নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
‘ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ-২’ৰ অধীনস্থ ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ ওপৰেৰে পাঁচখন দলঙৰ নিৰ্মাণকাৰ্যৰ অগ্ৰগতি নিশ্চিত কৰিছে চৰকাৰে
‘ভাৰতীয় আভ্যন্তৰীণ জলপথ প্ৰাধিকৰণ’-য়ে অনুমোদন সম্পৰ্কীয় কঠোৰ নিয়মাৱলীৰ জৰিয়তে সুৰক্ষিত নৌ-পৰিবহণ নিশ্চিত কৰিছে
গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পই ধুবুৰীৰ পৰা সদিয়ালৈ সংযোগ শক্তিশালী কৰিছে, আঞ্চলিক উন্নয়ন বৃদ্ধি কৰিছে
06 AUG 2024 5:52PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালৰ নেতৃত্বত বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে ‘ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ-২’ৰ অংশ ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ ওপৰত চলি থকা দলং নিৰ্মাণ সন্দৰ্ভত আজি ৰাজ্যসভাত বিতং তথ্য প্ৰদান কৰে। সম্প্ৰতি, ধুবুৰীৰ পৰা সদিয়ালৈ ৮৯১ কিলোমিটাৰ বিস্তৃত আৰু ১৯৮৮ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত আনুষ্ঠানিকভাৱে ‘ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ-২’ হিচাপে ঘোষণা কৰা ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ ওপৰেৰে পাঁচখন দলং নিৰ্মাণাধীন হৈ আছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথৰ ওপৰত যিকোনো দলং নিৰ্মাণৰ বাবে ‘ভাৰতীয় আভ্যন্তৰীণ জলপথ প্ৰাধিকৰণ’ (আইডব্লিউএআই)ৰ পৰা "আপত্তিবিহীনতাৰ প্ৰমাণপত্ৰ" (এনঅ'চি) আদায় কৰাৰ প্ৰয়োজন হয়। এই প্ৰয়োজনীয়তাই নিশ্চিত কৰে যে দলংসমূহে সুৰক্ষিতভাৱে নৌ-পৰিবহণ সম্ভৱ কৰি ৰখাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ পথালি আৰু উলম্ব অনুমোদন সম্পৰ্কীয় অত্যাৱশ্যকীয় মাপকসমূহ পূৰণ কৰিছে। ‘ভাৰতীয় আভ্যন্তৰীণ জলপথ প্ৰাধিকৰণ (ভাৰতত জলপথৰ শ্ৰেণীবিভাজন) নিয়মাৱলী, ২০০৬’ আৰু ২০১৬ আৰু ২০২২ চনত কৰা সংশোধন অনুসৰি ধুবুৰীৰ পৰা ডিব্ৰুগড়লৈ ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীক ‘সপ্তম শ্ৰেণীৰ জলপথ’ হিচাপে শ্ৰেণীবদ্ধ কৰা হৈছে, যাৰ বাবে দুটা সেতুবন্ধৰ মাজত পথালিয়ে ন্যূনতম ১০০ মিটাৰ আৰু ন্যূনতম ১০ মিটাৰ উলম্ব অনুমোদনৰ প্ৰয়োজন। আনহাতে, ডিব্ৰুগড়ৰ পৰা সাদিয়ালৈকে প্ৰসাৰিত অংশটোক ‘পঞ্চম শ্ৰেণীভুক্ত জলপথ’ হিচাপে শ্ৰেণীবদ্ধ কৰা হৈছে, যাৰ বাবে দুটা সেতুবন্ধৰ মাজত পথালিয়ে ন্যূনতম ৮০ মিটাৰৰ আৰু ন্যূনতম ৮ মিটাৰ উলম্ব অনুমোদনৰ প্ৰয়োজন।
মন্ত্ৰালয়টোৱে লগতে নিশ্চিত কৰিছে যে ভৰালুমুখ (দক্ষিণ গুৱাহাটী)ক উত্তৰ গুৱাহাটীৰ সৈতে সংযোগ কৰি ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ ওপৰত এখন দলং নিৰ্মাণৰ বাবে ২৮ ফেব্ৰুৱাৰী ২০১৮ তাৰিখে ‘আইডব্লিউএআই’-য়ে ‘গুৱাহাটী মেট্ৰ'পলিটান ডেভেলপমেণ্ট অথৰিটী’ (জিএমডিএ)লৈ ‘আপত্তিবিহীনতাৰ প্ৰমাণপত্ৰ’ জাৰী কৰিছিল। এই অনুমোদনে নিশ্চিত কৰে যে দলংখনে প্ৰয়োজনীয় নিয়মাৱলী পালন কৰিছে, যাৰ ফলত জলপথটোৰে জাহাজৰ সুৰক্ষিত আৰু দক্ষ চলাচল অব্যাহত থাকিব।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Government Confirms Progress on Five Bridges across Brahmaputra River under National Waterway-2
Inland Waterways Authority of India Ensures Safe Navigation with Stringent Clearance Regulations
Key Infrastructure Project Strengthens Connectivity from Dhubri to Sadia, Enhancing Regional Development
06 AUG 2024 5:52PM by PIB Delhi
The Ministry of Ports, Shipping and Waterways, under the leadership of Union Minister Shri Sarbananda Sonowal, has provided detailed information in the Rajya Sabha today regarding the ongoing construction of bridges over the Brahmaputra River, which is part of National Waterway-2. Presently, five bridges are under construction across the Brahmaputra River, which extends 891 kilometers from Dhubri to Sadia and was officially declared as National Waterway-2 in September 1988.
The construction of any bridge over a National Waterway necessitates obtaining a "No Objection Certificate" (NoC) from the Inland Waterways Authority of India (IWAI). This requirement ensures that the bridges meet the essential parameters related to horizontal and vertical clearances, which are critical for maintaining safe navigation. According to the Inland Waterways Authority of India (Classification of Waterways in India) Regulations, 2006, as amended in 2016 and 2022, the Brahmaputra River from Dhubri to Dibrugarh is classified as a Class-VII waterway, requiring a minimum horizontal clearance of 100 meters between the two piers and a minimum vertical clearance of 10 meters. The stretch from Dibrugarh to Sadia is classified as a Class-V waterway, requiring a minimum horizontal clearance of 80 meters between the two piers and a minimum vertical clearance of 8 meters.
The Ministry also confirmed that the NoC for constructing a bridge over the Brahmaputra River, connecting Bharalumukh (South Guwahati) to North Guwahati, was issued by the IWAI on 28th February 2018 to the Guwahati Metropolitan Development Authority (GMDA). This clearance ensures that the bridge adheres to the necessary regulations, facilitating the safe and efficient movement of vessels along the waterway.