Ministry of Defence
Landmark 350th iDEX contract inked; MoD to collaborate with SpacePixxel Technologies Pvt Ltd for design & development of miniaturised satellite capable of carrying multiple payloads up to 150 kgs for Indian Air Force
25 JUN 2024 12:37PM by PIB Delhi
Innovations for Defence Excellence (iDEX), the flagship initiative of the Ministry of Defence, signed the landmark 350th contract in New Delhi on June 25, 2024. The contract was inked with SpacePixxel Technologies Pvt Ltd for the design and development of a ‘Miniaturised satellite capable of carrying Electro-Optical, Infrared, Synthetic Aperture Radar, and Hyperspectral payloads up to 150 kgs’. This challenge is being led by the Indian Air Force. The 150th iDEX contract was signed in December 2022, and within a span of 18 months, the 350th contract has been signed.
The contract was exchanged between Additional Secretary (Defence Production) & CEO, Defence Innovation Organisation (DIO) Shri Anurag Bajpai and Founder & CEO of SpacePixxel Technologies Pvt Ltd Shri Awais Ahmed Nadeem Alduri in the presence of Defence Secretary Shri Giridhar Aramane and other senior civil & military officials of the Ministry of Defence. SpacePixxel has been actively working to build and launch high-resolution hyperspectral imaging satellites to provide detailed earth observation data.
This 350th iDEX contract enables innovation in space electronics, wherein many payloads earlier deployed on dedicated large satellites are now being miniaturised. The modular small satellite will integrate multiple miniaturised payloads as per requirement, providing advantages like faster and economical deployment, ease of manufacturing, scalability, adaptability, and less environmental impact.
In his address, the Defence Secretary appreciated the unwavering commitment of new defence innovators for pushing the boundaries of technology and safeguarding the nation. Emphasising the importance of combining indigenisation with innovation, he stated that domestic capabilities provide a foundation for fostering innovation by offering a platform for experimentation and development. Innovation fuels indigenisation by driving the creation of new technologies and solutions that can be produced domestically, he said, assuring all possible support to the innovators at every step.
About iDEX
iDEX, the recipient of the esteemed Prime Minister Award for Public Policy in Innovation Category in 2021, has emerged as a game-changer in the defence ecosystem. Established by the DIO under Department of Defence Production, iDEX has launched 11 editions of the Defence India Start-up Challenge (DISC), and recently unveiled the Acing Development of Innovative Technologies with iDEX (ADITI) scheme to promote innovations in critical and strategic defence technologies.
In a brief period, iDEX has successfully gained momentum, fostering a burgeoning community of start-ups within the defence sector. It is currently engaged with over 400 start-ups and MSMEs. Till now, procurement of 35 items, worth over Rs 2,000 crore, has been cleared. iDEX has facilitated the creation of numerous job opportunities and played a pivotal role in the development of the defence ecosystem.

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଐତିହାସିକ ୩୫୦ତମ ଆଇଡିଏକ୍ସ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ; ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ପାଇଁ ୧୫୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକାଧିକ ପେଲୋଡ୍ ବହନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉପଗ୍ରହର ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ସ୍ପେସ ପିସ୍କୋଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିପ୍ରାଇଭେଟ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ସହ ସହଯୋଗ କରିବ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
25 JUN 2024 12:37PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଇନୋଭେସନ୍ ସ ଫର୍ ଡିଫେନ୍ସ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ (ଆଇଡିଏକ୍ସ) ଜୁନ୍ ୨୫, ୨୦୨୪ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଐତିହାସିକ ୩୫୦ତମ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି। ୧୫୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋ-ଅପ୍ଟିକାଲ, ଇନଫ୍ରାରେଡ, ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ଆପର୍ଚର ରାଡାର ଏବଂ ହାଇପରସ୍ପେକ୍ଟ୍ରାଲ ପେଲୋଡ୍ ବହନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉପଗ୍ରହର ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ସ୍ପେସ ପିସ୍କୋଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିପ୍ରାଇଭେଟ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ସହ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା । ଡିସେମ୍ବର୨୦୨୨ରେ ୧୫୦ତମ ଆଇଡିଏକ୍ସ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ୧୮ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ୩୫୦ତମଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବ ଗିରିଧର ଅରମାନେ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ବେସାମରିକ ଓ ସାମରିକ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ (ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ) ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ଭାବନ ସଂଗଠନ (ଡିଆଇଓ)ର ସିଇଓ ଅନୁରାଗ ବାଜପେୟୀ ଏବଂ ସ୍ପେସ ପିସ୍କୋଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପ୍ରାଇଭେଟ୍ ଲିମିଟେଡର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ତଥା ସିଇଓ ଶ୍ରୀ ଅୱେସ୍ ଅହମ୍ମଦ ନଦୀମ ଅଲଦୁରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା। ମହାକାଶପିକ୍ସେଲ ପୃଥିବୀ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ହାଇ-ରିଜୋଲ୍ୟୁସନ୍ ହାଇପରସ୍ପେକ୍ଟ୍ରାଲ ଇମେଜିଂ ଉପଗ୍ରହ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଉତକ୍ଷେପଣ ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ଏହି ୩୫୦ତମଆଇଡିଏକ୍ସ ଚୁକ୍ତି ମହାକାଶ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସକ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିନବତା ଆଣିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପୂର୍ବରୁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବୃହତ ଉପଗ୍ରହରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଥିବା ଅନେକ ପେଲୋଡ୍ ବର୍ତ୍ତମାନ କ୍ଷୁଦ୍ର ହେଉଛି। ମଡ୍ୟୁଲାର କ୍ଷୁଦ୍ର ଉପଗ୍ରହ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଏକାଧିକ କ୍ଷୁଦ୍ର ପେଲୋଡ୍ କୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ନିୟୋଜନ, ଉତ୍ପାଦନରେ ସହଜତା, ସ୍କେଲେବିଲିଟି, ଅନୁକୂଳତା ଏବଂ କମ୍ ପରିବେଶ ପ୍ରଭାବ ଭଳି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସୀମା କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ନୂତନ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ଭାବକଙ୍କ ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଅଭିନବତା ସହିତ ସ୍ୱଦେଶୀକରଣର ମିଶ୍ରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଘରୋଇ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରି ଅଭିନବତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଉଦ୍ଭାବନ ସ୍ୱଦେଶୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ସମାଧାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ଯାହା ଘରୋଇ ସ୍ତରରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ସେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ।
ଆଇଡିଏକ୍ସ ସମ୍ପର୍କରେ
୨୦୨୧ରେ ଇନୋଭେସନ୍ ବର୍ଗରେ ପବ୍ଲିକ୍ ପଲିସି ପାଇଁ ସମ୍ମାନଜନକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରସ୍କାର ପାଇଥିବା ଆଇଡିଏକ୍ସ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଏକ ଗେମ୍ ଚେଞ୍ଜର ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ବିଭାଗ ଅଧୀନରେ ଥିବା (ଡିଆଇଓ) ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଆଇଡେକ୍ସ ଡିଫେନ୍ସ ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ (ଡିଆଇଏସସି)ର ୧୧ଟି ସଂସ୍କରଣ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି ଏବଂ ନିକଟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଇଡିଏକ୍ସ (ଏଡିଆଇଟିଇ) ସହିତ ଅଭିନବ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବିକାଶ ଯୋଜନାଉନ୍ମୋଚନ କରିଛି ।
ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆଇଡେକ୍ସ ସଫଳତାର ସହ ଗତି ହାସଲ କରିଛି ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ର ଏକ ବଢୁଥିବା ସମୁଦାୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି । ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ ସହିତ ଜଡିତ ଅଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୨ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୩୫ଟି ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ କୁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି। ଆଇଡିଏକ୍ସ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଇକୋସିଷ୍ଟମର ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ।