শেল-থুম মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী বজেত ২০২৪-২৫: ভারতকী মথংগী মীরোলগী রিফোর্মশিং অমসুং লাল্লোংগী ওইবা থৌশিল-থৌরাংশিং
24 JUL 2024 6:34PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না পুথোখিবা কেন্দ্রগী বজেত ২০২৪-২৫না ভারতকী শেন্মিৎলোন চাউখৎনবগীদমক্তা তুংলমচৎকী শাফগদবা লম্বি অঞা য়াৎপীরে। বজেত অদুনা “নেক্স জেনরেশন রিফোর্মস” হায়রিবা থীম অসিদা অহেনবা মিৎয়েং থমদুনা শেনমিৎলোন চাউখৎহনবা, পোত্থোক হেনগৎহনবা অমসুং মার্কেত অমসুং সেক্তরশিংগী এফিসিয়েন্সী হনগৎহনবা হায়বা পান্দম থম্লি। বজেত অসিনা অসিনা সেক্তর কয়া অমদা মরু ওইবা রিফোর্মশিংগী মতাংদা পল্লি, মসিদা কমপিতিতিব ফেদরেলিজম প্রোমোত তৌনবা অমসুং শেন্মিৎলোন লেপ্তনা চাউখৎহন্নবা সেন্তর অমসুং স্তেতশিংগী মরক্তা খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নবা হায়বসিদা মরু ওইবা থমখি।
ইকোনোমিক পোলিসী ফ্রেমৱার্ক অমসুং মরু ওইবা রিফোর্মশিং
সরকার অসিনা পোত্থোক হেনগৎহনবা অমসুং মার্কেত এফিসিয়েন্সীদা অহেনবা মিৎয়েং থমদুনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা লমজিং-লমতাকপীনবা কমপ্রেহেন্সিব ইকোনোমিক পোলিসী ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্লগনি। ফ্রেমঢার্ক অসিনা লেন্দ, লেবর, কেপিতল অমসুং এন্ত্রপ্রেনরশিপ য়াওনা পোত্থোক্কা মরি লৈনবা ফেক্তর খুদিমক য়েংশিল্লগনি, লোইন-লোইননা তোতেল ফেক্তর প্রোদক্তিবিতী হেনগৎহনবদা অমসুং ইনইক্বালিতী হন্থহনবদা তেক্নোলোজীনা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরগনি।
লমগা মরি লৈনবা রিফোর্মশিং
রুরল অমসুং অর্বান এরিয়াশিং অনিমক্তা থৌরাং তৌরিবা লমগা মরি লৈনবা রিফোর্মশিং অমসুং থবক-থৌরমশিং অদু মরু ওইবা হিরম অনিদা অহেনবা মিৎয়েং থমগনি:
(1) লেন্দ এদমিনিস্ত্রেশন, প্লানিং অমসুং মেনেজমেন্ত ফগৎহনবা অমসুং
(2) অর্বান প্লানিং, লেন্দ য়ুসেজ অমসুং বিল্দিং বাইলোশিং অপদেৎ তৌবা।
মসিগী অনৌবা থৌরাংশিং অসি মথংগী চহি অহুমগী মনুংদা লোইশিন্নবগী পান্দমগা লোইননা মতিক চাবা ফিস্কেল সপোর্তকী খুত্থাংদা ইন্সেন্তিভাইজ তৌরগনি।
রুরল রিফোর্মশিং: য়ুনিক লেন্দ পার্সেল আইদেন্তিফিকেশন নম্বর (ULPIN) নত্রগা ভু-আধার হৌদোকপা, কেদেস্ত্রেল মেপশিং দিজিতাইজেশন তৌবা, মেপ সব-দিভিজনশিং সর্ভে তৌবা, লেন্দ রেজিস্ত্রী থম্বা অমসুং লৌমীশিংগী রেজিস্ত্রীদা লিঙ্ক তৌবা।
অর্বান রিফোর্মশিং: GIS মেপ্পিং তৌদুনা অর্বান লেন্দ রেকোর্দশিংগী দিজিতাইজেশন তৌবা, প্রোপর্তী রেকোর্দ এদমিনিস্ত্রেশনগীদমক্তা ITদা য়ুমফম ওইবা সিস্তেম থম্বা, অমসুং অর্বান লোকেল বোদীশিং ফাইনান্সিয়েল পোজিশনশিং হেনগৎহনবা।
লেবরগা মরি লৈনবা রিফোর্মশিং
এমপ্লোইমেন্ত অমসুং স্কিল্লিং সর্বিসশিং য়াওনা লেবরদা মপুংফাবা সর্বিস পীনবগীদমক্তা অতোপ্পা প্লেতফোর্মশিংগা ই-শ্রম পোর্তলগা পুনশিনবা। ইনদ্স্ত্রীশিংগীদমক্তা কমপ্লায়েন্স তৌবা কোম্নবা শ্রম সুবিধা অমসুং সামাধান পোরতলশিংবু নৌনা অমুক শেমদোকপা।
ফাইনান্সিয়েল সেক্তর ভিজন অমসুং স্তেতেজী
সরকার অসিনা ফাইনান্সিয়েল সেক্তরগীদমক্তা তুংগী ভিজন উত্তুনা, সাইজ, কেপাসিতী অমসুং স্কিলশিং এদ্রেস তৌদুনা স্তরেতেজী দোক্যুমেন্ত অমা থাদোক্লগনি।
ক্লাইমেত ফাইনান্সকীদমক্তা তাক্সোনোমী: ভারতকী গ্রীন ত্রাঞ্জিশন অমসুং ক্লাইমেত কমিৎমেন্তশিং সপোর্ত তৌদুনা ক্লাইমেত এদাপ্তেশন অমসুং মিতিগেশন তৌনবগীদমক্তা কেপিতাল মরাং কাইনা লৈহন্নবা ক্লাইমেত ফাইনান্সকীদমক্তা তেক্সোনোমী অমা দেবেলপ তৌবা।
ভেরিয়েবল কেপিতল কমপনী স্ত্রকচর: ভেরিয়েবল কেপিতল কমপনী স্তরকচর অমগীদমক্তা লেজিস্লেতিবকী অয়াবা লৌরগনি, মসিনা এয়রক্রাফ অমসুং জহাজশিং লীজদা থাদোক্নবগীদমক্তা অমসুং প্ইভেত ইক্বিতী পুল্দ ফন্দশিং সপোর্ত তৌনবগীদমক্তা ফ্লেক্সিবল ওইবা ফাইনান্সিং মোদ অমা পীরগনি।
ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত অমসুং ওভরসীজ ইনভেস্তমেন্ত: ফোরেন ইনভেস্তমেন্তশিং ফেসিলিতেত তৌনবা, মরু ওইবা সেক্তরশিং হেন্না মরু ওইবা পীনবা অমসুং ওভরসীজ ইনভেস্তমেন্তকীদমক্তা ইন্দিয়ন রুপী শিজিন্নবা প্রোমোত তৌনবা ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত (FDI) অমসুং ওভরসীজ ইনভেস্তমেন্তশিংগীদমক্তা রুলস অমসুং রেগুলেশনশিং লাইথোকহনবা।
NPS ভাতসাল্যা
NPS-ভাতসাল্যা প্লান হৌদোকপা, মসিনা পেরেন্তশিং অমসুং গার্জিয়ানশিংবু চহি শুদ্রিবা অঙাংশিগী একাউন্তশিংদা শরুক য়াবা য়াহনবা, হায়রিবা অসিনা মাইনর অদুনা চহি শুরকপা মতমদা রেগুলর NPS একাউন্তশিংদা ওইনা ওনথোকপা য়াগনি।
তেক্নোলজী শিজিন্নবা অমসুং দিজিতেলাইজেশন
হৌখিবা দেকেদ অসিদা, সরকার অসিনা শেন্মিৎলোন অসিদা প্রোদক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং ইনইক্বালিতী হন্থহন্নবা তেক্নোলোজীবু নিংথিজনা শিজিন্নখি। দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা পব্লিক ইনভেস্তমেন্তকা প্রাইভেত সেক্তর ইনোভেশনশিংগনা মারকেত রিসোর্সশিং, এজুকেশন, হেল্থকিয়র অমসুং অতোপ্পা সর্বিসশিংদা নাগ্রিকশিংগী এক্সেস হেনগৎহল্লে, হায়রিবা অসি মরু ওইনা ময়ামদগী থোইদোক-হেন্দোক্না খুদোংচাদ্রবশিংদা কান্নবা ফংহল্লি। সরকার অশিনা তেক্নোলোজী শিজিন্নবা হেনগৎহল্লগনি, মসিনা শেন্মিৎলোনগী দিজিতেলাইজেশন হেনগৎহল্লগনি।
ইজ ওফ দুইং বিজনেস
বিজনেস রিফোর্মস এক্সন প্লানশিং অমসুং দিজিতেলাইজেশনগী পাম্বৈশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা জন বিস্বাস বিল ২.০ অমসুং ইন্সেন্তিবশিংগী মতাংদা থবক কন্না পাইখৎলি।
দেতা অমসুং স্তেতিস্তিক্স
দেতা গোবর্নেন্স অমসুং দেতা কলেক্সন , প্রোসেসিং অমসুং মেনেজমেন্তকী প্রোসেস ফগৎহন্নবা সরকারনা দিজিতেল ইন্দিয়া মিসনগী মখাদা দেবেলপ তৌখিবশিং অদু য়াওনা সেক্তোরেল দেতাবেজ কয়া অমা শিজিন্নগনি। পাইখৎলিবা থবকশিং অসিবু এদভান্স ওইরবা তেক্নোলোজিগী তুলশিংবু শিজিন্নদুনা তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদা দেতা অমসুং স্তেতিস্তিকশিং হেন্দলিং তৌববু স্ত্রীমলাইন তৌনবা অমসুং ওপ্তিমাইজ তৌনবগী পান্দম থমলি।
ন্যু পেন্সন স্কীম (NPS)
কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি NPSরিভ্যু তৌগদৌরিবা কমিতীনা মখোয়গী থবক্তা য়াম্না খুমাং চাউশিনখ্রে অমসুং ইচম-চম্লবা নাগ্রিকশিংবু ঙাকপী-শেনবীনবা ফিস্কেল প্রুদেন্স নিংথিনা থমদুনা মরি লৈনবা অৱাবশিং অদুবু য়েংশিন্নবা সোল্যুশন পুথোক্লগনি।
২০২৪-২৫কী বজেত এস্তিমেতশিং
চহি ২০২৪-২৫, বোরোৱিংস অমসুং অপুনবা এক্সপেন্দিচরনত্তনা অপুনবা রিসীপশিং অদু মথংশিৎনা লুপা করোর লাখ ৩২.০৭ অমসুং লুপা করোর লাখ ৪৮.২১দা এস্তিমেত তৌরি। নেত তেক্স রিসীপশিং অদু লুপা করোর লাখ ২৫.৮৩দা এস্তিমেত তৌরি অমসুং ফিস্কেল দেফিসিতনা GDPগী চাদা ৪.৯দা এস্তিমেত তৌরি।
২০২৪-২৫কী মনুংদা দেতেদ সেক্যুরিতীশিংগী খুত্থাংদা গ্রোস অমসুং নেত মার্কেত বোরোৱিং অদু মথংশিৎনা লুপা করোর লাখ ১৪.০১ অমসুং লুপা করোর লাখ ১১.৬৩দা এস্তিমেত তৌরি। ২০২১দা লাউধোকখিবা ফিস্কেল কন্সোলিদেশন পাথ না ইকোনোমী অসিবু নিংথিনা সেবা তৌখি হায়না য়াম্না মরু ওইনা পনখি অমসুং সরকার অশিনা মথংগী চহি দেফিসিত অদু চাদা ৪.৫কী মখাদা য়ৌহন্নবগী পান্দম থম্লগনি।
মসিগী মথক্তা বজেত ফিস্কেল রেস্পোন্সিবিলিতী য়াম্না মরু ওইনা লৌই, মসিনা রিফোর্মশিং অসিবু তুং-কোইনা চৎকদবা ফাইনান্সিয়েল স্ত্রকচর অমগী মনুং চন্না ইমপ্লিমেন্ত তৌহল্লগনি।
ৱারোইশিন
কেন্দ্রগী বজেত ২০২৪-২৫না নেক্স জেনরেশন রিফোর্মশিংদা মরু ওইবা থমদুনা শেনমিৎলোনদা শাহৌ পুরক্নবা অমসুং চাউখৎহন্নবা কমপ্রেহেন্সিব ওইবা প্লান অমা উৎলি। পোত্থোক হেনগৎহন্দুনা, মার্কেত এফিসিয়েন্সী হেনগৎহন্দুনা অমসুং তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা, সরকার অসিনা য়াম্না চাউবা অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা ইকোনোমিক ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্নবগী পান্দম থম্লি। লেন্দ, লেবর, ফাইআন্স অমসুং তেক্নোলোজী সেক্তরশিংদা পুরক্কনি হায়রিবা রিফোর্মশিং অসি তুং-কোইনা লিংশাং শিৎনা শাহৌ পুরক্নবা অমসুং নাগ্রিক খুদিংমক্কী য়াম্না নুংঙাই-য়াইফবা তুংলমচৎ অমা পুরক্নবগীদমক্তা দিজাইন তৌখিবনি।
রেফরেন্স
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2035618
https://www.indiabudget.gov.in/doc/Budget_Speech.pdf

Ministry of Finance
Union Budget 2024-25: India's Next Generation Reforms and Strategic Policies
24 JUL 2024 6:34PM by PIB Delhi
The Union Budget 2024-25, presented by Union Finance Minister, Smt. Nirmala Sitharaman, sets a visionary path for India's economic development. The budget focuses on the theme of "Next Generation Reforms," aiming to bolster economic growth, improve productivity, and enhance the efficiency of markets and sectors. The budget outlines key reforms across various sectors, emphasizing collaboration between the Centre and states to promote competitive federalism and sustained economic progress.
Economic Policy Framework and Key Reforms
The government will establish a comprehensive Economic Policy Framework to guide the nation's development, focusing on increasing productivity and market efficiency. The framework will address all factors of production, including land, labour, capital, and entrepreneurship, with technology playing a critical role in improving total factor productivity and reducing inequality.
Land-Related Reforms
The planned land-related reforms and actions in both rural and urban areas will focus on two key aspects:
(1) improving land administration, planning, and management, and
(2) updating urban planning, land usage, and building bylaws.
These initiatives will be incentivized through appropriate fiscal support, with a goal for completion within the next three years.
Rural Reforms: Introduction of the Unique Land Parcel Identification Number (ULPIN) or Bhu-Aadhaar, digitization of cadastral maps, survey of map sub-divisions, establishment of a land registry, and linking to the farmers' registry.
Urban Reforms: Digitization of urban land records with GIS mapping, the establishment of an IT-based system for property record administration, and enhancement of urban local bodies' financial positions.
Labour-Related Reforms
Integration of the e-Shram portal with other platforms for a comprehensive service offering to labour,
including employment and skilling services. Revamping of the Shram Suvidha and Samadhan portals to ease compliance for industries.
Financial Sector Vision and Strategy
The government plans to release a strategy document outlining the future vision for the financial sector, addressing its size, capacity, and skills.
Taxonomy for Climate Finance: Development of a taxonomy for climate finance to facilitate capital availability for climate adaptation and mitigation, supporting India's green transition and climate commitments.
Variable Capital Company Structure: Legislative approval will be sought for a Variable Capital Company structure, providing a flexible financing mode for leasing aircraft and ships and supporting private equity pooled funds.
Foreign Direct Investment and Overseas Investment: Simplification of rules and regulations for Foreign Direct Investment (FDI) and Overseas Investments to facilitate foreign investments, prioritize key sectors, and promote the use of the Indian Rupee for overseas investments.
NPS Vatsalya
Introduction of the NPS-Vatsalya plan, allowing parents and guardians to contribute to minors' accounts, which can be converted into regular NPS accounts upon reaching the age of majority.
Use of Technology and Digitalization
Over the past decade, the government has effectively leveraged technology to enhance productivity and reduce inequality within the economy. Public investment in digital infrastructure, combined with private sector innovations, has significantly improved citizens' access to market resources, education, healthcare, and various services, especially benefiting those from underprivileged backgrounds. The government plans to further accelerate the adoption of technology, driving the digitalization of the economy.
Ease of Doing Business
Ongoing work on the Jan Vishwas Bill 2.0 and incentives for states to implement Business Reforms Action Plans and digitalization measures.
Data and Statistics
To enhance data governance and improve the processes of data collection, processing, and management, the government will utilize various sectoral databases, including those developed under the Digital India mission. This effort will be supported by the active use of advanced technological tools, aiming to streamline and optimize the handling of data and statistics across different sectors.
New Pension Scheme (NPS)
The Union Finance Minister said that the Committee to review the NPS has made considerable progress in its work and a solution will be evolved that addresses the relevant issues while maintaining fiscal prudence to protect the common citizens.
Budget Estimates 2024-25
For the year 2024-25, the total receipts other than borrowings and the total expenditure are estimated at 32.07 lakh crore and 48.21 lakh crore respectively. The net tax receipts are estimated at 25.83 lakh crore and the fiscal deficit is estimated at 4.9 per cent of GDP.
The gross and net market borrowings through dated securities during 2024-25 are estimated at 14.01 lakh crore and 11.63 lakh crore respectively. It has been emphasized that the fiscal consolidation path announced in 2021 has served the economy very well, and the government will aim to reach a deficit below 4.5 per cent next year.
Additionally, the budget prioritizes fiscal responsibility, ensuring that these reforms are implemented within a sustainable financial structure.
Conclusion
The Union Budget 2024-25 outlines a comprehensive plan for economic growth and development, emphasizing next-generation reforms. By focusing on improving productivity, enhancing market efficiency, and leveraging technology, the government aims to create a robust and inclusive economic framework. The proposed reforms across land, labour, finance, and technology sectors are designed to foster sustainable growth and ensure a prosperous future for all citizens.
Reference
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2035618
https://www.indiabudget.gov.in/doc/Budget_Speech.pdf