প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৮.০৭.২০২৪ত ‘মন কী বাত’ৰ ১১২সংখ্যক খণ্ডত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
28 JUL 2024 11:39AM by PIB Guwahati
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী, 'মন কী বাত'লৈ আপোনালোকক স্বাগতম আৰু অভিনন্দন জনাইছোঁ। বৰ্তমান সমগ্ৰ বিশ্বতে পেৰিছ অলিম্পিকৰ চৰ্চা। অলিম্পিকে আমাৰ খেলুৱৈসকলক বিশ্ব মঞ্চত ত্ৰিৰংগা উৰুাবলৈ দেশৰ বাবে কিবা এটা কৰাৰ সুযোগ দিয়ে। আপোনালোকেও আপোনালোকৰ খেলুৱৈসকলক উৎসাহিত কৰক, চিয়েৰ ফৰ ভাৰত!!!
বন্ধুসকল, ক্ৰীড়া জগতত এই অলিম্পিকৰ বাহিৰেও কিছুদিন আগতে গণিতৰ জগততো এখন অলিম্পিক অনুষ্ঠিত হৈছিল। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় গণিত অলিম্পিয়াড। ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে এই অলিম্পিয়াডত অতি সুন্দৰ প্ৰদৰ্শন আগবঢ়াইছে। ইয়াত আমাৰ দলটোৱে সৰ্বোত্তম প্ৰদৰ্শন কৰি চাৰিটা স্বৰ্ণ পদক আৰু এটা ৰূপৰ পদক লাভ কৰে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় গণিত অলিম্পিয়াডত শতাধিক দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল আৰু আমাৰ দলটোৱে সামগ্ৰিকভাৱে শীৰ্ষ পাঁচটা স্থানত স্থান লাভ কৰাত সফল হৈছে। দেশলৈ গৌৰৱ কঢ়িয়াই অনা এইসকল ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ নাম হ'ল-পুনেৰ আদিত্য ভেংকট গণেশ, পুনেৰ সিদ্ধাৰ্থ চোপ্ৰা, দিল্লীৰ অৰ্জুন গুপ্তা, গ্ৰেটাৰ নয়দাৰ কানৱ তালৱাৰ, মুম্বাইৰ ৰুশিল মাথুৰ আৰু গুৱাহাটীৰ আনন্দ ভাদুৰী।
বন্ধুসকল, আজি ‘মন কী বাত’ত এই যুৱ বিজয়ীসকলক বিশেষভাৱে আমন্ত্ৰণ জনাইছো। এই সময়ত আটাইকেইজন আমাৰ লগত ফোনত সংযুক্ত হৈ আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নমস্কাৰ, বন্ধুসকল। আপোনালোক সকলো বন্ধু-বান্ধৱীক ‘মন কী বাত’লৈ উষ্ম আদৰণি জনাইছো। আপোনালোক সকলোৰে কি খবৰ?
ছাত্ৰ-ছাত্ৰী:- আমি ভালেই আছো ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ-ঠিক আছে, বন্ধুসকল, 'মন কী বাত'ৰ জৰিয়তে আপোনালোক সকলোৰে অভিজ্ঞতা জানিবলৈ দেশবাসী অধীৰ আগ্ৰহী হৈ আছে। আদিত্য আৰু সিদ্ধাৰ্থৰ পৰা আৰম্ভ কৰিম। তোমালোক পুনেত আছা, প্ৰথমে তোমালোকৰ পৰাই আৰম্ভ কৰোঁ। অলিম্পিয়াডৰ সময়ত আপুনি যি অনুভৱ কৰিছিল সেই বিষয়ে আমাৰ সকলোৰে সৈতে শ্বেয়াৰ কৰক।
আদিত্য:- অংকৰ প্ৰতি মোৰ আগ্ৰহ কম আছিল। মোক ষষ্ঠ শ্ৰেণী গণিত শিকাইছিল মোৰ শিক্ষক ওমপ্ৰকাশ ছাৰে আৰু তেওঁ গণিতৰ প্ৰতি মোৰ আগ্ৰহ বৃদ্ধি কৰিছিল, মই শিকিছিলো আৰু মই সুযোগ পাইছিলো।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনালোকৰ সহকৰ্মীয়ে কি কয়?
সিদ্ধাৰ্থ:-ছাৰ, মই সিদ্ধাৰ্থ, মোৰ ঘৰ পুনেত। মই এইবাৰ দ্বাদশ শ্ৰেণীত উত্তীৰ্ণ হৈছো। এইটো মোৰ দ্বিতীয় আইএমঅ’, মইও গণিতৰ প্ৰতি বহুত আগ্ৰহী আছিলো আৰু আদিত্যৰ লগত মই ষষ্ঠ শ্ৰেণী পঢ়ি থাকোঁতে ওমপ্ৰকাশ ছাৰে আমাক দুয়োকে প্ৰশিক্ষণ দিছিল আৰু আমাক বহুত সহায় কৰিছিল আৰু এতিয়া মই চিএমআই কলেজত চিএছ পঢ়ি আছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বাৰু, মোক কোৱা হৈছে যে অৰ্জুন গান্ধীনগৰৰ আৰু কানৱ গ্ৰেটাৰ নয়দাৰ। অৰ্জুন আৰু কানৱ, আমি অলিম্পিয়াডৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিলোঁ, কিন্তু আপোনালোক দুয়োজনে আপোনালোকৰ প্ৰস্তুতিৰ সৈতে জড়িত কোনো বিষয় আৰু যিকোনো বিশেষ অভিজ্ঞতা যদি আমাক কয় তেন্তে আমাৰ শ্ৰোতাসকলে ভাল পাব।
অৰ্জুন:- নমস্কাৰ ছাৰ, জয় হিন্দ, মই অৰ্জুন।
প্ৰধানমন্ত্ৰী :-জয় হিন্দ অৰ্জুন।
অৰ্জুন :- মই দিল্লীত থাকো আৰু মোৰ মা শ্ৰীমতী আশা গুপ্তা দিল্লী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পদাৰ্থ বিজ্ঞানৰ অধ্যাপিকা আৰু মোৰ দেউতা শ্ৰীযুত অমিত গুপ্তা চাৰ্টাৰ্ড একাউণ্টেণ্ট। লগতে মোৰ দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে কথা পাতিবলৈ পাই মই অতি গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছো আৰু প্ৰথমে মোৰ সফলতাৰ কৃতিত্ব মোৰ পিতৃ-মাতৃক দিব বিচাৰিছো। মই অনুভৱ কৰোঁ যে যেতিয়া কোনো এটা পৰিয়ালৰ সদস্যই এনে প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাই থাকে, তেতিয়া সেয়া কেৱল সেই সদস্যৰ সংগ্ৰাম নহয়, সমগ্ৰ পৰিয়ালটোৰ সংগ্ৰাম। মূলতঃ আমাৰ গৱেষণা পত্ৰখনত আমাৰ হাতত তিনিটা সমস্যাৰ বাবে চাৰে চাৰি ঘণ্টা আৰু আন এটা সমস্যাৰ বাবে ডেৰ ঘণ্টা-যাতে আমি বুজিব পাৰো যে আমি এটা সমস্যা সমাধান কৰিবলৈ কিমান সময় লাগে। গতিকে, আমি ঘৰতে বহুত কষ্ট কৰিব লাগিব। আমি সমস্যাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰি ঘণ্টাৰ পিছত ঘণ্টা সময় কটাবলগীয়া হয়, কেতিয়াবা এদিন, আনকি কেতিয়াবা ৩ দিনো লাগি যায়। গতিকে ইয়াৰ বাবে আমি অনলাইনত সমস্যা বিচাৰিব লাগিব। আমি আগৰ বছৰৰ সমস্যাটো চেষ্টা কৰোঁ আৰু ঠিক তেনেকৈয়ে আমি লাহে লাহে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰাৰ লগে লগে আমাৰ অভিজ্ঞতা বৃদ্ধি পায়, আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল আমাৰ সমস্যা সমাধানৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি পায়, যিটো কেৱল গণিতৰ বাবেই আমাক প্ৰয়োজনীয় নহয়, জীৱনৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে সহায় কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ঠিক আছে কানৱ, এই সকলোবোৰ প্ৰস্তুতিৰ কোনো বিশেষ অভিজ্ঞতা আছে নেকি, এনে কিবা আছে নেকি যাৰ বিষয়ে আমাৰ ডেকা বন্ধুসকলে জানিলে অতি আনন্দিত হ’ব।
কানৱ তলৱাৰঃ মোৰ নাম কানৱ তালৱাৰ, মই উত্তৰ প্ৰদেশৰ গ্ৰেটাৰ নয়ডাত বাস কৰো আৰু মই একাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ। গণিত মোৰ প্ৰিয় বিষয়। আৰু সৰুৰে পৰা অংক ভাল পাওঁ। শৈশৱত দেউতাই মোক প্ৰহেলিকা (পাজল) শিকাইছিল। যাৰ বাবে মোৰ আগ্ৰহ বাঢ়ি গ’ল। সপ্তম শ্ৰেণীৰ পৰাই অলিম্পিয়াডৰ বাবে প্ৰস্তুতি আৰম্ভ কৰিলোঁ। ইয়াত মোৰ ভণ্টীৰ ডাঙৰ অৱদান আছে। আৰু মোৰ মা-দেউতাও মোক সদায় সহায় কৰিছিল। এই অলিম্পিয়াডে এইচবিচিএছই পৰিচালনা কৰে। আৰু এইটো পঞ্চম পৰ্যায়ৰ প্ৰক্ৰিয়া। যোৱা বছৰ মই দলত নাছিলোঁ আৰু মই ইয়াৰ সৈতে সম্পৰ্ক ৰক্ষা কৰি আছিলোঁ আৰু দলত নথকাৰ বাবে বহুত দুখ পাইছিলোঁ। তাৰ পিছত মা-দেউতাই মোক শিকাইছিল যে হয় আমি জয়ী হওঁ নহয় আমি শিকো। আৰু এই যাত্ৰাহে গুৰুত্বপূৰ্ণ, সফলতা নহয়। গতিকে এইটোৱেই ক’ব বিচাৰিছো– ‘আপোনালোকে যি কৰে তাক ভাল পাব লাগে আৰু যি ভাল পায় তাকেই কৰক’। সফলতা গুৰুত্বপূৰ্ণ নহয় যাত্ৰাহৈ মুল আৰু আমি সফলতা লাভ কৰি যাম। যদি আমি আমাৰ বিষয়টোক ভাল পাওঁ। আৰু যাত্ৰা উপভোগ কৰক।
প্ৰধানমন্ত্ৰী: গতিকে কানৱ, আপোনালোকেও গণিতত আগ্ৰহী আৰু আপোনালোকেও এনেদৰে কথা কয় যেন আপোনালোকো সাহিত্যৰ প্ৰতি আগ্ৰহী!
কানৱ তালৱাৰ: হয় ছাৰ! শৈশৱত বিতৰ্ক আৰু বক্তৃতাও কৰিছিলোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ঠিক আছে এতিয়া আনন্দোৰ লগত কথা পাতো। আনন্দো, আপুনি বৰ্তমান গুৱাহাটীত আৰু আপোনালোকৰ সংগী ৰুশিল মুম্বাইত। আপোনালোক দুয়োৰে বাবে মোৰ এটা প্ৰশ্ন আছে। চাওক, মই পৰীক্ষাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি থাকোঁ আৰু পৰীক্ষাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰাৰ উপৰিও আন আন কাৰ্যসূচীত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সৈতেও মত বিনিময় কৰি থাকোঁ। বহু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে গণিতৰ প্ৰতি ইমানেই ভয় কৰে যে ইয়াৰ নাম শুনাৰ লগে লগে নাৰ্ভাছ হৈ পৰে। অংকৰ লগত কেনেকৈ বন্ধুত্ব কৰিব পাৰি ক’ব পাৰিবনে?
ৰুশিল মাথুৰ: ছাৰ! মই ৰুশিল মাথুৰ। যেতিয়া আমি সৰু আছিলো আৰু আমি প্ৰথমে যোগ শিকোঁ– আমাক আগুৱাই নিবলৈ শিকোৱা হয়। কিন্তু আমাক কেতিয়াও বুজাই দিয়া নহয় যে আগুৱাই নিয়াৰ কাৰণ কিয় হয়? চক্রবৃদ্ধি সুত পঢ়িলে আমি কেতিয়াও এই প্রশ্ন নকৰো যে চক্রবৃদ্ধি সুতৰ সূত্রটো ক’ৰ পৰা আহে? মোৰ বিশ্বাস যে গণিত আচলতে চিন্তা আৰু সমস্যা সমাধানৰ এক কলা। আৰু সেয়ে মই ভাবো যে আমি সকলোৱে যদি গণিতত এটা নতুন প্ৰশ্ন যোগ কৰো, তেন্তে প্ৰশ্নটো হ’ল আমি কিয় এই কাম কৰিছো? কিয় এনেকুৱা হয়? গতিকে মই ভাবো ইয়াৰ দ্বাৰা গণিতৰ প্ৰতি মানুহৰ আগ্ৰহ বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি পাব পাৰে! কাৰণ যেতিয়া আমি কিবা এটা বুজিব নোৱাৰো তেতিয়া আমি ভয় অনুভৱ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰো। ইয়াৰ বাহিৰেও মই এইটোও ভাবো যে সকলোৱে গণিত এটা অতি যুক্তিসংগত বিষয় বুলি ভাবে। কিন্তু ইয়াৰ বাহিৰেও গণিতত সৃষ্টিশীলতা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। কাৰণ সৃষ্টিশীলতাৰ জৰিয়তেহে আমি আউট অৱ দ্য বক্স সমাধান চিন্তা কৰিবলৈ সক্ষম হওঁ, যিবোৰ অলিম্পিয়াডত অতি উপযোগী। আৰু সেয়েহে গণিতৰ প্ৰতি আগ্ৰহ বৃদ্ধিৰ বাবে গণিত অলিম্পিয়াডৰ এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰাসংগিকতাও আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আনন্দোৱে কিবা এটা ক’ব বিচাৰিব!
আনন্দো ভাদুৰীঃ নমস্কাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী! মই গুৱাহাটীৰ আনন্দো ভাদুৰী। মই এইবাৰ দ্বাদশ শ্ৰেণীত উত্তীৰ্ণ হৈছো। মই ইয়াত ষষ্ঠ আৰু সপ্তম শ্ৰেণীত স্থানীয় অলিম্পিয়াড কৰিছিলোঁ। তাৰ পৰাই আগ্ৰহী হৈ পৰিলোঁ এইটো মোৰ দ্বিতীয় আইএমঅ' আছিল। দুয়োটাকে বৰ ভাল পাও৷ ৰুচিলৰ কথাত মই একমত। আৰু মই এইটোও ক’ব বিচাৰিছো যে অংকলৈ ভয় কৰা সকলক বহুত ধৈৰ্য্যৰ প্ৰয়োজন। কাৰণ আমাক অংকৰ দৰে শিকোৱা হয়। কি হয়, এটা সূত্ৰ দিয়া হয়, সেইটো মুখস্থ কৰা হয় আৰু তাৰ পিছত সেই সূত্ৰটো ব্যৱহাৰ কৰি ১০০ (শ) প্ৰশ্ন অধ্যয়ন কৰা হয়। কিন্তু সূত্ৰটো বুজি পাওক বা নাপাওক, সেয়া চোৱা নহয়, মাথোঁ প্ৰশ্ন কৰি থাকিব, সুধি থাকিব। সূত্ৰটোও মুখস্থ হৈ থাকিব আৰু তাৰ পিছত পৰীক্ষাত সূত্ৰটো পাহৰিলে কি কৰিব? সেয়েহে মই ক’ম যে ৰুচিলে কোৱা সূত্ৰটো বুজি লওক, তাৰ পিছত ধৈৰ্য্যৰে চাওক! যদি আপুনি সূত্ৰটো সঠিকভাৱে বুজি পায় তেন্তে আপুনি ১০০টা প্ৰশ্ন কৰিব নালাগিব। মাত্ৰ এটা বা দুটা প্ৰশ্নত হ’ব আৰু অংকলৈ ভয় কৰাৰ প্ৰয়োজন নাই।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আদিত্য আৰু সিদ্ধাৰ্থ, আপোনালোকা যেতিয়া আৰম্ভণিতে কথা পাতি আছিল, তেতিয়া আপোনালোকে ভালদৰে কথা পাতিব পৰা নাছিল, এতিয়া এই সকলো বন্ধুৰ কথা শুনি নিশ্চিতভাৱে অনুভৱ কৰে যে আপোনালোকেও কিবা এটা ক’ব বিচাৰে। আপোনালোকৰ অভিজ্ঞতা ভালকৈ শ্বেয়াৰ কৰিব পাৰিবনে?
সিদ্ধাৰ্থ :- আন বহু দেশৰ লগত যোগাযোগ কৰিছিল, বহুতো সংস্কৃতি আছিল আৰু আন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ লগত যোগাযোগ আৰু সংযোগ স্থাপন কৰাটো অতি ভাল কথা আছিল আৰু বহুতো বিখ্যাত গণিতজ্ঞৰ সৈতে সাক্ষাৎ হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী:- হয় আদিত্য৷
আদিত্য:- বৰ ভাল অভিজ্ঞতা আছিল আৰু তেওঁলোকে আমাক বাথ চহৰৰ চাৰিওফালে দেখুৱাইছিল আৰু বহুত ভাল দৃশ্য দেখিছিল, পাৰ্কলৈ লৈ গৈছিল আৰু অক্সফৰ্ড বিশ্ববিদ্যালয়লৈও লৈ গৈছিল। গতিকে সেইটো আছিল এক ডাঙৰ অভিজ্ঞতা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আহক বন্ধুসকল, আপোনালোকৰ লগত কথা পাতি সঁচাকৈয়ে ভাল লাগিল আৰু আপোনালোকক শুভেচ্ছা জনাইছো, কাৰণ মই জানো যে এই ধৰণৰ খেলৰ বাবে বহুত গুৰুত্ব দিয়াৰ প্ৰয়োজন, নিজৰ মগজু ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে আনকি পৰিয়ালৰ সদস্যসকলেও কেতিয়াবা ভাগৰি পৰে -তেওঁ বিকাশৰ গুণ-গান কৰি থাকে। কিন্তু আপোনালোকৰ প্ৰতি মোৰ বহুত শুভকামনা আছে। আপোনালোকে দেশলৈ সন্মান আৰু সুনাম কঢ়িয়াই আনিছে। ধন্যবাদ বন্ধুসকল।
ছাত্ৰ-ছাত্ৰী:- ধন্যবাদ ছাৰ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী :- ধন্যবাদ।
ছাত্ৰ-ছাত্ৰী:- ধন্যবাদ ছাৰ, জয় হিন্দ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী :- জয় হিন্দ – জয় হিন্দ।
আপোনালোক সকলো ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ লগত কথা পাতি ভাল লাগিল। ‘মন কী বাত’ৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰাৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ। মই নিশ্চিত যে গণিতৰ এই যুৱ বিশেষজ্ঞসকলৰ কথা শুনি আন যুৱক-যুৱতীসকলে গণিত উপভোগ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত হ’ব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী, ‘মন কী বাত’ত এতিয়া মই এনে এটা বিষয় শ্বেয়াৰ কৰিব বিচাৰিছো যিয়ে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক গৌৰৱান্বিত কৰিব। কিন্তু এই বিষয়ে কোৱাৰ আগতে আপোনালোকক এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিছো। চৰাইদেউ মৈদামৰ নাম শুনিছেনে? যদি শুনা নাই, এতিয়া এই নামবোৰ বাৰে বাৰে শুনিব আৰু আনক অতি উৎসাহেৰে ক'ব। অসমৰ চৰাইদেউ মৈদামক ইউনেস্ক’ৰ বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। এয়া ভাৰতৰ ৪৩সংখ্যক স্থান হ’ব, কিন্তু উত্তৰ-পূবৰ প্ৰথম স্থান হ’ব।
বন্ধুসকল, এই প্ৰশ্নটো নিশ্চয় আপোনালোকৰ মনলৈ আহি আছে যে চৰাইদেউ মৈদাম কি আৰু কিয় ইমান বিশেষ। চৰাইদেউ মানে পাহাৰৰ ওপৰত উজ্জ্বল নগৰ। এইখনেই আছিল আহোম বংশৰ প্ৰথম ৰাজধানী। আহোম বংশৰ মানুহে পৰম্পৰাগতভাৱে পূৰ্বপুৰুষৰ মৃতদেহ আৰু মূল্যৱান সামগ্ৰী মৈদামত ৰাখিছিল। মৈদাম হৈছে টিলা সদৃশ এক আকাৰ, ওপৰত মাটিৰে আবৃত আৰু তলত এটা বা ততোধিক কোঠা থাকে। এই মৈদামবোৰ আহোম ৰাজ্যৰ প্ৰয়াত ৰজা আৰু বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাৰ প্ৰতীক। আমাৰ পূৰ্বপুৰুষৰ প্ৰতি সন্মান প্ৰদৰ্শনৰ এইটো অতি অনন্য ব্যৱস্থা। এই স্থানত সামূহিক পূজাও হৈছিল।
বন্ধুসকল, আহোম সাম্ৰাজ্যৰ অন্যান্য তথ্যই আপোনালোকক আৰু অধিক আচৰিত কৰি তুলিব। ত্ৰয়োদশ শতিকাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি এই সাম্ৰাজ্য ১৯শতিকাৰ আৰম্ভণিলৈকে চলিছিল। এটা সাম্ৰাজ্যৰ বাবে ইমান দিনে ব্ৰতী থকাটো সঁচাকৈয়ে ডাঙৰ কথা। হয়তো আহোম ৰাজ্যৰ নীতি আৰু বিশ্বাস ইমানেই প্ৰবল আছিল যে সেইবোৰে ইমান দিনে এই বংশটোক জীয়াই ৰাখিছিল। মনত আছে, চলিত বৰ্ষৰ ৯ মাৰ্চত অদম্য সাহস আৰু বীৰত্বৰ প্ৰতীক মহান আহোম যোদ্ধা লাছিত বৰফুকনৰ আটাইতকৈ ওখ প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছিল। এই অনুষ্ঠানৰ সময়ত আহোম সম্প্ৰদায়ৰ আধ্যাত্মিক পৰম্পৰা দেখি এক সুকীয়া অভিজ্ঞতা লাভ কৰিলোঁ। লাছিত মৈদামত আহোম জনগোষ্ঠীৰ পূৰ্বপুৰুষক শ্ৰদ্ধা জনোৱাৰ সৌভাগ্য মোৰ বাবে এক ডাঙৰ কথা। এতিয়া চৰাইদেউ মৈদাম বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ হোৱাৰ পাছত ইয়ালৈ অধিক পৰ্যটক আহিব। আপোনালোকেও এই স্থান আপোনালোকৰ ভৱিষ্যতৰ ভ্ৰমণ পৰিকল্পনাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা উচিত।
বন্ধুসকল, এখন দেশ নিজৰ সংস্কৃতিক লৈ গৌৰৱ কৰিহে আগবাঢ়িব পাৰে। ভাৰততো এনে বহু প্ৰচেষ্টা চলি আছে। তেনেকুৱা এটা প্ৰচেষ্টা হ’ল –প্ৰজেক্ট পৰী (পিএআৰআই)৷ এতিয়া পৰী শুনা পিছত বিভ্ৰান্ত নহ’ব.. এই পৰী স্বৰ্গ কল্পনাৰ লগত সংযুক্ত নহয় বৰঞ্চ ই পৃথিৱীখনক স্বৰ্গ কৰি তুলিছে। পৰী মানে ভাৰতৰ ৰাজহুৱা কলা। ৰাজহুৱা শিল্পক জনপ্ৰিয় কৰাৰ বাবে উদীয়মান শিল্পীসকলক এখন মঞ্চত আনিবলৈ পৰী এক উল্লেখযোগ্য মাধ্যম হৈ পৰিছে। আপুনি নিশ্চয় দেখিছে... ৰাস্তাৰ দাঁতি, দেৱাল আৰু আণ্ডাৰপাছত অতি ধুনীয়া চিত্ৰকলা দেখা যায়। এই চিত্ৰকলা আৰু এই শিল্পকৰ্মসমূহ পৰীৰ সৈতে জড়িত একেখিনি শিল্পীয়েই নিৰ্মাণ কৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ ৰাজহুৱা স্থানৰ সৌন্দৰ্য্য বৃদ্ধি পোৱাৰ বিপৰীতে আমাৰ সংস্কৃতিক অধিক জনপ্ৰিয় কৰি তোলাতো সহায় কৰে। উদাহৰণস্বৰূপে দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমৰ কথাকৈ ধৰক। ইয়াত আপুনি দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা আচৰিত ধৰণৰ শিল্পকৰ্ম চাবলৈ পাব। দিল্লীৰ কিছুমান আণ্ডাৰপাছ আৰু ফ্লাই অভাৰতো এনে সুন্দৰ ৰাজহুৱা কলা দেখা যায়। শিল্প আৰু সংস্কৃতিপ্ৰেমীসকলকো ৰাজহুৱা কলাৰ ওপৰত অধিক কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনাম। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ শিপাক লৈ গৌৰৱ কৰাৰ এক সুখদায়ক অনুভৱ হ’ব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী, 'মন কী বাত'ত এতিয়া 'ৰঙ'ৰ কথা কওঁ-এনে ৰঙে যি হাৰিয়ানাৰ ৰোহটক জিলাৰ ২৫০ৰো অধিক মহিলাৰ জীৱন সমৃদ্ধিৰ ৰঙেৰে ভৰাই তুলিছে। হস্ততাঁত উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত এই মহিলাসকলে আগতে সৰু সৰু দোকান চলাই আৰু অদ্ভুত কাম কৰি জীৱিকা নিৰ্বাহ কৰিছিল। কিন্তু সকলোৰে আগুৱাই যোৱাৰ হেঁপাহ থাকে। গতিকে তেওঁ ‘উন্নতি আত্মসহায়ক গোট’ত যোগদান কৰাৰ সিদ্ধান্ত লয় আৰু এই গ্ৰুপত যোগদান কৰি তেওঁ ব্লক প্ৰিন্টিং আৰু ৰং কৰাৰ প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰে। কাপোৰৰ ওপৰত ৰঙৰ যাদু বিয়পাই দিয়া এই মহিলাসকলে আজি লাখ লাখ টকা উপাৰ্জন কৰিছে। বজাৰত তেওঁলোকৰ দ্বাৰা নিৰ্মিত বেড কভাৰ, শাৰী আৰু দুপট্টাৰ বিপুল চাহিদা।
বন্ধুসকল, ৰোহটকৰ এই মহিলাসকলৰ দৰে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ শিপিনীসকলো হস্ততাঁতক জনপ্ৰিয় কৰাত ব্যস্ত। ওড়িশাৰ 'সম্বলপুৰী শাৰী'য়েই হওক, মধ্যপ্ৰদেশৰ 'মহেশ্বৰী শাৰী'য়েই হওক, মহাৰাষ্ট্ৰৰ 'পৈথানি'য়েই হওক বা বিদৰ্ভৰ 'হেণ্ড ব্লক প্ৰিণ্টে'ই হওক, সেয়া হিমাচলৰ 'ভুত্তিকো'ৰ চাদৰ আৰু উলৰ কাপোৰেই হওক বা জম্মু-কাশ্মীৰৰ কানি চাদৰেই হওক৷ হস্ততাঁত শিপিনীৰ কাম দেশৰ চুক-কোণে দেখা গৈছে। আৰু এই কথা আপোনালোকে নিশ্চয় জানে, কিছুদিনৰ পিছত ৭ আগষ্টত আমি ‘ৰাষ্ট্ৰীয় হস্ততাঁত দিৱস’ পালন কৰিম। আজিকালি হস্ততাঁত সামগ্ৰীয়ে মানুহৰ হৃদয়ত যিদৰে স্থান দখল কৰিছে, সঁচাকৈয়ে ই অতি সফল, প্ৰচণ্ড। এতিয়া বহু ব্যক্তিগত কোম্পানীয়েও এআইৰ জৰিয়তে হস্ততাঁত সামগ্ৰী আৰু বহনক্ষম ফেশ্বনৰ প্ৰচাৰ চলাইছে। কোছা এ আই, হেণ্ডলুম ইণ্ডিয়া, ডি-জাংক, নোভাটেক্স, ব্ৰহ্মপুত্ৰ ফেবলছ, এনে বহু ষ্টাৰ্ট-আপেও হেণ্ডলুমৰ সামগ্ৰী জনপ্ৰিয় কৰাত ব্যস্ত। লগতে বহুতে এনে স্থানীয় সামগ্ৰী জনপ্ৰিয় কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা দেখি ভাল লাগিল। ‘হেচটেগ মাই প্ৰডাক্ট মাই প্ৰাইড’ নামেৰেও ছ’চিয়েল মিডিয়াত আপোনালোকৰ স্থানীয় সামগ্ৰী আপলোড কৰিব পাৰে। আপোনালোকৰ এই সৰু প্ৰচেষ্টাই বহু মানুহৰ জীৱন সলনি কৰিব।
বন্ধুসকল, হাতৰ তাঁতশালৰ লগতে খাদীৰ কথাও ক’ব বিচাৰিম। আপোনালোকৰ মাজত হয়তো এনে বহু লোক আছে যিয়ে আগতে কেতিয়াও খাদী সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰা নাছিল, কিন্তু আজি বৰ গৌৰৱেৰে খাদী পিন্ধিছে। লগতে আপোনালোকক জনাবলৈ পাই সুখী হৈছোঁ যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে খাদী গাঁও উদ্যোগৰ লেনদেন ডেৰ লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে। কল্পনা কৰক, ১.৫ লাখ কোটি টকা! আৰু খাদীৰ বিক্ৰী কিমান বাঢ়িছে জানেনে? ৪০০% (শতাংশ)। খাদী আৰু হস্ত তাঁতৰ এই ক্ৰমৱৰ্ধমান বিক্ৰীয়েও বৃহৎ সংখ্যক নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিছে। বেছিভাগ মহিলাই এই উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত আৰু সেয়েহে, তেওঁলোকেই আটাইতকৈ বেছি লাভৱান হৈছে। মোৰ আকৌ আপোনালোকৰ ওচৰত এটা অনুৰোধ, আপোনালোকৰ ওচৰত বিভিন্ন ধৰণৰ কাপোৰ থাকিব লাগিব, আৰু যদি এতিয়ালৈকে খাদী কাপোৰ কিনা নাই, তেন্তে এই বছৰৰ পৰা আৰম্ভ কৰক। আগষ্ট মাহ আহিল, স্বাধীনতাৰ মাহ, বিপ্লৱৰ মাহ। ইয়াতকৈ খাদী কিনাৰ ভাল সুযোগ কি হ’ব পাৰে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী, 'মন কী বাত'ত ড্ৰাগছৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ বিষয়ে আপোনালোকৰ লগত প্ৰায়ে আলোচনা কৰিছো। প্ৰতিটো পৰিয়ালে চিন্তিত যে তেওঁলোকৰ সন্তান ড্ৰাগছৰ দ্বাৰা আক্ৰান্ত হ’ব পাৰে। এতিয়া এনে লোকক সহায় কৰিবলৈ চৰকাৰে খুলিছে– ‘মানস’ নামেৰে এটা বিশেষ কেন্দ্ৰ। ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত এয়া এক ডাঙৰ পদক্ষেপ। কিছুদিন পূৰ্বে ‘মানস’ৰ হেল্পলাইন আৰু পৰ্টেল মুকলি কৰা হৈছে। চৰকাৰে ‘১৯৩৩’ টোল ফ্ৰী নম্বৰ জাৰি কৰিছে। ইত ফোন কৰি যিকোনো ব্যক্তিয়ে প্ৰয়োজনীয় পৰামৰ্শ লাভ কৰিব পাৰে বা পুনৰ সংস্থাপনৰ সৈতে জড়িত তথ্য লাভ কৰিব পাৰে। যদি কাৰোবাৰ হাতত ড্ৰাগছ সম্পৰ্কীয় আন কিবা তথ্য আছে, তেন্তে তেওঁলোকে এই নম্বৰত ফোন কৰি 'নাৰ্কটিকছ কণ্ট্ৰ'ল ব্যুৰো'ৰ সৈতেও শ্বেয়াৰ কৰিব পাৰে৷ 'মানস'ৰ সৈতে শ্বেয়াৰ কৰা প্ৰতিটো তথ্য গোপনীয় কৰি ৰখা হয়৷ ভাৰতৰ সকলোকে ভাৰতক ‘ড্ৰাগছমুক্ত’ কৰি তোলাৰ লগত জড়িত সংস্থাসমূহে মানস হেল্পলাইনৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছোঁ।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী, কাইলৈ ​​সমগ্ৰ বিশ্বতে বাঘ দিৱস পালন কৰা হ'ব ভাৰতত বাঘ আমাৰ সংস্কৃতিৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ আহিছে আমি সকলোৱে বাঘৰ লগত জড়িত কাহিনী শুনি ডাঙৰ হৈছো, সকলোৱে জানে বাঘৰ সৈতে সমিলমিলেৰে সহাৱস্থান(live in harmony with a tiger)৷ আমাৰ দেশত এনে বহু গাঁও আছে, য'ত মানুহ আৰু বাঘৰ মাজত কেতিয়াও সংঘাত নহয় কিন্তু য'ত এনে পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হয় তাতো বাঘৰ সুৰক্ষাৰ বাবে অভূতপূৰ্ব প্ৰচেষ্টা লোৱা হৈছে৷ স্থানীয় জনগোষ্ঠীসমূহে নিজেই শপত লৈছে যে কুঠাৰ লৈ হাবিলৈ নাযাব আৰু গছ কাটিব নোৱাৰে। এই এটা সিদ্ধান্তৰ লগে লগে ইয়াৰ বনাঞ্চলবোৰ আকৌ এবাৰ সেউজীয়া হৈ পৰিছে আৰু বাঘৰ বাবে এক উন্নত পৰিৱেশৰ সৃষ্টি হৈছে।
বন্ধুসকল, মহাৰাষ্ট্ৰৰ তাডোবা-আন্ধেৰী বাঘ সংৰক্ষিত বনাঞ্চল বাঘৰ অন্যতম প্ৰধান বাসস্থান। ইয়াৰ স্থানীয় জনগোষ্ঠীসমূহে বিশেষকৈ আমাৰ গণ্ড আৰু মানা জনগোষ্ঠীৰ ভাই-ভনীসকলে ইক’-টুৰিজিমৰ দিশত দ্ৰুত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। বনাঞ্চলৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা কমাই দিছে যাতে ইয়াত বাঘৰ কাম-কাজ বাঢ়িব পাৰে। অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ নল্লামলাইৰ পাহাৰত বসবাস কৰা ‘চেঞ্চু’ জনগোষ্ঠীৰ এই প্ৰচেষ্টাতো আপোনালোক আচৰিত হ’ব। টাইগাৰ ট্ৰেকাৰ হিচাপে তেওঁলোকে অৰণ্যত বন্যপ্ৰাণীৰ গতিবিধিৰ প্ৰতিটো তথ্য সংগ্ৰহ কৰিছিল। ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ অঞ্চলটোত অবৈধ কাৰ্যকলাপৰ ওপৰতো নিৰীক্ষণ কৰি আহিছে। একেদৰে উত্তৰ প্ৰদেশৰ পিলিভিতত চলি থকা ‘বাঘ মিত্ৰ কাৰ্যসূচী’ৰ বিষয়েও বহু চৰ্চিত। ইয়াৰ অধীনত স্থানীয় লোকসকলক ‘বাঘ মিত্ৰ’ হিচাপে কাম কৰিবলৈ প্ৰশিক্ষণ দিয়া হয়। এই ‘বাঘ মিত্ৰ’সকলে সম্পূৰ্ণ যত্ন লয় যে বাঘ আৰু মানুহৰ মাজত কোনো ধৰণৰ সংঘাত নহয়। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত এনে বহু প্ৰচেষ্টা চলি আছে। ইয়াত মাত্ৰ কেইটামান প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছো যদিও জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণে বাঘ সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট সহায় কৰিছে বুলি মই সুখী। এনে প্ৰচেষ্টাৰ বাবে ভাৰতত বাঘৰ সংখ্যা প্ৰতি বছৰে বৃদ্ধি পাবলৈ ধৰিছে। পৃথিৱীৰ ৭০ শতাংশ বাঘ আমাৰ দেশত আছে বুলি জানি আপুনি সুখী আৰু গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব। চিন্তা কৰক! ৭০ শতাংশ বাঘ!! - সেইবাবেই আমাৰ দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত বহুতো বাঘ অভয়াৰণ্য আছে।
বন্ধুসকল, বাঘৰ সংখ্যা বৃদ্ধিৰ লগতে আমাৰ দেশৰ বনাঞ্চলো দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াতো সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবেই বৃহৎ সফলতা লাভ কৰা হৈছে। যোৱা ‘মন কী বাত’ অনুষ্ঠানত আপোনালোকৰ লগত ‘এক পেড় মা কে নাম’ অনুষ্ঠানটোৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছিলোঁ। মই সুখী যে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত বৃহৎ সংখ্যক লোকে এই অভিযানত যোগদান কৰিছে। মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে বিখ্যাত ইন্দোৰত এক আচৰিত অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হৈছিল। ইয়াত ‘এক পেড় মা কে নাম’ কাৰ্যসূচীৰ সময়ত এদিনতে ২ লাখৰো অধিক পুলি ৰোপণ কৰা হৈছিল। আপোনালোকেও মাতৃৰ নামত গছপুলি ৰোপণৰ এই অভিযানত যোগদান কৰি ছেলফি তুলি ছচিয়েল মিডিয়াত পোষ্ট কৰিব লাগিব। এই অভিযানত যোগদান কৰিলে আপোনালোকে আপোনালোকৰ মাতৃ আৰু ধৰিত্ৰী মা দুয়োৰে বাবে বিশেষ কিবা এটা কৰাৰ ইচ্ছা অনুভৱ কৰিব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী, ১৫ আগষ্টলৈ বেছি দিন নাই। আৰু এতিয়া ১৫ আগষ্টত আৰু এটা অভিযান সংযোজন কৰা হৈছে, ‘হৰ ঘৰ তিৰংগা অভিযান’। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা সমগ্ৰ দেশতে ‘হৰ ঘৰ তিৰংগা অভিযান’ৰ প্ৰতি সকলোৰে উৎসাহ তুংগত। দুখীয়াই হওক, ধনীয়েই হওক, সৰু ঘৰেই হওক বা ডাঙৰ ঘৰেই হওক, ত্ৰিৰংগা জোকাৰি সকলোৱে গৌৰৱ অনুভৱ কৰে। ত্ৰিৰংগাৰ সৈতে ছেলফি তুলি ছ’চিয়েল মিডিয়াত পোষ্ট কৰাৰ বাবেও এক উৎসাহ পৰিলক্ষিত হৈছে। আপোনালোকে নিশ্চয় লক্ষ্য কৰিছে যে যেতিয়া কোনো কলনী বা সমাজৰ প্ৰতিটো ঘৰতে ত্ৰিৰংগা উত্তোলন কৰা হয়, তেতিয়া অলপ সময়ৰ ভিতৰতে আন ঘৰতো ত্ৰিৰংগাটো দেখা দিবলৈ আৰম্ভ কৰে। অৰ্থাৎ ‘হৰ ঘৰ তিৰংগা অভিযান’ – ত্ৰিৰংগাৰ গৌৰৱত এক অনন্য উৎসৱৰ সৃষ্টি হৈছে। এতিয়া এই সন্দৰ্ভত বিভিন্ন ধৰণৰ উদ্ভাৱন হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে। ১৫ আগষ্টৰ দিন ওচৰ চাপি অহাৰ লগে লগে ঘৰ, কাৰ্যালয়, গাড়ীত ত্ৰিৰংগা প্ৰদৰ্শনৰ বাবে বিভিন্ন ধৰণৰ সামগ্ৰীৰ আবিৰ্ভাৱ হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে। আনকি একাংশ লোকে বন্ধু-বান্ধৱী আৰু ওচৰ-চুবুৰীয়াকো ‘ত্ৰিৰংগা’ বিতৰণ কৰে। এই আনন্দ, এই ত্ৰিৰংগাৰ প্ৰতি থকা এই উৎসাহে আমাক ইজনে সিজনৰ লগত সংযোগ কৰে।
বন্ধুসকল, আগৰ দৰেই এইবাৰো আপোনালোকে নিশ্চিতভাৱে 'harghartiranga.com' ত ত্ৰিৰংগৰ সৈতে আপোনালোকৰ চেলফি আপলোড কৰিব আৰু মই আপোনালোকক আৰু এটা কথা সোঁৱৰাই দিব বিচাৰিছো। প্ৰতি বছৰে ১৫ আগষ্টৰ আগতে আপোনালোকে মোলৈ আপোনালোকৰ বহুত পৰামৰ্শ প্ৰেৰণ কৰে। এই বছৰতো আপোনালোকৰ পৰামৰ্শ মোলৈ পঠাব লাগিব। আপোনালোকেও আপোনালোকৰ পৰামৰ্শ MyGov বা NaMo App ত প্ৰেৰণ কৰিব পাৰে। ১৫ আগষ্টত মোৰ ঠিকনাত যিমান পাৰি সিমান পৰামৰ্শ সামৰি ল’বলৈ চেষ্টা কৰিম।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী, আপোনালোকৰ লগত ‘মন কী বাত’ৰ এই খণ্ডটোত যোগদান কৰি বৰ ভাল লাগিল। আমি অহাবাৰ পুনৰ লগ হ’ম, দেশৰ নতুন কৃতিত্ব আৰু জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ বাবে নতুন প্ৰচেষ্টাৰে, অনুগ্ৰহ কৰি 'মন কী বাত'ৰ বাবে আপোনালোকৰ পৰামৰ্শ প্ৰেৰণ কৰি থাকিব। আগন্তুক সময়ত বহুতো উৎসৱ আহি আছে। সকলো উৎসৱৰ বাবে আপোনালোকলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। পৰিয়ালৰ সৈতে উৎসৱবোৰ উপভোগ কৰক। দেশৰ বাবে নতুন কিবা এটা কৰিবলৈ শক্তি সদায় বজাই ৰাখক। আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ। নমস্কাৰ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 112th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 28.07.2024
28 JUL 2024 11:39AM by PIB Delhi
My dear countrymen, welcome to 'Mann Ki Baat'. Warmest greetings. At this moment, the Paris Olympics are the flavour of the season in the whole world. The Olympics give our players a chance to hoist the tricolour on the world stage; give them a chance to do something for the country. Let us encourage our players... Cheer for Bharat!!
Friends, besides these Olympics in the world of sports, a few days ago, Olympics have also taken place in the world of mathematics... the International Mathematics Olympiad. In this Olympiad, students of India have performed exceptionally well. Our team performed her best in that and won four Gold and one Silver Medal. Youth from more than a 100 countries participate in the International Mathematics Olympiad and in the overall tally, our team has been successful in reaching the top five. The names of these students who have brought glory to the country are -
Aditya Venkat Ganesh from Pune, Siddharth Chopra from Pune itself, Arjun Gupta from Delhi, Kanav Talwar from Greater Noida, Rushil Mathur from Mumbai and Anando Bhaduri from Guwahati.
Friends, today I have specially invited these young winners in ‘Mann Ki Baat’. All of them are connected with us over the phone at the moment.
Prime Minister:- Namaste friends. I extend a warm welcome to all of you in ‘Mann Ki Baat’. How are all of you?
Students:- We are fine Sir.
Prime Minister:- Well friends, through ‘Mann Ki Baat’ the countrymen are very eager to know about the experiences of all of you. I will begin with Aditya and Siddharth. You are in Pune... first of all I will start with you. Share with us what you experienced during the Olympiad.
Aditya: I was interested in Maths since childhood. My teacher Om Prakash Sir taught me 6th standard Maths and he raised my interest in Maths, I got to learn and I got an opportunity.
Prime Minister: What does your friend have to say?
Siddharth: Sir, I am Siddharth, I am from Pune. I have just passed class 12th. This was my second time in IMO, I too was interested in Maths since childhood and when I was in 6th class with Aditya, Om Prakash Sir trained both of us and helped us a lot and now I am going to CMI for college and pursuing Maths & CS.
Prime Minister: Well, I have been told that Arjun is in Gandhinagar right now and Kanav is from Greater Noida itself. Arjun and Kanav, we discussed the Olympiad but if both of you tell us something related to your preparation and any special experience, our listeners would like it.
Arjun: Namaste Sir, Jai Hind, this is Arjun speaking.
Prime Minister: Jai Hind Arjun.
Arjun: I live in Delhi and my mother Mrs. Asha Gupta is a professor of physics in Delhi University and my father Mr. Amit Gupta is a chartered accountant. I am also feeling very proud that I am talking to the Prime Minister of my country and first of all I would like to give the credit of my success to my parents. I feel that when a member of a family is preparing for such a competition, it is not only the struggle of that member but the struggle of the whole family.
Essentially in our paper we have four and a half hours for 3 problems so one and a half hours for 1 problem - so we can understand how much time we have to solve a problem. So, we have to work really hard at home. We have to spend hours on problems, sometimes it takes a day or even three days to solve a problem. So, for that, we have to search for problems online.
We try the previous year’s problems and as we keep working hard, our experience increases, the most important thing is that our problem solving ability increases, which helps us not only in mathematics but in every sphere of life.
PM: Well, Kanav can you tell me if there is any special experience, any special thing in all this preparation which our young friends would really like to know?
Kanav Talwar: My name is Kanav Talwar. I live in Greater Noida, Uttar Pradesh and I am a student of class 11. Maths is my favourite subject. I have loved maths since childhood. During my childhood, my father used to make me solve puzzles. This increased my interest. I started preparing for Olympiad from 7th class. My sister has put in a huge contribution in this. My parents have also always supported me. This Olympiad is conducted by HBCSE. It is a 5 stage process. Last year, I did not make it to the team and I was very close to it and was very sad about not being able to make it. Then my parents taught me that either we win or we learn.
And the journey matters, not the success. So, I want to say this - ‘Love what you do and do what you love’. The journey matters, not the success. And we will keep succeeding, if we love our subject and enjoy the journey.
Prime Minister: So, Kanav, you are also interested in mathematics and you speak as if you are also interested in literature!
Kanav Talwar: Yes Sir! I used to do debates and orating as a child.
Prime Minister: Ok, now let us talk to Anando. Anando, you are in Guwahati right now and your friend Rushil is in Mumbai. I have a question for both of you. See, I keep doing “pareeksha pe charcha” and apart from discussing exams, I also keep interacting with students in other programs. Many students are so scared of maths that they get nervous on hearing the word. Tell me how to make friends with maths?
Rushil Mathur: Sir! I am Rushil Mathur. When we are young and we learn addition for the first time, we are taught carry forward. But we are never told why carry forward is done. When we study compound interest, we never ask the question where does the formula of compound interest come from? I believe that maths is actually an art of thinking and problem solving. And that is why I feel that if we all add a new question to mathematics, then the question is why are we doing this? Why does this happen like this? So I think this can raise people's interest in mathematics a lot! Because when we are unable to understand something, we start fearing it. Apart from this, I also feel that everyone thinks that maths is a very logical subject. But apart from that, creativity is also very important in maths. Because only through creativity are we able to think of out of the box solutions, which are very useful in the Olympiad. And hence, Maths Olympiad also has very important relevance for increasing interest in Maths.
Prime Minister: Anando, would you like to say something?
Anando Bhaduri: Namaste PM ji, I am Anando Bhaduri from Guwahati. I have just passed 12th class. I used to take part in the local Olympiad here, in 6th and 7th class. My interest grew then… This was my second IMO. I found both the IMOs very good. I agree with what Rushil said. And I would also like to say that those who are afraid of maths need a lot of patience. Because the way we are taught maths… What happens is that a formula is given and it is memorized and then hundreds of questions are studied based on that formula. But it is not seen whether the formula is understood or not, just keep solving problems. The formula will be memorized and then what will you do if you forget the formula in the exam? Hence I will say understand the formula, as Rushil said, then study with patience. If you understand the formula properly you will not have to solve a 100 questions. You will be able to do it with one or two questions only and maths is not to be afraid of either.
Prime Minister: Aditya and Siddharth, when you were talking in the beginning, the conversation could not take place properly, now after listening to all these friends you certainly must be feeling that you too would like to say something. Can you share your experiences in a better way.
Siddharth: We interacted with people from many other countries, there were many cultures and it was very good to interact and connect with other students, and there were many famous mathematicians.
Prime Minister: Yes Aditya.
Aditya: It was a very good experience and they showed us around Bath city and showed us very nice views, took us to parks and also took us to Oxford University. So that was a very good experience.
Prime Minister: Ok friends, I really enjoyed talking to all of you.
And I wish you all the best, because I know that this kind of game requires a lot of focussed activity, you have to rack your brain, and sometimes even your family members get irritated - what is this guy doing endlessly… multiplication, division. But I wish you all the best. You have raised the glory and name of the country. Thank you friends.
Students: Thank you, thank you.
Prime Minister: Thank you.
Students: Thank you Sir, Jai Hind.
Prime Minister: Jai Hind - Jai Hind.
It was a pleasure talking to all of you students. Thank you very much to all of you for joining ‘Mann Ki Baat’. I am sure that after listening to these young stalwarts of maths, other youngsters will derive the inspiration to enjoy maths.
My dear countrymen, in ‘Mann Ki Baat’, I now want to share one topic, after listening to which, every Indian will feel proud. But before telling you about it, I would like to ask you a question. Have you heard the name Charaideo Maidam? If not, you will now hear this name again and again, and will tell others with great enthusiasm. Charaideo Maidam of Assam is being included in the UNESCO World Heritage Sites. In this list, it will be the 43rd site of India, but the first site from the Northeast.
Friends, the question arriving in your mind must be… what exactly is Charaideo Maidam, and why is it so special? Charaideo means a shining city on the hills. This was the first capital of the Ahom dynasty. The people of the Ahom dynasty traditionally kept the mortal remains of their ancestors and their valuables in the Maidam.
A Maidam is a mound-like structure, covered with soil on top, and has one or more rooms underneath. This Maidam is a symbol of reverence for the departed kings and dignitaries of the Ahom Empire. This way of showing respect to one's ancestors is very unique. Community worshipping was also performed at this place.
Friends, other data about the Ahom Empire will surprise you even more. Starting from the 13th century, this empire lasted till the beginning of the 19th century. It is a great feat for an empire to sustain for such a long period. Perhaps the principles and beliefs of the Ahom Empire were so strong that it kept this dynasty alive for so long. I remember that on March 9 this year, I had the privilege of unveiling the tallest statue of the great Ahom warrior Lasit Borphukan, a symbol of indomitable courage and bravery. During this program, I had a distinct experience while following the spiritual tradition of the Ahom community. It is indeed a great feeling for me to have the privilege of paying respect to the ancestors of the Ahom community at Lasit Maidam. Charaideo Madam becoming a World Heritage Site now will mean that more tourists will visit the place. You must include this site in your future travel plans.
Friends, a country can progress only by taking pride in her culture. Many such efforts are being made in India as well. One such effort is – Project PARI. Now do not get confused by hearing PARI… this fairy does not pertain to heavenly imagination but is making the earth a heaven. PARI means Public Art of India | Project PARI, is becoming a great medium to bring emerging artists on one platform to popularise public art. You must have seen that beautiful paintings are made on the roadsides, on walls, in underpasses. These paintings and these artefacts are made by the same artists who are associated with PARI. This not only enhances the beauty of our public places, but also helps in making our culture more popular. For example, take the Bharat Mandapam in Delhi itself. Here you will find amazing art works from across the country. You can also see such beautiful public art on some underpasses and flyovers in Delhi. I would request art and culture lovers to also work more on public art. This will give us a pleasant feeling of being proud of our roots.
My dear countrymen, in ‘Mann Ki Baat’, now we will talk about ‘colours’ – colours that have filled the lives of more than 250 women of Rohtak district of Haryana with hues of prosperity. These women associated with the handloom industry used to run small shops and do odd jobs to earn their living. But everyone does have a desire to move ahead. So they decided to join the UNNATI Self Help Group and by joining this group, they received training in block printing and dyeing. These women who spread the magic of colours on clothes are earning lakhs of rupees today. The bed covers, sarees and dupattas made by them are in great demand in the market.
Friends, like these women of Rohtak, artisans in different parts of the country are engaged in making handloom popular. Be it the Sambalpuri saree of Odisha, the Maheshwari saree of MP, the Paithani of Maharashtra or the hand block prints of Vidarbha, the Bhutiko shawls and woollen clothes of Himachal or the Kani shawls of Jammu & Kashmir. The work of handloom artisans is spread across every corner of the country. And you must be aware that in a few days, on the 7th of August, we will celebrate the National Handloom Day. Nowadays, the way handloom products have made their place in the hearts of people is really very successful, tremendous. Now many private companies are also promoting handloom products and sustainable fashion through AI.
Kosha AI, Handloom India, D-Junk, Novatax, Brahmaputra Fables, many such start-ups are also engaged in making handloom products popular. I am also happy to see that many people are engaged in making such local products of their place popular. You too can upload your local products on social media with the name 'Hashtag My Product My Pride'. This small effort of yours will change the lives of many people. Friends, along with handloom, I would also like to talk about Khadi. There must be many of you who never used Khadi products before, but today wear Khadi with great pride. I am also happy to tell you that the turnover of Khadi Village Industry has crossed Rs 1.5 lakh crore for the first time. Think about one and a half lakh crore rupees and do you know how much the sale of Khadi has increased? 400%. This rising sale of Khadi, handloom, is also creating a large number of new employment opportunities. Mostly, women are associated with this industry, so they are the ones who are benefiting the most. I urge you once more… you must have many types of clothes, and if you have not bought Khadi clothes till now, start from this year.
The month of August is round the corner… it is the month of attaining independence, it is the month of revolution. What better opportunity could there be than that to buy Khadi! My dear countrymen, in 'Mann Ki Baat' I have often discussed with you the challenge of the drug menace. Every family is worried that their child might get caught in the grip of drugs. Now to help such people, the government has opened a special centre, named - 'Manas'. This is a very big step in the fight against drug abuse. A few days ago, the Helpline and Portal of 'Manas' was launched. The government has issued a toll-free number '1933'. Anyone can call on this number to get necessary advice or information related to rehabilitation. If anyone has any other information related to drugs, they can also share it with the Narcotics Control Bureau by calling on this number. All information shared with MANAS is kept confidential.
I urge all people, all the families, all the institutions engaged in making India 'drugs free' to make full use of the MANAS Helpline.
My dear countrymen, Tiger Day will be celebrated all over the world tomorrow. In India, Tigers have been an integral part of our culture. We all have grown up listening to stories of incidents related to tigers. In the villages around forests, everyone knows how to live in harmony with the tiger. In our country, there are many villages where there is no conflict between humans and tigers. But where such a situation arises, unprecedented efforts are being made for the protection of tigers there as well. One such effort of public participation is “Kulhadi Band Panchayat”. The “Kulhadi Band Panchayat” campaign that started from Ranthambor of Rajasthan is very interesting. The local communities themselves have taken an oath that they will not go to the forest with axes and will not cut trees. Due to this one decision, the forests here are becoming green once again, and a better environment is being created for the tigers.
Friends, Tadoba-Andhari Tiger Reserve of Maharashtra is one of the main habitats of tigers. The local communities here, especially our brothers and sisters of Gond and Mana tribes, have taken rapid strides towards eco-tourism.
They have reduced their dependence on the forest so that the activities of tigers can increase here. You will also be surprised at the efforts of the ‘Chenchu’ tribe living on the Nallamalai hills in Andhra Pradesh. As Tiger Trackers, they have gathered every bit of information on the movement of wild animals in the forest. Along with that, they also keep monitoring illegal activities in the area. Similarly, the ‘Baagh Mitr Karykram’ being undertaken in Pilibhit, Uttar Pradesh is also creating a buzz. Under this, local people are trained to work as 'Tiger Friends'. These 'Tiger Friends' strictly ensure that there is no conflict between tigers and humans. Many such efforts are underway in different parts of the country. I have discussed only a few efforts here, but I am happy that public participation is proving very useful in tiger conservation. It is on account of such efforts that the tiger population in India is increasing every year. You will feel happy and proud to know that 70 percent of the tigers in the world are in our country. Imagine! 70 percent tigers!! - That is why there are many Tiger Sanctuaries in different parts of our country.
Friends, along with the increase in tiger population, the forest area in our country is also increasing rapidly. In that too, great success is being achieved through community efforts. In the last 'Mann Ki Baat' program, I discussed with you the program 'Ek Ped Maa Ke Naam'. I am happy that a large number of people in different parts of the country are connecting with this campaign. A few days ago, a splendid programme was held in Indore, the city famous for cleanliness. More than 2 lakh saplings were planted here in a single day during the programme 'Ek Ped Maa Ke Naam'. You must also join this campaign of planting trees in the name of your mother and take a selfie and post it on social media. By joining this campaign, you will feel that you have done something special for both your mother and Mother Earth.
My dear countrymen, the day 15th August is not far away. And now another campaign has been added to the 15th of August, 'Har Ghar Tiranga Abhiyan'. For the last few years, everyone's fervour for the 'Har Ghar Tiranga Abhiyan' remains high in the entire country. Be it the poor… the rich… small households, big households, everyone feels proud waving the Tricolor.
There is also a craze of taking selfies with the Tricolor and posting them on social media. You must have noticed that when the Tricolor flutters atop each house of the colony or society, within no time the Tricolor starts appearing on other houses as well. That is, 'Har Ghar Tiranga Abhiyan' - has become a unique festival in upholding the glory of the Tricolour. Now, various kinds of innovations related to that are also taking place. As the 15th of August approaches, various kinds of products are seen for displaying the Tricolour in homes, offices, cars. Some people even distribute the 'Tricolour' to their friends and neighbours. This joy, this enthusiasm with the Tricolour connects us with each other.
Friends, like earlier, this year too you must upload your selfie with the Tricolour on 'harghartiranga.com' and I want to remind you of something more. Every year before the 15th of August, you send me a lot of your suggestions. You must send me your suggestions this year as well. You can also send your suggestions on MyGov or NaMo App. I will try to cover as many suggestions as possible in the 15th August address.
My dear countrymen, it was very nice to connect with you in this episode of 'Mann Ki Baat'. We will meet again next time, with new achievements of the country, with new efforts of public participation. You must keep sending in your suggestions for 'Mann Ki Baat'. Many festivals are also on their way in the near future. Best wishes to you for all the festivals. Enjoy the festivals with your family. Keep up the energy to do something new for the country. Thank you very much. Namaskar.