লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
ওর্গানিক ফার্মরশিংদা পীবা শেলগী তেংবাং
06 AUG 2024 6:08PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা সোইল তেস্ততা য়ুম্ফম ওইবা রিকমেন্দেসনগী মতুং ইন্না ওর্গানিক অমসুং বাইও ফর্তিলাইজরগা লোয়ননা ফর্তিলাইজরগী বেলেন্স তৌরগা শিজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি। লৈঙাক্না 'পি.এম. প্রোগ্রাম ফোর রেস্ত্রোরেসন, এৱেরনেস, নোরিশমেন্ত এন্দ এমিলিয়োরেসন ওফ মাদর আর্থ (পি.এম.-প্রনাম) ' হায়না মিংথোনবা স্কিম অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। স্কিম অসিনা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা ওর্গানিক অমসুং বাইও-ফর্তিলাইজরশিং শিজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎলি। মসিনা লৈহাউগী হকশেল অমসুং ফর্তিলিতী অমসুং সস্তেনেবল প্রদক্তিবিতী ফগৎহল্লগনি। স্কিম অসিগী মখাদা, রাজ্য সরকারশিংদা ওর্গানিক অমসুং নেচরেল ফার্মিং অমসুং ওর্গানিক ফর্তিলাইজরশিং প্রমোৎ তৌনবগীদমক ফর্তিলাইজর সবসিদীগী চাদা 50গী চাংদা পুক্নিং থৌগৎকনি।
সরকারনা ফর্মেন্তেদ ওর্গানিক মেনুর, লিক্বiদ ফর্মেন্তেদ ওর্গানিক মেন্যুর অমসুং ওর্গানিক ফর্তিলাইজর শিজিন্নবগীদমক মার্কেত দিবেলপমেন্ত এসিস্তেন্সী লুপা @ 1,500/MTসু লাউথোকখিবা লৈখ্রে।
সরকারনা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিং নত্তবা রাজ্য পুম্নমক্তা পরামপরগৎ কৃশি বিকাস য়োজনা অমসুং মিসন ওর্গানিক ভেল্যু চেন দিবেলপমেন্ত ফোর নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী স্কিমশিংগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিদা সোইল হেল্থ অমসুং ৱাতর রিতেন্সন ফগৎহন্নবা 2015-16দগী ওর্গানিক ফার্মিংবু অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা প্রমোৎ তৌরি। স্কিম অনিমক অসিনা ওর্গানিক ফার্মিংদা, হায়বদি পোত্থোক পুথোকপা, প্রোসেসিং, সর্টিফিকেসন অমসুং মার্কেতিং অমসুং মহৈ-মরোং থাবগী মতুংদা মেনেজমেন্ত ত্রেনিং অমসুং কেপাসিটি বিল্দিং তৌদুনা লৌমীশিংদা এন্দ-তু-এন্দ সপোর্ত পীবদা মীৎয়েং থম্লি অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা লৌউ-শিংউদা মীৎয়েং থম্লি।
পেরাম্পরাগৎ কৃশি বিকাস য়োজনা স্কিমগী মখাদা ওর্গানিক ফার্মিং প্রমোৎ তৌনবা চহি অহুমগী মতমগী ওইনা হেক্তর অমদা লুপা 31,500 গী অপুনবা এসিস্তেন্সন পীরি। মসি ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং, দেতা মেনেজমেন্ত, পার্তিসিপেতরী গেরেন্তী সিস্তেম-ইন্দিয়া সর্তিফিকেসন, ভেল্যু এদিসন, মার্কেতিং অমসুং পব্লিসিতিগুম্বা তোঙান তোঙানবা কম্পোনেন্তশিং কোনশিল্লি। মসিগী মনুংদা, হেক্টর অমদা লুপা 15,000গী মতেং অসি চহি অহুমগী মতমগী ওইনা লৌমীশিংদা ফার্মদা/ফার্মগী মপান্দা ওর্গানিক ইনপুতশিংগীদমক্তা দাইরেক্ত বেঙ্ক ত্রান্সফরগী খুত্থাংদা পীরি।
মিসন ওর্গানিক ভেল্যু চেন দিবেলপমেন্ত ফোর নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী মখাদা, ফার্মর্স প্রদ্যুসর ওর্গানাইজেসন শেমগৎনবা, ওর্গানিক ইনপুত, ক্বালিতী সিদ/ প্লান্তিং মেতরিএল অমসুং ত্রেনিং, হেন্দ হোল্দিং অমসুং সর্তিফিকেসনগীদমক লৌমীশিংদা মতেং পাংনবা চহি অহুমগী ওইনা হেক্তর অমদা লুপা 46,500গী অপুনবা মতেং পীরি। মসিগী মনুংদা, চহি অহুমগী ওইনা ওফ-ফার্ম/ওন-ফার্ম ওর্গানিক ইনপুতশিংগীদমক লৌমীশিংদা লুপা 32500/হেক্তরগী এসিস্তেন্স পীরি। মসিগী মনুংদা লৌমীশিংদা দাইরেক্ত বেঙ্ক ত্রান্সফর ওইনা লুপা 15,000 অমসুং স্তেৎ লিদ এজেন্সীনা লৌমীশিংদা পীগদবা পাম্বী থাবগী পোৎলমগীদমক্তা লুপা 17,500 য়াওরি।
নেস্নেল সেন্তর ওফ ওর্গানিক এন্দ নেচরেল ফার্মিং অমসুং গাজিয়াবাদ, নাগপুর, বেঙ্গলোর, ইম্ফাল অমসুং ভুবনেশ্বরদা লৈবা মসিগী রিজনেল সেন্তর ওফ ওর্গানিক এন্দ নেচরেল ফার্মিংনা তোঙান তোঙানবা HRD ত্রেনিংশিং হায়বদি নুমিৎ অমগী ফার্মরশিংগী ত্রেনিং, এক্সতেন্সন ওফিসরশিং/ স্তাফশিংগী নুমিৎ অনিগী ত্রেনিং, পার্তিসিপেতিবরী গেরেন্তী সিস্তেম-ইন্দিয়াগী নুমিৎ অনিগী ত্রেনিং, নুমিৎ 30গী সর্তিফিকেৎ কোর্স, শরুক য়ারিবা মীওই 500গীদমক নুমিৎ অমগী জাইভিক ইভম প্রক্রেতিক কিসান সেমেলন, শরুক য়ারিবা মীওই 100গীদমক নুমিৎ অমগী স্তেকহোল্দর কন্সল্তেসন/ নেচরেল ফার্মিংগী কনফরেন্স, ওর্গানিক এন্দ নেচরেল ফার্মিংগী ওরিতেন্সন প্রোগ্রাম NCONF Amsuq RCONFনা ওর্গানিক অমসুং নেচরেল ফার্মিং অমসুং ওর্গানিক অমসুং বাইও-ফর্তিলাইজরশিং পুথোকপা অমসুং শিজিন্নবগী মতাংদা ওনলাইন এৱেরনেস কেম্পেন অমসুং ত্রেনিং প্রোগ্রামশিংসু পাংথোক্লি।
ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ এগ্রিকলচরেল রিসর্সনা ত্রেনিং পীরি, ফ্রন্ত-লাইন দেমোন্সত্রেসন, এৱারনেস প্রোগ্রাম অসিনচিংবা লৌমীশিংদা ওর্গানিক ফার্মিংগী মতাংদা এজুকেসন পীনবা, কৃশি বিজ্ঞান কেন্দ্রশিংগী নেৎৱার্ক্কী খুত্থাংদা পাংথোক্লি।
ই-পাউ অসি কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রামনাথ থাকুরনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা পীখি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Financial assistance to organic farmers
06 AUG 2024 6:08PM by PIB Delhi
The Government of India is encouraging the Balanced use of fertilizer in conjunction with the Organic and Biofertiliser on soil test based recommendation. Government is implementing the scheme titled “PM Programme for Restoration, Awareness, Nourishment and Amelioration of Mother Earth (PM-PRANAM)” to incentivize States and Union Territories to promote the use of alternative fertilizers such as organic and bio-fertilizers for improving soil health and fertility and sustainable productivity, Under the programme, state Governments will be incentivized to the tune of 50% of fertilizer subsidy saved for promotion of organic and natural farming and organic fertilizers.
Government has also announced Market Development Assistance @ Rs 1,500/MT for Fermented Organic Manure, Liquid Fermented Organic Manure use of organic fertilizers.
Government is promoting organic farming on priority in the country since 2015-16 for improving soil health and water retention through the schemes of Paramparagat Krishi Vikas Yojana in all the States other-than North Eastern States and Mission Organic Value Chain Development for North Eastern Region. Both the schemes stresses on end-to-end support to farmers engaged in organic farming i.e. from production to processing, certification & marketing and post-harvest management training and Capacity Building and also focus on sustainable agriculture.
Under Paramparagat Krishi Vikas Yojana scheme, a total assistance of Rs. 31,500 per ha for a period of three years is provided for promotion of organic farming to cover different components like Training & Capacity Building, Data Management, Participatory Guarantee System- India Certification, value addition, marketing and publicity. Out of this, the assistance of Rs. 15,000 per ha for a period of three years is provided to farmers through Direct Bank Transfer for on- farm /off –farm organic inputs.
Whereas under Mission Organic Value Chain Development for North Eastern Region, a total assistance of Rs. 46,500/ha for 3 years is provided for creation of Farmers Producer Organization, support to farmers for organic inputs, quality seeds/ planting material and training, hand holding and certification. Out of this, assistance @ Rs. 32500/ ha for 3 years is provided to farmers for off -farm /on –farm organic inputs under the scheme including Rs. 15,000 as Direct Bank Transfer to the farmers and Rs. 17,500 for the planting material to be given to the farmers by State Lead Agency (State Lead Agency) in kind.
National Center of Organic and Natural Farming and its Regional Center of Organic and Natural Farming located at Ghaziabad, Nagpur, Bangalore, Imphal and Bhubaneswar are organizing various HRD trainings namely One Day Farmers’ Training, Two Days Training for Extension Officers/Staff, Two Days Training on Participatory Guarantee System- India, 30 Days Certificate course, One day Jaivik evam Prakratik Kisan Sammelan for 500 participants, One Day Stakeholder consultations/ conferences on Natural Farming for 100 participitants, Orientation Program on Natural Farming and awareness programmes across the country to disseminate information on organic and natural farming as well as on- farm production and use of various kinds of organic and bio-fertilizers. NCONF and RCONF also organize online awareness campaign and training programmes on organic and natural farming and production and use of organic and bio-fertilizers.
The Indian Council of Agricultural Research also imparts trainings, organizes front-line demonstrations, awareness programs etc. to educate farmers on organic farming, through network of Krishi Vigyan Kendras.
This information was given by the Union Minister of State for Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Ramnath Thakur in a written reply in Lok Sabha today.