ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଗ
ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଗର୧୫ତମ ବାର୍ଷିକ ଦିବସ ପାଳନ ସମାରୋହରେଭାରତର ଆଟର୍ଣ୍ଣି ଜେନେରାଲ ଶ୍ରୀ ଆର ଭେଙ୍କଟରମଣି ମୁଖ୍ୟ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ
ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କଟରମଣି ମୁକ୍ତ ବଜାରର ଇଞ୍ଜିନ୍ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସାମାଜିକ ଲାଭର ସହ ଅସ୍ତିତ୍ୱର ନୂତନ ଧାରଣା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ
ଏହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ବଜାର ଯେପରି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷ ରହିବ, ସେଥିପାଇଁ, , ଆମର ନୀତି, ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ରଣନୀତି ଏବଂ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଡିଜିଟାଲ ଯୁଗର ବାସ୍ତବତା ସହିତ ଅନୁକୂଳ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାମୂଳକ ଆଇନ ଘଞ୍ଚ ସାମନା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ
20 MAY 2024 7:59PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ଆଟର୍ଣ୍ଣି ଜେନେରାଲ ଶ୍ରୀ ଆର ଭେଙ୍କଟରମଣି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଗ (ସିସିଆଇ)ର ୧୫ତମ ବାର୍ଷିକ ଦିବସ ସମାରୋହରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗଦେଇ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଭାଷଣ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କଟରମଣି ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ନିୟନ୍ତ୍ରଣର ଆବଶ୍ୟକତା କିପରି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅନ୍ୟାୟ ପ୍ରଥାକୁ ରୋକିବା, ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତା କଲ୍ୟାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଚାର ତଥା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣକାରୀ କାରକ ଭାବରେ ସାଧାରଣ ମଙ୍ଗଳର ଯୁଗରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ପଲ୍ ସାମୁଏଲସନଙ୍କ ଉକ୍ତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କଟରମଣି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବଜାର କାମ କରିପାରିବ କିନ୍ତୁ କେବଳ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ସୁରକ୍ଷା ଉପାୟ ସହିତ ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କଟରମଣି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭଳି ସୁରକ୍ଷା ଉପାୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ମୁକ୍ତ ବଜାରର ଇଞ୍ଜିନ୍ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଲାଭ ମଧ୍ୟରେ ସହ ଅସ୍ତିତ୍ୱର ନୂତନ ଧାରଣା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କଟରମଣି ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ବଜାର ଚିନ୍ତାଧାରାର ମୁକ୍ତ ଚାଳନା ମଧ୍ୟରେ ନେଭିଗେସନ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆଇନଗତ ଉଦ୍ଭାବନ ହେବ, ଯାହା ଅନ୍ୟ ନିୟାମକ ଚିନ୍ତାଧାରାଠାରୁ ଭିନ୍ନ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କଟରମଣି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆଇନର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସେଥିରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବା: ଉଡ଼ାଣ; ସାଧାରଣତଃ ନିୟାମକ ଆଇନ ପ୍ରତି ଆହ୍ୱାନ; ଉପଭୋକ୍ତା ଏବଂ ଯୋଗାଣକାରୀ ଏବଂ ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତିର ପୁନଃବଣ୍ଟନ କାର୍ଯ୍ୟ; ନୂତନ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଥିବା ସ୍ଥିରତାର, ବିଚାର ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ନୀତି, ଯେହେତୁ ସ୍ଥିରତାର ବ୍ୟବସାୟ ବ୍ୟବସାୟର ସ୍ଥିରତାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା କିଛି ବ୍ୟାପକ ଦିଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଡିଜିଟାଲ ମାର୍କେଟ ସମ୍ପର୍କରେ, ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କଟରମଣି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚାଲିଥିବା ବିତର୍କ ହେଇଛି ଏକ ପୂର୍ବ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ (ତଦନ୍ତ ଏବଂ କଟକଣା) ଏବଂ ଗୋଟିଏ ପଟେ ପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ (ନିଷେଧାଦେଶ ଏବଂ ନିଷେଧ ନିୟମ) ତୁଳନାରେ ମିଥ୍ୟା ନକାରାତ୍ମକ ଏବଂ ଅନ୍ୟପଟେ ମିଥ୍ୟା ସକାରାତ୍ମକ ସମ୍ଭାବନା ସମ୍ପର୍କରେ ରହିଛି । । ଏହି ବିତର୍କ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ନିୟାମକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଅଣଦେଖା କରାଯାଉଛି ଯାହାକି ବଜାର ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଅଧିକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନିୟମ ରହିଥାଏ । ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କଟରମଣି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଥିରେ ସହାୟତା ପାଇଁ, ବ୍ୟବହାର ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ର ଭଳି ଉପକରଣ ଉପଯୋଗୀ ଅଟେ, ଯାହା ମାନବ ଜୀବନରେ ପ୍ରାଥମିକତା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରେ ।
ଏସଟି ସମ୍ପୃକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବନାମ ଅଧିକ ବଜାର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନିୟମ ରଖିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଏଥିପାଇଁ ଆଚରଣଅର୍ଥନୀତି ଭଳି ଉପକରଣ, ଯାହା ମଣିଷର ପସନ୍ଦ ବିଷୟରେ ବୁଝାମଣା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଉପଯୋଗୀ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କଟରମଣି କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କଟରମଣି ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆମର ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆଇନର ପ୍ରଚଳିତ ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ଶିଖିଥିବା ଏବଂ ଶିଖିବାକୁ ଥିବା ଶିକ୍ଷାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆମର ବିତର୍କକୁ ଆମର ଘରୋଇ ସୀମାଠାରୁ ଟିକିଏ ଦୂରରେ ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଆମର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଯେମିତି ମାନବ ଉଦ୍ଭାବନ ଗତିଶୀଳ, ସେମିତି ବଜାର କୌଶଳ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ସେହିପରି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ସଂଶ୍ଳେଷଣ ନୀତିର ବାସ୍କେଟ୍ ରହିବା ମଧ୍ୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ।
ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆଲୋଚନାରେ ଗୋପନୀୟତା ଏବଂ ତଥ୍ୟର ବଢୁଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କଟରମଣି କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଗୋପନୀୟତାର ରୂପରେଖ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଏକ ନିୟାମକ ସର୍ବଦା ସମୟ ସହିତ ତାଳମେଳ ରଖିବା ଜରୁରୀ । ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କଟରମଣି ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ବଜାରର ଅଧ୍ୟୟନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ବିସ୍ତୃତ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଥିବାରୁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ନିଷିଦ୍ଧ ଆଚରଣ ଉପଯୋଗୀ ସଙ୍କେତ ମିଳିବ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ନିଶ୍ଚିତତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ । ବ୍ୟବସାୟୀମାନକୁ ବୃଦ୍ଧି ସଶକ୍ତ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ବଡ କମ୍ପାନୀ ମାନଙ୍କୁ ସେହି ପ୍ରଥା ସମ୍ପର୍କରେ ସତର୍କ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିସ୍ପର୍ଦ୍ଧା ଆୟୋଗର (ସିସିଆଇ)ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷା ଶ୍ରୀମତୀ ରଭନୀତ କୌର ନିଜ ସ୍ୱାଗତ ଭାଷଣରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଗର ଗତ ୧୫ ବର୍ଷର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥରକ୍ଷା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟମଧ୍ୟରେ ଅଭିନବତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଆମ ଦେଶର ସାମଗ୍ରିକ ଅର୍ଥନୈତିକ କଲ୍ୟାଣରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥାଏ ।
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି, ନିୟାମକ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ଉପଲବ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ବୋଲି ସିସିଆଇ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ବିଗତ ବର୍ଷରେ ସିସିଆଇ ନୂଆ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସଂଶୋଧନ ଆଇନ, ୨୦୨୩ ଅଧୀନରେ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେଟଲମେଣ୍ଟ ଏବଂ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିର ପ୍ରଚଳନ, ମିଶ୍ରଣ ଏବଂ ଅଧିଗ୍ରହଣ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେବା ପାଇଁ ଡିଲ୍ ମୂଲ୍ୟ ସୀମା, ଆଇନ ପୁସ୍ତକରେ ହବ୍ ଏବଂ ସ୍ପୋକ କାର୍ଟେଲର ସ୍ପଷ୍ଟ ପରିଚୟ ଏବଂ ଲେନିଏନ୍ସି ପ୍ଲସର ଅଭିନବ ଧାରଣା, ଆଧୁନିକ ବଜାର ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ଅଭ୍ୟାସର ଜଟିଳତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ।
ଶ୍ରୀମତୀ କୌର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତି ନବସୃଜନ, ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତା ଲାଭ ପାଇଁ ପ୍ରଚୁର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ କିନ୍ତୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପାରମ୍ପରିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆଇନ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିଛି । ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ନିୟାମକ ତତ୍ପରତା, ନୂତନ ବିଶ୍ଳେଷଣାତ୍ମକ ଉପକରଣର ବିକାଶ ଏବଂ ସମ୍ଭବତଃ, ଡିଜିଟାଲ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୂତନ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ଆବଶ୍ୟକ। ଡିଜିଟାଲ ବଜାର ଯେପରି ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷ ରହିବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ଆମକୁ ଡିଜିଟାଲ ଯୁଗର ବାସ୍ତବତା ସହିତ ଆମର ନୀତି, ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ରଣନୀତି ଏବଂ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଅନୁକୂଳ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ଅଧକ୍ଷ ମହାଦୋୟ
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏଆଇ) ଉପରେ ଏକ ବଜାର ଅଧ୍ୟୟନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ର ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସିସିଆଇ ଏଆଇ ପ୍ରଣାଳୀର ବିକାଶ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଉପଭୋକ୍ତା ଶିଳ୍ପରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଅଭିନବତା ପାଇଁ ଏଆଇ ଆପ୍ଲିକେସନର ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ବୁଝିବା ପାଇଁ ବିକଶିତ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଶ୍ରୀମତୀ କୌର ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ, ସିସିଆଇ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପୋଷଣ କରିବା, ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତିର ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଏବଂ ଏହି ଉଦ୍ଭାବନଗୁଡିକ ସହିତ ମିଶି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ, ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷ ଖେଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଅଗ୍ରଣୀ ହେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବ ।
ସିସିଆଇର ସଦସ୍ୟ ଶ୍ରୀ ଅନିଲ ଅଗ୍ରୱାଲ ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଭାରତର ଆଟର୍ଣ୍ଣି ଜେନେରାଲଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସିସିଆଇ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବାଣ୍ଟିଛନ୍ତି । ଦୀପକ ଅନୁରାଗ ଏବଂ ସିସିଆଇସଦସ୍ୟ ସ୍ଵେତା କାକ୍କଡ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସରକାର, ନିୟାମକ ସଂସ୍ଥା, ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ, ଶିଳ୍ପ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ଚାମ୍ବର ଅଫ୍ କମର୍ସ ଏବଂ ଆଇନ ଜଗତର ବହୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।

Competition Commission of India
Attorney General for India Shri R. Venkataramani delivers Keynote address at 15th Annual Day commemoration of Competition Commission of India
Shri Venkataramani highlighted the need for coining new ideas of coexistence between the engine of free market and the umbrella of social benefit
To ensure that digital markets remain competitive and fair, we must confront traditional competition law frameworks challenges head-on, with a commitment to adapt our policies, enforcement strategies, and legal frameworks to realities of digital age: CCI Chairperson
20 MAY 2024 7:59PM by PIB Delhi
The Attorney General for India, Shri R. Venkataramani, delivered the special address at the 15th Annual Day commemoration of the Competition Commission of India (CCI) as Chief Guest, in New Delhi, today.
In his address, Shri Venkataramani spoke about how the need for regulation of competition has travelled domains of prevention of unfairness in competition, to price determination and consumer welfare, and entering the age of common good as the determining factor.
Referring to the quote of Paul Samuelson that the markets can work but only with government created guardrails, Shri Venkataramani said such guardrails include competition regulation. The need is for coining new ideas of coexistence between the engine of free market and the umbrella of social benefit, Shri Venkataramani highlighted. The task of navigation between incentives and free riding of market ideas, will be a distinct legal innovation, distinct from other regulatory thoughts, he added.
Shri Venkataramani touched upon a few broad aspects such as the international convergence of competition laws and the take offs there from; the challenges to regulatory laws in general; the task of redistribution of economic power between consumers and suppliers and suppliers interse; the newly-emerging sustainability considerations and competition policy, as the business of sustainability will govern the sustainability of business, and new challenges in the light of digitalisation.
With reference to digital markets, Shri Venkataramani said that the ongoing debate is one of ex-post action (investigation and sanctions) and the possibility of false negatives on the one hand versus an ex-ante action (bans and prohibitive rules) and the possibility of false positives on the other. The debate is also of casting a wide regulatory net, agnostic of the activity involved versus having more market specific regulations. To aid this, tools such as behavioural economics, that provide insight into human preferences, are useful, Shri Venkataramani added.
Shri Venkataramani further mentioned that given the existing framework of our competition law and the lessons learnt and to be learnt will need placing our debates a little beyond our domestic frontiers and at the same time to pursue our specific national matrices. Just as human innovations are dynamic so also market manoeuvres, the challenge is to have a basket of relevant empowering and synthesising principles.
Referring to the growing importance of privacy and data in the competition discourse, Shri Venkataramani said that establishing the contours of privacy from a competition perspective is important and suggested that it is imperative that a regulator always be keeping up with the times. Shri Venkataramani added that having detailed guidelines based on studies of the Indian market, will give the market players useful signposts as to the likely proscribed conduct. This would foster greater certainty, would empower smaller players, and caution larger ones on practices which are harmful to competition, he said.
In her welcome address, Smt. Ravneet Kaur, Chairperson, CCI, reflected upon the journey of the Competition Commission of India over the last 15 years of its enforcement activities and highlighted the efforts to protect consumer interests and spur innovation and efficiency among businesses, thereby contributing to the overall economic welfare of our nation.
The Chairperson highlighted that the CCI has taken several initiatives to enhance transparency, improve regulatory processes, and make its operations more accessible to the stakeholders. In the year gone by, CCI was engaged in preparing the regulatory framework under the new Competition Amendment Act, 2023. The introduction of Settlements & Commitments, Deal Value Threshold for notifying mergers and acquisitions, explicit introduction of Hub & Spoke Cartels in the statute book and the innovative concept of Leniency Plus, are all designed to address the complexities of modern markets and business practices, she added.
Smt. Kaur noted that the digital economy offers immense opportunities for innovation, growth, and consumer benefit but has challenged traditional competition law frameworks worldwide. Addressing these challenges requires regulatory agility, development of new analytical tools, and possibly, novel regulatory frameworks specifically tailored to the digital context. To ensure that digital markets remain competitive and fair, we must confront these challenges head-on, with a commitment to adapt our policies, enforcement strategies, and legal frameworks to the realities of the digital age.
In this context, the Chairperson mentioned that CCI is in the process of launching a market study on artificial intelligence (AI) as a knowledge building exercise to develop an in-depth understanding of the emerging competition dynamics in the development ecosystems of AI systems and implications of AI applications for competition, efficiency and innovation in key user industries.
Smt. Kaur added that in times to come, CCI will endeavor to be at the forefront to nurture competitive culture, focus on emerging areas of the digital economy, and ensure that competition law enforcement evolves in tandem with these innovations, safeguarding the interests of consumers and ensuring fair play.
Sh. Anil Agarwal, Member, CCI, proposed the Vote of Thanks. He thanked the Attorney General for India for gracing this occasion and sharing his vision for the CCI. Shri Deepak Anurag and Ms Sweta Kakkad, Members of CCI were also present on the occasion.
The event was attended by a large number of dignitaries from the government, regulatory bodies, PSUs, industry, academia, chambers of commerce, and the legal fraternity.