Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
MSME CLUSTER DEVELOPMENT PROGRAMME
29 JUL 2024 4:58PM by PIB Delhi
The Ministry implements Micro and Small Enterprises-Cluster Development Programme (MSE-CDP) for the development of clusters across country for creation of tangible ‘assets’ i.e. Common Facility Centres (CFCs) to address the common issues such as improvement of technology, skills, quality etc. for micro and small enterprises. 18 projects of Common Facility Centers in various clusters have been developed /completed all over country during the last three years (i.e. financial year 2021-22 to 2023-24). The State-wise details are enclosed (Annexure).
As per the report of Evaluation Study of MSE-CDP conducted by the National Productivity Council, the scheme has been able to strengthen and improve the efficiency of the value chain of the units in the cluster resulting into overall productivity growth of around 10-15% and growth in turnover in the range of 20-30%.
Annexure
(I) Common Facility Centre (CFC) in clusters developed during 2021-22: 3 Nos.
S. No.
State
Name of the cluster
1.
Karnataka
Global Puffed Rice Cluster, Chitradurga
2.
Rajasthan
Gota Zari Lace Cluster, Ajmer
3.
Uttar Pradesh
Readymade Garments Cluster, Bareilly
(II) Common Facility Centre (CFC) in clusters developed during 2022-23: 5 Nos.
S. No.
State
Name of the cluster
1.
Karnataka
Grapes & Raisin Processing Cluster, Jamkhandi
2.
Punjab
Garments Cluster, Ludhiana
3.
West Bengal
Refractory Bricks Cluster, Kulti - Salanpur Area, Burdwan
4.
West Bengal
Silver Filigree Cluster, Magrahat
5.
West Bengal
Lead Acid Battery Cluster, Siliguri
(III) Common Facility Centre (CFC) in clusters developed during 2023-24: 10 Nos.
S. No.
State
Name of the cluster
1.
Haryana
Engineering Cluster, Yamuna Nagar
2.
Haryana
Plywood Cluster, Yamuna Nagar
3.
Karnataka
Cashew Processing Cluster, Belgaum
4.
Tamil Nadu
Wooden Furniture Cluster, Salem
5.
Tamil Nadu
Textile Knitting Cluster, Tiruppur
6.
Tamil Nadu
Sweater Cluster, Coonoor
7.
Tamil Nadu
Print and Pack Products Cluster, Hosur
8.
Tamil Nadu
Fabrication (Agricultural Implements) Cluster, Perambalur
9.
Tamil Nadu
Weaving Cluster, Erode
10.
Uttar Pradesh
Zari Zardozi Cluster, Unnao
This information was given by the Union Minister of Micro, Small and Medium Enterprises Shri Jitan Ram Manjhi in a written reply in the Rajya Sabha today.

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
এম.এস.এম.ই ক্লস্তর দিবলপমেন্ত প্রোগ্রাম
29 JUL 2024 4:58PM by PIB Imphal
তেক্নোলোজি, স্কিল অমসুং মগুন হেনগৎহনগী মরুওইবা থবকশিংগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা কম্মন ফেসিলিতি সেন্তরশিংগুম্বা ‘এসেত’শিং লৈবাক শীনবা থুংনা শেমগৎনবা মিনিস্ত্রিনা মাইক্রো অমসুং স্মোল ইন্তরপ্রাইজেস-ক্লস্তর দিবলপমেন্ত প্রোগ্রাম পায়খৎলে। হৌখিবা চহি অহুম হায়বদি শেনবা চহি 2021-22 দগী 2023-24 ফাওবদা লৈবাক শীনবা থুংনা তোঙান-তোঙানবা ক্লস্তরশিংদা কম্মন ফেসিলিতি সেন্তরশিংগী প্রোজেক ১৮ পায়খৎলে। রাজ্যশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সরদা পীরি।
নেসনেল প্রদক্তিবিতি কাউন্সিলনা পাংথোকপা থিজিনবগী মতুংইন্না, স্কিম অসিনা ক্লস্তরশিংদা ভেলু চেন য়ুনিতশিং মপাঙ্গাল কনখৎহন্দুনা অমসুং থবক ফজনা পাংথোক্তুনা পোৎথোক পুথোকপা 10-15% ফাওবা হেনগৎলে অমসুং তর্নওভর হেনগৎলকপা 20-30% ওইরে।
এন্নেক্সর
1. 2021-22 মনুংদা ক্লস্তরশিংদা শেমগৎখিবা কম্মন ফেসিলিতি সেন্তর: মশিং অহুম
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
ক্লস্তর মমিং
1.
কর্নাতকা
গ্লোবেল পফ রাইস ক্লস্তর, চিত্রাদুর্গা
2.
রাজস্থান
গোতা জারি লেস ক্লস্তর, অজমর
3.
উত্তর প্রদেস
রেদিমেত গার্মেন্তস ক্লস্তর, বরৈল্লি
(II) 2022-23 মনুংদা ক্লস্তরশিংদা শেমগৎখিবা কম্মন ফেসিলিতি সেন্তর: মশিং অহুম : মশিং মঙা
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
ক্লস্তর মমিং
1.
কর্নাতকা
গ্রেপস অমসুং রাইজিন প্রোসেসিং ক্লস্তর, জামখান্দি
2.
পঞ্জাব
গার্মেন্তস ক্লস্তর, লুধিয়ানা
3.
নোংচুপ বেঙ্গল
রেফ্রেক্তোরি ব্রিক্স ক্লস্তর, কুলতি-সালানপুর এরিয়া, বুর্দৱান
4.
নোংচুপ বেঙ্গল
সিলভর ফিলিগ্রি ক্লস্তর, মগ্রাহাত
5.
নোংচুপ বেঙ্গল
লিদ এসিদ বেত্তরি ক্লস্তর, সিলিগুরি
(III) 2023-24 মনুংদা ক্লস্তরশিংদা শেমগৎখিবা কম্মন ফেসিলিতি সেন্তর: মশিং তারা
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
ক্লস্তর মমিং
1.
হরিয়ানা
ইঞ্জিনিয়ারিং ক্লস্তর, যামুনা নাগর
2.
হরিয়ানা
প্লাইৱুদ ক্লস্তর, যামুনা নাগর
3.
কর্নাতকা
কাজু প্রোসেসিং ক্লস্তর, বেলগাউম
4.
তামিল নাদু
ৱুদন ফর্নিচর ক্লস্তর, সালেম
5.
তামিল নাদু
তেক্সতাইল নিত্তিং ক্লস্তর, তিরুপ্পুর
6.
তামিল নাদু
সুইতর ক্লস্তর, কুনুর
7.
তামিল নাদু
প্রিন্ত এন্দ পেক প্রদক্স ক্লস্তর, হোসুর
8.
তামিল নাদু
ফেব্রিকেসন(এগ্রিকলচর ইমপ্লিমেন্তস) ক্লস্তর, পেরামবালুর
9.
তামিল নাদু
ৱিভিং ক্লস্তর, ইরোদ
10.
উত্তর প্রদেস
জারি জারদোজি ক্লস্তর,উন্নাউ
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী জিতন রাম মানঝিনা ফোঙদোকখিবনি।