পাৱর মন্ত্রালয়
সৌভাগ্যা য়োজনাগী মখাদা য়ুমথোংগী ইলেক্ত্রিক ফংহনবা
01 AUG 2024 2:10PM by PIB Imphal
হৌখিবা চহি অহুমদগী চৎলিবা চহি (জুন 2024) ফাওবা লৈবাক অসিদা অপুনবা পুথোকখিবা মৈ এন্নেক্সর-I দা পীরি।
লৈবাক অসিগী য়ুমথোং খুদিং ইলেক্ত্রিক ফংহন্নবা পান্দমগী মখাদা ওক্তোবর 2017 দা ভারত সরকারনা প্রধান মন্ত্রী সাহাজ বিজলি হর ঘর য়োজনা(সৌভাগ্যা) হৌদোকখি। য়োজনা অসিগী মখাদা খুঙ্গংগী মৈ ফংদ্রিবা ইমুংশিং অমসুং সহরগী লায়রবা ইমুংশিংদা মৈ ফংহল্লে। লৈবাক অসিগী অপুনবা য়ুমথোং করোর 2.86 মৈ শম্লে। রাজ্যশিংদা মৈ ফংহনখিবা য়ুমথোং অমসুং পীখিবা গ্রান্তগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-II অমসুং এন্নেক্সর-III দা পীরে।
সৌভাগ্যানা থুংলমদবা মৈ ফংদ্রিবা ইমুংশিং মৈ পীনবা ভারত সরকারনা হৌজিক রিপম্প দিস্ত্রিব্যুসন সেক্তর স্কিম(আর দি এস এস) পায়খৎতুনা রাজ্যশিংগী মতেং পাংলি।
আর.দি.এস.এসগী মখাদা পি.এম-জনমনগী মখাদা পি.ভি.তি.জি য়ুমথোংশিংদা গ্রিদ ইলেক্ত্রিসিতি ফংহল্লে।
সৌভাগ্যা স্কিম পায়খৎপা মতমদা মখাগী খুদোংচাদবশিং অসি মায়োক্নখি:
1. মনুং-হুঞ্জিবা মফমশিংদা য়ুমশিং চোইনা চোইনা তাবা
2. লম্মিৎ-তুম্মিৎ খুদোংচাদবা, নোং-চিংগী ফিবম ফত্তবা, ঈশিং তুংবা/উন তাবা মফমশিং লৈবা
3. পৱার ইনফ্রাস্ত্রকচর মতিক চাদবা
4. লেফ ৱিং এক্সত্রিসমগী মফমশিংদা লৈবা য়ুমশিং
5. উমংগী শরুকশিং অয়াবা লৌবা দরকার ওইবা
6. খুঙ্গংগী থাক্তা পোলশিং, ত্রান্সফোর্মরশিং অমসুং মিতরশিং ফংদবা
7. লাইনশিং ফাউদুনা পুবদা থেংনবা খুদোংচাদবশিং
আর.দি.এস.এস(পিভিতিজি অমসুং অহেনবা য়ুমথোংশিং) গী মখাদা তামিল নাদু য়াওনা রাজ্যশিং/য়ু.তিদা ইলেক্ত্রিক ফংহনখ্রবা য়ুমথোংশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-IV দা পীরি।
এন্নেক্সর-I
হৌখিবা চহি অহুমদগী চৎলিবা চহি (জুন 2024) ফাওবা লৈবাক অসিদা অপুনবা পুথোকখিবা অপুনবা মৈ
(মিল্লিয়ন য়ুনিতস )
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25 (জুন ফাওবা)
অপুনবা পুথোকখিবা মৈ
1,491,859.37
1,624,465.61
1,739,091.19
484,000.61
এন্নেক্সর-II
সৌভাগ্যা স্কিম হৌদোকপদগী রাজ্যশিংদা মৈ ফংহনখিবা য়ুমথোংশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্যশিংগী মমিং
11.10.2017 দগী 31.03.2022 ফাওবদা ইলেক্ত্রিক ফংহনখ্রবা য়ুমথোং মশিং
1
অন্ধ্র প্রদেস*
181,930
2
অরুনাচল প্রদেস
47,089
3
অসাম
2,326,656
4
বিহার
3,259,041
5
ছতিসগর
792,368
6
গুজরাত *
41,317
7
হরিয়ানা
54,681
8
হিমাচল প্রদেস
12,891
9
জম্মু অমসুং কাস্মির
377,045
10
ঝারখন্দ
1,730,708
11
কর্নাতকা
383,798
12
লাদাখ
10,456
13
মধ্য প্রদেস
1,984,264
14
মহারাস্ত্রা
1,517,922
15
মনিপুর
108,115
16
মেঘালয়
200,240
17
মিজোরম
27,970
18
নাগালেন্দ
139,516
19
ওরিসা
2,452,444
20
পুদুচেরি *
912
21
পঞ্জাব
3,477
22
রাজস্থান
2,127,728
23
সিক্কিম
14,900
24
তামিলনাদু*
2,170
25
তেলঙ্গানা
515,084
26
ত্রিপুরা
139,090
27
উত্তর প্রদেস
9,180,571
28
উত্তরখন্দ
248,751
29
নোংচুপ বেঙ্গল
732,290
অপুনবা
28,613,424
* সৌভাগ্যাগী মখাদা ফন্দ পীদে
এন্নেক্সর-III
রাজ্য-রাজ্যদা গ্রান্ত পীখিবগী অকুপ্পা মরোলশিং
(লুপা করোর)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য মমিং
সৌভাগ্যাগী মখাদা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা পীখিবা গ্রান্ত
1
অরুনাচল প্রদেস
160
2
অসাম
705
3
বিহার
491
4
ছতিসগর
379
5
হরিয়ানা
8
6
হিমাচল প্রদেস
2
7
জম্মু অমসুং কাস্মির
51
8
ঝারখন্দ
284
9
কর্নাতকা
48
10
কেরলা
66
11
লাদাখ
-
12
মধ্য প্রদেস
554
13
মহারাস্ত্রা
218
14
মনিপুর
91
15
মেঘালয়
206
16
মিজোরম
41
17
নাগালেন্দ
54
18
ওরিসা
323
19
পঞ্জাব
1
20
রাজস্থান
305
21
সিক্কিম
2
22
তেলঙ্গানা
17
23
ত্রিপুরা
267
24
উত্তর প্রদেস
1,815
25
উত্তরখন্দ
50
26
নোংচুপ বেঙ্গল
169
অপুনবা
6,305
এন্নেক্সর-IV
আর.দি.এস.এস(পিভিতিজি অমসুং অহেনবা য়ুমথোংশিং) গী মখাদা তামিল নাদু য়াওনা রাজ্যশিং/য়ু.তিদা ইলেক্ত্রিক ফংহনখ্রবা য়ুমথোংশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য মমিং
সেঙ্কসন তৌখবা(লুপা করোর)
সেঙ্কসন তৌখিবা জি.বি.এস(লুপা করোর)
সেঙ্কসন তৌখিবা অপুনবা য়ুমথোং
18.07.2024 ফাওবদা ইলেক্ত্রিক ফংলবা য়ুমথোংশিং
এ.
আর.দি.এস.এসগী মখাদা সেঙ্কসন তৌখিবা অহেনবা য়ুমথোংশিং
1
রাজস্থান
459.18
275.51
1,90,959
62,160
2
মেঘালয়
435.70
392.13
50,501
0
3
মিজোরম
68.94
62.04
13,715
0
4
নাগালেন্দ
65.10
58.59
10,398
0
5
উত্তর প্রদেস
931.04
558.62
2,51,487
0
6
অন্ধ্র প্রদেস
49.24
29.54
15,475
11,384
7
ঝারখন্দ
7.47
4.48
872
0
8
জম্মু অমসুং কাস্মির
14.96
13.46
1,936
0
9
বিহার
119.57
71.74
21,658
0
10
অসাম
785.55
706.99
1,27,111
0
অপুনবা (এ)
2,936.75
2,173.12
6,84,112
73,544
বি.
ভাইব্রেন্ত ভিলেজশিংদা আর.দি.এস.এসগী মখাদা সেঙ্কসন তৌখিবা মৈ পীনবা থবকশিং
1
হিমাচল প্রদেস
6.08
5.47
3,536
0
2
অরুনাচল প্রদেস
20.18
18.16
1,683
0
3
উত্তরখন্দ
13.08
11.77
1,154
0
অপুনবা(বি)
39.34
35.40
6,373
C.
পি.এম-জনমনগী মখাদা গ্রিদকী খুৎথাংদা ইলেক্ত্রিক ফংলবা য়ুমথোংশিং
আর.দি.এস.এসকী মখাদ সেঙ্কসন তৌখিবা
1
অন্ধ্র প্রদেস
88.71
53.23
25,054
22,245
2
ছতিসগর
38.17
22.90
7,077
3,172
3
ঝারখন্দ
53.39
32.03
9,134
0
4
মধ্য প্রদেস
136.07
81.65
27,358
7,517
5
মহারাস্ত্রা
26.61
15.96
8,556
8,556
6
রাজস্থান
40.34
24.20
17,633
9,815
7
কর্নাতকা
3.77
2.26
1,615
811
8
কেরলা
0.86
0.52
345
303
9
তামিল নাদু
29.89
17.94
10,673
4,781
10
তেলঙ্গানা
6.79
4.07
3,884
3,862
11
ত্রিপুরা
61.52
55.37
11,664
2,367
12
উত্তরখন্দ
0.41
0.37
221
667
13
উত্তর প্রদেস
1.10
0.66
316
157
অপুনবা (সি)
487.63
311.15
1,23,530
64,253
অপুনবা(এ+বি+সি)
3,463.72
2,519.67
8,14,015
1,37,797
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা পৱারগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী শ্রীপদ নাইকনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Power
ELECTRIFICATION OF HOUSEHOLD UNDER SAUBHAGYA YOJANA
01 AUG 2024 2:10PM by PIB Delhi
The total quantity of power generated in the country during the last three years and the current year (upto June, 2024) is given at Annexure-I.
Government of India launched Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana (SAUBHAGYA) in October, 2017 with the objective to achieve the universal household electrification in the Country. Under SAUBHAGYA, all willing un-electrified household in rural areas and all willing poor household in urban areas of the Country were provided electricity connection. A total of 2.86 Crore households of the country were provided electricity connection. The details of State-wise Household Electrification and grant disbursed are given at Annexure–II and Annexure-III.
Government of India is further supporting States under the ongoing Revamped Distribution Sector Scheme (RDSS) for electrification of those un-electrified households which were left out under SAUBHAGYA.
In addition, all identified Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG) Households under Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM-JANMAN) for on-grid electricity connection are eligible for funding under RDSS.
The following challenges were faced during implementation of Saubhagya scheme:
1. Households scattered in inaccessible & remote areas.
2. Difficult & Hilly terrain, inclement weather, Riverine/Marshy/Snow bound areas.
3. Poor/inadequate power infrastructure.
4. Locations in Left Wing Extremism affected areas.
5. Forest areas - requiring clearance.
6. Non-availability of materials (like Poles, Distribution Transformers, Meters, etc.) at local level.
7. Various Right of Way issues.
The State/UT-wise details of Household electrification (including Tamil Nadu) under RDSS (PVTG+Addl HHs) are given at Annexure-IV.
ANNEXURE-I
The total quantity of power generated in the country during the last three years and the current year (upto June, 2024)
(All figures are in Million Units)
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25 (Upto June)
Total Power Generated
1,491,859.37
1,624,465.61
1,739,091.19
484,000.61
ANNEXURE-II
State-wise electrification of households since launch of Saubhagya Scheme including Additional Households achievement under DDUGJY
Sl.
No.
Name of the States
No of Households electrified from 11.10.2017 to 31.03.2022
1
Andhra Pradesh*
181,930
2
Arunachal Pradesh
47,089
3
Assam
2,326,656
4
Bihar
3,259,041
5
Chhattisgarh
792,368
6
Gujarat*
41,317
7
Haryana
54,681
8
Himachal Pradesh
12,891
9
Jammu & Kashmir
377,045
10
Jharkhand
1,730,708
11
Karnataka
383,798
12
Ladakh
10,456
13
Madhya Pradesh
1,984,264
14
Maharashtra
1,517,922
15
Manipur
108,115
16
Meghalaya
200,240
17
Mizoram
27,970
18
Nagaland
139,516
19
Odisha
2,452,444
20
Puducherry*
912
21
Punjab
3,477
22
Rajasthan
2,127,728
23
Sikkim
14,900
24
Tamil Nadu*
2,170
25
Telangana
515,084
26
Tripura
139,090
27
Uttar Pradesh
9,180,571
28
Uttarakhand
248,751
29
West Bengal
732,290
Total
28,613,424
* Not funded under Saubhagya
ANNEXURE-III
The details of State wise grant disbursed
(Rs. in Crores)
S. No.
Name of the States
Grant Released to the States/UTs under Saubhagya
1
Arunachal Pradesh
160
2
Assam
705
3
Bihar
491
4
Chhattisgarh
379
5
Haryana
8
6
Himachal Pradesh
2
7
J&K
51
8
Jharkhand
284
9
Karnataka
48
10
Kerala
66
11
Ladakh
-
12
Madhya Pradesh
554
13
Maharashtra
218
14
Manipur
91
15
Meghalaya
206
16
Mizoram
41
17
Nagaland
54
18
Orissa
323
19
Punjab
1
20
Rajasthan
305
21
Sikkim
2
22
Telangana
17
23
Tripura
267
24
Uttar Pradesh
1,815
25
Uttarakhand
50
26
West Bengal
169
Total
6,305
ANNEXURE-IV
The State/UT-wise details of Household electrification (including Tamil Nadu) under RDSS (PVTG+Addl HHs)
S. No.
Name of State
Sanctioned Outlay (Rs. Crores)
Sanctioned GBS (Rs. Crores)
Total Households Sanctioned
Households Electrified as on 18.07.2024
A.
Addl. HHs Sanctioned under RDSS
1
Rajasthan
459.18
275.51
1,90,959
62,160
2
Meghalaya
435.70
392.13
50,501
0
3
Mizoram
68.94
62.04
13,715
0
4
Nagaland
65.10
58.59
10,398
0
5
Uttar Pradesh
931.04
558.62
2,51,487
0
6
Andhra Pradesh
49.24
29.54
15,475
11,384
7
Jharkhand
7.47
4.48
872
0
8
Jammu & Kashmir
14.96
13.46
1,936
0
9
Bihar
119.57
71.74
21,658
0
10
Assam
785.55
706.99
1,27,111
0
Total (A)
2,936.75
2,173.12
6,84,112
73,544
B.
Electrification works sanctioned under RDSS in Vibrant Villages
1
Himachal Pradesh
6.08
5.47
3,536
0
2
Arunachal Pradesh
20.18
18.16
1,683
0
3
Uttarakhand
13.08
11.77
1,154
0
Total (B)
39.34
35.40
6,373
C.
Household Electrification through Grid Connectivity under PM-JANMAN
Sanctioned under RDSS
1
Andhra Pradesh
88.71
53.23
25,054
22,245
2
Chhattisgarh
38.17
22.90
7,077
3,172
3
Jharkhand
53.39
32.03
9,134
0
4
Madhya Pradesh
136.07
81.65
27,358
7,517
5
Maharashtra
26.61
15.96
8,556
8,556
6
Rajasthan
40.34
24.20
17,633
9,815
7
Karnataka
3.77
2.26
1,615
811
8
Kerala
0.86
0.52
345
303
9
Tamil Nadu
29.89
17.94
10,673
4,781
10
Telangana
6.79
4.07
3,884
3,862
11
Tripura
61.52
55.37
11,664
2,367
12
Uttarakhand
0.41
0.37
221
667
13
Uttar Pradesh
1.10
0.66
316
157
Total (C)
487.63
311.15
1,23,530
64,253
Grand Total (A+B+C)
3,463.72
2,519.67
8,14,015
1,37,797
This information was given by the Minister of State for Power, Shri Shripad Naik, in a written reply in the Lok Sabha today.