মৎস্য, পশুপালন আৰু দুগ্ধ মন্ত্ৰালয়
পশুপালন আৰু দুগ্ধ উৎপাদন বিভাগে অসম, অৰুণাচল প্ৰদেশ, ছিকিম আৰু মেঘালয়ৰ ৰাজ্যিক আৰু জিলা নোডেল বিষয়াসকলৰ বাবে ছফ্টৱেৰ আৰু প্ৰজাতিৰ ওপৰত ২১তম পশুধন লোকপিয়লৰ আঞ্চলিক প্ৰশিক্ষণ অনুষ্ঠিত কৰে
এই কৰ্মশালাৰ শুভাৰম্ভ কৰে অসম চৰকাৰৰ কৃষি, উদ্যানশস্য আৰু খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ মন্ত্ৰী শ্ৰী অতুল বৰাই
প্ৰশিক্ষণৰ সময়ত সঠিক প্ৰজাতি চিনাক্তকৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়
10 JUL 2024 5:32PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ মীন পালন, পশুপালন আৰু দুগ্ধ উৎপাদন মন্ত্ৰালয়ৰ পশুপালন আৰু দুগ্ধ উৎপাদন বিভাগ আৰু আয়োজক অসমে আজি অসম, অৰুণাচল প্ৰদেশ, ছিকিম আৰু মেঘালয়ৰ ৰাজ্য আৰু জিলা নোডেল বিষয়াসকলক ছফ্টৱেৰ (ম’বাইল আৰু ৱেব এপ্লিকেচন/ডেশ্বব’ৰ্ড) আৰু প্ৰজননৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰজননৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰে। কৰ্মশালাখন গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত হৈছিল য’ত এই ৰাজ্যসমূহৰ ডিএনঅ’/এছএনঅ’সকলক ২০২৪ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ-ডিচেম্বৰত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ২১তম পশুধন লোকপিয়ল পৰিচালনাৰ বাবে নতুনকৈ আৰম্ভ কৰা আবেদনৰ ওপৰত বিতং প্ৰশিক্ষণ দিয়া হয়।
কৰ্মশালাখনত পশুপালন পৰিসংখ্যা বিভাগৰ দ্বাৰা ২১তম পশুধন লোকপিয়লৰ চমু বিৱৰণৰ সৈতে কেইবাটাও অধিৱেশন আছিল আৰু তাৰ পিছত আইচিএআৰ-নেচনেল ব্যুৰো অফ এনিমেল জেনেটিক ৰিচৰ্চেছ (এনবিএজিআৰ)ৰ দ্বাৰা লোকপিয়লত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলগা প্ৰজাতিৰ প্ৰজাতিৰ বিৱৰণৰ ওপৰত বিতং উপস্থাপন কৰা হৈছিল। সঠিক প্ৰজাতি চিনাক্তকৰণৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিল, যি বিভিন্ন পশুধন খণ্ডৰ কাৰ্যসূচীত ব্যৱহৃত সঠিক পৰিসংখ্যা আৰু বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্যৰ (এছডিজি) ৰাষ্ট্ৰীয় সূচক ফ্ৰেমৱৰ্ক (এনআইএফ) সৃষ্টি কৰাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ।
কৰ্মশালাখনত ভাৰত চৰকাৰৰ পশুপালন আৰু দুগ্ধ পালন বিভাগৰ ছফ্টৱেৰ দলৰ দ্বাৰা ছফ্টৱেৰ পদ্ধতি আৰু ২১তম পশুধন লোকপিয়লৰ লাইভ প্ৰয়োগৰ ওপৰত বিতং অধিৱেশন অন্তৰ্ভুক্ত আছিল, যাক এছএনঅ’/ডিএনঅ’ৰ বাবে ম’বাইল এপ্লিকেচন আৰু ডেশ্বব’ৰ্ড ছফ্টৱেৰত প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছিল। এই নোডেল বিষয়াসকলে তেওঁলোকৰ নিজ নিজ জিলা সদৰত গণনাকাৰীসকলৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ পৰিচালনা কৰিব।
এই কৰ্মশালাৰ শুভাৰম্ভ কৰে অসম চৰকাৰৰ কৃষি, উদ্যানশস্য আৰু খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ মন্ত্ৰী শ্ৰী অতুল বৰাই। অসম চৰকাৰৰ প্ৰধান সচিব শ্ৰী জগত ঠাকুৰ, আইএএছ, ভাৰত চৰকাৰৰ উপদেষ্টা (পৰিসংখ্যা) শ্ৰী জগত হাজৰিকা, আইএছএছ, অসম চৰকাৰৰ পশুপালন আৰু পশু চিকিৎসা বিভাগৰ সঞ্চালক শ্ৰী অনিল চি দেওৰী, এচিএছ, ভাৰত চৰকাৰৰ পশুপালন আৰু দুগ্ধ বিভাগৰ সঞ্চালক (পৰিসংখ্যা) আৰু এনবিএ-ৰ আইচিএআৰ-ৰ সঞ্চালক শ্ৰী বি পি মিশ্ৰাও উপস্থিত আছিল। অনুষ্ঠানটোত বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ ভাষণত পশুধন গণনা কৰাৰ বাবে জিলা আৰু ৰাজ্যিক নোডেল কাৰ্যালয়সমূহৰ সফল প্ৰশিক্ষণৰ দিশত সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টাক অগ্ৰধিকাৰ দিয়া হয়।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Department of Animal Husbandry & Dairying Conducts Regional Training of 21st Livestock Census on Software and Breeds to State and District Nodal Officers of Assam, Arunachal Pradesh, Sikkim, and Meghalaya
Workshop inaugurated by Shri Atul Bora, Cabinet Minister of Agriculture, Horticulture and Food Processing, Government of Assam
Importance of accurate breed identification was emphasized during training
10 JUL 2024 5:32PM by PIB Delhi
Department of Animal Husbandry & Dairying (DAHD), Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, Government of India and host state Assam today conducted a “Regional Training of 21st Livestock Census on Software (Mobile & Web Application/ Dashboard) and Breeds to State and District Nodal Officers (SNO/DNO) of Assam, Arunachal Pradesh, Sikkim and Meghalaya”. The workshop was held at Guwahati to train the DNO/SNO of these states for detail training on newly launch applications for conducting 21st Livestock Census which is scheduled during September-December 2024.
The workshop featured a series of sessions beginning with a brief description of the 21st Livestock Census by the Animal Husbandry Statistics Division, followed by a detailed presentation from ICAR-National Bureau of Animal Genetic Resources (NBAGR) on the breed details of species to be covered in the census. The importance of accurate breed identification was emphasized, which is crucial for producing precise statistics used in various livestock sector programs and for the National Indicator Framework (NIF) of Sustainable Development Goals (SDG).
The workshop included detailed sessions on the methodologies and live application of software of 21st Livestock Census by Software team of Department of Animal Husbandry and Dairying, Govt of India trained on the mobile application and dashboard software for SNOs/DNOs.These Nodal officers shall conduct training for enumerators at their respective District Head Quarters.
The workshop was inaugurated by Shri Atul Bora –Cabinet Minister of Agriculture, Horticulture and Food Processing, Government of Assam. Shri Manish Thakur IAS, Principal Secretary to Govt of Assam, Shri Jagat Hazarika ISS, Adviser (Statistics), Government of India,Shri Anil Ch. Deori ACS, Director Animal Husbandry and Veterinary Department, Government of Assam, Shri V.P. Singh ISS Director (Statistics), Department of Animal Husbandry and Dairying, Government of India and Shri B.P. Mishra Director, ICAR-NBAGR, Karnal were also present in the event. Addresses from the distinguished dignitaries marked the inauguration and go ahead for a collaborative effort towards the successful training to District and State Nodal Offices for conducting the Livestock Census.