Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Funds for Conservation of Forests
29 JUL 2024 12:19PM by PIB Delhi
As per latest India State of Forest Report (ISFR) – 2021 published by Forest Survey of India (FSI), Dehradun, the total forest cover of the country is 7,13,789 square kilometre which is 21.71% of the geographical area of the country. The State-wise details of the forest cover in the country including the State of Maharashtra is given at Annexure-I.
The Government has provided funds under various schemes and programmes such as National Mission for a Green India (GIM), Integrated Development of Wildlife Habitats, Compensatory Afforestation Fund Management and Planning Authority (CAMPA), Nagar Van Yojana (NVY) and Mangrove Initiative for Shoreline Habitats & Tangible Incomes (MISHTI) etc. These funds supports the efforts of the States and UTs for ecological restoration through afforestation in and outside forest areas, forest landscape restoration, habitat improvement, soil and water conservation measures, and protection etc.
The details of funds provided by the Ministry to States and UTs including Maharashtra during the last five years and current year under the Green India Mission, CAMPA, Development of Wildlife Habitats, Nagar Van Yojana and MISHTI etc. are given at Annexure-II to Annexure-VI respectively.
The National Adaptation Fund on Climate Change (NAFCC) was established to finance climate change adaptation projects for vulnerable States and Union Territories of India, with NABARD serving as the National Implementing Entity (NIE). A total of 30 projects were sanctioned under NAFCC across different states. NAFCC was transformed from scheme to non-scheme in 2022.
Various parts of the country have witnessed increasing extreme weather events in the backdrop of global warming. Complex interactions between the earth system components amidst the warming environment and regional anthropogenic influences have led to a rise in frequency of localized heavy rainfall events, drought and flood occurrences, increase in the intensity of tropical cyclones etc.
The Government of India stands committed to combating climate change through its several programmes and schemes including the National Action Plan on Climate Change (NAPCC) which is the overarching framework for all climate actions. States /Union Territories (UTs) have prepared their State Action Plan on Climate Change (SAPCC) in line with NAPCC taking into account the State specific issues relating to climate change. There is National Policy on Disaster Management to ensure efficient response and relief in the event of disasters. Disaster Management Plan has been framed to assist all stakeholders including State Governments in Disaster Risk Management. The National Disaster Management Authority (NDMA) has issued guidelines on many extreme weather and climate events. India has also proactively taken a lead in promoting international collaborations through Coalition for Disaster Resilient Infrastructure.
Annexure I
State/UT wise details of Forest Cover in the country as per ISFR 2021
(Area in hectares)
States/UTs
Geographical area
Forest Cover
Percentage of Geographical Area
Andhra Pradesh
1,62,96,800
29,78,400
18.28
Arunachal Pradesh
83,74,300
66,43,100
79.33
Assam
78,43,800
28,31,200
36.09
Bihar
94,16,300
7,38,100
7.84
Chhattisgarh
1,35,19,200
55,71,700
41.21
Delhi
1,48,300
19,500
13.15
Goa
3,70,200
2,24,400
60.62
Gujarat
1,96,24,400
14,92,600
7.61
Haryana
44,21,200
1,60,300
3.63
Himachal Pradesh
55,67,300
15,44,300
27.73
Jharkhand
79,71,600
23,72,100
29.76
Karnataka
1,91,79,100
38,73,000
20.19
Kerala
38,85,200
21,25,300
54.70
Madhya Pradesh
3,08,25,200
77,49,300
25.14
Maharashtra
3,07,71,300
50,79,800
16.51
Manipur
22,32,700
16,59,800
74.34
Meghalaya
22,42,900
17,04,600
76.00
Mizoram
21,08,100
17,82,000
84.53
Nagaland
16,57,900
12,25,100
73.90
Odisha
1,55,70,700
52,15,600
33.50
Punjab
50,36,200
1,84,700
3.67
Rajasthan
3,42,23,900
16,65,500
4.87
Sikkim
7,09,600
3,34,100
47.08
Tamil Nadu
1,30,06,000
26,41,900
20.31
Telangana
1,12,07,700
21,21,400
18.93
Tripura
10,48,600
7,72,200
73.64
Uttar Pradesh
2,40,92,800
14,81,800
6.15
Uttarakhand
53,48,300
24,30,500
45.44
West Bengal
88,75,200
16,83,200
18.96
A&N Islands
8,24,900
6,74,400
81.75
Chandigarh
11,400
2,288
20.07
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
60,200
22,775
37.83
Jammu & Kashmir*
Shapefile Area* (54,62,400)
2,22,23,600
21,38,700
39.15
Ladakh
Shapefile Area* (1,68,05,500)
2,27,200
1.35
Lakshadweep
3,000
2,710
90.33
Puducherry
49,000
5,330
10.88
Grand Total
32,87,46,900
7,13,78,900
21.71
* Area of shapefile provided by Survey of India (August, 2021). Notified geographical areas for individual UTs from SOI are awaited.
Annexure II
Details of funds released to all States/UTs for the last five years and current year under National Mission for a Green India (GIM)
(Rs. In Crores)
Sl. No.
States
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25
1
Andhra Pradesh
0.00
0.00
2.02
0.00
0.00
0.00
2
Arunachal Pradesh
0.00
0.00
13.43
21.28
0.00
0.00
3
Chhattisgarh
5.04
1.66
6.12
0.00
0.09
0.00
4
Haryana
0.00
0.00
9.55
0.00
7.60
12.19
5
Himachal Pradesh
0.00
17.09
0.00
0.00
0.00
0.00
6
Jammu & Kashmir
0.00
25.73
0.00
6.49
0.00
0.00
7
Karnataka
2.21
2.35
4.45
2.93
2.33
0.00
8
Kerala
16.32
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
9
Madhya Pradesh
30.65
0.00
18.29
17.93
8.62
23.61
10
Maharashtra
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
11
Manipur
4.16
6.74
9.93
5.45
8.91
0.00
12
Mizoram
17.71
2.99
29.86
36.27
21.13
0.00
13
Odisha
14.19
26.01
17.74
8.4756
12.59
0.00
14
Punjab
3.19
-
3.32
2.7393
5.38
0.00
15
Sikkim
3.12
2.19
7.77
6.57
7.50
12.24
16
Uttarakhand
0.00
27.89
33.99
28.40
31.94
0.00
17
West Bengal
9.43
0.00
0.00
0.76
0.76
0.00
18
Uttar Pradesh
0.00
0.00
0.00
0.00
5.43
0.00
Total
106.01
112.65
156.46
137.29
112.28
48.05
Annexure III
Details of Annual Plan of Operations of States/UTs approved by National Authority for the last five years and current year
(Rs. in Crores)
S. No.
State/UTs Name
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25(upto 1st July, 2024)
1
Andaman and Nicobar Islands
1.56
0.00
2.13
0.00
10.97
6.70
10.42
2
Andhra Pradesh
118.00
322.97
330.82
325.00
224.09
226.70
248.37
3
Arunachal Pradesh
259.15
0.00
155.46
240.35
195.29
190.69
0.00
4
Assam
45.21
55.89
88.34
95.01
162.16
109.69
0.00
5
Bihar
37.40
140.18
238.76
106.84
115.42
37.88
0.00
6
Chandigarh
1.27
1.87
2.26
3.60
1.66
1.54
1.40
7
Chhattisgarh
897.52
848.51
1347.02
1500.76
688.46
471.21
519.58*
8
Delhi
0.00
0.00
19.55
16.15
33.93
47.15
34.55
9
Goa
4.83
17.95
32.68
21.55
36.53
31.28
29.56
10
Gujarat
212.66
256.47
240.69
200.00
205.00
250.02
310.50
11
Haryana
195.95
100.97
203.95
317.59
270.68
69.03
-
12
Himachal Pradesh
127.72
145.82
158.38
138.10
190.23
185.14
184.52
13
Jammu and Kashmir
113.76
126.74
184.33
269.97
312.69
370.55
276.38*
14
Jharkhand
399.53
399.29
376.56
437.608
764.85
412.14
459.00
15
Karnataka
101.41
146.23
212.94
321.09
270.98
313.89
275.85
16
Kerala
7.96
0.00
15.78
25.13
17.26
9.06
8.93
17
Ladakh
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
60.55
0.00
18
Madhya Pradesh
383.67
456.09
860.93
713.46
889.84
1070.61
1109.82
19
Maharashtra
230.00
499.38
599.32
688.27
708.11
597.57
720.82
20
Manipur
24.85
30.36
27.79
25.09
22.59
20.26
0.00
21
Meghalaya
0.00
0.00
33.97
36.40
26.67
30.91
24.75
22
Mizoram
8.30
0.00
32.66
18.08
16.74
14.60
22.77
23
Odisha
0.00
610.52
773.39
901.03
1191.31
948.04
1099.58
24
Punjab
102.56
102.15
177.85
218.06
203.01
257.10
125.94
25
Rajasthan
205.67
265.39
280.70
286.70
249.19
286.49
198.44
26
Sikkim
0.00
54.99
75.49
95.30
92.85
79.95
44.00
27
Tamil Nadu
7.71
0.00
66.62
0.00
38.22
44.149
57.80*
28
Telangana
237.38
501.26
483.78
752.71
772.65
455.30
404.85*
29
Tripura
16.70
20.83
21.51
35.242
52.90
59.77
61.87
30
UP
150.60
285.68
442.01
586.89
344.08
172.04
155.24
31
Uttarakhand
318.30
218.00
353.64
726.88
320.15
383.82
335.37
32
West Bengal
23.10
70.07
74.00
58.30
52.83
79.40
63.51
Total
4232.77
5677.61
7913.31
9161.15
8481.34
7293.23
6783.82
* Including spillover amount for FY 2023-24.
Annexure IV
Details of funds released to State/ UT Governments under Central Sponsored Scheme - ‘Development of Wildlife Habitats’ during last five years.
(Rs. in lakhs)
Sl. No.
Name of States/UTs
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
A& N Islands
132.64
0
135.77
25.125
0
2
Andhra Pradesh
0
0
0
0
0
3
Arunachal Pradesh
512.69
312.5865
419.80617
276.44062
672.462
4
Assam
164.26
0
0
209.1464
565.10763
5
Bihar
148.142
205.1644
410.85952
0
336.37223
6
Chandigarh
0
25.16
0
21.6241
16.498
7
Chhattisgarh
310.0318
104.35936
274.5903
104.457
116.24868
8
Goa
111.654
0
0
0
50.10
9
Gujarat
0
124.5849
0
200.01
206.99
10
Haryana
237.6078
18.2212
127.331
30.1575
167.85
11
Himachal Pradesh
375.76554
187.63518
197.09452
114.3205
94.15328
12
Jammu & Kashmir
0
80.62863
0
0
69.57972
13
Jharkhand
93.96
198.2265
79.53315
0
14.91025
14
Karnataka
739.046
586.12634
1256.59314
291.71146
581.52346
15
Kerala
845.026
731.2845
295.7737
224.4735
921.0361
16
Madhya Pradesh
629.266
801.60127
389.34906
265.5508
471.81959
17
Maharashtra
715.781
146.08
0
350.3879
554.69645
18
Manipur
396.455
241.12
142.50646
180.64379
231.72407
19
Meghalaya
238.839
263.507
530.51253
0
243.56611
20
Mizoram
431.79
339.60855
198.9678
190.1977
304.207
21
Nagaland
953.69
260.00105
342.0315
725.6565
1306.3275
22
Odisha
701.504
697.50
726.80273
967.4976
612.81161
23
Rajasthan
741.315
309.12634
1007.64845
86.78886
0
24
Sikkim
557.355
349.623
182.97174
239.66048
187.03237
25
Tamil Nadu
409.505
334.0354
390.75715
132.95205
373.8902
26
Telangana
0
36.59304
0
0
0
27
Uttar Pradesh
426.251
312.9244
169.06261
266.7472
290.64425
28
Uttarakhand
1401.19
441.61031
226.34415
212.9662
498.497
29
West Bengal
891.073
710.61953
757.25599
201.30866
385.29988
30
Puducherry
0
0
0
0
5.22
31
Lakshadweep
193.272
462.409
462.086
269.9055
124.655
32
Delhi
0
0
0
0
0
33
Tripura
90.317
260.679
0
0
186.05514
34
Ladakh UT
0
223.17292
31.95
61.11591
0.06
Grand Total
12448.42614
8764.18832
8755.59767
5648.84523
9589.33752
Annexure V
Details of funds released to State/ UT Governments under Nagar Van Yojana for the last five years from 2020-21 to 2024-25
(Rs. In lakhs)
Sl. No.
State/UT
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25
Total
1
Andaman & Nicobar Islands
0
56.35
0
0
0
56.35
2
Andhra Pradesh
0
117.4
358.61
5938.68
0
6414.69
3
Arunachal Pradesh
0
0
56
24
24
104
4
Assam
0
169.61
0
0
0
169.61
5
Bihar
143.71
100.78
137.61
44.804
0
426.904
6
Chandigarh
0
0
13.412
0
0
13.412
7
Chhattisgarh
0
690.42
0
0
0
690.42
8
Goa
0
143.71
0
61.59
0
205.3
9
Gujarat
0
297.5
203
0
0
500.5
10
Haryana
0
449.02
0
0
0
449.02
11
Himachal Pradesh
0
166.46
319.4
0
0
485.86
12
Jammu & Kashmir
0
138.46
476.28
107.34
0
722.08
13
Jharkhand
87.71
236.53
1762.8
145.29
0
2232.33
14
Karnataka
216.02
140.35
0
260.44
0
616.81
15
Kerala
0
1055.28
0
0
0
1055.28
16
Madhya Pradesh
216.86
1010.7
1175.1
0
2442.53
4845.19
17
Maharashtra
158.06
156.86
193.87
0
0
508.79
18
Manipur
0
143.71
0
0
0
143.71
19
Meghalaya
0
0
242.76
0
0
242.76
20
Mizoram
0
284.06
1766.1
121.74
0
2171.9
21
Nagaland
0
129.29
0
1895.29
0
2024.58
22
Odisha
0
2030.83
0
0
0
2030.83
23
Punjab
0
262.08
0
366.088
0
628.168
24
Rajasthan
0
444.36
848.12
72.8
508.956
1874.24
25
Sikkim
0
0
390.97
42
0
432.97
26
Tamil Nadu
0
593.11
630
0
0
1223.11
27
Telangana
0
0
585.62
0
0
585.62
28
Tripura
0
353.36
0
151.44
0
504.8
29
Uttar Pradesh
0
1968.3
5.6
0
0
1973.9
30
Uttarakhand
111.3
0
86.72
0
0
198.02
31
West Bengal
0
102.06
72.8
158.07
0
332.93
Total
933.66
11241
9324.8
9389.6
2975.5
33864
Annexure VI
Details of funds released under MISHTI
Sl. No.
States
Rs. in crores
1
Kerala
0.67
2
Gujarat
6.20
3
West Bengal
3.74
4
Puducherry
1.94
Total
12.55
This information was given by the Minister of State for Environment, Forest and Climate Change, Shri Kirti Vardhan Singh in a written reply in the Lok Sabha today.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
উমং য়োকখৎনবা ফন্দশিং
29 JUL 2024 12:19PM by PIB Imphal
ফোরেস্ত সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (FSI), দেহরাদুন্না ফোঙখিবা ইন্দিয়া স্তেত ওফ ফোরেস্ত রিপোর্ত (ISFR) – 2021গী খ্বাইদগী নৌবা রিপোর্তকী মতুং ইন্না লৈবাক অসিগী অপুনবা ফোরেস্ত কভর অসি স্ক্বার কিলোমিতর 7,13,789 নি, মসিনা লৈবাক অসিগী জিওগ্রাফিক এরিয়াগী 21.71% ওইরি। মহারাস্ত্র রাজ্য য়াওনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা ফোরেস্ত কভরগী রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর-Iদা পীরি।
সরকারনা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং হায়বদি নেস্নেল মিসন ফোর এ গ্রীন ইন্দিয়া (GIM), ৱাইল্দলাইফ হেবিতেৎশিংগী ইন্তিগ্রেতেদ দিবেলপমেন্ত, কম্পেন্সেতরী এফোরেস্তেসন ফন্দ মেনেজমেন্ত এন্দ প্লান্নিং ওথোরিতী (CAMPA), নগর ভন য়োজনা (NVY) অমসুং মেংগ্রুভ ইনিসিএতিব ফোর শোর্লাইন হেবিতেৎ এন্দ তেঞ্জিবেল ইনকম (MISHTI)গী মখাদা ফন্দশিং পীথখি। ফন্দশিং অসিনা রাজ্যশিং অমসুং UTশিংদা ফোরেস্ত এরিয়াগী মনুং অমসুং মপান্দা এফোরেস্তেন তৌবা, ফোরেস্ত লেন্দস্কেপ অমুক হন্না শেমগৎপা, হেবিতেৎ ফগৎহনবা, লৈহাও অমসুং ঈশিং কঞ্জার্বেসন তৌবা, অমসুং ঙাক-শেনবা অসিনচিংবগী খুত্থাংদা ইকোলোজিকেল রেস্তোরেসনগীদমক হোৎনরিবশিংদা মতেং পাংই।
হৌখিবা চহি মঙা অমসুং চৎলিবা চহি অসিদা মন্ত্রালয়না মহারাস্ত্র য়াওনা রাজ্যশিং অমসুং UTশিংদা গ্রীন ইন্দিয়া মিসন, CAMPA,, দিবেলপমেন্ত ওফ ৱাইল্দলাইফ হেবিতেৎস, নগর ভন য়োজনা অমসুং MISHTI অসিনচিংবগী মখাদা পীখিবা শেনফমগী অকুপ্পা মরোল অদু মথংশিৎনা এনেক্সর-IIদ গী এনেক্সর-VI ফাওবদা পীরি।
নেস্নেল এদাপ্তেসন ফন্দ ওন ক্লাইমেৎ চেঞ্জ (NAFCC) অসি NABARDনা নেস্নেল ইমপ্লিমেন্তিং এন্তিতী (NIE) ওইনা থবক তৌদুনা, ভারতকী ভলনরেবল ওইবা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগীদমক ক্লাইমেৎ চেঞ্জ এদাপ্তেসন প্রোজেক্তশিং শেল থাদনবা লিংখৎখি। তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদা লৈরিবা NAFCCগী মখাদা প্রোজেক্ত 30গী অয়াবা পীখি। NAFCC অসি স্কিমদগী নন-স্কিমদা 2022দা ওন্থোকখি।
লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা গ্লোবেল ৱার্মিংনা মরম ওইদুনা এক্সত্রিম ওইবা ৱেদর ইভেন্তশিং হেনগৎলকপা উবা ফংলি। ৱার্মিং এনভাইরনমেন্ত অমসুং রিজনেল এন্থ্‌রোপোজেনিক ইনফ্লুয়েন্সকী মরক্তা পৃথীবিগী সিস্তেম কম্পোনেন্তশিংগী মরক্তা কমপ্লেক্স ওইবা ইন্তরেক্সনশিংনা লোকেলাইজ তৌরবা অকনবা নোংজু, ঈকং অমসুং ঈশিং-ঈচাউ থোকপগী চাং ৱাংখৎলকখি, ত্রোপিকেল সাইক্লোনগী ইন্তেনসিতী হেনগৎলকপা অসিনচিংবা হেনগৎলক্লি।
ভারত সরকারনা নেস্নেল এক্সন প্লান ওন ক্লাইমেৎ চেঞ্জ (NAPCC) য়াওনা প্রোগ্রাম অমসুং স্কিম কয়াগী খুত্থাংদা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ থেংননবা ৱাশক্লি। রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা NAPCCগা চুনবা মওংদা মখোয়গী স্তেত এক্সন প্লান ওন ক্লাইমেৎ চেঞ্জ (SAPCC) শেমখ্রে। মসিগী মনুংদা স্তেতশিংগী ওইবা ক্লাইমেৎ চেঞ্জগা মরী লৈনবা হীরমশিংসু য়াওরি। দিজস্তর থোরকপদা ইফিসিএন্ত ওইবা রেস্পোন্স অমসুং রিলিফকীদমক দিজাস্তর মেনেজমেন্তকী নেস্নেল পোলিসী অমা লৈরি। দিজাস্তর রিস্ক মেনেজমেন্তদা রাজ্য সরকারশিং য়াওনা স্তেকহোল্দর পুম্নমকপু মতেং পাংনবা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত প্লান শেমখ্রে। নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী (NDMA) না এক্সত্রিম ৱেদর অমসুং ক্লাইমেৎ ইভেন্ত কয়াগী মতাংদা গাইদলাইনশিং থোকখ্রে। ভারতনা কোলিসন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুত্থাংদা মালেমগী ওইবা মতেং পীনবা হেনগৎহনবদা প্রোএক্তিব ওইনা থৌদাং লৌরি।
এনেক্সর I
ISFR 2021গী মতুং ইন্না লৈবাক অসিগী ফোরেস্ত কভরগী রাজ্য/UTগী ওইবা অকুপ্পা ৱারোল
(হেক্তরদা পীরিবা লম)
রাজ্যশিং/UTশিং
জিওগ্রাফিকেল এরিয়া
ফোরেস্ত কভর
জিওগ্রাফিকেল এরিয়াগী পর্সেন্তেজ
অন্ধ্র প্রদেশ
1,62,96,800
29,78,400
18.28
অরুনাচল প্রদেশ
83,74,300
66,43,100
79.33
অসাম
78,43,800
28,31,200
36.09
বিহার
94,16,300
7,38,100
7.84
ছত্তিগর
1,35,19,200
55,71,700
41.21
দিল্লী
1,48,300
19,500
13.15
গোৱা
3,70,200
2,24,400
60.62
গুজরাত
1,96,24,400
14,92,600
7.61
হরিয়ানা
44,21,200
1,60,300
3.63
হিমাচল প্রদেশ
55,67,300
15,44,300
27.73
ঝারখন্দ
79,71,600
23,72,100
29.76
কর্নাতকা
1,91,79,100
38,73,000
20.19
কেরলা
38,85,200
21,25,300
54.70
মধ্য প্রদেশ
3,08,25,200
77,49,300
25.14
মহারাস্ত্র
3,07,71,300
50,79,800
16.51
মনিপুর
22,32,700
16,59,800
74.34
মেঘালয়
22,42,900
17,04,600
76.00
মিজোরাম
21,08,100
17,82,000
84.53
নাগালেন্দ
16,57,900
12,25,100
73.90
ওরিশা
1,55,70,700
52,15,600
33.50
পঞ্জাব
50,36,200
1,84,700
3.67
রাজস্থান
3,42,23,900
16,65,500
4.87
সিক্কিম
7,09,600
3,34,100
47.08
তমিল নাদু
1,30,06,000
26,41,900
20.31
তেলঙ্গানা
1,12,07,700
21,21,400
18.93
ত্রিপুরা
10,48,600
7,72,200
73.64
উত্তর প্রদেশ
2,40,92,800
14,81,800
6.15
উত্তরাখন্দ
53,48,300
24,30,500
45.44
ৱেস্ত বেঙ্গল
88,75,200
16,83,200
18.96
A&N ঈথৎশিং
8,24,900
6,74,400
81.75
চান্দিগরস
11,400
2,288
20.07
দাদরা & নগর হভেলি অমসুং দামন & দিয়ু
60,200
22,775
37.83
জম্মু অমসুং কাশ্মির*
শেপফাইল এরিয়া* (54,62,400)
2,22,23,600
21,38,700
39.15
লদাখ
শেপফাইল এরিয়া* (1,68,05,500)
2,27,200
1.35
লক্ষদ্বীপ
3,000
2,710
90.33
পুদুচেরী
49,000
5,330
10.88
অপুনবা
32,87,46,900
7,13,78,900
21.71
* সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (ওগস্ত, 2021)না পীখিবা শেপফাইল এরিয়া*। SOI দগী ইন্দিভিজুএল UTশিংগী থোকখিবা জিওগ্রাফিকেল এরিয়াশিং ঙাইরি।
এনেক্সর II
নেস্নেল মিসন ফোর এ গ্রীন ইন্দিয়া (GIM)গী মখাদা হৌখিবা চহি মঙা অমুসং চৎলিবা চহি অসিগীদমক রাজ্য/UT পুম্নমক্তা কাইথখিবা শেনফমগী অকুপ্পা ৱারোল
(লুপা করোরদা)
সিরিএল মশিং
রাজ্যশিং
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25
1
অন্ধ্র প্রদেশ
0.00
0.00
2.02
0.00
0.00
0.00
2
অরুনাচল প্রদেশ
0.00
0.00
13.43
21.28
0.00
0.00
3
ছত্তিগর
5.04
1.66
6.12
0.00
0.09
0.00
4
হরিয়ানা
0.00
0.00
9.55
0.00
7.60
12.19
5
হিমাচল প্রদেশ
0.00
17.09
0.00
0.00
0.00
0.00
6
জম্মু অমসুং কাশ্মির
0.00
25.73
0.00
6.49
0.00
0.00
7
কর্নাতকা
2.21
2.35
4.45
2.93
2.33
0.00
8
কেরলা
16.32
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
9
মধ্য প্রদেশ
30.65
0.00
18.29
17.93
8.62
23.61
10
মহারাস্ত্র
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
11
মনিপুর
4.16
6.74
9.93
5.45
8.91
0.00
12
মিজোরাম
17.71
2.99
29.86
36.27
21.13
0.00
13
ওরিশা
14.19
26.01
17.74
8.4756
12.59
0.00
14
পঞ্জাব
3.19
-
3.32
2.7393
5.38
0.00
15
সিক্কিম
3.12
2.19
7.77
6.57
7.50
12.24
16
উত্তরাখন্দ
0.00
27.89
33.99
28.40
31.94
0.00
17
ৱেস্ত বেঙ্গল
9.43
0.00
0.00
0.76
0.76
0.00
18
উত্তর প্রদেশ
0.00
0.00
0.00
0.00
5.43
0.00
অপুনবা
106.01
112.65
156.46
137.29
112.28
48.05
এনেক্সর III
হৌখিবা চহি মঙা অমসুং চৎলিবা চহি অসিগীদমক নেস্নেল ওথোরিতীনা অয়াবা পীখিবা রাজ্যশিং/UTশিংগী ওপরেসনশিংগী এনুএল প্লানগী অকুপ্পা ৱারোল
(লুপা করোরদা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য/UTগী মমিং
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25(জুলাই 1, 2024 ফাওবা)
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
1.56
0.00
2.13
0.00
10.97
6.70
10.42
2
অন্ধ্র প্রদেশ
118.00
322.97
330.82
325.00
224.09
226.70
248.37
3
অরুনাচল প্রদেশ
259.15
0.00
155.46
240.35
195.29
190.69
0.00
4
অসাম
45.21
55.89
88.34
95.01
162.16
109.69
0.00
5
বিহার
37.40
140.18
238.76
106.84
115.42
37.88
0.00
6
চান্দিগর
1.27
1.87
2.26
3.60
1.66
1.54
1.40
7
ছত্তিগর
897.52
848.51
1347.02
1500.76
688.46
471.21
519.58*
8
দিল্লী
0.00
0.00
19.55
16.15
33.93
47.15
34.55
9
গোৱা
4.83
17.95
32.68
21.55
36.53
31.28
29.56
10
গুজরাত
212.66
256.47
240.69
200.00
205.00
250.02
310.50
11
হরিয়ানা
195.95
100.97
203.95
317.59
270.68
69.03
-
12
হিমাচল প্রদেশ
127.72
145.82
158.38
138.10
190.23
185.14
184.52
13
জম্মু অমসুং কাশ্মির
113.76
126.74
184.33
269.97
312.69
370.55
276.38*
14
ঝারখন্দ
399.53
399.29
376.56
437.608
764.85
412.14
459.00
15
কর্নাতকা
101.41
146.23
212.94
321.09
270.98
313.89
275.85
16
কেরলা
7.96
0.00
15.78
25.13
17.26
9.06
8.93
17
লদাখ
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
60.55
0.00
18
মধ্য প্রদেশ
383.67
456.09
860.93
713.46
889.84
1070.61
1109.82
19
মহারাস্ত্র
230.00
499.38
599.32
688.27
708.11
597.57
720.82
20
মনিপুর
24.85
30.36
27.79
25.09
22.59
20.26
0.00
21
মেঘালয়
0.00
0.00
33.97
36.40
26.67
30.91
24.75
22
মিজোরাম
8.30
0.00
32.66
18.08
16.74
14.60
22.77
23
ওরিশা
0.00
610.52
773.39
901.03
1191.31
948.04
1099.58
24
পঞ্জাব
102.56
102.15
177.85
218.06
203.01
257.10
125.94
25
রাজস্থান
205.67
265.39
280.70
286.70
249.19
286.49
198.44
26
সিক্কিম
0.00
54.99
75.49
95.30
92.85
79.95
44.00
27
তমিল নাদু
7.71
0.00
66.62
0.00
38.22
44.149
57.80*
28
তেলঙ্গানা
237.38
501.26
483.78
752.71
772.65
455.30
404.85*
29
ত্রিপুরা
16.70
20.83
21.51
35.242
52.90
59.77
61.87
30
উত্তর প্রদেশ
150.60
285.68
442.01
586.89
344.08
172.04
155.24
31
উত্তরাখন্দ
318.30
218.00
353.64
726.88
320.15
383.82
335.37
32
ৱেস্ত বেঙ্গল
23.10
70.07
74.00
58.30
52.83
79.40
63.51
অপুনবা
4232.77
5677.61
7913.31
9161.15
8481.34
7293.23
6783.82
* 2023-24গী স্পিলওভরগী শেনফম য়াওরগা
এনেক্সর IV
হৌখিবা চহি মঙাগী মনুংদা সেন্ত্রেল স্পোন্সর্দ স্কিম – ‘দিবেলপমেন্ত ওফ ৱাইল্দলাইফ হেবিতেৎস’কী মখাদা রাজ্য /UT সরকারশিংদা কাউথখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা ৱারোল
(লুপা লাখতা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য/UTশিংগী মশিং
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
132.64
0
135.77
25.125
0
2
অন্ধ্র প্রদেশ
0
0
0
0
0
3
অরুনাচল প্রদেশ
512.69
312.5865
419.80617
276.44062
672.462
4
অসাম
164.26
0
0
209.1464
565.10763
5
বিহার
148.142
205.1644
410.85952
0
336.37223
6
চান্দিগর
0
25.16
0
21.6241
16.498
7
ছত্তিগর
310.0318
104.35936
274.5903
104.457
116.24868
8
গোৱা
111.654
0
0
0
50.10
9
গুজরাত
0
124.5849
0
200.01
206.99
10
হরিয়ানা
237.6078
18.2212
127.331
30.1575
167.85
11
হিমাচল প্রদেশ
375.76554
187.63518
197.09452
114.3205
94.15328
12
জম্মু অমসুং কাশ্মির
0
80.62863
0
0
69.57972
13
ঝারখন্দ
93.96
198.2265
79.53315
0
14.91025
14
কর্নাতকা
739.046
586.12634
1256.59314
291.71146
581.52346
15
কেরলা
845.026
731.2845
295.7737
224.4735
921.0361
16
মধ্য প্রদেশ
629.266
801.60127
389.34906
265.5508
471.81959
17
মহারাস্ত্র
715.781
146.08
0
350.3879
554.69645
18
মনিপুর
396.455
241.12
142.50646
180.64379
231.72407
19
মেঘালয়
238.839
263.507
530.51253
0
243.56611
20
মিজোরাম
431.79
339.60855
198.9678
190.1977
304.207
21
নাগালেন্দ
953.69
260.00105
342.0315
725.6565
1306.3275
22
ওরিশা
701.504
697.50
726.80273
967.4976
612.81161
23
রাজস্থান
741.315
309.12634
1007.64845
86.78886
0
24
সিক্কিম
557.355
349.623
182.97174
239.66048
187.03237
25
তমিল নাদু
409.505
334.0354
390.75715
132.95205
373.8902
26
তেলঙ্গানা
0
36.59304
0
0
0
27
উত্তর প্রদেশ
426.251
312.9244
169.06261
266.7472
290.64425
28
উত্তরাখন্দ
1401.19
441.61031
226.34415
212.9662
498.497
29
ৱেস্ত বেঙ্গল
891.073
710.61953
757.25599
201.30866
385.29988
30
পুদুচেরী
0
0
0
0
5.22
31
লক্ষদীপ
193.272
462.409
462.086
269.9055
124.655
32
দিল্লী
0
0
0
0
0
33
ত্রিপুরা
90.317
260.679
0
0
186.05514
34
লদাখ UT
0
223.17292
31.95
61.11591
0.06
অপুনবা
12448.42614
8764.18832
8755.59767
5648.84523
9589.33752
এনেক্সর V
2020-21 দগী 2024-25 ফাওবদা হৌখিবা চহি মঙাগী ওইনা নগর ভন য়োজনাগী মখাদা রাজ্য /UT সরকারশিংদা কাউথখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা ৱারোল
(লুপা লাখতা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য/UT
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25
অপুনবা
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
0
56.35
0
0
0
56.35
2
অন্ধ্র প্রদেশ
0
117.4
358.61
5938.68
0
6414.69
3
অরুনাচল প্রদেশ
0
0
56
24
24
104
4
অসাম
0
169.61
0
0
0
169.61
5
বিহার
143.71
100.78
137.61
44.804
0
426.904
6
চান্দিগর
0
0
13.412
0
0
13.412
7
ছত্তিগর
0
690.42
0
0
0
690.42
8
গোৱা
0
143.71
0
61.59
0
205.3
9
গুজরাত
0
297.5
203
0
0
500.5
10
হরিয়ানা
0
449.02
0
0
0
449.02
11
হিমাচল প্রদেশ
0
166.46
319.4
0
0
485.86
12
জম্মু অমসুং কাশ্মির
0
138.46
476.28
107.34
0
722.08
13
ঝারখন্দ
87.71
236.53
1762.8
145.29
0
2232.33
14
কর্নাতকা
216.02
140.35
0
260.44
0
616.81
15
কেরলা
0
1055.28
0
0
0
1055.28
16
মধ্য প্রদেশ
216.86
1010.7
1175.1
0
2442.53
4845.19
17
মহারাস্ত্র
158.06
156.86
193.87
0
0
508.79
18
মনিপুর
0
143.71
0
0
0
143.71
19
মেঘালয়
0
0
242.76
0
0
242.76
20
মিজোরাম
0
284.06
1766.1
121.74
0
2171.9
21
নাগালেন্দ
0
129.29
0
1895.29
0
2024.58
22
ওরিশা
0
2030.83
0
0
0
2030.83
23
পঞ্জাব
0
262.08
0
366.088
0
628.168
24
রাজস্থান
0
444.36
848.12
72.8
508.956
1874.24
25
সিক্কিম
0
0
390.97
42
0
432.97
26
তমিল নাদু
0
593.11
630
0
0
1223.11
27
তেলঙ্গানা
0
0
585.62
0
0
585.62
28
ত্রিপুরা
0
353.36
0
151.44
0
504.8
29
উত্তর প্রদেশ
0
1968.3
5.6
0
0
1973.9
30
উত্তরাখন্দ
111.3
0
86.72
0
0
198.02
31
ৱেস্ত বেঙ্গল
0
102.06
72.8
158.07
0
332.93
অপুনবা
933.66
11241
9324.8
9389.6
2975.5
33864
এনেক্সর VI
MISHTIগী মখাদা কাইথখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা ৱারোল
সিরিএল মশিং
রাজ্যশিং
লুপা করোরদা
1
কেরলা
0.67
2
গুজরাত
6.20
3
ৱেস্ত বেঙ্গল
3.74
4
পুদুচেরী
1.94
অপুনবা
12.55
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা এনভাইর্নমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী কির্তি ভর্ধন সিংহনা পীখিবনি।