|
খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
পি.এম.জি.এস.ৱাই.গী মখাদা শেমখিবা লম্বীশিং
09 AUG 2024 5:52PM by PIB Imphal
হৌখিবা চহি মঙাগী মনুংদা প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা (পি.এম.জি.এস.ৱাই.)গী তোঙান-তোঙানবা ভর্তিকেলশিংগী মখাদা কাইথখিবা অমসুং শেমখিবা লম্বীগী অপুনবা অশাংবা অসি রাজ্য-রাজ্যগী অমসুং চহি-চহিগী ওইনা মখাদা পীরিঃ
রাজ্য/য়ু.তি. খুদিংমক্তা চহি চহিগী ওইনা হৌখিবা চহি মঙা অসিদা পি.এম.জি.এস.ৱাই.গী মখাদা কাইথখিবা, লোইশিনখ্রবা লম্বীগী অশাংবগী অকুপ্পা মরোলশিং
(কিলোমিতরদা পীবা লম্বীগী অশাংবা)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
২০২২-২৩
২০২৩-২৪
২০২৪-২৫(০৬.০৮.২০২৪ ফাওবদা)
কাইথখ্রবা লম্বীগী অশাংবা
লোইশিনখ্রবা লম্বীগী অশাংবা
কাইথখ্রবা লম্বীগী অশাংবা
লোইশিনখ্রবা লম্বীগী অশাংবা
কাইথখ্রবা লম্বীগী অশাংবা
লোইশিনখ্রবা লম্বীগী অশাংবা
কাইথখ্রবা লম্বীগী অশাংবা
লোইশিনখ্রবা লম্বীগী অশাংবা
কাইথখ্রবা লম্বীগী অশাংবা
লোইশিনখ্রবা লম্বীগী অশাংবা
কাইথখ্রবা লম্বীগী অশাংবা
লোইশিনখ্রবা লম্বীগী অশাংবা
১
অন্দামান নিকোবার
০
০
৭৫
৩১
০
১৪
০
৩১
০
৪৩
০
০
২
অন্ধ্র প্রদেশ
১,৫৭৭
৩০১
১,৪৩৯
৫৩১
২৫
১,২৮২
০
১,০৫১
১,২৩২
৩৬৯
০
৫৯
৩
অরুনাচল প্রদেশ
৫৫১
১,৭২৮
০
১,৭৯৩
০
৫৯৮
০
১,১৯০
১,৭৪৩
৩০৩
৬৪৬
৬৬
৪
অসম
১,৭২১
৩,৬৪৬
২,৭৫০
২,৬৮২
০
২,১৬৪
৯৩৩
৬২৪
০
৬১০
৫৬৪
৬৮
৫
বিহার
৩,০৪৬
৭১৯
১,৩৫৪
২,২৫৫
১৮৯
১,৮৬২
৪,৭০৫
১,৯৬১
২৬৮
২,২৫১
০
৩৮৯
৬
ছতিশগর
৫,৪৬৭
১,৯৫২
১,৮৮২
৪,৬৮৯
০
৩,০৩৪
৬১৫
৬৭০
১,৫২৫
২০১
৬৫
১৬৭
৭
গোৱা
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
৮
গুজরাত
০
০
৩,০১৫
২০২
০
১,০০৯
০
৮২৪
২
৬১৯
০
১০২
৯
হরিয়ানা
০
০
১,৯০৬
২২৪
৫৯০
১,৩৮৪
০
৪১৪
০
৩৪৪
০
৫২
১০
হিমাচল প্রদেশ
১,২৫১
১,০৮৭
০
১,৯১৬
০
১,৬২৪
৪৪০
১,১২৬
২,৬৮৩
৩১৭
০
২৫১
১১
জম্মু কাশ্মির
৬৮০
১,১৭৫
০
৩,১৬৭
০
৩,২৭৮
১,২১৭
৪৬৪
৫৩৫
৯৫৬
০
২৬৬
১২
ঝার্খন্দ
২,২২৩
১,৪০৮
০
২,০০৮
২,১১৫
৯৯৫
৩,১৮২
১,০৫৩
১৭১
১,৪৩১
০
৩৬৫
১৩
কর্নাতকা
৩,১৯৫
৬
২,১৮২
৫৬৬
০
২,৫৬০
২৩০
১,৬২৯
০
৪৫৭
২৪
৭৭
১৪
কেরলা
০
১২৬
১০৫
৭৭
৫৮২
৬৭
০
১৩৩
৫৯৫
২৬১
১৬০
৫৬
১৫
মধ্য প্রদেশ
১,৪৭৩
১,৮৭২
৪,৭৭৯
২,৯৫৮
৫,৪০৮
৪,৪৪৪
৯৮২
৩,৭৩২
২৯৫
৯১০
১৮০
২১০
১৬
মহারাস্ত্রা
৪৫৪
১২০
২,৫৮২
১৮১
৩৪৪
১৯৯
২,৫৫২
১,১৩৩
২৭৭
১,৫৭০
০
৪৯০
১৭
মনিপুর
৩২৫
৭৫১
০
৮৯৩
০
৬৮৪
০
১,৩৪০
৫০২
৫৯
০
২৬
১৮
মেঘালয়
১০১
২৭৪
০
৭২৮
০
৮২৬
৪৪৩
৪৮১
০
৩৯৯
০
৩৫
১৯
মিজোরম
১৯৪
৩৪৫
০
২৪৬
০
৩৪৬
০
১৯২
৪৮৮
১৪৯
০
২
২০
নাগালেন্দ
২২৮
১৮৯
০
৩৬
০
১৯৮
০
৬৯
৫০৭
১৩২
০
২
২১
ওদিশা
৯৭
৫,২৯৪
৫,৩৯৫
১,৮৪০
৩,৯৯৯
২,৮১৯
০
২,৬৬৮
১৪৮
২,৫৮৯
০
৩৬৩
২২
পুদুচেরী
০
০
১০৬
০
০
০
০
৩৮
০
২৪
০
০
২৩
পঞ্জাব
০
২৯
২,০৫৬
১
২৮
২৮৯
০
৪৫৩
১,২৫৪
৯৫৬
০
২১৪
২৪
রাজস্থান
২,১৯৮
১০৩
৩,৬২৩
১,৮৫৬
০
৩,২৫৫
২,৩৮৪
৫৪৪
৪৯৩
১,৬৬৯
০
৪৩১
২৫
সিক্কিম
০
৬৮
০
১৫৭
০
১৪১
০
২৮২
৩০৫
৯৪
০
৭
২৬
তমিল নাদু
১,০৪৪
১,০৬৬
২,১৫১
৮৭১
১,২৫৪
২,০৬৩
০
৮৪৭
২,৮৬৯
৯৮৫
০
৫৫
২৭
ত্রিপুরা
৩০৭
৮৫
০
১০৯
০
১৭২
২৩২
১২৩
৫৫০
১১২
১১৯
৯
২৮
উত্তর প্রদেশ
২৮৭
৩৭৬
৬,১৮৮
৭১৮
১২,২৭৯
৩,৩৬৮
০
৫,০১১
৪৬০
৬,৭৯৯
০
১,২৮৭
২৯
উত্তরাখন্দ
৯০৬
২,০৩৬
০
৩,৩৬৫
১,১৫৭
২,০৬১
১,০৯১
৯০৪
১,২৪১
৫৯৪
০
১২২
৩০
নোংচুপ বেঙ্গাল
০
২,১৭৪
০
২,১৭৭
০
৫২৬
৮৫৭
১২৩
০
৩৬২
০
২০৬
৩১
তেলঙ্গানা
২৪৭
২০৬
২,৩৩৭
৩১৫
৫৯
৬৩১
৩২৬
৪৯৬
২৭
৪৯৩
৬৭
৫১
৩২
লদাখ
৭৯
১৫১
০
৮৬
০
১০৯
৪১৮
১৩৯
০
৪১
০
১৭
অপুনবা
২৭,৬৫২
২৭,২৮৭
৪৩,৯২৬
৩৬,৬৭৫
২৮,০২৯
৪২,০০৪
২০,৬০৭
২৯,৭৪৫
১৮,১৬৭
২৬,১০০
১,৮২৪
৫,৪৪৪
পি.এম.জি.এস.ৱাই.গী মখাদা চৎলিবা শেনবা চহি অসিগী মনুংদা লৈবা অপুনবা কেন্দ্রগী শেয়র অসি লুপা করোর ১৯,০০০ নি, মসিগী মনুংদা লুপা করোর ১,৯৭৫.১৫ তি রাজ্যশিংদগী লাকপা প্রোপোজেলগী মতুং ইন্না রাজ্যশিংদা কাইথখ্রে।
ইন্দিপেন্দেন্ত এজেন্সীশিংনা পাঙথোকপা তোঙান-তোঙানবা ইম্পেক্ত এসেস্মেন্ত স্তদীশিংনা তাক্লে মদুদি পি.এম.জি.এস.ৱাই.না খুঙ্গংগী মীয়াম্না কৈথেল কাবদা হেন্না নুংঙাইহল্লে অমসুং তোঙান-তোঙানবা মওংদা থবক পীবা হেনগৎলে। মসিনা মফম অদুগী অকোইবদা লৈরিবা মীয়ামগী সোসিও ইকোনোমিক্কী ফিভম হেন্না ফগৎহনবদা মতেং ওইরে। অসুম্না, মসিনা লাইরবা কোকহনবা অমসুং থবক ফংদবগী অৱাবা কোকহনবদা মতেং ওইরে। স্কিম অসিনা লৌউশিংউ, হকশেল, এজুকেসন, অর্বানাইজেসন অমসুং থবক পীবদা চাউনা কান্নবা শাফু পীবা ঙম্লে। পি.এম.জি.এস.ৱাই. অসিনা কর্নাতাকা য়াওনা রাজ্য খুদিংমক্তা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ থৌরাংশিং চঙশিনহনবা ঙমহন্দুনা কান্নবা কয়াগী মতীক পীরে।
পি.এম.জি.এস.ৱাই.গী চৎন কাংলোনগী মতুং ইন্না, লম্বীগী ফিভম ফগৎহনবনা থৌরাং অসিবু থবক ওইনা পায়খৎলিবা রাজ্য সরকারশিংগী থৌদাং ওইরি। মসিদা তাইয়র অহুম থোক্না খাইদোক্তুনা মগুন ঙাক্নবগী মেকানিজম পুথোক্তুনা অফবা মখলগী লম্বীশিং শেম্বগী অমসুং লম্বী মতম শাংনা চৎহন্নবগী থৌরাং পি.এম.জি.এস.ৱাই.না পীরি। অহানবা তাইয়রগী মখাদা, প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন য়ুনিত (পি.আই.য়ু.)না ফীল্দ লেবোরেতরীদা মপোৎ মচৈ অমসুং থবক শুরিবশিংগী ওইবা তঙাইফদবা তেস্তশিং পায়খৎলি। অনিশুবা তাইয়র অসিনা রাজ্যগী থাক্তা লম্বীগী ফিভম ঙল্লিঙৈদা য়েংশিন্নবা স্তেত ক্বালিতী মোনিতর (এস.ক্যু.এম.)গী মখাদা মগুন ঙাক্না য়েংশিন্নবা থবক পায়খৎলি। এন.ক্যু.এম. ওবজার্বেসনশিংদা খোঙজেল য়াঙনা য়েংশিন্নবগীদমক, থবক খুদিংমক্কী লৌখৎখিবা এক্সনশিংশিংগী রিপোর্ত ৱেব বেজ প্রোগ্রাম মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেমদা থাগৎনবা প্রোভিজনশিংসু পীরি।
পাউদম অসি রাজ্যগী খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী কাম্লেশ পসৱন্না রাজ্য সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Rural Development
CONSTRUCTION OF ROADS UNDER PMGSY
09 AUG 2024 5:52PM by PIB Delhi
The total length of roads sanctioned and constructed under various verticals of the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) in the last five years, State-wise & year-wise is given below:
Details of road length sanctioned, completed under PMGSY in all States/UTs, year wise, during last five years
(Road length in Km)
Sr.No.
State
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25(as on 06.08.2024)
Road Length Sanctioned
Road Length Completed
Road Length Sanctioned
Road Length Completed
Road Length Sanctioned
Road Length Completed
Road Length Sanctioned
Road Length Completed
Road Length Sanctioned
Road Length Completed
Road Length Sanctioned
Road Length Completed
1
Andaman And Nicobar
0
0
75
31
0
14
0
31
0
43
0
0
2
Andhra Pradesh
1,577
301
1,439
531
25
1,282
0
1,051
1,232
369
0
59
3
Arunachal Pradesh
551
1,728
0
1,793
0
598
0
1,190
1,743
303
646
66
4
Assam
1,721
3,646
2,750
2,682
0
2,164
933
624
0
610
564
68
5
Bihar
3,046
719
1,354
2,255
189
1,862
4,705
1,961
268
2,251
0
389
6
Chhattisgarh
5,467
1,952
1,882
4,689
0
3,034
615
670
1,525
201
65
167
7
Goa
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
8
Gujarat
0
0
3,015
202
0
1,009
0
824
2
619
0
102
9
Haryana
0
0
1,906
224
590
1,384
0
414
0
344
0
52
10
Himachal Pradesh
1,251
1,087
0
1,916
0
1,624
440
1,126
2,683
317
0
251
11
Jammu And Kashmir
680
1,175
0
3,167
0
3,278
1,217
464
535
956
0
266
12
Jharkhand
2,223
1,408
0
2,008
2,115
995
3,182
1,053
171
1,431
0
365
13
Karnataka
3,195
6
2,182
566
0
2,560
230
1,629
0
457
24
77
14
Kerala
0
126
105
77
582
67
0
133
595
261
160
56
15
Madhya Pradesh
1,473
1,872
4,779
2,958
5,408
4,444
982
3,732
295
910
180
210
16
Maharashtra
454
120
2,582
181
344
199
2,552
1,133
277
1,570
0
490
17
Manipur
325
751
0
893
0
684
0
1,340
502
59
0
26
18
Meghalaya
101
274
0
728
0
826
443
481
0
399
0
35
19
Mizoram
194
345
0
246
0
346
0
192
488
149
0
2
20
Nagaland
228
189
0
36
0
198
0
69
507
132
0
2
21
Odisha
97
5,294
5,395
1,840
3,999
2,819
0
2,668
148
2,589
0
363
22
Puducherry
0
0
106
0
0
0
0
38
0
24
0
0
23
Punjab
0
29
2,056
1
28
289
0
453
1,254
956
0
214
24
Rajasthan
2,198
103
3,623
1,856
0
3,255
2,384
544
493
1,669
0
431
25
Sikkim
0
68
0
157
0
141
0
282
305
94
0
7
26
Tamil Nadu
1,044
1,066
2,151
871
1,254
2,063
0
847
2,869
985
0
55
27
Tripura
307
85
0
109
0
172
232
123
550
112
119
9
28
Uttar Pradesh
287
376
6,188
718
12,279
3,368
0
5,011
460
6,799
0
1,287
29
Uttarakhand
906
2,036
0
3,365
1,157
2,061
1,091
904
1,241
594
0
122
30
West Bengal
0
2,174
0
2,177
0
526
857
123
0
362
0
206
31
Telangana
247
206
2,337
315
59
631
326
496
27
493
67
51
32
Ladakh
79
151
0
86
0
109
418
139
0
41
0
17
Total
27,652
27,287
43,926
36,675
28,029
42,004
20,607
29,745
18,167
26,100
1,824
5,444
The total central share allocated under PMGSY during current financial year is Rs.19,000 crore out of which Rs.1,975.15 crore has already been released to the States on the basis of the proposals received from the states.
Various impact assessment studies carried out by independent agencies have concluded that PMGSY has helped in better access to marketplace for the rural people and generated employments in various forms. It has also helped in improving socio- economic conditions of people living around the area. Thus, it has helped in removing poverty and unemployment. The scheme has impacted agriculture, health, education, urbanization and employment generation in a big way. The PMGSY has affected rural people of all the States including Karnataka in a very positive way by emerging as a facilitator and precursor to various developmental activities.
As per the PMGSY guidelines, ensuring the quality of the road works is responsibility of the respective State Governments which are implementing the Programme. There is a very well structured three-tiered Quality Control mechanism for ensuring construction of quality road works and durability of road assets under PMGSY. Under the first tier, the Programme Implementation Units (PIUs) are required to ensure process control through mandatory tests on material and workmanship at field laboratory. The second tier is a structured independent quality monitoring at the State level through State Quality Monitors (SQMs) to ensure that every work is inspected at initial stage, middle stage and final stage of the construction. Under the third tier, independent National Quality Monitors (NQMs) are deployed for random inspection of road works to monitor quality and also to provide guidance of senior professionals to the field functionaries. To fast track the compliance on NQM observations, provisions have been made to upload and monitor the action taken report for each work through web based programme Management Information System.
This information was given by the Union Minister of State for Rural Development, Shri Kamlesh Paswan in a written reply in Rajya Sabha today.