অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
লীজতা লৈবা উমংগী লম
05 AUG 2024 12:17PM by PIB Imphal
মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা লুপ অমা ওইরিবা ফোরেস্ত সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (এফ.এস.আই.), দেহরাদুন্না চহি অনি খুদিংগী লৈবাকসিগী উমংগী লমশিং য়েংশিল্লি অমদি মদুদা ফংলকপশিং ইন্দিয়া স্তেত ওফ ফোরেস্ত রিপোর্ত (আই.এস.এফ.আর.)দা ফোঙদোকই‍। ইন্দিয়া স্তেত ওফ ফোরেস্ত রিপোর্ত (আই.এস.এফ.আর.) ২০২১গী মতুং ইন্না, লৈবাকসিদা লৈরিবা অপুন্বা রেকোর্দেদ ফোরেস্ত এরিয়া অসি স্ক্বার কিলোমিতর ৭,৭৫,২৮৮নি‍। মহারাস্ত্রগী য়াওনা স্তেত অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতরীগী ওইবা মচা খায়বা ৱারোলশিং এনেক্সচরদা পীরি‍।
‘লম’ হায়বসি স্তেত সবজেক্তনি‍। উমং অমসুং মদুগী লিগেল ওইবা ঙমখৈশিং মরী লৈনবা স্তেত লৈঙাক/য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসন্না লেপ্পি অমসুং শেন্নদুনা থম্মি‍। অসুম্না, উমংগী লম লীজতা পীথোকপা নৎত্রগা উমংগী লম পীবগী ফিরেপ মরী লৈনবা স্তেত লৈঙাক/ য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রিসনগী মখাদা লৈ‍। অদুম ওইনমক, উমংগী লম উমংগী মরী লৈনদবা হীরমশিংদা শীজিন্ননবগীদমক বন (সনরক্সন এভম সম্বর্ধন) অধিনিয়ম, ১৯৮০গী মখাদা কেন্দ্র লৈঙাক্কী মাঙজৌনবা অয়াবা মথৌ তাই‍।
মখা তানা, উমংশিং ঙাক শেন্বা অমসুং শেন্নবগী থৌদাংদি, ইন্দিয়ন ফোরেস্ত এক্ত, ১৯২৭, ৱাইল্দলাইফ (প্রোতেক্সন) এক্ত, ১৯৭২ অমসুং মখোয়গী মখাদা শেম্বা অতৈ অকক্নবা স্তেতকী লো অমসুং চৎন-কাঙলোনশিংগী মখাদা উমংগী লম অয়াবা য়াওদনা/আইনগী ৱাংমদা পায়শিন্বা লৌথোক্নবগী চুনবা থবক লৌখৎলিবা মরী লৈনবা স্তেত লৈঙাক/ য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসন্দা লৈ‍।
এনেক্সচর
আই.এই.এফ.আর.-২০২১গী মতুং ইন্না স্তেত/য়ু.তি.শিংদা লৈরিবা রেকোর্দেদ ফোরেস্ত এরিয়াজ (আর.এফ.এ.)
(স্ক্বার কিলোমিতরদা লৈরিবা পাক চাউবা)
সেরিএল মশিং
স্তেত/য়ু.তি.
জিওগ্রাফিকেল এরিয়া (জি.এ.)
আর.এফ.এ. (তোঙান তোঙানবা কাঙলুপশিংদা)
অপুন্বা আর.এফ.এ. (২০২১)
রিজর্ব ফোরেস্ত
প্রোতেক্তেদ ফোরেস্ত
অনক্লাস ফোরেস্ত*
অন্ধ্র প্রদেশ
১,৬২,৯৬৮
৩১,৯৫৯
৫,০৬৯
২৩০
৩৭,২৫৮
অরুনাচল প্রদেশ
৮৩,৭৪৩
১২,৩৭১
১১,৮৫৭
২৭,৩১২
৫১,৫৪০
অসাম
৭৮,৪৩৮
১৭,৮৬৪
০
৮,৯৭২
২৬,৮৩৬
বিহার
৯৪,১৬৩
৬৯৩
৬,১৮৩
৫৬৬
৭,৪৪২
ছত্তিসগর
১,৩৫,১৯২
২৫,৮৯৭
২৪,০৩৬
৯,৮৮৩
৫৯,৮১৬
দিল্লী
১,৪৮৩
৭৮
২৫
০
১০৩
গোৱা
৩,৭০২
১১৯
৭৫৫
৩৯৭
১,২৭১
গুজরাত
১৯৬,২৪৪
১৪,৫৭৪
২,৮৯৮
৪,৩৯৮
২১,৮৭০
হরিয়ানা
৪৪,২১২
২৪৯
১,১৫৮
১৫২
১,৫৫৯
হিমাচল প্রদেশ
৫৫,৬৭৩
১,৮৮৩
২৮,৮৮৭
৭,১৭৮
৩৭,৯৪৮
ঝার্খন্দ
৭৯,৭১৬
৪,৫০০
১৮,৯২২
১,৬৯৬
২৫,১১৮
কর্নাতকা
১৯১,৭৯১
২৮,৬৯০
৩,৯৩১
৫,৬৬৩
৩৮,২৮৪
কেরলা
৩৮,৮৫২
১১,৫২২
০
০
১১,৫২২
মধ্য প্রদেশ
৩,০৮,২৫২
৬১,৮৮৬
৩১,০৯৮
১,৭০৫
৯৪,৬৮৯
মহারাস্ত্র
৩,০৭,৭১৩
৫০,৮৬৫
৬,৪৩৩
৪,৬৫৪
৬১,৯৫২
মনিপুর
২২,৩২৭
৯৮৪
৩,২৫৪
১৩,১৮০
১৭,৪১৮
মেঘালয়
২২,৪২৯
১,১১৩
১২
৮,৩৭১
৯,৪৯৬
মিজোরম
২১,০৮১
৪,৪৯৯
১,৮২৩
১,১৫৭
৭,৪৭৯
নগালেন্দ
১৬,৫৭৯
২৩৪
০
৮,৩৮৯
৮,৬২৩
ওরিসা
১,৫৫,৭০৭
৩৬,০৪৯
২৫,১৩৩
২২
৬১,২০৪
পঞ্জাব
৫০,৩৬২
৪৪
১,১৩৭
১,৯০৩
৩,০৮৪
রাজস্থান
৩,৪২,২৩৯
১২,১৭৬
১৮,৫৪৩
২,১৪৪
৩২,৮৬৩
সিক্কিম
৭,০৯৬
৫,৪৫২
৩৮৯
০
৫,৮৪১
তামিল নাদু
১,৩০,০৬০
২০,৫২৩
১,০৫৩
১,৬১২
২৩,১৮৮
তেলঙ্গনা
১,১২,০৭৭
২৫,৮০০
১,৫৯২
২৯৬
২৭,৬৮৮
ত্রিপুরা
১০,৪৮৬
৩,৫৮৮
২
২,৭০৪
৬,২৯৪
উত্তর প্রদেশ**
২,৪০,৯২৮
১১,৫৬০
২৯৬
৫,৫২৮
১৭,৩৮৪
উত্তরাখন্দ
৫৩,৪৮৩
২৬,৫৪৭
৯,৮৮৫
১,৫৬৮
৩৮,০০০
ৱেস্ত বেঙ্গল
৮৮,৭৫২
৭,০৫৪
৩,৭৭২
১,০৫৩
১১,৮৭৯
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
৮,২৪৯
৫,৬১৩
১,৫৫৮
০
৭,১৭১
চান্দিগর
১১৪
৩২
০
৩
৩৫
দদ্রা অমসুং নগর হবেলি অমদি দামন অমসুং দিউ
৬০২
২০৩
৫
৬
২১৪
জম্মু অমসুং কাস্মির
সেফ ফাইল এরিয়া*** (৫৪,৬২৪)
২,২২,২৩৬
১৭,৬৪৮
২,৫৫১
০
২০,১৯৯
লদাখ
সেপ ফাইল এরিয়া*** (১,৬৮,০৫৫)
৭
০
০
৭
লক্সদ্বীপ
৩০
০
০
০
০
পুদুচেরী
৪৯০
০
২
১১
১৩
অপুন্বা
৩২,৮৭,৪৬৯
৪,৪২,২৭৬
২,১২,২৫৯
১,২০,৭৫৩
৭,৭৫,২৮৮
সোর্স: স্তেত/য়ু.তি. ফোরেস্ত দিপার্তমেন্তশিং
*অনক্লাস উমংশিংদা স্তেত/য়ু.তি. ফোরেস্ত দিপার্তমেন্তশিংনা পীরকপা রিপোর্তকী মতুং ইন্না রিজর্ব ফোরেস্ত অমসুং প্রোতেক্তেদ ফোরেস্ত নত্তবা উমং পুম্নমক য়াওই‍।
**উত্তর প্রদেশকী মতাঙদা, আর.এফ.এ. অসি লম্বী, রেলৱে লাইন অমসুং কেনেল পরিংদা লৈরিবা উ-ৱা হৌবা কিলোমিতর ৯,৬৬২,৭৬৪গী মফমশিং য়াওরি‍।
***এরিয়া ওফ সেপ ফাইল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (ওগস্ত, ২০২১)না পীবনি‍। এস.ও.আই.দগী য়ু.তি.শিংগী মশা মশাগী নোতিফাইদ তৌরবা লমগী পাক চাউবা ঙাইরি‍।
ৱাফম অসি লোক সভাদা এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী কির্তী বর্ধন সিংহনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি‍।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Forest Land on Lease
05 AUG 2024 12:17PM by PIB Delhi
Forest Survey of India (FSI), Dehradun, an organisation under the Ministry carries out the assessment of forest cover of the country biennially and the findings are published in India State of Forest Report (ISFR). As per the India State of Forest Report (ISFR) 2021, the total Recorded Forest Area in the Country is 7,75,288 square kilometer. The State and Union Territory wise detail including the State of Maharashtra is attached as an Annexure.
The 'land' is a State subject. The forest areas and the legal boundaries thereof are determined and maintained by the concerned State Government/UT Administration. Accordingly, the final decision to assign on lease or allot the forest land is within the domain of the concerned State Government/ UT Administration. However, the prior approval of the Central Government under the Van (Sanrakshan Evam Samvardhan) Adhiniyam, 1980 is required for using any forest land for non-forestry purposes.
Further, the protection and management of forests is primarily the responsibility of the concerned State Government /UT Administration, which takes appropriate actions to remove unauthorised/illegal possession of forest land under the provisions of the Indian Forest Act, 1927, Wildlife (Protection) Act, 1972 and other State specific laws and Rules made thereunder.
Annexure
Recorded Forest Areas (RFA) in States/UTs as per ISFR-2021
(Area in square kilometer)
S. No.
State/ UT
Geographical
Area (GA)
RFA (in different categories)
Total RFA (2021)
Reserved Forest
Protected Forest
Unclassed Forests*
Andhra Pradesh
1,62,968
31,959
5,069
230
37,258
Arunachal Pradesh
83,743
12,371
11,857
27,312
51,540
Assam
78,438
17,864
0
8,972
26,836
Bihar
94,163
693
6,183
566
7,442
Chhattisgarh
1,35,192
25,897
24,036
9,883
59,816
Delhi
1,483
78
25
0
103
Goa
3,702
119
755
397
1,271
Gujarat
196,244
14,574
2,898
4,398
21,870
Haryana
44,212
249
1,158
152
1,559
Himachal Pradesh
55,673
1,883
28,887
7,178
37,948
Jharkhand
79,716
4,500
18,922
1,696
25,118
Karnataka
191,791
28,690
3,931
5,663
38,284
Kerala
38,852
11,522
0
0
11,522
Madhya Pradesh
3,08,252
61,886
31,098
1,705
94,689
Maharashtra
3,07,713
50,865
6,433
4,654
61,952
Manipur
22,327
984
3,254
13,180
17,418
Meghalaya
22,429
1,113
12
8,371
9,496
Mizoram
21,081
4,499
1,823
1,157
7,479
Nagaland
16,579
234
0
8,389
8,623
Odisha
1,55,707
36,049
25,133
22
61,204
Punjab
50,362
44
1,137
1,903
3,084
Rajasthan
3,42,239
12,176
18,543
2,144
32,863
Sikkim
7,096
5,452
389
0
5,841
Tamil Nadu
1,30,060
20,523
1,053
1,612
23,188
Telangana
1,12,077
25,800
1,592
296
27,688
Tripura
10,486
3,588
2
2,704
6,294
Uttar Pradesh**
2,40,928
11,560
296
5,528
17,384
Uttarakhand
53,483
26,547
9,885
1,568
38,000
West Bengal
88,752
7,054
3,772
1,053
11,879
A & N Islands
8,249
5,613
1,558
0
7,171
Chandigarh
114
32
0
3
35
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
602
203
5
6
214
Jammu&
Kashmir
Shape file Area*** (54,624)
2,22,236
17,648
2,551
0
20,199
Ladakh
Shape file Area*** (1,68,055)
7
0
0
7
Lakshadweep
30
0
0
0
0
Puducherry
490
0
2
11
13
Total
32,87,469
4,42,276
2,12,259
1,20,753
7,75,288
Source: State/UTs Forest Departments
*Unclassed Forest includes all forest other than Reserve Forest and Protected Forest as reported by State/UTs Forest Departments.
**In case of Uttar Pradesh, the RFA excludes 9,662.764 km of linear plantations along Road, Railway line and Canal.
***Area of shape file provided by Survey of India (August, 2021). Notified geographical areas for individual UTs from SOI are awaited.
This information was given by the Minister of State for Environment, Forest and Climate Change, Shri Kirti Vardhan Singh in a written reply in the Lok Sabha today.