শিপ্পিং মন্ত্রালয়
নেস্নেল ৱাতরৱেশিংগী খুত্থাংদা কার্গো চত্থোক-চৎশিন তৌবা
30 JUL 2024 2:07PM by PIB Imphal
নেস্নেল ৱাতরৱেশিং (NWশিং)গী খুত্থাংদা কার্গো চত্থোক-চৎশিন তৌবা হেনগৎনবা সরকারনা লৌখৎপা খোংথাংশিং অদু এনেক্সচর-1দা য়াওরি।
চহিগী মতুং ইন্না 2019-20দগীনা 2023-24 ফাওবদা নেস্নেল ৱাতরৱেশিংগী খুত্থাংদা কার্গো চত্থোক-চৎশিন তৌখিবগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু এনেক্সচর-2 ওইনা এতেচ তৌরি।
NW 5 (NW-1দগীনা NW-5 ফাওবা) দেবেলপ তৌবদা নত্তনা, সরকারনা কেরলা, অন্ধ্র প্রদেশ, ওরিশা, গোৱা, ৱেস্ত বেঙ্গল, উত্তর প্রদেশ, বিহার, মহারাস্ত্র অমসুং অসামদা অনৌবা NW 14গী ফেজ-I দেবেলপমেন্ত সেঙ্কশন তৌখিবা অদুগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু এনেক্সচর-3দা য়াওরি।
এনেক্সচর-1 ৱাতরৱেশিংদা কার্গো পুথোক-পুশিন তৌবদা শাহৌ পুরক্নবগী লৌখিবা খোংথাংশিং
ফেয়রৱে দেবেলপমেন্তকী থবকশিং :
ৱার্ল্দ বেঙ্কতগী তেক্নিকেল অমসুং শেল-থুমগী ওইবা মতেং লৌদুনা IWAIনা পাইখৎখিবা জল মার্গ বিকাস প্রোজেক্ত (JMVP)গী মখাদা NW-1দা হলদিয়া-বার্হদা মিতর 3.0, বার্হ-ঘাজিপুরদা মিতর 2.5 অমসুং ঘাজিপুর-ৱারানসি মরিলদা মিতর 2.2গী লিস্ত এবেলেবল দেপ্ত (LAD) লৈহন্নবা ফেয়রৱে দেবেলপমেন্তকী থবকশিং অদু খুমাং চাউশিল্লি। অসিগা চপ মান্ননা ইন্দো বংগ্লাদেশ প্রোতোকোল রুত ফাওদুনা NW-1 অমসুং NW-2/NW-16দা কনেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা প্রোতোকোল রুত নম্বর 1 অমসুং 2দা সিরাজগঞ্জ অমসুং দাইখোৱা অমসুং বংগ্লাদেশতা প্রোতোকোল রুত নম্বর 3 অমসুং 4দা অশুগঞ্জ অমসুং জাকিগঞ্জকী মরক্তা লৈরিবা য়াম্না মরু ওইবা অমসুং অথেনবা মরিলদা চহি চুপ্পা চত্থোক-চৎশিন য়ানবগীদমক্তা (তারগেত থম্লিবা মিতর 2.5 LAD) ফেয়রৱে দেবেলপমেন্তকী থবকশিং অদু ভারত অমসুং বংগ্লাদেশনা পাইখৎলি। অসিগা চপ মান্ননা, ইন্দো-বংগ্লাদেশ প্রোতোকোল রুত্তা ভেসেলশিংনা চত্থোক-চৎশিন য়ানবা সুন্দরবনদা NW-97গী ফেয়রৱে দেবেলপমেন্তকী থবকশিং পাইখৎলি।
1. অনৌবা নেস্নেল ৱাতরৱেশিং দেবেলপ তৌবা-
IWAIনা ত্রান্সপোর্তেশনগীদমক্তা চত্থোক-চৎশিন য়ানবা তেক্নিকেল ইন্তর্ভেন্সনশিং লৌখৎনবগীদমক্তা তেক্নো-ইকোনোমিক ফিজিবিলিতী স্তদীশিংগী খুত্থাংদা অনৌবা NW 26 মশক খঙদোক্লে। হেক য়াবগা মসিগী অনৌবা ৱাতরৱেশিং অসিনা মশা-মশাগী লমশিংদা ত্রান্সপোর্তেশনগী অতোপ্পা পাম্বৈ অমা পীরগনি।
1. নেস্নেল ৱাতরৱেজশিং কয়া অমদা রো-রো/রো-পেক্স সর্বিস হৌখ্রে-
2021গী ফেব্রৱারীদা ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা রো-রো/রো-পেক্স ভেসেলশিংগী ওপরেশন হৌদোকখিবা রুতশিং অদু মখাদা পীরি:
ভেসেল মমিং
রো-রো/রো-পেক্স সর্বিস পীরিবা মফমশিং
ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শঙ্গাখিবগী তাং
MV রানি গাইদিনল্যু অমসুং
MV সচিন দেব বার্মন
নীমতি অমসুং কামালাবারি (মাজুলি)
18.02.2021
MV JFR জেকোব
গুৱাহাতি অমসুং নোর্থ গুৱাহাতি
18.02.2021
MV বোব খাতিং
ধুব্রি অমসুং ফাকিরগঞ্জ (U/S হাতসিঙ্গিমারি)
18.02.2021
MV অদি শঙ্কারা অমসুং
MV C.V. রামন
ৱেলিংতন আইলেন্দ অমসুং বোলঘাতী
14.02.2021
হাইব্রিদ ইলেক্ত্রিক কাতামারন ভেসেল MV নিশদরাজ অমসুং MV গহবু বারানসি অমসুং আয়োধ্যাদা ওপরেত তৌনবগীদমক্তা IWAIনা মথংশিৎনা 13.03.2024 অমসুং 15.03.2024দা U.P.গী দিপার্তমেন্ত ওফ তুরিজমদা খুৎশিন্নখ্রে।
1. লেভী অমসুং ফী কলেক্সনগী রিভিজন:
ইন্দলেন্দ ৱাতরৱেজপু ত্রান্সপোর্তকী সপ্লিমেন্তরী মোদ অমা প্রোমোত তৌনবা ভারত সরকারগী ভিজন অদুবু মাংদা পুখৎলদুনা, পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয়না অহৌভগী চহি অহুম ৱাতরৱে য়ুজর চার্জ লৌদনবা খন্নখ্রে।
1. ইজ-ওফ –দুয়িং-বিজনেসকীদমক্তা দিজিতেল সোল্যুশনশিং
• CAR-D (কার্গো দেতা) পোর্তল: CAR-D অসি স্তেকহোল্দরশিংদা নেস্নেল ৱাতরৱেজকী কার্গো অমসুং ক্রুজ পুম্নমক্কী মুবমেন্ত দেতা কলেক্সন অমসুং কমপাইলেশন, এনালিসিস অমসুং দিসেমিনেশনগীদমক্তা ওইবা ৱেবতা য়ুমফম ওইবা পোর্তল অমনি।
• PANI (পোর্তল ফোর এসেত েন্দ নেভিগেশন ইনফোর্মেশন): PANI অসি প্লেতফোর্ম অমদারিভর নেভিগেশন অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনফোর্মেশন পুরক্লিবা ইন্তিগ্রেতেদ সোল্যুশন অমনি।
মসিনা নেস্নেল ৱাতরৱেজ অমসুং এসেতশিং খুদম ওইনা ফেয়রৱে, ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতীশিং, ক্‌রোস-রিভর স্ত্রকচরশিং, জেত্তীজশিংদা লৈরিবা কনেক্তিবিতী, কার্গো পুথোক-পুশিন তৌবা য়াহন্নবা ইমর্জেন্সী সর্বিসশিংগী ফীচরশিংগী অকুপ্পা ই-পাউশিং পী।
মসিগী সোল্যশনশিং অসিনা মখল-মখা কয়াগী স্তেকহোল্দরশিংদা কোলাবোরেশন হেনগৎহনবা, ওর্গনাইজেস্নেল কন্সিস্তেন্সী ফগৎহনবা, রিসোর্স এজিলিতী হেনগৎহনবা, স্তেকহোল্দর খুদিংমক্কী ওনরশিপঅমসুং একাউন্তেবিলিতী হেনগৎহনবা, মসিনা এক্তিবিতীশিং মেনেজ তৌবদা ফবা হেনগৎহল্লি। সেক্তর অসিগীদমক্তা IWAIনা তৌখিবা মরু ওইবা থবকশিংদা পব্লিক এক্সেস ফংবনা মার্কেত্তা IWAIগী মফম অদু হেনগৎহল্লগনি অমসুং সেক্তরদুদা থাজবা হেনগৎহল্লগনি।
1. IWTমোদ শিজিন্নদুনা রিজনেল ত্রেদ ফগৎহনবা:
1. PIWT&Tগী মখাদা ভারত অমসুং বংগ্লাদেশতা অহেনবা অনৌবা পোর্তস ওন কোল অমসুং রুতশিং হাপচিল্লকপা: ভারত অমসুং বংগ্লাদেশকী মরক্তা PIWT&Tগী মখাদা নাকল অনিমক্ত হাণ্নদগী লৈরিবা পোর্তস ওন কোল 6 অদুগী মথক্তআ অনৌবা পোর্তস ওন কোল 7 হাপচিল্লকপগা লোইন-লোইননা হান্নদগি লৈরিবা রুত 8দুগী মথক্তা অহেনবা ৱাতরৱে 2গী এদিশন / এক্সতেন্সন তৌবনা ভারত অমসুং বংগ্লাদেশকী মরক্তা ত্রেদকীদমক্তা IWTগী এক্সেসিবিলিতী হেনগৎলবআ য়াই অমসুং NWশিংদা ত্রাফিক হেনগৎলকপা য়াই। মাইয়া রিভরাইন পোর্ত অসি ওপরেত তৌহনখ্রে অমসুং PIWTT রুত নম্বর 5 অমসুং 6গী খুত্থাংদা সুল্তানগঞ্জকী (গোদাবরি-রাজসাহি)গী মরক্তা ত্রায়ল মুবমেন্ত 5 পাংথোকখি।
2. ভুতান অমসুং বংগ্লাদেশকী মরক্তা ত্রেদ: ভুতানদগী স্তোন এক্সপোর্তরশিংনা ৱাতরৱেজ মোদকী কান্নবশিং খুদম ওইনা ত্রান্সপোর্ত তৌবগী মমল হন্থবা, লম্বিা য়েংনবদা শিপমেন্ত চাউবা, লেন্দ রুতশিংদা লৈরিবা কঞ্জেশনশিং অদুদগী নান্থোকপনচিংবশিং অসি খল্লগা ইনলেন্দ ৱাতরৱেশিংবু ত্রান্সপোর্তেশনগী অতোপ্পা পাম্বৈ অমা ওইনা মশক খঙলে। IWAIগী মিৎয়েং মখাদা অহানবা মুবমেন্ত অদু 2019 জুলাইদা মাইপাক্না পাংথোকখ্রে। IWT মোদ শিজিন্নরিবা মসিগী ত্রেদ অসি লাক্কদবা চহশিংদা মখাতানা চত্থখিগনি অমসুং মরু ওইবা থাক অমদা য়ৌরগনি।
1. ইনলেন্দ ৱাতত ত্রান্সপোর্ত শিজিন্নবদা অমসুং নেস্নেল ৱাতরৱেজকা মরি লৈনবা ই-পাউশিং এক্সেস তৌবদা স্তেকহোল্দরশিংদা মতেং পাংনবগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (SOPশিং)
IWAI ৱেবসাইত্তা ফংলিবা নেস্নেল ৱাতরৱেজশিংগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (SOPশিং)গী লিস্ত অদু মখাদা পীরি:
1. পীপলস রিপব্লিক ওফ বংগ্লাদেশকী সরকার অমসুং রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী সরকারগী মরক্তা ভারত্তগী পোৎচৈশিং পুথোক-পুশিন তৌনবগীদমক্তা ছত্তোগ্রাম অমসুং মোঙ্গলা পোর্তশিং শিজিন্নবগী য়ানচে অদুগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (SOPশিং)।
2. পীপলস রিপব্লিক ওফ বংগ্লাদেশকী সরকার অমসুং রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী সরকারগী মরক্তা কোস্তেল অমসুং প্রোতোকোল রুত্তা পেসেঞ্জর অমসুং ক্রুজ সর্বিসশিংগী মতাংদা খুৎয়েক পীনখিবা MoU অদুগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (SOPশিং)।
3. পীপলস রিপব্লিক ওফ বংগ্লাদেশকী সরকার অমসুং রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী সরকারগী মরক্তা বাইলেতরেল ত্রেদ অমসুং ত্রান্সিত কার্গোশিংগী ত্রান্সপোর্তেশনগীদমক্তা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ শিজিন্নবগী মতাংদা খুৎয়েক পীনখিবা MoU অদুগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (SOPশিং)।
4. COVID19 শন্দোরকপা থিংনবা ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সিত অমসুং ত্রেদ (PIWT&T)দা প্রোতোকোলদা ভেসেলশিংগী চত্থোক-চৎশিন তৌবগীদমক্তা স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (SOPশিং)।
5. নেস্নেল ৱাতরৱেশিংদা রো-রো / রো-পেক্স ভেসেলশিং ওপরেত তৌনবগীদমক্তা স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (SOPশিং) অমসুং চেক লিস্ত।
6. Car-D পোর্তলগীদমক্তা স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (SOPশিং)।
1. মখাদা পীরিবা MoUশিং অসি কার্গো অমসুং ক্রুজ প্রোমোশনগীদমক্তা 2023-24দা খুআৎয়েক পীনখি:
1. মে 19দা ব্রহ্মপুত্রদা রিভরাইন রেলিজিয়স তুরিজম সর্ক্যুইৎ দেবেলপ তৌনবগীদমক্তা গুৱাহাতিগী অসাম এদমিনিস্ত্রেতিব কোলেজতা অসাম তুরিজম, সাগরমালা, IWT অসাম অমসুং IWAIগী মরক্তা MoU অমা খুৎয়েক পীনখি।
2. 24.07.2023দা M. V. রাজেন্দ্র প্রসাদ অমসুং M. V. স্বামি পারামহন্স হায়রিবা IWAI রো-পেক্স ভেসেল অনিগী ওপরেশন অমসুং মেনেজমেন্তকীদমক্তা IWAI অমসুং বিহার সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ তুরিজমগী মরক্তা MoU অমা খুৎয়েক পীনখি।
3. গুৱাহাতিদা 24.8.2023 ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত শিজিন্নদুনা পেত্রোলিয়ম প্রোদক্তশিং ত্রান্সপোর্ত তৌনবগীদমক্তা ইকাইখুম্নরবা PSWগী মন্ত্রী য়াওনা নুমালিগর রিফাইনরী (NRL) অমসুং IWAIগী মরক্তা MoU অমা খুৎয়েক পীনখি।
4. বারানসিদা 25.09.2023 ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত শিজিন্নদুনা আয়োধ্যা, বারনসি, আমসুং মথুরাদা ইলেক্ত্রিক কেতামরন ভেসেল 6গী ওপরেশনগীদমক্তা ইকাইখুম্নরবা PSW&Aগী মন্ত্রী য়াওনা IWAI অমসুং UP তুরিজমগী মরক্তা MoU অমা খুৎয়েক পীনখি।
5. কার্গো অমসুং রিভর তুরিজম হেনগৎহন্নবা GMIS 2023দা MoU 10 খুৎয়েক পীনখি। (IWAI অমসুং ওরিশা সরকার, কোল ইন্দিয়া লিমিতেদ অমসুং পারাদিপ পোর্ত ওথোরিতী, হেরিতেজ রিভর জর্নীজ প্রাইভেত লিমিতেদ, A তু Z এক্সিম, স্তার সিমেন্ত, অলকনন্দা ক্রুজ লাইন, দ্রেদজিং কোর্পোরেশন ওফ ইন্দিয়া, IIT রুরকী, ত্রান্সপোর্ত দিপার্তমেন্ত দিসপুর, অসাম সরকার, য়োগয়াতন পোর্তস প্রাইভেত লিমিতেদ মরক্তা অমসুং অমসুং A তু Z এক্সিম অমসুং ইন্দো বংগ্লাদেশ চেম্বর ওফ কমর্স এন্দ ইন্দস্ত্রীজকী মরক্তা)।
1. স্তেকহোল্দর কন্সলতেশন্স: IWAIনা কার্গো প্রোমোশনগীদমক্তা FY-20 তোঙান-তোঙানবা মফম তরুক্তা স্তেকহোল্দর কন্সলতেশনশিং পাংথোকখি (কোলকাত, কোচি, মুম্বাই, পত্না, গোৱা অমসুং ধাকা), FY-22দা মফম 9, FY-23দা কনফরেন্স-কম-ৱেবিনার 06 অমসুং FY- 24দা স্তেকহোল্দরশিংগী মীত / কনফরেন্স অঊম পাংথোখি।
• 2022গী নবেম্বর 11 দগীনা 12 ফাওবা বারানসি পাংথোকখিবা PM গতিশক্তি মল্তিমোদল ৱাতরৱে কনেক্তিবিতী সম্মিত অদুদা ইকাইখুম্নরবা পোর্ত, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ (PSW)গী কেন্দ্র মন্ত্রী, ইকাইখুম্নরবা উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, ইকাইখুম্নরবা কমর্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, ইকাইখুম্নরবা PSWগী মন্ত্রীশিংনা শরুক য়াখি। সম্মিত অসিনা PM গতিশক্তিগী মতাংদআ এৱেয়রনেস লৈহন্নবা অহেনবা মিৎয়েং চংখি অমসুং কম্যুনিতী জেত্তী 07 শঙ্গাখি অমসুং গঙ্গা তুরেলদা কম্যুনিতী জেত্তী 08গী উরেপ-উয়ুং তমখি।
• বারানসিদা 2023গী জনুৱারী 13দা মালেম অসিগী খ্বাইদগী শাংবা রিভর ক্রুজ লমথাবা অমসুং ৱাতরৱেজ দেবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং হৌদোকপা অমসুং ইকাইখুম্নরবা PSW মন্ত্রী, ইকাইখুম্নরবা উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রীনা শরুক য়াদুনা ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী ওনলাইনগী খুত্থাংদা উরেপ-উয়ুং তমখি। গঙ্গা ভিলাস রিভর ক্রুজনা 28.02.2023দা ইন্দো-বংগ্লাদেশ প্রোতোকোল রুত ফাওদুনা ব্রহ্মপুত্র তুরেলদা দিব্রুগরদা 3200 kmগী খোংচৎ মাইপাক্না লোইশিনখি।
• ইকাইখুম্নরবা পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রীনা ইনলেন্দ ৱাতরৱ ত্রান্সপোর্ত (IWT)গী প্রোমোশনগীদমক্তা 12.6.2023দা IWAIগী চেয়রমেন অমসুং মেম্বর (তেক্নিকেল)না শরুক য়াদুনা IWAI ধুব্রি তর্নমিনলদা ইন্দো-ভুতান IWT ওপরেতরশিংগা লোইননা স্তেকহোল্দরশিংগী মীফম অমা পাংথোকখি।
• অহুমশুবা গ্লোবল মেরিতাইম ইন্দিয়া সম্মিত 2023 অসি মুম্বাইদা ওক্তোবরগী 17তগী 19ফাওবা পাংথোকখি, মসিদা লৈবাক 70 হেনবদগী পার্তিসিপেন্তশিংনা শরুক য়াখি।
• কার্গো, পেসেঞ্জর চত্থোক-চৎশিন তৌবা অমসুং রিভর ক্রুজ তুরিজম চাউখৎহন্নবা লৈবাক অসিদা ইনলেন্দ ৱাতরৱে ত্রান্সপোর্তকী ওলিস্তিক দেবেলপমেন্ত্তা খোংজেল বাংখৎহন্নবা, রাজ্যশিংনা হকথেংননা শরুক য়াবগা লোইননা নেস্নেল ৱাতরৱেশিং, অতোপ্পা ইনলেন্দ ৱাতরৱেশিং, অসুং মরি লৈনবা ইকোসিস্তেমগী কমপ্রেহেন্সিব ওইবা দেবেলপমেন্তকীদমক্তা রাজ্য সরকারশিং/ য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদগী মীহুৎশিংগা লোইননা ইকাইখুম্নরবা পোর্তস, শিপ্পিং অসমুং ৱাতরৱেজ অমসুং আয়ুশকী মন্ত্রীগী চিয়রমেনশিপকী মখাদা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ দেবেলপমেন্ত কাউন্সিল শেমখ্রে। IWDCগী অহানবা মীফম অদু 2024গী জনুৱারী 8দা কোলকাতাদা পাংথোকখি।
• NW-1দা কার্গো মখাতানা চত্থোক-চৎশিন য়ানবগী ওইথোকপা য়াবশিং অদুবু থিজিন্নবা, IWAIগী চেয়রমেন্না ময়াই তাংবল লৌদুনা স্তেকহোল্দরশিংগা 04/05/2023দা কোলকাতা মীফম অমা পাংথোকখি।
• ইকাইখুম্নরবা PSWগী মন্ত্রীনা 12.6.2023দা IWAI ধুব্রিদা ইন্দো-বংগ্লাদেশ-ভুতান IWT ওপরেতরশিংগা স্তেকহোল্দরশিংগী মীফম অমা পাংথোকখি।
• ত্রান্সপোর্তেশনগীদমক্তা নেস্নেল ৱাতরৱেশিং শিন্নবগী মতাংদা স্তেকহোল্দরশিংগী কনফরেন্স অমা 27.03.2024দা কোলকাতাদা পাংথোকখি. অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংদা নত্তনা, PSUশিং খুদম ওইনা BPCL, SCI, IFFCO, FCI, CONCOR, SAIL অসিনচিংবনা শরুক য়াখি।
1. ৱার্ল্দ বেঙ্কনা সপোর্ত তৌবা JMVP-II (আর্থ গঙ্গা)গী মখাদা তৌখিবা ইন্তরভেন্সনশিং:
JMVP-II (আর্থ গঙ্গা) অসি গঙ্গা তুরেল হায়বদি NW-1 অকোইবদা লৈরিবা মীশিংগী সোসিয়ো-ইকোনোমিক্কী ওইবা চাউখৎ-থৌরাংশিং পুরক্নবগীদমক্তা ওইবা পাইখৎপা প্রোজেক্ত অমনি অমসুং তুরেল খোংবানদা লৈরিবা ইকোসিস্তেমদা অআওংবা পুরক্কদবা ইকোনোমিক এক্তিবিতীশিংঅদুবু হেন্না কনখৎহন্নবা সস্তেনেবল দেবেলপমেন্ত মোদেলগী প্রিন্সিপলদা য়ুমফম ওইরগা খোংথাং অমা ওইনা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা পাইখৎখিবা প্রোজেক্তনি।
মসিনা ইনক্লুসিব গ্রোথ পুরকপা য়াই অমসুংনেস্নেল ৱাতরৱে-1গী খুত্থাংদা পোৎচৈশিং অমসুং পেসেঞ্জরশিং (তুরিস্ত য়াওনা) পুথোক-পুশিন অমসুং চত্থোক-চৎশিন তৌবনা মীশিং খোংবান আমসুং অকোইবদা লৈরিবা মীশিংগী পুনশি মহিং অমসুং শেন্দান লম্বি ফগৎলকপদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাআং লৌরগনি। প্রোজেক্ত অসিদা লুপা করোর 746.00 চংলরবা য়াই.
এনেক্সচর-2
কার্গো মুবমেন্তকী অকুপ্পা মরোলশিং
নেস্নেল ৱাতরৱেশিং (NW)
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
NW-1 {গঙ্গা-ভাগিরথি-হুগ্লি তুরেল সিস্তেম (হলদিয়া-এলাহাবাদ)}
9.11
9.21
10.93
13.17
12.82
NW-2 {ব্রহ্মপুত্র তুরেল (ধুব্রি-সাদিয়া)}
0.39
0.31
0.43
0.63
0.59
NW-3 (ৱেস্ত কোস্ত কেনেল)
0.55
0.73
1.70
3.23
3.29
NW-4 (কৃষ্ণ গোদাবরি তুরেলগী সিস্তেম)
0.08
6.83
11.23
8.42
4.30
NW-5 (ইস্ত কোস্ত কেনেল অমসুং মাতাই তুরেল/ব্রহ্মনি-খার্সুৱা-ধম্রা তুরেল/মাআনদি দেল্তা তুরেলশিং)
-
0.02
0.40
0.64
NW-8 (অলাপ্পুঝা-চঙ্গানাসেরী কেনেল)
0.03
0.04
NW-9 (অলাপ্পুঝা-কোত্তায়ম অথিরমপুঝা কেনেল)
0.02
0.02
NW-14 (বৈতরানি তুরেল)
-
0.001
NW-16 (বারাক তুরেল)
0.00
0.00
0.01
0.01
0.003
NW-23 (বুধাবালঙ্গা)
0.03
0.02
NW-31 (ধন্সিরি/চাথে)
0.01
NW-44 (িছামতি তুরেল)
0.90
0.28
0.82
0.46
0.48
NW-64 (মাহানদি তুরেল)
-
-
0.02
0.45
0.67
NW-86 (রুপনরায়ন তুরেল)
-
0.00
0.00
0.09
0.10
NW-94 (সোনে তুরেল)
0.80
-
-
-
1.16
NW-97 (সুন্দরবন ৱাতরৱেশিং)
3.46
3.86
6.10
5.47
5.19
শরুক খরগী অপুনবা (নেস্নেল ৱাতরৱে
1,2,3,4,5,16,44,64,86,94,&97)
15.30
21.22
31.24
32.41
29.34
মহারাস্ত্র ৱাতরৱেশিং
NW-10 (অম্বা তুরেল)
22.01
17.69
20.23
28.54
30.17
NW-83 (রাজপুরি ক্রীক)
0.67
0.21
0.23
0.24
0.45
NW-85 (রেবানন্দা ক্রীক – কুন্দালিকা তুরেল সিস্তেম)
1.59
1.08
0.70
0.50
0.99
NW-91 (শাস্ত্রি তুরেল – জয়গর ক্রীক সিস্তেম)
0.12
9.24
22.45
33.87
37.05
মহারাস্ত্রগী অপুনবা ৱাতরৱেশিং
24.39
28.21
43.61
63.15
68.66
গোৱা ৱাতরৱেশিং
NW-68 (মান্দোভি তুরেল)
1.58
4.00
2.62
2.54
2.42
NW-111 (জুৱারি তুরেল)
1.36
4.47
1.96
0.39
1.10
গোৱাগী অপুনবা ৱাতরৱেশিং
2.93
8.46
4.58
2.93
3.52
গুজরাত ৱাতরৱেশিং
NW-73 (নর্মদা তুরেল)
0.10
0.08
0.05
0.04
0.06
NW-100 (তাপি তুরেল)
30.92
25.63
29.32
27.62
31.46
গুজরাতকী অপুনবা ৱাতরৱেশিং
31.02
25.71
29.37
27.66
31.51
পুল্লপকী অপুনবা মিলিয়ন তন
73.64
83.61
108.79
126.15
133.03
IBP
3.46
3.60
5.43
5.20
4.70
এনেক্সচর-3
ফেজ-I দেবেলপমেন্তকী মখাদা সেঙ্কশন তৌখিবা অনৌবা NWশিংগী লিস্ত
সেরিয়ল নম্বর
নেস্নেল ৱাতরৱেশিং (NWশিং)
সেঙ্কশন তৌখিবা ইনভেস্তমেন্ত
(লুপা করোরদা)
1.
NW-8- কেরলাদা অলাপ্পুঝা-চঙ্গানাসেরী কেনেল
3
2.
NW-9- কেরলাদা অলাপ্পুঝা-অথিরামপুজা কেনেল
3
3.
NW-27-গোৱাদা কুম্বরজুৱা তুরেল
15
4.
NW-68- গোৱাদা মানদোভি তুরেল
5.
NW-111- গোৱাদা জুৱারি তুরেল
6.
NW-86- ৱেস্ত বেঙ্গলদা রুপনরায়ন তুরেল
20
7.
NW-97- ৱেস্ত বেঙ্গলদা সুন্দরবন ৱাতরৱেজ
20
8.
NW-40- য়ু.পি. অমসুং বিহারদা ঘাগ্রা তুরেল
15
9.
NW-44- ৱেস্ত বেঙ্গলদা ইছামতি তুরেল
10
10.
NW-10- মহারাস্ত্রদা অম্বা তুরেল
10
11.
NW-28- মহারাস্ত্রদা ৱাশিস্থি তুরেলগী দাভোল ক্রীক
12.
NW-57- অসামদা কোপিলি তুরেল
32
13.
NW-31- অসামদা ধনসিরি তুরেল
84
14.
NW-16-অসামদা বারাক তুরেল
148
মসিগী ই-পাউ অসি কেন্দ্রগী পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজকী মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
CARGO MOVEMENT THROUGH NATIONAL WATERWAYS
30 JUL 2024 2:07PM by PIB Delhi
The steps taken by the Government to increase cargo movement through National Waterways (NWs) are at Annexure-1.
The details of cargo movement through National Waterways since 2019-20 till 2023-24, year-wise are attached as Annexure-2.
In addition to development of 5 NWs (NW-1 to NW-5), Phase-I development of 14 new NWs sanctioned by the Government in the States of Kerala, Andhra Pradesh, Odisha, Goa, West Bengal, Uttar Pradesh, Bihar, Maharashtra & Assam as detailed at Annexure.-3.
Annexure-1 STEPS TAKEN FOR GROWTH OF CARGO TRANSPORTATION ON WATERWAYS
1. Fairway development works:
Fairway development works to ensure Least Available Depth (LAD) of 3.0 meter in Haldia- Barh, 2.5 meter in Barh-Ghazipur and 2.2 meter in Ghazipur-Varanasi stretches on NW-1 are in progress under the Jal Marg Vikas Project (JMVP) which has been undertaken by IWAI with technical and financial assistance from World Bank. Similarly, to improve the connectivity between NW-1 and NW-2/NW-16 via the Indo Bangladesh protocol route, fairway development in the critical and shallow stretches between Sirajganj and Daikhowa on protocol route No.1 & 2 and Ashuganj and Zakiganj on protocol rote no 3 & 4 in Bangladesh are taken up by India and Bangladesh for round the year navigability (with targeted LAD of 2.5 mtrs). Similarly, fairway development works are carried out on NW-97 in Sunderbans to allow smooth navigation of vessels on the Indo-Bangladesh Protocol Route.
1. Development of New National Waterways-
IWAI has identified 26 new NWs through techno-economic feasibility studies for undertaking technical interventions to make the waterways navigable for transportation purpose. Once ready, these new waterways may provide an alternate mode of transportation in respective geographies.
1. Ro-Ro/Ro-Pax Service Commenced in Various National Waterways-
The Operation of Ro-Ro / Ro-Pax vessels inaugurated by Hon’ble Prime Minster during February 2021 for the following routes:
Vessel Name
Ro-Ro/Ro-Pax Services between
Date of Inauguration by Hon'ble Prime
Minister
MV Rani Gaidinliu &
MV Sachin Dev Barman
Neamati and Kamalabari (Majuli)
18.02.2021
MV JFR Jacob
Guwahati and North Guwahati
18.02.2021
MV Bob Khathing
Dhubri and Fakirganj (U/S Hatsingimari)
18.02.2021
MV Adi Shankara &
MV C.V. Raman
Wellingdon Island and Bolghaty
14.02.2021
Hybrid Electric Catamaran Vessels MV Nishadraj & MV Guh has been handed over to Tourism Department, U.P. on 13.03.2024 and 15.03.2024 respectively by IWAI for operations in Varanasi & Ayodhya.
1. Revision of Levy & Collection of Fees:
Taking ahead the vision of the Government of India to promote Inland Waterways as a supplementary mode of transport, the Ministry of Ports, Shipping and Waterways has considered waiver of waterway user charges initially for a period of three years.
1. Digital solutions for Ease-Of-Doing Business
• CAR-D (Cargo Data) Portal: CAR-D is a web-based portal for collection & compilation, analysis and dissemination of all cargo and cruise movement data of National Waterways to the stakeholders.
• PANI (Portal for Asset & Navigation Information): PANI is an integrated solution bringing river navigation and infrastructure information on a single platform.
It provides detailed information of various features of National Waterways and the assets such as fairway, infrastructure facilities, cross-river structures, connectivity at jetties, emergency services for facilitating transportation of cargo.
These solutions increase collaboration across divergent stakeholders, improve organizational consistency, increased resource agility, enhances ownership and accountability for each stakeholder leading to improved management of activities. By having public access to key work being done by IWAI for the sector, will enhance IWAI’s standing in the market and will increase trust in the sector.
1. Enhanced regional trade using IWT mode:
1. Addition of new Ports of Call and routes in India and Bangladesh under PIWT&T: With 7 new ports of call in addition to existing 6 on each side along with addition/ extension of 2 waterway routes in addition to existing 8 routes under PIWT&T between India and Bangladesh, the accessibility of IWT mode for trade between India and Bangladesh is expected to increase and result in growth of traffic on NWs. Maia Riverine Port has been operationalized and 5 trial movements between Sultanganj (Godagari-Rajshahi) through PIWTT Route No. 5 & 6 have been completed.
2. Trade between Bhutan and Bangladesh: Stone exporters from Bhutan have identified Inland waterways as an alternate mode of transportation considering the benefits associated with waterways mode such as lower transportation cost, larger shipment size compared to road, avoiding congestion on land routes etc. The first movement under supervision of IWAI was successfully executed in July 2019. This trade using the IWT mode is expected to continue and reach a significant scale in the coming years.
1. Standard Operating Procedures (SOPs) for facilitating the Stakeholders to use Inland Water Transport and access the various information related to National Waterways
The list of Standard Operating Procedures (SOPs) for various National Waterways which are available at IWAI website is as given below:
1. Standard Operating Procedures (SOP) of the Agreement on the use of Chattogram and Mongla Ports for movement of goods to and from India between the Government of the People’s Republic of Bangladesh and the Government of Republic of India.
2. Standard Operating Procedures (SOP) of MoU on Passenger and Cruise Services on the Coastal and Protocol Route between the Government of the People’s Republic of Bangladesh and the Government of Republic of India.
3. Standard Operating Procedures (SOP) for the MoU on use of Inland Waterways for Transportation of Bilateral Trade and Transit cargoes between the Government of People’s Republic of Bangladesh and the Government of Republic of India.
4. Standard Operating Procedures (SOP) for the Movement of Vessels on Protocol on Inland Water Transit and Trade (PIWT&T) to contain the spread of COVID19.
5. Standard Operating Procedures (SOP) and Check List for Ro-Ro / Ro-Pax vessel operations on National Waterways.
6. Standard Operating Procedures (SOP) for Car-D Portal.
1. Following MoUs were signed during 2023-24 for cargo and cruise promotion:
1. An MoU was signed between Assam tourism, Sagarmala, IWT Assam and IWAI at Assam Administrative College, Guwahati for Development of Riverine Religious Tourism circuit in Brahmaputra on 19th May
2. An MoU signed between IWAI and Department of Tourism, Government of Bihar, for operation & Management of Two IWAI Ro-Pax vessels M. V. Rajendra Prasad & M.V.
Swami Paramhans on 24.07.2023
1. An MoU between Numaligarh Refinery Limited (NRL) and IWAI was signed in the presence of Hon’ble Minister PSW for Transportation of Petroleum Products Cargo of Numaligarh Refinery using Inland Water transport on 24.8.2023 at Guwahati.
2. AnMoU between IWAI and UP Tourism was signed in the presence of Hon’ble Minister of PSW&A, for operation of 6 electric catamaran vessels at Ayodhya, Varanasi, and Mathura using Inland Water transport on 25.09.2023 at Varanasi.
3. 10 Nos MoUs were signed during GMIS 2023 for enhancing cargo and river tourism. (between IWAI and Govt. of Odisha, Coal India Ltd. & Paradip Port Authority, Heritage River Journeys Pvt. Ltd., A to Z EXIM, Star Cement, Alaknanda Cruise line, Dredging Corporation of India, IIT Roorkee, Transport Department Dispur , Govt. of Assam, Yogayatan Ports Pvt. Ltd and between A to Z EXIM and Indo Bangladesh Chamber of Commerce & Industries).
1. Stakeholder consultations: IWAI carried out stakeholder consultations at six different locations (Kolkata, Kochi, Mumbai, Patna, Goa and Dhaka) in FY-20, 9 nos. during FY-22 and 06 nos. conference-cum-webinars in FY-23 and three Stakeholders meet / conference during FY- 24 for cargo promotion .
• PM GatiShakti Multimodal Waterway Connectivity Summit held in Varanasi from 11th - 12th November 2022 attended by Hon’ble Union Minister of Ports, Shipping & Waterways (PSW), Hon’ble Chief Minister, Uttar Pradesh, Hon’ble Union Minister of Commerce, Hon’ble Ministers- PSW. This summit focussed on creating more awareness about the PM GatiShakti and 07 community jetties were inaugurated, and foundation stones laid for 08 community jetties on the Ganga.
• Flagging off of world’s longest river cruise and waterways development projects inaugurated and foundation stone was laid online by Hon’ble Prime Minister in the presence of Hon’ble Minister PSW, Hon’ble Chief Minister of Uttar Pradesh on 13th January 2023 at Varanasi. The Ganga Vilas river cruise successfully completed 3200 km voyage at Dibrugarh on the Brahmaputra via Indo-Bangladesh Protocol Route on 28.02.2023.
• Hon’ble Union Minister for Ports, Shipping & Waterways held a stakeholders meeting with Indo-Bangladesh-Bhutan IWT Operators at IWAI Dhubri Terminal in the presence of the Chairman & Member (Tech), IWAI on 12.6.2023 for promotion of Inland Water Transport (IWT)
• 3rd Global Maritime India Summit 2023 was held from 17th to 19th October at Mumbai with participants from more than 70 countries.
• To accelerate the holistic development of Inland Waterway Transport in the country leading to enhanced cargo, passenger movement and river cruise tourism with active association of States, an Inland Waterways Development Council (IWDC) has been set up under the chairmanship of Hon’ble Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush with representatives from the State Governments/ Union Territories for the comprehensive development of National Waterways, other inland waterways and the associated ecosystem. The first meeting IWDC was held at Kolkata on 8th January 2024.
• For exploring the possibility of further movement of cargo along NW-1, a meeting was chaired by Chairman, IWAI, in Kolkata on 04/05/2023 with Stakeholders.
• Hon’ble Minister PSW held a stakeholders meeting with Indo-Bangladesh-Bhutan IWT Operators at IWAI Dhubri on 12.6.2023.
• Stakeholders Conference on use of National Waterways for transportation was held at Kolkata on 27.03.2024. Besides other stakeholders, PSU's such as, BPCL, SCI, IFFCO, FCI, CONCOR, SAIL etc have attended.
1. Interventions under the World Bank supported JMVP-II (Arth Ganga):
JMVP-II (Arth Ganga) is a project for the socio-economic upliftment of the population living around River Ganga i.e. NW-1 and has been undertaken for development on an approach based on the principles on the sustainable development model to energize economic activities which will impact on overall ecosystem along the riverbank.
This can lead to inclusive growth and play a key role in improving the livelihoods of the populations with the transportation of goods and passengers (including tourist) through National Waterway-1. The project envisages a cost of Rs. 746.00 Crore.
Annexure-2
The Details of Cargo Movement
National Waterways (NW)
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
NW-1 {Ganga-Bhagirathi-Hooghly River
System (Haldia-Allahabad)}
9.11
9.21
10.93
13.17
12.82
NW-2 {Brahmaputra River (Dhubri-Sadiya)}
0.39
0.31
0.43
0.63
0.59
NW-3 (West Coast Canal)
0.55
0.73
1.70
3.23
3.29
NW-4 (Krishna Godavari River Systems)
0.08
6.83
11.23
8.42
4.30
NW-5 (East Coast Canal And Matai River/Brahmani-Kharsua-Dhamra
Rivers/Mahanadi Delta Rivers)
-
0.02
0.40
0.64
NW-8 (Alappuzha-Changanassery Canal)
0.03
0.04
NW-9 (Alappuzha-Kottayam Athirampuzha
Canal)
0.02
0.02
NW-14 (Baitarni River)
-
0.001
NW-16 (Barak River)
0.00
0.00
0.01
0.01
0.003
NW-23 (BudhaBalanga)
0.03
0.02
NW-31 (Dhansiri/Chathe)
0.01
NW-44 (Ichamati River)
0.90
0.28
0.82
0.46
0.48
NW-64 (Mahanadi River)
-
-
0.02
0.45
0.67
NW-86 (Rupnarayan River)
-
0.00
0.00
0.09
0.10
NW-94 (Sone River)
0.80
-
-
-
1.16
NW-97 (Sunderbans Waterway)
3.46
3.86
6.10
5.47
5.19
Sub Total (National Waterways
1,2,3,4,5,16,44,64,86,94,&97)
15.30
21.22
31.24
32.41
29.34
Maharashtra Waterways
NW-10 (Amba River)
22.01
17.69
20.23
28.54
30.17
NW-83 (Rajpuri Creek)
0.67
0.21
0.23
0.24
0.45
NW-85 (Revadanda Creek-Kundalika River
System)
1.59
1.08
0.70
0.50
0.99
NW-91 (Shastri River - Jaigad Creek System)
0.12
9.24
22.45
33.87
37.05
TOTAL Maharashtra Waterways
24.39
28.21
43.61
63.15
68.66
Goa Waterways
NW-68 (Mandovi River)
1.58
4.00
2.62
2.54
2.42
NW-111 (Zuari River)
1.36
4.47
1.96
0.39
1.10
TOTAL Goa Waterways
2.93
8.46
4.58
2.93
3.52
Gujarat Waterways
NW-73 (Narmada River)
0.10
0.08
0.05
0.04
0.06
NW-100 (Tapi River)
30.92
25.63
29.32
27.62
31.46
TOTAL Gujarat Waterways
31.02
25.71
29.37
27.66
31.51
Grand Total Million Tonnes
73.64
83.61
108.79
126.15
133.03
IBP
3.46
3.60
5.43
5.20
4.70
Annexure-3
List of new NWs sanctioned under Phase-I development
S/N
National Waterways (NWs)
Investment Sanctioned (Rs. in cr.)
1.
NW-8- Alappuzha-Changanassery Canal in Kerala
3
2.
NW-9- Alappuzha-Athirampuza Canal in Kerala
3
3.
NW-27-Cumberjua River in Goa
15
4.
NW-68- Mandovi River in Goa
5.
NW-111- Zuari River in Goa
6.
NW-86- River Rupnarayan in West Bengal
20
7.
NW-97- Sundarbans Waterways in West Bengal
20
8.
NW-40- Ghaghra River in U.P. & Bihar
15
9.
NW-44- Ichamati River in West Bengal
10
10.
NW-10- Amba River in Maharashtra
10
11.
NW-28-Dabhol Creek Vashisthi River in Maharashtra
12.
NW-57- Kopili River in Assam
32
13.
NW-31- Dhansiri River in Assam
84
14.
NW-16-River Barak in Assam
148
This information was given by the Union Minister of Ports, Shipping and Waterways Shri Sarbananda Sonowal in a written reply in Rajya Sabha today.