Ministry of Cooperation
Expansions of Co-operative Societies
24 JUL 2024 5:26PM by PIB Delhi
A comprehensive National Cooperative Database (NCD) has been developed by Ministry of Cooperation, Government of India, with the support of State Governments. The data of all the Cooperative Societies from various sectors has been entered in the database by nodal officers appointed by the States/ UTs for this purpose. As perthe data available under NCD portal, the total number of registered Co-operative societies in Gujarat and Andhra Pradesh are 82,143 and 17,675, respectively. The State-wise details of Co-operative Societies registered in the countryincluding Gujarat and Andhra Pradesh is attached at Annexure-I.
Ministry of Cooperation, since its inception on 6th July, 2021, has undertaken several initiatives to realize the vision of “Sahakar-se-Samriddhi” and to strengthen & deepen the cooperative movement from Primary to Apex level Cooperatives in the country. List of initiatives taken and progress made so far, for revitalizing, bringing transparency, modernizing, creating competitiveness and capacity building of cooperative societies is attached at Annexure-II.
The Government of India is providing financial assistance to the following schemes for capacity expansion of the societies:
i) Strengthening of PACS through Computerization: To strengthen PACS, a project for Computerization of functional PACS with a total financial outlay of ₹2,516 Crore has been approved by the Government of India, which entails bringing all functional PACS in the country onto a common ERP based national software, linking them with NABARD through State Cooperative Banks (StCBs) and District Central Cooperative Banks (DCCBs). A total of 67,009 PACS from 30 States/ UTs have been sanctioned under the project. The hardware has been procured by 28 States/UTs. A total of 25,674 PACS have been onboarded on ERP Software and 15,207 PACS have gone live. The GOI share amounting to Rs. 654.22 crore was released to 29 States/UTs in the years 2022-23, 2023-24 and 2024-25 for procurement of hardware, digitization, and setting up of support system.
ii) Computerization of Agriculture and Rural Development Banks (ARDBs): To strengthen the long-term cooperative credit structure, the project of computerization of 1,851 units of Agriculture and Rural Development Banks (ARDBs) spread across 13 States/ Union Territories has been approved by the Government. NABARD is the implementing agency for the project and will develop a national-level software for ARDBs. Hardware, support for digitization of legacy data, training to the employees, etc. will be provided under the project. So far, proposals from 10 States/UTs have been received and sanctioned. Further, GOI share amounting to Rs. 4.26 crore was released to 8 States/UTs in FY 2023-24 and FY 2024-25 for procurement of hardware, digitization, and setting up of support system.
The State/UT-wise and Year-wise details of funds released to the Co-operatives under Centrally Sponsored Project for “Computerization of PACS” and “Computerization of ARDB” are attached at Annexure-III.
iii) Schemes implemented/ activities assisted by National Cooperative Development Corporation (NCDC):NCDC is a statutory organization which is under the administrative control of Ministry of Cooperation, Government of India. NCDC provides financial assistance to Cooperatives Societies/ Federations across the country. As per the information received from NCDC, in the last three years, the amount disbursed as loan is Rs. 1,34,670.90 crore while the amount disbursed as grants is Rs. 1,200.04 crore. The details of State-wise financial assistance disbursed by NCDC during the last three years is attached at Annexure-IV.
Annexure-I
State-wise details of Co-operative Societies registered in the country including Gujarat and Andhra Pradesh under NCD portal (as on 16.07.2024)
Sr. No.
State/UT
Total Number of Societies
1
Andaman and Nicobar Islands
2,215
2
Andhra Pradesh
17,675
3
Arunachal Pradesh
1,228
4
Assam
11,204
5
Bihar
26,655
6
Chandigarh
476
7
Chhattisgarh
10,510
8
Delhi
5,944
9
Goa
5,467
10
Gujarat
82,143
11
Haryana
32,860
12
Himachal Pradesh
5,170
13
Jammu and Kashmir
9,488
14
Jharkhand
11,472
15
Karnataka
45,461
16
Kerala
6,101
17
Ladakh
271
18
Lakshadweep
42
19
Madhya Pradesh
53,134
20
Maharashtra
2,22,324
21
Manipur
11,294
22
Meghalaya
2,944
23
Mizoram
1,253
24
Nagaland
8,115
25
Odisha
7,581
26
Puducherry
458
27
Punjab
19,074
28
Rajasthan
37,429
29
Sikkim
3,797
30
Tamil Nadu
22,057
31
Telangana
60,619
32
The Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
535
33
Tripura
3,142
34
Uttar Pradesh
44,579
35
Uttarakhand
5,360
36
West Bengal
31,226
Total
8,09,303
Annexure-II
Ministry of Cooperation, since its inception on 6th July, 2021, has undertaken several initiatives to realize the vision of “Sahakar-se-Samriddhi” and to strengthen & deepen the cooperative movement from Primary to Apex level Cooperatives in the country. List of initiatives taken and progress made so far are as follows:
1. Making Primary Cooperatives economically vibrant and transparent
1. Model Bye-Laws for PACS making them multipurpose, multidimensional and transparent entities: Government, in consultation with all the stakeholders, including States/ UTs, National Level Federations, State Cooperative Banks (StCBs), District Central Cooperative Banks (DCCBs), etc., has prepared and circulated Model Byelaws for PACS to all the States/ UTs, which enable PACS to undertake more than 25 business activities, improve governance, transparency and accountability in their operations. Provisions have also been made to make the membership of PACS more inclusive and broad-based, giving adequate representation to women and Scheduled Castes/Schedules Tribes. So far, 32 States/ UTs have adopted Model Byelaws or their existing byelaws are in line with Model Byelaws.
1. Strengthening of PACS through Computerization: In order to strengthen PACS, project for Computerization of functional PACS with a total financial outlay of ₹2,516 Crore has been approved by the Government of India, which entails bringing all functional PACS in the Country onto a common ERP based national software, linking them with NABARD through StCBs and DCCBs. A total of 67,009 PACS from 30 States/ UTs have been sanctioned under the project. The hardware has been procured by 28 States/UTs. Total 25,674 PACS have been onboarded on ERP Software and 15,207 PACS have gone live.
1. Establishing New Multipurpose PACS/ Dairy/ Fishery Cooperatives in uncovered Panchayats: The plan for establishing new multipurpose PACS or primary dairy/ fisheries cooperatives covering all the Panchayats/ villages in the next five years, with support of NABARD, NDDB, NFDB, NCDC and other National level Federations has been approved by the Government. As per National Cooperative Database, a total of 6,844 new PACS, Dairy and Fishery cooperative societies have been registered across States/ UTs.
1. World’s Largest Decentralized Grain Storage Plan in Cooperative sector: Government has approved a plan to create warehouses, custom hiring centers, primary processing units and other agri infrastructure for grain storage at PACS level, through convergence of various GOI schemes, including AIF, AMI, SMAM, PMFME, etc. This will reduce wastage of food grains and transportation costs, enable farmers to realize better prices for their produce and meet various agricultural needs at the PACS level itself. Under the Pilot Project, godowns have been constructed in 11 PACS of 11 States and the Pilot is now being extended to 500 additional PACS.
1. PACS as Common Service Centers (CSCs) for better access to e-services: An MoU has been signed between Ministry of Cooperation, MeitY, NABARD and CSC e-Governance Services India Limited for providing more than 300 e-services such as banking, insurance, Aadhar enrolment/ updation, health services, PAN card and IRCTC/ Bus/ Air ticket, etc. through PACS. So far, 37,169 PACS have started providing CSC services to rural citizens which will also result in increase in income of these PACS.
1. Formation of new Farmer Producer Organizations (FPOs) by PACS: Government has allowed 1,100 additional FPOs to be formed by PACS with the support of NCDC, in those blocks where FPOs have not yet been formed or the blocks are not covered by any other implementing agency. Apart from this, 992 FPOs have been formed in the cooperative sector by NCDC. This will be helpful in providing farmers with necessary market linkages and get fair and remunerative prices for their produce.
1. PACS given priority for Retail Petrol/ Diesel outlets: Government has allowed PACS to be included in the Combined Category 2 (CC2) for allotment of retail petrol/ diesel outlets. As per information received from Oil Marketing Companies (OMCs), more than 270 PACS from 25 States/UTs have applied online for retail petrol/ diesel outlets.
1. PACS given permission to convert bulk consumer petrol pumps into retail outlets: Based on the discussions with the Ministry of Petroleum and Natural Gas, guidelines have been issued to convert the existing bulk consumer licensee PACS into retail outlets for increasing the profit of PACS and generate employment opportunities in rural areas. 109 PACS from 4 States having wholesale consumer pumps have given consent for conversion into Retail Outlets, out of which 43 PACS have received Letter of Intent (LOI) from the OMCs.
1. PACS eligible for LPG Distributorship for diversifying its activities: Government has now allowed PACS to apply for LPG Distributorships. This will give PACS an option to increase their economic activities and create new employment opportunities in rural areas. From four States/ Union Territories, a total of 31 PACS have submitted online applications.
1. PACS as PM Bharatiya Jan Aushadhi Kendra for improving access to generic medicines at rural level: Government is promoting PACS to operate Pradhan Mantri Bhartiya JanaushadhiKendras which will provide additional income source to them and ease the access to generic medicines for rural citizens. So far, 4,341 PACS/ cooperative societies have applied online for PM Bhartiya JanaushadhiKendras, out of which 2,594 PACS have been given initial approval by PMBI and 674 have received drug licences from State Drug Controllers which are ready to function as PM Bhartiya Jan AushadhiKendras
1. PACS as Pradhan Mantri Kisan Samriddhi Kendras (PMKSK): Government is promoting PACS to operate PMKSK for ensuring easy accessibility of fertilizer & related services to farmers in the country. As per the information shared by States/ UTs, 38,141 PACS are functioning as PMKSK.
1. Convergence of PM-KUSUM at PACS level: Farmers associated with PACS can adopt solar agricultural water pumps and install photovoltaic modules in their farms.
2. PACS to carry out O&M of rural piped water supply schemes (PWS): In order to utilize the deep reach of PACS in rural areas, on the initiative of the Ministry of Cooperation, Ministry of Jal Shakti has made PACS as eligible agencies to carry out the Operations &Maintenance (O&M) of PWS in rural areas. As per information received from States/ UTs, 1,833 PACS have been identified/ selected by 16 States/ UTs to provide O&M services at Panchayat/ Village level.
1. Micro-ATMs to Bank Mitra Cooperative Societies for providing doorstep financial services: Dairy and Fisheries cooperative societies can be made Bank Mitras of DCCBs and StCBs. To ensure their ease of doing business, transparency and financial inclusion, Micro-ATMs are also being given to these Bank Mitra Co-operative Societies with support from NABARD to provide 'Door-step Financial Services'. As a pilot project, about 2,700 Micro-ATMs have been distributed to Bank Mitra cooperative societies in Panchmahal and Banaskantha Districts of Gujarat. This initiative is now being implemented in all the Districts of the State of Gujarat.
1. Rupay Kisan Credit Card to Members of Milk Cooperatives: In order to expand the reach of DCCBs/ StCBs and to provide necessary liquidity to the members of Dairy Cooperative societies, Rupay Kisan Credit Cards (KCCs) are being distributed to the members of cooperatives for providing credit at comparatively lower interest rates and to enable them to carry out other financial transactions. So far, 48,000 Rupay KCC have been distributed in Panchmahal and Banaskantha Districts of Gujarat. This initiative is now being implemented in all the Districts of the State of Gujarat.
1. Formation of Fish Farmer Producer Organization (FFPO): In order to provide market linkage and processing facilities to fishermen, NCDC has registered 69 FFPOs in the initial phase. In addition, Department of Fisheries, Government of India has allocated the work of converting 1000 existing fisheries cooperative societies into FFPOs to NCDC, with an approved outlay of Rs. 225.50 crore.
1. Strengthening the Urban and Rural Cooperative Banks
1. UCBs have been allowed to open new branches to expand their business: UCBs can now open new branches up to 10% (maximum 5 branches) of the existing number of branches in the previous financial year without prior approval of RBI.
1. UCBs have been allowed by RBI to offer doorstep services to their customers: Door step banking facility can now be provided by UCBs. Account holders of these banks can now avail various banking facilities at home such as cash withdrawal, cash deposit, KYC, demand draft and life certificate for pensioners, etc.
1. Cooperative banks have been allowed to make one-time settlement of outstanding loans, like Commercial Banks: Co-operative banks, through board-approved policies, can now provide the process for settlement with borrowers, along with technical write-off.
1. Time limit increased to achieve Priority Sector Lending (PSL) targets given to UCBs: RBI has extended the timeline for UCBs to achieve Priority Sector Lending (PSL) targets by two years i.e., up to March 31, 2026.
1. A Nodal Officer designated in RBI for regular interaction with UCBs: In order to meet the long pending demand of the cooperative sector for closer coordination and focused interaction, RBI has notified a nodal officer.
1. Individual housing loan limit more than doubled by RBI for Rural and Urban Cooperative Banks:
1. Housing loan limit of Urban Cooperative Banks has now been doubled from Rs. 30 lakhs to Rs. 60 lakhs.
2. Housing loan limit of Rural Cooperative Banks has been increased to two and a half times to Rs. 75 lakhs.
1. Rural Cooperative Banks will now be able to lend to commercial real estate/ residential housing sector, thereby diversifying their business: This will not only help Rural Cooperative Banks to diversify their business, but will benefit Housing cooperative societies also.
1. License fee reduced for Cooperative Banks: License fee for onboarding Cooperative Banks to ‘Aadhaar Enabled Payment System’ (AePS) has been reduced by linking it to the number of transactions. Cooperative financial institutions will also be able to get the facility free of cost for the first three months of the pre-production phase. With this, farmers will now be able to get the facility of banking at their home with through biometrics.
1. Non-scheduled UCBs, StCBs and DCCBs notified as Member Lending Institutions (MLIs) in CGTMSE Scheme to increase the share of cooperatives in lending: Cooperative banks will now be able to take advantage of risk coverage up to 85 percent on the loans given. Also, cooperative sector enterprises will also be able to get collateral free loans from cooperative banks now.
1. Notification of Scheduling norms for including Urban Cooperative Banks: UCBs that meet the 'Financially Sound and Well Managed' (FSWM) criteria and have maintained the minimum deposits required for classification as Tier 3 for the last two years are now eligible to be included in Schedule II of the Reserve Bank of India Act, 1934 and get 'Scheduled' status.
1. Monetary ceiling doubled by RBI for Gold Loan: RBI has doubled monetary ceiling from Rs. 2 lakhs to Rs.4 lakh, for those UCBs that meet the PSL targets.
1. Umbrella Organization for Urban Cooperative Banks: RBI has accorded approval to the National Federation of Urban Co-operative Banks and Credit Societies Ltd. (NAFCUB) for the formation of an Umbrella Organization (UO) for the UCB sector, which will provide necessary IT infrastructure and operational support to around 1,500 UCBs.
1. Relief to Cooperative Societies in the Income Tax Act
1. Surcharge reduced from 12 % to 7% for co-operative societies having income between Rs. 1 to 10 Cr.: This will reduce the burden of Income Tax on Cooperative Societies and more capital will be available with them to work for the benefit of their members.
1. MAT reduced for cooperatives from 18.5% to 15%: With this provision, now there is parity between Cooperative Societies and Companies in this regard.
1. Relief in cash transactions under section 269ST of the Income Tax Act: In order to remove difficulties in cash transactions by cooperatives under Section 269ST of IT Act, Government has issued a clarification that cash transaction of less than Rs. 2 lakhs done by a cooperative society with its distributor in a day will be considered separately, and will not be charged with income tax penalty.
1. Tax cut for new manufacturing Cooperative societies: Government has decided that a flat lower tax rate of 15% will be charged, compared to an earlier rate of up to 30% plus surcharge, for new cooperatives commencing manufacturing activities by March 31, 2024. This will encourage the formation of new cooperative societies in the manufacturing sector.
1. Increase in limit of Cash Deposits and Cash Loans by PACS and PCARDBs: Government has enhanced the limit for Cash Deposits and Cash Loans by PACS and Primary Cooperative Agriculture and Rural Development Banks (PCARDBs) from Rs. 20,000 to Rs. 2 lakh per member. This provision will facilitate their activities, increase their business and benefit members of their societies.
1. Increase in the limit of Tax Deducted at Source (TDS) in Cash Withdrawal: Government has increased the cash withdrawal limit of cooperative societies without deduction of tax at source from Rs.1 crore to Rs.3 crore per year. This provision will save Tax Deducted at Source (TDS) for cooperative societies, which will enhance their liquidity.
1. Revival of Cooperative Sugar Mills
1. Relief from Income Tax to Sugar Cooperative Mills: Government has issued a clarification that cooperative sugar mills would not be subjected to additional income tax for paying higher sugarcane prices to farmers up to Fair and Remunerative or State Advised Price, from April, 2016 onwards.
1. Resolution of decades old pending issues related to Income Tax of Sugar Cooperative Mills: Government has made a provision in its Union Budget 2023-24, wherein Sugar cooperatives have been allowed to claim as expenditure their payments to sugarcane farmers for the period prior to assessment year 2016–17, giving them a relief of more than Rs.10,000 crore.
1. Rs. 10,000 crore loan schemes launched for strengthening of Sugar Cooperative Mills: Government has launched a scheme through NCDC for setting up ethanol plants or cogeneration plants or for working capital or for all three purposes. Loan amount of Rs. 5746.76 cr. has been sanctioned by NCDC to 36 Cooperative Sugar Mills so far.
2. Preference to Cooperative Sugar Mills in purchase of ethanol: Cooperative Sugar Mills have now been put at par with private companies for ethanol procurement by Government of India under the Ethanol Blending Programme (EBP).
1. Reduction in GST on molasses from 28% to 5%: Government has decided to reduce the GST on molasses from 28% to 5% which will enable cooperative sugar mills to earn more profits for their members by selling molasses to distilleries with higher margins.
1. Three new National Level Multi-State Societies
1. New National Multi-State Cooperative Seed Society for certified seeds: Government has established a new apex multi-state cooperative seed society under the MSCS Act, 2002, namely Bharatiya Beej Sahakari Samiti Limited (BBSSL) as an umbrella organization for quality seed cultivation, production and distribution under a single brand. BBSSL so far has planted breeder seeds of Wheat, Mustard, and Pulses (Gram, Pea) on 366 Hectare land during Rabi season. Similarly, during Kharif season breeder seeds of Peddy, Moong, Soyabean, Groundnut, Jowar and Guar have been planted on 148.26 Hectare land. As on date 11714 PACS/ Cooperative Societies have become member of BBSSL.
1. New National Multi-State Cooperative Organic Society for organic farming: Government has established a new apex multi-state cooperative organic society under the MSCS Act, 2002, namely National Cooperative Organics Limited (NCOL) as an umbrella organization to produce, distribute and market certified and authentic organic products. As on date 3,775 PACS/ cooperative societies have become member of NCOL. So far, 12 organic products have been launched by NCOL under “Bharat Organics” brand.
1. New National Multi-State Cooperative Export Society for promoting exports: Government has established a new apex multi-state cooperative export society under the MSCS Act, 2002, namely National Cooperative Export Limited (NCEL) as an umbrella organization to give thrust to exports from cooperative sector. As on date, about 7700 PACS/ cooperative societies have become member of NCEL. A total of 8,15,007 metric tonnes of commodities have been exported by NCEL. Out of which 8,01,790 metric tonnes of rice, 7,685 metric tonnes of onions, 4507 metric tonnes of sugar, 1025 metric tonnes of wheat have been exported.
1. Capacity Building in Cooperatives
1. Promotion of training and awareness through National Council for Cooperative Training (NCCT): By increasing its reach, NCCT has conducted 3,619 training programs and provided training to 2,21,478 participants in FY 2023-24. From April to June 2024, NCCT has conducted 494 programmes against the quarterly target of 435 programmes and trained 19,591 participants against the target of 10875 participants.
1. Establishment of the Cooperative University: Cabinet Note has been prepared by Ministry of Cooperation for setting up of a National Cooperative University for Cooperative education, training, consultancy, research and development and a sustainable and quality supply of trained manpower.
1. Use of Information Technology for ‘Ease of Doing Business’
1. Computerization of the Central Registrar’s Office: Central Registrar’s office has been computerized to create a digital ecosystem for Multi-State Cooperative Societies, which will assist in processing applications and service requests in a time bound manner.
1. Scheme for computerization of office of RCSs in States and Union Territories: To increase ‘Ease of doing businesses for Cooperative Societies and create a digital ecosystem for transparent paperless regulation in all the States/ Union Territories, a Centrally Sponsored Project for computerization of RCS Offices has been approved by the Government. Grants will be provided for purchase of hardware, development of software, etc. to the States/ UTs.
1. Computerization of Agriculture and Rural Development Banks (ARDBs): To strengthen the long-term cooperative credit structure, the project of computerization of 1,851 units of Agriculture and Rural Development Banks (ARDBs) spread across 13 States/ Union Territories has been approved by the Government. NABARD is the implementing agency for the project and will develop a national level software for ARDBs. Hardware, support for digitization of legacy data, training to the employees, etc. will be provided under the project. So far, proposals from 10 States/UTs have been received and sanctioned. Further, GOI share amounting to Rs 4.26 crore was released to 8 States/UTs in FY 2023-24 and FY 2024-25 for procurement of hardware, digitization and setting up of support system.
1. Other Initiatives
1. New National Cooperative Database for authentic and updated data repository: A database of cooperatives in the country has been prepared with the support of State Governments to facilitate stakeholders in policy making and implementation of programmes/ schemes related to cooperatives across the country. So far, data of around 8.09 lakh cooperatives has been captured in the database.
1. Formulation of New National Cooperative Policy: A National level committee comprising 49 experts and stakeholders drawn from all over the Country has been constituted to formulate the New National Cooperative Policy for enabling a vibrant ecosystem to realize the vision of ‘Sahakar-se-Samriddhi’.
1. Multi-State Co-operative Societies (Amendment) Act, 2023: Amendment has been brought in the MSCS Act, 2002 to strengthen governance, enhance transparency, increase accountability, reform electoral process and incorporate provisions of 97th Constitutional Amendment in the Multi State Cooperative Societies.
1. Inclusion of Cooperatives as ‘buyers’ on GeM portal: Government has permitted cooperatives to register as ‘buyer’ on GeM, enabling them to procure goods and services from over 67 lakh vendors to facilitate economical purchases and greater transparency. So far, 559 cooperative societies have been onboarded on GeM as buyers.
1. Expansion of National Cooperative Development Corporation (NCDC) to increase its range and depth: NCDC has launched new schemes in various sectors such as ‘SwayamshaktiSahkar’ for SHGs; ‘Deerghavadhi Krishak Sahkar’ for long term agricultural credit and ‘Dairy Sahkar’ for dairy. Total financial assistance of Rs. 60,618.47 Crores has been disbursed by NCDC in FY 2023-24. NCDC has disbursed Rs.19,287.17 crore so far in the financial year 2024-25. Government of India has permitted NCDC to issue bonds worth ₹2000 crore with government guarantee, subject to the adherence of specified terms and conditions. Further, NCDC is setting up sub-offices in 6 North Eastern States – Arunachal Pradesh, Meghalaya, Mizoram, Manipur, Nagaland and Tripura with the objective of taking various national schemes to the cooperative societies at their doorstep.
1. Financial assistance by NCDC for Deep Sea Trawlers: NCDC is providing financial assistance for projects related to deep sea trawlers in coordination with the Department of Fisheries, Government of India. Various financial assistances have been sanctioned by NCDC such as; Rs. 11.55 crores for purchase of 14 deep sea trawlers in Maharashtra at a block cost of Rs 20.30 crores, Rs 37.39 crores to Rajmata Vikas MacchimarSahakari Sanstha Limited, Mumbai for setting up a seafood processing unit at a Block Cost of Rs.46.74 crores, Rs. 32.69 crores for Integrated Fisheries Development Project (IFDP) of Government of Kerala and NCDC has sanctioned the proposal of Shri Mahavir MacchimarSahakariMandali Limited, Gujarat for purchasing 30 deep sea trawlers with a block cost of Rs.36.00 crores.
1. Refund to Investors of Sahara Group of Societies: A portal has been launched for making payments to the genuine depositors of the cooperative societies of Sahara Group in a transparent manner. Disbursements have already started after proper identification and submission of proof of their deposits and claims.
Annexure-III
State/UT-wise and Year-wise details of funds released to the Co-operatives under Centrally Sponsored Project for “Computerization of PACS” and “Computerization of ARDB” in the years 2022-23, 2023-24 & 2024-25
1. GOI share fund released under Centrally Sponsored Project for “Computerization of PACS”
(in Rs.)
Sr No.
States/UTs
FY 2022-23
FY 2023-24
FY 2024-25
Total
1
Chhattisgarh
14,86,00,000
0
-
14,86,00,000
2
Madhya Pradesh
33,23,00,000
25,42,25,000
-
58,65,25,000
3
Andhra Pradesh
14,93,00,000
3,74,47,271
-
18,67,47,271
4
Punjab
25,52,00,000
0
-
25,52,00,000
5
West Bengal
30,54,00,000
0
-
30,54,00,000
6
Jharkhand
10,99,00,000
0
-
10,99,00,000
7
Manipur
2,55,00,000
0
-
2,55,00,000
8
Rajasthan
23,78,00,000
43,29,86,131
-
67,07,86,131
9
Uttar Pradesh
11,28,00,000
42,30,41,650
-
53,58,41,650
10
Arunachal Pradesh
15,00,000
12,00,000
-
27,00,000
11
Maharashtra
87,95,00,000
33,64,50,000
-
1,21,59,50,000
12
Tripura
2,95,00,000
1,12,50,000
1,51,65,354
5,59,15,354
13
Himachal Pradesh
9,56,00,000
7,32,00,000
-
16,88,00,000
14
Sikkim
1,18,00,000
90,00,000
-
2,08,00,000
15
Karnataka
40,25,00,000
15,39,00,000
-
55,64,00,000
16
Goa
32,00,000
12,50,000
-
44,50,000
17
Meghalaya
1,23,00,000
0
-
1,23,00,000
18
Mizoram
27,00,000
0
-
27,00,000
19
Assam
6,41,00,000
2,45,25,000
-
8,86,25,000
20
Bihar
32,95,00,000
0
-
32,95,00,000
21
Nagaland
36,00,000
2,45,68,555
-
2,81,68,555
22
Haryana
4,85,00,000
2,44,16,000
-
7,29,16,000
23
Tamil Nadu
33,20,00,000
12,48,20,000
-
45,68,20,000
24
Gujarat
0
58,30,00,000
-
58,30,00,000
25
Uttarakhand
0
3,68,74,057
-
3,68,74,057
26
Andaman and Nicobar islands
0
68,81,462
-
68,81,462
27
Ladakh
0
12,00,000
-
12,00,000
28
Jammu and Kashmir
5,25,00,000
1,51,78,040
-
6,76,78,040
29
Puducherry
44,00,000
16,75,000
-
60,75,000
Total
3,95,00,00,000
2,57,70,88,166
1,51,65,354
6,54,22,53,520
2. GOI share fund released under Centrally Sponsored Project for “Computerization of ARDB”
(In Rs.)
Sr.No.
State/UTs
FY 2023-24
FY 2024-25
Total
1.
Puducherry
3,89,630
-
3,89,630
2.
Punjab
46,75,558
-
46,75,558
3.
Jammu & Kashmir
26,35,731
-
26,35,731
4.
Tripura
3,86,765
-
3,86,765
5.
Uttar Pradesh
1,27,20,267
-
1,27,20,267
6.
Karnataka
80,27,519
-
80,27,519
7.
Tamil Nadu
0
81,92,106
81,92,106
8.
Himachal Pradesh
0
56,10,032
56,10,032
Total
2,88,35,470
1,38,02,138
4,26,37,608
Annexure-IV
State-wise details of financial assistance disbursed by NCDC
from 2021-22 to 2023-24
(Rs. In crore)
Sr. No.
Name of the State
2021-22
2022-23
2023-24
Loan
Grants
Total
Loan
Grants
Total
Loan
Grants
Total
1
Andaman & Nicobar Islands
-
-
-
-
1.69
-
1.69
2
Andhra Pradesh
2,828.57
3.02
2,831.59
9,686.20
48.50
9,734.70
13,269.90
10.23
13,280.13
3
Arunachal Pradesh
0.25
-
0.25
0.34
0.04
0.38
-
4
Assam
2.39
1.18
3.57
5.71
11.77
17.48
-
0.89
0.89
5
Bihar
2,800.00
57.90
2,857.90
4,000.00
53.75
4,053.75
800.19
15.63
815.83
6
Chandigarh
-
0.03
0.03
-
0.03
0.03
-
7
Chhattisgarh
12,400.00
0.87
12,400.87
8,500.00
2.23
8,502.23
18,990.00
1.35
18,991.35
8
Daman & Diu
-
-
-
0.11
0.11
9
Goa
-
-
-
10
Gujarat
33.29
4.11
37.40
364.83
5.97
370.80
578.90
8.09
586.99
11
Haryana
12,824.83
2.92
12,827.75
6,650.92
4.32
6,655.24
9,884.73
2.63
9,887.36
12
Himachal Pradesh
12.18
2.56
14.74
10.47
2.44
12.91
-
1.85
1.85
13
Jammu & Kashmir
-
0.13
0.13
-
0.57
0.57
-
0.71
0.71
14
Jharkhand
0.30
1.49
1.79
-
4.63
4.63
-
2.54
2.54
15
Karnataka
163.57
0.92
164.49
111.48
1.06
112.54
259.96
1.40
261.35
16
Kerala
362.45
9.39
371.85
677.05
27.69
704.74
272.33
3.56
275.89
17
Madhya Pradesh
471.25
5.85
477.10
275.48
8.92
284.40
318.93
3.93
322.86
18
Maharashtra
682.97
5.11
688.07
740.55
10.61
751.16
2,080.89
20.53
2,101.42
19
Manipur
-
0.04
0.04
22.13
8.25
30.38
4.66
1.95
6.60
20
Meghalaya
-
0.04
0.04
-
0.14
0.14
-
0.22
0.22
21
Mizoram
0.83
0.23
1.06
3.19
1.04
4.23
2.72
0.51
3.24
22
Nagaland
-
0.17
0.17
-
1.20
1.20
-
0.67
0.67
23
Odisha
3.52
0.54
4.06
-
1.61
1.61
0.28
2.96
3.24
24
Punjab
-
0.13
0.13
-
0.42
0.42
1,650.00
0.44
1,650.44
25
Puducherry
-
-
0.06
0.06
-
26
Rajasthan
0.04
7.75
7.79
0.09
4.82
4.91
60.40
5.68
66.09
27
Sikkim
-
-
-
-
0.14
0.14
-
0.22
0.22
28
Tamil Nadu
46.56
4.19
50.75
24.59
5.90
30.49
-
4.28
4.28
29
Telangana
990.66
101.55
1,092.20
9,091.26
213.71
9,304.97
11,931.00
243.11
12,174.11
30
Tripura
2.10
0.90
3.00
8.57
3.78
12.35
-
1.55
1.55
31
Uttar Pradesh
240.00
12.33
252.33
339.70
10.54
350.24
3.22
9.81
13.04
32
Uttarakhand
73.00
7.36
80.36
-
10.50
10.50
107.52
41.61
149.13
33
West Bengal
0.34
43.82
44.16
0.72
62.64
63.36
0.70
4.26
4.96
34
Delhi + Others
-
7.46
7.46
-
10.82
10.82
0.50
9.21
9.71
Total
33,939.08
282.00
34,221.08
40,513.29
518.10
41,031.40
60,218.53
399.94
60,618.47
This was stated by the Minister of Cooperation, Shri Amit Shah in a written reply to a question in the Rajya Sabha.

কোওপরেসন মন্ত্রালয়
কো-ওপরেতিব সোসাইতীশিং পাকথোক-চাউথোকহনবা
24 JUL 2024 5:26PM by PIB Imphal
রাজ্য সরকারশিংগী মতেংগা লোয়ননা ভারত সরকারগী কোওপরেসন মন্ত্রালয়না কম্প্রিহেন্সিব নেস্নেল কোওপরেতিব দেতাবেজ (NCD) অমা শেমখ্রে। তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংগী কোওপরেতিব সোসাইতী পুম্নমক্কী দেতাবেজ অসিদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা মসিগীদমক খল্লবা নোদল ওফিসরশিংনা এন্ত্রি তৌখ্রে। NCD পোর্তেলগী মখাদা ফংবা দেতাগী মতুং ইন্না গুজরাত অমসুং অন্ধ্র প্রদেশতা রেজিস্তর তৌরবা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী অপুনবা মশিং অসি মথংশিৎনা 82,143 অমসুং 17,675নি। গুজরাত অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ য়াওনা লৈবাক অসিদা রেজিস্তর তৌরবা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী রাজ্যগী মতুং ইন্না অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর-Iদা পীরি।
কোওপরেসন মন্ত্রালয় অসি জুলাই 6, 2021দা লিংখৎলকপদগী হৌদুনা 'সহকার-সে-সমৃদ্ধি'গী মঙলান অদু মংফাওনহন্নবা অমসুং লৈবাক অসিদা প্রাইমরীদগী এপেক্স লেভেল কোওপরেতিব ফাওবগী কোওপরেতিব মুভমেন্ত অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং হেন্না চেৎশিলহন্নবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখ্রে। কোওপরেতিব সোসাইতীশিংবু অমুক হন্না হিংগৎহন্নবা, ত্রান্সপরেন্সী লৈহন্নবা, মোদর্নাইজ তৌনবা, কম্পিতিতিবনেস শেমগৎনবা অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং তৌনবা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিং অমসুং হৌজিক ফাওবদা খুমাং চাউশিল্লিবা অদুগী লিস্ত এনেক্সর-IIদা পীরি।
ভারত সরকারনা সোসাইতীশিংগী কেপাসিতী হেনগৎহন্নবগীদমক মখাদা পীরিবা স্কিমশিংদা শেলগী তেংবাং পীরি:
i) কম্প্যুতরাইজেসনগী খুত্থাংদা PACS মপাঙ্গল কনখৎহনবা: PACSপু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, লৈবাক অসিদা লৈরিবা ফঙ্কস্নেল PACS পুম্নমকপু কমন ERPদা য়ুম্ফম ওইবা নেস্নেল সোফৱেয়র অমদা পুরক্নবা, স্তেত কোওপরেতিব বেঙ্কশিং (StCBশিং) অমসুং দিস্ত্রিক্ত সেন্ত্রেল কোওপরেতিব বেঙ্কশিং (DCCBশিং) গী খুত্থাংদা মখোয়বু NABARD কা শম্নহন্নবা, অপুনবা শেনফম লুপা করোর 2,516 রোমগা লোয়ননা ফঙ্কস্নেল PACS শিংগী কম্প্যুতরাইজেসনগী প্রোজেক্ত অমা ভারত সরকারনা অয়াবা পীখ্রে। প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা রাজ্য/য়ু.তি. 30দগী পুন্না PACS 67,009 সেঙ্কসন তৌখ্রে। হার্দৱেয়র অসি রাজ্য/য়ু.তি. 28না ফংখ্রে। ERP সোফৱেয়রদা অপুনবা পেকেজ 25,674 ওনবোর্দ তৌখ্রে অমসুং PACS 15,207না থবক হৌখ্রে। ভারত সরকারগী শেয়র লুপা করোর 1654.22 ওইবা শেনফম অসি হার্দৱার্দশিং, দিজিতেলাইজেসন অমসুং সপোর্ত সিস্তেম শেমগৎনবগীদমক 2022-23, 2023-24 অমসুং 2024-25দা রাজ্য/য়ু.তি. 29দা পীখি।
ii) এগ্রিজকচর এন্দ রুরেল দিবেলপমেন্ত বেঙ্কশিং (ARDBশিং) কম্প্যুতরাইজেসন তৌবা: লোং-তর্ম কোওপরেতিব ক্রেদিৎ স্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা এগ্রিজকচর এন্দ রুরেল দিবেলপমেন্ত বেঙ্কশিং (ARDBশিং) কম্প্যুতরাইজেসন তৌবগী রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী 13 কোনশিনবা প্রোজেক্ত অসি সরকারনা অয়াবা পীখ্রে। NABARDনা প্রোজেক্ত অসিগী ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী ওইরি অমসুং ARDBশিংগীদমক নেস্নেল-লেভেল সোফৱেয়র অমা দিবেলপ তৌগনি। হার্দৱেয়র, লেগেসী দেতাগী দিজিতাইজেসনগীদমক সপ্পোর্ত, এমপ্লোয়ীশিংদা ত্রেনিং পীবা অসি প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা চত্থগনি। হৌজিক ফাওবা রাজ্য/য়ু.তি. 10দগী প্রপোজেলশিং লাক্তুনা সেঙ্কসন তৌখ্রে। মখা তানা GOIগী লুপা করোর 4.26 ওইবা শেনফম অমা FY2023-24 অমসুং FY2024-25দা হার্দৱেয়র, দিজিতাইজেসন, অমসুং সপ্পোর্ত সিস্তেম সেৎ অপ তৌনবগীদমক রাজ্য/য়ু.তি. 8দা কাইথখি।
“PACS কম্প্যুতরাইজেসন” অমসুং “ARDB কম্প্যুতরাইজেসন”গী সেন্ত্রেল্লি স্পোন্সর তৌরবা প্রোজেক্তকী মখাদা কোওপরেতিবশিংদা পীখিবা শেনফমশিংগী রাজ্য/য়ু.তি. ওইবা অমসুং চহিগী ওইবা অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর-IIIদা য়াওরি।
iii) নেস্নেল কোওপরেতিব দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (NCDC)না তেংবাং পীবা স্কিমশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবা/এক্তিবিতীশিং: NCDC অসি ভারত সরকারগী কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী এদমিনিস্ত্রেতিব কন্ত্রোলগী মখাদা লৈবা স্তেচুতরী ওর্গনাইজেসন অমনি। NCDCনা লৈবাক শীনবা থুংনা কোওপরেতিব সোসাইতীশিং/ফেদরেসনশিংদা শেলগী তেংবাং পীরি। NCDC দগী ফংবা ই-পাউগী মতুং ইন্না হৌখিবা চহি অহুম অসিদা লোন ওইনা পীখিবা শেনফম অসি লুপা করোর 1,34,670.90নি অদুগা গ্রান্ত ওইনা পীখিবা শেনফম অসিনা লুপা করোর 1,200.04নি। হৌখিবা চহি অহুম অসিদা NCDCনা শেলগী মতেং পীখিবা রাজ্যগী ওইবা ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্সকী অকুপ্পা মরোল এনেক্সর-IVদা পীরি।
এনেক্সর-I
NCD পোর্তেলগী মখাদা গুজরাত অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ য়াওনা লৈবাক অসিদা রেজিস্তর তৌখিবা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা ৱারোল (16.07.2024 ফাওবা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.
সোসাইতীশিংগী অপুনবা মশিং
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
2,215
2
অন্ধ্র প্রদেশ
17,675
3
অরুনাচল প্রদেশ
1,228
4
অসাম
11,204
5
বিহার
26,655
6
চান্দিগর
476
7
ছত্তিসগর
10,510
8
দিল্লী
5,944
9
গোৱা
5,467
10
গুজরাত
82,143
11
হরিয়ানা
32,860
12
হিমাচল প্রদেশ
5,170
13
জম্মু অমসুং কাশ্মির
9,488
14
ঝারখন্দ
11,472
15
কর্নাতকা
45,461
16
কেরালা
6,101
17
লদাখ
271
18
লক্ষদ্বীপ
42
19
মধ্য প্রদেশ
53,134
20
মহারাস্ত্র
2,22,324
21
মনিপুর
11,294
22
মেঘালয়
2,944
23
মিজোরাম
1,253
24
নাগালেন্দ
8,115
25
ওরিশা
7,581
26
পুদুচেরী
458
27
পঞ্জাব
19,074
28
রাজস্থান
37,429
29
সিক্কিম
3,797
30
তমিল নাদু
22,057
31
তেলঙ্গানা
60,619
32
দাদরা অমসুং নগর হভেলি অমদি দামন অমসুং দিয়ু
535
33
ত্রিপুরা
3,142
34
উত্তর প্রদেশ
44,579
35
উত্তরাখন্দ
5,360
36
ৱেস্ত বেঙ্গল
31,226
অপুনবা
8,09,303
এনেক্সর-II
কোওপরেসন মন্ত্রালয় অসি জুলাই 6, 2021দা লিংখৎলকপদগী হৌদুনা 'সহকার-সে-সমৃদ্ধি'গী মঙলান অদু মংফাওনহন্নবা অমসুং লৈবাক অসিদা প্রাইমরীদগী এপেক্স লেভেল কোওপরেতিব ফাওবগী কোওপরেতিব মুভমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং হেন্না চেৎশিলহন্নবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখ্রে। হৌজিক ফাওবদা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিং অমসুং খুমাং চাউশিনবগী লিস্ত অদু মখাদা পীরি:
1. প্রাইমারী কোওপরেতিবশিং ইকনোমিকেল্লী ভাইব্রেন্ত অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইহনবা
1. PACSবু মল্তি-পরপস, মল্তি-দিমেন্সনেল অমসুং ত্রান্সপরেন্ত এন্তিতীশিং ওইহনবা মোদেল বাই-লোশিং: রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং, নেস্নেল লেভেল ফেদরেসনশিং, স্তেত কোওপরেতিব বেঙ্কশিং (StCBশিং), দিস্ত্রিক্ত সেন্ত্রেল কোওপরেতিব বেঙ্কশিং (DCCBশিং) অসিনচিংবা য়াওনা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কা তান্নদুনা সরকারনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং পুম্নমক্কীদমক PACSকী মোদেল বাই-লোশিং শেমখ্রে, মসিনা PACSপু বিজিনেসকী থবক থৌরম 25 হেন্না পায়খৎনবা, গবর্নান্স, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং মখোয়গী ওপরেসনশিংদা পাউতাক পীবা ঙমহনগনি। PACSকী মেম্বরশিপ অসি হেন্না ইনক্লুসিব অমসুং ব্রোদ বেজ ওইহন্নবা, নুপীশিং অমসুং সেদ্যুল্দ কাস্ত/ সেদ্যুল্দ ত্রাইবশিংদা মতিক চাবা রিপ্রজেন্তেসন পীনবগী প্রোভিজনসু শেমখ্রে। হৌজিক ফাওবদা, রাজ্য/য়ু.তি. 32না মোদেল বাই-লোশিং চৎনহনখ্রে নত্ত্রগা মখোয়গী লৈরিবা বাই-লোশিং অসি মোদেল বাই-লোশিং অসিগা মান্নৈ।
1. কম্প্যুতরাইজেনগী খুত্থাংদা PACS মপাঙ্গল কনখৎহনবা: PACSপু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, লৈবাক অসিদা লৈরিবা ফঙ্কস্নেল PACS পুম্নমকপু কমন ERPদা য়ুম্ফম ওইবা নেস্নেল সোফৱেয়র অমদা পুরক্নবা, StCBশিং অমসুং DCCBশিংগী খুত্থাংদা মখোয়বু NABARD কা শম্নহন্নবা, অপুনবা শেনফম লুপা করোর 2,516 রোমগা লোয়ননা ফঙ্কস্নেল PACS শিংগী কম্প্যুতরাইজেসনগী প্রোজেক্ত অমা ভারত সরকারনা অয়াবা পীখ্রে। প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা রাজ্য/য়ু.তি. 30দগী পুন্না PACS 67,009 সেঙ্কসন তৌখ্রে। হার্দৱেয়র অসি রাজ্য/য়ু.তি. 28না ফংখ্রে। ERP সোফৱেয়রদা অপুনবা পেকেজ 25,674 ওনবোর্দ তৌখ্রে অমসুং PACS 15,207না থবক হৌখ্রে।
1. কভর তৌদ্রিবা পঞ্চায়ৎশিংদা অনৌবা মলতিপরপস PACS/দাইরী/ফিশরিজ কোওপরেতিবশিং লিংখৎলি: লাক্কদৌরিবা চহি মঙাদা পঞ্চায়ৎ/ খুঙ্গং পুম্নমক কোনশিন্দুনা অনৌবা মল্তিপরপস PACS নত্ত্রগা প্রাইমরী দাইরী/ ফিসরিজ কোওপরেতিবশিং লিংখৎনবগী থৌরাং, NABARD, NDDB, NFDB, NCDC অমসুং অতোপ্পা নেস্নেল লেভেল ফেদরেসনশিংগী মতেংগা লোয়ননা সরকারনা অয়াবা পীখ্রে। নেস্নেল কোওপরেতিব দেতাবেজগী মতুং ইন্না রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা অপুনবা অনৌবা PACS,, দাইরী অমসুং ফিশরিজ কোওপরেতিব সোসাইতী 6,844 রেজিস্তর তৌখ্রে।
1. কোওপরেতিব সেক্তরদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দিসেন্ত্রেলাইজ গ্রেন স্তোরেজ প্লান: AIF, AMI, SMAM, PMFME অসিনচিংবা য়াওনা GOIগী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিং পুনশিন্নদুনা PACSগী থাক্তা শঙ্গোম থম্নবগীদমক গুদামশিং, কস্তম হায়রিং সেন্তরশিং, প্রাইমরী প্রোসেসিং য়ুনিৎশিং অমসুং অতোপ্পা লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা সরকারনা থৌরাং অমা অয়াবা পীখ্রে। মসিনা চানবা পোৎলমশিং মাংবা অমসুং ত্রান্সপোর্তেসন কোস্ত হন্থহল্লগনি। মসিনা লৌমীশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিংগীদমক্তা হেন্না ফবা মমল ফংহল্লগনি অমসুং PACS লেভেলদা লৌউ-শিংউগী তোঙান-তোঙানবা মথৌ তাবশিং ফংহল্লগনি। পাইলোৎ প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা রাজ্য 11গী PACS 11দা গুদামশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং হৌজিক পাইলোৎ অসি অতোপ্পা PACS 500দা শন্দোক্লি।
1. ই-সর্ভিসেস হেন্না এক্সেস তৌনবা কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং (CSCশিং) ওইনা PACS লৈহনবা: কোওপরেসন মন্ত্রালয়, MeitY, NABARD অমসুং CSC ই-গবর্নান্স সর্ভিসেস ইন্দিয়া লিমিতেদকী মরক্তা PACS গী খুত্থাংদা বেঙ্কিং, ইন্সুরেন্স, আধার এনরোলমেন্ত/অপদেৎ তৌবা, হেল্থ সর্ভিসেস, পেন কার্দ অমসুং IRCTC/ বস/ এয়র তিকেৎ অসিনচিংবা ই-সর্ভিস 300 হেন্না পীনবগীদমক MoU অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। হৌজিক ফাওবদা, PACS. 37,169না খুঙ্গংগী মীওইশিংদা CSC সর্ভিসশিং ফংহনবা হৌদুনা PACS অসিগী ইনকমদা হেনগৎহনবসু ঙমখ্রে।
1. PACSনা অনৌবা ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং (FPOশিং) শেম্বা: সরকারনা FPOশিং শেম্বা ঙমদ্রিবা নৎত্রগা অতোপ্পা ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীনা কোনশিন্দ্রিবা ব্লোকশিংদা NCDC গী মতেংগা লোয়ননা PACS না অহেনবা FPO 1100 শেম্নবা অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মথক্তা, NCDCনা কোওপরেতিব সেক্তরদা FPO992 শেমখ্রে। মসিনা লৌমীশিংদা তঙাইফদবা কৈথেলগা মরী লৈনবা খুদোংচাবশিং ফংহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং মখোয়গী মহৈ-মরোংশিংগীদমক্তা অচুম্বা অমসুং রিম্যুনরেতিন ওইবা মমল ফংহনগনি।
1. PACSনা রিতেল পেত্রোল/দিজল আউৎলেৎশিংগীদা প্রাইওরিতী পীখি: পেত্রোল/ দিজল আউৎলেৎশিংগী এল্লোৎমেন্তগীদমক PACSপু কম্বাইন্দ কেতেগোরী 2 ((CC2)) দা য়াওহন্নবা সরকারনা অয়াবা পীখ্রে। ওইল মার্কেতিং কম্পনীশিং (OMCশিং) দগী ফংবা ই-পাউগী মতুং ইন্না রাজ্য/য়ু.তি. 25দগী PACS 270 হেনবনা রিতেল পেত্রোল/ দিজল আউৎলেৎশিংগীদমক ওনলাইন এপ্লাই তৌখ্রে।
1. PACSতা বল্ক কঞ্জ্যুমর পেত্রোল পম্পশিংবু রিতেল আউৎলেৎশিংদা ওন্থোকপগী অয়াবা পীখ্রে: পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়গা ৱারী শানখিবগী মতুং ইন্না, হৌজিক লৈরিবা বুল্ক কঞ্জ্যুমর লাইসেন্স পায়রিবা PACSবু PACSগী শেন্দোং হেনগৎহন্নবা অমসুং খুঙ্গংগী লমশিংদা থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা রিতেল আউৎলেৎশিং ওন্থোক্নবা গাইদলাইনশিং পীখ্রে। হোলসেল কঞ্জ্যুমর পম্প লৈবা রাজ্য 4গী PACS 109না রিতেল আউৎলেৎশিংদা ওন্থোক্নবা অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মনুংদা PACS 43না OMCশিংদগী লেতর ওফ ইন্তেন্ত (LOI) ফংখ্রে।
1. PACSনা মাগী থবক-থৌরমশিং দাইভর্সিফাই তৌনবগীদমক LPG দিস্ত্রিব্যুতরশিপকী ইলিজিবল ওইরে: সরকারনা হৌজিক্তি PACS শিংদা LPG দিস্ত্রিব্যুতরশিপকীদমক এপ্লাই তৌবগী অয়াবা পীরে। মসিনা PACSদা মখোয়গী শেন্মিৎলোনগী থবকশিং হেনগৎহন্নবা অমসুং খুঙ্গংগী লমশিংদা অনৌবা থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবা অমা পীগনি। রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী মরিদগী, অপুনবা PACS 31না ওনলাইন এপ্লিকেসন থাজিনখ্রে।
1. PACSনা খুঙ্গংগী থাক্তা জেনরিক মেদিসিনশিং এক্সেস তৌবা হেনগৎহন্নবা পি.এম. ভারতীয় জন ঔশাধি কেন্দ্র ওইরি: সরকারনা PACSবু প্রধান মন্ত্রী ভারতীয় জন ঔশাধি কেন্দ্রশিং চলাইবদা পুক্নিং থৌগৎলি। মসিনা মখোয়দা অহেনবা ইনকমগী সোর্স ফংহল্লগনি অমসুং খুঙ্গংগী মীওইশিংদা জেনেরিক হিদাক-লাংথকশিং ফংহনবদা মতেং ওইরগনি। হৌজিক ফাওবদা, পি.এম. ভারতীয জন ঔশাধী কেন্দ্রশিংগীদমক PACS/কোওপরেতিব সোসাইতী 4,341না ওনলাইন এপ্লাই তৌখ্রে। মসিগী মনুংদা PMBIনা PACS 2,594দা অহানবা অয়াবা পীখ্রে অমসুং পি.এম. ভারতীয জন ঔশাধী কেন্দ্রশিং ওইনা মথৌ তৌনবা শেম-শারিবা স্তেত দ্রগ কন্ত্রোলরশিংদগী দ্রগ লাইসেন্স 674 ফংখ্রে।
1. PACSনা প্রধান মন্ত্রী কিসান সমৃদ্ধি কেন্দ্রশিং (PMKSK) ওইরি: লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা ফর্তিলাইজর অমসুং মসিগা মরী লৈনবা সর্ভিসশিং শোইদনা ফংহন্নবা সরকারনা PMKSK ওপরেৎ তৌনবা PACS প্রমোৎ তৌরি। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা পীরকপা ঈ-পাউগী মতুং ইন্না, PACS 38,141না PMKSK ওইনা মথৌ তৌরি।
1. PACSগী লেভেলদা পি.এম.-কুসুমগা পুনশিল্লি: PACSকা মরী লৈনবা লৌমীশিংনা সোলর এগ্রিকলচরেল ৱাতর পম্পশিং শীজিন্নবা অমসুং মখোয়গী ফার্মশিংদা ফোতোভোলতেক মোদ্যুলশিং ইনস্তোল তৌবা য়াই।
1. PACSনা রুরেল পাইপ ৱাতর সপ্লাই স্কিমশিং (PWS)গী O&M পাঙথোক্কনি: রুরেল এরিয়াশিংদা PACSকী দীপ রীচ ঙম্নবা, কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী থৌরাং মখাদা, জল শক্তি মন্ত্রালয়না PACSবু রুরেল এরিয়াশিংদা PWSকী ওপরেসন অমসুং মেইন্তেনন্স (O&M) পাংথোক্নবা ইলিজিবল এজেন্সী অমা ওইনা শেমখ্রে। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদগী ফংবা ঈ-পাউগী মতুং ইন্না, পঞ্জায়ত/ভিলেজ লেভেলদা O&M সর্ভিসশিং ফংহন্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তি. 16না PACS 1,833 মশক খঙদোকখ্রে/খনখ্রে।
1. দোরস্তেপ ফাইনান্সিএল সর্ভিসশিং ফংহন্নবা মাইক্রো-ATMশিংদগী বেঙ্ক মিত্র কোওপরেতিব সোসাইতীশিং: দাইরী অমসুং ফিসরিজ কোওপরেতিব সোসাইতীশিং অসি DCCBs অমসুং StCBsগী বেঙ্ক মিত্রশিং ওইবা য়াই। ইজ ওফ দুইং বিজিনেস, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং ফাইনান্সিএল ইনক্লুসনগীদমক, মাইক্রো-ATMশিং অসি বেঙ্ক মিত্র কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা NABARDকী মতেংগা লোয়ননা 'দোর-স্তেপ ফাইনান্সিএল সর্ভিসেস' ফংহন্নবা পীরি। পাইলোৎ প্রোজেক্ত অমা ওইনা গুজরাতকী পঞ্চমহল অমসুং বনাসকান্থা জিলাশিংদা বেঙ্ক মিত্র কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা মাইক্রো-ATM 2700গী মথক্তা য়েন্থোকখ্রে। মসিগী খোঙথাং অসি হৌজিক গুজরাতকী জিলা খুদিংমক্তা পায়খৎলি।
1. রুপে কিসান কার্দদগী মিল্ক কোওপরেতিবশিংগী মেম্বরশিং: DCCBs/ StCBশিং অসিনা য়ৌশিনবা হেনগৎহন্নবা অমসুং দাইরী কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী মেম্বরশিংদা তঙাইফদবা লিক্বিদিতী ফংহন্নবা, কোওপরেতিবশিংগী মেম্বরশিংদা শেন্দোইগী চাং খরা তাবা রেৎতা ক্রেদিৎ পীনবা অমসুং অতোপ্পা শেন-থুমগী ত্রাঞ্জেক্সনশিং পাংথোকপা ঙম্নবা রুপে কিসান ক্রেদিৎ কার্দশিং (KCC) য়েন্থোক্লি। হৌজিক ফাওবদা গুজরাতকী পঞ্চমহল অমসুং বনাসকান্তা জিলাশিংদা লুপা 48,000গী KCC য়েন্থোকখ্রে। মসিগী খোঙথাং অসি হৌজিক গুজরাতকী জিলা খুদিংমক্তা পায়খৎলি।
1. ফিশ ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইনেসন (FFPO) শেম্মি: ঙামীশিংদা কৈথেলগা মরী লৈনবা অমসুং প্রোসেসিং ফেসিলিতীশিং ফংহন্নবগীদমক, NCDC না অহানবা তাঙ্কক্তা FFPO69 রেজিস্তর তৌখ্রে। মসিগী মথক্তা, ভারত সরকারগী ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা হৌজিক লৈরিবা ফিসরিজ কোওপরেতিব সোসাইতী 1000বু FFPOদা ওন্থোকপগী থবক NCDC দা লুপা করোর 225.50গী আউৎলে অমা অয়াবা পীখ্রে।
1. অর্বান অমসুং রুরেল কোওপরেতিব বেঙ্কশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি
1. UCBশিংদা মখোয়গী বিজিনেস পাকথোক চাউথোকহন্নবা অনৌবা ব্রাঞ্চশিং হাংদোকপা য়াহনখি: UCBশিংনা হৌজিক্তি RBIগী অয়াবা য়াওদনা মমাংগী শেনবা চহিদা লৈরিবা ব্রাঞ্চশিংগী 10% (য়াম্লবদা ব্রাঞ্চ 5) ফাওবা অনৌবা ব্রাঞ্চশিং হাংবা য়াগনি।
1. UCBশিংদা মখোয়গী কস্তমরশিংদা দোরস্তেপ সর্ভিসশিং ফংহন্নবা RBIনা অয়াবা পীখ্রে: UCBশিংনা হৌজিক দোর স্তেপ বেঙ্কিং ফেসিলিতী পীবা হৌরে। হায়রিবা বেঙ্কশিং অসিগী একাউন্ত হোল্দরশিংনা হৌজিক্তি ময়ুমদা বেঙ্কিং ফেসিলিতী কয়া হায়বদি শেল লৌথোকপা, শেল থাবা, KYC, দিমান্দ দ্রাফ অমসুং পেন্সনরশিংগীদমক লাইফ সর্তিফিকেৎ অসিনচিংবা ফংহল্লগনি।
1. কোওপরেতিব বেঙ্কশিংদা কম্মর্সিএল বেঙ্কশিংগুম্বা আউৎস্তেন্দিং লোনশিংগী ৱান-তাইম সেত্তলমেন্ত তৌবা য়াহনখি: কোওপরেতিব বেঙ্কশিংনা বোর্দনা অয়াবা পীরবা পোলিসীশিংগী খুত্থাংদা তেক্নিকেল রাইদ-ওফকা লোয়ননা হৌজিক্তি লোন লৌরিবশিংদা সেত্তলমেন্ত তৌনবগী থৌওং পীবা ঙম্লে।
1. UCBশিংদা পীরিবা প্রাইওরিতী সেক্তর লেন্দিং (PSL) গী পান্দমশিং ফংনবা মতমগী লিমিৎ হেনগৎলকখ্রে: RBI না UCBশিংদা প্রাইওরিতী সেক্তর লেন্দিং (PSL) গী পান্দমশিং ফংনবা মতমগী লিমিৎ চহি অনি, হায়বদি মার্চ 31, 2026 ফাওবা শাংদোকখ্রে।
1. UCBশিংগা চাং নাইনা ৱারী শান্নবগীদমক RBIদা নোদেল ওফিসর অমা খল্লকখ্রে: কোওপরেতিব সেক্তরগী অচেৎপা কোওর্দিনেসন অমসুং মীৎয়েং থম্বা ৱারী শান‌নবগীদমক মতম শাংনা লৈরক্লবা দিমান্দ অদু ফংনবা, আর.বি.আই.না নোদেল ওফিসর অমা খল্লকখ্রে।
1. রুরেল অমসুং অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্কশিংগীদমক RBIনা ইন্দিভিজুএল হাউসিং লোনগী লিমিৎ অসি শরুক অনি হেন্না হেনগৎহনখ্রে:
1. অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্কশিংগী হাউজিং লোন লিমিৎ অসি হৌজিক লুপা লাখ 30দগী লুপা লাখ 60দা হেনগৎহনখ্রে।
2. রুরেল কোওপরেতিব বেঙ্কশিংগী হাউজিং লোন লিমিৎ অসি লুপা লাখ 75 ফাওবা শরুক অনি অমসুং তংখায় হেনগৎহনখ্রে।
1. রুরেল কোওপরেতিব বেঙ্কশিংনা হৌজিক্তি কম্মর্সিএল রিয়েল ইস্তেৎ/ রেসিদেন্সিএল হাউজিং সেক্তরদা লোন পীনবা ঙম্লগনি: মসিনা মখোয়গী বিজিনেস দাইভর্সিফাই তৌগনি। মসিনা রুরেল কোওপরেতিব বেঙ্কশিংদা মখোয়গী বিজিনেস দাইভর্সিফাই তৌবা হেনগৎহনবদা মতেং পাংবতা নত্তনা হাউজিং কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদসু কান্নবা ফংহল্লগনি।
1. কোওপরেতিব বেঙ্কশিংগীদমক লাইসেন্স ফী হন্থহনখি: কোওপরেতিব বেঙ্কশিংবু 'আধার ইনেবল পেমেন্ত সিস্তেম' (AePS) দা য়াওহন্নবা লাইসেন্স ফি অসি ত্রাঞ্জেক্সন মশীংগা লিঙ্ক তৌদুনা হন্থহনখ্রে। কোওপরেতিব ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংনসু প্রি-প্রদক্সন ফেজগী অহানবা থা অহুমগী ওইনা ফেসিলিতী অসি শেল চংদনা ফংগনি। মসিগী মতেংনা, লৌমীশিংনা হৌজিক বাইওমেত্রিক্কী খুত্থাংদা মখোয়গী ময়ুমদা বেঙ্কিংগী খুদোংচাবা ফংগনি।
1. নন সেদ্যুল্দ UCB, StCB অমসুং DCCBশিং অসি লেন্দিংদা কোওপরেতিনশিংগী শিয়র হেনগৎহন্নবা CGTMSE স্কিমদা মেম্বর লেন্দিং ইন্সতিত্যুসনশিং (MLIশিং) ওইনা নোতিফাই তৌখি: কোওপরেতিব বেঙ্কশিংনা হৌজিক পীরিবা লোনশিংগী চাদা 85 ফাওবগী রিস্ক কভরেজগী খুদোংচাবা লৌবা ঙম্লগনি। লোয়ননা কোওপরেতিব সেক্তরগী ইন্তর্প্রাইজেসশিংনা কোওপরেতিব বেঙ্কশিংদগী কোলেতরেল ফ্রী ওইবা লোনশিংসু ফংবা ঙম্লগনি।
1. অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্কশিং য়াওহন্নবা সেদ্যুলিং নোর্মশিংগী নোতিফিকেসন: 'ফাইনান্সিএল্লি সোল্দ এন্দ ৱেল মেনেজমেন্ত' (FSWM) গী ক্রাইতেরিয়া মপুং ফাহনবা অমসুং হৌখিবা চহি অনি অসিদা তিয়র 3গী ওইনা ক্লাসিফাই তৌনবগীদমক মথৌ তাবা মিনিমম দিপোজিৎশিং থম্বা UCBশিং অসি হৌজিক্তি রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া এক্ত, 1934গী সেদ্যুল IIদা য়াওহন্নবা ইলিজিবল ওইরে অমসুং 'সেদ্যুল'গী থাক ফংগনি।
1. গোল্দ লোনগীদমক RBI না মোনিতরী সিলিং শরুক অনি হেনগৎখ্রে: PSL গী পান্দমশিং ফংলবা UCBশিংগী ওইনা RBIনা মোনিতরী সিলিং লুপা লাখ 2দগী লুপা লাখ 4দা হেনগৎখ্রে।
1. অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্কশিংগী অম্ব্রেলেল ওর্গনাইজেসন: RBIনা নেস্নেল ফেদরেসন ওফ অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্কস এন্দ ক্রেদিৎ সোসাইতীস লিমিতেদতা অয়াবা পীখ্রে। UCB সেক্তরগীদমক অম্ব্রেল্লা ওর্গনাইজেসন (UO) অমা শেম্নবা নেস্নেল ফেদরেসন ওফ অর্বান কো-ওপরেতিব বেঙ্কস এন্দ ক্রেদিৎ সোসাইতীজ লিমিতেদ (NAFCUB) দা অয়াবা পীখি। মসিনা UCB 1500 রোমদা মথৌ তাবা IT ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ওপরেস্নেল সপোর্ত ফংহল্লগনি।
1. ইনকম তেক্স এক্ততা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী অৱাবা কোকহনবা
1. লুপা করোর 1দগী 10 ফাওবগী মরক্তা ইনকম লৈবা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগীদমক্তা সারচার্জ 12%দগী 7%দা হন্থখ্রে: মসিনা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা ইনকম তেক্সকী বোর্দ হন্থহল্লগনি অমসুং মখোয়গী মেম্বরশিংগী কান্ননবগীদমক্তা থবক তৌনবগীদমক্তা মখোয়দা কেপিতেল হেন্না ফংহল্লগনি।
1. কোওপরেতিবশিংগীদমক্তা MAT অসি 18.5%দগী 15%দা হন্থখ্রে: হায়রিবা প্রোভিজন অসিগা লোয়ননা কোওপরেতিব সোসাইতীশিং অমসুং কম্পনীশিংগী মরক্তা হীরম অসিগী মতাংদা পেরিতী লৈরে।
1. . ইনকম তেক্স এক্তকী সেক্সন 269STগী মখাদা শেলগী ত্রাঞ্জেক্সনশিংদা রিলিফ: আই.তি. এক্তকী সেক্সন 269STগী মখাদা কোওপরেতিবশিংনা শেলগী ত্রাঞ্জেক্সনশিংদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবগীদমক, কোওপরেতিব সোসাইতী অমনা মহাক্কী দিস্ত্রিব্যুতরগা নোংমদা লুপা লাখ 2দগী হন্থবা শেলগী ত্রাঞ্জেক্সনশিং তোঙান্না খন্নগনি অমসুং ইনকম তেক্স পেনাল্তী লৌরোই হায়না সরকারনা ক্লিয়াফিকেসন অমা থোকখ্রে।
1. অনৌবা মেন্যুফেকচরিং কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগীদমক তেক্স ককপা: 2024গী মার্চ 31 ফাওবগী মনুংদা মেন্যুফেকচরিংগী থবকশিং হৌরকপা অনৌবা কোওপরেতিবশিংগীদমক হান্নগী রেৎ চাদা 30গী মথক্তা সারচার্জ লৌবগী চাংগা চাংদম্নবদা চাদা 15গী হন্থবা তেক্স রেৎ লৌবা হায়না সরকারনা ৱারেপ লৌখ্রে। মসিনা মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা অনৌবা কোওপরেতিব সোসাইতীশিং শেমগৎলকপদা পুক্নিং থৌগৎলগনি।
1. PACS অমসুং PCARDBশিংনা শেল থাদবা অমসুং শেলগী লোনগী লিমিৎ হেনগৎলকপা: সরকারনা PACS অমসুং প্রাইমরী কোওপরেতিব এগ্রিকলচর অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্ত বেঙ্কশিংনা শেল থাদবা অমসুং শেলগী লোনগী লিমিৎ অসি মেম্বর অমদা লুপা 20,000দগী লুপা লাখ 2দা হেনগৎখ্রে। মসিগী প্রোভিজন অসিনা মখোয়গী থবকশিং লাইথোকহল্লগনি, মখোয়গী ললোন-ইতিক হেনগৎহল্লগনি অমসুং মখোয়গী খুন্নাইগী মীওইশিংদা কান্নবা পীগনি।
1. শেল লৌথোকপদা তেক্স দিদক্তেদ এৎ সোর্স (TDS) লিমিৎ হেনগৎলকপা: সরকারনা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী শেল লৌথোকপগী লিমিৎ অসি সোর্সতা তেক্স দিদক্ত তৌদনা চহি অমদা লুপা করোর 1দগী লুপা করোর 3দা হেনগৎহনখ্রে। প্রোভিজন অসিনা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা তেক্স দিদক্তেদ এৎ সোর্স (TDS) সেভ তৌগনি। মসিনা মখোয়গী লিক্বিদিতী হেনগৎহনগনি।
1. কোওপরেতিব সুগর মিলশিং হিংগৎহনবা
1. সুগর কোওপরেতিব মিলশিংদা ইনকম তেক্সতগী রিলিফ পীবা: কোওপরেতিব চিনিগী মিলশিংনা লৌমীশিংদা চিনিগী মমল ৱাংহনবগীদমক ফেয়র এন্দ রিমুনরেতিব নৎত্রগা স্তেত এদভাইজ প্রাইস ফাওবা পীবগীদমক এপ্রিল, 2016দগী অহেনবা ইনকম তেক্স লৌরোই হায়না সরকারনা ক্লিয়রেন্স অমা থোকখ্রে।
1. সুগর কোওপরেতিব মিলশিংগী ইনকম তেক্সকা মরী লৈনবা চহি কয়াগী মমাঙদগী লৈরক্লবা ইসুশিংগী ৱারোইশিন পুরকপা: সরকারনা 2023-24গী য়ুনিয়ন বজেৎতা প্রোভিজন অমা শেমখ্রে। মসিদা সুগর কোওপরেতিবশিংনা চিনিগী থারিবা মীওইশিংদা পীখিবা মখোয়গী শেনফম অদু এসেসমেন্ত ইয়র 2016-17গী মমাংগী মতমগী ওইনা ক্লেম তৌবা য়াহনখ্রে। মসিনা মখোয়দা লুপা করোর 10,000 হেন্না কোকহনগনি।
1. সুগর কোওপরেতিব মিলশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লুপা করোর 10,000গী লোন স্কিম হৌদোকখ্রে: সরকারনা NCDC গী খুত্থাংদা ইথানোল প্লান্তশিং নৎত্রগা কোজেনেসন প্লান্তশিং লিংখৎনবা নৎত্রগা ৱার্কিং কেপিতেল নৎত্রগা পান্দম অহুম অসিগীদমক স্কিম অমা হৌদোকখ্রে। শেলগী শেনফম লু. হৌজিক ফাওবদা কোওপরেতিব সুগর মিল 36দা NCDC না লুপা করোর 5746.76গী অয়াবা পীখ্রে।
2. কোওপরেতিব সুগর মিলশিংদা ইথানোল য়োনবদা অহেনবা খুদোংচাবা পীবা: কোওপরেতিব সুগর মিলশিংবু ইথানোল ব্লেন্দিং প্রোগ্রাম (EBP) গী মখাদা ভারত সরকারনা ইথানোল য়োনবদা প্রাইবেৎ কম্পনীশিংগা মান্নহনখ্রে।
1. মেলাসতা GST 28%দগী 5%দা হন্থহনখ্রে: সরকারনা মেলাসতা GST 28%দগী 5%দা হন্থহন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। মসিনা কোওপরেতিব সুগর মিলশিংদা মখোয়গী মেম্বরশিংগীদমক হেন্না শেন্দোং ফংহন্নবা মতেং পাংগনি।
1. অনৌবা নেস্নেল লেভেল মলতি-স্তেৎ সোসাইতী অহুম
1. সর্তিফিকেৎ তৌরবা মরু-মরাংশিংগীদমক্তা অনৌবা নেস্নেল মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব সীদ সোসাইতী: সরকারনা MSCS এক্ত, 2002গী মখাদা অনৌবা মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব সীদ সোসাইতী অমা লিংখৎলে। মদুদি ভারতী বীজ সাহকারি সমিতি লিমিতেদ (BBSSL) নি। মসিনা ক্বালিতী লৈবা মহৈ-মরোংশিং থাবগী, পুথোকপগী অমসুং ব্রেন্দ অমগী মখাদা য়েন্থোক্নবগীদমক্তা ওর্গানাইজেসন অমা ওইগনি। রবি সিজনগী মনুংদা BBSSL না হৌজিক ফাওবদা গেহু, হঙ্গাম অমসুং হৱায় (গ্রাম, পি) গী ব্রীদর সীদশিং হেক্তর 366গী লমদা থাখ্রে। মতৌ অসুম্না, খারিফ সিজনগী মনুংদা, ফৌ, মোং, নুং হৱায় , লৈবাক হৱায়, জাৱার অমসুং গ্বারগী ব্রীদর সীদশিং হেক্তর 148.26গী লমদা থাখ্রে। ঙসি ফাওবদা PACS/কোওপরেতিব সোসাইতী 11714না BBSSL গী মেম্বর ওইখ্রে।
1. ওর্গানিক ফার্মিংগীদমক্তা অনৌবা নেস্নেল মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব ওর্গানিক সোসাইতী: সরকারনা MSCS এক্ত, 2002গী মখাদা অনৌবা মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব ওর্গানিক সোসাইতী অমা লিংখৎলে। মসিগী মমিংদি নেস্নেল কোওপরেতিব ওর্গানিক্স লিমিতেদ (NCOL) অসিনি। মসিনা সর্টিফাইদ অমসুং ওথেন্তিক ওর্গানিক প্রদক্তশিং পুথোক্নবা, য়েন্থোক্নবা অমসুং কৈথেলদা য়োনবগী ওর্গানাইজেসন অমা ওইগনি। হৌজিক ফাওবদা PACS/ কোওপরেতিব সোসাইতী 3775না NCOLগী মেম্বর ওইরে। হৌজিক ফাওবদা NCOL না 'ভারত ওর্গানিক্স' ব্রেন্দগী মখাদা ওর্গানিক প্রদক্ত 12 হৌদোকখ্রে।
1. এক্সপোর্তশিং প্রমোৎ তৌনবা অনৌবা নেস্নেল মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব এক্সপোর্ত সোসাইতী: সরকারনা MSCS এক্ত, 2002গী মখাদা অনৌবা মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব এক্সপোর্ত সোসাইতী অমা লিংখৎখ্রে। মসিগী মমিংদি নেস্নেল কোওপরেতিব এক্সপোর্ত লিমিতেদ (NCEL) ওইগনি। হৌজিক ফাওবদা, PACS/ কোওপরেতিব সোসাইতী 7700 রোম্না NCELগী মেম্বর ওইখ্রে। NCELনা পুন্না পোৎলম মেত্রিক তন 8,15,007 এক্সপোর্ত তৌখ্রে। মসিগী মনুংদা, চেং মেত্রিক তন 8,01,790, তিলহৌ মেত্রিক তন 7,685, চিনি মেত্রিক তন 4,507, গেহু মেত্রিক তন 1025 এক্সপোর্ত তৌখ্রে।
1. কোওপরেতিবশিংদা কেপাসিতী বিল্দিং
1. নেস্নেল কাউন্সিল ফোর কোওপরেতিব ত্রেনিং (NCCT) গী খুত্থাংদা ত্রেনিং অমসুং এৱারনেস প্রমোৎ তৌবা: মানা য়ৌশিনবা হেনগৎহন্দুনা, NCCT না ত্রেনিং প্রোগ্রাম 3,619 পাঙথোকখ্রে অমসুং এফ.ৱাই. 2023-24দা শরুক য়ারিবা মীওই 2,21,478দা ত্রেনিং পীখ্রে। 2024গী এপ্রিলদগী জুন ফাওবদা, এন.সি.সি.তি.না প্রোগ্রাম 435গী ক্বাতর্লী পান্দমগা চাংদম্নবদা প্রোগ্রাম 494 পাংথোকখ্রে অমসুং শরুক য়ারিবা 10875গী পান্দমগা চাংদম্নবদা শরুক য়ারিবা 19,591 ত্রেনিং পীখ্রে।
1. কোওপরেতিব য়ুনিভর্সিতী লিংখৎপা: কোওপরেতিব এজুকেসন, ত্রেনিং, কন্সল্তেন্সি, রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত অমসুং ত্রেন তৌরবা মেনপাৱরগী সস্তেনেবল অমসুং ক্বালিতী সপ্লাইগীদমক নেস্নেল কোওপরেতিব য়ুনিভর্সিতী লিংখৎনবা কোওপরেতিব মিনিস্ত্রীনা কেবিনেৎ নোৎ শেমখ্রে।
1. ‘ইজ ওফ দুইং বিজিনেস’কীদমক ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী শীজিন্নবা
1. সেন্ত্রেল রেজিস্তারগী ওফিস কম্প্যুতরাইজ তৌবা: সেন্ত্রেল রেজিস্তারগী ওফিস অসি মতম চানা এপ্লিকেসনশিং অমসুং সর্ভিসকী রিক্বেস্তশিং প্রোসেস তৌবদা মতেং পাংগদবা মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগীদমক দিজিতেল ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা কম্প্যুতরাইজ তৌখ্রে।
1. রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা RCSশিংগী ওফিস কম্প্যুতরাইজেসন তৌনবা স্কিম: কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগীদমক্তা ইজ ওফ দুইং ব্যুজিনেস হেনগৎহন্নবা অমসুং রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্তা ত্রান্সপরেন্ত পেপরলেস রেগুলেসনগীদমক দিজিতেল ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা, RCS ওফিসশিং কম্প্যুতরাইজেসন তৌনবা সেন্ত্রেল্লি স্পোন্সর তৌরবা প্রোজেক্ত অমা সরকারনা অয়াবা পীখ্রে। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা হার্দৱার্দ, সোফৱেয়র শেমগৎপা, অসিনচিংবশিং লৈহন্নবা গ্রান্ত পীগনি।
1. এগ্রিজকচর এন্দ রুরেল দিবেলপমেন্ত বেঙ্কশিং (ARDBশিং) কম্প্যুতরাইজেসন তৌবা: লোং-তর্ম কোওপরেতিব ক্রেদিৎ স্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা এগ্রিজকচর এন্দ রুরেল দিবেলপমেন্ত বেঙ্কশিং (ARDBশিং) কম্প্যুতরাইজেসন তৌবগী রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী 13 কোনশিনবা প্রোজেক্ত অসি সরকারনা অয়াবা পীখ্রে। NABARDনা প্রোজেক্ত অসিগী ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী ওইরি অমসুং ARDBশিংগীদমক নেস্নেল-লেভেল সোফৱেয়র অমা দিবেলপ তৌগনি। হার্দৱেয়র, লেগেসী দেতাগী দিজিতাইজেসনগীদমক সপ্পোর্ত, এমপ্লোয়ীশিংদা ত্রেনিং পীবা অসি প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা চত্থগনি। হৌজিক ফাওবা রাজ্য/য়ু.তি. 10দগী প্রপোজেলশিং লাক্তুনা সেঙ্কসন তৌখ্রে। মখা তানা GOIগী লুপা করোর 4.26 ওইবা শেনফম অমা FY2023-24 অমসুং FY2024-25দা হার্দৱেয়র, দিজিতাইজেসন, অমসুং সপ্পোর্ত সিস্তেম সেৎ অপ তৌনবগীদমক রাজ্য/য়ু.তি. 8দা কাইথখি।
1. অতৈ ইনিসিএতিবশিং
1. অশেংবা অমসুং অপদেৎ তৌরবা দেতা রিপোজিস্তরীগীদমক অনৌবা নেস্নেল কোওপরেতিব দেতাবেজ: লৈবাক শিনবা থুংনা কোওপরেতিবশিংগা মরী লৈনবা প্রোগ্রামশিং/ স্কিমশিং পায়খৎপদা স্তেকহোল্দরশিংদা মতেং পাংনবা স্তেত সরকারশিংগী মতেংগা লোয়ননা লৈবাক অসিদা কোওপরেতিবশিংগী দেতাবেজ অমা শেমখ্রে। হৌজিক ফাওবদা, কোওপরেতিব লাখ 8.09 রোমগী দেতাবেজ অসিদা দেতা য়াওখ্রে।
1. অনৌবা নেস্নেল কোওপরেতিব পোলিসী শেমগৎপা: "সহকার-সে-সমৃদ্ধি"গী মঙলান অসি মংফাওনহন্নবা অনৌবা নেস্নেল কোওপরেতিব পোলিসী শেমগৎনবা লৈবাক শিনবা থুংবদগী এক্সপর্ত 49 অমসুং স্তেকহোল্দরশিং য়াওবা নেস্নেল লেভেল কমিতী অমা শেমখ্রে।
1. মল্তি-স্তেৎ কো-ওপরেতিব সোসাইতী (অমেন্দমেন্ত) এক্ত, 2023: গবর্নান্স মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, ত্রান্সপরেন্সী হেনগৎহন্নবা, একাউন্তেবিলিতী হেঙ্গৎহন্নবা, ইলেক্তোরেল প্রোসেস রিফোর্ম তৌনবা অমসুং মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা 97শুবা কন্সতিত্যুসন এমেন্দমেন্তগী প্রোভিজনশিং য়াওহন্নবা MSCS এক্ত, 2002দা এমেন্দ তৌখ্রে।
1. GeM পোর্তেলদা কোওপরেতিবশিংবু 'মনা য়োনবা' ওইনা য়াওহনবা: সরকারনা কোওপরেতিবশিংবু GeM দা 'মনা য়োনবা' ওইনা রেজিস্তর তৌনবা অয়াবা পীখ্রে। মসিনা শেন্মিৎলোনগী ওইবা পোৎ-চৈ অমসুং সর্ভিসশিং লায়থোকহন্নবা অমসুং হেন্না ত্রান্সপরেন্সী হেনগৎহন্নবগীদমক্তা মখোয়বু ভেন্দর লাখ 67 হেনবদগী পোৎ-চৈ অমসুং সর্ভিসশিং লৌবা য়াহল্লগনি। হৌজিক ফাওবদা কোওপরেতিব সোসাইতী 559বু GeMদা বায়র ওইনা য়াওহনখ্রে।
1. নেস্নেল কোওপরেতিব দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (NCDC) গী রেঞ্জ অমসুং দেপ পাকথোক চাউথোকহন্নবা: NCDC না তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা SHGশিংগীদমক ‘স্বায়মশক্তিসহকার’; লোং-তর্ম এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎকীদমক ‘দীরঘাবাধি কৃশক শহকার’ অমসুং দাইরীগীদমক ‘দাইরী সহকার’গুম্বা অনৌবা স্কিমশিং হৌদোকখ্রে। অপুনবা শেলগী তেংবাং লুপা কোতি 60,618.47 FY 2023-24গী ওইনা NCDCনা পীখ্রে। NCDC না শেনবা চহি 2024-25দা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর 19,287.17গী শেনফম পীখ্রে। ভারত সরকারনা NCDC দা সরকারগী গেরেন্তীগা লোয়ননা লুপা করোর 2000গী বোন্দ ইসু তৌবগী অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মথক্তা, NCDC না অরুনাচল প্রদেশ, মেঘালয়, মিজোরাম, মনিপুর, নাগালেন্দ অমসুং ত্রিপুরা হায়রিবা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য 6 অসিদা সব-ওফিসশিং লিংখৎলি। মসিগী পান্দমদি তোঙান তোঙানবা নেস্নেল স্কিমশিং অসি কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা মখোয়গী য়ুমদা য়ৌহনবনি।
1. NCDC না দিপ সী ত্রোলরশিংগীদমক শেলগী তেংবাং: NCDC না ভারত সরকারগী ফিসরিজ দিপার্তমেন্তগা লোয়ননা দিপ সী ত্রোলরশিংগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিংগীদমক শেলগী তেংবাং পীরি। NCDC না শেলগী মতেং কয়া অমা অয়াবা পীখ্রে। মহারাস্ত্রদা লুপা করোর 20.30গী ব্লোক কোস্ত লুপা করোর 20.30দা দিপ সী ত্রোলর 14 লৈহন্নবা লুপা কোতি 11.55 পীখি। লুপা কোতি 46.74গী ব্লোক কোস্তদা সীফুদ প্রোসেসিং য়ুনিৎ অমা লিংখৎনবা মুম্বাইগী রাজমাতা বিকাস মেকচিমর সাহাকরি সেনা লিমিতেদনা লুপা করোর 37.39 পীখি। কেরলা সরকার অমসুং NCDCগী ইন্তিগ্রেতেদ ফিসরিজ দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত (IFDP) গীদমক লুপা কোতি 36.00গী ব্লোক কোস্তগা লোইননা লুপা করোর 36.00গী দিপ সী ত্রোলর 30 লৈনবা গুজরাতকী শ্রী মহাবির মাকচিমর সাহাকরি মন্দালি লিমিতেদকী প্রপোজেল অয়াবা পীখ্রে।
1. সাহারা গ্রুপ ওফ সোসাইতীশিংগী ইনভেস্তরশিংদা শেল হন্দোকপা: সাহারা গ্রুপ ওফ সোসাইতীশিংগী কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী অশেংবা দিপোজিতরশিংদা শেল হন্দোক্নবা পোর্তেল অমা ত্রান্সপরেন্ত ওইবা মওংদা হৌদোক্লে। মখোয়গী দিপোজিৎশিং অমসুং ক্লেমশিং অদু মওং চুম্না মশক খংদোক্লবা অমসুং প্রমান পীখ্রবা মতুংদা দিসবেসমেন্তশিং অসি হান্ননা হৌখ্রে।
এনেক্সর-III
2022-23, 2023-24 & 2024-25গী চহিশিংদা “PACS কম্প্যুতরাইজেসন” অমসুং “ARDBগী কম্প্যুতরাইজেসন”গী সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর প্রোজেক্তকী মখাদা কো-ওপরেতিবশিংদা কাইথখিবা ফন্দশিংগী রাজ্যগী ওইবা অমসুং চহিগী ওইবা অকুপ্পা ৱারোল
1. “PACS কম্প্যুতরাইজেসন” তৌনবগী সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর প্রোজেক্তকী মখাদা কাইথখিবা GOIগী শিয়র
(লুপাদা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.শিং
FY 2022-23
FY 2023-24
FY 2024-25
অপুনবা
1
ছত্তিসগর
14,86,00,000
0
-
14,86,00,000
2
মধ্য প্রদেশ
33,23,00,000
25,42,25,000
-
58,65,25,000
3
অন্ধ্র প্রদেশ
14,93,00,000
3,74,47,271
-
18,67,47,271
4
পঞ্জাব
25,52,00,000
0
-
25,52,00,000
5
ৱেস্ত বেঙ্গল
30,54,00,000
0
-
30,54,00,000
6
ঝারখন্দ
10,99,00,000
0
-
10,99,00,000
7
মনিপুর
2,55,00,000
0
-
2,55,00,000
8
রাজস্থান
23,78,00,000
43,29,86,131
-
67,07,86,131
9
উত্তর প্রদেশ
11,28,00,000
42,30,41,650
-
53,58,41,650
10
অরুনাচল প্রদেশ
15,00,000
12,00,000
-
27,00,000
11
মহারাস্ত্র
87,95,00,000
33,64,50,000
-
1,21,59,50,000
12
ত্রিপুরা
2,95,00,000
1,12,50,000
1,51,65,354
5,59,15,354
13
হিমাচল প্রদেশ
9,56,00,000
7,32,00,000
-
16,88,00,000
14
সিক্কিম
1,18,00,000
90,00,000
-
2,08,00,000
15
কর্নাতকা
40,25,00,000
15,39,00,000
-
55,64,00,000
16
গোৱা
32,00,000
12,50,000
-
44,50,000
17
মেঘালয়
1,23,00,000
0
-
1,23,00,000
18
মিজোরাম
27,00,000
0
-
27,00,000
19
অসাম
6,41,00,000
2,45,25,000
-
8,86,25,000
20
বিহার
32,95,00,000
0
-
32,95,00,000
21
নাগালেন্দ
36,00,000
2,45,68,555
-
2,81,68,555
22
হরিয়ানা
4,85,00,000
2,44,16,000
-
7,29,16,000
23
তমিল নাদু
33,20,00,000
12,48,20,000
-
45,68,20,000
24
গুজরাত
0
58,30,00,000
-
58,30,00,000
25
উত্তরাখন্দ
0
3,68,74,057
-
3,68,74,057
26
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
0
68,81,462
-
68,81,462
27
লদাখ
0
12,00,000
-
12,00,000
28
জম্মু অমসুং কাশ্মির
5,25,00,000
1,51,78,040
-
6,76,78,040
29
পুদুচেরী
44,00,000
16,75,000
-
60,75,000
অপুনবা
3,95,00,00,000
2,57,70,88,166
1,51,65,354
6,54,22,53,520
2. “ARDB কম্প্যুতরাইজেসন” তৌনবগী সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর প্রোজেক্তকী মখাদা কাইথখিবা GOIগী শিয়র
(লুপাদা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.শিং
FY 2023-24
FY 2024-25
অপুনবা
1.
পুদুচেরী
3,89,630
-
3,89,630
2.
পঞ্জাব
46,75,558
-
46,75,558
3.
জম্মু অমসুং কাশ্মির
26,35,731
-
26,35,731
4.
ত্রিপুরা
3,86,765
-
3,86,765
5.
উত্তর প্রদেশ
1,27,20,267
-
1,27,20,267
6.
কর্নাতকা
80,27,519
-
80,27,519
7.
তমিল নাদু
0
81,92,106
81,92,106
8.
হিমাচল প্রদেশ
0
56,10,032
56,10,032
অপুনবা
2,88,35,470
1,38,02,138
4,26,37,608
এনেক্সর-IV
NCDC না ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স কাইথখিবগী রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা ৱরোল
2021-22 দগী 2023-24 ফাওবা
(লুপা করোরদা)
সিরিএল মশিং
রাজ্যগী মমিং
2021-22
2022-23
2023-24
লোন
শেন্থংশিং
অপুনবা
লোন
শেন্থংশিং
অপুনবা
লোন
শেন্থংশিং
অপুনবা
1
অন্দমনা অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
-
-
-
-
1.69
-
1.69
2
অন্ধ্র প্রদেশ
2,828.57
3.02
2,831.59
9,686.20
48.50
9,734.70
13,269.90
10.23
13,280.13
3
অরুনাচল প্রদেশ
0.25
-
0.25
0.34
0.04
0.38
-
4
অসাম
2.39
1.18
3.57
5.71
11.77
17.48
-
0.89
0.89
5
বিহার
2,800.00
57.90
2,857.90
4,000.00
53.75
4,053.75
800.19
15.63
815.83
6
চান্দিগর
-
0.03
0.03
-
0.03
0.03
-
7
ছত্তিসগর
12,400.00
0.87
12,400.87
8,500.00
2.23
8,502.23
18,990.00
1.35
18,991.35
8
Daman & Diu
-
-
-
0.11
0.11
9
গোৱা
-
-
-
10
গুজরাত
33.29
4.11
37.40
364.83
5.97
370.80
578.90
8.09
586.99
11
হরিয়ানা
12,824.83
2.92
12,827.75
6,650.92
4.32
6,655.24
9,884.73
2.63
9,887.36
12
হিমাচল প্রদেশ
12.18
2.56
14.74
10.47
2.44
12.91
-
1.85
1.85
13
জম্মু অমসুং কাশ্মির
-
0.13
0.13
-
0.57
0.57
-
0.71
0.71
14
ঝারখন্দ
0.30
1.49
1.79
-
4.63
4.63
-
2.54
2.54
15
কর্নাতকা
163.57
0.92
164.49
111.48
1.06
112.54
259.96
1.40
261.35
16
কেরালা
362.45
9.39
371.85
677.05
27.69
704.74
272.33
3.56
275.89
17
মধ্য প্রদেশ
471.25
5.85
477.10
275.48
8.92
284.40
318.93
3.93
322.86
18
মহারাস্ত্র
682.97
5.11
688.07
740.55
10.61
751.16
2,080.89
20.53
2,101.42
19
মনিপুর
-
0.04
0.04
22.13
8.25
30.38
4.66
1.95
6.60
20
মেঘালয়
-
0.04
0.04
-
0.14
0.14
-
0.22
0.22
21
মিজোরাম
0.83
0.23
1.06
3.19
1.04
4.23
2.72
0.51
3.24
22
নাগালেন্দ
-
0.17
0.17
-
1.20
1.20
-
0.67
0.67
23
ওরিশা
3.52
0.54
4.06
-
1.61
1.61
0.28
2.96
3.24
24
পঞ্জাব
-
0.13
0.13
-
0.42
0.42
1,650.00
0.44
1,650.44
25
পুদুচেরী
-
-
0.06
0.06
-
26
রাজস্থান
0.04
7.75
7.79
0.09
4.82
4.91
60.40
5.68
66.09
27
সিক্কিম
-
-
-
-
0.14
0.14
-
0.22
0.22
28
তমিল নাদু
46.56
4.19
50.75
24.59
5.90
30.49
-
4.28
4.28
29
তেলঙ্গানা
990.66
101.55
1,092.20
9,091.26
213.71
9,304.97
11,931.00
243.11
12,174.11
30
ত্রিপুরা
2.10
0.90
3.00
8.57
3.78
12.35
-
1.55
1.55
31
উত্তর প্রদেশ
240.00
12.33
252.33
339.70
10.54
350.24
3.22
9.81
13.04
32
উত্তরাখন্দ
73.00
7.36
80.36
-
10.50
10.50
107.52
41.61
149.13
33
ৱেস্ত বেঙ্গল
0.34
43.82
44.16
0.72
62.64
63.36
0.70
4.26
4.96
34
দিল্লী + অতৈশিং
-
7.46
7.46
-
10.82
10.82
0.50
9.21
9.71
অপুনবা
33,939.08
282.00
34,221.08
40,513.29
518.10
41,031.40
60,218.53
399.94
60,618.47
ৱাফম অসি রাজ্য সভাদা হংলকপা ৱাহং অমদা কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।