of Tiruppur city in an area of 125.865 Ha near Sarkar Periyapalayam village in Tiruppur district. The lake falls under two villages (Sarkar Periyapalayam and Neruperichal). The lake got its name from the fact that it was repaired and restored by King Nanjarayan who was ruling the region many centuries ago.
Further, about 191 species of birds, 87 species of butterflies, 7 species of amphibians, 21 species of reptiles, 11 species of small mammals and 77 species of plants have been recorded in and around the lake. The site acts as feeding and nesting habitat for resident bird species, migratory birds use this lake as their feeding ground during the migratory season. The lake also serves as important water source for agricultural purpose in the region. The lake plays vital role in ground water recharge. The lake is announced as 17th bird sanctuary of state of Tamil Nadu owing to its rich avifaunal diversity. The local community has already formed strong association in protecting the lake and its habitat. The forest department in collaboration with the local community manages the lake on sustainable basis.
Bar-headed Goose Flock of Northern shoveler
Flock of Juvenile Spot-billed Pelican Image of Heronry
2. The Kazhuveli Bird Sanctuary covering an area of 5151.6 ha was declared as the 16th bird sanctuary in Tamil Nadu in the year 2021. It is a brackish shallow lake located on the Coromandel Coast in Villupuram district, North of Pondicherry. The lake is connected to the Bay of Bengal by the brackish Uppukalli creek and the Edayanthittu Estuary. Kazhuveli is one of the significant and biodiversity rich wetlands. The lake is one of the largest wetlands in peninsular India. The lake can be divided into three parts based on the water features viz., the estuarine part with brackish water, the Uppukali creek feeding the sea water and the Kazuveli basin with fresh water.
The Kazhuveli Bird Sanctuary lies in the Central Asian Flyway and is an important stopover site for migratory species of birds and breeding ground for resident species of birds, breeding ground for fish and serves as a major recharge source for the aquifers. In areas of brackish water highly degraded mangrove patches containing Avicennia species are found. In the earlier years, this area was reportedly harbouring Tropical Dry Evergreen Forests. In this area, reed (Typhaangustata) is found in several hundred hectares.
Eurasian Coot with its juvenile Painted Stork
Flock of Greater Flamingo Flock of Black-headed Ibis
3. The Tawa Reservoir has been constructed at the confluence of the Tawa and Denwa rivers. River Malani, Sonbhadra, and Nagdwari are the major tributaries of Tawa reservoir. Tawa River, a left bank tributary originates from Mahadeo hills in Chhindwara district, flows through Betul district and joins river Narmada in Narmadapuram district. It is the longest tributary of river Narmada (172 Km). Tawa Reservoir is situated near Itarsi town. The reservoir was built mainly for irrigation purpose. Although later on it is also being used for power generation and aquaculture. The total submergence area of Tawa reservoir is 20,050 hectares. The total catchment area of the reservoir is 598,290 hectares.
Tawa reservoir comes under the administrative control of Forest department, district Narmadapuram. The reservoir is located inside the Satpura Tiger Reserve and forms the western boundary of the Satpura National Park and Bori Wildlife Sanctuary. Reservoir is important for aquatic flora and fauna especially birds and wild animals. Many rare and endangered species of plants, reptiles and insects are found here. It is an important habitat for many local and migratory birds. It is the largest protected area in the state Madhya Pradesh. The region is endowed with many unique features from ecological, archaeological, historical and forestry point of view.
Back water of Tawa Reservoir Spotted dear in Tawa Reservoir
Flock of Painted Stork Nesting site of River Tern