ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ ଏଡିଟିଭ୍ ବିନିର୍ମାଣର ଉନ୍ନତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି
20 JUN 2024 5:04PM by PIB Bhubaneshwar
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଏସ୍.କ୍ରିଷ୍ଣନ୍ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଆୟୋଜିତ ପ୍ରଥମ ଜାତୀୟ ଏଡିଟିଭ୍ ମ୍ୟାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ସିମ୍ପୋଜିୟମ୍ (ଏନ୍ଏଏମ୍ଏସ୍) -୨୦୨୪କୁ ଉଦ୍ ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏଡିଟିଭ୍ ମ୍ୟାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ଲ୍ୟାଣ୍ଡସ୍କେପ୍ ରିପୋର୍ଟ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ବିକଶିତ ଏଡିଟିଭ୍ ମ୍ୟାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ମେସିନ୍ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିଲା।
ସଚିବ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ଅଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଏଏମ୍ ଉନ୍ନତ ସ୍ତରର ଉତ୍ପାଦନ ଦକ୍ଷତାକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ବଜାର ଦଖଲ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ । ହାଇଦ୍ରାବାଦର ନ୍ୟାସନାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର ଏଡିଟିଭ୍ ମ୍ୟାନୁଫାକ୍ଚରିଂ (ଏନସିଏଏମ), ହାଇଦ୍ରାବାଦକୁ ଏହି ଉଦୀୟମାନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ନିୟୋଜିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂସ୍ଥା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଉଦୀୟମାନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ନିୟୋଜିତ ମେସିନ, ସାମଗ୍ରୀ, ସଫ୍ଟୱେର କିମ୍ବା ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରାଯାଇପାରିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଶିଳ୍ପକୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ଲାଭ ମିଳିପାରିବ ଏବଂ ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଦେଶ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ଏଏମ ବ୍ୟବସାୟ ସୁଯୋଗ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ ।
୨୦୨୨ରେ ପ୍ରକାଶିତ ନ୍ୟାସନାଲ ଷ୍ଟ୍ରାଟେଜି ଫର ଏଡିଟିଭ୍ ମ୍ୟାନୁଫାକ୍ଚରିଂ (ଏନଏସଏଏମ୍) ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ପରିକଳ୍ପନା କରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା, ଏଏମ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ନିୟୋଜନ ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସାତଟି କେନ୍ଦ୍ର, ଏଏମ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସାମିଲ କରି ଜୀବନ୍ତ ହବ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଅଗ୍ରଗତି ଯଥା ଅପ୍ଟିକାଲ ଚିପ୍ ପ୍ୟାକେଜିଂ, ଅପ୍ଟିକାଲ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଚିପ୍ସ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉପାଦାନ, ମେଡିକାଲ ଡିଭାଇସ୍, ଖାଦ୍ୟ 3D ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ ଏବଂ ନବୀକରଣ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦ ଇତ୍ୟାଦି।
ଏନ୍ଏଏମ୍ଏସ୍-୨୦୨୪ରେ ଶିଳ୍ପ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଓ ସରକାରଙ୍କ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାର ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଜ୍ ଆସୋସିଏସନ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ELCINA), ଇଣ୍ଡିଆ ସେଲୁଲାର ଆଣ୍ଡ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଆସୋସିଏସନ୍ (ଆଇସିଇଏ), ଏଡିଟିଭ୍ ମ୍ୟାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ସୋସାଇଟି ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଏଏମ୍ଏସ୍ଆଇ), ଏଏମ୍ କ୍ରୋନିକାଲ୍ ଏବଂ ଥ୍ରୀଡି ଗ୍ରାଫି ଏଲ୍ ଏଲ୍ ପି ଭଳି ଶିଳ୍ପ ସଂଘ ସାମିଲ ଥିଲେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଯଥା ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭଳି ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ବିଭାଗ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ବିଭାଗ; ଏହାବ୍ୟତୀତ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର (ତେଲେଙ୍ଗାନା ସରକାର) ସାମିଲ ଥିଲେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ସଗୋଷ୍ଠୀରେ ଏସଟିପିଏଲ୍୩ଡି, ଡିଭାଇଡ୍ ବାୟ ଜିରୋ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ଇଓଏସ୍ ଜିଏମ୍ ବି ଏଚ୍, ଷ୍ଟ୍ରାଟେସିସ୍ ଲିମିଟେଡ୍, ହ୍ୟୁଲେଟ୍-ପେକାର୍ଡ କମ୍ପାନି, ନିକ୍କନ୍ ଏସ୍ ଏଲ୍ ଏମ୍ ସଲ୍ୟୁସନ୍, ଜେନେରାଲ୍ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଓ ଫିଲିପ୍ସ ଏଡିଟିଭ୍ ଭଳି ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କମ୍ପାନିର ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନେ ଏହି ଆଲୋଚନାଚକ୍ରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଭାରତରେ ଆଡିଟିଭ୍ ମ୍ୟାନୁଫାକ୍ଚରିଂ (ଏଏମ୍) ଇକୋସିଷ୍ଟମର ବ୍ୟାପକ ସମୀକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଆଲୋଚନା ଶିଳ୍ପ, ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।

Ministry of Electronics & IT
India embracing the rise of Additive Manufacturing
20 JUN 2024 5:04PM by PIB Delhi
Shri S Krishnan, Secretary, Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) inaugurated the first National Additive Manufacturing Symposium (NAMS) – 2024, today, being organized at New Delhi to provide an overview of the Additive Manufacturing (AM) ecosystem in India. The event featured release of Additive Manufacturing Landscape Report and unveiled indigenously developed additive manufacturing machine.
In his speech, Secretary stressed that there are many sectors, where AM could embrace to facilitate advanced level of manufacturing efficiency and capture new market. Efforts should be made to connect National Centre for Additive Manufacturing (NCAM), Hyderabad with various other organisations engaged in this emerging technology to develop machines, materials, software or products to develop a robust network to facilitate the industry more effectively so as to cultivate maximum benefit, besides, realization the maximum AM business opportunities for the country.
The National Strategy for Additive Manufacturing (NSAM), released in 2022, embodies a comprehensive vision aimed at harnessing the full potential of this transformative technology to drive industrial growth, innovation, and inclusive development. So far, seven centers, dedicated to deployment and development of AM technologies, are serving as vibrant hubs by actively involving diverse stakeholders to invigorate AM ecosystem, while spearheading the advancement of pioneering technologies in manufacturing like, optical chip packaging, optical computing chips, electronics components, medical devices, food 3D printing & renewal energy products, etc.
The NAMS-2024 has seen participation from diverse stakeholders, e.g. industry, academia and government. The participants included, Industry associations, such as, Electronic Industries Association of India (ELCINA), India Cellular & Electronics Association (ICEA), Additive Manufacturing Society of India (AMSI), AM Chronicle and 3D GRAPHY LLP; besides, Central ministries, e.g., Ministry of Commerce and Industry, Department of Science and Technology, Ministry of Skill Development and Entrepreneurship, Department of Defense Production; as also, State Governments (Government of Telangana). The participants from the National and international companies such as STPL3D, Divide By Zero Technologies, EOS GmbH, Stratasys Ltd., Hewlett-Packard Company, NIKON SLM Solutions, General Electric and Philips Additive also took part in the symposiums. Extensive panel discussions to provide comprehensive overview of the Additive Manufacturing (AM) ecosystem in India were held amongst diverse stakeholders e.g. industry, academia, and government.