Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
WOMEN BENEFICIARIES IN PM VISHWAKARMA SCHEME
5,03,161 candidates have been provided with basic training in the Scheme across the country, out of which 2,74,703 are female
22 JUL 2024 3:40PM by PIB Delhi
The PM Vishwakarma Scheme was launched on 17.09.2023. The Scheme aims to provide end-to-end support to artisans and craftspeople who work with their hands and tools. The Scheme components include recognition through PM Vishwakarma Certificate and ID Card, Skill Upgradation, Toolkit Incentive, Credit Support, Incentive for Digital Transactions and Marketing Support. Under the skilling component, the scheme aims to help artisans, including women artisans, enhance their traditional skills, acquire new techniques and produce improved products.
The scheme covers 18 trades. The artisans and craftspeople, including women, covered under these 18 trades are usually self-employed and are generally considered a part of the informal or unorganized sector of the economy. The beneficiaries under the scheme are also registered on the Udyam Assist Platform (UAP) which makes them eligible to be considered for Priority Sector Lending.
As on 18.07.2024 a total of 2,28,17,230 artisans have been enrolled and 13,94,942 beneficiaries have been successfully registered out of which 5,42,222 are women. The total number of enrollments in West Bengal under the scheme is 7,73,617 of which 2,32,022 are women.
Further, 5,03,161 candidates have been provided with basic training in the Scheme across the country, out of which 2,74,703 are female. State/UT wise details of number of female candidates and total candidates certified in Basic Training under PM Vishwakarma Scheme is given at Annexure I.
Tailor (Darzi), Malakaar, Doll & Toy Maker (Traditional), Basket Maker/ Basket Waver: Mat Maker/ Coir Weaver/ Broom Maker and Washerman (Dhobi) are the five trades in which the number of female candidates is higher than 50% as on 15th July 2024. The details are given at Annexure II.
Annexure I
State/UT wise details of number of female candidates and total candidates certified in Basic Training under PM Vishwakarma Scheme
S. No.
State/UT
Number of Female candidates certified under Basic Skill Training
Total Number of candidates certified under Basic Skill Training
1
Andhra Pradesh
38,120
46,726
2
Assam
13,378
28,015
3
Bihar
2,371
3,800
4
Chandigarh
33
33
5
Chhattisgarh
9,252
13,926
6
Goa
2,243
2,425
7
Gujarat
37,984
79,632
8
Haryana
3,077
7,202
9
Himachal Pradesh
519
1,225
10
Jammu And Kashmir
30,695
81,485
11
Jharkhand
2,496
8,343
12
Karnataka
85,480
1,09,172
13
Kerala
272
576
14
Ladakh
826
1,009
15
Madhya Pradesh
6,767
16,548
16
Maharashtra
14,679
35,879
17
Manipur
463
691
18
Nagaland
110
194
19
Odisha
1,480
6,585
20
Punjab
1,061
1,547
21
Rajasthan
6,567
23,338
22
Telangana
4,611
12,127
23
Tripura
908
3,211
24
Uttar Pradesh
8,338
16,273
25
Uttarakhand
2,973
3,199
Grand Total
2,74,703
5,03,161
Annexure II
Details of five trades in which the number of female candidates is higher than 50% as on 15th July 2024
S. No.
Trade Name
Female
Male
Total Basic Training Certified
Percentage of Female certified candidates w.r.t certified total certified candidates
1
Tailor (Darzi)
2,41,414
26,395
2,67,809
90.14%
2
Malakaar
11,658
3,065
14,723
79.18%
3
Doll & Toy Maker (Traditional)
867
304
1,171
74.04%
4
Basket Maker/ Basket Waver: Mat Maker/ Coir Weaver/ Broom Maker
3,899
1,848
5,747
67.84%
5
Washerman (Dhobi)
3,927
3,434
7,361
53.35%
This information was given by the Minister of State (Independent Charge), Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE), Shri Jayant Chaudhary in a written reply in the Lok Sabha today.

স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
পি.এম বিশ্বকর্মা স্কিমগী নুপী বেনিফিসরিশিং
লৈবাক শীনবা থুংনা কেন্দিদেত 5,03,161 দা বেসিক ত্রেনিং পীখ্রে, মখোয়গী মনুংদা 2,74,703 নুপীশিংনি
22 JUL 2024 3:40PM by PIB Imphal
পি.এম বিশ্বকর্মা স্কিম 17.09.2023 হৌদোকখি। স্কিম অসিগী পান্দমদি মখোয়গী মখুৎশিং অমসুং খুৎলায়শিংগা লোয়ননা থবক শুরিবা খুৎহৈবশিংদা মতেং পাংবনি। স্কিম অসিগী মচাকশিংগী মনুংদা পি.এম বিশ্বকর্মা সর্তিফিকেত অমসুং আই.দি কার্দকী খুৎথাংদা মশক খঙবা, স্কিল হেনগৎহনবা, খুৎলায় লৈনবা শেন্থং পীবা, শেন্থং পীবা, দিজিতেল ত্রান্সসেক্সনশিং অমসুং কৈথেলগী মতেং পীবা য়াওরি। স্কিল হেনগৎহনবা থবক্কী মনুংদা, নুপী খুৎহৈবশিং য়াওনা খুৎহৈবশিং মতেং পাংনবা, মখোয়গী মহৌশাদগী লৈরক্লবা হৈথোই-শিংথোইবা হেনগৎহনবা, অনৌবা তেক্নিকশিং হৈহনবা অমসুং পোৎথোকশিং ফগৎহন্নবা স্কিম অসিনা পান্দম থম্লি।
স্কিম অসিনা শীনবা 18 কোনশিল্লি। শীনবা 18 অসিনা কোনশিল্লিবা নুপীশিং য়াওনা খুৎহৈবশিং অসিগী মনুংদা মশানা মশাবু থবক পীজবশিং অমসুং শেন্মিৎলোন্দা অফং অফংবা থবক শুরিবা মীওইশিং য়াওরি। মখোয় শেন্থং পীবা য়ারবা মরুওইবা মীওইশিংগী মনুংদা য়াওবা ঙম্নবা স্কিম অসিগী মখাদা কান্নবা ফংলবা মীওইশিং উদ্যাম এসিস্ত প্লেতফোর্ম(য়ু এ পি)গী মখাদা রেজিস্তার তৌরে।
18.07.2024 ফাওবদা অপুনবা ওইনা খুৎহৈবা 2,28,17,230 রেজিস্তার তৌরে অমসুং মাইপাক্না রেজিস্তার তৌরবা বেনিফিসরি 13,94,942 গী মনুংদা বেনিফিসরি 5,42,222 নুপীশিংনি। স্কিম অসিগী মখাদা নোংচুপ বেঙ্গলদা অপুনবা ওইনা বেনিফিসরি 7,73,617 রেজিস্তার তৌবগী মনুংদা বেনিফিসরি 2,32,022 নুপীশিংনি।
লৈবাক শীনবা থুংনা স্কিম অসিগী মখাদা কেন্দিদেত 5,03,161 দা বেসিক ত্রেনিং পীখ্রে, মখোয়গী মনুংদা 2,74,703 নুপীশিংনি। পি.এম বিশ্বাকর্মা স্কিমগী মখাদা বেসিক ত্রেনিংগী মখাদা শকখঙলবা রাজ্য/য়ু.তি ওইনা নুপী কেন্দিদেত মশিং অমসুং অপুনবা কেন্দিদেত মশিং এন্নেক্সর- I দা পীরে।
জুলাই 15, 2024 ফাওবগী মনুংদা নুপী কেন্দিদেত 50% হেনখিবা শীনফম মঙা অদুদি ফি তুবা, মালাকার, লাইধি শাবা, পোল্লাং অমসুং থুম্মোক শাবা,ফক শাবা অমসুং ফি শুবনি। মখোয়গী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-II দা পীরে।
এন্নেক্সর I
পি.এম বিশ্বাকর্মা স্কিমগী মখাদা বেসিক ত্রেনিংগী মখাদা শকখঙলবা রাজ্য/য়ু.তি ওইনা নুপী কেন্দিদেত মশিং অমসুং অপুনবা কেন্দিদেত মশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
বেসিক স্কিল ত্রেনিং ফংলবা নুপী কেন্দিদেত মশিং
বেসিক স্কিল ত্রেনিং ফংলবা অপুনবা কেন্দিদেত মশিং
1
অন্ধ্র প্রদেস
38,120
46,726
2
অসাম
13,378
28,015
3
বিহার
2,371
3,800
4
চান্দিগর
33
33
5
ছতিসগর
9,252
13,926
6
গৱা
2,243
2,425
7
গুজরাত
37,984
79,632
8
হরিয়ানা
3,077
7,202
9
হিমাচল প্রদেস
519
1,225
10
জম্মু অমসুং কাস্মির
30,695
81,485
11
ঝারখন্দ
2,496
8,343
12
কর্নাতকা
85,480
1,09,172
13
কেরলা
272
576
14
লাদাখ
826
1,009
15
মধ্য প্রদেস
6,767
16,548
16
মহারাস্ত্রা
14,679
35,879
17
মনিপুর
463
691
18
নাগালেন্দ
110
194
19
ওরিসা
1,480
6,585
20
পঞ্জাব
1,061
1,547
21
রাজস্থান
6,567
23,338
22
তেলঙ্গানা
4,611
12,127
23
ত্রিপুরা
908
3,211
24
উত্তর প্রদেস
8,338
16,273
25
উত্তরখন্দ
2,973
3,199
অপুনবা
2,74,703
5,03,161
এন্নেক্সর II
জুলাই ১৫,২০২৪ ফাওবদা লৈখিবা নুপী কেন্দিদেতশিংনা চাদা ৫০ হেনখিবা থবক মঙাগী অকুপ্পা মরোলশিং
সেরিএল নম্বর
থবক মমিং
নুপী
নুপা
অপুনবা বেসিক ত্রেনিং ফংলবা
অপুনবা সর্তিফাইদ কেন্দিদেতশিংগী মনুংদা নুপী সর্তিফাইদ কেন্দিদেতশিংগী চাদা
1
ফিরোল তুবা
2,41,414
26,395
2,67,809
90.14%
2
মালাকার
11,658
3,065
14,723
79.18%
3
লাইধি অমসুং শান্নপোৎ শাবা(মমাংঙৈগী)
867
304
1,171
74.04%
4
পোল্লাং শাবা/থুম্মোক শাবা: ফক শাবা/য়ুবী মকুগী পোৎলমশিং শাবা/শুমচিৎ শাবা
3,899
1,848
5,747
67.84%
5
ফি শুবা
3,927
3,434
7,361
53.35%
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রসিপ মিনিস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা) শ্রী জয়ান্ত চৌধুরিনা ফোঙদোকখিবনি।