আয়ুশ
অখন্নবা অয়ুস হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিং লিংখৎপা
02 AUG 2024 6:25PM by PIB Imphal
অয়ুসকী ফিদমশিং অমসুং থবকশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা হকচাং নুংঙাইনা লৈনবা পান্দম অমগা লোয়ননা রাজ্য/য়ু.তি সরকারশিংগী খুৎথাংদা কেন্দ্রনা শেন পুথোকপা স্কিম নেসনেল অয়ুস মিসনগী শরুক অমা ওইনা অয়ুস্মান ভারতকী মখাদা অয়ুস মিনিস্ত্রিনা অয়ুস হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিং( হৌজিক অয়ুস্মান অরোগ্যা মন্দির হায়না নৌনা মমিং থোল্লে) মথৌ পাংথোকহল্লি।
হৌজিক লৈরিবা সব-হেল্থ সেন্তরশিং/অয়ুস দিসপেন্সরিশিং অয়ুস হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিংদা ওন্থোক্তুনা মীয়ামগী দরকার ওইবশিং চুনবা ওইনা মীয়ামদা তঙাইফদবা হকশেলগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি। নেসনেল অয়ুস মিসনগী মখাদা, মখোয়গী স্তেৎ এন্নুয়েল এক্সন প্লান(এস এ এ পি) গী খুৎথাংদা রাজ্য/য়ু.তি সরকারশিংদগী ফংবা প্রোপোজেলশিংগী মতুংইন্না, হৌজিক লৈরিবা অয়ুস দিসপেন্সরিশিং অমসুং সব-হেল্থ সেন্তরশিংগী অপুনবা য়ুনিত 12,500 অয়ুস্মান অরোগ্যা মন্দির(অয়ুস) ওইনা পুখৎপদা অয়াবা পীরে। রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদগী ফংবা পাউশিংগী মতুংইন্না, হৌজিক অয়ুস্মান অরোগ্যা মন্দির(অয়ুস) 12121 থবক তৌরি।
অয়াবা পীরবা অমসুং থবক তৌরিবা রাজ্য/য়ু.তিদা লৈরিবা অয়ুস্মান অরোগ্যা মন্দির (অয়ুস)গী ফিবম
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
অয়াবা পীরবা অয়ুস্মান অরোগ্যা মন্দির (অয়ুস)
থবক তৌরিবা অয়ুস্মান অরোগ্যা মন্দির (অয়ুস)
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
6
6
2
অন্ধ্র প্রদেস
126
126
3
অরুনাচল প্রদেস
89
89
4
অসাম
500
500
5
বিহার
294
113
6
চান্দিগর
12
11
7
ছতিসগর
400
400
8
দিল্লি
0
0
9
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
1
1
10
গৱা
100
100
11
গুজরাত
365
365
12
হরিয়ানা
538
506
13
হিমাচল প্রদেস
740
740
14
জে অমসুং কে
523
523
15
ঝারখন্দ
745
648
16
কর্নাতকা
376
376
17
কেরলা
700
700
18
লাদাখ
0
0
19
লাক্ষদ্বিপ
7
7
20
মধ্য প্রদেস
800
800
21
মহারাস্ত্রা
390
345
22
মনিপুর
15
15
23
মেঘালয়
45
22
24
মিজোরম
41
41
25
নাগালেন্দ
49
49
26
ওরিসা
422
422
27
পুদুচেরি
4
4
28
পঞ্জাব
158
158
29
রাজস্থান
2019
2019
30
সিক্কিম
18
18
31
তামিলনাদু
650
650
32
তেলঙ্গানা
421
421
33
ত্রিপুরা
72
72
34
উত্তর প্রদেস
1034
1034
35
উত্তরখন্দ
300
300
36
নোংচুপ বেঙ্গল
540
540
অপুনবা
12500
12121
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা অয়ুসকী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা) শ্রী প্রাতাপ্রাউ যাদবনা ফোঙদোকখিবনি।

AYUSH
Setting up of Dedicated AYUSH Health and Wellness Centres
02 AUG 2024 6:25PM by PIB Delhi
Ministry of Ayush is implementing the operationalization of Ayush Health and Wellness Centres (AHWCs) [now renamed as Ayushman Arogya Mandir (Ayush)] under Ayushman Bharat as a component of the Centrally Sponsored Scheme of National Ayush Mission (NAM) through State/UT Governments with an objective to establish a holistic wellness model based on Ayush principles and practices. It is envisaged to transform existing Sub-health Centres/Ayush dispensaries to Ayush Health & Wellness Centres to ensure universal access to an expanded range of Primary Health Care services as appropriate to people’s needs. Under the NAM, as per the proposals received from State/UT Governments through their State Annual Action Plans (SAAPs), a total of 12,500 units of existing Ayush dispensaries and sub health centres has been approved to be upgraded as Ayushman Arogya Mandir (Ayush) in the States/UTs. As per the reports received from States/UTs, 12121 Ayushman Arogya Mandir (Ayush) have been made functional till date.
The State/UT wise status of approved and functional Ayushman Arogya Mandir (Ayush)
Sl. No.
Name of States/UTs
Approved Ayushman Arogya Mandir (Ayush)
Functional Ayushman Arogya Mandir (Ayush)
1
Andaman & Nicobar Islands
6
6
2
Andhra Pradesh
126
126
3
Arunachal Pradesh
89
89
4
Assam
500
500
5
Bihar
294
113
6
Chandigarh
12
11
7
Chhattisgarh
400
400
8
Delhi
0
0
9
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
1
1
10
Goa
100
100
11
Gujarat
365
365
12
Haryana
538
506
13
Himachal Pradesh
740
740
14
Jammu & Kashmir
523
523
15
Jharkhand
745
648
16
Karnataka
376
376
17
Kerala
700
700
18
Ladakh
0
0
19
Lakshadweep
7
7
20
Madhya Pradesh
800
800
21
Maharashtra
390
345
22
Manipur
15
15
23
Meghalaya
45
22
24
Mizoram
41
41
25
Nagaland
49
49
26
Odisha
422
422
27
Puducherry
4
4
28
Punjab
158
158
29
Rajasthan
2019
2019
30
Sikkim
18
18
31
Tamil Nadu
650
650
32
Telangana
421
421
33
Tripura
72
72
34
Uttar Pradesh
1034
1034
35
Uttarakhand
300
300
36
West Bengal
540
540
Total
12500
12121
This information was given by the Minister of State (IC) for Ayush Shri Prataprao Jadhav in the Lok Sabha in a written reply to a question today.