Ministry of Information & Broadcasting
18th MIFF Bids Glittering Farewell, Pledges an Even Brighter Return
Indian documentary ‘The Golden Thread’ awarded Golden Conch award for the Best Documentary Film of the Festival
Filmmakers are the Kohinoors of our nation : Maharashtra Culture Minister Shri Sudhir Mungantiwar
21 JUN 2024 9:51PM by PIB Mumbai
Mumbai, 21 June 2024
Under the twinkling lights of Mumbai's iconic skyline, the 18th Mumbai International Film Festival for Documentary, Short Fiction, and Animation films concluded, illuminating the City of Dreams with the brilliance of cinematic artistry. The city that never sleeps reverberated with the echoes of storytelling and creativity, reaching its crescendo with a spectacular closing ceremony graced by Maharashtra Culture Minister Shri Sudhir Mungantiwar.
Celebrities, filmmakers, and luminaries from the film and entertainment world gathered to celebrate the festival's resounding success and the enchanting magic of non-feature cinema. Among them were Shekhar Suman, Shaji N. Karun, Subbiah Nallamuthu, Poonam Dhillon, Chaya Kadam, Ammie Barauh, Akshay Oberoi and Vishal among others.
(In Photo: Shri Sudhir Mungantiwar, Culture Minister, Government of Maharashtra delivering keynote address at the closing ceremony)
Delivering his keynote address, Shri Sudhir Mungantiwar, Culture Minister, Government of Maharashtra said that our filmmakers are the Kohinoors of our nation. " When we move forward, our heritage and every subject connected to our films will move forward. The capacities of those sitting here are such that they can reach the depths of our souls through their art; depths even doctors may not reach," he added. He urged everyone to leave MIFF with a renewed perspective and a commitment to increasing their capacities in the years to come.
The Minister also congratulated the Government of India for its efforts in promoting talented filmmakers through this esteemed medium. Highlighting the transformative power of films, he stated, "Films are a mirror to the society and lead to social transformation. A single dialogue from this sector can transform a person’s life."
Shri Mungantiwar also underscored the multifaceted role of films, stating, "Films are not only a source of entertainment but also a power station that develops personalities. When personalities are developed, societies develop, and when societies develop, the nation develop." He concluded his speech with a call to action, encouraging everyone to come together through the medium of film to take the pride of our nation to every house and heart across the globe.
Sharing the International Competition Jury’s views about the competing films, Shri Bharat Bala, Chairman of the Jury said that they were inspired by the narratives of cultural values around the world which still place family at the centre of our lives and the resilience of humanity that encourage all to become better version of ourselves. “Soul of all the documentaries reflected the culture of humanity and culture that we live and breath from across the world. We expect all of us to invest more in documentaries so that humanity can thrive”, he added.
Indian producer Apoorva Bakshi, the Chairperson of National Jury of MIFF said that jury was honoured to witness strong, profound, and poignant narratives emerging from different parts of India. “The highlight of viewing experience was how filmmakers across the board deconstructed the anatomy of patriarchy and portrayed male relationships through a tender lens which was seldom explored”, she added.
Golden Conch award for ‘The Golden Thread’
The prestigious Golden Conch award for the Best Documentary Film of the Festival in International Category was awarded to the Indian film ‘The Golden Thread’ directed by Nistha Jain. The film, which follows the weft and warp of jute work in Kolkata, is both an homage and an observation of the last vestiges of the industrial revolution impacted by economic change. The jury noted that the film illustrates the relationship of man to machine while questioning the equation by which capitalism values man only in terms of his labor. The stunning imagery and sound weave a beautiful narrative that underscores the compelling nature of documentary filmmaking. The award includes a certificate and a cash prize of Rs. 10 lakh. ‘The Golden Thread’ was also screened as the Closing film of the festival.
(In Photo: Nistha Jain, Director of ‘The Golden Thread’ receiving Golden Conch award for the Best International Documentary Film of the Festival)
The Silver Conch award for the Best International Short Fiction Film was bestowed upon the Estonian film ‘Sour Milk’, directed by Vera Pirogova. The film eloquently portrays the intricate bond between mother and son, weaving a narrative rich in expectation and disappointment. This award also includes a certificate and a cash prize of Rs. 5 lakh.
The Polish film ‘Zima,’ directed by Tomek Popakul and Kasumi Ozeki, received the Silver Conch award for the Best Animation Film in the International Competition section, accompanied by a certificate and a cash prize of Rs. 5 lakh.
‘Lovely Jackson,’ directed by Matt Waldeck, received the Jury’s Special Mention in the International Competition category. The jury was inspired by the film's spirituality and the creative techniques used to tell its compelling story.
Technical Awards for Best Sound Design was awarded jointly to Niraj Gera and Abhijit Sarkar for their excellence in the films ‘The Golden Thread and ‘Dhara Ka Tem’ (Time for Milking). Best Editor award at the MIFF was awarded jointly to Vignesh Kumulai for ‘Karparaa’ and Irene Dhar Mallik for ‘From the Shadows.’ Award for Best Cinematography was bestowed jointly upon Babin Dulal and Suraj Thakur for ‘Dhorpatan: No Winter Holidays’ and ‘Entangled’ respectively.
The Pramod Pati Award for Most Innovative/Experimental Film was awarded to the Japanese film ‘The Old Young Crow,’ directed by Liam Lopinto, for its inventive and magical storytelling of multiple dualities. The award includes a trophy and a cash prize of Rs. 1 lakh.
The Silver Conch award for Best Indian Documentary Film went to ‘6-A Akash Ganga,’ directed by Nirmal Chander Dandriyal. The film, which draws viewers into the reclusive world of legendary musician Annapurna Devi, includes a cash prize of Rs. 5 lakh.
(In Photo: Nirmal Chander Dandriyal, Director of ‘6-A Akash Ganga’ receiving the Silver Conch award for Best Indian Documentary Film)
The Silver Conch Award for the Best Indian Short Fiction Film (up to 30 minutes) was awarded to ‘Salt,’ directed by Barkha Prashant Naik. The film explores the tender inter-generational understanding of sexuality in a poignant and beautifully crafted father-son story. This award includes a cash prize of Rs. 3 lakh.
‘Nirjara,’ directed by Gaurav Pati, won the Silver Conch award for the Best Indian Animation Film. The film, which tells the story of two brothers reuniting during grief-ridden rituals on the ghats of Ganga, includes a cash prize of Rs. 3 lakh.
‘A Coconut Tree,’ directed by Joshy Benedict, received the Jury’s Special Mention in the National Competition section for addressing the urgent topics of migration and climate change.
(In Photo: Sreemoyee Singh receiving the Dadasaheb Phalke Chitranagari Award for Best Debut Director at MIFF 2024)
The Dadasaheb Phalke Chitranagari Award for Best Debut Director at MIFF 2024 was awarded to Sreemoyee Singh for her film ‘Towards Happy Alleys,’ which also won the FIPRESCI International Critic Jury award at MIFF. The awards includes a trophy and a cash prize of Rs. 1 lakh.
The IDPA award for the Best Student Film at MIFF was awarded to ‘Chanchisoa (Expectation),’ a Garo film directed by Elvachisa Ch Sangma and Dipankar Das. The award includes a trophy and a cash prize of Rs. 1 lakh.
The Best Short Film Award on 'India in Amrit Kaal' was awarded to ‘Life in Loom,’ directed by Edmond Ranson, which explores the socio-economic and climatic challenges faced by weaver communities in India. The award includes a trophy, certificate, and a cash prize of Rs. 1 lakh.
(In Photo: A view of the cultural performance at the closing ceremony.)
The evening left the audience spellbound with colorful, vibrant, and eclectic cultural performances that set the stage on fire. The technical committee of the festival and film personalities were felicitated at the function. Shri Prithul Kumar, Festival Director & Managing Director, NFDC, proposed the vote of thanks.
((In Photo: A view of the cultural performance at the closing ceremony.)
MIFF 2024 in a nutshell:
This edition of MIFF proudly showcased a diverse array of 314 films from 59 countries, presented in 61 languages. The festival featured an impressive lineup, including 8 world premieres, 5 international premieres, 18 Asia premieres, and 21 India premieres, highlighting the global appeal and unique storytelling prowess of filmmakers worldwide. A significant highlight of MIFF 2024 was the introduction of the Documentary Film Bazaar, a groundbreaking initiative that offered filmmakers an exceptional platform to engage with buyers, sponsors, and collaborators. This innovative event attracted nearly 200 projects from 10 countries, spanning 27 languages, fostering a vibrant exchange of ideas and opportunities.
Festival attendees were also treated to masterclasses by renowned filmmakers such as Alphonse Roy, Nemil Shah, Shaji N. Karun, Audrius Stonys, Santhosh Sivan, and Subbiah Nallamuthu, among others. These sessions provided invaluable insights into the art of filmmaking, enriching the knowledge and skills of aspiring and established filmmakers alike. Panel discussions at MIFF 2024 delved into contemporary and innovative topics related to documentary, short fiction, and animation filmmaking. Delegates explored new facets of filmmaking, promotion, and distribution, broadening their understanding of the industry's evolving landscape. Additionally, a workshop on Animation and VFX pipeline, led by a senior animator from Warner Brothers, captivated participants with its in-depth exploration of cutting-edge techniques.
The Open Forums, organized by the Indian Documentary Producers Association, sparked engaging and heated discussions on pertinent issues such as documentary funding, artificial intelligence, OTT platforms, and filmmaking in the era of social media. These forums provided a dynamic space for professionals to debate and share insights on the challenges and opportunities facing the industry today. MIFF 2024 has once again affirmed its status as a premier platform for global cinematic exchange, fostering creativity, collaboration, and the celebration of diverse storytelling traditions from around the world.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
অধিক সুন্দৰ প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰে ১৮তম মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱে বিদায় জনায়
ভাৰতীয় তথ্যচিত্ৰ ‘দ্য গোল্ডেন থ্ৰেড’য়ে মহোৎসৱৰ শ্ৰেষ্ঠ তথ্যচিত্ৰৰ বাবে গোল্ডেন শংখ বঁটা লাভ কৰে
চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা আমাৰ দেশৰ কহিনুৰ: মহাৰাষ্ট্ৰৰ সংস্কৃতি মন্ত্ৰী শ্ৰী সুধীৰ মুঙ্গন্তিৱাৰ
21 JUN 2024 9:51PM by PIB Guwahati
মুম্বাইৰ আইকনিক স্কাইলাইনৰ জিলিকি থকা পোহৰৰ তলত, তথ্যচিত্ৰ, চুটি কল্পকাহিনী আৰু এনিমেছন চলচ্চিত্ৰৰ বাবে ১৮ তম মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ সমাপ্ত হয়, যাৰ ফলত চিটি অফ ড্ৰীমছ চলচ্চিত্ৰ শিল্পীৰ উজ্জ্বলতাৰে আলোকিত হয়। কেতিয়াও টোপনি নোযোৱা চহৰখন কাহিনী আৰু সৃজনশীলতাৰ প্ৰতিধ্বনিৰে প্ৰতিধ্বনিত হৈছিল, মহাৰাষ্ট্ৰৰ সংস্কৃতি মন্ত্ৰী শ্ৰী সুধীৰ মুঙ্গন্তিৱাৰৰ দ্বাৰা আকৰ্ষিত এক চমৎকাৰ সামৰণি অনুষ্ঠানৰ সৈতে ইয়াৰ ক্ৰেচেণ্ডোত উপনীত হৈছিল।
চলচ্চিত্ৰ আৰু মনোৰঞ্জন জগতৰ চেলিব্ৰিটি, চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা আৰু বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে উৎসৱৰ সুন্দৰ সফলতা আৰু অ-ফিচাৰ চিনেমাৰ মনোমোহা যাদু উদযাপন কৰিবলৈ একত্ৰিত হৈছিল। তেওঁলোকৰ ভিতৰত আছিল শেখৰ সুমন, শাজী এন কৰুণ, চুব্বিয়া নল্লামুথু, পুনম ধিলন, চায়া কদম, অম্মী বাৰাউহ, অক্ষয় অবেৰয় আৰু বিশাল।
(ফটোত: মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰৰ সংস্কৃতি মন্ত্ৰী শ্ৰী সুধীৰ মুঙ্গন্তিৱাৰে সামৰণি অনুষ্ঠানত মুখ্য ভাষণ প্ৰদান কৰে)
মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰৰ সংস্কৃতি মন্ত্ৰী শ্ৰী সুধীৰ মুঙ্গন্তিৱাৰে মুখ্য ভাষণ প্ৰদান কৰি কয় যে আমাৰ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকল আমাৰ দেশৰ কহিনুৰ। "যেতিয়া আমি আগবাঢ়িযাম, আমাৰ ঐতিহ্য আৰু আমাৰ চলচ্চিত্ৰৰ সৈতে সংযুক্ত প্ৰতিটো বিষয় আগবাঢ়িব। ইয়াত বহি থকা সকলৰ সামৰ্থ্য এনেকুৱা যে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ কলাৰ জৰিয়তে আমাৰ আত্মাৰ গভীৰতাত উপনীত হ'ব পাৰে; গভীৰতা আনকি চিকিৎসকসকলেও নাপাব পাৰে," তেওঁ লগতে কয়। তেওঁ সকলোকে এক নতুন দৃষ্টিভংগী আৰু অনাগত বছৰবোৰত তেওঁলোকৰ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰে এমআইএফএফ এৰি যাবলৈ আহ্বান জনায়।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই সন্মানীয় মাধ্যমৰ জৰিয়তে প্ৰতিভাশালী চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলক প্ৰচাৰ কৰাৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। চলচ্চিত্ৰৰ পৰিৱৰ্তনশীল শক্তিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ কয়, "চলচ্চিত্ৰসমূহ সমাজৰ বাবে এক আইনা আৰু ইয়াৰ ফলত সামাজিক পৰিৱৰ্তন ঘটিব। এই খণ্ডৰ পৰা এটা সংলাপে এজন ব্যক্তিৰ জীৱন সলনি কৰিব পাৰে।"
শ্ৰী মুঙ্গন্তিৱাৰে চলচ্চিত্ৰৰ বহুমুখী চৰিত্ৰৰ কথাও উল্লেখ কৰি কয়, "চলচ্চিত্ৰসমূহ কেৱল মনোৰঞ্জনৰ উৎস নহয়, লগতে ব্যক্তিত্ব বিকাশ কৰা এক শক্তি কেন্দ্ৰ। যেতিয়া ব্যক্তিত্ববিকশিত হয়, সমাজবিকশিত হয়, আৰু যেতিয়া সমাজবিকশিত হয়, তেতিয়া ৰাষ্ট্ৰৰ বিকাশ হয়।" তেওঁ তেওঁৰ ভাষণ ৰক্ষাৰ আহ্বান জনাই, চলচ্চিত্ৰৰ মাধ্যমৰ জৰিয়তে সকলোকে একত্ৰিত হ'বলৈ উৎসাহিত কৰি আমাৰ দেশৰ গৌৰৱক সমগ্ৰ বিশ্বৰ প্ৰতিটো ঘৰ আৰু হৃদয়লৈ লৈ যায়।
প্ৰতিযোগিতামূলক চলচ্চিত্ৰসমূহৰ বিষয়ে আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিযোগিতা জুৰিৰ মতামত ব্যক্ত কৰি জুৰিৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী ভাৰত বালাই কয় যে তেওঁলোক সমগ্ৰ বিশ্বৰ সাংস্কৃতিক মূল্যবোধৰ বৰ্ণনাৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত যি এতিয়াও পৰিয়ালক আমাৰ জীৱনৰ কেন্দ্ৰত ৰাখে আৰু মানৱতাৰ স্থিতিস্থাপকতা যি সকলোকে আমাৰ উন্নত সংস্কৰণ হ'বলৈ উৎসাহিত কৰে। "সকলো তথ্যচিত্ৰৰ আত্মাই মানৱতা আৰু সংস্কৃতিৰ সংস্কৃতিপ্ৰতিফলিত কৰিছিল যিটো আমি সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা জীয়াই আছোঁ আৰু উশাহ লওঁ। আমি আশা কৰোঁ যে আমি সকলোৱে তথ্যচিত্ৰত অধিক বিনিয়োগ কৰিম যাতে মানৱতা উন্নতি হ'ব পাৰে", তেওঁ লগতে কয়।
এমআইএফএফৰ ৰাষ্ট্ৰীয় জুৰীৰ অধ্যক্ষ ভাৰতীয় প্ৰযোজক অপূৰ্ব বক্সীয়ে কয় যে ভাৰতৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা শক্তিশালী, গভীৰ আৰু মাৰ্মিক বৰ্ণনাৰ সাক্ষী হৈ জুৰীক সন্মানিত কৰা হৈছে। "দৰ্শনৰ অভিজ্ঞতাৰ মুখ্য আকৰ্ষণ আছিল কেনেদৰে গোটেই পৰিষদৰ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলে পিতৃতান্ত্ৰিকতাৰ শাৰীৰিক গঠন নিৰ্মাণ কৰিছিল আৰু পুৰুষৰ সম্পৰ্কক কোমল লেন্সৰ জৰিয়তে চিত্ৰিত কৰিছিল যিটো কেতিয়াবাহে অন্বেষণ কৰা হৈছিল", তেওঁ লগতে কয়।
'দ্য গোল্ডেন থ্ৰেড' লৈ সোণালী শংখ বঁটা
আন্তৰ্জাতিক শ্ৰেণীত মহোৎসৱৰ শ্ৰেষ্ঠ তথ্যচিত্ৰৰ সন্মানীয় সোণালী শংখ বঁটা নিষ্ঠা জৈনৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ 'দ্য গোল্ডেন থ্ৰেড'ক প্ৰদান কৰা হৈছিল। কলকাতাত পাটৰ কামৰ ভেট আৰু ৱাৰ্প অনুসৰণ কৰা ছবিখন অৰ্থনৈতিক পৰিৱৰ্তনৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত ঔদ্যোগিক বিপ্লৱৰ অন্তিম ভেষ্টিজৰ এক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি আৰু পৰ্যৱেক্ষণ। জুৰীয়ে উল্লেখ কৰিছিল যে চলচ্চিত্ৰখনে মানুহৰ যন্ত্ৰৰ সৈতে সম্পৰ্কক বৰ্ণনা কৰে আৰু সমীকৰণৰ ওপৰত প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে যাৰ দ্বাৰা পুঁজিবাদে মানুহক কেৱল তেওঁৰ শ্ৰমৰ ক্ষেত্ৰত মূল্য দিয়ে। আকৰ্ষণীয় ছবি আৰু শব্দই এটা সুন্দৰ আখ্যান বুনে যিয়ে তথ্যচিত্ৰ নিৰ্মাণৰ আকৰ্ষণীয় প্ৰকৃতিক অংকিত কৰে। বঁটাটোত এটা প্ৰমাণপত্ৰ আৰু নগদ ১০ লাখ টকাৰ পুৰস্কাৰ অন্তৰ্ভুক্ত আছে। 'দ্য গোল্ডেন থ্ৰেড' মহোৎসৱৰ সমাপ্তি চলচ্চিত্ৰ হিচাপেও প্ৰদৰ্শিত হৈছিল।
(ফটোত: মহোৎসৱৰ শ্ৰেষ্ঠ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় তথ্যচিত্ৰৰ বাবে সোণালী শংখ বঁটা লাভ কৰা 'দ্য গোল্ডেন থ্ৰেড'ৰ পৰিচালক নিষ্ঠা জৈন)
শ্ৰেষ্ঠ আন্তৰ্জাতিক চুটি কল্পকাহিনী চলচ্চিত্ৰৰ ৰূপালী শংখ বঁটা ভেৰা পিৰোগোভাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এষ্টোনিয়ান চলচ্চিত্ৰ 'টেঙা গাখীৰ'ক প্ৰদান কৰা হয়। চলচ্চিত্ৰখনে মাক আৰু পুত্ৰৰ মাজৰ জটিল বন্ধনক সুস্পষ্টভাৱে চিত্ৰিত কৰিছে, প্ৰত্যাশা আৰু নিৰাশাৰে সমৃদ্ধ এক বৰ্ণনা ৰচনা কৰিছে। এই বঁটাত এটা প্ৰমাণপত্ৰ আৰু নগদ ৫ লাখ টকাৰ পুৰস্কাৰও অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
টমেক পোপাকুল আৰু কাচুমি ওজেকিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত পোলেণ্ডৰ চলচ্চিত্ৰ 'জিমা'য়ে আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিযোগিতা শাখাত শ্ৰেষ্ঠ এনিমেছন চলচ্চিত্ৰৰ ৰূপালী শংখ বঁটা লাভ কৰে, যাৰ সৈতে এখন প্ৰমাণপত্ৰ আৰু নগদ ৫ লাখ টকাৰ পুৰস্কাৰ থাকে।
মেট ৱালডেকৰ দ্বাৰা পৰিচালিত 'লাভলী জেকছনে' আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিযোগিতা শ্ৰেণীত জুৰিৰ বিশেষ উল্লেখ লাভ কৰিছিল। জুৰীছবিখনৰ আধ্যাত্মিকতা আৰু ইয়াৰ আকৰ্ষণীয় কাহিনী ক'বলৈ ব্যৱহৃত সৃষ্টিশীল কৌশলৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈছিল।
শ্ৰেষ্ঠ ধ্বনি ডিজাইনৰ কাৰিকৰী বঁটা নিৰজ গেৰা আৰু অভিজিত সৰকাৰক 'দ্য গোল্ডেন থ্ৰেড আৰু 'ধাৰা কা টেম' (গাখীৰ খোৱাৰ সময়) চলচ্চিত্ৰত উৎকৃষ্টতাৰ বাবে যুটীয়াভাৱে প্ৰদান কৰা হৈছিল। এমআইএফএফ-ত শ্ৰেষ্ঠ সম্পাদকৰ বঁটা 'কাৰপাৰা'ৰ বাবে ভিগনেশ কুমুলাই আৰু 'ফ্ৰম দা শ্বেডোজ'ৰ বাবে আইৰিন ধাৰ মল্লিকক যুটীয়াভাৱে প্ৰদান কৰা হৈছিল। শ্ৰেষ্ঠ চিনেমাটোগ্ৰাফীৰ বঁটা যুটীয়াভাৱে ববিন দুলাল আৰু সুৰজ ঠাকুৰক ক্ৰমে 'ধোৰপাটন: নো ৱিণ্টাৰ হলিডেজ' আৰু 'এনটেংগেলড'ৰ বাবে প্ৰদান কৰা হৈছিল।
সৰ্বাধিক অভিনৱ/পৰীক্ষামূলক চলচ্চিত্ৰৰ বাবে প্ৰমোদ পতি বঁটা লিয়াম লোপিণ্টোৰ দ্বাৰা পৰিচালিত জাপানী চলচ্চিত্ৰ 'দ্য অল্ড ইয়ং ক্ৰ'ক প্ৰদান কৰা হৈছিল, ইয়াৰ একাধিক দ্বৈততাৰ উদ্ভাৱনীমূলক আৰু যাদুকৰী কাহিনী কোৱাৰ বাবে। বঁটাটোত এটা ট্ৰফী আৰু নগদ ১ লাখ টকাৰ পুৰস্কাৰ অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতীয় তথ্যচিত্ৰৰ ৰূপালী শংখ বঁটা নিৰ্মল চন্দ্ৰ দান্দ্ৰিয়ালৰ দ্বাৰা পৰিচালিত '৬-আকাশ গংগা'লৈ যায়। দৰ্শকসকলক কিংবদন্তি সংগীতজ্ঞ অন্নপূৰ্ণা দেৱীৰ একক পৃথিৱীলৈ আকৰ্ষিত কৰা ছবিখনত ৫ লাখ টকাৰ নগদ পুৰস্কাৰ অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
(ফটোত: শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতীয় তথ্যচিত্ৰৰ ৰূপালী শংখ বঁটা লাভ কৰা '-আকাশ গংগা'ৰ পৰিচালক নিৰ্মল চন্দ্ৰ দান্দ্ৰিয়াল)
বৰখা প্ৰশান্ত নায়েকৰ দ্বাৰা পৰিচালিত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতীয় চুটি কল্পকাহিনী চলচ্চিত্ৰৰ ৰূপালী শংখ বঁটা (৩০ মিনিটলৈকে) 'নিমখ'ক প্ৰদান কৰা হৈছিল। চলচ্চিত্ৰখনে এক মাৰ্মিক আৰু সুন্দৰভাৱে তৈয়াৰ কৰা পিতৃ-পুত্ৰৰ কাহিনীত যৌনতাৰ কোমল আন্তঃ-প্ৰজন্মগত বুজাবুজিৰ অন্বেষণ কৰে। এই বঁটাত অন্তৰ্ভুক্ত আছে নগদ ৩ লাখ টকাৰ পুৰস্কাৰ।
গৌৰৱ পতিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত 'নিৰ্জাৰা'য়ে শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতীয় এনিমেছন চলচ্চিত্ৰৰ ৰূপালী শংখবঁটা লাভ কৰিছিল। গঙ্গাৰ ঘাটত শোকগ্ৰস্ত ৰীতি-নীতিৰ সময়ত দুজন ভাতৃপুনৰ মিলিত হোৱাৰ কাহিনী কোৱা ছবিখনত নগদ ৩ লাখ টকাৰ পুৰস্কাৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
যোশী বেনেডিক্টৰ দ্বাৰা পৰিচালিত 'এ নাৰিকল গছ'য়ে প্ৰব্ৰজন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ জৰুৰী বিষয়বোৰ সমাধান কৰাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতা শাখাত জুৰিৰ বিশেষ উল্লেখ লাভ কৰিছিল।
(ফটোত: শ্ৰীময়ী সিঙে এমআইএফএফ ২০২৪-ত শ্ৰেষ্ঠ আত্মপ্ৰকাশ পৰিচালকৰ বাবে দাদাচাহেব ফালকে চিত্ৰনগৰী বঁটা লাভ কৰিছে)
এমআইএফএফ ২০২৪-ত শ্ৰেষ্ঠ আত্মপ্ৰকাশ পৰিচালকৰ বাবে দাদাচাহেব ফালকে চিত্ৰনগৰী বঁটা শ্ৰীমোয়ে সিঙক তেওঁৰ ছবি 'টুডহেপ্পী এলিজ'ৰ বাবে প্ৰদান কৰা হৈছিল, যিয়ে এমআইএফএফত ফিপ্ৰেচি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমালোচক জুৰী বঁটাও লাভ কৰিছিল। বঁটাসমূহৰ ভিতৰত আছে এটা ট্ৰফী আৰু নগদ ১ লাখ টকাৰ পুৰস্কাৰ।
এলভাচিচা চি চাংমা আৰু দীপংকৰ দাসৰ দ্বাৰা পৰিচালিত গাৰো চলচ্চিত্ৰ 'চাঞ্চিচোৱা(প্ৰত্যাশা)ক এমআইএফএফত শ্ৰেষ্ঠ ছাত্ৰ চলচ্চিত্ৰৰ বাবে আইডিপিএ বঁটা প্ৰদান কৰা হয়। বঁটাটোত এটা ট্ৰফী আৰু নগদ ১ লাখ টকাৰ পুৰস্কাৰ অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
ভাৰতৰ শিপিনী সম্প্ৰদায়সমূহে সন্মুখীন হোৱা আৰ্থ-সামাজিক আৰু জলবায়ুপ্ৰত্যাহ্বানৰ অন্বেষণ কৰা এডমণ্ড ৰেনছনৰ দ্বাৰা পৰিচালিত 'ইণ্ডিয়া ইন অমৃত কাল'ৰ ওপৰত শ্ৰেষ্ঠ চুটি চলচ্চিত্ৰ বঁটা প্ৰদান কৰা হয়। বঁটাটোত অন্তৰ্ভুক্ত আছে ট্ৰফী, প্ৰমাণপত্ৰ, আৰু নগদ ১ লাখ টকাৰ পুৰস্কাৰ।
(ফটোত: সামৰণি অনুষ্ঠানত সাংস্কৃতিক প্ৰদৰ্শনৰ এক দৃশ্য।)
সন্ধিয়াটোৱে দৰ্শকসকলক ৰঙীন, জীৱন্ত আৰু উদাহৰণমূলক সাংস্কৃতিক প্ৰদৰ্শনেৰে মন্ত্ৰমুগ্ধ কৰি তুলিছিল যিয়ে মঞ্চখন জ্বলাই তুলিছিল। অনুষ্ঠানটোত মহোৎসৱৰ কাৰিকৰী সমিতি আৰু চলচ্চিত্ৰ ব্যক্তিত্বসকলক সম্বৰ্ধনা জনোৱা হৈছিল। এনএফডিচিৰ মহোৎসৱ সঞ্চালক আৰু পৰিচালনা সঞ্চালক শ্ৰী প্ৰীথুল কুমাৰে ধন্যবাদ জ্ঞাপনৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়।
(ফটোত: সামৰণি অনুষ্ঠানত সাংস্কৃতিক প্ৰদৰ্শনৰ এক দৃশ্য।)
চমুকৈ এমআইএফএফ ২০২৪:
এমআইএফএফ-ৰ এই সংস্কৰণত গৌৰৱেৰে ৫৯ খন দেশৰ ৩১৪ খন চলচ্চিত্ৰৰ এক বিবিধ বিন্যাস প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছিল, যাক ৬১ টা ভাষাত উপস্থাপন কৰা হৈছিল। মহোৎসৱটোত এক আকৰ্ষণীয় লাইনআপ প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছিল, যাৰ ভিতৰত আছে ৮ টা বিশ্ব প্ৰিমিয়াৰ, ৫ টা আন্তৰ্জাতিক প্ৰিমিয়াৰ, ১৮ টা এছিয়া প্ৰিমিয়াৰ, আৰু ২১ টা ইণ্ডিয়া প্ৰিমিয়াৰ, যি বিশ্বব্যাপী চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ বিশ্বব্যাপী আবেদন আৰু অনন্য কাহিনী কোৱাৰ দক্ষতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। এমআইএফএফ ২০২৪-ৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আকৰ্ষণ আছিল ডকুমেণ্টৰী ফিল্ম বজাৰৰ প্ৰৱৰ্তন, এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ যিয়ে চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলক ক্ৰেতা, পৃষ্ঠপোষক আৰু সহযোগীসকলৰ সৈতে জড়িত হ'বলৈ এক ব্যতিক্ৰমী মঞ্চ প্ৰদান কৰিছিল। এই অভিনৱ অনুষ্ঠানটোৱে ১০ খন দেশৰ প্ৰায় ২০০ টা প্ৰকল্পক আকৰ্ষিত কৰে, যি ২৭ টা ভাষাত বিস্তৃত, ধাৰণা আৰু সুযোগৰ এক জীৱন্ত আদান-প্ৰদান তৈয়াৰ কৰে।
উৎসৱৰ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক আলফনছ ৰয়, নেমিল শ্বাহ, শাজি এন কৰুণ, অড্ৰিয়াছ ষ্টনিছ, সন্তোষ শিৱান, আৰু চুব্বিয়া নাল্লামুথু আদিৰ দৰে প্ৰখ্যাত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ দ্বাৰা ও মাষ্টাৰক্লাছৰ সৈতে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। এই অধিৱেশনবোৰে চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণৰ কলাৰ বিষয়ে অমূল্য অন্তৰ্দৃষ্টি প্ৰদান কৰে, উচ্চাকাংক্ষী আৰু প্ৰতিষ্ঠিত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ জ্ঞান আৰু দক্ষতা সমৃদ্ধ কৰে। এমআইএফএফ ২০২৪-ত পেনেল আলোচনাত তথ্যচিত্ৰ, চুটি কল্পকাহিনী, আৰু এনিমেচন চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণসম্পৰ্কীয় সমসাময়িক আৰু অভিনৱ বিষয়বোৰ ৰখা হৈছিল। প্ৰতিনিধিসকলে চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণ, প্ৰচাৰ আৰু বিতৰণৰ নতুন দিশবোৰ অন্বেষণ কৰিছিল, উদ্যোগটোৰ বিকশিত দৃশ্যপটৰ বিষয়ে তেওঁলোকৰ বুজাবুজি বহল কৰিছিল। ইয়াৰ উপৰিও, ৱাৰ্ণাৰ ব্ৰাদাৰ্ছৰ এজন জ্যেষ্ঠ এনিমেটৰৰ নেতৃত্বত এনিমেচন আৰু ভিএফএক্স পাইপলাইনৰ ওপৰত এখন কৰ্মশালাই ইয়াৰ অত্যাধুনিক কৌশলৰ গভীৰ অন্বেষণৰ দ্বাৰা অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক আকৰ্ষিত কৰিছিল।
ভাৰতীয় তথ্যচিত্ৰ প্ৰযোজক সংস্থাৰ দ্বাৰা আয়োজিত মুক্ত মঞ্চসমূহে সামাজিক মাধ্যমৰ যুগত তথ্যচিত্ৰপুঁজি, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, অ'টিটি প্লেটফৰ্ম আৰু চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণৰ দৰে প্ৰাসংগিক বিষয়বোৰৰ ওপৰত আকৰ্ষণীয় আৰু উত্তপ্ত আলোচনাৰ সৃষ্টি কৰে। এই মঞ্চসমূহে পেছাদাৰীসকলক আজি উদ্যোগটোৰ সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগবোৰৰ ওপৰত বিতৰ্ক আৰু অন্তৰ্দৃষ্টি ভাগ বতৰা কৰাৰ বাবে এক গতিশীল স্থান প্ৰদান কৰিছিল। এমআইএফএফ ২০২৪-য়ে আকৌ এবাৰ বিশ্বব্যাপী চলচ্চিত্ৰ বিনিময়ৰ বাবে এক মুখ্য মঞ্চ হিচাপে ইয়াৰ স্থিতি নিশ্চিত কৰিছে, সৃষ্টিশীলতা, সহযোগিতা, আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা বিভিন্ন কাহিনী কোৱাৰ পৰম্পৰা উদযাপন কৰিছে।