মানৱ সম্পদ উন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
২০২৪ বৰ্ষৰ শিক্ষকৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা (উচ্চ শিক্ষা)ৰ মনোনয়ন পৰ্টেল মুকলি
কাৰিকৰী আৰু অ-কাৰিকৰী উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠান আৰু পলিটেকনিকৰ শিক্ষকসকলক প্ৰদান কৰা হ’ব এই বঁটা
মনোনয়ন দাখিলৰ অন্তিম তাৰিখ ২০২৪ৰ ২০জুন
21 MAY 2024 6:43PM by PIB Guwahati
এআইচিটিইৰ অধ্যক্ষ টি জি সীতাৰামৰ উপস্থিতিত উচ্চ শিক্ষাৰ সচিব সঞ্জয় মূৰ্তিয়ে আজি শিক্ষকৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা (উচ্চ শিক্ষা) ২০২৪ৰ বাবে মনোনয়নৰ বাবে এটা পৰ্টেল শুভাৰম্ভ কৰে।
শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ উচ্চ শিক্ষা বিভাগেও মনোনয়ন দাখিলৰ ক্ষেত্ৰত ইতিমধ্যে নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিছে। কাৰিকৰী আৰু অকাৰিকৰী উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানৰ আদৰ্শ শিক্ষক/অধ্যাপক আৰু পলিটেকনিক প্ৰতিষ্ঠানৰ শিক্ষকক এই বঁটা প্ৰদান কৰা হ’ব। প্ৰথম শ্ৰেণীৰ অধীনত তলত উল্লেখ কৰা বিস্তৃত শাখাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি তিনিটা উপ-শ্ৰেণী থাকিব৷ সেয়া হৈছে- অভিযান্ত্ৰিক আৰু প্ৰযুক্তি, স্থাপত্য; গণিত, ভৌতিক বিজ্ঞান, জৈৱ বিজ্ঞান, ৰাসায়নিক বিজ্ঞান, চিকিৎসা, ফাৰ্মাচীকে ধৰি বিশুদ্ধ বিজ্ঞান; আৰু কলা আৰু সমাজ বিজ্ঞান, মানৱীয়, ভাষা, আইনী অধ্যয়ন, বাণিজ্য আৰু ব্যৱস্থাপনা।
মনোনয়ন দাখিলৰ অন্তিম তাৰিখ ২০ জুন, ২০২৪।নিৰ্বাচিত বঁটাপ্ৰাপকসকলক ৫ ছেপ্টেম্বৰ (শিক্ষক দিৱস)ত ভাৰতৰ প্ৰাক্তন ৰাষ্ট্ৰপতি তথা উল্লেখযোগ্য শিক্ষক ড° সৰ্বেপল্লী ৰাধাকৃষ্ণনৰ জন্ম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে সম্বৰ্ধনা জনোৱা হ'ব।
যোগ্যতা:
ভাৰতৰ মহাবিদ্যালয়/বিশ্ববিদ্যালয়/উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠান/পলিটেকনিকৰ সকলো অধ্যাপকে তলত উল্লেখ কৰা চৰ্তসমূহ পূৰণ কৰিব লাগিবঃ
i. মনোনীত ব্যক্তিজন নিয়মীয়া অধ্যাপক হ’ব লাগিব,
ii. স্নাতক/বা স্নাতকোত্তৰ পৰ্যায়ত কমেও পাঁচ বছৰৰ পূৰ্ণকালীন শিক্ষকতাৰ অভিজ্ঞতা থাকিব লাগিব,
iii. বঁটাৰ বাবে আবেদন লাভ কৰাৰ অন্তিম তাৰিখ অনুসৰি ৫৫ বছৰৰ ওপৰৰ হ’ব নালাগিব।
iv. উপাচাৰ্য/সঞ্চালক/অধ্যক্ষ (নিয়মীয়া বা ভাৰপ্ৰাপ্ত)সকল এই বঁটাৰ আবেদনৰ যোগ্য নহয়। কিন্তু যিসকল ব্যক্তিয়ে পূৰ্বে এনে পদত অধিষ্ঠিত হৈছে, কিন্তু ৫৫ বছৰৰ তলৰ আৰু এতিয়াও সক্ৰিয় সেৱাত আছে, তেওঁলোকক যোগ্য হিচাপে বিবেচনা কৰা।
মনোনয়ন প্ৰক্ৰিয়া:
১.
ক. স্ব-মনোনয়ন (একক ভিত্তি)
খ. একেখন বিশ্ববিদ্যালয়/প্ৰতিষ্ঠান/মহাবিদ্যালয়/পলিটেকনিকৰ প্ৰাক্তন বা বৰ্তমানৰ উপাচাৰ্য/ সঞ্চালক/অধ্যক্ষ/ফেকাল্টি মেম্বাৰ/সহকৰ্মী, যিসকল মনোনীত ব্যক্তিয়ে নিয়মীয়াভাৱে কৰ্ম সম্পাদন কৰে, তেওঁলোকে মনোনয়ন দাখিল কৰিব পাৰিব৷ পূৰ্বৰ মনোনীত/মনোনয়ন পুনৰ মনোনয়নৰ বাবে যোগ্য হ’ব৷
উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানৰ শিক্ষকসকলৰ ২০২৪ চনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটাৰ উদ্দেশ্য হৈছে দেশৰ কিছুমান পাৰদৰ্শী অধ্যাপকৰ স্বকীয় অৱদানক স্বীকৃতি দিয়া আৰু বিশেষকৈ শিক্ষকতা আৰু শিক্ষাবিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ নিষ্ঠা আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ বাবে সন্মান জনোৱা, যিসকলে কেৱল উচ্চ শিক্ষাৰ মান উন্নত কৰাই নহয় তেওঁলোকৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ জীৱনো সমৃদ্ধ কৰি আহিছে। এই বঁটাৰ জৰিয়তে অধ্যাপক সদস্যসকলৰ পাঠদান-শিক্ষণ, সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰসাৰ, প্ৰতিষ্ঠানিক সেৱা, গৱেষণা আৰু উচ্চ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত কামৰ নতুনত্বৰ অনন্য আৰু উল্লেখযোগ্য কৃতিত্বক স্বীকৃতি আৰু সন্মান জনোৱাৰ চেষ্টা কৰা হৈছে।
আবেদনৰ বাবে ইয়াত ক্লিক কৰকঃ (www.awards.gov.in)

Ministry of Education
Shri Sanjay Murthy along with Shri T. G. Sitharam launch the portal for nominations for National Awards to Teachers (Higher Education) 2024
Awards will be conferred on teachers of technical and non-technical higher education institutions and Polytechnic Institutions
Last date for nominations is 20th June 2024
21 MAY 2024 6:43PM by PIB Delhi
Secretary, Higher Education Shri Sanjay Murthy along with Chairman, AICTE, Shri T. G Sitharam, today launched the portal for nominations for National Awards to Teachers (Higher Education) 2024 of nominations for the National Awards to Teachers (Higher Education) 2024.
The Department of Higher Education, Ministry of Education, has also issued guidelines for the submission of nominations. The awards will be conferred on the exemplary teachers/faculty members of technical and non-technical higher education institutions and Teachers of Polytechnic Institutions. There shall be three sub-categories under the first category based on the following broad disciplines: Engineering & Technology, Architecture; Pure Sciences including Mathematics, Physical Sciences, Biological Sciences, Chemical Sciences, Medicine, Pharmacy; and Arts and Social Sciences, Humanities, Languages, Legal Studies, Commerce, and Management.
The last date for submission of nominations is 20th June 2024. The selected awardees will be felicitated on 5th September (Teachers’ Day) to commemorate the Birth Anniversary of Dr. Sarvepalli Radhakrishnan, former President of India and a remarkable teacher.
Eligibility:
The award is open to all the faculty members of colleges/universities/higher educational institutions/polytechnics in India, satisfying the following conditions:
1. The Nominee should be a regular faculty member,
2. Should have at least five years of full-time teaching experience at the Undergraduate and/or Post-graduate level,
3. Should NOT be above 55 years of age as on the last date of receiving application for the awards.
4. Vice-Chancellor/Director/Principal (regular or officiating) are NOT eligible to apply. However, individuals who have held such positions earlier, but are below 55 years of age and still in active service are eligible.
Nomination Procedure:
1. Self-nomination (Singular basis)
2. Former or existing Vice-Chancellor/Director/Principal/Faculty Member/Colleague of the same University/Institute/College/Polytechnic, where the nominee holds regular employment. Earlier nominee / nomination is eligible for re-nomination,
The purpose of the National Award to Teachers 2024 in Higher Education Institutions is to recognise the distinctive contributions of some of the finest faculty members in the country and honour them for their dedication and hard work, particularly in teaching and pedagogy, and its impact which have not only improved the quality of higher education but also enriched the lives of their students. The Award seeks to recognise and honour the unique and path-breaking achievements of faculty members in teaching-learning, community outreach, institutional service, research, and novelty of work in the field of higher education.
Click here to apply: (www.awards.gov.in)