Vice President's Secretariat
Text of the Vice-President's address at Narsee Monjee Institute of Management Studies (NMIMS), Mumbai
12 JUL 2024 4:51PM by PIB Delhi
Namaskar, my greetings to all of you.
Distinguished members of the faculty, members of the staff, and dear students, Amrish Bhai ji does not need any test for his spine, he comes from a very distinguished lineage, Sardar Patel Ji stands in this country as the tallest leader with a great spine, and made India what it is. For the benefit of young boys and girls, let me tell you, Sardar Patel ji was entrusted with the task of putting various states into Bharat, India. He did it remarkably well, efficiently, but one state was kept out of his purview, the state of Jammu and Kashmir, that became a problem, which means Dr. Sardar Patel Ji provides solution, quick solution, lasting solution, difficult situations he tackled seamlessly.
Another instance, Dr. Ambedkar was chairman of the drafting committee, father of our Indian Constitution, did a remarkably good job. He drafted all the articles of the Constitution except Article 370. So these two very distinguished people, if Dr. Ambedkar had drafted Article 370, or Sardar Patelji had been given also the job of integration of the state of Jammu and Kashmir, things would have been very different.
Let me take you to a historical perspective, then I'll come to the subject. In 1963, in Parliament, the then Prime Minister, the first Prime Minister of the country, a question came up: how long will Article 370 last? Because it is the only article in the Indian Constitution which is labeled as temporary. Many, for various reasons, believe it is permanent.
Now no longer in our Constitution, thankfully, thanks to parliamentarians like him. I salute all the parliamentarians who, in one voice, took note of it. But Pandit Ji then said, “घिसते घिसते घिस जायेगा.” I'm quoting him about Article 370. We have seen it. Article 370 ने हमको बहुत घिसाया, घिसाते गए till we had a dispensation that dispensed with Article 370. I am deeply honored to be amongst you all.
And the subject is of contemporaneous relevance. It is pivotal to the future of our great nation, empowering India. The role of higher education in Viksit Bharat by 2047.
This institute has been nurturing the leaders of tomorrow, as was indicated by the Vice-Chancellor. The alumni are spread over the entire globe, setting benchmarks in management studies. This institute, I have no doubt, is a crucible of change.
It catalyzes big change. And a big change that goes to the benefit of empowering our Bharat, home to one-sixth of humanity. Your commitment to academic rigor and innovation is commendable, as indicated by the Vice-Chancellor. And I am thrilled, therefore, to be amongst you all. Since the times of Vedic civilization, India has been home to some of the finest, world-renowned institutions and universities: Nalanda, Takshila, Vikramshila, Vallabhi, to name just a few.
Because of these institutions, India was a knowledge powerhouse. Because of these institutions, India then had great soft power in diplomacy. Our trade went in a different direction because of these institutions.
And therefore, higher education bears critical relevance to the development of a nation and empowering it. These universities, Nalanda, Takshila, were repositories of our age-old values and wisdom and provided direction for the wholesome evolution of society. Where you have institutions of this calibre, the flavour of the society, the flavour of the entire ecosystem is soothing, wholesome, and full of positivity.
You get to feel hope and possibility. These resource centres were linked between exalted ideals and pragmatic exigencies of life, a neat balance. Now, with the introduction of the new education policy, and that came after three decades, several hundred thousand stakeholders were taken into consideration. And it was emphasised that it should not be degree-oriented. It must reflect something more that makes a person really in a satisfaction mode to contribute as per his attitude. Friends, I firmly believe, and I experienced it, because my education was propelled by a scholarship.
From a small village, I could go to any school only on account of a scholarship. I believe education is the most impactful transformational mechanism of securing, first, equality, and second, containing decimating inequities. Education does wonders, and quality education makes things geometric, not arithmetic.
Power to empower emanates from education and that power is of the nation also, apart from society and the individual. Education facilitates the unleashing of your potential, exploitation of your talent, and it becomes a conveyance, a vehicle to realise your dreams and aspirations.
Education is the driving force that empowers individuals, fosters innovation, and propels economic growth by contributing to productivity and innovation that enables the nation and society to grow incrementally. In a sense, education is both personal empowerment and a cornerstone of community development, fostering a brighter future and social harmony. You may have several positions, wealth, house, car. That is individual in nature. Education is not. It empowers you simultaneously. It helps everyone else. You are educated, the benefit accrues to the entire people around you and the society. Now, if education is quality education, things are very different.
Then the human resource is sharpened to face any challenges and convert challenges into opportunities for larger welfare. And higher education, according to me, is fundamental to sustain our economic upsurge, to register social progress of the kind we aspire, something to attain like utopian society. Quality education helps fire all cylinders of the engine, and there is good productivity.
We have potential. India was taken to be a sleeping giant. Not any longer. We are on the move. Our rise is incremental, unstoppable, and getting accolades from global institutions. But what do our youth need? Your quality education.
But you suffer certain drawbacks, and drawbacks are, you are really meritorious, but you find the system promotes patronage, favouritism, nepotism, and corruption becomes a password for securing a job, an appointment, or an opportunity. When you move out with your credentials that are illustrious, you find privileged pedigree marching ahead. Being made to march ahead, and you look, this generates despondency.
This shuts down the nation. That system was there not long ago. Our power corridors were infested with lies and agents, corrupt elements.
They extra-legally leveraged decision-making. An opportunity, a job, a contract, would come through a passage. That was corrupt.
Liaison and agents were there. Another thing, promising, talented boys and girls what they want?, they want equality before law. They are in deep pain that we live in a democracy when some are so privileged to be above law, not amenable to law.
The strong arm of law does not reach them. So these things were holding us back. But now, in the last decade or so, as a result of affirmative government policies, initiatives and innovative steps, an ecosystem is in place where our youth can have full play in their joints.
They can fully expand their potential. And this is because now our power corridors are sanitised of corrupt elements. I am sure youngsters will have no occasion to see what we have seen.
The institution of liaison and agents, which was indispensable, is now extinct, beyond revival. Equality before law, that eluded us for long, that was the bane of our system, is a ground reality. We see day in and day out people who entertain the idea they are beyond the reach of law, they are immune from legal process, are suffering the heat of law, suffering the heat of system.
Then, with this ecosystem, you will be marching into the world. You will be taking a big leap. Imagine, with this quality of education, with these credentials, the reputation of an institution and a system outside, nothing can be more soothing for you.
The entire world is before you. A number of vistas of opportunities, I therefore appeal to all of you, get out of silos. We are not fully exposed to the kind of opportunities that are available to our youth. We still are in a groove of competitive examinations. And what was conventional? Things are changing as much as energy has changed. Now the non-conventional sources of energy match the non-conventional sources of opportunities for our youth.
I would urge you to look beyond what is visible, and you will find, you will have opportunities in space, in every walk of life. Disruptive technologies, I'll come to that later, afford you opportunities of development of a dimension which is unbelievable.
My young friends, respect for law is a respect for nationalism. Respect for law is respect for democracy, and respect for law is respect for meritocracy. And therefore, we must always believe in being on the right side of law.
A shortcut is the shortest distance physically between two points. But on the Day of Awakening, if the shortcut is not lawful, it turns out to be painful and the longest distance. So never take shortcuts in life.
Let me tell you, those on the dais know it. In 1989, I started my political career, and around the same time, in the same Lok Sabha, the Hon’ble Governor was there. In 1990, Amrish Ji started. In 1991, Mr. Parful Patel started. what a difficult situation I face in the house. But that apart, now look at the scene in 1990. I was a union minister.
The size of our economy was less than that of the cities of Paris and London. Where are we now? In the last decade, we have travelled from 11 positions to be the fifth largest global economy, ahead of the UK and France, because then we were behind Paris and London. That's a big change.
During that time, our gold, gold of Bharat, gold of that nation, which was known earlier as Sone Ki Chidiya, was taken in an aircraft, physically, to be placed to two banks in Switzerland, because our foreign exchange was around one billion US dollars. Now, it is more than 650 to 660 billion dollars. I had the occasion then as a minister to go to Jammu and Kashmir.
There was a deathly silence. Just imagine, after removing Article 370, a temporary article from our constitution, we had tourists in lakhs. Now, here comes a catch. Media will report an incident.
I don't know why people do not appreciate that India, globally at the moment, is a favourite destination of investment and opportunity, according to the IMF. According to the World Bank, our digitisation is worth emulating by others, it's a role model. We have, we are breathing in an atmosphere which is not despondent, not dragging us, is one of hope and possibility.
We must look at the grandiose achievements we have, the exponential, phenomenal rise in every sector. Could we ever imagine that in our Bharat, every house will have a toilet? Could we imagine that cooking gas will be available in that measure? As members of Parliament, we had 50 gas connections a year and we thought we were a big power. We could distribute those 50 connections. And 25 phone connections. Where have we come now? By millions, gas connections have been given free to needy households. And telephone? Well, they persuade you to have a landline. They don't charge these days. We all had telephones in the OIT category. Then, in the late 80s, it was 5000 rupees. A big change.
So we have really come to a level where global institutions that were earlier trying to advise us now are seeking our advice. All this has taken place recently in a decade. When you have a political journey, that journey may have sometimes Air pocket here and there. That air pocket doesn't disturb the destination or the flight trajectory. In the next five years, India's rise will be like that which a rocket has beyond gravitational force. The rocket took off. And you know, when a rocket takes off, huge power is required. That was there a decade ago.
Five years later, the rocket left gravitational force. And now the rocket is in space. And that is why the entire world says, look up to India. My young friends, just look at what has happened in G20. G20 functions were held in every state and every union territory. The main function was in Bharat Mandapam.
Bharat Mandapam, a convention centre of world repute. We had P20, Parliament, world parliaments meet at Yashobombi. Meaning thereby, we are really going in big ticket achievements, infrastructure and otherwise.
Friends, in the face of all these, you will find nefarious forces with pernicious design trying to set afloat a narrative to demean, taint, tarnish our institutions, run down our growth trajectory. Now you youngsters know it. Your silence may not be appropriate because it gives wings to these false narratives.
We must neutralise these narratives because the ground reality is so very different. Sometimes I'm amazed that people are caught and it picks up fast. Some agency in the globe has said about India's hunger status. I was governor of the state of West Bengal. The way we faced COVID, we helped 100 nations. There were some in the country who sounded alarming bells wrongly.
The leadership of the country took initiatives, innovative steps. We became the only country that gave digital certificates. Similarly, we have to be on guard that from 1st April 2020, to be precise, 850 million people of this country are getting free food, ration and dal.
Imagine, it will continue for 5 years. How can there be a challenge in this country? Now some people who always look for negativity say, Oh, 850 million people are being fed, so the country must be poor. No. This is hand-holding. This is hand-holding so that they march to the upper slot.
But that speaks of the strength our nation has. Friends, our progress at the moment is galloping. Cutting-edge can be given only by higher education. Power of a nation is decided by the progress of its technological innovations.
And that takes place in institutions of eminence like you. I would appeal from this platform. Our corporates should come forward. They should hand-hold these institutions. They must nurture them so that innovation and research take place. These institutions must be laboratories for innovation and research. And thereby they will become crucibles of change.
2047 is our target. But I have no doubt we will accomplish it. Everyone in this room, particularly the youngsters, you are a great part of the marathon march for 2047. You are vital stakeholders in democratic governance of the nation. By 2047, you would be in the driver's seat. And therefore, I have no doubt Bharat will regain what it had ages ago.
Our concept of Vikshit Bharat is not just a goal. It's a sacred mission. It calls on every citizen to be vigilant and commit. यह एक ऐसा हवन है इस हवन में हर किसी को आहुति देनी है| हर किसी का सहयोग होना है| पूर्ण आहुति होगी उसमें सब की भागीदारी होगी| यह हमने कर कर भी दिखाया है|
Can you imagine in our country? What was the stage of banking situation? I started my career by going to a bank and took a loan of 6000 rupees. Opening a bank account was difficult. In 10 years, 500 million bank accounts. What a testament to inclusivity in society.
And that is why I come from a farmer's family. More than 100 million farmers, three times a year, get amount in their account directly. I'm not on the amount. I'm not on the government capacity. I'm on the capacity of the farmer. That a farmer has a bank account, the farmer can receive direct payments. And that is where our Bharat is going. That is the change people have to notice. Presently, there are many who are in opposite atmosphere.
And I'm not aware where our Bharat is going. Go to any village, as indicated by Prabhupadaji, you'll find digital connectivity, road connectivity, tap water, electricity. These are big changes. If you have to work from home, you can work from your home in a village also. Because we are technologically enabled. Friends, a great beginning has been made. We have a resilient financial ecosystem. It is fueled by schemes. Mudra scheme.
Just imagine, our women and girls have enormously benefited. 60% out of this. Huge amounts are available to them. Women empowerment is so fundamental to growth of society on the planet. But Bharat has taken a great step. In 2023, there will be vertical and horizontal reservation for women in Parliament, Lok Sabha, and state legislatures, to the extent of one third. You must have witnessed Republic Day parade in 2024 on Kartavya Path. Our women empowerment was blossoming. Bharat is defining women empowerment and women-led empowerment to the entire world. We have, as a first citizen, a tribal lady. Imagine where we have come. Extremely talented, has seen great experience, ground reality. She is there. This is the big change that is coming.
Each one of you, let me tell you, can unsettle the list of top corporates because now we have in place new situations. If we go for, let's say, quantum computing, you will have much better idea.
Our green hydrogen mission, something very different. Even 6G, the commercial part of it will start from 2025. And in all these things, my young friends, we are part of countries that are in single digit. All of you will be going to corporates or having your start-ups. But you will be helping the nation greatly. If you please take into consideration some of my suggestions.
I have urged parliamentarians on a number of occasions. Economic nationalism is fundamental to us. What a pain it is for us. For fiscal gain, we import kites, furniture, dia, toys, curtains. Should our country be importing items that are available? We must have a policy to be vocal for local. We will be saving more than 100 billion US dollars in foreign exchange if we rigorously practise it.
You will find at the root of it that those in business, industry, trade and commerce engage into imports only to see their profit goes up. In the process they forget that the profit they are making is at the cost of indigenous labour, indigenous entrepreneurship and draining out our precious foreign exchange. To the leader here, I especially appeal.
Please catalyse the whirlwind of opinion. Why should our raw materials leave our shores without value addition? It is not a good reflection that iron ore is being so exported. We must add value to our produce. We must add value to our produce significantly if we have to empower our nation. And from that perspective, I will appeal to all of you. You can also in your life contribute because when it comes to economic nationalism, it is twofold. One, the importer. Second, the consumer.
We can be extremely right and I am sure that will bring about a big change. Friends, we like it or not, disruptive technologies are with us. They wanted our home, they wanted our workplace.
It is nothing short of a fourth industrial revolution. Because of these technologies, we are at the cusp of a big change. A change that will startle us.
There are challenges and opportunities. Impressionable minds like you can convert these challenges into opportunities. Artificial intelligence, Internet of Things, machine learning, blockchain are not defined by lexical words.
You have to go deep into it. I was myself startled at the enormous potential that is there. When I got a presentation from the experts. You can handle it. Because in whatever walk of life you go, you will be contributing massively. Therefore, your learning doesn't stop once you walk out of this institution.
Your learning is lifelong. And as a human resource of the largest mother of democracy, you have to be ahead of the others in the world. I have no doubt our genius is defined by our history and civilization of 5,000 years.
I can say this century belongs to Bharat. Look at what we did in G20. I'll take you to three decisions, fundamentally.
One, the European Union was already part of G20. And the countries of the European Union had colonised other countries by and large. It was in Bharat, at the initiative of the Prime Minister Narendra Modi, that African Union was made a part of G20. A big thing. Another landmark decision. Global South constitutes a huge chunk of population and GDP of the world. It was unknown to the world. Prime Minister Modi took the initiative. And Bharat became the voice of Global South. And third, ages back, centuries back, we had trade with other countries through land and sea. That route has been formalised. It is a matter of time it will be functional. Enormous opportunities for all of you.
Friends, you are not part of the privileged pedigree. You are the privileged. You are the privileged defined by your merit, by your attainment of skill. And therefore it lies that you not only work for yourself, but you handhold others also.
In your own life, if you make it a mission, you can certainly create a wave, that yes, I undertake to inspire, motivate, energise at least two persons. That will go a long way. Dear friends, when I look at young people, particularly institutions of your category, here I am interacting with you one way.
But when I have the occasion to interact both sides, I am enriched. I am enlightened. And I have no doubt our Bharat is on the rise.
I would be happy and delighted to ensure a visit of the students and faculty to new building of Parliament. I am the President of Indian Council of World Affairs. We will have an MOU with your institute in next one month.
We don't have to define our progress in economic terms. But India's rise, let me tell you friends, is like a plateau. That plateau is defined because of road connectivity to the villages, toilets, digitalization of the village, all the electricity.
And now a new concept has come. You power yourself because government has come out with a scheme of solar power for everyone. So I call upon industry, trade, business and commerce, their leadership, their associations, to nurture the spirit of educational institutions, innovation, research, economic nationalism.
These institutions must think beyond their normal working. When it comes to alumni, I have changed an idea. And we have people here who can rectify it.
We must have confederations of alumni associations. If we have alumni associations of prestigious institutions, like yours, IITs, IIMs, we will have a think tank, unmatched in the world, which can help us formulate policies. I'm sure it will take a lot of.
Friends, don't fear failure don't have stress. Don't have tension. Chandrayaan 3 would not have been a success but for Chandrayaan 2 effort. For some people Chandrayaan 2 was a failure. I was governor of the state of West Bengal. Chandrayaan 2 was to land around 2 a.m. Along with my wife, we went to Sai city in Kolkata. 500 boys and girls were before us. It reached quite close to the lunar surface. Landing was not soft. Some thought it was failure. No. It was largely successful.
Success of Chandrayaan 3 is firmed up on Chandrayaan 2. Therefore, if an idea occurs to you, don't allow your mind to be a parking place for that idea. If you have a brilliant idea, it is parked in your mind, you don't act on it, you are doing a disfavour to yourself and also not favouring the society at large. So never fear failure.
Friends, dream big, think out of the box, because you are living in times when you can achieve anything.
Let me end by saying one thing to you. Startups attract the attention of corporate giants. Startup is the brain wave of boys and girls like you.
So you will be looked upon immediately. Think about it. I would end by quoting Chanakya, because we are speaking of education and empowerment of the nation.
Chanakya said, “Education is the best friend. An educated person is respected everywhere” Couple it with what Swami Vivekananda said “Arise, I'm quoting you, Arise, awake, and stop not until the goal is reached”.
I wish you, as part of the marathon march for Vikshit Bharat, with full optimism and confidence that you will not reach it in 2047, you would go there much before that.
Thank you so much.

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ্প রাস্ত্রপতিনা নর্সী মোঞ্জি ইন্সতিত্যুত ওব মেনেজমেন্ত স্তদীস (এন.এম.আই.এম.এস.) মুম্বাইদা পীবা ৱারোল
12 JUL 2024 4:51PM by PIB Imphal
নমস্কার, পুম্নমকপু য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ফেকলতীগী শক্নাইরবা মেম্বরশিং, স্তাফকী মেম্বরশিং, অমসুং নুংশিজরবা মহৈরোইশিং, অমৃশ ভাইজিগী থৌনা ঐখোয়না চাংয়েং তৌনিংঙাই ওইদে, মহাক তোপ তোপ্পা পারি পুরিদগী লাকখি, সরদার পতেলজিনা লৈবাক অসিগী থৌনা লৈবা খ্বাইদগী ৱাংবা লুচিংবা অমা ওইনা লেপ্লি, অমসুং ঙসি ওইরিবা ভারত অসিবু শেম্বীরকখি। নহা ওইরিবা নুপামচা অমসুং নুপীমচাশিংদা ঐহাক্না হায়জনিংবদি সরদার পতেলজিদা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংবু ভারত, ইন্দিয়া ওইহন্নবা থৌগাই শিন্নখি। মহাক্না মদুমক নীংথিনা পাঙথোকখি, অদুবু রাজ্য অমদি মহাক্কী থৌগাইদা য়াওখিদে, মদু জম্মু কাশ্মিরনি, মসিনা খুদোংচাদবা অমা ওইরকখি, মসিনা হায়নিংলিবদি, দা. সরদার পতেলজিনা সোলুসন, অথুবা সোলুসন, মতম কুইনা চৎপা সোলুসনশিং পীবী, মহাক্না অরুবা থবকশিংবু ইরাই লায়না পাঙথোকই।
অতোপ্পা হীরম অমদনা, ঐখোয়গী ভারতকী সংবিধানগী মপা ওইরিবা, দ্রাফতিং কম্মিতীগী চীয়রমেন ওইখিবা দা. অম্বেদকরনা য়াম্না শীংথানিংঙাই ওইবা থবকশিং পায়খৎপীখি। মহাক্না সংবিধানগী আর্তিকল ৩৭০ খক নত্তনা আর্তিকল খুদিংমক দ্রাফ তৌবীখি। অদুনা হায়রিবা অখন্নবা মীওই অনি অসিনা, করিগুম্বা দা. অম্বেদকরনা আর্তিকল ৩৭০ দ্রাফ তৌরম্লবা নৎত্রগা সরদার পতেলজিদা জম্মু অমসুং কাশ্মিরবু পুনশিন্নবা থবক শিন্নরম্লবদি ওইরিবশিং অসি খেন্নরম্বসু য়াই।
নখোয়দা পুৱারীগী মীৎয়েং অমা থমজগে, মসিগী মতুংদা সবজেক্তা অমুক লাক্কে। ১৯৬৩দা, পার্লিয়ামেন্ততা, হান্নগী প্রধান মন্ত্রী, লৈবাক অসিগী ইহান হানবা প্রধান মন্ত্রীদা ৱাহং অমা লাকখিঃ আর্তিকল ৩৭০ অসি কয়া কুইনা চৎকদগে? মরমদি মসিনা ভারতকী সংবিধান্দা য়াওবা মতম খরখক্তগী ওইবা অমত্তা ঙাইরবা আর্তিকলনি। তোঙান-তোঙানবা মরমশিংনা, মসিবু পার্মনেন্তনি হায়না লৌনরকখি।
হৌজিক্তি ঐখোয়গী সংবিধানদা য়াওদ্রে, মসিগীদমক মহাক্কুম্বা পার্লিয়ামেন্তরিয়ান অমদা থাগৎচবা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না মসিবু অমুক্তদা ভাপ তামিন্নখিবা পার্লিয়ামেন্তরিয়ানশিংবু ইকাইখুম্নবা উৎচরি। অদুগা পন্দিতজিনা মখা অসুম্না হায়বীরম্মি, "তপ্না তপ্না মাঙখিগনি" ঐহাক্না আর্তিকল ৩৭০গী মতাংদা কোত তৌজরি। ঐখোয়না মসি উখ্রে। আর্তিকল ৩৭০ না ঐখোয়দা আর্তিকল ৩৭০ বু থাদোকখিদ্রিবা ফাওবদি মসিনা ঐখোয়বু ওৎপীরকখি। নখোয় ময়ামগী মরক্তা তিনবা ফংজবদা ঐহাক অদুক্কী মতীক নুংঙাইবা ফাওজৈ।
অমসুং মতাং অসি হৌজিক্কী ওইরিবা ফিভমসিদা য়াম্না চুনৈ। মসি ঐখোয়গী চাউরবা লৈবাক অসিগী তুংলমচৎতা, ভারতপু শক্তি পীনবা হোৎনবদা য়াম্না মরুওই। ২০৪৭ ফাওবদা ভিক্সি ভারত্তা হায়র এজুকেসনগী থৌদাং।
ভাইস-চানেলরনা তাকপীখিবগুম্না মহৈলোইশঙ অসিনা হয়েংগী লুচিংবশিং মখোঙ শোম্লি। এলুম্নিশিংনা গ্লোব অসিগী কাচিন কোয়া থুংনা শন্দোক্লি, মেনেজমেন্ত স্তদীজদা অৱাংবা থাক অমা থম্লি। মহৈলোইশঙ অসি অহোংবা পুরক্নবগীদমক য়াম্না মরুওইবা অমনি হায়বসি ঐঙোন্দা চিংনবা ফাওদে।
মসিনা অচৌবা অহোংবা পুরক্নবগী মচাক অমনি। করম্বা অহোংবনো হায়বদা ঐখোয়গী মীওইবা খুন্নাইগী শরুক তরুক্কী মনুংদা অমগী য়ুম ওইরিবা ভারতপু শক্তি পীবদা মতেং পাংগদবা অহোংবা অমা। ভাইস চান্সেলরনা তাকপীবগুম্না নখোয়না মহৈ মশিংদা অমসুং ইন্নোভেসন্দা লৌরিবা থৌদাং অসি য়াম্না শীংথানিংঙাই ওই। অমসুং ঐহাক্না নখোয়গী মরক্তা তিনবা ফংবদা অদুক্কী মতীক নুংঙাইবা ফাওই। ভেদিক সিভিলাইজেসনগী মতমদগী হৌনা, ভারতনা খ্বাইদগী ফবা, মালেম পুম্বনা খঙনরবা ইন্সতিত্যুসন অমসুং য়ুনিভর্সিতীশিং হায়বদি মিং ওইনা খরা পল্লবদা নলান্দা, তকশিলা, বিক্রমশিলা, ভল্লভিগুম্বা কয়াগী লৈফম ওইরম্মি।
হায়রিবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা মরম ওইদুনা, ভারতপু লৌশিংগী পুক্কৈ হায়না খঙনরম্মি। হায়রিবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা মরম ওইদুনা, মতম অদুগী ভারত্তা দিপ্লোমেসীদা অথোৎপা শক্তি লৈখি। ঐখোয়গী লল্লোন ইতীক অসি হায়রিবা মহৈলোইশঙশিং অসিনা মরম ওইদুনা তোঙানবা মায়কৈ অমদা চৎলম্মি।
অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা, হায়র এজুকেসন্না লৈবাক অমা চাউখৎপদা অমসুং মসিবু শক্তি পীবদা য়াম্না মরুওইবা থৌদাং লৌরম্মি। নলান্দা, তকশিলাগুম্বা হায়রিবা য়ুনিভর্সিতীশিং অসিনা ঐখোয়গী অরিবা মগুন অমসুং লৌশিংগী পুক্কৈ ওইরম্মি, অমসুং মখোয়না খুনাইগী হৌরক্লোনগী মায়কৈ তাকপীরম্মি। অসিগুম্বা অৱাংবা থাক্কী ইন্সতিত্যুসন লৈবা মফম অদুগী খুন্নাই অদু ঈং তপকনি, অফবনা থনগনি।
নখোয়না আসা অমসুং থাজবা উগনি। অসিগুম্বা রিসোর্স সেন্তরশিং অসিদা অৱাংবা ৱাখল্লোন অমসুং পুন্সিগী চৎনরোলগা পুন্না খল চানা চৎমিন্নরম্মি।
হৌজিক্তি, অনৌবা এজুকেসন পোলিসী লাকপগা লোইননা, অমসুং চহি কুন্থ্রাগী মতুংদা লাকপগা লোইননা, তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দর লিশিং লিশিংনা লূম্না লৌনরে। অমসুং মসি দিগ্রীদা মীৎয়েং থম্লোইদবনি। মসি মীওই মনা মহাক্কী পুন্সিগা চুন্নবা মওংদা শরুক তম্বা ঙমহন্নবা হোৎনগদবনি। মরুপশিং, ঐহাক্না চেৎনা থাজৈ, অমসুং ঐহাক ইশামক্না খঙখ্রে, মরমদি ঐহাক স্কোলারশিপনা ঐহাক্কী মহৈ মশিংদা শক্তি পীরকপনি।
অপীকপা খুঙ্গং অমদগী, ঐহাক্না স্কোলারশিপকী মহৈনা স্কুল অমহেক্তদা চৎপা ফংলম্মি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি এজুকেসন হায়বসিনা অহানবদা মান্নবা অমসুং অনিশুবদা মান্নদবশিংবু মুত্থৎপা ঙম্বা খ্বাইদগী শক্তি লৈবা অহোংবা পুরকপা য়াবা মেকানিজম অমনি এজুকেসন্না অঙকপা কয়া অমা তৌবা ঙম্মি, অমসুং মগুন লৈবা এজুকেসন্না থবকশিং অসি জিওমেত্রিক ওইহল্লি, এরিথমেতিক ওইহন্দে।
শক্তি লৈহন্নবগী শক্তি অসি এজুকেসন্দগী লাকই অমসুং হায়রিবা শক্তি অদু খুন্নাই অমসুং লন্নাইদগী পাকথোক চাউথোক্না লৈবাক্কীদমসু ওই। এজুকেসন্না নখোয়গী তৌবা ঙম্বা শক্তিদু পুথোকই, নখোয়গী হৈশিংবশিং পুথোকই, অমসুং মসিনা ফোংদোকফম ওইদুনা নখোয়গী মঙাল অমসুং পামজশিংদু ফংনবগী পাম্বৈ অমা ওইহল্লি।
এজুকেসন হায়বসি লন্নাই মীওইশিংবু শক্তি পীরিবা, অনৌবা ৱাখল থোকহল্লিবা পাম্বৈ অমনি অমসুং মসিনা লৈবাক অমসুং খুনাই অসিবু চাউখৎপা ঙমহল্লিবা কান্নবশিং অমসুং ইন্নোভেসনশিংদা মতেং তৌদুনা শেন্মিৎলোন চাউখৎহল্লি। ৱাহৈ অমরোমদনা, এজুকেসন হায়বসি ইশাবু শক্তি লৈহন্নবনি অমসুং খুন্নাই অমা চাউখৎপগী মচাক অমনি, মসিনা অরংবা তুংলমচৎ অমসুং খুনাই নুংঙাইনা লৈহনবদা কান্নহল্লি। নখোয় ইনাক কৈরাক খুনবা থাক ৱাংবা কয়া ওইরমগনি, লন, য়ুম, কার লৈরম্বা য়াই। মদুদি মহৌশানা মশা মশাগীতনি। এজুকেসন্দি মদু নত্তে। মসিনা অমুকসু শক্তি পীবা ঙম্মি। মসিনা মীপুম খুদিংমক মতেং পাংই। নখোয় এজুকেতেদ ওইরবনি, মসিগী কান্নবশিং অসি নখোয়গী অকোইবদা লৈরিবা অমসুং খুন্নাই অসিদা অপুনবা ওইনা কান্নবা পী। হৌজিক, করিগুম্বা এজুকেসন অদুনা মগুন লৈবা ওইরম্লবদি পুম্নমকসি খেন্নগনি।
হ্যুমেন রিসোর্স হায়বসি শীংনবা কয়া থেংননবা মথৌ হাপ্লি অমসুং মসিনা শীংনবশিং অদুবু ময়ামগী য়াইফনবগীদমক খুদোংচাবা ওন্থোকই। অমসুং হায়র এজুকেসন হায়বসিনা, ঐহাক্কী ৱাখলদা, ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনগী চাউখৎপগী চাং অসি খল চানা থম্নবা, ঐখোয়না পাম্লিবা খুন্নাই হায়বদি য়ুতোপিয়ন সোসাইতীগুম্বা চাউখৎপগী মওং অদু রেজিস্তর তৌনবা হোৎনবদা চঙবা মচাক উনি। মগুন লৈবা এজুকেসন্না ইঞ্জিনগী সিলিন্দর খুদিংমক মৈ পীবদা মতেং পাংই অমসুং মসিদা কান্নবা পীবগী চাং হেনগনি।
ঐখোয়দা পুথোক্ত্রিবা শক্তি লৈ। ভারত অসি তুম্লিবা অচৌবা অমা ওইনা লৌরম্মি। হৌজিক্তি মদু ওইদ্রে। ঐখোয়না লেঙলে। ঐখোয়না হৌগৎলকপা হায়বসি হেন্না হেনগৎকনি, খাম্বা ঙম্লোই অমসুং মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংনা শীংথাবীগনি। অদুবু ঐখোয়গী নহাশিংনা করি মথৌ তারি? নখোয়গী মগুন লৈবা এজুকেসন অদুনি।
অদুবু নখোয়দা লাইবক থীবা খরা থেংনরি। মখোয়শিং অদুদি, নখোয় লাইরিক লাইশু য়াম্না ফরে, অদুবু সিস্তেম অসিনা পেত্রোনেজ, ফেবরেতিজম, নেপোতিজম, অমসুং শেঞ্জা থুমজা হায়বসিনা থবক ফংনবগী, এপোইন্তমেন্ত অমা, নৎত্রগা খুদোংচাবা অমা লৌনবগী পাসৱর্দ ওইবা ওইনা উরে। নখোয়গী ক্রিদেন্সিএলশিং অদুগা লোইননা চৎথোকপা মতমদা, নখোয়না হেন্না শঙ্গ লৈবশিংনা মাংজিল থাখিবা ওইনা থেংনরে। মাংজিল থানা চঙশিন্নবদা নখোয়না য়েংদুনা লৈহৌরে, মসিনা নীঙমদবা পোকহল্লে।
মসিনা লৈবাক অসিবু চিংথরি। মদুগী সিস্তেম অদু মতম খরগী মমাংদসু লৈরম্মি। ঐখোয়গী শক্তিগী থোঙজিল অসি ওইদবা অমসুং এজেন্তশিং, শেঞ্জা থুমজানা থল্লবশিংনা য়োম্লে
মখোয়না আইনগী ৱাংমদা ৱারেপ লৌনবগী শক্তি ওইহল্লে। মসি খুদোংচাবা, থবক, কন্ত্রেক্ত অসি লম্বী অসিদগী লাক্লনি। মদু শেঞ্জা থুমজা কৌরবনি।
লাইএজন অমসুং এজেন্তশিংসু লৈরম্মি। অতোপ্পা মনা, হৈশিংলবা নুপামচা অমসুং নুপীমচাশিংনা করি পাম্লি? মখোয়না লাইনগী মমাংদা মান্নবা পাম্মি। কনাগুম্বা খরনা শেমদোকপা য়াররোইদবা আইনগী মথক্তা লৈবগী নুংঙাইবা ফংলিবা গনতন্ত্র অমদা লৈবসি উবদা মখোয়না অদুক্কী মতীক নুংঙাইতনা লেল্লি।
আইনগী কল্লবা পাম্বোম অদুনা মখোয়দা য়ৌবা ঙমদে। অদুনা হায়রিবশিং অসিনা ঐখোয়বু চিংথরি। অদুবু হৌজিক্তি, হৌখিবা চহি তরারোম অসিদা, লৈঙাক্কী অফবা থৌশিলশিংগী ফল অমা ওইনা নহাশিংনা মখোয়গী শক্তিদু চপ চানা পুথোকচবা ঙম্বা ইকোসিস্তেম অমদা লাক্লে।
মখোয়না হৌজিক্তি মখোয়গী শক্তিদু চপ চানা পাকথোক চাউথোকচবা ঙম্লে। মসিগী মরম অসি হৌজিক্তি ঐখোয়গী শক্তিগী থোংজিল অসি শেঞ্জা থুমজাদগী সেনিতাইজ তৌরবা অমা ওইরকপননি। ঐখোয়না উরকপশিং অদু নহাশিং অসিনা উবা য়াবা ফিভম অমত্তা লৈত্রে হায়না খল্লি।
মুত্থৎপা ঙম্লমদ্রবা লাইএজন অমসুং এজেন্তশিংগী ইন্সতিত্যুসন অসি হৌজিক্তি হৌগৎলকপা ঙম্লোইদবা মওংদা মুৎখ্রে। মতম কুইনগী মমাংদগী ঐখোয়না ফংলক্ত্রবা, ঐখোয়গী ইকোসিস্তেমদা কায়হল্লিবা আইনগী মমাংদা মান্নবা হায়বদু তশেংনা উবা ফংজরে। আইন্না থিংবা ঙম্লোই, আইনগী থৌওংশিং য়াওদ্রবসু য়াই খল্লম্বা মীওইশিং অদুনা নোংম নোংমগী আইনগী চৈথেং অমসুং সিস্তেম অসিগী মৈশা ফংবা হৌরে।
মসিদগীদি, হায়রিবা ইকোসিস্তেম অদুগা লোইননা নখোয়না মালেম অসিদা থোকপা ঙম্লগনি। নখোয়না খোঙকাপ লাউনা থাংবা ঙমগনি। অমুক্তা য়েংশি, অসিগুম্বা মগুন লৈবা এজুকেসনগা লোইননা, অসিগুম্বা ক্রিদেন্সিএল অসিগা লোইননা, ইন্সতিত্যুসন অমগী রিপুতেসন অমসুং মপান্দা লৈবা সিস্তেম অমা হায়বসিগা লোইননা, নখোয়দা মসিদগী হেন্না নুঙাইবা অমা লৈররোই।
মালেম পুম্বা নখোয়গী নমাংমক্তদা লৈরে। খুদোংচাবা কয়াগী মফম কয়া অমা মায়খুম হাংদোকপা হৌরে হায়দুনা ঐহাক্না পুম্নমক্কী মফমদা থমজরি। ঐখোয়দি ঐখোয়না নহা ওইরিঙৈদা অসিগুম্বা খুদোংচাবা কয়া অসি ফংলক্তে। ঐখোয়না হৌজিকসু কম্পিতিতিব একজামিনেসন্দা হুপচিন্দুনা লৈরি। হান্নদি কমদৌরম্মি? এনর্জীনা হোংলকপগা লোইননা অহোংবা কয়া অমা লাক্লে। হৌজিক্তি, এনর্জীগী নোন-কনভেসনেল সোর্সশিং অসি ঐখোয়গী নহাশিংগী নোন-কনভেন্সনেল ওইবা খুদোংচাবগী সোর্সশিংগা মান্নরে।
ঐহাক্না ময়ামদা মীৎনা উবদুদগী শান্না য়েংহন্নিংই, অমসুং মসিতদা নখোয়না পুন্সি লম্বী খুদিংমক্তা খুদোংচাবা ফংগনি। দিসরপ্তিব তেক্নোলোজীশিং অসিনা থাজরুদবা চাউখৎপগী মায়কৈ কয়া ফংবা ঙমগদবনি, মসিগী মতাংদা কোন্না অমুক লাক্কে।
ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিং, আইনবু ইকাইখুম্নবা হায়বসি জাতি নুংশিবদা ইকাইখুম্নবগুম্বনি। আইনবু ইকাইখুম্নবা হায়বসি গনতন্ত্রবু ইকাইখুম্নবনি, আইনবু ইকাইখুম্নবা হায়বসি মেরিতোক্রেসীবু ইকাইখুম্নবনি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না মতম চুপ্পদা আইনগী অচুম্বা মায়কৈদা থাজবা থমগদবনি।
শমজিনবা হায়বসি দাগ অনিগী মরক্তা লৈবা খ্বাইদগী তেনবা অথাপ্পদুনি। মীকপ থোকপা নুমিত্তা, করিগুম্বা শমজিল্লিবা অদুনা আইন্না য়াদ্রবদি, য়াম্না অৱাবা তাগনি অমসুং খ্বাইদগী শাংবা অথাপ্পা ওইগনি। মরম অসিনা পুন্সিদা শমজিন্না কৈদৌনুংদা চৎকদবনি।
দাইজদা লেঙশিনবীরিবশিং অসিনা মসি খঙলবনি হায়দনা ঐহাক্না হায়জনিংই। ১৯৮৯দা, ঐহাক্না ঐগী রাজনিতীদা খোঙদারকপা হৌখি, অমসুং মতম অসিমক্তদা, লোক সভা অসিমক্তদা, ইকাইখুম্নজরিবা গবর্নরসু লৈরম্মি। ১৯৯০, অম্রিশজিনা হৌখি। ১৯৯১দা, শ্রী পরফুল পতেল হৌখি। কয়া য়াম্না অৱাবা ফিভম্নো ঐহাক্না হাউস্তা থেংনখিবদু। অদুবু, মদুনা নাকল অমদা লৈরগা ১৯৯০গী সিন অমা হৌজিক য়েংমিন্নসি। মতম অদুদা ঐহাক য়ুনিয়ন মিনিস্তর ওইরম্মি।
ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনগী চাউবগী চাং অসি পেরিস অমসুং লন্দনগুম্বা শহরগী পাক চাউবদুদগী হেন্না পীক্লম্মি। হৌজিক্তি ঐখোয়দা কদাইদা লৈরে? হৌখিবা চহি তরারোমসিদা, ঐখোয়না মফম ১১শুবদগী য়ু.কে. অমসুং ফ্রান্সতগী মাংজিল থারদুনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মঙাশুবা শেন্মিৎলোন ওইরে, মসিগী মমাংদদি ঐখোয় পেরিস অমসুং লন্দনগী মনীংদা লৈরম্মি। মসি য়াম্না চাউবা অহোংবা অমনি।
মতম অদুদা, মমাংদা সোনে কী চিরিয়া হায়না খঙনরম্বা ঐখোয়গী শনা, ভারতকী শনা, লৈবাক অসিগী শনা অসি স্বিতজর্লেন্দগী বেঙ্ক অনিদা এয়রক্রাফতা পুরম্মি, মসিগী মরমদি ঐখোয়গী ফোরেন এক্সচেঞ্জ অসি চাউরাক্না য়ু.এস. দোল্লার বিলিয়ন অমরোমদা লৈরম্মি। হৌজিক্তি মসি বিলিয়ন দোল্লার ৬৫০ দগীনা ৬৬০ ফাওবদা লৈরম্মি। মতম অমদা ঐহাক জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা মন্ত্রী অমা ওইনা চৎলম্মি।
মতমদুদা পুমচিক চিক্লম্মি। ভাপনা শাদুনা য়েংসি, ঐখোয়গী সংবিধান্দগী তেম্পোররী আর্তিকল অমা ওইরম্বা আর্তিকল ৩৭০ লৌথোকখ্রবা মতুংদগীদি লাখ কয়াগী তুরিস্তশিংনা লাক্নরে। মসিনি নুংঙাইতবা হায়ববু। মীদিয়ানা থৌদোক অমা রিপোর্ত তৌগনি।
আই.এম.এফ.কী মতুং ইন্না মালেমগী থাক্তা হৌজিক ইনভেস্তমেন্তকী অমসুং খুদোংচাবগী পাম্নরবা মফম অমা ওইরে হায়বদা মীয়াম্না ভারতপু শিংথাদ্রিবা করিগীনো ঐহাক খঙদে। ৱার্ল্দ বেঙ্ককী মতুং ইন্না, ঐখোয়গী দিজিতাইজেসন অসি অতোপ্পনা মতৌ তমজবা য়াবা ওল মোদেল অমা ওইরে। অমাংবা লৈত্রবা নুংশিৎকী ফিভম অমদা লৈরে হায়বসিনা আসা অমসুং ওইথোকপা য়াবশিংগী মনুংদা অমা ওইরি।
ঐখোয়না হীরম খুদিংমক্তা মশক থোক্না চাউখৎলিবা, ৱাংখৎলক্লিবা মায় পাকপা কয়া অসি য়েংগদবনি। ঐখোয়গী ভারত্তা, য়ুম্থোং খুদিংদা তোইলেত অমমম লৈরকপসি ঐখোয়না ভাপ্না শাগৎলুব্রা? চাকথোং গ্যাস অসুক চাউনা ফংহনবা ঙম্লমগনি হায়বা খল্লুব্রা? পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর অমা ওইনা, ঐখোয়দা চহি অমদা গ্যাস কন্নেক্সন ৫০ ফংলম্মি অমসুং ঐখোয়না মতমদুদা অচৌবা শক্তি অমনি হায়না খল্লম্মি। ঐখোয়না হায়রিবা কন্নেক্সন ৫০ অদু য়েন্থোকপীরম্মি। অমসুং ফোন কন্নেক্সন ২৫ ফংলম্মি। হৌজিক্তি ঐখোয় কদাইদা লৈরবগে? লৈজদ্রবা ইমুংশিংদা গ্যাস কন্নেক্সন মিলিয়ন কয়া লেম্না পীখ্রে। তেলিফোন? মখোয়না লেন্দলাইন অমা পুশিলহন্নবা ইনশিল্লম্মি। হৌজিক্তি মমল ফাওবা লৌদ্রে। ও.আই.তি. কাংলুপতা ঐখোয়দা তেলিফোন লৈরে। মমাং ৮০গী মতমদদি মদু লুপা ৫০০০ ওইরম্মি। অচৌবা অহোংবা অমনি।
অদুনা ঐখোয় হৌজিক্তি মমাংদা ঐখোয়দা পাউতাক পীগে খল্লম্বা মালেমগী লোইশঙশিংনা ঐখোয়গী পাউতাক ঙাইরি। মসি পুম্নমক হন্দক্কী চহি তরারোম অসিদা থোক্লিবনি। নখোয়না রাজনিতীগী খোঙচৎতা লাকপা মতমদা, খোঙচৎ অদুদা মফম অমহেক্তদা এয়র পোকেত লৈরকপা য়াই। হায়রিবা এয়র পোকেত অদুনা পন্থুংফম নৎত্রগা ফ্লাইতকী লম্বী অদু হোংহন্দে। মথংগী চহি মঙাদদি, ভারতনা রোকেত অমনা গ্রেভিতীগী শাফু ৱাংমদা লৈরবা অমগুম্না ওইরগইনি। রোকেত থাগৎখ্রে। অমসুং রোকেত অমনা পাইখৎলকপা মতমদা পাৱর কয়া অমা চঙই হায়বসি নখোয়না খঙলে। মদু চহি তরারোম অসিদা লৈরবনি।
চহি মঙাগী মতুংদা, রোকেত অদুনা গ্রেভিতেসনেল ফোর্স থাদোক্লগনি। অমসুং হৌজিক্তি রোকেত অদু স্পেসতা লৈরে। মসিগী মরম অসিননি, মালেম পুম্বনা ভারত্তা য়েংখৎলু হায়রিবসি। ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিং, জি২০দা করি থোকখ্রবগে হায়বদু য়েংশি। জি২০ ফংসনশিং অদু রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী খুদিংমক্তা পাঙথোকখি। মরুওইবা ফংসনদি ভারত মন্দপমনি।
ভারত মন্দপম, মালেম্না থাজরবা কনভেন্সন সেন্তর অমা। ঐখোয়দা পি২০, পার্লিয়ামেন্ত, য়শোবোম্বিদা মালেমগী পার্লিয়ামেন্ত মীত লৈ। মসিনা হায়নিংলিবদি, ঐখোয়না মায় পাকপা, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং অহেনবা কয়াগী য়াম্লবা তিকেত লৈ।
মরুপশিং, হায়রিবশিং অসিগী মমাংদা, ঐখোয়গী ইন্সতিত্যুসনশিং অসিবু লান্না শন্দোকপা, মচু শংজিনবা অমসুং মগুন হন্থল্লিবা ফত্ত্রবা শাফু কয়া অমসু নখোয়না থেংনগনি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী চাউখৎপগী লম্বীদা থিন্থহনগনি। হৌজিক্তি নখোয় নহাশিংনা খঙলে। নখোয়না তুমিন্না লৈবসি চুনরোই, মরমদি মদুনা অরানবা ৱারীগী খয়াৎতা তাগনি।
ঐখোয়না হায়রিবা ৱারীশিং অদু মহু মাঙহনগদবনি মরমদি তশেংনা থোক্লিবদুগদি য়াম্না খেন্নরে। করিগুম্বা মতমদা, মীয়ামসি হৈনহল্লি। মালেমদা লৈরিবা এজেন্সী খরনা ভারতকী চাবা ফংদবগী মতাংদা হায়খি। ঐহাক নোংচুপ বেঙ্গলগী গবর্নর ওইরম্মি। ঐখোয়না কোবিদ থেংনবদা লৈবাক ১০০ রোম মতেং তৌখি। লৈবাক অসিদা মসিবু য়াম্না লান্না শন্দোকপা কাঙবু খরসু লৈখি।
লৈবাক অসিগী লুচিং মওং অসিনা থৌরাং অমসুং অনৌবা খোঙথাংশিং লৌখৎখি। ঐখোয়না দিজিতেল সর্তিফিকেত পীবা অমত্তা ঙাইরবা লৈবাক ওইরি। মসিগা মান্ননা, ঐখোয়না ১ এপ্রিল ২০২০ দগী হৌদুনা চপ চানা লৈবাক অসিগী মীওই ৮৫০ মিলিয়ন্দা লেম্না চানবা, রাসন অমসুং হৱাই পীখি।
ভাপ্না শাসি, মদু চহি ৫ চত্থখিগনি। লৈবাক অসিদা করি শীংনবা লৈখিগদৌরিবগে? হৌজিক্তি মীওই খরনা ফত্তবদা উদুনা হায়রি, ওহ, মীওই ৮৫০ মিলিয়নবু পীজরি, অদুনা তাকপদি লৈবাক অসি লায়ররম্বা তাই। নত্তে, মসি শৌগৎপীবনি। মসি মখোয় মশাবু অৱাংবা থাক্তা কাখৎপা ঙমজবা শৌগৎপীবনি।
অদুবু লৈবাক অসিগী শক্তিগী অতাংদা ঙাংবা তারবদি, মরুপশিং, মীকুপ অসিদা লৈরিবা ঐখোয়গী খুমাং চাউশিনবগী চাং অসি খোঙকাপ লাউনা থাংলি। খ্বাইদগী নৌবা ফিভমদি হায়র এজুকেসন্তনা পুরকপা ঙমগনি। লৈবাক অমগী শক্তি হায়বসি মদুগী তেক্নোলোজীগী ইন্নোভেসন চাউখৎপনা লেপকনি।
মদু নখোয়গুম্বা অফাওবা কয়াগী ইন্সতিত্যুসনশিংদগী লাক্কনি। ঐহাক্না ফম্বাক অসিদগী পুক্নিং চিংশিঞ্জরি মদুদি, ঐখোয়গী কোর্পোরেতশিংনা মমাং থানা চোংথোক্লক্কদবনি। মখোয়না হায়রিবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসি শৌগৎকদবনি। মখোয়না মখোয়বু ইন্নোভেসন অমসুং রিসর্চ পায়খৎনবা মখোঙ শোম্বীগদবনি। হায়রিবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা ইন্নোভেসন অমসুং রিসর্চকী লেবোরেতরী ওইগদবনি। অমসুং মসিখক্তদা মখোয়না অহোংবগী মৈরা পুরিবা মচাক অদু ওইগনি।
২০৪৭ অসি ঐখোয়গী পান্দম্নি। অদুবু ঐহাক্কী ইফমদা ঐখোয়না শোইদনা মায় পাক্কনি হায়না থাজৈ। কা অসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক, মরুওইনা নহাশিং, ২০৪৭গী মরাথোন লমজেলগী অচৌবা শরুক অমনি। লৈবাক অসিগী গনতন্ত্রগী লৈঙাক্লোন্দা নখোয়না অচৌবা স্তেকহোল্দরনি। ২০৪৭ ফাওবদা, নখোয়না দ্রাইবরশিংগী ফম্ফমদা ফমগনি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা, ভারতনা চহি কয়াগী মমাংদা লৈরম্বা ফিভমদু য়ৌবা ঙমগনি।
ঐখোয়গী ভিক্সিত ভারতকী ৱাখল্লোন অসি পান্দমদুখক্তা নত্তে। মসি অশেংবা মিসন অমনি। মসিনা লৈবাক মীয়াম খুদিংমকপু মীকুপ নাহুম শিংনবা অমসুং ফিরেপ লৌনবা কৌরি। মীপুম খুদিংমক্না কত্থোক্কদবা মতাং অমনি। মীপুম খুদিংমক্না মতেং পাংগদবনি। মসিদা মপুং ফাবা কত্থোকপা লৈগনি অমসুং মীপুম খুদিংমক্না শরুক য়াগদবনি। ঐখোয়না মসি থবক ওইনা পাঙথোক্তুনা উৎকদবনি।
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা বেঙ্কিংগী ফিভম অসি কমদৌরম্মি হায়বা ভাপ্না লাম্বা ঙম্ব্রা? ঐহাক্কী কেরিয়র অসি বেঙ্কতা চত্তুনা লুপা ৬০০০গী লোন অমা লৌদুনা হৌখি। বেঙ্ক একাউন্ত অমা হাংদোকপা হায়বদু য়াম্না অরুবা ওইরম্মি। চহি ১০ অসিদা, বেঙ্ক একাউন্ত মিলিয়ন ৫০০ হাংখ্রে। খুনাই অসিদা পুম্নমকপু কোনশিনবগী কয়াদা ফজখ্রবা খুদম্নো।
অমসুং ঐহাক্না লৌমীগী ইমুং অমদগী হৌরকপনি। লৌমী মিলিয়ন ১০০ হেনবনা চহি অমদা অহুম্লক মখোয়গী একাউন্ততা হকথেংননা শেল চঙলি। ঐহাক শেলদুগী মতাংদা, লৈঙাক্কী শক্তিগী মতাংদা পঞ্জবা নত্তে। ঐহাক্তি লৌমীশিংগী শক্তিগী মতাংদা পঞ্জবনি। হৌজিক্তি লৌমী অমগী বেঙ্ক একাউন্ত লৈজরে, লৌমী অইদুনা হকথেংননা শেল ফংবা য়াজরে। অমসুং মসিগী লম্বী অসিদনি ঐখোয়গী ভারতনা চঙশিল্লিবা। মসিনি মীয়াম্না উগদবা অহোংবসি। হৌজিকসু, মসিগী মাইয়োক্তা লৈবা মীওই কয়া অমা লৈরি।
ঐখোয়গী ভারত অসিনা কদাইদা চৎলিবগে হায়বদু ঐহাক ভাপ ওইদে। খুঙ্গং অমহেক্তদা চৎলু, প্রভুপদজিনা হায়বীবগুম্না, নখোয়না দিজিতেল কন্নেক্তিবিতী উবা ফংগনি, লম্বীগী কন্নেক্তিবিতী, তোতি ঈশিং, ইলেক্ত্রিসিতী ফংগনি। হায়রিবশিং অসি অচৌবা অহোংবশিংনি। করিগুম্বা নখোয়না য়ুমদগী থবক শুরবসু, খুঙ্গংদগীসু নখোয়না য়ুমদগী থবক শুবা য়াগনি। মসিগী মরমদি ঐখোয় তেক্নোলোজীকেল ওইনা শক্তি লৈরে। মরুপশিং, য়াম্না মশক থোকপা মওংদা অহৌবা অমা লাক্লে। ঐখোয়দা শক্তি লৈবা শেলথুমগী ইকোসিস্তেম অমা লোইরে। মসি থৌশিলশিংনা থাউ হাপ্লি। মুদ্র স্কিম।
ভাপ্না শাসি, ঐখোয়গী নুপী অমসুং অঙাংশিংনা কা হেন্না খুদোংচাবা ফংলে। মসিদগী ৬০% ফংলি। মখোয়দা অচৌবা শেনফম অমা ফংলি। নুপীবু শক্তি পীবা হায়বসি গ্রহ অসিদা খুনাই অমা চাউখৎপগী তঙাইফদবা অমনি। অদুবু ভারতনা মসিদা অচৌবা খোংথাং অমা লৌখ্রে। ২০২৩দা, পার্লিয়ামেন্ত, লোক সভা, অমসুং রাজ্যগী লেজিস্লেচরদা নুপীশিংগী ওইবা ভর্তিকেল অমসুং হোরাইজোন্তেল ওইনা শরুক অহুম থোকপগী অমা য়ৌনা রিজর্ভেসন পীগনি। নখোয়না ২০২৪গী রিপব্লিক দেগী থৌরমদা কার্তভ্যা পাথতা উবা ফংলমগনি। ঐখোয়গী নুপীদা শক্তি পীবগী থবক খুমাং চাউশিল্লি। ভারতনা মালেম পুম্বদা নুপী শক্তি পীবা অমসুং নুপীনা লুচিংবা শক্তি হায়বদুগী খুদম তাক্লি। ঐখোয়গী ফর্স্ত সিতিজেন অসি ত্রাইবেল নুপী অমনি। য়েংউ ঐখোয় কদাই য়ৌরক্লবগে। কা হেন্না হৈ শিংলবা কয়ানা অচৌবা এক্সপিরিএন্স, গ্রাউন্দ রিএলিতী উবা ফংলে। মহাক মফম অদুদা লৈরি। মসিনি লাক্লিবা অচৌবা অহোংবা হায়বদু।
ঐহাক্না হায়জনিংই মদুদি নখোয় খুদিংমক্না মকোক্তা লৈবা কোর্পোরেতশিংগী লিস্তপু অন্সেতল তৌবা ঙমগনি মসিগী মরক্তা ঐখোয়না অনৌবা ফিভম অমদা থম্লে। করিগুম্বা ঐখোয়না ক্বান্তম কম্প্যুতিংদা চৎপা তারবদি নখোয়না হেন্না খঙবা হেলম্লগনি।
ঐখোয়গী গ্রীন হায়দ্রোজেন মিসন অসি করিগুম্বা তোপ-তোপ্পা অমনি। ৬জি ফাওবা, মসিগী কম্মর্সিএল পার্ত অদু ২০২৫ তগী হৌরগনি। অমসুং হায়রিবা খুদিংমক অসিদা, ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিং, ঐখোয়না সিঙ্গল দিজিত্তা লৈরিবা লৈবাকশিংগী মরক্তা অমা ওইরি। নখোয় খুদিংমক্না কোরপোরেত্তা চৎকনি নত্ত্রগা স্তার্ত অপশিং লৈনরক্লগনি। অদুবু নখোয়না লৈবাক অসিগীদমক মতেং কয়া পাংগনি। করিগুম্বা ঐহাক্না হায়জরিবা খরা অসি মুন্না খন্নবীবা তারবদি।
ঐহাক্না পার্লিয়ামেন্তরিয়ানশিংদা মতাং কয়াদা পুক্নিং চিংশিনখি। একনোমিক নেসনেলিজম হায়বসি ঐখোয়দা য়াম্না মরুওই। মসি ঐখোয়দা কয়াদা অৱাবা অমা ওইরিবনো। শেনবা চহিদা তোংনবগীদমক ঐখোয়না তেলঙ্গা, ফর্নিচর, দিয়া, শানপোৎ, পর্দা কয়া মপান্দগী পুশিল্লক্লি। ঐখোয়দা ফংবা পোৎলমশিংবু ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা মপান্দগী পুশিল্লকফম থোকপ্রা? ঐখোয়না ভোকেল ফোর লোকেলগীদমক পোলিসী অমা শেমগদবনি। ঐখোয়না ফোরেন এক্সচেঞ্জদা করিগুম্বা কন্না হোৎনরবদি য়ূ.এস. দোল্লার বিলিয়ন ১০০ হেন্না কনবা ঙমগনি।
মসিগী মরুদা করি লৈবগে হায়বদা, বিজিনেস, ইন্দস্ত্রী, ত্রেদ অমসুং কমর্স্তা লৈরিবশিংনা মখোয়গী শেন্দোং কাখৎনবগীদমক মপান্দগী পুশিল্লক্নবদা হোৎনৈ। থৌওং অসিদা, মখোয়না ফংলিবা শেন্দোং অদু লমদম অসিগী লেবর, লমদম অসিগী ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ্না পুরকপনি হায়বসিদি মখোয়না কাউই অমসুং ঐখোয়গী মমল লৈরবা ফোরেন এক্সচেঞ্জ অদু মাংহল্লি। মফম অসিদা লৈবীরিবা লুচিংবশিংদা ঐহাক্না পুক্নিং চিংশিনজরি।
মোৎ ফোংদোক্নবগী নুংশিৎপু চানবীদুনা কেতালাইজ তৌবীয়ু। ঐখোয়গী রো মতিরিএলশিংনা করিগীদমক ভেল্যু এদিসন য়াওদনা ঐখোয়গী লৈহাওদগী চৎখিগদৌরিবনো? আইরন ওরবু মপান্দা থাদোকপা হায়বসি অফবা অমা নত্তে। ঐখোয়না ঐখোয়গী পোত্থোক্তা ভেল্যু হাপকদবনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু শক্তি হাপকে হায়রবদি ঐখোয়গী পোত্থোক্তা মতীক চানা ভেল্যু হাপকদবনি। অমসুং অসিগুম্বা মীৎয়েং অসিদগী, ঐহাক্না পুম্নমক্তা পুক্নিং চিংশিনজরি। নখোয়গী পুন্সিদা চাউনা শরুক তম্বা ঙমগনি মরমদি, একনোমিক নেসনেলিজম লাকপা মতমদা মায়কৈ অনি লোংই। অহানবনা মপান্দগী পুশিল্লকপশিং। অনিশুবদা শীজিন্নরিবশিং।
ঐখোয়না কা হেনা চুমথোকপা য়াই অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি অচৌবা অহোংবা অমা লাক্কনি। মরুপশিং, ঐখোয়না পাম্বা নৎত্রগা পামদ্রবসু, দিসরপতিব ওইবা তেক্নোলোজী কয়া ঐখোয়গী ইরক্তা লৈরি। মখোয়না ঐখোয়গী য়ুম অমসুং ঐখোয়গী থবক শুফমশিং পাম্মি।
মসি মরিশুবা ইন্দস্ত্রিএল রিভোলুসনগুম্বা অমনি। হায়রিবা তেক্নোলোজীশিং অসিনা মরম ওইদুনা, ঐখোয়না অচৌবা অহোংবা অমদা লাকপা উরগনি। ঐখোয়বু ইঙক ঙকহনবা অহোংবা অমা।
খুদোংচাদবা অমসুং খুদোংচাবা কয়া অমা লৈ। খঙ হৈরবা ৱাখল খনবা নখোয়না হায়রিবা শীংনবশিং অসিবু খুদোংচাবা ওন্থোকপা ঙমগনি। আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, ইন্তর্নেত ওব থিংস, মেচিন লর্নিং, ব্লোকচেন হায়রিবশিং অসি লেক্সিকেল ৱর্দশিংতনা লেপ্তে
নখোয়না মনুং হঞ্জিন্না থিজিনগদবনি। ঐহাক ইশামক মসিদা লৈরিবা চাউরবা শক্তি অসি উবদা ঙকখি। ঐহাক্না এক্সপর্তশিংনা পীরকপা প্রেজেন্তেসন অমা তাবদা। নখোয়না মসি শীজিন্নবা ঙমগনি। মরমদি নখোয়না হেক চৎলুবা খুদিংদা নখোয়না শরুক চাউনা তম্বা ঙমগনি। মরম অসিনা, অসিগুম্বা ইন্সতিত্যুসন অসিদগী হেক থোকখিবা মীকুপতা তম্বগী লোইবদি কৈদৌনুংদা লৈরোই।
নখোয়দদি তমশিনবা হায়বসি পুন্সি চুপ্পগীনি। অমসুং গনতন্ত্রগী খ্বাইদগী চাউবা মমা অমগী হ্যুমেন রিসোর্স ওইনা, নখোয়না মালেমদা লৈরিবা অতৈশিংদগী মাংজিল থানবা হোৎনগদবনি। ঐখোয়গী জিনিয়স অসি ঐখোয়গী পুৱারী অমসুং চহি ৫০০০গী সিভিলাইজেসন্না লেপ্পী হায়বসি ঐহাক্না চিংনবা কৈদৌনুংদা ফাওদে।
ঐহাক্না হায়জনিংই মদুদি চহি চা অসি ভারতকীনি। ঐখোয়না জি২০দা করি তৌখ্রবগে হায়বদু য়েংশি। ঐহাক্না ৱারেপ অহুম তঙাইফদনা পুখৎচনিংই।
অহানবদা, য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ন অসি মাঙজৌননা জি২০গী শরুক অমা ওইখ্রে। অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী লৈবাকশিংনা অতোপ্পা লৈবাকশিংবু চাউনা লোইলম শাশন তৌরম্মি। মদু ভারত্তনি, প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী থৌশিল মখাদা, অফ্রিকান য়ুনিয়ন অসিসু জি২০গী শরুক অমা ওইখি। অচৌবা থবক অমনি। অতোপ্পা অচৌবা ৱারেপ অমা। মসি মালেম্না খঙনরমদে। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা থৌরাং অসি পায়খৎখিবনি। অমসুং ভারতনা গ্লোবেল সাউথকী খোঞ্জেল ওইখি। অমসুং অহুমশুবদা, চহি কয়া চৎখৎলগা অমসুং, চহি চা কয়া চৎখৎলগা ঐখোয়না কংফাল অমসুং শমুদ্রগী লম্বীদা অতোপ্পা লৈবাকশিংগা লল্লোন ইতীক তৌনরম্মি। লম্বীশিংদু হৌজিক্তি ফোর্মেলাইজ তৌরে। মতম খরা লৈরগদি শীজিন্নবা য়ারগনি। নখোয় খুদিংমক্কীদি অচৌবা খুদোংচাবা অমনি।
মরুপশিং, নখোয়দি প্রেভিলেজ পেদিগ্রীগী শরুক অমা নত্তে। নখোয়দি খুদোংচাবদুনি। নখোয়দি নশাগী খঙজ হৈজবনা কান্নবা ফংজবনি, নশানা স্কিল তাঞ্জবদুনা। অমসুং মরম অসিনা নখোয়না নশাগীতা হোৎনবা নত্তনা অতোপ্পশিংবুসু চিংখৎপীগবনি।
নখোয়গী পুন্সিদা, নখোয়না মসিবু মিসন অমনি হায়না ওন্থোকপা মতমদা নখোয়না ইথৎ অমা হেম্লবনি, মসি চুম্মি, ঐহাক্না মীওই অনিখক্তা ওইরবসু ইনোৎ পীনবা, ইথিল হাপ্নবা, শক্তি পীনবা হোৎনগনি। মসি য়াম্না শাংনা চঙগনি। নুংশিরবা মরুপশিং, ঐহাক্না নহা ওইরিবা মীওইশিংদা য়েংবা মতমদা, মরুওইনা নখোয়গী কাংলুপকী ইন্সতিত্যুসনশিংদা য়েংবা মতমদা, নখোয়গা হীরম অমদা ৱারী শানরি।
অদুবু নাকল অনিমক্কা ৱারী শানবা মতমদদি ঐহাক লৌশিং কয়া ফংই। ঐখোয়গী ভারত অসি চাউখৎলক্লি হায়বদা ঐহাক্না চিংনবা ফাওদে।
পার্লিয়ামেন্তকী অনৌবা বিল্দিংদা মহৈরোইশিং অমসুং ফেকলতীগা উনরবদি ঐহাক য়াম্না নুংঙাইগনি। ঐহাক ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওব ৱার্ল্দ এফিয়র্সকী প্রেজিদেন্তনি। ঐখোয়না নখোয়গী ইন্সতিত্যুতকা য়ানচেরোল অমা মথং থাদা ইনগনি।
ঐখোয়গী খুমাং চাউশিনবা অসি শেন্মিৎলোনগী তার্মদা ফোংদোকপগী মথৌ তাদে। অদুবু ঐহাক্না মরুপশিংদা হায়জরি মদুদি ভারতনা চাউখৎলক্লিবা অসি প্লেত্যু অমগুম্ননি। প্লেত্যু হায়না হায়রিবসিগী মরমদি খুঙ্গংশিংগী লম্বী শম্নবগী মওং, তোইলেত, খুঙ্গংশিং দিজিতেলাইজেসন তৌবা, ইলেক্ত্রিসিতী পুম্নমকসিননি।
অদুগা হৌজিক্তি, অনৌবা ৱাখল্লোন অমা লাক্লে। নখোয়না নশাবু শক্তি পীরি মরমদি লৈঙাক অসিনা মীপুম খুদিংগীদমক সোলার পাৱরগী থৌশিল অমা পুরক্লে। অদুনা ঐহাক্না ইন্দস্ত্রী, ত্রেদ, বিজিনেস, অমসুং কমর্সতা হায়জরি, মখোয়গী লুচিং, মখোয়গী এসোসিএসন্না এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুতশিং, ইন্নোভেসন, রিসর্চ, একনোমিক নেসনেলিজম শাগৎনবা হোৎনবীয়ু।
অসিগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা মখোয়গী মহৌশাগী থৌওংশিংগী ৱাংমদা হোৎনগদবনি। এলুম্নি লাকপা মতমদা, ঐহাক্না ঐগী ৱাখলদা অহোংবা অমা লাকই। অমসুং মসিবু শেমদোকপা ঙম্বা মীওইশিং মফম অসিদা লৈ।
ঐখোয়না এলুম্নি এসোসিএসনগী কনফিদরেসনশিং থমগদবনি। ঐখোয়না নখোয়গী অসিগুম্বা মমল লৈরবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিগী এলুম্নি এসোসিএসন লৈরবদি, আই.আই.তি., আই.আই.এম.শিং অসিদা থিঙ্ক তেঙ্ক লৈগনি, মালেমদা চাংদম্ননিংঙাই লৈরোই, মসিনা ঐখোয়দা থৌশিল শেম্বদা মতেং ওইগনি। ঐখোয়না মখোয়দগী কয়া অমা ফংগনি হায়বসি ঐহাক্না থাজৈ।
মরুপশিং, মায়থিবগীদমক কিগনু, ৱাখল ৱাগনু। চন্দ্রয়ান ৩ অসি চন্দ্রয়ান ২গী থৌরাংশিং লৈরমদ্রবদি মায় পাক্লমদবা য়াই। কনাগুম্বা মীওইশিংদদি, চন্দ্রয়ান ২ অসি মায়থিবা অমনি হায়না লৌই। ঐহাক নোংচুপ বেঙ্গালগী গবর্নর ওইরম্মি। চন্দ্রয়ান ২ অসি অয়ুক পুং ২দা তাগদবনি। ঐহাক্কী নুপীগা লোইননা, ঐখোয়না কোলকতাগী সাই সিতীদা চৎলম্মি। নুপামচা অমসুং নুপীমচা ৫০০ রোম ঐখোয়গী মাংদা লৈ। মদুনা থা লৈমাই য়াম্না নক্না য়ৌখি। তাবদু তপ্না তাখিদে। মদু কনাগুম্বা খরা মায়থিরে হায়না লৌই। নত্তে। মদু য়াম্না চাউনা মায় পাকপা অমনি।
চন্দ্রয়ান ৩গী মায় পাকপা অসি চন্দ্রয়ান ২না পীখিবনি। মরম অসিনা করিগুম্বা ৱাখল অমা নখোয়দা ফাওরক্লবদি, ৱাখল্লোন অদুগী পার্কিং প্লেস অমা ওইনা থমগনু। করিগুম্বা নখোয়দা য়াম্না ফবা ৱাখল অমা লাক্লবদি, মদু নখোয়গী ৱাখলদা খামগনি, অদুগা নখোয়না থবক্তা ওন্থোক্ত্রবদি, নশানা নশাগী অফবা তৌদ্রবনি অমসুং খুনাই অসিদসু মতেং পাংদ্রবনি। অদুনা মায়থিবগীদমক কিগনু।
মরুপশিং, মঙলান চাউনা শাগৎলু, মীনা খন্নবগী ৱাংমদা খল্লু, মরমদি, নখোয়দি অপাম্বা খুদিংমক ফংবা য়াবা মতমদা হিংলবনি।
ঐহাক করিগুম্বা অমা হায়রগা লোইশিঞ্জগে। স্তার্ত অপনা অচৌবা কোর্পোরেতশিং চিংশিল্লি। স্তার্ত অপ অসি নুপামচা নুপীমচা নখোয়গুম্বা কয়াগী ব্রেন ৱেবনি।
অদুনা নখোয়দা খুদক্তা য়েংলক্কনি। মদু খল্লু। ঐহাক্না চনক্যা কোত তৌদুনা লোইশিঞ্জগে, মরমদি ঐখোয় এজুকেসন অমসুং লৈবাক অসিবু শক্তি পীনবগীদমক ঙাংনরি।
চনক্যানা হায়বীরম্মি, "এজুকেসন হায়বসি চান্নবা মরুপনি। এজুকেতেদ ওইরবা মীওই অমা হায়বসি মফম খুদিংমক্তা ইকাই খুম্নৈ।" মসিগা স্বামি ভিবেকানন্দনা হায়রম্বগা চুন্নৈ, "হৌগৎলু, ঐহাক্না নঙোন্দা হায়রিবসিনি, হৌগৎলু, মীকপ থোকউ, অমসুং পান্দম অদু ফংদ্রিবা ফাওবা লেপকনু।"
ঐহাক্না ভিক্সিত ভারতকী মরাথোন মার্চকী শরুক অমা ওইনা য়াম্না থাজবগা লোইননা ২০৪৭ দা নত্তবদা মসিগী মাঙজৌননা ফংনবা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
পুম্নমকপু থাগৎচরি।