Ministry of Defence
IAF CONTINGENT COMPLETES SUCCESSFUL PARTICIPATION IN EXERCISE RED FLAG 2024
16 JUN 2024 11:29AM by PIB Delhi
An Indian Air Force (IAF) contingent participated in the Exercise Red Flag 2024 conducted at Eielson Air Force Base, Alaska of the United States Air Force, from 04 Jun to 14 Jun 24. This was the second edition of Ex Red Flag 2024, which is an advanced aerial combat training exercise, held four times in a year by the US Air Force. The exercise witnessed participation of the Indian Air Force along with Republic of Singapore Air Force (RSAF), Royal Air Force (RAF) of the United Kingdom, Royal Netherlands Air Force (RNLAF), German Luftwaffe, and the US Air Force (USAF).
The IAF contingent participated with the Rafale aircraft and personnel comprising of aircrew, technicians, engineers, controllers and subject matter experts. The transatlantic ferry of Rafale fighter aircraft was enabled by the IL-78 Air to Air Refuellers (AAR), while the transportation of personnel and equipment was undertaken by the C-17 Globemaster aircraft. The contingent landed at Eielson, USAF base in Alaska on 29 May 24.
Red Flag is an air combat exercise conducted with multiple scenarios designed to provide realistic combat settings. A demarcation of forces is done for simulating the desired environment, with the Red Force simulating Air Defence elements, and the Blue Force simulating the Offensive Composite elements. During this Exercise (Ex), the Red Force was mainly constituted by the USAF Aggressor Sqn flying the F-16 and the F-15 aircraft.
This was the first time the IAF Rafale aircraft participated in Ex Red Flag, wherein, they operated alongside the RSAF and USAF F-16 and F-15s, and the USAF A-10 aircraft. The missions included Beyond Visual Range (BVR) combat exercises as a part of Large Force Engagements (LFE), in Offensive Counter Air and Air Defence roles. The IAF crew were actively involved in mission planning and also assumed the role of Mission Leaders for designated missions during the exercise.
In spite of the challenging weather and almost sub-zero temperatures, the IAF maintenance crew worked diligently to ensure serviceability of all the aircraft throughout the duration of the exercise and all assigned missions could be undertaken with more than 100 sorties being flown during the exercise.
Key takeaways from the exercise included insight on interoperability with international partners and a collaborative understanding of employment philosophy in a multinational environment. Experience of ferrying long distances, while undertaking Air to Air refuelling enroute, was both an enriching and thrilling takeaway, especially for the younger crew.
Undertaking their return journey, the contingent is planned to split enroute along with their mutual support elements and participate in exercise with Air Force elements of Greece and Egypt, before landing back in India on 24 Jun 24. Enriched with the Red Flag exercise experience, the IAF keenly looks forward to hosting the participating contingents from other countries during Ex-Tarang Shakti-2024, which is the first ever Indian multinational air exercise to be held later this year.

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅଭ୍ୟାସ ରେଡ୍ ଫ୍ଲାଗ୍ ୨୦୨୪ରେ ସଫଳତା ପୂର୍ବକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଶେଷ କଲା ବାୟୁସେନା ଦଳ
16 JUN 2024 11:29AM by PIB Bhubaneswar
ଜୁନ୍ ୪ରୁ ୧୪ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେରିକା ବାୟୁସେନାର ଆଲାସ୍କାସ୍ଥିତ ଏଏଲସନ ବାୟୁସେନା ଘାଟିରେ ଆୟୋଜିତ ଅଭ୍ୟାସ ରେଡ୍ ଫ୍ଲାଗ୍-୨୦୨୪ରେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାର ଏକ ଦଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଆମେରିକା ବାୟୁସେନା ଦ୍ୱାରା ବର୍ଷକୁ ୪ ଥର ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କୌଶଳରେ ଆକାଶମାର୍ଗରୁ ଯୁଦ୍ଧ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଅଭ୍ୟାସ ଏକ୍ସ ରେଡ୍ ଫ୍ଲାଗ ୨୦୨୪ର ଏହା ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ଥିଲା । ଏହି ଅଭ୍ୟାସରେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ସହିତ ରିପବ୍ଲିକ୍ ଅଫ୍ ସିଙ୍ଗାପୁର ବାୟୁସେନା (ଆରଏସଏଏଫ୍), ବ୍ରିଟେନର ରୟାଲ ଏୟାରଫୋର୍ସ (ଆଇଆରଏଏଫ୍), ରୟାଲ ନେଦରଲାଣ୍ଡ୍ ସ ବାୟୁସେନା (ଆର୍ଏନ୍ଏଏଫ୍), ଜର୍ମାନ ଲୁଫ୍ଟୱାଫ୍ ଏବଂ ୟୁଏସ୍ ଏୟାରଫୋର୍ସ (ୟୁଏସ୍ଏଏଫ୍) ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ଦଳ ରାଫେଲ ବିମାନ ଏବଂ କର୍ମୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ ଏୟାରକ୍ରୁ, ଟେକ୍ନିସିଆନ, ଇଞ୍ଜିନିୟର, କଣ୍ଟ୍ରୋଲର ଏବଂ ବିଷୟ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ରାଫେଲ ଲଢୁଆ ବିମାନର ଟ୍ରାନ୍ସଲାଣ୍ଟିକ୍ ଫେରି ଆଇଏଲ୍ -୭୮ ଏୟାର ଟୁ ଏୟାର ରିଫୁଏଲର୍ସ (ଏଏଆର) ଦ୍ୱାରା ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିବା ବେଳେ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଉପକରଣ ପରିବହନ ସି -୧୭ ଗ୍ଲୋବମାଷ୍ଟର ବିମାନ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଦଳ ମେ ୨୯ ରେ ଆଲାସ୍କାସ୍ଥିତ ୟୁଏସଏଏଫ ବେସ୍ ରଏଲସନରେ ଅବତରଣ କରିଥିଲା।
ରେଡ୍ ଫ୍ଲାଗ୍ ହେଉଛି ଏକ ବାୟୁ ଯୁଦ୍ଧ ଅଭ୍ୟାସ ଯାହା ବାସ୍ତବବାଦୀ ଯୁଦ୍ଧ ସେଟିଂସ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଏକାଧିକ ଦୃଶ୍ୟ ସହିତ ପରିଚାଳିତ ହୁଏ । ଇଚ୍ଛାକୃତ ପରିବେଶଅନୁକରଣ ପାଇଁ ବାହିନୀର ଏକ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ଲାଲବାହିନୀ ବାୟୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁକରଣ କରିଥାଏ ଏବଂ ବ୍ଲୁ ଫୋର୍ସ ଆକ୍ରମଣାତ୍ମକ କମ୍ପୋଜିଟ୍ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁକରଣ କରିଥାଏ । ଏହି ଅଭ୍ୟାସ (ଏକ୍ସ) ସମୟରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ୟୁଏସଏଏଫ ଆକ୍ରମଣକାରୀ ଏସକ୍ୟୁଏନ ଦ୍ୱାରା ଏଫ -୧୬ ଏବଂ ଏଫ -୧୫ ବିମାନ ଉଡ଼ାଣ କରି ଲାଲ ବାହିନୀ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାର ରାଫେଲ ବିମାନ ଏକ୍ସ ରେଡ୍ ଫ୍ଲାଗରେ ଭାଗ ନେଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନେ ଆରଏସଏଏଫ ଏବଂ ୟୁଏସଏଏଫ ଏଫ -୧୬ ଏବଂ ଏଫ -୧୫ ଏବଂ ୟୁଏସଏଏଫ ଏ -୧୦ ବିମାନ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅଭିଯାନରେ ବିୟଣ୍ଡ ଭିଜୁଆଲ ରେଞ୍ଜ (ବିଭିଆର) ଯୁଦ୍ଧ ଅଭ୍ୟାସ, ଲାର୍ଜ ଫୋର୍ସ ଏନଗେଜମେଣ୍ଟ (ଏଲଏଫଇ)ର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ଆକ୍ରମଣାତ୍ମକ କାଉଣ୍ଟର ଏୟାର ଏବଂ ଏୟାର ଡିଫେନ୍ସ ଭୂମିକାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା । ବାୟୁସେନା ର କର୍ମଚାରୀମାନେ ମିଶନ ଯୋଜନାରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସ ସମୟରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମିଶନ ପାଇଁ ମିଶନ ଲିଡର ଭୂମିକା ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ପାଗ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ଶୂନ୍ୟରୁ କମ୍ ତାପମାତ୍ରା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଅଭ୍ୟାସ ସମୟରେ ସମସ୍ତ ବିମାନର ସେବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସ ସମୟରେ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଉଡ଼ାଣ ସହିତ ସମସ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଅଭିଯାନ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଏହି ସୌନ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସରୁ ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟଶୀଳତା ଏବଂ ଏକ ବହୁରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପରିବେଶରେ ନିଯୁକ୍ତି ଦର୍ଶନର ସହଯୋଗୀ ବୁଝାମଣା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା । ଏୟାର ଟୁ ଏୟାର ରେଫଏଲିଂ କରିବା ସମୟରେ ଲମ୍ବା ଦୂରତା ବହନ କରିବାର ଅଭିଜ୍ଞତା ଉଭୟ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ରୋମାଞ୍ଚକର ଥିଲା, ବିଶେଷକରି ଯୁବ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ।
ଜୁନ୍ ୨୪ତାରିଖରେ ଭାରତ ଫେରିବା ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଦଳ ସେମାନଙ୍କ ପାରସ୍ପରିକ ସମର୍ଥକ ତତ୍ତ୍ୱଙ୍କ ସହ ମିଶି ଗ୍ରୀସ୍ ଓ ଇଜିପ୍ଟର ବାୟୁସେନା ର ଯବାନଙ୍କ ସହ ଅଭ୍ୟାସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯୋଜନା ରହିଛି। ରେଡ୍ ଫ୍ଲାଗ୍ ଅଭ୍ୟାସ ଅଭିଜ୍ଞତାରେ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ଚଳିତ ବର୍ଷ ଶେଷ ଆଡ଼କୁ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ବହୁରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବିମାନ ସମରାଭ୍ୟାସ ଏକ୍ସ ତରଙ୍ଗ ଶକ୍ତି-୨୦୨୪ ରେ ଅନ୍ୟ ଦେଶରୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଦଳକୁ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ।