কোওপরেসন মন্ত্রালয়
শিঙ্গল নেসনেল সোফৱায়ার নেতৱার্ক
30 JUL 2024 4:36PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা লুপা করোর 2,516 গী অপুনবা শেনফম অমা কায়থোক্তুনা থবক তৌরিবা পি.এ.সি.এসশিং কম্পতুরাইজেসন তৌনবা প্রোজেক পায়খৎলি, মসিদা পি.এ.সি.এস খুদিংমক কম্মন নেসনেল সোফৱায়ার অমদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তরপ্রাইজ রিছোর্স প্লান্নিং অমদা পুরক্তুনা, মখোয় স্তেৎ কোওপরেতিপ বেঙ্কশিং অমসুং দিস্ত্রিক কোওপরেতিপ বেঙ্কশিংগী খুৎথাংদা নাবার্দগা শম্নরে। প্রোজেক অসিগী জাতি থাক্কী কম্মন সোফৱায়ার অসি নাবার্দনা পুথোকপনি অমসুং মসিদা 21.07.2024 ফাওবদা রাজ্য/য়ু.তি 27 তা পি.এ.সি.এস 25,904 ইন্তরপ্রাইজ রিছোর্স প্লান্নিং সোফৱায়ারদা শরুক য়ারে।
পি.এ.সি.এসগী হিংবা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহনবা অমসুং পঞ্চায়াতকী থাক্তা মখোয়গী শেন-থুমগী ফজনা পাংথোক্নবা মখোয়গী ললোন-ইতিক্কী থবকশিং মখল কয়া থোকহনগনি। পি.এ.সি.এসগী মোদেল বাইলোশিং মরী লৈনবশিংগা তান্নরগা সরকারনা শেম্লে অমসুং মখোয়গী স্তেৎ কোওপরেতিপ এক্তশিংগা চুন্নবা শেমদোক্লবা মতুংদা পি.এ.সি.এসনা চৎননবা জুনুৱারি 5 , 2023 দা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা য়েন্থোকখ্রে। দাইরি, ফিসরি, লৈ থাবা, গোদাউন লিংখৎপা, মহৈ-মরোং, হার, মরু লৈবা, এল.পি.জি/সি.এন.জি/পেত্রোল/দিজল দিস্ত্রিব্যুতর ওইবা, অতেনবা অমসুং অশাংবা মতমগী শেন শান্দোকপা, কম্মন সার্বিস সেন্তরশিং, ফিয়ার প্রাইজ সোপশিং, ইথৈ পীবা, ব্যুজিনেল করেসপোন্দেন্তগী থবকশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা ললোন-ইতিক্কী থবক 25 হেন্না পায়খৎতুনা পি.এ.সি.এস মখোয়গী শেন তানবগী থবকশিং পাকথোক-চাউথোকপা ঙমহনগনি। মোদেল বাইলোশিং চৎনদুনা, পি.এ.সি.এসনা মল্তি-সর্বিস সেন্তরশিং ওইনা থবক তৌবা য়াগনি, খুঙ্গংগী লমদা লৌমীশিংগী দরকার ওইবশিং ফংহনবা ঙমগনি। মখোয়না পি.এ.সি.এসনা মতিক চানা, অরোন-অথুপ লৈতনা অমসুং মরম চানা থবক তৌবা হেনগৎহনগনি। লৌমীশিংদা লৌউ-শিংউগী শেন্থ্ং অমসুং তোঙান-তোঙানবা নন-ক্রেদিদকী থবকশিং ফংহন্দুনা মখোয়গী অহেনবা শেন্থোক পীগনি।
পি.এ.সি.এস কম্পুতরাইজ তৌবগী প্রোজেক অসিনা পি.এ.সি.এসগী বাইলোশিংদা পল্লিবা শেন-থুমগী থবক 25 হেনবা অসিগী ই.আর.পিগী অপুনবা পাম্বৈ অমা পীনবা পান্দম থম্লি অমসুং মসিনা অতেনবা, ময়াই ওইবা অমসুং অশাংবা মতমগী শেন-থুমগী থবকশিং, পোৎ-চৈ লৈবগী থবকশিং, পি.দি.এসগী থবকশিং, ললোন-ইতিক্কী থৌরাং তৌবা, পোৎ-চৈ থমফম শেমগৎপা, য়োনবা, পুবা, লন-থুমশিং শেন্নবা, হুমেন রিছোর্স য়েংশিনবা য়াওনা তোঙান-তোঙানবা থবকশিং কোনশিনগনি।
হৌজিক ফাওবদা, রাজ্য/য়ু.তি 30 গী পি.এ.সি.এস 67,009 কম্পুতরাইজ তৌনবা ভারত সরকারনা রাজ্য/য়ু.তিশিংদা লুপা করোর 654.23 থাদোকখ্রে। সেঙ্কসন তৌখিবা পি.এ.সি.এস মশিংগী অকুপ্পশিং অমসুং হৌজিক ফাওবদা রাজ্য/য়ু.তিদা ভারত সরকারনা শেন থাদোকখিবগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সরদা য়াওরে।
ই.আর.পিদা য়ুম্ফম ওইবা কম্মন নেসনেল সোফৱায়ারনানা কম্মন একাউন্তিং সিস্তেম অমসুং মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেমগী খুৎথাংদা পি.এ.সি.এস থবক তৌবা হেনগৎহল্লে। মখা তানা পি.এ.সি.এসদা অরোন-অথুপ লৈতনা থবক তৌবশু হেনগৎহল্লে, লোনশিং য়াংনা য়েন্থোক্লে, ত্রান্সসেক্সন্দা চঙবা শেন হন্থরে, শেন পীথোকপদা মান্নদবা হন্থরে অমসুং স্তেৎ কোওপরেতিপ বেঙ্কশিং অমসুং দিস্ত্রিক কোওপরেতিপ বেঙ্কশিংগী একাউন্তগী থবক নুংঙাইহল্লে। মসিনা পি.এ.সি.এসগী থবকশিংদা লৌমীশিংনা থাজবা হেনগৎহন্দুনা “সাহাকার সে সমরিধি”গী পান্দম ফংনবা হোৎনবদা মতেং পাংলে।
লৌমী করোর 13 হেন্না পি.এ.সি.এস লাখ 1.05 হেনবগা থবক তৌমিন্নরি। প্রোজেক অসিগী পান্দমদি লৌমীশিংদা অতেনবা, ময়াই ওইবা অমসুং অশাংবা মতমগী শেন্থং ফংহনবনি। মসিগী মথক্তা, পি.এ.সি.এস কম্পুতরাইজ তৌবা অসিনা লৌমীশিং পি.এ.সি.এসগী থাক্তা হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসি ফংবা ঙমগনি। মসিনা পি.এ.সি.এসগী থবকশিং মখল কয়া থোক্না খায়দোক্তুআন লৌমীশিংগী অহেনবা শেন্থোক ফংবা ঙমহনগনি।
এন্নেক্সর
পি.এ.সি.এস কম্পুতরাইজ তৌবগী প্রোজেক
সেরিএল নম্বর
রাজ্যশিং
পি.এ.সি.এস মশিং
ভারত সরকারগী চাকথুং
সেঙ্কসন তৌখ্রবা
(লুপা লাখ )
1
অন্ধ্র প্রদেস
2,037
186,747,271
2
অরুনাচল প্রদেস
14
2,700,000
3
অসাম
583
88,625,000
4
বিহার
4,495
329,500,000
5
ছতিসগর
2,028
148,600,000
6
গৱা
58
4,450,000
7
হরিয়ানা
710
72,916,000
8
হিমাচল প্রদেস
870
168,800,000
9
ঝারখন্দ
1,500
109,900,000
10
কর্নাতকা
5,491
556,400,000
11
মধ্য প্রদেস
4,534
586,525,000
12
মহারাস্ত্রা
12,000
1,215,950,000
13
মনিপুর
232
25,500,000
14
মেঘালয়
112
12,300,000
15
মিজোরম
25
2,700,000
16
নাগালেন্দ
231
28,168,555
17
পঞ্জাব
3,482
255,200,000
18
রাজস্থান
6,781
670,786,131
19
সিক্কিম
107
20,800,000
20
তামিলনাদু
4,532
456,820,000
21
ত্রিপুরা
268
55,915,354
22
উত্তর প্রদেস
5,686
535,841,650
23
নোংচুপ বেঙ্গল
4,167
305,400,000
24
উত্তরখন্দ
670
36,874,057
25
গুজরাত
5,754
583,000,000
26
জম্মু অমসুং কাস্মির
537
67,678,040
27
পুদুচেরি
45
6,075,000
28
অন্দমান অমসুং নিকোবর
46
6,881,462
29
লাদাখ
10
1,200,000
30
দাদ্রা নগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
4
-
অপুনবা
67,009
6,542,253,520
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা কোওপরেসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Cooperation
Single National Software Network
30 JUL 2024 4:36PM by PIB Delhi
Government of India is implementing the Project for Computerization of functional PACS with a total financial outlay of ₹2,516 Crore, which entails bringing all the functional PACS onto an ERP (Enterprise Resource Planning) based common national software, linking them with NABARD through State Cooperative Banks (StCBs) and District Central Cooperative Banks (DCCBs). The National Level Common Software for the project has been developed by NABARD and 25,904 PACS have been onboarded on ERP software in 27 States/ UTs as on 21.07.2024.
In order to increase the viability of PACS and diversify their business activities to make them vibrant economic entities at Panchayat level, Model Byelaws for PACS have been prepared by the Government after consultation with all the stakeholders and circulated to all the States/ UTs on 5th January, 2023 for their adoption by PACS after making suitable changes as per respective State Cooperative Acts. These will enable PACS to diversify their business activities by undertaking more than 25 business activities, including dairy, fishery, floriculture, setting up godowns, procurement of foodgrains, fertilizers, seeds, LPG/CNG/Petrol/Diesel distributorship, short-term & long-term credit, custom hiring centers, common service centers, Fair Price Shops (FPS), community irrigation, Business Correspondent activities, etc. By adopting Model Byelaws, PACS would be able to serve as multi-service centers, catering to varied needs of member farmers in rural areas. They will help in improving the operational efficiency, transparency and accountability of PACS; providing agricultural credit and various non-credit services to the farmer members thus giving them additional sources of income.
Computerization of PACS project aims to provide a comprehensive ERP solution for entailing more than 25 economic activities prescribed under the Model Bye-Laws for PACS covering various modules such as financial services for short, medium & long term loans, procurement operations, Public Distribution Shops (PDS) operations, business planning, warehousing, merchandising, borrowings, asset management, human resource management, etc.
So far, proposals for computerization of 67,009 PACS from 30 States/ UTs have been sanctioned, for which Rs. 654.23 Cr. has been released as GoI share to the States/UTs concerned. Details of number of PACS sanctioned and GoI share released till date to States/UTs are enclosed as Annexure.
The ERP (Enterprise Resource Planning) based common national software brings about efficiency in PACS performance through Common Accounting System (CAS) and Management Information System (MIS). Further, governance and transparency in PACS also improves, leading to speedy disbursal of loans, lowering of transaction cost, reduction in imbalances in payments, seamless accounting with DCCBs and StCBs. It will enhance trustworthiness in the working of PACS among farmers, thus contributing towards realizing the vision of “Sahakar se Samridhi”.
There are more than 13 Crore farmer members associated with about 1.05 lakh PACS. This project enhances farmers access to short-term, medium-term and long-term credit facilities. In addition, computerization of PACS also enables farmers to obtain these services at PACS level itself, through inclusion of different modules for various economic activities, as mentioned under Model Bye-Laws for PACS. It also helps in diversification of PACS economic activities, thus enabling the farmer members to get additional & sustainable sources of income.
ANNEXURE
Computerization of PACS Project
S. No.
States
No. of PACS
GoI Share released
Sanctioned
(in rupees)
1
Andhra Pradesh
2,037
186,747,271
2
Arunachal Pradesh
14
2,700,000
3
Assam
583
88,625,000
4
Bihar
4,495
329,500,000
5
Chhattisgarh
2,028
148,600,000
6
Goa
58
4,450,000
7
Haryana
710
72,916,000
8
Himachal Pradesh
870
168,800,000
9
Jharkhand
1,500
109,900,000
10
Karnataka
5,491
556,400,000
11
Madhya Pradesh
4,534
586,525,000
12
Maharashtra
12,000
1,215,950,000
13
Manipur
232
25,500,000
14
Meghalaya
112
12,300,000
15
Mizoram
25
2,700,000
16
Nagaland
231
28,168,555
17
Punjab
3,482
255,200,000
18
Rajasthan
6,781
670,786,131
19
Sikkim
107
20,800,000
20
Tamil Nadu
4,532
456,820,000
21
Tripura
268
55,915,354
22
Uttar Pradesh
5,686
535,841,650
23
West Bengal
4,167
305,400,000
24
Uttarakhand
670
36,874,057
25
Gujarat
5,754
583,000,000
26
Jammu & Kashmir
537
67,678,040
27
Puducherry
45
6,075,000
28
Andaman & Nicobar
46
6,881,462
29
Ladakh
10
1,200,000
30
DNH & DD
4
-
Total
67,009
6,542,253,520
This was stated by the Minister of Cooperation, Shri Amit Shah in a written reply to a question in the Lok Sabha.