শিপ্পিং মন্ত্রালয়
তিজু জুঙ্কি তুরেলদা কার্গো অমসুং পেসেঞ্জর ত্রান্সপোর্ত চৎপা য়াহন্দুনা নাগালেন্দগী শেন্মিৎলোন চাউখৎহন্নবা কান্নবা লৌরগনিঃ শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল
কম্ম্যুনিতী জেত্তী অমসুং রো পেক্স ফেরী লৈহন্দুনা দোয়াং রিভর লেক দিভেলপমেন্ত তৌবনা তুরিজম চাউখৎহনবা ঙমগনিঃ শ্রী সোনোৱাল
আই.দবল্যু.এ.আই. অমসুং নাগালেন্দগী ত্রান্সপোর্তেসন বিভাগনা তিজু জুঙ্কি তুরেল (এন.দব্ল্যু. ১০১) শেমগৎনবা অকুপ্পা স্তদী পাংথোক্লগনি
এন.দব্ল্যু. ১০১বু নেভিগেসনগীদমক্তা শেমগৎনবা আই.দবল্যু.এ.আই.না ত্রান্সপোর্ত বিভাগতা তেক্নিকেল ওইবা মতেং পাংগনি
ঈশিং লম্বীগী খুত্থাংদা অৱাং নোংপোক লমদমগী ইন্তর রিজনেল কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা অহেনবা থৌওং পাংথোক্কনিঃ শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল
নাগালেন্দগী মুখ্য মন্ত্রী নৈফিয়ু রিও অমসুং কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা লমদমসিগী নহাশিংগী মফমদা মেরিতাইম স্কিল দিভেলপমেন্ত সেন্তরদগী মেরিতাইম স্কিলগী ত্রেনিং তৌদুনা মেরিন সেক্তরগী থবক্কী খুদোংচাবা লৌনবা হায়খ্রে
15 JUL 2024 8:00PM by PIB Imphal
পোর্ত, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা নাগালেন্দগী ৱাতরৱেজকী মতিক লৈবশিংদা পান্দম থমদুনা পায়খৎকদবা মরু ওইবা খোঙথাং কয়া ঙসি নাগালেন্দগী দিমাপুরদা পাংথোকপা স্তেকহোলদরশিংগী কনফরেন্স মনুংদা লাউথোকখ্রে। নাগালেন্দগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী নৈফিয়ু রিওনা শ্রী সর্বানন্দগা পুন্দুনা তিজু জুঙ্কি (নেস্নেল ৱাতরৱেজ ১০১) শেমগৎপগী ৱারোল লাউথোকমিন্নখিবনি। ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (আই.দব্ল্যু.এ.আই.) অমসুং নাগালেন্দ সরকারগী ত্রান্সপোর্ত বিভাগনা থৌওং অসিগীদমক্তা নেভিগেসন ফিসিবিলিতী পুন্না পাংথোকমিন্নগনি। দোয়াং রিভর লেক্তা কম্ম্যুনিতী জেত্তী অমসুং রো পেক্স ফেরী লৈবা য়াবগী ফিসিবিলিতী স্তদী পাংথোকপগা লোয়ননা মফম অসিগী তুরিজমগী মতিকপু হেন্না চাউখৎহনগদবা অচৌবা থৌরাং পায়খৎকনি হায়না শ্রী রিও অমসুং শ্রী সোনোৱালনা পুন্না লাউথোকমিন্নখি।
ভারত সরকারগী পোর্ত, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয়গী নোদেল এজেন্সী অমা ওইরিবা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (আই.দব্ল্যু.এ.আই.)না শিন্দুনা ঙসি নাগালেন্দগী দিমাপুরদা পাংথোকপা স্তেকহোলদরশিংগী কনফরেন্সকী সেসন অমদা ৱাফমশিং অসি লাউথোকখিবনি। কনফরেন্স অসিদা উপ মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী য়ান্থুংঙো পাত্তোন; নাগালেন্দগী তুরিজম মন্ত্রী, শ্রী তেমজেন ইম্না আলোং; লোক সভাগী মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত, এস.এস. জামির; রাজ্য সভাগী মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত, ফাংনোন কোনয়াক; এম.এল.এ. অমসুং নাগালেন্দগী এদভাইজর, এম. য়ন্থান; এম.এল.এ. অমসুং ত্রান্সপোর্ত অমসুং তেক্নিকেল এজুকেসনগী এদভাইজর, তেমজেনমেনবা; এম.এল.এ. অমসুং এদভাইজর, এস.কে. য়িমচুঙ্গর; নাগালেন্দগী এম.এল.এ., জেত.এন. য়ুথে; সি.কে. সান্তম; আই.দব্ল্যু.এ.আই.গী ভাইস চেয়রমেন, শ্রী সুনিল সিংহ; নাগালেন্দ সরকারগী ত্রান্সপোর্তেসন বিভাগকী কম্মিস্নর অমসুং সেক্রেতরীগা ভারত সরকার অমদি নাগালেন্দ সারকারগী সেনিয়র ওফিসিএলশিংনা ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা ঙসিগী থৌরমদা অসুম্না হায়খি, “ৱাতরৱেজ হায়বসি চত্থোক চৎশিন তৌবদা খ্বাইদগী শেল চঙদবা, তুং কোইনা চৎপা অমসুং খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈ অমনি। লৈবাক্কী ত্রান্সপোর্তসেনগী অতোপ্পা পাম্বৈ অমা শেমগৎনবা হায়দুনা ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীনা লৈবাক্কী ইনলেন্দ ৱাতরৱেজতা মতম পুম্বদা অহেনবা মিৎয়েং চঙদুনা লাক্লি। মহাক্কী লুচিং মখাদা, ঐখোয়না লৈবাক্কী য়াম্লবা রিসোর্স পুল অসিগী কান্নবা লৌদুনা ভারতকী শাহৌ লৌবগী চাং হেনগৎহন্দুনা দিকেদ অমগী মনুংদা লৈবাক অসিবু মালেমগী খ্বাইদগী মঙাশুবা চাউবা শেন্মিৎলোন ওইহন্নবা হোৎনরি। মোদীজীগী মিৎয়েং মখাদা অৱাং নোংপোক লমদম্বু ভারতকী গ্রোথ ইঞ্জিন অমা ওইনা অচৌবা থৌদাং য়াগনি। অৱাং নোংপোক্কী কমপ্লেক্স অমসুং দাইনামিক ওইবা ৱাতরৱেজ অসিনা লৈবাক শেমগৎপা ঙম্বগী খুদোংচাবা অমা পীরি। ঙসি শরুক য়ারিবা স্তেকহোলদর খুদিংনা লমদমসিগী ৱাতরৱেজনা পীরিবা খুদোংচাবশিং লৌবীনবা হায়জরি”।
শ্রী রিও অমসুং শ্রী সোনোৱালনা লমদমসিগী নহাশিংগী মফমদা মেরিতাইম স্কিল দিভেলপমেন্ত সেন্তরদগী মেরিতাইম স্কিলগী ত্রেনিং তৌদুনা মেরিন সেক্তরগী থবক্কী খুদোংচাবা লৌনবা হায়খ্রে। নাগালেন্দ মনুংদা এন.দব্ল্যু. ১০১না লোংমাত্রা (নাগালেন্দ)দগী অবাংখুগী মায়কৈদা চেল্লি অমসুং আই.দবল্যু.তি.গী ফিসিবিলিতী স্তদী অমসু ই.দব্ল্যু.এ.আই.না পাংথোক্কনি। স্তদী অসিনা ফেয়রৱে দিভেলপমেন্ত, নেভিগেস্নেল এদ অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর য়ামদবা তর্মিনেল, স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং ভেসেল লৈবগী হীরমশিং য়েংশিনগনি।
পোর্ত, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয় (এম.ও.পি.এস.দব্ল্যু.)না আই.দব্ল্যু.এ.আই.গী খুত্থাংদা লমদমসিগী কমপ্লেক্স অমসুং দাইনামিক ৱাতরৱেজ চাউখৎহন্নবা থবক পাংথোক্তুনা লাক্লি। এজেন্সী অসিনা কালাদান মলতিমোদেল ত্রাঞ্জিত ত্রান্সপোর্ত প্রোজেক্ত, এন.দব্ল্যু. ২ অমসুং এন.দব্ল্যু. ১৬গুম্বা এন.দব্ল্যু. কয়াবু ইন্দো বাঙ্গলাদেশ প্রোতোকোল রুত (আই.বি.পি.আর.)কা শম্নহনবা, আই.বি.পি.আর.দা ফেয়রৱে শেমগৎপগা লোয়ননা অতোপ্পা থবক কয়াগী মরক্তগী পোর্তস ওফ কোল হায়না লাউথোকপগী থবক য়াওনা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংদা থবক তৌরি।
নাগালেন্দগী তিজু তুরেলনা ইরাবতী তুরেলগী খ্বাইদগী অহুমশুবা ত্রিব্যুতরী ওইরিবা চিন্দাউন তুরেল (ম্যান্মারদা নিংথী তুরেল হায়না খঙনবা) অসিগী মায়কৈদা ম্যান্মারগী তামন্থীদগী চেনশিল্লি। তুরেল অসিনা ম্যান্মারগী খ্বাইদগী চাউবা তুরেল ওইরিবা ইরাবতী তুরেলদা অমুক তাশিল্লি। ইরাবতী তুরেলনা মখা তানা চেন্থদুনা মন্দলে চোক, প্রোমে অমসুং হিন্থাদাগুম্বা হিথাংফম কয়া ফাওদুনা চেল্লবা মতুংদা ইরাবতী দেলতা ফাওদুনা অন্দমান সমুদ্রদা তাখি। মসিগুম্বা ইচেল অসিনা অৱাং নোংপোক্তগী মালেমগী ত্রেদ রুত্তা কার্গো পুদুনা চৎপগী তোঙানবা পাম্বৈ অমা পীরিবনি।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Tizu Zunki River to be harnessed for Economic Development of Nagaland, to enable Cargo & Passenger Transport: Shri Sarbananda Sonowal
Doyang River Lake development with Community Jetties & Ro Pax Ferries, to boost tourism potential: Shri Sonowal
IWAI and Dept of Transportation, Govt of Nagaland to conduct detailed feasibility study for development of Tizu Zunki River (NW 101)
IWAI to provide of Technical Assistance to Transport Department for Development of NW 101 for Navigation
Augment efforts for Efficient of Inter Regional Connectivity of Northeast via Waterways: Shri Sarbananda Sonowal
The Chief Minister of Nagaland Neiphiu Rio and Union Minister Shri Sarbananda Sonowal called upon the youth of the region to train in maritime skills at the Maritime Skill Development Centre to avail employment opportunities in the marine sector
15 JUL 2024 8:00PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ports, Shipping & Waterways, Shri Sarbananda Sonowal announced major initiatives aimed at enabling the waterways potential of Nagaland during the Stakeholder’s Conference held in Dimapur, Nagaland today. The Chief Minister of Nagaland, Shri Neiphiu Rio joined Shri Sonowal to announce development of Tizu Zunki (National Waterways 101) as both the Inland Waterways Authority of India (IWAI) and the Transport Department of Govt. of Nagaland to work together to study for navigation feasibility. Shri Rio & Shri Sonowal also announced to take initiatives to develop the immense tourism potential of Doyang River Lake with community jetties as well as study feasibility of Ro Pax ferries. This will boost the tourism potential of the state.
These developments were announced during the interactive session of Stakeholder’s Conference, organised by the Inland Waterways Authority of India (IWAI), the nodal agency of the Ministry of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW), Govt of India, in Dimapur, Nagaland today. The conference was also attended by the Deputy Chief Minister, Shri Yanthungo Patton; the Tourism Minister of Nagaland, Shri Temjen Imna Along; the Member of Parliament of Lok Sabha, S S Jamir; the Member of Parliament of Rajya Sabha, Phangnon Konyak; the Member of the Legislative Assembly (MLA) & Advisor, Nagaland, M Yanthan; MLA & Advisor Transport & Technical Education, Temjenmenba; the MLA & Advisor, SK Yimchunger; the MLA of Nagaland, ZN Nyuthe; the MLA of Nagaland, CK Santam; the Vice Chairman of IWAI, Shri Sunil Singh; the Commissioner & Secretary, Transportation Department of Govt. of Nagaland among other senior officials from the Government of India as well as the Government of Nagaland.
Speaking on the occasion, Shri Sarbananda Sonowal said, “Waterways is the most economical, sustainable and efficient mode of transportation. Our most popular PM Narendra Modi ji has always given top priority of the inland waterways in the country as the viable alternative to develop an efficient and effective mode of transportation in the country. Under the dynamic leadership of PM Modi ji, our govt has been working towards enabling our rich resource pool of the country towards escalate the growth trajectory of India to become one of the fifth largest economy in the world in less than a decade. Northeast has a major role to play as the growth engine of India, as envisioned by Modi ji. The complex and dynamic mix of waterways of the Northeast provides us an excellent opportunity to build on the nation building momentum. We remain firmly committed and on track to provide impetus for the development of waterways of the region. I call upon all the stakeholders present here today like transporters, EXIM traders, business interests and vessel owners to utilities the opportunity provided by the revamped waterways of the region.”
Shri Rio and Shri Sonowal called upon the youth of the region to train in maritime skills at the Maritime Skill Development Centre to avail employment opportunities in the marine sector. In Nagaland, the NW 101 flows from Longmatra (Nagaland) towards Avangkhu where the feasibility study of IWT will be conducted by the IWAI. This will examine from the perspective of fairway development, navigational aids, and terminal with minimum infrastructure, skill development and vessel procurement.
The Ministry of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW), via the IWAI, has been working towards empowering and enabling the complex and dynamic waterways of the region. The agency is working on multiple projects in this regard including the prestigious Kaladaan Multimodal Transit Transport Project, enabling linkage of multiple NWs like NW 2 and NW 16 with Indo Bangladesh Protocol Route (IBPR), development of fairway on IBPR as well as declaration of Ports of Call among others.
Tizu river in Nagaland further flows into Chindown river (Third largest Tributary of river Irrawaddy river), also known as Ningthi river in Myanmar, at Htamanthi in Myanmar. Chindown River further enters into Irrawaddy River - the largest river of Myanmar. River Irrawaddy further drains into Andaman Sea via Irrawaddy Delta after travelling through river ports like Mandalay Chauk, Prome and & Hinthada providing an alternative opportunity to use waterways for cargo movement from Northeast to the international trade routes.