স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎ (আই.তি.আই.)শিংগী মথৌ তৌবগী ফীভম
05 AUG 2024 1:07PM by PIB Imphal
স্কিল দিভেলপমেন্ত এন্দ ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ মন্ত্রালয় (এম.এস.দি.ই.)গী মখাদা লৈবা দাইরেক্তোরেত জেনেরেল ওফ ত্রেনিং (দি.জি.তি.)না লৈবাক শিন্বা থুংনা লৈরিবা ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎ (আই.তি.আই.)শিংগী নেতৱর্ক্কী খুত্থাঙদা ত্রাফ্তসমেন ত্রেনিং স্কীম (সি.তি.এস.) পায়খৎলি‍।
হৌজিক, লৈবাকসিদা মথৌ তৌরিবা আই.তি.আই. ১৫,০৩৪ লৈ, মখোয়গী মনুংদা আই.তি.আই. ৩২৯৮না লৈঙাক্কী আই.তি.আই.শিংনি অমসুং আই.তি.আই. ১১,৭৩৬না লনাই আই.তি.আই.শিংনি। স্তেত-স্তেতশিংগী আই.তি.আই. মশিংশিংগী লিস্ত এনেক্সচর -১ দা পীরি।
হৌজিক, তামিল নাদু স্তেত্তা আই.তি.আই. ৫০৩ মথৌ তৌরি, মখোয়গী মনুংদা আই.তি.আই. ৯২না লৈঙাক্কী আই.তি.আই.নি অমদি আই.তি.আই. ৪১১না লনাই আই.তি.আই.শিংনি।
আই.তি.আই.শিংগী ত্রেনিংগী ক্বালিতী ফগৎহন্বা হায়বসি লেপ্তনা চত্থরিবা থৌওংনি‍। হীরমসিগা মরী লৈননা, মতম মতমগী ওইনা আই.তি.আই.শিং য়েংশিল্লি, আই.তি.আই.শিংগী স্তেন্দর্দ অমসুং এফিলিএসনগী কাঙলোন মতম নাইনা য়েংশিল্লি, করিগুলম অমসুং কোর্সশিং ইন্দস্ত্রী স্তেন্দর্দকী মতুং ইন্না শেমদোক্লি, অমসুং এসেসমেন্তকী থৌওং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি‍।
আই.তি.আই.শিং মরী লৈনবা স্তেত/য়ু.তি. লৈঙাকশিংগী শেল-থুম অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব কন্ত্রোলগী মখাদা লৈজরবসু, ভারত লৈঙাক্না আই.তি.আই.শিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমদি আই.তি.আই.শিংদা পীরিবা ত্রেনিংগী ক্বালিতী ফগৎহন্নবগীদমক স্তেত/য়ু.তি. লৈঙাকশিংদা শেল-থুমগী তেংবাং পীননবা মতম মতমগী ওইনা স্কীমশিং চলাইরি‍।
হন্দক্তা কুইদ্রিঙৈদা, দি.জি.তি.না লৈবাকসিদা আই.তি.আই.শিং অপগ্রেদ তৌনবা/ লিংখৎনবা স্তেত/য়ু.তি. লৈঙাকশিংদা শেলগী তেংবাং পীননবগীদমক “স্কিল্স স্ত্রেংদনিং ফোর ইন্দস্ত্রিএল ভেল্যু ইনহেন্সমেন্ত (স্ত্রাইব)”, “অপগ্রেদেসন ওফ একজিস্তিং গভর্নমন্ত আই.তি.আই.জ ইন্তু মোদেল আই.তি.আই.জ (মোদেল আই.তি.আই.)”, “ইনহেন্সিং স্কিল দিভেলপমেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর ইন এন.ই. স্তেতস (ই.এস.দি.আই.)”, অমসুং “স্কিল দিভেলপমেন্ত ইন ৪৮ দিস্ত্রিক্তস এফেক্তেদ বাই এল.দব্লিউ.ই. (এল.দব্লিউ.ই. স্কীম)” পায়খৎখি‍।
‘স্ত্রাব’ স্কীমগী মখাদা, আই.তি.আই. ৫০০ (লৈঙাক্কী ৪৬৭ অমসুং লনাইগী ৩৩ য়াওরগা) আই.তি.আই.শিংগী ৱর্কসোপ, লেব অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং অপগ্রেদ তৌননবা খনগৎখি‍। স্কীম অসি মে ৩১, ২০২৪দা লোইশিনখি‍, অমদি আই.তি.আই.শিংগী ৱর্কসোপ, লেব অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং অপগ্রেদ তৌননবা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা লুপা করোর ৫৮১.৫৬কী অপুন্বা শেলগী তেংবাং পীথখি‍।
‘মোদেল আই.তি.আই.’ স্কীম্না খনগৎলবা লৈঙাক্কী আই.তি.আই. ৩৫বু খুৎশু খুৎলাই অমদি সিভিল ৱর্কশিং অপগ্রেদ তৌননবা আই.তি.আই. অমমমদা লুপা করোর ১০ ফাওবগী শেলগী তেংবাং পীদুনা মোদেল আই.তি.আই. ওইনা অপগ্রেদ তৌননবা পান্দম থম্লি‍। স্কীম অসি মার্চ ৩১, ২০২৪দা লোইখি, অমদি স্কীম অসিগী মখাদা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা পুন্না লুপা করোর ১৯২.১০গী শেলগী তেংবাং ফংহনখি‍।
ই.এস.দি.আই. স্কীম্না অৱাং নোংপোক স্তেতশিংদা লৈরিবা আই.তি.আই.শিংদা তেংবাং পীরি। মসিনা আই.তি.আই. খুদিংদা অনৌবা ত্রেদ ৩ হাপচুন্দুনা হান্না লৈরবা আই.তি.আই. ২২ (আই.তি.আই. অমদা লুপা করোর ২গী চাংদা) অপগ্রেদ তৌনবা; অনৌবা হোস্তেল, অনৌবা বাউন্দরী ৱাল, শাগত্তুনা, অমদি আই.তি.আই. খুদিংদা হান্না লৈরবা ত্রেদ ৩গী অরিবা অমদি মতমগা চুনদ্রবা খুৎশু খুৎলায়শিং ফগৎহন্দুনা আই.তি.আই. ২৮ (আই.তি.আই. অমদা লুপা করোর ২গী চাংদা) অৱাৎপা ইনফ্রাস্ত্রকচর মেনখৎনবা; অমদি অনৌবা আই.তি.আই. ৩৪ (আই.তি.আই. অমমমদা লুপা করোর ৯.৫গী চাংদা) লিংখৎনবা মীৎয়েঙ থম্লি‍। স্কীম অসি মার্চ ৩১, ২০২৪দা লোইখ্রে, অমদি স্কীম অসিগী মখাদা অৱাং নোংপোক স্তেতশিংদা পুন্না লুপা করোর ৩০৮.৮৪গী শেলগী তেংবাং ফংহনখি‍।
এল.দব্লিউ.ই স্কীম্না আই.তি.আই. অমমমদা লুপা করোর ৭.৩৪গী চাংদা লেফ্ত ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহল্লবা দিস্ত্রিক্ত ৪৮দা আই.তি.আই. ৪৮ লিংখৎপদা মতেং পাংলি‍। স্কীম অসি মার্চ ৩১, ২০২৪দা লোইখ্রে, অমদি স্কীম অসিগী মখাদা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা পুন্না লুপা করোর ৩০৮.৩৫গী শেনফম মতেং ফংহনখ্রে‍।
আই.তি.আই. অমা হেক্তগী এফিলিএসন ২০১৮দা থোকখিবা এফিলিএসন নোর্ম্স ফোর আই.তি.আই.জকী ৱাফমশিং মপুং ফানা ইনবগী মখা পোন্না পী‍। আই.তি.আই. হাংদোক্নবা মথৌ তাবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মচা খায়বা ৱারোলশিং এনেক্সচর-২দা পীরি।
এনেক্সচর-১
স্তেত-স্তেতকী ওইবা আই.তি.আই.শিংগী মশিং
সেরিএল মশিং
স্তেত/য়ু.তি.
লৈঙাক্কী আই.তি.আই.
লনাই আই.তি.আই.
অপুন্বা আই.তি.আই.
১
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎ
৩
১
৪
২
অন্ধ্র প্রদেশ
৮৫
৪৩৬
৫২১
৩
অরুনাচল প্রদেশ
৭
০
৭
৪
অসাম
৩১
১৫
৪৬
৫
বিহার
১৫০
১২২৭
১৩৭৭
৬
চান্দিগর
২
০
২
৭
ছত্তিসগর
১২০
১১২
২৩২
৮
দিল্লী
১৭
৩৬
৫৩
৯
গোৱা
১১
২
১৩
১০
গুজরাত
২৭৪
২২৯
৫০৩
১১
হরিয়ানা
১৬০
২২৯
৩৮৯
১২
হিমাচল প্রদেশ
১২৮
১৪২
২৭০
১৩
জম্মু অমসুং কাস্মির
৪৯
১
৫০
১৪
ঝার্খন্দ
৭৭
২৭১
৩৪৮
১৫
কর্নাতকা
২৭৫
১২২৯
১৫০৪
১৬
কেরলা
১৪৯
৩১৫
৪৬৪
১৭
লদাখ
৩
০
৩
১৮
লক্সদ্বীপ
১
০
১
১৯
মধ্য প্রদেশ
১৯৫
৮৮২
১০৭৭
২০
মহারাস্ত্র
৪২২
৬২০
১০৪২
২১
মনিপুর
১০
০
১০
২২
মেঘালয়
৭
১
৮
২৩
মিজোরম
৩
০
৩
২৪
নগালেন্দ
৯
০
৯
২৫
ওরিসা
৭৫
৪৫০
৫২৫
২৬
পুদুচেরী
৮
৭
১৫
২৭
পঞ্জাব
১১৬
২৩৫
৩৫১
২৮
রাজস্থান
১৬৫
১৪৫৫
১৬২০
২৯
সিক্কিম
৪
০
৪
৩০
তামিল নাদু
৯২
৪১১
৫০৩
৩১
তেলঙ্গনা
৬৬
২৩৬
৩০২
৩২
দদ্রা অমসুং নগর হবেলী অমদি দামন অমসুং দিউ
৪
০
৪
৩৩
ত্রিপুরা
২০
২
২২
৩৪
উত্তর প্রদেশ
২৯২
২৯৭১
৩২৬৩
৩৫
উত্তরাখন্দ
১০৫
৮২
১৮৭
৩৬
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৬৩
১৩৯
৩০২
অপুন্বা
৩,২৯৮
১১,৭৩৬
১৫,০৩৪
এনেক্সচর-২
অনৌবা আই.তি.আই. অমা হাংদোক্ননবগী মথৌ তাবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মপুং ফাবা অকুপ্পা ৱারোল, ২০১৮গী আই.তি.আই. এফিলিএসন নোর্ম্সকী চেপ্তর ২, “সিভিল নোর্ম্সস’তা ফংবিগনি‍।
অনৌবা আই.তি.আই. হাংদোক্নবগী মথৌ তাবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী চাউরাকপা ৱারোল মখাদা পীরি:
১. লম: য়াম্লবদা ত্রেদ ৪ অমদি য়াম্লবদা য়ুনিত ৮ লৈবা আই.তি.আই. অমগী ওইনা কত্থোক্লবা মফম অমদি লমগী খ্বায়দগী হন্থবা পাক চাউবা স্ক. মিতর ৪২৯১.৪ হায়বদি একর ১.০৭ ওইগদবনি।
২. ক্লাসরুম: ক্লাসরুমগী খ্বায়দগী হন্থবা পাক চাউবা য়ামদ্রবদা মিতর ৩ পাকপগা লোয়ননা স্ক. মিতর ২৫ ওইগদবনি (হৌজিক চৎনরিবা কাঙলোনগী মতুং ইন্না)। লৈমায় অদু য়ামদ্রবদা তাইল থাগদবনি‍।
৩. ৱর্কসোপ: ত্রেদ পুম্নমক্কী ৱর্কসোপকী মওং রেক্তেঙ্গুলর ওইগদবনি অমদি অপাকপনা মিতর ৫দগী তারোইদবনি‍। মথৌ তাবা খ্বায়দগী হন্থবা ৱর্কসোপকী পাক চাউবা তোঙান তোঙানগী ত্রেদশিংগী ওইনা খেন্নৈ, ত্রেদ-ত্রেদকী ওইনা মথৌ তাবা খ্বায়দগী হন্থবা ৱর্কসোপকী পাক চাউবগী চাং ২০১৮গী এফিলিএসন নোর্মস ওফ আই.তি.আই.গী এনেক্সচর ২এম.দা ফংবিগনি‍।
৪. মেচিনরী অমদি ইকুইপমেন্ত: ত্রেদ খুদিংগী খেন্নৈ, অকুপ্পা ৱারোল ত্রেদ অদুগী সীলেবসতা য়াওরিবা তুল লিস্ততগী ফংগনি‍।
৫. ইলেক্ত্রিক লোদ: ফেজ ৩, কম্মর্সিএল পৱার সপ্লাই, ত্রেদ খুদিংগী মথৌ তাবা লোদ খেন্নৈ। অকুপ্পা ৱারোল ২০১৮গী এফিলিএসন নোর্ম্স ফোর আই.তি.আই.কী এনেক্সচর ২এন.দা ফংগনি‍।
৬. আই.তি. লেব: কম্প্যুতর খুদিংদা মল্তিমিদিয়া, এন্তি-ভাইরস ফোফ্তৱেয়র, খ্বায়দগী নৌবা ওপরেতিং ফোফ্তৱেয়রগা লোয়ননা য়ু.পি.এস. য়াওরগা ইন্তরনেত কন্নেক্সন য়াওবা তোখাইবা কম্প্যুতর লেব অমা। কম্প্যুতর লেব অদুগী সেতঅপ অদু য়ামদ্রবদা কম্প্যুতর/ ৱর্কস্তেসন তরা অমদি পেরিফেরেলশিং লোয়ননা ত্রেদকী ৱাফম নত্তনা ইন্তরনেত ফেসিলিতী লৈগদবনি নৎত্রগা আই.তি.আই. অমগী ত্রেদকা মরী লৈনবা কম্প্যুতরগী মথৌ তাবা অসি সিফ্ত অমদা মী ১০০গী ফম্ফম লৈগদবনি।
ত্রেদ/য়ুনিত এক্রেদিতেদ/ এফিলিএতেদকী অহেন্বা ত্রেনী ২০ খুদিংগী, কম্প্যুতর/ৱর্কস্তেসন অনি হাপচিনগদবনি‍। সিফ্ত অমমমগী ত্রেনী ১০০গী কম্প্যুতর ১০ চন্ননবা লৈবা মফমগী চৎন-পথাপ্তি স্ক.মি. ২৫ ওইগদবনি। অহেন্বা কম্প্যুতর খুদিংগী অহেন্বা স্ক.মিই. ২.৫ ফংহনগদবনি‍।
লেবকী অপাকপা য়ামদ্রবদা মিতর ৩ ওইগদবনি, লৈমায় তাইল থাগদবনি‍।
৭. দ্রোইং হোল: দ্রাফ্সমেন (সিভিল)/ দ্রাফ্সমেন (মেকানিকেল) ত্রেদশিংগী নত্তনা ইঞ্জিনিয়রিং ত্রেদ পুম্নমক্কী ওইনা য়ামদ্রবদা স্ক.মি. ৫০ পাক চাউবা দ্রোইং হোল মথৌ তাই‍। মফম অসি সিফ্ত অমদা ত্রেনী ১৬০ ফাওবা চন্নবনি অমদি মদুগী তুংদা অহেন্বা ত্রেনিং খুদিংগী চুনবা অহেন্বা মফম হাপচিনগদবনি‍।
৮. বেকঅপ পৱার সপ্লাই: এফিলিএত তৌরবা ত্রেদ/য়ুনিৎ অমদি এফিলিএত তৌনবা চে থারকপা ত্রেদ/য়ুনিৎ পুম্নমক্কী মথৌ তাবা মৈগী ৫০%গী চাং ফাওবগী বেকঅপ পৱার সপ্লাই ইন্সতিত্যুৎ অমদা লৈগদবনি।
৯. এদমিনিস্ত্রেতিব এরিয়া
প্রিন্সিপালগী কা: য়ামদ্রবদা স্ক.মি. ২০
রিসেপ্সন কম ৱেতিং লোব্বী: য়ামদ্রবদা স্ক.মি. ৪০
স্তাফ কা: য়ামদ্রবদা স্ক.মি. ২০
এদমিনিস্ত্রেতিব হোল/ সেক্সন: য়ামদ্রবদা স্ক.মি. ৫০
প্লেসমেন্ত/ কাউন্সেল্লিং কা: য়ামদ্রবদা স্ক.মি. ২০
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা স্কিল দিভেলপমেন্ত অমদি ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ মন্ত্রালয়য় (এম.এস.দি.ই.)গী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), শ্রী জয়ন্ত চৌধরীনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি‍।

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Operational Of Industrial Training Institute
05 AUG 2024 1:07PM by PIB Delhi
Directorate General of Training (DGT), under Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) is implementing the Craftsmen Training Scheme (CTS) through a network of Industrial Training Institutes (ITIs), across the country.
At present, there are 15,034 ITIs functioning in the country, out of which 3298 ITIs are Government ITIs and 11,736 ITIs are Private ITIs. List of State-wise number of ITIs is attached at Annexure -1.
At present, there are 503 ITIs functioning in Tamil Nadu State, out of which 92 ITIs are Government ITIs and 411 ITIs are Private ITIs.
Improving the quality of training in ITIs is a continuous process. Towards this, inter alia, periodic inspections of ITIs are conducted, Standards and Norms of Affiliation of ITIs are reviewed periodically, curriculum & courses are revised as per industry standards, and assessment practices are strengthened.
Though ITIs come under the financial and administrative control of respective State/UT government, the Government of India runs, from time to time, schemes to provide financial support to the State/UT government for strengthening the infrastructure of ITIs and improving the quality of the training provided in the ITIs.
Till recently, the DGT was implementing schemes namely "Skills Strengthening for Industrial Value Enhancement (STRIVE)”, "Upgradation of Existing Government ITIs into Model ITIs (Model ITI)", "Enhancing Skill Development Infrastructure in NE States (ESDI)", and “Skill Development in 48 Districts Affected by LWE (LWE scheme)” to provide financial assistance to State/UT Governments for the upgradation/ establishment of ITIs in the country.
Under the ‘STRIVE’ Scheme, 500 ITIs (which include 467 Government and 33 Private ITIs) were selected for upgradation of workshops, labs and capacity building of ITIs. The scheme ended on 31st May 2024, and a total financial assistance of Rs. 581.56 crore was released to the States/UTs for upgradation of workshops, labs and capacity building of ITIs.
The ‘Model ITI’ scheme envisaged the upgradation of 35 selected government ITIs into Model ITIs with financial assistance of up to Rs. 10 crore per ITI for equipment upgradation and civil works. The scheme ended on 31st March 2024, and a total financial assistance of Rs.193.10 crore was provided to States/UTs under this scheme.
The ESDI scheme offered support to ITIs in the North Eastern states. It envisaged the upgradation of 22 existing ITIs (@ Rs. 2 crore per ITI) by establishing 3 new trades in each ITI; supplementing deficient infrastructure in 28 ITIs (@ Rs. 2 crore per ITI) by constructing new hostels, new boundary walls, and supplementing old and obsolete tools and equipment for 3 existing trades in each ITI; and establishing 34 new ITIs (@ Rs. 9.5 crore per ITI). The scheme ended on 31st March 2024, and a total financial assistance of Rs. 308.84 crore was provided to North-Eastern states under this scheme.
The LWE scheme, inter alia, supported the establishment of 48 ITIs in 48 districts affected by Left Wing Extremism (LWE) at Rs. 7.34 crore per ITI. The scheme ended on 31st March 2024, and a total financial assistance of Rs. 308.35 crore was provided to the States/UTs under this scheme.
The affiliation to any ITI is granted based on the fulfillment of the Affiliation Norms for ITIs issued in 2018. Details of the necessary infrastructure required for opening of ITI is attached at Annexure-2.
Annexure-1
State-wise number of ITIs
Sr. No.
States / UTs
Government ITIs
Private ITIs
Total ITIs
1
Andaman And Nicobar Islands
3
1
4
2
Andhra Pradesh
85
436
521
3
Arunachal Pradesh
7
0
7
4
Assam
31
15
46
5
Bihar
150
1227
1377
6
Chandigarh
2
0
2
7
Chhattisgarh
120
112
232
8
Delhi
17
36
53
9
Goa
11
2
13
10
Gujarat
274
229
503
11
Haryana
160
229
389
12
Himachal Pradesh
128
142
270
13
Jammu And Kashmir
49
1
50
14
Jharkhand
77
271
348
15
Karnataka
275
1229
1504
16
Kerala
149
315
464
17
Ladakh
3
0
3
18
Lakshadweep
1
0
1
19
Madhya Pradesh
195
882
1077
20
Maharashtra
422
620
1042
21
Manipur
10
0
10
22
Meghalaya
7
1
8
23
Mizoram
3
0
3
24
Nagaland
9
0
9
25
Odisha
75
450
525
26
Puducherry
8
7
15
27
Punjab
116
235
351
28
Rajasthan
165
1455
1620
29
Sikkim
4
0
4
30
Tamil Nadu
92
411
503
31
Telangana
66
236
302
32
The Dadra And Nagar Haveli And Daman and Diu
4
0
4
33
Tripura
20
2
22
34
Uttar Pradesh
292
2971
3263
35
Uttarakhand
105
82
187
36
West Bengal
163
139
302
Total
3,298
11,736
15,034
Annexure-2
Complete details of Infrastructure required for the opening of a new ITI can be found in Chapter 2, “Civil Norms” of ITI Affiliation Norms of year 2018.
Brief details of the infrastructure required for opening of new ITI are given below:
1. Land: Minimum area of the dedicated plot and land shall be 4291.4 sq. meter i.e. approx. 1.07 acres for ITI with maximum 4 trades and maximum up to 8 units.
2. Classroom: The minimum size of classroom shall be 25 Sqm with minimum width of 3 m (As per existing norms). The Floor shall be at least tiled.
1. Workshop: The workshop for all trades must be rectangular in shape and width must not be less than 5 m. The Minimum workshop area required is different for different trade, trade wise details of minimum workshop area required may be found in Annexure 2M of Affiliation Norms of ITI year 2018.
1. Machinery and Equipment: Different for each trade, details may be found from the tool list available in the syllabus of the trade.
1. Electric load: 3 phase, commercial power supply, load required is different for each trade. Details may be found from Annexure 2N of Affiliation Norms for ITIs year 2018.
1. IT Lab: An exclusive computer lab with internet connection for every computer with multimedia, anti-virus software, latest operating software with UPS. The setup of the computer lab must have minimum ten computers/ workstations and peripherals with internet facility irrespective of trade(s) or trade related computer requirement for an ITI up to seating capacity of 100 per shift.
For each additional 20 trainees of trades/ units accredited/ affiliated, two computers/ workstation must be added. The space norm to accommodate 10 computers for 100 trainees per shift is to be 25 Sq m. An additional 2.5 Sq m shall be made available for each additional computer.
Minimum width of the lab shall be 3 m Floor shall be at least Tiled.
1. Drawing Hall: Drawing Hall is required for all engineering trades with minimum area of 50 Sqm except Draughtsman (Civil)/ Draughtsman (Mechanical) trades. This area is upto 160 trainees per shift and thereafter additional proportionate area for each additional trainee.
1. Backup power supply: Institute should have backup power supply with a capacity 50% of power supply required for all the affiliated trades/units and the trades/units sought affiliation.
1. Administrative Area
Principal Room: Minimum area 20 Sqm
Reception cum waiting lobby: Minimum area 40 Sqm
Staff Room: Minimum area 20 Sqm
Administrative Hall/ Section: Minimum area 50 Sqm
Placement/ Counselling room: Minimum area 20 Sqm
This information was given by the Minister of State (Independent Charge), Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE), Shri Jayant Chaudhary in a written reply in the Lok Sabha today.