Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
KHADI AND VILLAGE INDUSTRIES COMMISSION
25 JUL 2024 5:07PM by PIB Delhi
State/UT-wise details of Khadi Gramodyog Sansthans/ Khadi Institutions (KIs) registered and certified with KVIC are placed at Annexure-I
Ministry of MSME, through Khadi and Village Industries Commission (KVIC), is implementing various schemes under the Khadi Vikas Yojana by providing financial assistance to Khadi artisans which are as follows:
1. Under Modified Market Development Assistance (MMDA), 35% of MMDA is provided to artisans as incentive in case of Khadi Institutions of cotton, woolen, polyvastra and 30% quantum of MMDA is provided to artisans as incentive in case of Khadi Institutions of silk.
2. Under ‘Workshed Scheme for Khadi Artisans’, financial assistance is provided to artisans for construction of individual workshed, an assistance upto Rs 1,20,000/- or 75% of the total cost of the workshed {90% for North Eastern Region (NER)} and for group Workshed (minimum 5 and maximum 15 artisans), an assistance up to Rs. 80,000/- per artisan or 75% of the total cost of the group Workshed (90% for NER), whichever is less, is provided.
State/UT-wise details of financial assistance provided to the Khadi artisans under the MMDA and the Workshed Scheme during the last three years is placed at Annexure-II.
Government has been constantly endeavouring to provide latest skill training and toolkits to weavers, spinners and other artisans. Some of the fresh steps in this direction include the launch of Pradhan Mantri Vishwakarma, new training programmes under KVIC ecosystem and empanelling 25 new training partners to reach out the rural artisans, unemployed youth and women across the nation.
This information was given by the Minister of Micro, Small and Medium Enterprises Shri Jitan Ram Manjhi in a written reply in the Lok Sabha today.
********
MG/PD/VL
Annexure-I
Annexure referred to in reply to part (a) of the Lok Sabha Unstarred Question No. 651 for answer on 25.07.2024
State/UT-wise details of total number of Khadi Gramodyog Sansthans/Khadi Institutions (KIs)
Sr. No.
Name of State/UT
No. of Khadi Institutions certified
1
Chandigarh (UT)
1
2
Delhi
10
3
Haryana
133
4
Himachal Pradesh
19
5
Jammu & Kashmir
110
6
Punjab
33
7
Rajasthan
190
8
Bihar
147
9
Jharkhand
35
10
Orissa
73
11
West Bengal
367
12
Arunachal Pradesh
5
13
Assam
23
14
Manipur
5
15
Meghalaya
1
16
Nagaland
1
17
Tripura
1
18
Andhra Pradesh
162
19
Telangana
35
20
Karnataka
265
21
Kerala
31
22
Pondicherry
2
23
Tamil Nadu
81
24
Gujarat
238
25
Maharashtra
40
26
Chhattisgarh
26
27
Madhya Pradesh
52
28
Uttarakhand
83
29
Uttar Pradesh
776
Total
2945
Annexure-II
Annexure referred to in reply to part (b) of the Lok Sabha Unstarred Question No. 651 for answer on 25.07.2024
State/UT-wise details of financial assistance provided to the Khadi artisans, under the MMDA and Workshed Scheme during the last three years
(Rs. in Lakh)
Sr. No.
State/UTs
2021-22
2022-23
2023-24 (P)
MMDA
Workshed
MMDA
Workshed
MMDA
Workshed
1.
Jammu & Kashmir
03.36
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
1.
Himachal Pradesh
02.73
9.00
0.42
0.00
0.38
8.00
1.
Punjab
10.51
0.00
4.49
0.00
10.73
0.00
1.
Chandigarh
0
6.00
0.00
0.00
0.00
0.00
1.
Haryana
888.79
0.00
540.39
60.00
943.73
34.80
1.
Delhi
12.86
0.00
07.19
0.00
04.27
0.00
1.
Rajasthan
285.79
16.00
155.07
72.00
463.15
12.00
1.
Uttarakhand
128.03
0.00
27.70
0.00
221.46
0.00
1.
Uttar Pradesh
1758.19
279.90
1158.81
336.00
2124.84
0.00
1.
Chhattisgarh
245.58
141.00
249.15
0.00
289.76
0.00
1.
Madhya Pradesh
5.49
0.00
2.58
0.00
96.62
0.00
1.
Nagaland
1.74
0.00
0.94
0.00
4.80
0.00
1.
Manipur
0
0.00
1.85
42.00
0.89
0.00
1.
Assam
107.80
81.00
37.11
144.00
46.71
0.00
1.
Bihar
32.18
0.00
22.12
18.00
11.43
0.00
1.
West Bengal
1339.83
0.00
1276.48
30.00
2064.11
25.20
1.
Jharkhand
12.70
0.00
27.89
42.00
14.15
0.00
1.
Orissa
16.53
30.00
72.31
60.00
89.01
0.00
1.
Gujarat
1201.90
0.00
1013.89
0.00
1964.03
0.00
1.
Maharashtra
08.44
0.00
21.67
0.00
26.27
0.00
1.
Andhra Pradesh
248.42
48.00
245.53
84.00
302.58
0.00
1.
Telangana
51.83
15.00
4.11
0.00
09.87
0.00
1.
Karnataka
1187.97
162.00
1337.55
224.40
760.49
0.00
1.
Kerala
338.12
15.00
459.01
0.00
766.92
0.00
1.
Tamil Nadu
1795.00
40.50
912.67
0.00
1099.45
12.00
Total
9683.79
843.4
7578.93
1112.40
11315.65
92.00

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রি কম্মিসন
25 JUL 2024 5:07PM by PIB Imphal
খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রি কম্মিসনদা রেজিস্তার তৌরবা অমসুং শকখঙলবা খাদি গ্রামউদ্যোগ সংস্থান/খাদি ইন্সিতুসনশিংগী রাজ্য/য়ু.তিশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-I দা পীরি:
খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রি কম্মিসনগী খুৎথাংদা এম.এস.এম.ই মিনিস্ত্রিনা খাদি খুৎহৈবশিংদা শেন্থং পীনবা খাদি বিকাস য়োজনাগী মখাদা পায়খৎলিবা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিং মখাদা পীরি:
1. মোদিফাইদ মার্কেত দিবলপমেন্ত এসিস্তেন্স(এম এম দি এ)গী মখাদা, এম.এম.দি.এগী 35% লশিং, শমতু, পোলিভাস্ত্রাগী খাদি ইন্সতিতুসনশিংগী খুৎহৈবশিংদা শেন্থং ওইনা পীরে অমসুং এম.এম.দি.এগী 30% মুগাগী খুৎহৈবশিংদা পীরে।
2. খাদি খুৎহৈবশিংগী থবক শুবা শঙ শানবা স্কিমগী মখাদা লনাই থবক শুফম শানবা খুৎহৈবশিংদা লুপা 1,20,000 ফাওবা নত্ত্রগা থবক শুবা অমা শাবদা চঙবা অপুনবা শেনফমগী 75% (অৱাং-নোংপোক্কী ওইনা 90%) পীরে অমসুং খুৎহৈবা য়ামদ্রবদা 5 অমসুং য়াম্লবদা 15 ওইনা অপুনবা থবক শুফম শাবদা খুৎহৈবা অমদা 80,000 নত্ত্রগা থবক শুফম শাবদা চঙবা অপুনবা শেনফমগী 75% পীরে।
হৌখিবা চহি অহুমদা এম.এম.দি.এ অমসুং থবক শুফম শানবগী স্কিমগী মখাদা খাদি খুৎহৈবশিংদা পীখিবা শেন্থংগী রাজ্য/য়ু.তিশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-II দা য়াওরে।
ফিশাবা মীওইশিং, লং নাইবা মীওইশিং অমসুং খুৎহৈবশিংদা সরকারনা খ্বাইদগী নৌবা ত্রেনিং অমসুং খুৎলায়শিং পীরি। মাইকৈ অসিদা পায়খৎপা অনৌবা থবক খরগী মনুংদা প্রধান মন্ত্রী বিশ্বকর্মা য়োজনা হৌদোকপা, কে.ভি.আই.সিগী মখাদা অনৌবা ত্রেনিংশিং পাংথোকপা অমসুং খুঙ্গংগী খুৎহৈবশিং, থবক ফংদ্রিবা নহারোলশিং অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা নুপীশিংগী ওইনা অনৌবা ত্রেনিং পার্তনর 25 শেমগৎপা অসিনি।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেসগী মিনিস্তর শ্রী জিতন রাম মানঝিনা ফোঙদোকখিবনি।
********
এন্নেক্সর-I
এন্নেক্সর অসি 25.07.2024 দা লোক সভা অনস্তার ক্বেসন নম্বর 651 পার্ত(এ)গী পাউখুম পীখিবগী শরুক্নি
খাদি গ্রামউদ্যোগ সংস্থান/খাদি ইন্সিতুসনশিংগী রাজ্য/য়ু.তিশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি মমিং
শকখঙলবা খাদি ইন্সতিতুসন মশিং
1
চান্দিগর(য়ুতি)
1
2
দিল্লি
10
3
হরিয়ানা
133
4
হিমাচল প্রদেস
19
5
জম্মু অমসুং কাস্মির
110
6
পঞ্জাব
33
7
রাজস্থান
190
8
বিহার
147
9
ঝারখন্দ
35
10
ওরিসা
73
11
নোংচুপ বেঙ্গল
367
12
অরুনাচল প্রদেস
5
13
অসাম
23
14
মনিপুর
5
15
মেঘালয়
1
16
নাগালেন্দ
1
17
ত্রিপুরা
1
18
অন্ধ্র প্রদেস
162
19
তেলঙ্গানা
35
20
কর্নাতকা
265
21
কেরলা
31
22
পুদুচেরি
2
23
তামিল নাদু
81
24
গুজরাত
238
25
মহারাস্ত্রা
40
26
ছতিসগর
26
27
মধ্য প্রদেস
52
28
উত্তরখন্দ
83
29
উত্তর প্রদেস
776
অপুনবা
2945
এন্নেক্সর-II
এন্নেক্সর অসি 25.07.2024 দা লোক সভা অনস্তার ক্বেসন নম্বর 651 পার্ত(বি)গী পাউখুম পীখিবগী শরুক্নি
হৌখিবা চহি অহুমদা এম.এম.দি.এ অমসুং থবক শুফম শানবগী স্কিমগী মখাদা খাদি খুৎহৈবশিংদা পীখিবা শেন্থংগী রাজ্য/য়ু.তিশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
(লুপা লাখ)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
2021-22
2022-23
2023-24 (P)
এমএমদিএ
থবক শুফম
এমএমদিএ
থবক শুফম
এমএমদিএ
থবক শুফম
1.
জম্মু অমসুং কাস্মির
03.36
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
1.
হিমাচল প্রদেস
02.73
9.00
0.42
0.00
0.38
8.00
1.
পঞ্জাব
10.51
0.00
4.49
0.00
10.73
0.00
1.
চান্দিগর
0
6.00
0.00
0.00
0.00
0.00
1.
হরিয়ানা
888.79
0.00
540.39
60.00
943.73
34.80
1.
দিল্লি
12.86
0.00
07.19
0.00
04.27
0.00
1.
রাজস্থান
285.79
16.00
155.07
72.00
463.15
12.00
1.
উত্তরখন্দ
128.03
0.00
27.70
0.00
221.46
0.00
1.
উত্তরপ্রদেস
1758.19
279.90
1158.81
336.00
2124.84
0.00
1.
ছতিসগর
245.58
141.00
249.15
0.00
289.76
0.00
1.
মধ্য প্রদেস
5.49
0.00
2.58
0.00
96.62
0.00
1.
নাগালেন্দ
1.74
0.00
0.94
0.00
4.80
0.00
1.
মনিপুর
0
0.00
1.85
42.00
0.89
0.00
1.
অসাম
107.80
81.00
37.11
144.00
46.71
0.00
1.
বিহার
32.18
0.00
22.12
18.00
11.43
0.00
1.
নোংচুপ বেঙ্গল
1339.83
0.00
1276.48
30.00
2064.11
25.20
1.
ঝারখন্দ
12.70
0.00
27.89
42.00
14.15
0.00
1.
ওরিসা
16.53
30.00
72.31
60.00
89.01
0.00
1.
গুজরাত
1201.90
0.00
1013.89
0.00
1964.03
0.00
1.
মহারাস্ত্রা
08.44
0.00
21.67
0.00
26.27
0.00
1.
অন্ধ্র প্রদেস
248.42
48.00
245.53
84.00
302.58
0.00
1.
তেলঙ্গানা
51.83
15.00
4.11
0.00
09.87
0.00
1.
কর্নাতকা
1187.97
162.00
1337.55
224.40
760.49
0.00
1.
কেরলা
338.12
15.00
459.01
0.00
766.92
0.00
1.
তামিল নাদু
1795.00
40.50
912.67
0.00
1099.45
12.00
অপুনবা
9683.79
843.4
7578.93
1112.40
11315.65
92.00