Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Expand dairy based industries in village
06 AUG 2024 5:16PM by PIB Delhi
Department of Animal Husbandry and Dairying (DAHD), Government of India is implementing the following schemes to complement and supplement the efforts of the State Government for Dairy based Industry as listed below:
1. National Programme for Dairy Development (NPDD)
2. Supporting Dairy Cooperatives & Farmer Producer Organizations engaged in dairy activities (SDCFPO)
3. Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF)
The beneficiary of these schemes (mentioned in part (a)) are Dairy Cooperatives, Farmers Producers Organizations (FPOs), Self Help Groups (SHGs), Micro, Small & Medium Enterprises (MSME), Private Companies, Section 8 Companies, and individual entrepreneurs, as per respective operational guidelines of the schemes. State-wise and scheme-wise number of beneficiaries under various schemes of DAHD are at Annexure.
The benefits of the scheme are accruing to more than 9 crore dairy farmers engaged in dairying in terms of enhancement in milk production, productivity of bovines, strengthening of dairy infrastructure and enhancing availability of feed and fodder. These interventions help to reduce the cost of milk production and thereby help to stabilize milk prices and also help to enhance income from dairy farming.
Annexure
State-wise and scheme-wise number of Projects/beneficiaries under various schemes of DAHD are as under:
S. No.
State/ UTs
NPDD
AHIDF
DIDF*
SDCFPO#
Component A
Component B
1
Andhra Pradesh
4
1
11
1
3
2
Arunachal Pradesh
2
3
Assam
2
1
4
Bihar
17
4
1
1
4
5
Chhattisgarh
3
6
Goa
2
1
7
Gujarat
8
10
5
12
8
Haryana
4
13
4
9
Himachal Pradesh
6
2
10
Jammu & Kashmir
4
11
Jharkhand
3
4
1
12
Karnataka
16
6
10
12
13
Kerala
14
3
1
14
Madhya Pradesh
13
1
10
1
1
15
Maharashtra
4
32
2
2
16
Manipur
3
17
Meghalaya
6
18
Mizoram
3
19
Nagaland
4
20
Odisha
7
2
1
21
Puducherry
4
22
Punjab
9
2
4
4
2
23
Rajasthan
28
5
11
1
6
24
Sikkim
6
25
Tamil Nadu
9
9
4
4
26
Telangana
8
1
10
3
1
27
Tripura
3
28
Uttar Pradesh
7
7
17
29
Uttarakhand
4
1
1
30
West Bengal
3
10
Total
206
22
157
37
50
*DIDF (Dairy Processing Infrastructure Development Fund) has been subsumed with Animal Husbandry Infrastructure Development Fund on 01.02.2024
# Number of beneficiaries covered under SDCFPO pertains to the FY 2023-24.
This information was given by the Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry & Dairying Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh in a written reply in Lok Sabha today.

ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
খুঙ্গংদা দাইরিদা য়ুম্ফম ওইবা উদ্যোগশিং পাকথোক-চাউথোকহনবা
06 AUG 2024 5:16PM by PIB Imphal
মখাদা পীরিবা দাইরিদা য়ুম্ফম ওইবা উদ্যোগকীদমক রাজ্য সরকারগী মতেং পাংনবা ভারত সরকারগী এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিইং দিপার্তমেন্তনা মখাগী স্কিমশিং অসি পায়খৎলি:
1. নেসনেল প্রোগ্রাম ফোর দাইরি দিবলপমেন্ত(এন পি দি দি)
2. দাইরিগী থবক তৌরিবা দাইরি কোওপরেতিপশিং অমসুং ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসনশিং শৌগৎপা
3. এনিমেল হসবেন্দরি ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত ফন্দ (এ ঐচ আই দি এফ)
স্কিমশিংগী চৎন-কাংলোনশিংগী মতুংইন্না হায়রিবা স্কিমশিং অসিগী কান্নবশিং দাইরি কোওপরেতিপশিং, ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসনশিং, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং, মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজশিং, লনাই কম্পেনিশিং, সেক্সন 8 কম্পেনিশিং অমসুং লনাই ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংনা ফংলি। তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী কান্নবা ফংলবা রাজ্যগী বেনিফিসরি মশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সরদা পীরি।
স্কিমশিং অসিগী কান্নবশিং দাইরি লৌমী করোর 9 হেনবদা পীদুনা শঙ্গোমগী পোৎথোক হেনগৎহল্লে, শা-ষনশিংগী কান্নবা হেনগৎলে, দাইরিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎলে অমসুং শা-ষনগী মচিঞ্জাক ফংবা হেনগৎহল্লে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা শঙ্গোম পুথোকপদা চঙবা শেন হন্থহল্লে অমসুং শঙ্গোমগী মমল লেংদনা থম্বদা মতেং পাংলে অমসুং লৌমীশিংনা শঙ্গোমদগী অহেনবা শেনফম ফংবদা মতেং পাংলে।
এন্নেক্সর
ভারত সরকারগী এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিইং দিপার্তমেন্তগী তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী রাজ্য/রাজ্যগী ওইনা কান্নবা ফংলবা মীওইশিংগী মশিং মখাদা পীরি:
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
এন পি দি দি
এ ঐচ আই দি এফ
দি আই দি এফ*
এস দি সি এফ পি ও #
কম্পোনেন্ত এ
কম্পোনেন্ত বি
1
অন্ধ্র প্রদেস
4
1
11
1
3
2
অরুনাচল প্রদেস
2
3
অসাম
2
1
4
বিহার
17
4
1
1
4
5
ছতিসগর
3
6
গৱা
2
1
7
গুজরাত
8
10
5
12
8
হরিয়ানা
4
13
4
9
হিমাচল প্রদেস
6
2
10
জম্মু অমসুং কাস্মির
4
11
ঝারখন্দ
3
4
1
12
কর্নাতকা
16
6
10
12
13
কেরলা
14
3
1
14
মধ্য প্রদেস
13
1
10
1
1
15
মহারাস্ত্রা
4
32
2
2
16
মনিপুর
3
17
মেঘালয়
6
18
মিজোরম
3
19
নাগালেন্দ
4
20
ওরিসা
7
2
1
21
পুদুচেরি
4
22
পঞ্জাব
9
2
4
4
2
23
রাজস্থান
28
5
11
1
6
24
সিক্কিম
6
25
তামিলনাদু
9
9
4
4
26
তেলঙ্গানা
8
1
10
3
1
27
ত্রিপুরা
3
28
উত্তর প্রদেস
7
7
17
29
উত্তরখন্দ
4
1
1
30
নোংচুপ বেঙ্গল
3
10
অপুনবা
206
22
157
37
50
*দি.আই.দি.এফ(দাইরি প্রোসেসিং ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত ফন্দ) অসি 01.02.2024 ফাওবদা এনিমেল হসবেন্দরি ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত ফন্দা য়াওরে।
# শেনবা চহি 2023-24 ফাওবদা এস.দি.সি.এফ.পি.ওগী মখাদা কোনশিনখিবা বেনিফিসরি মশিং
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা ফিসরিজ, এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিইংগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী রজিব রঞ্জন সিংহ এল্লাইজ ললন সিংহনা ফোঙদোকখিবনি।