ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୨୦୨୪ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୩୦ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାବୁଲି ଚଣା ସମେତ ହରଡ଼ ଓ ଚଣା ଉପରେ ଷ୍ଟକ୍ ସୀମା ଜାରି କରିଛନ୍ତି
ହୋଲସେଲରଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡାଲି ନିମନ୍ତେ ଷ୍ଟକ ସୀମା ୨୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌; ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ପାଇଁ ୫ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌; ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନରେ ୫ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଏବଂ ବଡ଼ ଶୃଙ୍ଖଳା ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡିପୋରେ ୨୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌; ମିଲରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଷ୍ଟକ୍ ସୀମା ଉତ୍ପାଦନର ଶେଷ ୩ ମାସ ବା ବାର୍ଷିକ ସ୍ଥାପନ କ୍ଷମତାର ୨୫% ଯାହା ଅଧିକ ହେବ ତାହା ରହିବ ।
• ସୀମା ଶୁଳ୍କ ମଞ୍ଜୁରୀ ତାରିଖ ଠାରୁ ୪୫ ଦିନରୁ ଅଧିକ ଆମଦାନୀ ସାମଗ୍ରୀ ନ ରଖିବାକୁ ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କୁ ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
21 JUN 2024 6:55PM by PIB Bhubaneswar
ମହଜୁଦକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଅସାଧୁ କାରବାରକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ହରଡ଼ ଓ ଚଣା ଡାଲି ଉପଲବ୍ଧତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ନିମନ୍ତେ ଭାରତ ସରକାର ଏକ ଆଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ହୋଲସେଲର, ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟୀ, ବଡ ଶୃଙ୍ଖଳା ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରେତା, ମିଲର ଏବଂ ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଡାଲି ଉପରେ ଷ୍ଟକ୍ ସୀମା ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି । ଲାଇସେନ୍ସ ଆବଶ୍ୟକତା, ଷ୍ଟକ୍ ସୀମା ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ଉପରେ ଚଳପ୍ରଚଳ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ (ସଂଶୋଧନ) ଆଦେଶ, ୨୦୨୪ କୁ ଆଜି ଅର୍ଥାତ୍ ଜୁନ୍ ୨୧, ୨୦୨୪ରୁ ତୁରନ୍ତ ପ୍ରଭାବରେ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଏହି ଆଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ କାବୁଲି ଚଣା ସମେତ ହରଡ଼ ଓ ଚଣା ପାଇଁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୩୦, ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ସୀମା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ହୋଲସେଲରଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡାଲି ପାଇଁ ଲାଗୁ ହେଉଥିବା ଷ୍ଟକ୍ ସୀମା ୨୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌; ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ପାଇଁ ୫ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌; ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନରେ ୫ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଏବଂ ବଡ଼ ଶୃଙ୍ଖଳା ଖୁଚୁରା ବେପାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଡିପୋରେ ୨୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌; ମିଲରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନର ଶେଷ ୩ ମାସ ବା ବାର୍ଷିକ ସ୍ଥାପିତ କ୍ଷମତାର ୨୫% ଯାହା ଅଧିକ ଥିବ ଷ୍ଟକ୍ ସୀମା ତାହା ରହିବ । ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ , ଆମଦାନୀକାରୀମାନେ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ମଞ୍ଜୁରୀ ତାରିଖ ଠାରୁ ୪୫ ଦିନରୁ ଅଧିକ ଆମଦାନୀ ଷ୍ଟକ୍ ରଖିପାରିବେ ନାହିଁ । ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆଇନଗତ ସଂସ୍ଥାମାନେ ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ପୋର୍ଟାଲ (https://fcainfoweb.nic.in/psp)ରେ ଷ୍ଟକ୍ ସ୍ଥିତି ଘୋଷଣା କରିବେ ଏବଂ ଯଦି ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଥିବା ଷ୍ଟକ୍ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସୀମାଠାରୁ ଅଧିକ ଥାଏ, ତେବେ ସେମାନେ ଏହାକୁ ୧୨ ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଷ୍ଟକ୍ ସୀମାକୁ ଆଣିବେ ।
ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଦ୍ରବ୍ୟର ମୂଲ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ସରକାର ନେଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପର ଏକ ଅଂଶ ହେଉଛି ହରଡ଼ ଏବଂ ଚଣା ଉପରେ ଷ୍ଟକ୍ ସୀମା ଲାଗୁ କରିବା । ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ଷ୍ଟକ୍ ଡିସକ୍ଲୋଜର ପୋର୍ଟାଲ ଜରିଆରେ ଡାଲିର ଷ୍ଟକ୍ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ରଖିଥିଲା । ବିଭାଗ ୨୦୨୪ ଏପ୍ରିଲ ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହରେ ସମସ୍ତ ଷ୍ଟକହୋଲ୍ଡିଂ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଷ୍ଟକ୍ ପ୍ରକାଶନକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଜଣାଇଥିଲା, ଯାହା ପରେ ଏପ୍ରିଲ ଶେଷ ସପ୍ତାହରୁ ମଇ, ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା । ବ୍ୟବସାୟୀ, ଷ୍ଟକିଷ୍ଟ, ଡିଲର, ଆମଦାନୀକାରୀ, ମିଲର ଏବଂ ବଡ ଶୃଙ୍ଖଳା ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କ ସହ ପୃଥକ ଭାବେ ବୈଠକ କରି ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ଡାଲିର ସଠିକ୍ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଡାଲିର ଉପଲବ୍ଧତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ ଓ ସଚେତନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ, ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୨୦୨୪ ମଇ ୪ ତାରିଖରୁ ଦେଶୀ ଚଣା ଉପରେ ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍କ ୬୬% ହ୍ରାସ କରିଥିଲେ । ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ ଯୋଗୁଁ ଆମଦାନୀ ସହଜ ହୋଇଛି ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶ ଗୁଡ଼ିକରେ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଚଣା ଚାଷ ହେବାରେ ଏହା ସହାୟକ ହୋଇଛି । ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରେ ଚଣା ଉତ୍ପାଦନ ୨୦୨୩ - ୨୪ରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୪ - ୨୫ରେ ଏହା ୧୧ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ୨୦୨୪ ଅକ୍ଟୋବରରୁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
କୃଷକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତି ଏବଂ ଆଇଏମଡି ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱାଭାବିକ ଠାରୁ ଅଧିକ ମୌସୁମୀ ବର୍ଷା ହେବ ବୋଲି କରାଯାଇଥିବା ପୂର୍ବାନୁମାନ ହେତୁ ଚଳିତ ଋତୁରେ ଖରିଫ ଡାଲି ଯଥା ହରଡ଼ ଏବଂ ବିରି ଡାଲି ଚାଷ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ସେହିପରି ୨୦୨୪ ଅଗଷ୍ଟରୁ ପୂର୍ବ ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶ ଗୁଡ଼ିକରୁ ଚଳିତ ବର୍ଷ ହରଡ଼ ଫସଲ ଆମଦାନୀ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଆଗାମୀ ମାସରେ ହରଡ଼ ଓ ବିରି ଭଳି ଖରିଫ ଡାଲି ଦର ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଏହି ସବୁ କାରଣ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରେ ଚଣାର ନୂତନ ଫସଲ ଆସିବା ଏବଂ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୪ରୁ ଆମଦାନୀ ପାଇଁ ଏହାର ଉପଲବ୍ଧତା ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଚଣାର ଉପଲବ୍ଧତା ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre imposes stock limits on tur and chana, including kabuli chana, until 30th September, 2024
Stock limits for each pulse is 200 MT for wholesalers; 5 MT for retailers; 5 MT at each retail outlet and 200 MT at depot for big chain retailers; last 3 months of production or 25% of annual installed capacity, whichever is higher, for the millers
Department of Consumer Affairs directs Importers not to hold imported stock beyond 45 days from the date of Customs clearance
21 JUN 2024 6:55PM by PIB Delhi
In order to prevent hoarding and unscrupulous speculation, and also to improve affordability to the consumers in respect of tur and chana, Government of India has issued an order where it has imposed stock limits on pulses applicable to wholesalers, retailers, big chain retailers, millers and importers. The Removal of Licensing Requirements, Stock Limits and Movement Restrictions on Specified Foodstuffs (Amendment) Order, 2024 has been issued with immediate effect from today i.e. 21st June, 2024.
Under this order, stock limits have been prescribed for tur and chana, including kabuli chana, until 30th September, 2024 for all States and Union Territories. Stock limits applicable to each of the pulse individually will be 200 MT for wholesalers; 5 MT for retailers; 5 MT at each retail outlet and 200 MT at depot for big chain retailers; last 3 months of production or 25% of annual installed capacity, whichever is higher, for the millers. In respect of importers, the importers are not to hold imported stock beyond 45 days from the date of Customs clearance. The respective legal entities are to declare the stock position on the portal (https://fcainfoweb.nic.in/psp) of Department of Consumer Affairs and in case the stocks held by them are higher than the prescribed limits then, they shall bring the same to the prescribed stock limits by 12th July, 2024.
The imposition of stock limits on tur and chana is a part of slew of measures taken by the Government to crackdown on prices of essential commodities. The Department of Consumer Affairs had been closely monitoring the stock position of pulses through stock disclosure portal. The Department had, in first week of April, 2024 communicated State Governments to enforce mandatory stock disclosure by all stockholding entities, which was followed up with visits to major pulses producing States and trading hubs across the country from last week of April to 10th May, 2024. Separate meetings with traders, stockists, dealers, importers, millers and bigchain retailers were also held to encourage and sensitize them for truthful disclosure of stocks and maintaining affordability of pulses for the consumers.
It may be recalled that the Government had reduced import duty of 66% on desi chana w.e.f. 4th May, 2024 in order to augment the domestic production. The duty reduction has facilitated imports and elicit higher sowing of chana in major producing countries. As per report, chana production in Australia is estimated to increase from 5 lakh tons in 2023-24 to 11 lakh tons in 2024-25 which is expected to be available from October, 2024 onward.
Sowing of Kharif pulses like tur and urad are expected to increase significantly in this season due to high price realization by farmer and above-normal monsoon rains predicted by IMD.
Further, import of current year crop of tur from East African countries are expected to arrive from August, 2024 onward.
These factors are expected to help in bringing down the prices of Kharif pulses like tur and urad in the coming month. Arrival new crop of chana in Australia and its availability for import from October, 2024 will help in maintaining availability of chana to the consumers at affordable prices.