প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
28.07.2024গী ‘মন কী বাত’কী ১১2শুবা তাঙ্কক্তা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
28 JUL 2024 11:39AM by PIB Imphal
এগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, ‘মন কী বাত’কী থৌরমদা অদোম্বু তরাম্না ওকচরি। খুরুমজরি। মফম খুদিংমক্তা হৌজিক ময়াম্না শোন্নরিবসি পেরিস ওলীমপিক্সকী মতাংদা ঙাক্তনি। ওলীমপিক্সনা ঐখোয়গী শান্নরোইশিংদা লৈবাক অসিগী মচু অহুমগী ফিরাল তিরঙ্গা পাইহন্নবগী তাঞ্জা অমা পী। লৈবাক অসিগীদমক্তা করিগুম্বা খরা তৌননবগী খুদোংচাবা পী। অদোম্না ঐখোবগী শান্নরোইশিংবু পুক্নিং থৌগৎপীয়ু। চিয়র ফোর ভারত!!
মরুপশিং, শান্না-খোৎনবগী ওইবা ওলীমপিক অসিদগী খরা নাথৈরগা নুমিৎ খরনিগী মমাংদা মেতসকী ওইবা ওলীমপিক অমা পাংথোওকখি। ইন্তররনেস্নেল মেথমেতিক্স ওলীমপিয়াদ। ওলীমপিয়াদ অসিদা ভারতকী মহৈরোইশিংনা য়াম্না ফজবা পার্ফোর্মেন্স পীখি। মসিদা ঐখোয়গী তীম্না খ্বাইদগী ফজবা পার্ফোর্মেন্স পীদুনা, গোল্দ মেদল মরি, সিলভর মেদল অমা ফংখি। ইন্তর্নেস্নেল মেথমেতিক্স ওলীমপিয়াদ অসিদা লৈবাক ১০০ হেনবদগী নহাশিংনা শরুক য়াখি। ওভরোল তেলিদা ঐখোয়গী তীম্না তোপ ৫কী মফম কনবা ঙমখি। লৈবাক্কী মিংচৎ পুরকখ্রবা মহৈরোইশিং অদুদি-
পুনেদগী আদিত্য ভেনকত গানেশ, সিদধার্থ চোপ্রা, দিল্লীদগী অর্জুন গুপ্তা, গ্রেতর নোইদাদগী কানৱ তলৱার, মুম্বাইদগী রুশিল মাথুর অমসুং গুৱাহাতিদগী অন্দো ভাদুরিনি।
মরুপশিং, ঙসিগী ‘মন কী বাত’কী থৌরমদা ঐহাক্না মাইপাক্লবা, হায়রিবা নহাশিং অসিবু শরুক য়ানবা অখন্ননা কৌজবনি। মখোয় পুম্নমক ফোন লাইনদা লৈরি।
প্রধান মন্ত্রী:- খুরুমজরি মরুপশিং। ‘মন কী বাত’কী থৌরমদা অদোম্বু তরাম্না ওকচরি। অদোম কমদৌবীরি?
মহৈরোইশিং:- ঐখোয় নুংঙাইজরি সর।
প্রধান মন্ত্রী:- মরুপশিং, ‘মন কী বাত’কী থৌরম অসিগী খুত্থাংদা লৈবাক মীয়াম্না অদোম অদোক=মগি এক্সপরিয়েন্স খঙনিংবন আলাংতক্নরে। আদিত্যা অমদি সিদধার্থতগী হৌগে। নখোয় নখোয় হৌজিক পুনেদা লৈরিবনি। নখোয় অনিদগী হৌগে। ওলীমপিয়াদ অসিদা নখোয় অনিনা থেংনখিবা ময়াম অদু লৈবাক মীয়ামদা শিয়র তৌবীরকউ।
আদিত্য: ঐহাক অঙাং ওইরিঙৈদগী মেতস য়াম্না পামজরকখি। ঐহাকপু 6 স্তেন্দার্দ মেতস ওম প্রকাশ সরনা তম্বীরকই অমসুং মহাক্না মেতসতা এগী ইন্তরেস্ত হেনগৎহনখি। ঐনা মঙোন্দা তম্বা য়াবা তম্বগী খুদোংচাবা কয়া ফংখি।
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগী মরুপকীদি করি করম তৌবা?
সিদধার্থ: সর, ঐগী মিং সিদধার্থ কৌই, ঐ পুনেদগীন। ঐহাক ক্লাস 12 পাস তৌরে। IMOদা শরুক য়াবা অসি হন্দক্কীসিনা২অনিরক শুবনি, ঐশু অঙাং ওইরিঙৈদগী মেতস য়াম্না পামজরকই অমসুং ঐহাক্না আদিত্যগা লোইননা ক্লাস 6তগী ওম প্রাকাশ সরন আমেতস তাকপীরকই। মহাক্না ঐখোয়বু ত্রেন তৌবীরকপনি। মঙোন্দগী কান্নবা য়াম্না ফংলকই। ঐখোয় হৌজিক কোলেজকীদমক্তা CMIদা চৎলগনি অমসুং মেতস অমসুং CS মখাতানা তমথগনি।
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা অর্জুন নহাক্না গান্ধিনাগরদা লৈ হায়বা তাই অমসুং কানৱ নহাক্না গ্রেতর নোইদাদগীনি হায়। অর্জুন অমসুং কানৱনা ওলীমপিয়াদ অসিগীদমক্তা নখোয় অনিনা থৌরাং তৌখিবগী মতাংদা খরা হায়রগদি, অতাবশিংনা হেন্না নুংঙাইজগনি।
অর্জুন: খুরুমজরি সর, জয় হিন্দ, ঐ অর্জুননি।
প্রধান মন্ত্রী: জয় হিন্দ অর্জুন।
অর্জুন: ঐ দিল্লীদগীনি, ঐগী ইমা, শ্রীমতি আশা গুপ্তা দিল্লী য়ুনিভর্সিতীদা ফিজিক্সকী প্রোফেসরনি অমসুং ঐগী অপোকপা শ্রী অমিত গুপ্তা চার্তর একাউন্তেন্তনি। লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রীগা ৱারি শাবা ফংবদা য়াম্না চাউথোকচৈ। ঐগী মাইপাকপগী ক্রেদিৎ অসিগী ঐগী ইমা-ইপাদা পীনিংঙি। অসিগুম্বা কমপিতিশন অমগীদমক ইমুংগী মীওই অমনা হোৎনবা হায়বসি মথন্তা হোৎনবা নত্তে হায়জনিংঙি। ইমুংগী মী অদু পুল্লপ হোৎনরিবনি।
অহানবা পেপর অদুদা প্রোব্লেম অহুম সোল্ব তৌনবা পুং মরি মখাই পী। প্রোব্লেম অমগীদমক্তা পুং অমগা মখাই ওই- মরম অদুনা প্রোব্লেম অমা সোল্ব তৌনবা পুং কয়া চংঙি হায়বা খঙই। অদুনা য়ুমদা য়াম্না কন্না হোৎনবা মথৌ তাই। করিগুম্বা মতমদা প্রোব্লেম অমা সোল্ব তৌনবা হোৎনবদা পুং কয়া কয়া চংঙি। করিগুম্বদশু নোংমা চংবা, নুমিৎ হুম্নি ফাওবা চংবা য়াওই। অদুনা ঐখোয় ওনলাইন প্রোব্লেমশিং য়েংই। মমাংগী চহিগী প্রোব্লেমশিং সোল্ব তৌনবা হোৎনবা অসিনাচিংবা অসিনা তপ্না তপ্না এক্সপরিয়েন্স হেনগৎলি। মসিনা মেতমেতিক্স খক্তা নত্তে, পুনশিগী লম কয়াদা মতেং পী।
প্রধান মন্ত্রী: কানৱদগী অমুক অখন্নবা এক্সপরিয়েন্স তাবা য়াগদ্র। মসিগী থৌরাং তৌবসিদা করম্বা অখন্নবা থবক তৌখিবানিচিংবা খরা তম্মু। ঐখোয়না মদু তাবদা য়াম্না নুংঙাইজগনি।
কানৱ তলৱার: ঐগী মিং কানৱ তলৱার কৌই। ঐগী গ্রেতর নোইদা উত্ত প্রদেশতগীনি। মেতমেতিক্স ঐগী খ্বাইদগী পামজবা সবজেচ্তনি। অঙাং ওইরিঙৈদগীশু য়াম্না পামজরকই। অঙাং ওইরিঙৈদা ঐগী ইপানা পজলশিং পী, মদুনা ঐগী ইন্তরেস্ত হেনগৎলকখি। ওলিপিয়াদকী থৌরাং ঐহাক্না ক্লাস 7 তম্লিঙৈদগী হৌরকখি। মসিদা ঐগী সিস্তরগী মতেং য়াম্না ফংখি। ঐগী পেরেন্তসনশু য়াম্না শৌগৎপীখি। ওলিমপিয়াদ অসি HBCSEনা কন্দক্ত তৌই। মসি স্তেজ 5গী প্রোসেস অমনি। মমাংগী চহিদা ঐ তীমদা য়াওবা ফংখিদে, য়াম্না নক্না লৈহৌই, মদুদা ঐ থৱায় য়াম্না নুংঙাইখিদে, মদুদা ঐগী পেরেন্তসনা তম্বীখি মদুদি ঐখোয় মাইপাকপা নত্রগাঐখোয় তম্মি।
মাইপাকপদগী খোংচৎনা হেন্না মরু ওই। অদুনা ঐনা হায়জনিংবদি – ‘লব ঢাত য়ু দু এন্দ দু ঢাত য়ু লব’। খোংচৎনা মাইপাকদগী হেন্না মরু ওই অদুগা ইশানা পামজবা সবজেক্ত অসিবু নুংশিজরুবা, জর্নী অসিবু ইনজোই তৌরব আ, ঐখোয় মাই অদুমক পাক্কনি।
প্রধান মন্ত্রী: কনৱ নহাক্তি মেতমেতিক্সতা ইন্তরেস্ত লৈবা মীনি অদুগা নহাক্না ঙাংলিবা অসিদা সহিত্যদা ইন্তরেস্ত লৌবা মীগা চপ মান্নৈ।
কানৱ তলৱার: হোই সর! অঙাং ওইরিঙৈদা দিবেতিং অমসুং ওরেতিংশু তৌজরকই।
প্রধান মন্ত্রী: হৌজিক অমুক অনন্দোগা অমুক ৱারি শানসি। অনন্দো, নহাক গুৱাহাতিদগীনি অদুগা নহাক্কী মরুপ রুশিলনা মুম্বাইদগীনি। নখোয়দা অনিদা ঐহাক ৱাহং অমা হংগে। ‘পরীক্সা পে চর্চা’দি অদুমক তৌই অদুগা অতোপ্পা হিরমদা মহৈরোইশিংগা ৱারি অদুমক ৱারি শান্নৈ। মহৈরোই অয়াম্বা মেতমেতিক্সশু য়াম্না লুনা লৌই। মমিং তাবদা য়াম্না পাখৎনৈ। ঐনা খঙনিংলিবসি মেতসকা করম্না মরুপ শানগনি?
রাহুল মাথুর: সর! ঐ রুশিল মাথুরনি। ঐখোয়না অঙাং ওইরিঙৈদা, অহানবা ওইনা এদিশন তম্বদা করি ফোরৱার্দ তৌহল্লি অদুবু কেরী ফোর্ৱার্দ করিনো হায়বদুদি তাক্লক্তে অদুগা কমপাউন্দ ইন্তরেসত তম্বদা মসিগী ফোর্মুলা অসি কদাইদগী লাকপনো হায়বা হংলুদে। ঐহাক্না খঞ্জবদা মেতস হায়বা অসি তশেংনা ৱাখল খন্নবা অমদি প্রোব্লেম সোল্বিংগী কলা অমনি। অদুনা ঐখোয়না করিগী তৌরিবনো হায়বা ৱাহং অমা মেথমেতিক্সতা হাপচল্লবদি, মেতসতা ইন্তেরস্ত লাক্কনি। ঐখোয়না পোত অমা করিনো খঙদ্রবদি অকিবা পোক্কনি অদুগা ময়াম্না মেথমেতিক্স অসি লোজিকেল ওইবা সবজেক্ত অমনি হায়না লৌনৈ অদুবু মেথমেতিক্সতা ক্রিয়েতিবিতিশু য়াম্না মরু ওই মরমদি করিয়েতিবিতী অসিনা আউত ওফ দ বোক্স সোল্যুশন খনবা ঙমহল্লি। মসিনা ওলীপিয়াদতশু য়াম্না মতেং ওই। মেতসতা ইন্তরেস্ত লৌবা হেনগৎহন্নবা মেতস ওলীমপিয়াদকী য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৈ।
প্রধান মন্ত্রী: অনন্দোদি করি হায়নিংঙি?
অনন্দো ভাদুরি: খুরুমজরি প্রধান মন্ত্রী জী, ঐহাক গুৱাহাতিদগী অনন্দো ভাদুরিনি। ঐহাক ক্লাস 12 লোইবতা ঙাইজরি। ঐহাক্নামফ অসিগী লোকেল ওলীপিক্সতা ক্লাস 6, 7 তম্লিঙৈদা শরুক য়াজখি। ঐহাক্কীদি মসিনা অনিশুবা IMOনি। ঐহাক্না IMO অনিমক নিংথিজনা পাংথোকচখি। অদুগা ঐহাকশু রুশিলনা হায়খিবা ৱাফম অদু ঐহাকশু য়াজনিংঙি। অঙ্ক কিজবা মীওইশিংনা খাংবা ঙম্বগী শক্তি লৈবা তাবনি। ঐখোয়বু তাকপীখিবা ওজানশু অসুম্না হায়বীখি মদুদি, অঙ্ক হায়বসি ফোর্মুলা অমা চিনফা পুশিল্লগা ফোর্মুলা অদুদগী ৱাহং চাম হেন্না পুথোকই। অদুবু ফোর্মুলা অদু খঙব্রা খঙদব্রা হায়না য়েংদনা ৱাহংতমক হংবশু য়াওই। ফোর্মুলাদু চিনফা পুশিল্লি অদুনা পরিখাদা ফোর্মুলাদু কাওখ্রগনা কমদৌবা? মরম অসিনা ঐনা হায়জনিংবদি ফোর্মুলাদু মুন্না খঙনবা হোৎনরগা রুশিলনা হায়খিবা অদুগুম্না খাঙবা কনবগী মথৌ তাই। ফোর্মুলাদু মুন্না খঙলবদি ৱাহং চাম থোরক্লরোই, ৱাহং অমা অনিদমক থোরক্লনি লোইননা অঙ্কদা কিবশু ফাওররোই।
প্রধান মন্ত্রী: আদিত্য অমসুং সিদধার্থ, হৌরকপদা ৱারি নিংথিনা শাবা ফংখিদ্রে। মরুপ ময়ামসিগী ৱা তারবা মতুংদা ৱা খরদি ঙাংফম থোকই হায়না খল্লমগনি। করি হায়বীনিংবগে? থেংনখিবা ময়ামদু খজিক্তং শিয়র তৌবীয়ু।
সিদধার্থ: লৈবাক খরগা ৱারি-ৱাতাই শানজখি। মখল-মখলগী চৎন-লোঞ্চৎনি অদুবু অতোপ্পা লমগী মহৈরোইশিংগশু থেংনজখি, ৱারি-ৱাতাই শানজবসি নুংঙাইজবা ফাওই। ময়ামদুগী মরক্তা অঙ্ক য়াম্না হৈবা য়াওই।
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা আদিত্য।
আদিত্য: য়াম্না নুংঙাইবা এক্সপরিয়েন্স অমনি অমসুং মখোয়না বেথ সিতী কোইবা পুবীখি। নুংঙাইরবা ভ্যু কয়া অমা য়েংহল্লকখি, পার্ক কয়াদশু পুই অদুগা ঐখোয়বু ওক্সফোর্দ য়ুনিভর্সিতীদশু পুবীখি। শম্না হায়রবদা য়াম্না নুংঙাইখি।
প্রধান মন্ত্রী: য়াম্না নুংঙাইজরে, মরুপশিং ময়ামগা ৱারি শানবা ফংবা অসিদা অমুক্কশু হেন্না নুংঙাইরে।
ময়াম পুম্নকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি, অসিগুম্বা মখলগী খুৎশান্না অসিগীদমক এক্তিবিতী কয়াদা ফোকস পীবা তাই, কোক য়াম্না চংবা থবক্নি অমসুং ইমুংগী মিংদশু তাবা য়াম্না ৱাবা থবক্নি – করিনো তৌরিসিবু... তিনশিন্নবা, খাইদোকপা, তিনশিনবা, খাইদোকপা হায়না তৌদুনা লৈরে হায়নরিবনি। অদুবু ঐহাক্কী মাইকৈদগী ময়াম পুম্নকপু য়াইফ মঙ্গোল পীজরি। ময়াম্না লৈবাক অসিগী ইকাইখুম্নবা মিংচৎ পুরক্লি। থাগৎচরি মরুপশিং।
মহৈরোইশিং: থেঙ্ক্যু, থাগৎচরি
প্রধান মন্ত্রী: থেঙ্ক্যু।
মহৈরোইশিং: থেঙ্ক্যু সর, জয় হিন্দ।
প্রধান মন্ত্রী: জয় হিন্দ - জয় হিন্দ।
মহৈরোইশিং ময়ামগা ৱারি শানবা ফংবা অসিদা ওন্থোক্না নুংঙাইজখ্রে। ‘মন কী বাত’তা শরুক য়াবীবগীদমক্তা ময়াম্বু হন্না থাগৎচরি। অঙ্ক হৈবা ময়ামসিগা ৱারি শানরুবদগী অতোপ্পা নহাশিংশু অঙ্কদগী নুংঙাইবা লৌনিংবগী ৱাখল ফাওবীরমগনি।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, ভারতকী মীয়াম্না হেক তাবদা চাউথোকচবা ফাওগদবা হিরম খরা, ‘মন কী বাত’তা শিয়র তৌজগে। অদুবু মসিগী মমাংদা, ঐহাক ময়াম মমাংদা ৱাহং অমত্তং হংজগে। ময়াম্না চারাইদিও মাইদাম হায়বসি তাবীখ্রবরা? তাবীদ্রিবা ওইরগদি, ময়াম্না অসি হঞ্জিন-হঞজিন তাবা ফংলগনি। অদুনা খঙন-চানবশিংদশু মসিগী মরমদা হায়নিংবা ফাওরগনি। অসামগী চরাইদিও মাইদাম অসিবু য়ুনেস্কো ৱার্ল্দ হেরিতেজ সাইত্তা য়াওহনগদৌরে। মসিগী লিস্ত অসিদা য়াওবা ভারতকী ওইনা 43শুবা অদুগা নোর্থিস্তকীদি অহানবনি।
মরুপশিং ময়াম্না চরাইদিও মাইদাম অসি করিনো অদুগা মসিনা অসুক মরু ওইরিবসি করিগীনো? খঙনিংলমগনি। চরাইদিওগী ৱাহন্থোক্তি- শাইনিং সিতী ওন দ হিলস হায়বদি চিংদা মঙাল নাইনা লৈরিবা সহর হায়বনি। মসি অহোম নিংথৌ শাগৈগী অহানবা কোনুংনি। অহোম নিংথৌ শাগৈশিংনা মখোয়গী মপা-মপুশিংগী অসিবা হকচাং অমদি মমল য়াম্লবা পোৎলমশিং অদু থাইনদগী চৎনরকপা মওং অমদা মাইদামদা থম্মি।
মাইদাম হায়বা অসি লৈপুংগী শক্তম অনি। মসিগী মথক্তা লৈবাক কুপশিল্লি অদুগা মখাদা কা অমা অদুগা অমদগী হেনবা লৈ। মাইদাম অসি অহোম লৈবাক্কী লাইওইখ্রবা নিংথৌশিং অমদি মশক নাইবা মীওইদা ইকাইখুম্নবা উৎপগী খুদম্নি। মপা-মপুশিংগী মফমদা ইকাইখুম্নদুনা ফোংদোক্নবগী খুদম অসি য়াম্না থোইদোকপা তোঙানবা মওং অমনি। মফম অসিদা ময়াম পুন্না ইরাৎ-থৌনিশু তৌই।
মরুপশিং, অহোম লৈবাক্কী অতোপ্পা ৱাফম অমনা, মসি তাবদা ময়াম অঙকপা ফাওগনি। অহোম লৈবাক্কী লৈঙাক অসি 13শুবা চহিদগীনা 19শুবা চহি চাগী হৌরকপা ফাওবা পাল্লম্মি। লৈঙাক অমনা অসুক য়াম্না শাংবা মতম অসি ফাওবা পানবা অসি থোইদোক-হেন্দোকপা থৌওং অমনি। অহোম লৈঙাক্কী ফিদম অমদি থাজবা অসি অসুক্কী মতিক মরা চৎখ্রে, মরম অসিনা অসুক শাংবা মতম অসি লৈঙাক তৌদুনা পান্দুনা লৈরম্লিবনি। ঐহাক্না নিংশিংশিংজবদা, হন্দক্কী চহীসিগী মার্চ 9দা থৌনা ফরবা অমদি মতিক-মগুন লৈরবা অহোমগী লান্মী, লচিত বোর্ফুকানগী খ্বাইদগী ৱাংবা মীতম, মাইখুম হাংদোক্নবগী লাইবক ফবা অদু ফংজখি। থৌরম অসিদা অহোম কাংবুগী মীওইশিংনা, স্পিরিচুৱল ওইবা থৌরম কয়া পরিং কাইদনা পাংথোকপা কয়া অদু উবদা ঐঙোন্দা নুংঙাইজবা ফাওখি। লচিত মাইদামদা অহোম কাংবুগী পুরৱন্সিবু ইকাইখুম্নবা উৎপা ফংবা অদু ঐহাক্কী লাইবক ফংবনি। হৌজিক চরাইদিও মাইদাম অসি ৱার্ল্দ হেরিতেজ সাইত ওইবসিনা লম কোইবা মশিং য়াম্না লাক্লনি। ময়ামশু লম কোইবগী প্লান তৌবদা মফম অসিশু শোইদনা য়াওহনবীয়ু।
মরুপশিং, ইশাগী চৎন-লোনচৎপু ইকাইখুম্নরবদি, লৈবাক অদু মাংজিল থাবাশোইদনা ঙমগনি। ভারত্তা অসিগুম্বা মখলগী থৌরম কয়া হোৎনরি। প্রোজেক্ত PARI শু মদুগী মনুংদা অমনি। PARI হায়বসিদা ময়াম কনফ্যুস ওইবীগনু... হেলোই হায়বসি লাইরৈবাক্কী হেলোইদু নত্তে, মালেমসিবু লাইরৈবাক ওইহল্লিবনি। PARI হায়বদি পব্লিক আর্ত ওফ ইন্দিয়া, প্রোজেকক্ত PARI। পব্লিক আর্তপু মীয়াম্না পাম্নহন্নবগীদমক্তা, হৌগৎলক্লিবা আর্তিস্তশিংবু ফমপাক অমদা পুন্না পুরকহন্নবগী মীদিয়ময়ম অমনি। লম্বি মপান্দা, ফক্লাংশিংদা, অন্দরপাসশিংদা ফজ-ফজরবা পেন্তিং কয়া য়েকপা উবীরম্লগনি। অসিগুম্বা পেন্তিং অমদি ফিগরেতিব ময়াম অসি PARIদা য়াওবা আর্তিস্তশিংনা য়েক্লিবনি। মসিনা ঐখোয়গী পব্লিক প্লেসসিবু ফজহনবদা নত্তনা ঐখোয়গী কলচরবু মীয়ামদা হেন্না খঙহন্নবা হোৎনদা মতেং পাংঙি। খুদম ওইনা হায়রবদা, দিল্লীগী ভারত মন্দপম। মফম অসিদা ভারত পুম্বগী অঙকপা কলাগী থবক কয়া উবা ফংবীগনি। দিল্লীদা অন্দরপাস অমদি ফ্লাইওভর খরদশু ফজরবা পব্লিক আর্ত অসি উবা ফংবীগনি। ঐহাক্না কলা অমদি সংস্কৃতিবু নুংশিজবা মীওইশিংদা হায়জরি, মখোয়শু পব্লিক আর্ত্তা থবক খরা তৌবীয়ু। মসিনা ঐখোয়গী হৌরকফমগীদমক চাউথোকচবগী নুংঙাইজবা অদু ফংবা ঙমগনি।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, ‘মন কী বাত’ অসিদা হৌজিক মচুগী অমুক হায়জগে- মসিগী মচুসিনা হরিয়ানাগী রোহতক জিলাদা নুপী 250রোমগী পুনশিদা চাউখৎপগী মচু শংখ্রবনি। ইয়োং ফিগী ইন্দস্ত্রী তৌবা নুপীশিং অসিনা হান্নদি অপিক-অপিকপা দুকানশিং অমদি অফং-অফংবা থবক তৌদুনা হিংলম্মি। অদুবু ময়াম পুম্নমক অমনা অমদগী হেনগৎনবগী ৱাখলদি লৈতবা নত্তে, মরম অসিনা মখোয়না UNNATI সেল্ফ হেল্প গ্রুপতা য়াওননবা ৱারেপ লৌনরে অমসুং গ্রুপ অসিদা য়াওরগা মখোয়না ব্লোক পেন্তিং অমদি মচু শংবগী ত্রেনিং লৌরে। ফিরোলশিংদা মচুগী কুম্মৈ শানহল্লিবী নুপীশিং অসিনা হৌজিক্তি লুপা লাখ কয়া তানবা ঙম্লে। মখোয়না শাবা বেদ কোভর, সারি অমদি ফি মতেকশিং অসি কৈথেলদা য়াম্না পাম্নরি।
মরুপশিং, রোহতক্কী নুপীশিংগী মতৌগুম্না, লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমদগী খুৎহৈবা-শিংবশিংনা হেন্দলুম অসিবু ময়াম্না হেন্না পাম্নহন্নবা কন্না হোৎনৈ। ওরিশাগী সম্বলপুরি সারি, MPগী মাহেস্বরি সারি, মহারাস্ত্রগী পাইথানি নত্রগা বিদর্ভাগী হেন্দব্লোক প্রিন্তশিং, হিমাচলগী ভুতিকো সোলশিং অমসুং শমতুগী ফিশিং নত্রগা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী কানি সোলশিং। হেন্দলুমগী আর্তিসানশিংগী থবক অসি লৈবাক শিন-থুংনা শন্দোক্লি। মসিগী মতাংদা ময়ামশু খঙলম্লনি মদুদি নুমিৎ খরনিদা, ওগস্তকী তাং 7তা, এখোয়না নেস্নেল হেন্দলুম দেগী থৌরম পাংথোক্লগনি। হৌজিক মতম অসিদদি, হেন্দলুমগী পোত্থোকশিং অসিনা মীয়ামগী থমোইদা কল্লিবা মফম অসি য়াম্না মাইপাক্লে, য়াম্না চাউখ্রে। হৌজিক্তি AI খুত্থাংদা লনাইগী কমপনী কয়া অমনা হেন্দলুম পোত্থোক অমসুং সস্তেনেবল ফেশন প্রোমোত তৌরি।
কোশা AI, হেন্দলুম ইন্দিয়া, D-জঙ্ক, নোভাতাক্স, ব্রহমপুত্র ফেবলস, অসিগুম্বা স্তার্ত কয়া অমশু হেন্দলুমগী পোত্থোকশিংগী মমিং হেনগৎহনবদা মতেং পাংলি। লোকেল প্রোদক্তশিং পোপুলার ওইনবা হোৎনবা উবদা ঐহাকশু য়াম্না নুংঙাইবা পোকই। ময়ামশু লোকেল প্রোদক্তপু ‘হাসতেগ মাই প্রোদক্ত মাই প্রাইদ’ হায়বা মমিংদা সোসিয়েল মীদিয়াদা অপলোদ তৌবীয়ু। ময়াম্না হোৎনরিবসিনা মীওই কয়াগী পুনশিবু অহোংবা পুক্কনি। মরুপশিং, হেন্দলুমগা লোইননা খাদিগী মরমদশুহায়জনিংঙি। ময়াম্না অহানবদদি অমুক্তা শিজিন্নরম্লোই অদুবু হৌজিক্তি য়াম্না চাউথোক্না খাদিগী পোত শিজিন্নরি। ঐহাকশু মসি তাবদা নুংঙাইজৈ। হৌজিক্তি খাদি কোতেজগী কর্বার অসি য়াম্না চাউখৎলে, লুপা করোর লাখ 1.5 হেন্না ফংখ্রে। খনবীয়ু লুপা করোর লাখ অমগা মখাই অমসুং খাদি পোত্থোক য়োনবসি 400% হেনগৎলকখি। খআদি হেন্দলুমগী পোত শিৎপা হেনগৎলকপা অসিদা মীওই কয়াশু থবক পীরি। ইন্দস্ত্রী অসিদা নুপীশিংনা হঅএন্না থবক শুরি। খ্বাইদগী কান্নবশু ফংলি। ঐনা হায়জনিংবদি, ময়ামগী ফিরোল মখল মখল লৈরমগনি, খাদি পোত্থোক অমুক্তা লৈদবশু য়াওরমগনি অদুবু হন্দক্কী চহিসিদগী লৈবা হৌবীরো।
ওগস্ত থা লাক্লে, নিংতম্বা ফংবগী থানি, নিংতম ইহৌগী থানি। খাদি লৈবগী খ্বাইদগী ফবা তাঞ্জা লাক্লে। ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, ‘মন কী বাত’তা মীয়ামদা দ্রগ শিজিন্নবগী মতাংদা পঞ্জরি। ইমুং খুদিংনা মখোয়গী অঙাংশিংবু দ্রগকী লাংদা থুদনবা কন্না হোৎনরি। অসিগুম্বা মীশিংগী মতেংগীদমক্তা সরকারনা অখন্নবা সেন্তর অমা হাংলে। মসিগী মমিংনা ‘Manas’। দ্রগকী মায়োক্তা লান্থেংনবগী মসি অচৌবা খোংথাং অমনি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ‘Manas’হেল্পলাইন অমসুং পোর্তেল অমা লোঞ্চ তৌখ্রে। সরকার তোল-ফ্রী নম্বর ‘1933’ হাংদুনা থম্লে। মসিদা কোল তৌরগা দরকার ওইবা থৌরাং কয়া লৌখৎপা য়ারে। মতুংদা রিহেবিলিতেশনগী পাউ খঙবা য়ারে। করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা দ্রগকা মরি লৈনবা ই-পাউ লৈরবদি, মখোয়না মসিগী নম্বর অসিদা কোল অসিদা কোল তৌরগা নার্কোতিক্স কন্ত্রোল ব্যুরোগা শিয়র তৌবশু য়াই। MANASকা মরি লৈনবা ৱাফম খুদিংমক অরোনবা ওইনা থমগনি।
ভারতপু ‘দ্রগ ফ্রী’ ওইনা থম্নবা হোৎনবদা শরুক য়ারিবা মীশিং, ইমুংশিং, ইনস্তইত্যশনশিংদা MANASগী হেল্পলাইন নিংথিনা শিজিন্নবীয়ু হায়না হায়জরি।
ঐগী নুংশিজরবা লৈবাক্কী মীওইশিং, হয়েংদি পৃথিবি পুম্বদা তাইগর দে পালন তৌগনি। কৈ হায়বসি ভারতকী সংস্কৃতিগা য়াওন্নদুনা লৈরিবা শরুক অমনি। ঐখোয়না কৈশিংগী থৌদোক্কী ৱারিশিং তাদুনা চাউরকই। জঙ্গলদা নক্না তাবা খুঙ্গংশিংদা শাথিরবা কৈশিংগা করম্না লৈমিন্নগনি হায়বসি মীপুম খুদিমক্না য়াম্না মুন্না খঙই। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা , মীওইবা অমসুং কৈশিংগী মরক্তা করিশু কাইদনা লৈমিন্নৈ। অদুবু করিগুম্বা মতমদা মী অমসুং কৈগা নক্ননা লৈমিন্নবা য়ারক্তবা থৌদোক্লকপা মতমদা মদুগি চপ চাবা থৌরাংশিং মহৈরোলদগী লৈরক্লিবনি। মীয়াম পুন্না য়াবা অদুগুম্লবা য়াম্না নুংঙাইবা মখলগী খোংজং অমা রাজস্থানগী রন্থম্বোরদগী হৌদোকখি। “কুলাহারি বন্দ পঞ্চায়ত” হায়বা খোংজং অসিগী মখাদা মফমদুগী মীওইশিংনা জঙ্গলদা শিংজং পাইদুনা চত্তবা হায়বা ৱাশক লৌমিন্নখি। মরম অসিনা জঙ্গলদু অমুক্ক হন্না অশং অমান্না পিক থন্না হেন্না ফবা আকোইবগী ফিভম ওইখি।
মরুপশিং, মহারাস্ত্রগী তাদোবা-অন্ধেরি তাইগর রিজার্ব অসি কৈশিংগী য়াম্না মরু ওইবা হেবিতেত অমা ওইরিবনি। মফম অসিদা খুন্দা লৈতাদুনা লৈরিবা, মরু ওইনা ঐখোয়গী গোন্দ অমসুং মানা জাতিগী ইচিল-ইনাও, ইচে-ইচলশিংনা ইকো-তুরিজমগী মাইকৈরোমদা কন্না চংশিল্লি। মখোয়না জঙ্গলদগী থোকপা পোত্থোকশিংগী মপাল তাংবা কয়া হন্থহন্দুনা কৈশিংগী পুনশিদা হিংজবা ঙম্নবা কন্না হোৎনরি। অদুগা অসিদনত্তনা অন্ধ্র প্রদেশকী নল্লামালাইগী চিংশিংদা খুন্দারিবা ‘চেঞ্চু’ জাতিগী হোৎনজমগী ৱারি তারগা হেন্না ঙকপা পোক্কনি হায়না খল্লি। মফমদুদা মখোয়না তাইগর ত্রেকর ওইনা জঙ্গলদুদা মখল অমত্তগী চত্থোক-চৎশিনগী মওং অমত্তদা পাউ পীবগী থৌওং পাংথোকই। লোইননা আইনগী ৱাংবদা তৌবা থবক থৌওংশিংবু চেকশিন্না য়েংশিল্লি। মসিগা লোইননা উত্তর প্রদেশকী পিল্লিভিত্তা পাংথোক্লিবা ‘কৈগা নুংশি-চান্নবা হায়বা থৌরম’ অসি য়াম্না মমিং চৎলিবনি। থৌরমসিগা মরি লৈননা মফম অদুগী মীওইশিংবু কৈগা নুংশি-চান্নবগী শক্তম অমা ওইনা থবক অমা ওইনা ত্রেনিং পীদুনা মীওইবগা কৈগগী মরক্তা মুক্নবা থোক্তনবা হোৎনৈ। ঐহাক্না মসিদা পল্লিবসি খরা খক্তনি অদুবু মীয়ামগী হনবা লৈত্রবা থৌদাংশিংনা কৈবু য়োকখৎপদা য়াম্না অচৌবা মতেং অমা পীরিবসি থেংনবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। অসুম্না খন্না হোৎনবসিনা ভারত্তা কৈগী মশিং চহি খুদিংগী মশিং হেনগৎলক্লিবনি। মসিদগী পৃথিবিগী ওইনা য়েংলুবদা, কৈগী মশিং 70% ঐখোয়গী ভারত্তা লৈ। অদোমসু মসি তাবদা নুংঙাইজবা, চাউথোকচবা ফাওগনি খল্লি। খনবীয়ু, মরম অদুননি, ঐখোয়গী লৈবাক্কী মফম কয়া অশি তাইগর সেনচুরী লৈরিবসি।
মরুপশিং, কৈশিংগী মশিং হেনগৎলকপগা লোইননা উমংগী হিরমদশু মাংলোমদা চংশিল্লি। মসিদা কম্যুনিতীগী থাক্তা হোৎনজমন অদুবু উবা ফংই। মমাংগী ‘মন কী বাত’তা ‘এক পের মা কে নাম’ থৌরম অসিগী মতাংদা ঐখোয়না খন্নখ্রে। লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফম কয়াদগী মীওই কয়ানা থৌরম অসিদা শরুক য়ারি হায়না খঙজবদা ঐহাক্না থোইদোক্না পেনবা পোকই। হন্দক্তা নুমিৎ খরনিগী মমাংদা লু নানবগীদমক্তা মমিং চৎলবা ইন্দোরদা থৌরম অমা আংথোকখি। মমফ অসিদা ‘এক পের মা কে নাম’ থৌরম অসিগী মনুং চন্না নুমিৎ নিনিগী মনুংদা উ-পাম্বি লাখ অনিগী মথক্তা থাখি। ইশাগী অপোকপীগী মিংদা উ-ৱা থাবগী থৌরাং অসিদা অদোমশু শরুক য়াবীয়ু। থৌওং অসি পাংথোক্লিঙৈ শেল্ফি লৌদুনা সোসিয়েল মীদিয়াদা থাগৎপীয়ু। থৌরাং অসিদা শরুক য়াদুনা ইশাগী অপোকপীগা লোইননা মালেম ইমা অনিমক্কী করিগুম্বা অখন্নবা খরা পাংথোক্নিংবগী ইথিল ফাওগনি।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, ওগস্ত 15 হৌজিক্তি পংলাপ লাপত্রে। ওগস্ত 15 অসিদা থৌরাং অমশু য়াওরি মদুদি ‘হর ঘর তিরঙ্গা’। হৌখিবা চহি অসিদি, য়ুমথোং খুদিং মচু অহুমগী ফিরাল পাইহন্নবা মীয়াম্না থৱায় য়াওনা শরুক য়াবা উই। মচু অহুমগী ফিরাল হায়দুনা সেল্ফী নম্লগা সোসিয়েল মীদিয়াদা থাগৎনবা মীয়ামগী ইখৌ লাংবা অদু উবা ফংই। মফম কয়াদা, লৈকাই খুল্লক্তা, য়ুম অমদা ফিরাল থেৎপা হৌরকপদা থংনবা য়ুমশিংশু ফিরাল থেৎলকপা হেক্তা উরকই। ‘হর ঘর তিরঙ্গা’ অভিয়ান অসি হৌজিক্তি তোপ-তোপ্পা কুম্মৈ অমা ওল্লে।
মরুপশিং, হান্নগুম হন্দকশু ‘harghartiranga.com’ লৈবাক অসিগী মচু অহুমগী ফিরালগা লোইননাসেল্ফি অমগা লোইননা অপলোদ শোইদনা তৌবীরকউ। লোইননা ৱাফম অমগা ময়ামদা নিংশিংজরমগে। চহি খুদিংগী ওগস্ত 15 য়ৌদ্রিঙৈ, অদোম্না মমল য়াম্লবা সজসন কয়া ঐঙোন্দা য়ৌহনবীয়ু। হন্দকশু অদুমক থাবীরকউ। MyGov নত্রগা NaMo এপ অসিগী খুত্থাংদা অদোমগী সজেসনশিং থাবীরকপা য়াগনি। আদোমগী সজেসনশিং ঙম্লিমখৈ ওগস্ত 15গঈ স্পীচতা য়ৌহন্নবা হোৎনজগে।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, ‘মন কী বাত’কী হন্দক্কী তাঙ্কক অসিগী খুত্থাংদগী অদোমগা ৱারি শাবা ফংবা অসিদা থোইদোক্না নুংঙাইবা ফাওই। লৈবাক্কী মাইপাকপগী ৱারি কয়া অমগা লোইননা মীয়ামগী হোৎনজমনগী অনৌবা ৱারি কয়াগা মথংগী তাঙ্কক্তা অমুক থেংনরসি। অদোম্না ‘মন কী বাত’কীদমক সজেসন শোইদনা থাবীরকউ। লাক্কদৌরিবা মতম খরসিদা, হরাও কুম্মৈ কয়া অমশু লাক্কদৌরে। ফেস্তিবলশিং অসিগীদমক্তশু ময়ামগী মফমদা হরাও-তয়াম্বা ফোংদোকচরি। ইমুং-মনুংগা লোইননা হরাও-কুম্মৈশিং অসি পাংথোকপীয়ু। লৈবাক অসিগীদমক্তশু অনৌবা থবক-থৌরম পাংথোক্নিংবগী ইথিলগা লোইনদুনা চৎপীয়ু। হন্না হন্না থাগৎচরি। খুরুমজরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 112th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 28.07.2024
28 JUL 2024 11:39AM by PIB Delhi
My dear countrymen, welcome to 'Mann Ki Baat'. Warmest greetings. At this moment, the Paris Olympics are the flavour of the season in the whole world. The Olympics give our players a chance to hoist the tricolour on the world stage; give them a chance to do something for the country. Let us encourage our players... Cheer for Bharat!!
Friends, besides these Olympics in the world of sports, a few days ago, Olympics have also taken place in the world of mathematics... the International Mathematics Olympiad. In this Olympiad, students of India have performed exceptionally well. Our team performed her best in that and won four Gold and one Silver Medal. Youth from more than a 100 countries participate in the International Mathematics Olympiad and in the overall tally, our team has been successful in reaching the top five. The names of these students who have brought glory to the country are -
Aditya Venkat Ganesh from Pune, Siddharth Chopra from Pune itself, Arjun Gupta from Delhi, Kanav Talwar from Greater Noida, Rushil Mathur from Mumbai and Anando Bhaduri from Guwahati.
Friends, today I have specially invited these young winners in ‘Mann Ki Baat’. All of them are connected with us over the phone at the moment.
Prime Minister:- Namaste friends. I extend a warm welcome to all of you in ‘Mann Ki Baat’. How are all of you?
Students:- We are fine Sir.
Prime Minister:- Well friends, through ‘Mann Ki Baat’ the countrymen are very eager to know about the experiences of all of you. I will begin with Aditya and Siddharth. You are in Pune... first of all I will start with you. Share with us what you experienced during the Olympiad.
Aditya: I was interested in Maths since childhood. My teacher Om Prakash Sir taught me 6th standard Maths and he raised my interest in Maths, I got to learn and I got an opportunity.
Prime Minister: What does your friend have to say?
Siddharth: Sir, I am Siddharth, I am from Pune. I have just passed class 12th. This was my second time in IMO, I too was interested in Maths since childhood and when I was in 6th class with Aditya, Om Prakash Sir trained both of us and helped us a lot and now I am going to CMI for college and pursuing Maths & CS.
Prime Minister: Well, I have been told that Arjun is in Gandhinagar right now and Kanav is from Greater Noida itself. Arjun and Kanav, we discussed the Olympiad but if both of you tell us something related to your preparation and any special experience, our listeners would like it.
Arjun: Namaste Sir, Jai Hind, this is Arjun speaking.
Prime Minister: Jai Hind Arjun.
Arjun: I live in Delhi and my mother Mrs. Asha Gupta is a professor of physics in Delhi University and my father Mr. Amit Gupta is a chartered accountant. I am also feeling very proud that I am talking to the Prime Minister of my country and first of all I would like to give the credit of my success to my parents. I feel that when a member of a family is preparing for such a competition, it is not only the struggle of that member but the struggle of the whole family.
Essentially in our paper we have four and a half hours for 3 problems so one and a half hours for 1 problem - so we can understand how much time we have to solve a problem. So, we have to work really hard at home. We have to spend hours on problems, sometimes it takes a day or even three days to solve a problem. So, for that, we have to search for problems online.
We try the previous year’s problems and as we keep working hard, our experience increases, the most important thing is that our problem solving ability increases, which helps us not only in mathematics but in every sphere of life.
PM: Well, Kanav can you tell me if there is any special experience, any special thing in all this preparation which our young friends would really like to know?
Kanav Talwar: My name is Kanav Talwar. I live in Greater Noida, Uttar Pradesh and I am a student of class 11. Maths is my favourite subject. I have loved maths since childhood. During my childhood, my father used to make me solve puzzles. This increased my interest. I started preparing for Olympiad from 7th class. My sister has put in a huge contribution in this. My parents have also always supported me. This Olympiad is conducted by HBCSE. It is a 5 stage process. Last year, I did not make it to the team and I was very close to it and was very sad about not being able to make it. Then my parents taught me that either we win or we learn.
And the journey matters, not the success. So, I want to say this - ‘Love what you do and do what you love’. The journey matters, not the success. And we will keep succeeding, if we love our subject and enjoy the journey.
Prime Minister: So, Kanav, you are also interested in mathematics and you speak as if you are also interested in literature!
Kanav Talwar: Yes Sir! I used to do debates and orating as a child.
Prime Minister: Ok, now let us talk to Anando. Anando, you are in Guwahati right now and your friend Rushil is in Mumbai. I have a question for both of you. See, I keep doing “pareeksha pe charcha” and apart from discussing exams, I also keep interacting with students in other programs. Many students are so scared of maths that they get nervous on hearing the word. Tell me how to make friends with maths?
Rushil Mathur: Sir! I am Rushil Mathur. When we are young and we learn addition for the first time, we are taught carry forward. But we are never told why carry forward is done. When we study compound interest, we never ask the question where does the formula of compound interest come from? I believe that maths is actually an art of thinking and problem solving. And that is why I feel that if we all add a new question to mathematics, then the question is why are we doing this? Why does this happen like this? So I think this can raise people's interest in mathematics a lot! Because when we are unable to understand something, we start fearing it. Apart from this, I also feel that everyone thinks that maths is a very logical subject. But apart from that, creativity is also very important in maths. Because only through creativity are we able to think of out of the box solutions, which are very useful in the Olympiad. And hence, Maths Olympiad also has very important relevance for increasing interest in Maths.
Prime Minister: Anando, would you like to say something?
Anando Bhaduri: Namaste PM ji, I am Anando Bhaduri from Guwahati. I have just passed 12th class. I used to take part in the local Olympiad here, in 6th and 7th class. My interest grew then… This was my second IMO. I found both the IMOs very good. I agree with what Rushil said. And I would also like to say that those who are afraid of maths need a lot of patience. Because the way we are taught maths… What happens is that a formula is given and it is memorized and then hundreds of questions are studied based on that formula. But it is not seen whether the formula is understood or not, just keep solving problems. The formula will be memorized and then what will you do if you forget the formula in the exam? Hence I will say understand the formula, as Rushil said, then study with patience. If you understand the formula properly you will not have to solve a 100 questions. You will be able to do it with one or two questions only and maths is not to be afraid of either.
Prime Minister: Aditya and Siddharth, when you were talking in the beginning, the conversation could not take place properly, now after listening to all these friends you certainly must be feeling that you too would like to say something. Can you share your experiences in a better way.
Siddharth: We interacted with people from many other countries, there were many cultures and it was very good to interact and connect with other students, and there were many famous mathematicians.
Prime Minister: Yes Aditya.
Aditya: It was a very good experience and they showed us around Bath city and showed us very nice views, took us to parks and also took us to Oxford University. So that was a very good experience.
Prime Minister: Ok friends, I really enjoyed talking to all of you.
And I wish you all the best, because I know that this kind of game requires a lot of focussed activity, you have to rack your brain, and sometimes even your family members get irritated - what is this guy doing endlessly… multiplication, division. But I wish you all the best. You have raised the glory and name of the country. Thank you friends.
Students: Thank you, thank you.
Prime Minister: Thank you.
Students: Thank you Sir, Jai Hind.
Prime Minister: Jai Hind - Jai Hind.
It was a pleasure talking to all of you students. Thank you very much to all of you for joining ‘Mann Ki Baat’. I am sure that after listening to these young stalwarts of maths, other youngsters will derive the inspiration to enjoy maths.
My dear countrymen, in ‘Mann Ki Baat’, I now want to share one topic, after listening to which, every Indian will feel proud. But before telling you about it, I would like to ask you a question. Have you heard the name Charaideo Maidam? If not, you will now hear this name again and again, and will tell others with great enthusiasm. Charaideo Maidam of Assam is being included in the UNESCO World Heritage Sites. In this list, it will be the 43rd site of India, but the first site from the Northeast.
Friends, the question arriving in your mind must be… what exactly is Charaideo Maidam, and why is it so special? Charaideo means a shining city on the hills. This was the first capital of the Ahom dynasty. The people of the Ahom dynasty traditionally kept the mortal remains of their ancestors and their valuables in the Maidam.
A Maidam is a mound-like structure, covered with soil on top, and has one or more rooms underneath. This Maidam is a symbol of reverence for the departed kings and dignitaries of the Ahom Empire. This way of showing respect to one's ancestors is very unique. Community worshipping was also performed at this place.
Friends, other data about the Ahom Empire will surprise you even more. Starting from the 13th century, this empire lasted till the beginning of the 19th century. It is a great feat for an empire to sustain for such a long period. Perhaps the principles and beliefs of the Ahom Empire were so strong that it kept this dynasty alive for so long. I remember that on March 9 this year, I had the privilege of unveiling the tallest statue of the great Ahom warrior Lasit Borphukan, a symbol of indomitable courage and bravery. During this program, I had a distinct experience while following the spiritual tradition of the Ahom community. It is indeed a great feeling for me to have the privilege of paying respect to the ancestors of the Ahom community at Lasit Maidam. Charaideo Madam becoming a World Heritage Site now will mean that more tourists will visit the place. You must include this site in your future travel plans.
Friends, a country can progress only by taking pride in her culture. Many such efforts are being made in India as well. One such effort is – Project PARI. Now do not get confused by hearing PARI… this fairy does not pertain to heavenly imagination but is making the earth a heaven. PARI means Public Art of India | Project PARI, is becoming a great medium to bring emerging artists on one platform to popularise public art. You must have seen that beautiful paintings are made on the roadsides, on walls, in underpasses. These paintings and these artefacts are made by the same artists who are associated with PARI. This not only enhances the beauty of our public places, but also helps in making our culture more popular. For example, take the Bharat Mandapam in Delhi itself. Here you will find amazing art works from across the country. You can also see such beautiful public art on some underpasses and flyovers in Delhi. I would request art and culture lovers to also work more on public art. This will give us a pleasant feeling of being proud of our roots.
My dear countrymen, in ‘Mann Ki Baat’, now we will talk about ‘colours’ – colours that have filled the lives of more than 250 women of Rohtak district of Haryana with hues of prosperity. These women associated with the handloom industry used to run small shops and do odd jobs to earn their living. But everyone does have a desire to move ahead. So they decided to join the UNNATI Self Help Group and by joining this group, they received training in block printing and dyeing. These women who spread the magic of colours on clothes are earning lakhs of rupees today. The bed covers, sarees and dupattas made by them are in great demand in the market.
Friends, like these women of Rohtak, artisans in different parts of the country are engaged in making handloom popular. Be it the Sambalpuri saree of Odisha, the Maheshwari saree of MP, the Paithani of Maharashtra or the hand block prints of Vidarbha, the Bhutiko shawls and woollen clothes of Himachal or the Kani shawls of Jammu & Kashmir. The work of handloom artisans is spread across every corner of the country. And you must be aware that in a few days, on the 7th of August, we will celebrate the National Handloom Day. Nowadays, the way handloom products have made their place in the hearts of people is really very successful, tremendous. Now many private companies are also promoting handloom products and sustainable fashion through AI.
Kosha AI, Handloom India, D-Junk, Novatax, Brahmaputra Fables, many such start-ups are also engaged in making handloom products popular. I am also happy to see that many people are engaged in making such local products of their place popular. You too can upload your local products on social media with the name 'Hashtag My Product My Pride'. This small effort of yours will change the lives of many people. Friends, along with handloom, I would also like to talk about Khadi. There must be many of you who never used Khadi products before, but today wear Khadi with great pride. I am also happy to tell you that the turnover of Khadi Village Industry has crossed Rs 1.5 lakh crore for the first time. Think about one and a half lakh crore rupees and do you know how much the sale of Khadi has increased? 400%. This rising sale of Khadi, handloom, is also creating a large number of new employment opportunities. Mostly, women are associated with this industry, so they are the ones who are benefiting the most. I urge you once more… you must have many types of clothes, and if you have not bought Khadi clothes till now, start from this year.
The month of August is round the corner… it is the month of attaining independence, it is the month of revolution. What better opportunity could there be than that to buy Khadi! My dear countrymen, in 'Mann Ki Baat' I have often discussed with you the challenge of the drug menace. Every family is worried that their child might get caught in the grip of drugs. Now to help such people, the government has opened a special centre, named - 'Manas'. This is a very big step in the fight against drug abuse. A few days ago, the Helpline and Portal of 'Manas' was launched. The government has issued a toll-free number '1933'. Anyone can call on this number to get necessary advice or information related to rehabilitation. If anyone has any other information related to drugs, they can also share it with the Narcotics Control Bureau by calling on this number. All information shared with MANAS is kept confidential.
I urge all people, all the families, all the institutions engaged in making India 'drugs free' to make full use of the MANAS Helpline.
My dear countrymen, Tiger Day will be celebrated all over the world tomorrow. In India, Tigers have been an integral part of our culture. We all have grown up listening to stories of incidents related to tigers. In the villages around forests, everyone knows how to live in harmony with the tiger. In our country, there are many villages where there is no conflict between humans and tigers. But where such a situation arises, unprecedented efforts are being made for the protection of tigers there as well. One such effort of public participation is “Kulhadi Band Panchayat”. The “Kulhadi Band Panchayat” campaign that started from Ranthambor of Rajasthan is very interesting. The local communities themselves have taken an oath that they will not go to the forest with axes and will not cut trees. Due to this one decision, the forests here are becoming green once again, and a better environment is being created for the tigers.
Friends, Tadoba-Andhari Tiger Reserve of Maharashtra is one of the main habitats of tigers. The local communities here, especially our brothers and sisters of Gond and Mana tribes, have taken rapid strides towards eco-tourism.
They have reduced their dependence on the forest so that the activities of tigers can increase here. You will also be surprised at the efforts of the ‘Chenchu’ tribe living on the Nallamalai hills in Andhra Pradesh. As Tiger Trackers, they have gathered every bit of information on the movement of wild animals in the forest. Along with that, they also keep monitoring illegal activities in the area. Similarly, the ‘Baagh Mitr Karykram’ being undertaken in Pilibhit, Uttar Pradesh is also creating a buzz. Under this, local people are trained to work as 'Tiger Friends'. These 'Tiger Friends' strictly ensure that there is no conflict between tigers and humans. Many such efforts are underway in different parts of the country. I have discussed only a few efforts here, but I am happy that public participation is proving very useful in tiger conservation. It is on account of such efforts that the tiger population in India is increasing every year. You will feel happy and proud to know that 70 percent of the tigers in the world are in our country. Imagine! 70 percent tigers!! - That is why there are many Tiger Sanctuaries in different parts of our country.
Friends, along with the increase in tiger population, the forest area in our country is also increasing rapidly. In that too, great success is being achieved through community efforts. In the last 'Mann Ki Baat' program, I discussed with you the program 'Ek Ped Maa Ke Naam'. I am happy that a large number of people in different parts of the country are connecting with this campaign. A few days ago, a splendid programme was held in Indore, the city famous for cleanliness. More than 2 lakh saplings were planted here in a single day during the programme 'Ek Ped Maa Ke Naam'. You must also join this campaign of planting trees in the name of your mother and take a selfie and post it on social media. By joining this campaign, you will feel that you have done something special for both your mother and Mother Earth.
My dear countrymen, the day 15th August is not far away. And now another campaign has been added to the 15th of August, 'Har Ghar Tiranga Abhiyan'. For the last few years, everyone's fervour for the 'Har Ghar Tiranga Abhiyan' remains high in the entire country. Be it the poor… the rich… small households, big households, everyone feels proud waving the Tricolor.
There is also a craze of taking selfies with the Tricolor and posting them on social media. You must have noticed that when the Tricolor flutters atop each house of the colony or society, within no time the Tricolor starts appearing on other houses as well. That is, 'Har Ghar Tiranga Abhiyan' - has become a unique festival in upholding the glory of the Tricolour. Now, various kinds of innovations related to that are also taking place. As the 15th of August approaches, various kinds of products are seen for displaying the Tricolour in homes, offices, cars. Some people even distribute the 'Tricolour' to their friends and neighbours. This joy, this enthusiasm with the Tricolour connects us with each other.
Friends, like earlier, this year too you must upload your selfie with the Tricolour on 'harghartiranga.com' and I want to remind you of something more. Every year before the 15th of August, you send me a lot of your suggestions. You must send me your suggestions this year as well. You can also send your suggestions on MyGov or NaMo App. I will try to cover as many suggestions as possible in the 15th August address.
My dear countrymen, it was very nice to connect with you in this episode of 'Mann Ki Baat'. We will meet again next time, with new achievements of the country, with new efforts of public participation. You must keep sending in your suggestions for 'Mann Ki Baat'. Many festivals are also on their way in the near future. Best wishes to you for all the festivals. Enjoy the festivals with your family. Keep up the energy to do something new for the country. Thank you very much. Namaskar.