ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନିୟମିତ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ ୬.୨୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ଯାହାକି ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୪.୭୯% ଅଧିକ
ପୁଞ୍ଜି ଅଧିଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ୧.୭୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ; ଭରଣପୋଷଣ ଏବଂ ପରିଚାଳନାଗତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ୯୨,୦୮୮ କୋଟି ଟଙ୍କା
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପେନସନ ବଜେଟ୍ ୧.୪୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି; ଇସିଏଚ୍ଏସ୍ ପାଇଁ ୬,୯୬୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ
ସୀମା ସଡ଼କ ବିକାଶ ପାଇଁ ୬୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ; ଉପକୂଳ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ୭,୬୫୧ କୋଟି ଟଙ୍କା
ନୂତନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଆଇଡିଇଏକ୍ସ ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ୧୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୫୧୮ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି
ବଜେଟ୍ ସମୃଦ୍ଧ ଓ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାରେ ସହାୟକ ହେବ: ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବଜେଟ୍ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ 'ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ'
23 JUL 2024 3:15PM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ନିୟମିତ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ୬,୨୧,୯୪୦.୮୫ କୋଟି ଟଙ୍କା (ପାଖାପାଖି ୭୫ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର) ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ। ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଆବଣ୍ଟନକୁ ବଜାୟ ରଖି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆଇଡିଏକ୍ସ (ଏଡିଆଇଟିଇ) ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିନବତା ପାଇଁ ୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ବ୍ୟୟବରାଦ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ / ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କ ସହିତ ଡେଫ୍-ଟେକ୍ ସମାଧାନ ବିକଶିତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସେନାକୁ ଅଭିନବ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ବୈଷୟିକ ସମାଧାନ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଛି । ପ୍ରଚଳିତ ଆଇଡିଇଏକ୍ସ ଗାଇଡଲାଇନ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରତି ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବର୍ଦ୍ଧିତ ସୀମା (ସର୍ବାଧିକ) ସହିତ ଉତ୍ପାଦ ବିକାଶ ବଜେଟର ୫୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଦାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରାୟ ଅଧିକ। ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟନ ତୁଳନାରେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା (୧୮.୪୩%) ଏବଂ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଆବଣ୍ଟନ ତୁଳନାରେ ୪.୭୯% ଅଧିକ। ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ୨୭.୬୬% ଭାଗ ପୁଞ୍ଜିକୁ ଯାଉଛି। ଜୀବିକା ଏବଂ ପରିଚାଳନା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଉପରେ ରାଜସ୍ୱ ଖର୍ଚ୍ଚ ପାଇଁ ୧୪.୮୨%; ବେତନ ଓ ଭତ୍ତା ପାଇଁ ୩୦.୬୬%; ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପେନସନ ପାଇଁ ୨୨.୭୦% ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ନାଗରିକ ସଂଗଠନ ପାଇଁ ୪.୧୭%। ମୋଟ ଆବଣ୍ଟନ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବଜେଟ୍ ଆକଳନର ପ୍ରାୟ ୧୨.୯୦% ଅଟେ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ 'ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା'କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର/ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ସଜ୍ଜିତ କରିବା ସହିତ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏହି ଆବଣ୍ଟନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ।
କେନ୍ଦ୍ରରେ ବାହିନୀର ଆଧୁନିକୀକରଣ
୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୁଞ୍ଜି ହେଡ୍‌ ଅଧୀନରେ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ୧.୭୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯାହା କି ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ବାସ୍ତବ ବ୍ୟୟ ତୁଳନାରେ ୨୦.୩୩% ଅଧିକ ଏବଂ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ସଂଶୋଧିତ ଆବଣ୍ଟନ ଠାରୁ ୯.୪୦% ଅଧିକ। ଏହି ଆବଣ୍ଟନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବଡ଼ ଟିକେଟ୍ ଅଧିଗ୍ରହଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତା ବ୍ୟବଧାନ ପୂରଣ କରିବା । ବର୍ଦ୍ଧିତ ବଜେଟ ଆବଣ୍ଟନ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର, ଲଢୁଆ ବିମାନ, ଜାହାଜ, ବୁଡ଼ାଜାହାଜ, ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ମାନବବିହୀନ ଆକାଶଯାନ, ଡ୍ରୋନ, ବିଶେଷଜ୍ଞ ଯାନ ଇତ୍ୟାଦିରେ ସଜ୍ଜିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ପୁଞ୍ଜି ଅଧିଗ୍ରହଣ ଉପରେ ବାର୍ଷିକ ନଗଦ ଅର୍ଥର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ ।
ଘରୋଇ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା
ଏହି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଘରୋଇ ଶିଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ରୟ ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଧୁନିକୀକରଣ ବଜେଟର ୭୫% ଅର୍ଥାତ୍ ୧,୦୫,୫୧୮.୪୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ବରାଦ କରିଛି। ଏହା ଜିଡିପି, ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ପୁଞ୍ଜି ଗଠନ ଉପରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଭରଣପୋଷଣ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆବଣ୍ଟନ
ଅପରେସନ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଲଗାତାର ଅଧିକ ଆବଣ୍ଟନ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ମନୋବଳ ବଢ଼ାଇଥାଏ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସର୍ବଦା ଯୁଦ୍ଧ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖିବାର ଏକମାତ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିଛି। ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୯୨,୦୮୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା କି ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ତୁଳନାରେ ୪୮% ଅଧିକ। ବିମାନ ଏବଂ ଜାହାଜ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ଏବଂ ସହାୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଏହା ଦ୍ଵାରା ଗୋଳାବାରୁଦ କିଣିବାରେ ସୁବିଧା ହେବ। ସୁରକ୍ଷା ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁଯାୟୀ ସମ୍ବଳ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଯେକୌଣସି ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ପରିସ୍ଥିତି ପାଇଁ ଆଗୁଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ମୁତୟନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ।
ବୟସ୍କଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା
ଏକ୍ସ-ସର୍ଭିସମେନ୍ କଣ୍ଟ୍ରିବ୍ୟୁଟାରି ହେଲ୍‌ଥ ସ୍କିମ୍ (ଇସିଏଚ୍ଏସ୍)କୁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆବଣ୍ଟନ ମାଧ୍ୟମରେ ଭେଟେରାନ୍ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ମାନଙ୍କୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଇଦେବାକୁ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ନିୟମିତ ବଜେଟରେ ଇସିଏଚ୍ଏସକୁ ୬,୯୬୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା କି ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ଆବଣ୍ଟନ ତୁଳନାରେ ୨୮% ଅଧିକ। ଏହା ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଧିକ ଆବଣ୍ଟନ ପରେ ଯେତେବେଳେ ଇସିଏଚଏସକୁ ଆବଣ୍ଟନ ବିଇ ତୁଳନାରେ ୭୦% ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଥିଲା ।
ରଣନୈତିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ସୀମା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା
ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଅଂଚଳରେ ଶେଷ ମାଇଲ ଯୋଗାଯୋଗ ଯୋଗାଇବା ସହିତ ରଣନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ଆବଣ୍ଟନ ମାଧ୍ୟମରେ ସୀମା ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ୨୦୨୪-୨୫ ବଜେଟ୍ ଆକଳନ (ବିଇ) ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜି ଅଧୀନରେ ସୀମା ସଡ଼କ ସଂଗଠନ (ବିଆରଓ)କୁ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ୬,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା କରାଯାଇଛି, ଯାହା କି ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟନ ତୁଳନାରେ ୩୦% ଅଧିକ ଏବଂ ୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଆବଣ୍ଟନ ତୁଳନାରେ ୧୬୦% ଅଧିକ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ଯେଉଁ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ତାହା ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ରଣନୈତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ୧୩,୭୦୦ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚତାରେ ଲଦାଖର ନ୍ୟୁମା ଏୟାରଫିଲ୍ଡର ବିକାଶ, ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜରେ ଭାରତର ଦକ୍ଷିଣତମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ସ୍ଥାୟୀ ସେତୁ ସଂଯୋଗ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ୪.୧ କିଲୋମିଟର ରଣନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶିଙ୍କୁ ଲା ଟନେଲ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ନେଚିଫୁ ଟନେଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଏହି ଆବଣ୍ଟନରୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ।
ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି
ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪-୨୫ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ (ଆଇସିଜି)କୁ ୭,୬୫୧.୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା କି ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଆବଣ୍ଟନ ତୁଳନାରେ ୬.୩୧% ଅଧିକ। ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ୩୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା କେବଳ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ, ଯାହା ଉଦୀୟମାନ ସାମୁଦ୍ରିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ମାନବିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଆଇସିଜିର ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବ। ଏହି ଆବଣ୍ଟନ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲୁଥିବା ପାଟ୍ରୋଲିଂ ଗାଡି/ଇଣ୍ଟରସେପ୍ଟର, ଆଡଭାନ୍ସ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ସର୍ଭିଲାନ୍ସ ସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଅଧିଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ଗବେଷଣା ଓ ଉଦ୍ଭାବନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ସଂଗଠନ (ଡିଆରଡିଓ)କୁ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୨୩,୨୬୩.୮୯ କୋଟି ଟଙ୍କାଥିବାବେଳେ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହାକୁ ୨୩,୮୫୫ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏହି ଆବଣ୍ଟନ ମଧ୍ୟରୁ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ପାଇଁ ୧୩,୨୦୮ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଡିଆରଡିଓକୁ ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବିକଶିତ କରିବାରେ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ମୌଳିକ ଗବେଷଣା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବ ଏବଂ ବିକାଶ-ତଥା-ଉତ୍ପାଦନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଘରୋଇ ପକ୍ଷମାନଙ୍କ ହାତ ଧରିବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବ । ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଫଣ୍ଡ (ଟିଡିଏଫ) ଯୋଜନାରେ ଆବଣ୍ଟନ ୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି ଯାହା ନୂତନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଡିଆରଡିଓ ସହଯୋଗରେ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ଯୁବ ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରୁଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଆଇଡିଏକ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଦ୍ଭାବନ ଉପରେ ଆବଣ୍ଟନ କୁ ୧୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୫୧୮ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି, ଯାହା କି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ / ଏମଏସଏମଇ / ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କୁ ଡେଫ୍-ଟେକ୍ ସମାଧାନ ବିକଶିତ କରିବାରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଯୁବ ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିବ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପେନସନ ବଜେଟ୍ ୧.୪୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପେନସନ ବାବଦରେ ମୋଟ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ୧,୪୧,୨୦୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଯାହା କି ୨୦୨୩-୨୪ ରେ ହୋଇଥିବା ଆବଣ୍ଟନ ତୁଳନାରେ ୨.୧୭% ଅଧିକ ଅଟେ । ପାଖାପାଖି ୩୨ ଲକ୍ଷ ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କୁ ପେନସନ ପ୍ରଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ରକ୍ଷା) ବା ସ୍ପର୍ଶ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପେନସନ ପ୍ରଦାନକାରୀ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଜରିଆରେ ମାସିକ ପେନସନ ବାବଦରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ ।
୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ର ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ବଜେଟକୁ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ, ଯାହା ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଟ୍ବିଟରରେ ଏକ ପୋଷ୍ଟରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ବଜେଟ୍ ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ । ଏହା ୨୦୨୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ପାଞ୍ଚ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆବଣ୍ଟନ ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ଯେ ୧,୭୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ବରାଦ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଘରୋଇ ପୁଞ୍ଜି କ୍ରୟ ପାଇଁ ୧,୦୫,୫୧୮.୪୩ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ 'ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା'କୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ବୋଲି ସେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।

Ministry of Defence
Rs 6.22 lakh crore allocated to MoD, highest among Ministries, in Regular Union Budget 2024-25; 4.79% higher than FY 2023-24
Rs 1.72 lakh crore allocated for capital acquisition; Rs 92,088 crore for for sustenance & operational readiness
Defence Pension Budget increased to Rs 1.41 lakh crore; Rs 6,968 crore earmarked for ECHS
Rs 6,500 crore allocated for border roads development; Rs 7,651 crore for coastal security
Budgetary allocation for iDEX enhanced to Rs 518 crore from Rs 115 crore in FY 2023-24 to promote innovation
The Budget will help in moving towards a prosperous & self-reliant ‘Viksit Bharat’: Raksha Mantri Shri Rajnath Singh
“Defence budget will further strengthen Armed Forces & provide impetus to ‘Aatmanibharta’ in defence”
23 JUL 2024 3:15PM by PIB Delhi
In the Regular Union Budget of Financial Year (FY) 2024-25, Ministry of Defence (MoD) has been allocated Rs 6,21,940.85 crore (approx. US $75 Billion), the highest among the Ministries. While maintaining the allocation made to MoD during interim budget, the Government has made an additional allocation to the tune of Rs 400 crore on innovation in defence through the Acing Development of Innovative Technologies with iDEX (ADITI) scheme.
Through this scheme, MoD is engaging with start-ups/MSMEs and innovators to develop Def-Tech solutions and supply the Indian military with innovative and indigenous technological solutions. A grant of upto 50% of Product Development Budget with enhanced limit (Max) of Rs 25 crore per applicant will be awarded as per extant iDEX guidelines.
The allocation to MoD for FY 2024-25 is higher by approx. Rs one lakh crore (18.43%) over the allocation for FY 2022-23 and 4.79% more than allocation of FY 2023-24. Out of this, a share of 27.66% goes to capital; 14.82% for revenue expenditure on sustenance and operational preparedness; 30.66% for Pay and Allowances; 22.70% for Defence Pensions, and 4.17% for civil organisations under MoD. The total allocation comes out as approx. 12.90% of Budgetary Estimate of Union of India.
The allocation is aimed to promote ‘Aatmanirbharta’ in defence technology & manufacturing and equipping the Armed Forces with modern weapons/platforms along with creation of job opportunities for the youth.
Modernisation of the forces at the centre
In absolute terms, budgetary allocation under capital head to the Defence Forces for FY 2024-25 is Rs 1.72 lakh crore, which is 20.33% higher than the actual expenditure of FY 2022-23 and 9.40% more than the Revised Allocation of FY 2023-24. The allocation is aimed to fill the critical capability gaps through big ticket acquisitions in current and subsequent FYs. The enhanced budgetary allocation will fulfill the requirement of annual cash outgo on planned Capital acquisitions aimed at equipping the Armed forces with state-of-the-art niche technology, lethal weapons, fighter aircraft, ships, submarines, platforms, unmanned aerial vehicles, drones, specialist vehicles etc.
Strengthening domestic capacity
MoD has earmarked 75% of modernisation budget amounting to Rs 1,05,518.43 crore for procurement through domestic industries during this FY. This will have a multiplier effect on GDP, employment generation and capital formation, thus providing a stimulus to the economy.
Enhanced allocation for sustenance & operational readiness
The continued higher allocation for operational readiness boosts the morale of the Armed Forces with the sole motive of keeping them battle ready at all times. The Government has allocated Rs 92,088 crore during the current FY under this head, which is 48% higher than the budgetary allocation of FY 2022-23. This is aimed to provide best maintenance facilities and support system to all platforms including aircraft and ships. It will facilitate procurement of ammunition; mobility of resources & personnel as demanded by the security situation, and strengthen the deployment in forward areas for any unforeseen situation.
Ensuring better healthcare facilities to veterans
The Government is committed to provide best healthcare facilities to the veterans and their dependents through enhanced allocation to Ex-Servicemen Contributory Health Scheme (ECHS). In the regular budget for FY 2024-25, Rs 6,968 crore has been allotted to ECHS which is 28% higher than the previous year allocation. This follows the significantly higher allocation at revised estimate stage during the FY 2023-24 when the allocation to ECHS was enhanced by 70 % over BE.
Bolstering Border Infrastructure for strategic requirements
The Government is firm on its commitment to improve border infrastructure through higher allocation to the agencies involved in executing strategically-significant projects along with providing last-mile connectivity in the border areas. In this endeavor, the budgetary allocation to Border Roads Organisations (BRO) under capital for Budget Estimates (BE) 2024-25 has been made as Rs 6,500 crore, which is 30% higher than the allocation for FY 2023-24, and 160% higher over the allocation of FY 21-22.
The financial provision made during the budget this year will promote strategic infrastructure development in border areas, while boosting socio-economic development in that region. Projects such as development of Nyoma Airfield in Ladakh at an altitude of 13,700 feet, permanent bridge connectivity to southernmost Panchayat of India in Andaman and Nicobar Islands, 4.1 km strategically-important Shinku La tunnel in Himachal Pradesh, Nechiphu tunnel in Arunachal Pradesh and many other projects will be funded out of this allocation.
Enhancing the capability of Indian Coast Guard
The allocation to the Indian Coast Guard (ICG) for this FY 2024-25 is Rs 7,651.80 crore, which is 6.31% higher over the allocation of FY 2023-24. Out of this, Rs 3,500 crore is to be incurred only on capital expenditure, adding teeth to the arsenal of ICG for addressing the emerging maritime challenges and providing humanitarian assistance to other nations. The allocation will facilitate the acquisition of fast-moving patrolling vehicles/interceptors, advance electronic surveillance system and weapons.
Self-reliance through research & innovation
The budgetary allocation to Defence Research and Development Organisation (DRDO) has been increased to Rs 23,855 crore in FY 2024-25 from Rs 23,263.89 crore in FY 2023-24. Out of this allocation, a major share of Rs 13,208 crore is allocated for capital expenditure. This will financially strengthen the DRDO in developing new technology with special focus on fundamental research and hand-holding of the private parties through Development-cum-production partner. The allocation to Technology Development Fund (TDF) scheme stands out to be Rs 60 crore which is specially designed for new start-ups, MSMEs and academia attracting the young bright minds interested in innovation and developing niche technology in collaboration with DRDO.
The Government has increased the allocation on innovation in defence through iDEX from Rs 115 crore during FY 2023-24 to Rs 518 crore in the current fiscal year, which will boost start-ups/MSMEs/innovators in developing Def-Tech solutions and invite young ignited minds.
Defence Pension Budget increased to Rs 1.41 lakh crore
Total budgetary allocation on account of defence pensions is Rs 1,41,205 crore which is 2.17% higher than the allocation made during 2023-24. It will be incurred on monthly pension to approx. 32 lakh pensioners through System for Pension Administration (Raksha) or SPARSH and through other pension disbursing authorities.
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has termed the full year Budget for FY 2024-25 as excellent and outstanding, which will help in moving towards a prosperous and self-reliant ‘Viksit Bharat’. In a post on X, he stated that inspired by Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of inclusive and fast-paced development, the budget will accelerate the country’s economic transformation. It will go a long way in making India a $five trillion economy by 2027, he added.
On the MoD allocation, Shri Rajnath Singh exuded confidence that the capital outlay of Rs 1,72,000 crore will further strengthen the capabilities of the Armed Forces. He also hoped that the earmarking of Rs 1,05,518.43 crore for domestic capital procurement will provide further impetus to the ‘Aatmanibharta’ in defence.