শেল-থুম মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী বজেৎ 2024-25: ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত অমসুং সোসিএল জস্তিসতা শাহৌ পীবা
পুর্ভোদয়: গায়াদা ইন্দস্ত্রিএল নোদ অমসুং নোংপোক থংবা ভারত চাউখৎহন্নবগীদমক লুপা করোর 21,400গী পাৱর প্রোজেক্তশিং
আন্ধ্র প্রদেশকীদমক লুপা করোর 15,000গী অখন্নবা সপ্পোর্ত, কোপ্পরথী অমসুং ওর্ভাকলদা অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল নোদশিং
নু্পীদা য়ুম্ফম ওইবা স্কিমশিংগীদমক লুপা করোর লাখ 3 হেন্না এল্লোকেৎ তৌখ্রে
প্রধান মন্ত্রী জনজাতিয়া উন্নাৎ গ্রাম অভিয়ান্না খুঙ্গং 63,000দা লৈবা ত্রাইবেল মীওই করোর 5দা কান্নবা ফংহল্লগনি
অৱাং নোংপোক্তা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন লৈহন্নবা অনৌবা ইন্দিয়া পোস্ত পেমেন্ত বেঙ্ক ব্রাঞ্চ 100 লৈহনবা
23 JUL 2024 8:21PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী বজেৎ 2024-25না প্রজাশিং মরু ওইনা লায়রবা অমসুং শোত্থরবশিংদা শক্তি পীনবা মাগী ফিরেপ নৌহৌনা ফোংদোকখ্রে। 2014দা থোনখিবা য়ুম্ফম অদুদা মখা চত্থরক্তুনা বজেৎ অসিনা ‘ভিকসিৎ ভারত’ (চাউখৎপা ভারত) অমগী মাইকৈদা চংশিল্লিবা খোঙচৎ অসিদা খুদোংচাবশিং লৌহৌনবা ভারত মচা পুম্নমক্কী তৌবা ঙম্বশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মীৎয়েং থমখি।
চহি অসিগী বজেৎ অসিনা থবক পীবা হেনগৎহনবা, স্কিল্লিং ইনিসি‌এতিবশিং হেনগৎহনবা, MSMEশিং মতেং পীবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী থাক হেনগৎহন্নবা অচেৎপা ফিরেপ অমা উৎলি। মসিগী মথক্তা, মসিনা লৌউ-শিংউদগী হৌরগা নেক্ জেনরেসন রিফোর্মশিং ফাওবগী মরুওইবা লমশিং কোনশিল্লিবা মরুওইবা লমশিং কোনশিল্লিবা কী প্রাইওরিতী মাপনসু পনখি। প্রাইওরিতী শিং অসিনা চাউখৎ-থৌরাংগী অপুনবা থৌওং অমা উৎলি, মসিনা চাউখৎপা অসি ইনক্লুসিব অমসুং সস্তেনেবল ওইহন্নবা হোৎনরি।
ভারতনা 2047 ফাওবদা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইবগী পান্দমদা চংশিল্লকপদা, কেন্দ্রগী বজেৎকী প্রাইওরিতি 3না "ইনক্লুসিব হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত অমসুং সোসিএল জস্তিস"দা মীৎয়েং থম্লি। মসিনা শোত্থরবা কাংলুপশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং রিজনেল দিবেলপমেন্তবু বেলেন্স ওইবা মওংদা শৌগৎনবা পান্দমদা মরুওইবা খোঙথাং কয়া অমা পুথোক্লি।
সেচুরেসন এপ্রোচ অমসুং এম্পাৱর্মেন্ত ইনিসিএতিবশিং
ইলিজিবল ওইবা মীওই খুদিংমক্না দিবেলপমেন্তেল প্রোগ্রামশিংদগী কান্নবা ফংগনি হায়বা থাজবগীদমক সরকারনা সেচুরেসন এপ্রোচতা মরুওইবা পীরি। এপ্রোচ অসিনা এজুকেসন, হেল্থ অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তদা পান্দম থম্লিবা ইন্তরভেন্সনশিংগী খুত্থাংদা কেপাসিতী হেনগৎহনবা অমসুং মীওইশিংবু শক্তি পীনবা পান্দম থম্লি। পি.এম. বিশ্বকর্মা, পি.এম. স্বানিধি, নেস্নেল লাইবলিহুদ মিসন, অমসুং স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়াগুম্বা প্রোগ্রামশিং অসি আর্তিসানশিং, আর্তিসানশিং, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং, সেদ্যুল্দ কাস্তশিং, সেদ্যুল্দ ত্রাইবশিং, নুপী ওন্ত্রপ্রিনোরশিং অমসুং লম্বীদা পোৎ য়োনবশিংগী মরক্তা শেনমিৎলোনগী থবক থৌরমশিংদা মতেং পাংনবা পুক্নিং থৌগৎলি।
• পি.এম. বিশ্বকর্মা[1]: 2024গী জুলাই ফাওবদা পি.এম. বিশ্বকর্মা য়োজনা অসিনা ভারত শীনবা থুংনা আর্তিসানশিং অমসুং ক্রাফ তৌরিবা মীওইশিংবু চাউখৎহনবদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লি। লৈবাক শিনবা থুংনা বেসিক ত্রেনিং লোইরবা মতুংদা অপুনবা কেন্দিদেৎ 5,03,161 সর্তিফাইদ তৌখ্রে। অন্দ্র প্রদেশতা অখন্নবা ওইনা আর্তিসান 46,726 সর্তিফাইদ তৌখ্রে।[2]
[3]
• পি.এম. স্বানিধি[4]: জুন 1, 2020দা হৌদোকখিবা পি.এম. স্ত্রীৎ ভেন্দরস আত্মানির্ভরনিধি (পি.এম. স্বানিধি) স্কিম অসি ভারতকী অর্বান স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংদা মতেং পাংনবা পান্দম থম্লিবা সেন্ত্রেল সেক্তরগী মরু ওইবা থৌরাং অমনি। স্কিম অসিনা কোলাতরেল-ফ্রি ৱার্কিং কেপিতেল লোন, অহানবদা লুপা 80,000 ফাওবা পীরি। মসিনা 7%গী ইন্তরেস্ত সবসিদীগা লোয়ননা চাং নাইনা শেল শিংগৎপদা ইন্সেন্তিব পীরি অমসুং দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনগীদমক চহি অমদা লুপা 1200 ফাওবগী কেশবেক পীরি। মসিনা মাগী কান্নবশিং অসি অর্বান এরিয়াশিংদা নত্তনা অকোয়বদা লৈবা খুঙ্গংগী অমসুং পেরি-অর্বান এরিয়াশিংগী ভেন্দরশিংদসু য়ৌহল্লি, মসিনা ইনক্লুসিব গ্রোথকী খুদোংচাবা পীরি। স্কিম অসিনা অচুম্বা প্রোসেসকীদমক আধারদা য়ুম্ফম ওইবা e-KYC শিজিন্নরি অমসুং রিএল-তাইম এপ্লিকেসন স্তেতস অপদেত তৌনবগীদমক্তা SMSদা য়ুম্ফম ওইবা নোতিফিকেসনগা লোয়ননা এন্দ-তু-এন্দ IT প্লেৎফোর্ম শীজিন্নরি। NBFCs/MFIs অমসুং DPAs য়াওনা লোন পীরিবা ইন্সতিত্যুসন পুম্নমক্না ভারত্তা অর্বান পোভর্তী হন্থহন্নবা হোৎনবদা মতেং পাংনবা থৌনা লৈনা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎলি।
জুলাই 17, 2024[5] ফাওবদা, পি.এম. স্বানিধি স্কিমনা লুপা করোর 11,680গী শেনফম ওইবা লোন লাখ 86 হেন্না পীখ্রে। মসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা লম্বীদা পোৎ য়োনবা মীওই লাখ 65রোমদা কান্নবা ফংহনখ্রে।
• দীনদয়াল অন্ত্যোদয় য়োজনা- নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদ মিসন (DAY-NRLM)[6]না খুঙ্গংগী লায়রবা কোকহন্নবা ইমুংশিংবু সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ (SHG) দা ওর্গানাইজ তৌদুনা, ক্রেদিৎ ফংহনবদা মতেং পাংদুনা, স্কিল দিভেলপমেন্ত প্রোমোৎ তৌদুনা পান্দম থম্লি অমসুং ভারত শিনবা থুংনা সস্তেনেবল লাইবলিহুদ ইনিসিয়েতিবশিংগী খুত্থাংদা নুপীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা[7] থবক পায়খৎলি।
স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়া[8]: স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়া স্কিম অসি ইকনোমিক এম্পাৱরমেন্ত অমসুং থবক ফংহনবদা মীৎয়েং থমদুনা গ্রাসরুৎ লেভেলদা এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিপ প্রমোৎ তৌনবা এপ্রিল 05, 2016দা হৌদোকখি। স্কিম অসি 2025 ফাওবা শাংদোক্লে।
পুর্ভোদয়: নোংপোক থংবা লমদম চাউখৎহনবা
নোংপোক থংবা রাজ্যশিং বিহার, ঝারখন্দ, ৱেস্ত বেঙ্গল, ওরশা অমসুং আন্ধ্র প্রদেশ অসি রিসোর্স অমসুং কলচরেল হেরিতেজ য়াম্না লৈ। পুরভোদয়া ইনিসিয়েতিব অসিনা লমদম অসিবু লৈবাক অসিগী গ্রোথ ইঞ্জিন অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লি:
ইন্দস্ত্রিএল দিবেলপমেন্ত
অমৃতসর কোলকতা ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোরদা গায়াদা ইন্দস্ত্রীএল নোদ অমা শেমগৎপা য়াওগনি। মসিগী খোঙথাং অসিগী পান্দমদি কলচরেল হেরিতেজবু মোদর্ন ইকনোমিক গ্রোথকা পুনশিন্নবা অমসুং "বিকাস ভী বিরসত ভী" (হেরিতেজকা লোয়ননা দিবেলপমেন্ত) গী মোদেল উৎপনি।
রোদ কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্তশিং
ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা অমসুং লমদম অসিদা শেন্মিৎলোনগী থবকশিং লায়থোকহন্নবগীদমক লম্বীগা শম্নবা প্রোজেক্ত কয়া পায়খৎকনি। মখোয়শিং অদুদি:
• পতনা-পুর্নিয়া এক্সপ্রেসৱে
• বুসর-ভাগলপুর এক্সপ্রেসৱে
• বোধগায়া, রাজগীর, ভৈশালি অমসুং দরভঙ্গা স্পরশিং
• বুসরদা গঙ্গা তুরেল মথক্তা অহেনবা লেন-2গী থোং
পাৱর অমসুং ইনফ্রাস্ত্রচর প্রোজেক্তশিং
পিরপেন্তীদা মেগাৱাৎ 2400গী অনৌবা পাৱর প্লান্ত অমা য়াওনা পাৱর প্রোজেক্তশিংদা চাউনা ইনভেস্তমেন্ত তৌগনি। অহেনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা বিহারদা অনৌবা এয়রপোর্তশিং, মেদিকেল কোলেজশিং, অমসুং স্পোর্তস ফেসিলিতীশিং য়াওরি।
আন্ধ্র প্রদেশ রিওর্গনাইজেসন এক্ত
সরকারনা আন্ধ্র প্রদেশ রিওর্গনাইজেসন এক্তকী মখাদা লৌখিবা থৌদাংশিং অদু মপুং ফাহনবা লেপ্লি। মরুওইবা খোংথাংশিংগী মনুংদা মখাগীশিং অসি য়াওরি:
• মল্তিলেতরেল দিবেলপমেন্ত এজেন্সীশিংগী খুত্থাংদা কেপিতেল দিবেলপমেন্তকীদমক অখন্নবা শেলগী তেংবাং (চৎলিবা শেনবা চহি অসিদা লুপা করোর 15,000)
• পোলাভরম ইরিগেসন প্রোজেক্ত: রাজ্য অসিগী লৌমীশিং মতেং পাংনবা অমসুং ফুদ সেক্যুরিতী হেনগৎহন্নবা মরুওইবা প্রোজেক্ত অসি মতম চানা লোইশিনবা।
• বিশাখাপত্নম-চেন্নাই ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোরগী কোপ্পরথী নোদ অমসুং হায়দ্রাবাদ-বেঙ্গালুরু ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোরগী ওরভকল নোদকী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনবেস্তমেন্ত।
• রায়লাসমা, প্রকাসাম অমসুং অৱাংথংবা কোস্তেল আন্ধ্রাগী শোত্থরবা লমদমশিংদা গ্রান্ত পীগনি।
পি.এম. আৱাজ য়োজনা: হাউসিং ফোর ওল
সরকারনা পি.এম. আৱাস য়োজনাগী মখাদা খুঙ্গং অমসুং সহরগী মফম অনিমক্তা অহুম কোতিগী অহেনবা য়ুম শাবগী থৌরাং তৌরি। অচৌবা হাউজিং স্কিম অসি মায় পাক্না পায়খৎনবা তঙাই ফদবা এলোকেসনশিং তৌখ্রে।
নুপীনা লমজিংবা চাউখৎ-থৌরাং
নুপী অমসুং নুপীমচাশিংদা কান্নবা পীবা স্কিমশিংগীদমক লুপা করোর লাখ 3 হেন্না চাউনা এল্লোকেসন তৌবা অসিনা ইকনোমিক দিবেলপমেন্ততা নুপীশিংগী থৌদাং হেনগৎহন্নবা সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি।
প্রধান মন্ত্রী জনজাতিয়া উন্নাৎ গ্রাম অভিয়ান
ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী সোসিও-ইকনোমিক কন্দিসনশিং ফগৎহন্নবা, সরকারনা প্রধান মন্ত্রী জনজাতিয়া উন্নাৎ গ্রাম অভিয়ান হৌদোক্লগনি। ইনিসিএতিব অসিনা:
• ত্রাইবেলনা নম্না খুন্দাবা খুঙ্গংশিং অমসুং এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা ত্রাইবেল ইমুংশিংগীদমক সেচুরেচন কভরেজ
• খুঙ্গং 63,000গী কভরেজ
• ত্রাইবেল মীওই করোর 5দা কান্নবা ফংহনবা
অৱাং নোংপোক্তা বেঙ্কিং সর্ভিসশিং পাকথোক চাউথোকহনবা
বজেৎ অসিনা বেঙ্কিং সর্ভিসশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবা অৱাং-নোংপোক লমদমদা ইন্দিয়া পোস্ত পেমেন্ত বেঙ্ক[9]গী ব্রাঞ্চ 100 হেন্না লিংখৎনবা ৱাফম থম্লি। অসিগুম্বা এক্সপান্সন অসিনা বেঙ্কিংগী খুদোংচাবা ফংদবা অমসুং বেঙ্কিং লৈতবা মীওইশিংদা ফংহনবা য়াবা, শেল চংদবা অমসুং থাজবা য়াবা বেঙ্কিং সর্ভিসশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি।
মসিগী খোঙথাং অসিনা দিজিতেল ইন্দিয়াগী মঙলানবু শৌগৎলি। মসিনা শেন-থুম হন্থবা শেন্মিৎলোন অমা অমসুং লোন কয়াদা ফংলিবা সেক্যুর অমসুং ইন্তুইতিব বেঙ্কিং সোলুসনশিংগী খুত্থাংদা নাগরিকশিংদা শক্তি পীনবা হোৎনরি।
রুরেল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর
বজেৎ অসিদা রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং য়াওনা রুরেল দিবেলপমেন্তকীদমক লুপা করোর লাখ 2.66গী এলোকেসন পীরি। অসিগুম্বা এলোকেসন অসিনা খুঙ্গংগী লমশিংদা কনেক্তিবিতী, হেল্থকেয়র, এজুকেসন অমসুং শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্দুনা পুন্সি মহিংগী ক্বালিতী হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি।
ৱারোইশিন
2024-25গী কেন্দ্রগী বজেৎ অসিনা ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত অমসুং সোসিএল জস্তিসতা মীৎয়েং থমদুনা, ইনক্লুসিব হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত অমসুং সোসিএল জস্তিসকীদমক্তা মপুং ফাবা অমসুং অচৌবা এপ্রোচ অমা উৎলি। তোঙান-তোঙানবা লায়রবা কাঙলুপশিংদা মীৎয়েং চংদুনা অমসুং লমদমগী চপ মান্নদবশিং কোকহন্দুনা, সরকার অসিনা হেন্না চপ মান্নবা অমসুং চাউখৎপা খুন্নাই অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। খোঙথাংশিং অসি মাই পাকপা অসিনা ভারত অসি চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইরক্নবা হোৎনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। হায়রিবা প্রোগ্রামশিং অসি পুথোকপগা লোয়ননা, মখোয়শিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অমসুং মখোয়গী ইম্পেক্ত অদু কুপ্না য়েংশিনবা অমদি মখোয়শিং অসি ইনক্লুসিব গ্রোথ অমসুং সোসিএল জস্তিসকী পান্দমশিং ফংহন্নবা তঙাই ফদবা এদজস্তমেন্তশিং তৌবসি মরু ওইগনি।
রিফরেন্সশিং:
বজেৎ 2024-25
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2035609
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2035618
[1] https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2023/sep/doc2023918253401.pdf
[2]https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2034988#:~:text=UNDER%20PM%20VISHWAKARMA%20SCHEME%2C%20as,training%20on%20pan%20India%20basis&text=The%20PM%20Vishwakarma%20Scheme%20was,with%20their%20hands%20and%20tools.
[3] https://x.com/mygovindia/status/1692433142777315339
[4] https://www.pib.gov.in/FactsheetDetails.aspx?Id=149074
[5]https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2034095#:~:text=About%20PM%20SVANidhi%20Scheme%3A&text=All%20lending%20institutions%2C%20including%20NBFCs,Lakh%20street%20vendors%20across%20India.
[6] https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2023/dec/doc2023126279701.pdf
[7] https://rural.gov.in/en/press-release/funds-released-under-deendayal-antyodaya-yojana-national-rural-livelihoods-mission#:~:text=Deendayal%20Antyodaya%20Yojana%20%2D%20National%20Rural%20Livelihoods%20Mission%20(DAY%2DNRLM,Self%20Help%20Groups%20(SHGs)
[8] https://sansad.in/getFile/annex/263/AU470.pdf?source=pqars
[9] https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1996229

Ministry of Finance
UNION BUDGET 2024-25: BOOST TO INCLUSIVE DEVELOPMENT & SOCIAL JUSTICE
Purvodaya: Industrial node in Gaya and worth ₹21,400 crore power projects for development of Eastern India
Special support of ₹15,000 crore for Andhra Pradesh, new industrial nodes in Kopparthy and Orvakal
Over ₹3 lakh crore allocated for women-centric schemes
Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan to benefit 5 crore tribal people across 63,000 villages
100 new India Post Payment Bank branches to boost financial inclusion in North East
23 JUL 2024 8:21PM by PIB Delhi
The Union Budget 2024-25 reaffirms its commitment to empowering citizens, especially the poor and marginalized. Building on the foundation laid since 2014, this budget focuses on strengthening the abilities of all Indians to seize opportunities in the journey towards a 'Viksit Bharat' (Developed India).
This year’s budget demonstrates a strong resolve to boost employment, enhance skilling initiatives, support MSMEs, and uplift the middle class. Furthermore, it also outlines nine key priorities that encompass critical areas from agriculture to next-generation reforms. These priorities reflect a holistic approach to development, ensuring that growth is inclusive and sustainable.
As India moves towards its goal of becoming a developed nation by 2047, Priority 3 of the union budget focuses on "Inclusive Human Resource Development and Social Justice," outlining several key initiatives aimed at uplifting marginalized communities and promoting balanced regional development.
Saturation Approach and Empowerment Initiatives
The government emphasizes a saturation approach to ensure all eligible individuals benefit from developmental programs. This approach aims to enhance capabilities and empower people through targeted interventions in education, health, and skill development. Programs like PM Vishwakarma, PM SVANidhi, National Livelihood Missions, and Stand-Up India are being intensified to support economic activities among craftsmen, artisans, self-help groups, Scheduled Castes, Scheduled Tribes, women entrepreneurs, and street vendors.
• PM Vishwakarma[1]: As of July 2024, the PM Vishwakarma Yojana continues to make significant strides in uplifting artisans and craftspeople across India. A total of 5,03,161 candidates have been certified after completing basic training nationwide, with 46,726 artisans certified specifically in Andhra Pradesh.[2]
[3]
• PM SVANidhi[4]: The PM Street Vendor's AtmaNirbharNidhi (PM SVANidhi) scheme, launched on June 1, 2020, is a pivotal central sector initiative aimed at supporting urban street vendors in India. The scheme provides collateral-free working capital loans, initially up to ₹80,000, incentivizing regular repayment with a 7% interest subsidy and offering cashback up to ₹1,200 per year for digital transactions. It extends its benefits not only to urban areas but also to vendors from surrounding rural and peri-urban areas, facilitating inclusive growth. The scheme utilizes Aadhaar-based e-KYC for streamlined processes and employs an end-to-end IT platform with SMS-based notifications for real-time application status updates. All lending institutions, including NBFCs/MFIs and DPAs, are actively encouraged to participate, contributing to efforts aimed at alleviating urban poverty in India.
As of July 17, 2024[5], the PM SVANidhi scheme has disbursed more than 86 lakh loans, totaling over ₹11,680 crores, benefiting nearly 65 lakh street vendors nationwide.
• Deendayal Antyodaya Yojana- National Rural Livelihood Mission (DAY-NRLM)[6] aims to alleviate rural poverty by organizing households into self-help groups (SHGs), facilitating access to credit, promoting skill development, and empowering women [7]through sustainable livelihood initiatives across India.
Stand-Up India[8]: Stand up India Scheme was launched on April 05, 2016 to promote entrepreneurship at grassroot level focusing on economic empowerment and job creation. The scheme has been extended till 2025.
Purvodaya: Development of the Eastern Region
The eastern states of Bihar, Jharkhand, West Bengal, Odisha, and Andhra Pradesh are rich in resources and cultural heritage. The Purvodaya initiative aims to transform this region into a growth engine for the nation through:
Industrial Development
The Amritsar Kolkata Industrial Corridor will include the development of an industrial node at Gaya. This initiative aims to blend cultural heritage with modern economic growth, showcasing the model of "Vikas bhi Virasat bhi" (Development along with Heritage).
Road Connectivity Projects
Several road connectivity projects will be undertaken to improve infrastructure and facilitate economic activities in the region, including:
• Patna-Purnea Expressway
•
• Buxar-Bhagalpur Expressway
•
• Bodhgaya, Rajgir, Vaishali, and Darbhanga Spurs
•
• Additional 2-lane bridge over River Ganga at Buxar
Power and Infrastructure Projects
Significant investments will be made in power projects, including a new 2400 MW power plant at Pirpainti. Additional infrastructure projects include new airports, medical colleges, and sports facilities in Bihar.
Andhra Pradesh Reorganization Act
The government remains committed to fulfilling the commitments made under the Andhra Pradesh Reorganization Act. Key initiatives include:
• Special financial support for capital development through multilateral development agencies (₹15,000 crore in the current financial year)
•
• Polavaram Irrigation Project: Ensuring the timely completion of this vital project to support the state's farmers and enhance food security.
•
• Investments in infrastructure for Kopparthy node on the Visakhapatnam-Chennai Industrial Corridor and Orvakal node on the Hyderabad-Bengaluru Industrial Corridor.
•
• Grants for backward regions of Rayalaseema, Prakasam, and North Coastal Andhra.
PM Awas Yojana: Housing for All
The government has announced the construction of three crore additional houses under the PM Awas Yojana, both in rural and urban areas. Necessary allocations have been made to ensure the successful implementation of this ambitious housing scheme.
Women-Led Development
A significant allocation of over ₹3 lakh crore for schemes benefiting women and girls underscores the government's commitment to enhancing women's role in economic development.
Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan
To improve the socio-economic conditions of tribal communities, the government will launch the Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan. This initiative will adopt:
• Saturation coverage for tribal families in tribal-majority villages and aspirational districts.
•
• Coverage of 63,000 villages
•
• Benefiting 5 crore tribal people.
Expansion of Banking Services in the North-East
The budget proposes setting up more than 100 branches of India Post Payment Bank[9] in the North-East region to expand banking services. This expansion aims to provide accessible, affordable, and trusted banking services to the underserved and unbanked populations.
This initiative supports the vision of a Digital India, promoting a less cash economy and empowering citizens through secure and intuitive banking solutions available in multiple languages.
Rural Development and Infrastructure
The budget provides an allocation of ₹2.66 lakh crore for rural development, including rural infrastructure projects. This allocation aims to enhance the quality of life in rural areas through improved connectivity, healthcare, education, and economic opportunities.
Conclusion
The Union Budget 2024-25, through its emphasis on Inclusive Development & Social Justice, epresents a comprehensive and ambitious approach to inclusive human resource development and social justice. By targeting various marginalized groups and addressing regional imbalances, the government aims to create a more equitable and prosperous society. The success of these initiatives will play a crucial role in India's journey towards becoming a developed nation. As these programs unfold, it will be important to closely monitor their implementation and impact, making necessary adjustments to ensure they meet their intended goals of inclusive growth and social justice.
References:
Budget 2024-25
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2035609
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2035618
[9] https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1996229